-
Ωραίο thread, πώς και μου είχε ξεφύγει τόσο καιρό !
pipis:
Από τη μία καλό είναι να κατσαδιάζουν οι δάσκαλοι και να αποθαρρύνουν για να μην παίρνουν τα μυαλά αέρα, αρκεί να μην ξεπερνάνε κάποια όρια. Αν θεωρείς ότι δεν σε βοηθάει πλέον ο δάσκαλος (και για να ρωτάς αυτά που ρωτάς μάλλον συμβαίνει κάτι τέτοιο) τότε άλλαξε σχολή εκτός κι αν έχεις πληρώσει παράβολα για εξέταση κλπ. Αλλιώς πλήρωσε τα μαθηματάκια σου και γειά σας...
Εγώ δεν είχα ξανακαβαλήσει μηχανή. Ο δάσκαλος μού είπε να κάνω λίγο εξάσκηση με ένα παπί πριν ξεκινήσω μαθήματα για να μην πάω κατευθείαν ξεβράκωτος στα αγγούρια. Οδήγησα για μια εβδομάδα το στρογγυλοφάναρο του πατέρα μου (είχα και μια πτώση όπου χτύπησα, τη γκαντεμιά μου μέσα, με έκλεισε ένας άλλος με μηχανάκι) και πήγα για 5 μαθήματα (τα οποία ήταν διπλά, 1.5 ώρα δηλαδή). Την πρώτη μέρα κάνω με ένα παπί με συμπλέκτη, τη δεύτερη με μια CB400SF και κατευθείαν μου λέει ο δάσκαλος να κανονίσουμε να δώσω σε μία εβδομάδα εξετάσεις !!!
Τελικά δεν είχα πρόβλημα με το δίπλωμα, αλλά εννοείται πως δεν ξέρω να οδηγάω τώρα.Η δική μου απάντηση στα ερωτήματά σου αν και όπως ανέφερα δεν είμαι ο πιο σχετικός:
Στη στροφή γίνεται να ξεκινήσεις αλλά πρέπει να την κατέχεις τη μηχανή. Εγώ προσπαθούσα να ξεκινάω ευθεία και μόλις αποκτούσα ισορροπία άρχιζα αμέσως να στρίβω και ειδικά όταν είχα τον δάσκαλο συνεπιβάτη που με παίρναγε 2 κεφάλια και με δυσκόλευε πολύ.
Σε εκκίνηση σε ανηφόρα: πάταγα μπροστινό και πίσω φρένο κατά τη στάση, άφηνα το πίσω και άλλαζα πόδι για να βάλω 1η ταχύτητα και μετά ξαναάλλαζα πόδι και ξεκίναγα με ποδόφρενο αφήνοντας πλέον του χεριού.
Ελπίζω να βοήθησα...ΥΓ. Τα κείμενα του Τεμπερίδη πού τα βρίσκει κανείς;
-
Ο χρήστης pipis έγραψε:
...........Επειδή σύντομα δίνω εξετάσεις και με το « δάσκαλο μου » έχω χάσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Μπορεί η μοτοσικλέτα να εκκινήσει σε μια στροφή χωρίς να χάσει την ισορροπία της (σημειώνω ότι έχω διαβάσει τα κείμενα του κυρίου Τεμπεριδη ) ?Επίσης σε μια ανηφόρα πατώντας πίσω φρένο μπορώ να εκκινήσω τη μοτοσικλέτα χωρίς να με πάρει ο κατήφορος ? Είναι μια τεχνική όπως περίπου με το χειρόφρενο στο αυτοκίνητο ?
Ευχαριστώ που με διαβάσατε και ελπίζω στο μέλλον να μην χρειαστεί να ασχολούμαστε σε αυτό το forum με τέτοια θέματα.στην πρωτη ερωτηση προφανως εννοεις να ξεκινησεις με το τιμονι στριμενο;;
ναι....... ομως οσο πιο πολυ ειναι στριμενο τοσο πιο δυσκολα γινεται διατηρωντας παντα την ισορροπια με τα ποδια μεχρι να αποκτησεις καποια ταχυτητα που θα σου επιτρεψει να φυγεις και φυσικα εχει σημασια και τι μηχανη οδηγεις........πχ αν ειναι trial γινεται για πλακα ενω οσο μεγαλωνει το βαρος και μικραινει το τιμονι τοσο πιο δυσκολο γινεται.
για την δευτερη ερωτηση αυτο που συνηθως γινεται ειναι να κρατας το μπροστινο φρενο με το ενα δαχτυλο και να εχεις το δεξι ποδι κατω αφου το αριστερο πρεπει να ειναι ετοιμο να βαλει ταχυτητα.....βεβαια αν η κλιση της ανηφορας ειναι ιδιαιτερα μεγαλη τοτε μπορει να εχεις πατημενο τον συμπλεκτη με πρωτη μεσα ωστε και με το πισω φρενο σε συνδιασμο παντα με το μπροστινο να μπορεις να εισαι με ασφαλεια ακινητοποιημενος.......... βεβαια αυτα ετσι οπως τα περιγραφω αφορουν μοτοσυκλετες με ''ποδοκινητο'' κιβωτιο ταχυτητων και οχι αυτοματα ή ημιαυτοματα καθε ειδους [σκουτερ-παπια] στα οποια καμμια εμπειρια δεν εχω.......... και ουτε θα ηθελα!!!!!!!
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
βεβαια αυτα ετσι οπως τα περιγραφω αφορουν μοτοσυκλετες με ''ποδοκινητο'' κιβωτιο ταχυτητων και οχι αυτοματα ή ημιαυτοματα καθε ειδους [σκουτερ-παπια] στα οποια καμμια εμπειρια δεν εχω.......... και ουτε θα ηθελα!!!!!!!ouch! αυτό πόνεσε λιγάκι...
Λοιπόν, για τα αυτόματα είναι απλό το πράγμα: Φρένα και με τα δυο χέρια και πατάς τη μίζα. [Αν δεν έχει, το βάζεις μπροστά με τη μανιβέλα ενώ το έχεις στο μεσαίο σταντ, οπότε δεν τίθεται θέμα]
Στα ημιαυτόματα η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν που περιέγραψε ο alexastrag (περίπου, έστω) -
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
[ouch! αυτό πόνεσε λιγάκι...
Λοιπόν, για τα αυτόματα είναι απλό το πράγμα: Φρένα και με τα δυο χέρια και πατάς τη μίζα. [Αν δεν έχει, το βάζεις μπροστά με τη μανιβέλα ενώ το έχεις στο μεσαίο σταντ, οπότε δεν τίθεται θέμα]
Στα ημιαυτόματα η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν που περιέγραψε ο alexastrag (περίπου, έστω)μα νομιζω η ερωτηση ειναι πως ξεκινας στην ανηφορα και οχι πως βαζεις τον κινητηρα μπροστα.
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
μα νομιζω η ερωτηση ειναι πως ξεκινας στην ανηφορα και οχι πως βαζεις τον κινητηρα μπροστα.Η απάντηση ήταν 'πως βάζεις τον κινητήρα μπροστά και ξεκινάς, στην ανηφόρα'
-
Παιδιά ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας και το ενδιαφέρον σας . Μπορώ να πω πως εφάρμοσα την τεχνική που αναφέρεται στην εκκίνηση με πατημένο το πίσω φρένο και διαπίστωσα ότι δουλεύει . Αυτή που μιλάει για πάτημα του εμπρός φρένου μου φαίνεται ακόμα δύσκολη καθώς αδυνατώ να ανοίξω το γκάζι . Όσον αφορά την εκκίνηση σε στροφή είναι κάτι που προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ , όταν αγοράσω μηχανή θα γίνει κι αυτό . Ελπίζω να πάρω το δίπλωμα και να ξεμπερδέψω μια για πάντα με τις σχολές .
-
Καλή επιτυχία ρε φίλε και ψυχραιμία...
-
Ο χρήστης pipis έγραψε:
......... Αυτή που μιλάει για πάτημα του εμπρός φρένου μου φαίνεται ακόμα δύσκολη καθώς αδυνατώ να ανοίξω το γκάζι . Όσον αφορά την εκκίνηση σε στροφή είναι κάτι που προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ , ...................εαν προσπαθεις μα ολα τα δαχτυλα [πλην του αντιχειρα φυσικα] να πατησεις το φρενο τοτε δεν μπορεις και να ανοιγεις γκαζι ταυτοχρονα.
με το ενα δαχτυλο [τον δεικτη κυριως] κρατας την μανετα του φρενου ενω με τα υπολοιπα κρατωντας καλα το γκριπ του γκαζιου δεν θα εχεις κανενα προβλημα.........απο την αλλη βεβαια ειναι και θεμα συνηθειας και εμπειριας οποτε εχεις καιρο στο μελλον να πειραματιστεις!
Μαθήματα μοτοσυκλέτας