-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
7 αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, έχουν λάβει απάντηση από τα εργοστάσια τους, για το θέμα 'προσαρμογής των οδηγιών' προς τους πελάτες τους, για θέματα 'τοπικής ιδιομορφίας'.
Πχ για αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε χώρες νότια της μεσογείου, (Αφρική), γεφυρώνουν τον ηλεκτρικό θερμοστάτη του βεντιλατέρ, για να δουλεύει συνέχεια.Οταν λέμε ότι ένα ίδιο αμάξι εχει διαφορετικές προδιαγραφές από χώρα σε χώρα ξέρεις τι εννοούμε?
Προφανώς κατά την νεοελληνική κοσμοθεώρηση ότι το ένα είναι καλύτερο απ το άλλο.
Οι διαφορετικές προδιαγραφές έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές συνθήκες (κυρίως) που επικρατούν στη χώρα που πρόκειτε να εξαχθεί ένα αμάξι.
Δηλ,ένα GOLF που φεύγει απ το Wolfsburg για Σ.Αραβία ή Ιράν φοράει 60 βαθμούς θερμοστάτη-και ναι το μάνουαλ δεν τους απαγορεύει να κυκλοφοράνε τα αμάξι τη νύχτα καθώς έχει υγρασία και ψύχρα!!!- ποιό χοντρό ψυγείο (όχι γιατί τους αραπάδες τους αγαπάνε περισσότερο και τα φτιάχνουν ποιό γερά κατά τα ελληνική ήθη κι έθιμα!!) για μεγαλύτερη χωρητικότητα,ψυγείο λαδιού,ποιό ενισχυμένο βεντιλατέρ και φυσικά ο κατασκευαστής συνιστά ποιό χοντρά λάδια πχ 20w/50.Δοκίμασε να γεφυρώσεις τη βαλβίδα του βεντιλατέρ να δουλεύει σερί κι αν δεν το κάψεις να με κάψεις ζωντανό.
Αυτά που μου λες είναι ταρζανιές ή ισχύουν μόνο αν ένα αμάξι Σουηδικό πρόκειτε να ταξιδέψει για ένα μήνα πχ στην αφρική αλλά και πάλι είναι υποχρεωμένος ο οδηγός πρίν ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές,όπως θερμοστάτη,βαλβίδα βεντιλατέρ,λάδια κλπ κι όχι να βραχυκλώσει τα καλώδια να δουλέυει το βεντιλατέρ εσαεί μέχρι να καεί. -
- η SUZUKI στο εγχειρίδιο γραφεί, για προτεινόμενους 6 τύπους λαδιού και όχι έναν!
Σαφώς,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει να παρακολουθώ το freemeteo και κάθε πρωί να αλλάζω τα λάδια απ το αμάξι.
Ναι το γράφει,κι αυτό ισχύει σε όσους κατασκευαστές δεν έχουν θεσπίσει δικές τους προδιαγραφές (πχ renault,psa,vag,MB,BMW κλπ) και καλύπτονται κατά API ή ACEA και η επιλογή του λιπαντικού γίνετε με βάση τη μέση ετήσια θερμοκρασία που επικρατεί στη χώρα που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο.
Εδώ η ρευστότητα παίζει σημαντικό ρόλο.Στις περιπτώσεις όμως που οι κατασκευαστές έχουν θεσπίσει δικές τους προδιαγραφές και τα λιπαντικά κατά βάση σε αυτην την περίπτωση είναι 5w/30 το ιξώδες μικρή σημασία έχει.
Τα πρόσθετα και γενικά η χημική σύνθεση του λαδιού είναι τέτοια που προστατεύει τον κινητήρα τα μέγιστα ανεξάρτητα απ τις εξωτερικές θερμοκρασίες που επικρατούν,δηλ το λάδι είναι τέτοιο που και στην παγωνιά πραστατεύει με τη ρευστότητά του αλλά και στον καύσωνα προστατεύει και δεν σπάει το φιλμ λαδιού ακόμα κι αν ειναι 30 άρι.
Δεν ξέρω εδώ αν αλλάζουν οι επιλογές του κατασκευαστή σε χώρες όπως οι αφρικανικές όπου οι συνθήκες είναι ακραίες,ίσως όμως και να παίρνουν κι εκείνα 5w/30,δεν το γνωρίζω όμως.Αυτά από έναν στράβακα που μαθαίνει τώρα και έχει τα manual του κατασκευστή ως ευαγγέλιο
-
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ. Αυτό κάποτε γινότανε, όταν ερχόντουσαν και όλα τα ford με συνεχώς το βεντιλατερ συνδεδεμένο, και δεν καιγόντουσαν. Μάλιστα όταν κάναμε το πρώτο σέρβις, μας έδιναν έναν ηλεκτρικό θερμοστάτη και μερικά καλώδια σε κιτ, και τα τοποθετούσαμε, επί χρημαση, για οικονομία στο καύσιμο!!. (έτσι έλεγαν, και όσοι τους πίστευαν). Μάλιστα εκεί που έμπαινε υπήρχε τάπα!.
Κατά συνέπια σε βλέπω Ζαν – Νταρκ!!!!!!........
Αφρική έχω πάει αρκετές φορές. Στο Ντουμπαη, οι μπάτσοι σταματάνε τα ταξί, να δούνε ότι δουλεύει το AC , που είναι υποχρεωτικό. Κατά συνέπια τα βεντιλατερ δουλεύουν συνεχώς. Μα δεν καίγονται και συνεχώς, όπως και δεν καιγόντουσαν τα βεντιλατερ των φιέστα και στην Ελλάδα!. Και φορντακιας ήμουνα τότε, και φιέστα είχα. Και σίγουρα ήταν το καλύτερο της αγοράς τότε, όταν έπαιρνε κύπελα στα συρκουη του βόλου.
Σίγουρα πρέπει εμείς οι επαγγελματίες να μιλάμε με σωστούς όρους. Άλω βραχυκύκλωμα (καίει ασφάλειες )και άλω ΓΕΦΥΡΩΣΗ. ΜΑΘΕ ΔΕ, ότι τον θερμοστάτη μηχανής ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. Βαλβίδα βεντιλατερ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. Λάδια αλλάζουν!. Και ψυγεία μεγαλύτερα βάζουν.
Όσο για το «ταρζανιές» σε παρακαλώ……
ΑΝΤΩΝΗΣ.Στον όρο ταρζανιά επιμένω
Το ότι πειραματιστήκατε με τη συνεχόμενη λειτουργία του βεντιλατέρ και δεν κάηκαν αυτό δε σημαίνει ότι κατά βάση είναι σωστό ή ότι δεν καίγονται.Επίσης,είναι ανώφελο να βάλεις μεγαλύτερο ψυγείο στην αφρική και να έχεις 98 βαθμούς θερμοστάτη πάνω,για σκέψου ξανά τι λες.
Επίσης τι νόημα έχει να φοράς πάνω βαλβίδια βεντιλατερ 93-88 και να βάλεις πάνω μεγαλύτερο ψυγείο?
Τα vag εδώ έχουν περίπου 90 βαθμούς θερμοστάτες και στη Γερμανία 98,λες να ειναι μαλάκες?
Κατα τα δικά σου δεδομένα και στην αφρική 98άρηδες θερμοστάτες έχουν κι αλλάζουν μόνο τα ψυγείαΠΟιός μίλησε για βραχυκύκλωμα με την έννοια που το θέτεις?
Οταν μου λες οτι γεφυρώνεις τα καλώδια της βαλβίδας του βεντιλατερ για να δουλεύει συνεχόμενα αυτό κατά βάση δεν είναι βραχυκύκλωμα,δεν επεμβαίνεις το κύκλωμα βραχυκυλώνοντάς το?
Οταν το βελιντατέρ λυσάει απ το δούλεμα και ζεματάει δεν έχει φωνή (ή ασφάλεια για να την κάψει) να σου πει δεν μπορώ άλλο.Και κάτι ακόμα,η νεοελληνική νοοτροπία του 'εμείς το κάναμε έτσι και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα' ή ἑμείς αυτά βάζουμε και δεν ειχαμε πρόβλημα' και λοιπά μπακαλίστικα δε με αγγίζει καθόλου.
-
Το 10 – 40 φουλ συνθετικό που φοράω και στο δικό μου
Ποια μαρκα προτεινεις σε φουλ συνθετικο 10w-40?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Δεν υπάρχει φουλ συνθετικό 10w/40,εκτός κι αν βγάζει μια δυό το πολύ εταιρίες κι αυτό πάλι παίζετε.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Δεν υπάρχει φουλ συνθετικό 10w/40,εκτός κι αν βγάζει μια δυό το πολύ εταιρίες κι αυτό πάλι παίζετε.
Γι'αυτο ρωταω.
Εχω την εντυπωση πως μονο τα Amsoil, Redline & Mobil High Mileage ειναι συνθετικα, η τουλαχιστον ετσι λενε. -
Κάπως έτσι
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Κι εγώ στην δουλειά είμαι τώρα, κι όταν παίρνω μια (ή και περισσότερες... ) ανάσα, διαβάζω ή και γράφω στο forum.
και ο μανος το ίδιο
τρολάρισμα σε άσχετο τόπικο, ετεροχρονισμενα =
-
66 € + φπα για castrol magnetic semisynthetic.... είναι πάααρα πολλά
Για να δεις ποιο είναι καλύτερο ... μόνο ο δρόμος της δοκιμής και της ανάλυσης υπάρχει ...
-
πως είναι διαπιστωμένο ? δεν το λέω με δόση εξυπνάδας ....
με 66€ νομίζω αγοράζεις και Mobil1 που είναι 99% συνολικά καλύτερης ποιότητας λάδι.Προσωπικά, ακολουθώ το δρόμο της ανάλυσης των λιπαντικών μου 1 φορά το χρόνο, από τις 2 συνολικά αλλαγές που κάνω κάθε 6μήνες, για να έχω μια εικόνα της φθοράς του μοτέρ, να μπορέσω ίσως να προλάβω κάτι στραβό που μπορεί να έχει συμβεί στο μοτέρ .Να μπορέσω να κρίνω ποιο λιπαντικό είναι καταλληλότερο για το αυτοκίνητο μου και για τον τρόπο οδήγησης μου.
έχει αναφερθεί πολλές φορές ... ανάλυση εδώ http://www.blackstone-labs.com/
από 20€, 30€ και με μέτρηση ΤΒΝ. -
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... conomy.pdf
http://www.mobil.com/USA-English/MotorO ... 0W-20.aspx
http://www.exxonmobil.com/corporate/new ... M1AFE.aspx
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... conomy.asp
-
Αντώνη, μου εξηγείς γιατί στη Suzuki Χανίων βάζουν λιπαντικό 10/40 σε όποιο Swift παραλαμβάνουν για σέρβις, ενώ στην Toyota Χανίων χρησιμοποιούν αυστηρά λιπαντικό 5/30 στα αντίστοιχα 13άρια Yaris?
Και στις δύο περιπτώσεις τα λιπαντικά είναι ημισυνθετικά και τα δύο αυτοκίνητα έχουν στα εγχειρίδιά τους **ολόϊδιο **πίνακα συνιστώμενων ιξώδων για το προτεινόμενο λιπαντικό.Προφανώς και τα Yaris οργανώνουν ομαδική έκρηξη τώρα, που είναι και καλοκαίρι ετσι?
Μήπως όλα τα Yaris του νομού κυκλοφορούν αυστηρά το χειμώνα και μάλιστα γύρω από την περιοχή του Οροπεδίου του Ομαλού?
Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε!!!
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/glxxenpvlmomobil_1_0w-20_advanced_fuel_economy.pdfhttp://www.mobil.com/USA-English/MotorO ... 0W-20.aspx
http://www.exxonmobil.com/corporate/new ... M1AFE.aspx
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... conomy.asp
Σιγά θα ξυπνήσεις το μωρό
Αντώνη μιλάω για μοτόρια Subaru and Honda -
Αντώνη η vag για τους tsi ζητά προδιαγραφή vw504 η οποία είναι μόνο 5-30 και δεν κάνει καμία άλλη αναφορά ούτε έχει πίνακα. Αν ίσχυε αυτό που λες δεν θα έπρεπε να κάνει διαχωρισμό?
-
Ρε δέκασαράντα κι άγιος ο Θεός.
Χαλάω εγώ χατήρια?
Όβερ & άουτ από μένα.
ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, ότι σου έγραψα είναι σωστό, με μονή διαφορά, ότι προβληματιζομαινος από τον συνάδελφο, και ψάχνοντας, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ, το 10 – 40 που χρησιμοποιώ, Castrol 10w-40 Magnatec, είναι ½ συνθετικό. ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Castrol Magnatec 10w-40 API SL/CF ACEA A3/B3 VW 505 00 MB-Approval 229.1.
Πιστεύω ότι είναι καλύτερο, από το λάδι που κατά κόρον χρησιμοποιώ στο μαγαζί μου, Genuine GM 10w-40 semi synthetic ACEA A3,B3,B4.API SL/CF.
Βεβαίως το ένα πωλείται 66ε +φπα, ενώ το άλω, 23,5ε +φπα.
ΑΝΤΩΝΗΣ.http://www.opieoils.co.uk/p-752-castrol ... uctDetails
24λίρες
-
καλά κάνεις ....
λίγο που κοιτάω κάτι ανταλλακτικά/ αναλώσιμα για το όχημα μου, στην Ελλάδα είναι
από 25-100% πιο ακριβά .... ενώ τα αξεσουάρ από +80% , για τα ίδια ακριβώς πράγματα. -
Ρε δέκασαράντα κι άγιος ο Θεός.
Χαλάω εγώ χατήρια?
Όβερ & άουτ από μένα.
ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, ότι σου έγραψα είναι σωστό, με μονή διαφορά, ότι προβληματιζομαινος από τον συνάδελφο, και ψάχνοντας, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ, το 10 – 40 που χρησιμοποιώ, Castrol 10w-40 Magnatec, είναι ½ συνθετικό. ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Castrol Magnatec 10w-40 API SL/CF ACEA A3/B3 VW 505 00 MB-Approval 229.1.
Πιστεύω ότι είναι καλύτερο, από το λάδι που κατά κόρον χρησιμοποιώ στο μαγαζί μου, Genuine GM 10w-40 semi synthetic ACEA A3,B3,B4.API SL/CF.
Βεβαίως το ένα πωλείται 66ε +φπα, ενώ το άλω, 23,5ε +φπα.
ΑΝΤΩΝΗΣ.http://www.opieoils.co.uk/p-752-castrol ... uctDetails
24λίρες
Σίγουρα φίλε μου, το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι και αυτό!!!...
Ορισμένες εταιρίες έχουν παράλογες χρεώσεις στην Ελλάδα, είναι και ο βασικός ρόλος που δεν έχω στο μαγαζί αυτό το λάδι.
ΑΝΤΩΝΗΣ.απορια
αφου ειναι καλο λαδι (κοινα αποδεκτο) γιατι τοτε να μην φερεις 1-2 παλετες απο το εξωτερικο ετσι ωστε να προσφερεις σε πολυ καλυτερη τιμη απο τον ανταγωνισμο ενα κορυφαιο προιον?απο 80 με φπα στα 30 με φπα οσο και αν ειναι τα μεταφορικα παλι θα μενει σημαντικο ωφελος για σενα αλλα και τους πελατες σου
-
μετα απο πολλα χρονια , επισκεψη σε επισημο SEAT.
δε με ηξεραν, 1η φορα πηγα. Μονο που δε μου εκαναν πιπ3ς
μαλλον η κριση αναγκασε καποιους να αλλαξουν τροπο εξυπηρετησης. Βεβαια, επειδη δεν ειχα ξαναπαει εκει, δε ξερω πως ηταν πριν, αλλα οι τυποι ηταν πολυ πιο καλοι απο αλλους που εχω παει.
btw, αλλαγη ποτηροθηκης ταμπλο που εσπασε, 70€ κομπλε με εργατικα (και με εκπτωση 25%!). Καθολου φθηνα.
επισης αλλαχθηκε η ασφαλεια του αναπτηρα που παρεδωσε πνευμα πριν λιγες μερες. Δωρεαν φυσικα.
εγινε παραγγελια για το κουμπι του TCS το οποιο εχει σπασει, μαλλον απο τη συχνη χρησηασχετο, οση ωρα περιμενα πηγα διπλα στην εκθεση να παρω μια τιμη για το Leon.
Leon 1,8 DSG λευκο
αρχικη τιμη 24.200
εκπτωση 1.700
πινακιδες & ΤΚ 350
εξοδα προετοιμασιας 215τελικη τιμη: 23065
ανετα κοβουν 300-700€ οπως τους εκοψα, συνυπολογιζοντας οτι δεν μπαινει ψυχη στις εκθεσεις... -
Σχετικά με το θέμα των λιπαντικών συμφωνώ με τα γραφόμενα του κυρίου Αντώνη. Οι εργοστασιακές προδιαγραφές απευθύνονται στο μέσο χρήστη που χρησιμοποιεί το όχημα του ως απλό μέσο μεταφοράς. Για κάτι παραπάνω απαιτείται διαφορετικό λιπαντικό ή ιξώδες.
Έχω παραθέσει στοιχεία που υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις όμως προσωπικά τον τελευταίο καιρό θεωρώ τα λεπτόρευστα λιπαντικά ( από 5W40 και κάτω) ακατάλληλα για σκληρή χρήση.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα έγινε το 2007 στο φόρουμ της porsche ανάμεσα στον χημικό Doug Hillary και τον πολύπειρο μάστορα JET951 . Εξαιρετικό τοπικό από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία.
http://forums.rennlist.com/rennforums/9 ... ion-3.htmlΟ φορουμίστας drdino παρακαλείται να μας πει με τι ιξώδες πέρασε το peugeot του πατέρα του το 1 εκ χιλιόμετρα. Εννοείται οτι δε χρησιμοποιούσαν 5W30 ή 5W40 όταν το αγοράσατε Ντίνε, σωστά;
.
-
Seat Leon 1.4 mkI , μοντέλο 9/2000 (ντίζα, όχι ηλεκτρόγκαζο), 112.500χλμ:
4 λίτρα Mobil 1 0W-40 100% συνθετικό (τα 0,5 λίτρα για συμπλήρωμα)
Πρόσθετο λιπαντικού για περιορισμό καψίματος λαδιού & τριβών
Φίλτρο λιπαντικού
Ροδέλα κάρτερ
Καθαρισμός πεταλούδας γκαζιού
Καθαρισμός φίλτρου αέρα
Αλλαγή κάτι ψιλά σωληνάκια υποπίεσης & επανακυκλοφορίας (νομίζω), τα παλιά ήταν καμμένα από την πολυκαιρία (10 χρόνια)
Συμπλήρωμα υγρών φρένων & αντιψυκτικού
Γενικός έλεγχοςΣύνολο: 75€ (ανταλλακτικά & εργασία, εκτός εξουσιοδοτημένου, φυσικά).
Πόσο κοστίζει το σέρβις του αυτοκινήτου σας?