-
Ο χρήστης artech έγραψε:
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει 'σωστή εγκατάσταση'.
Πειραματισμός με την τοποθέτηση των tweeters, στάθμη, κλίση, απόσταση από τα mids, χρονική διόρθωση. Προσπάθεια ελαχιστοποίησης των συντονισμών της πόρτας και των πλαστικών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με τη χρήση ειδικών για αυτό το σκοπό προϊόντων, όπως μονωτικά φύλλα, spray κλπ.
Αν γίνεται, πειραματισμός με τις ρυθμίσεις του crossover των μεγαφώνων, αν έχουμε παθητικό σύστημα ή με το ενεργό crossover, αν υπάρχει (συχνότητες αποκοπής, κλίση καμπύλης αποκοπής κλπ, διόρθωση φάσης).
Από εκεί και πέρα, αν μπλεχτεί και RTA (Real Time Analyser), ένα μηχάνημα το οποίο 'διαβάζει' την απόκριση συχνότητας των μεγαφώνων μέσα στο αυτοκίνητο, και ένα καλό παραμετρικό equaliser, τότε γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα (θυμηθείτε ότι μια επίπεδη καμπύλη δεν ακούγεται πάντα καλά )
Για να καταλάβετε, βρήκα την πιο κοντινή στο ιδανικό θέση των συγκεκριμένων tweeters και τις κατάλληλες ρυθμίσεις μετά από ψάξιμο 3 μηνών. Και πάλι με το σημερινό αποτέλεσμα κάνω αρκετούς συμβιβασμούς. Αν είχα μεγαλύτερη εμπειρία ή αν δεν είχα τόσο μεγάλες απαιτήσεις ίσως να ήταν πολύ λιγότερο... Αλλά δεν παύει να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία για κάποιον που θέλει να φτιάξει κάτι καλό.
Αυτά περί καλού ήχου. Από εκεί και πέρα μια καλή εγκατάσταση συνεπάγεται και άλλα πράγματα, όπως πχ το κατά πόσο έπαθαν ζημιά τα μεγάφωνα για να μπουν στις θέσεις τους (μην το γελάτε, μεγάλο πρόβλημα όταν εμπλέκονται άσχετοι... ), από πού περνούν τα καλώδια, πόσο ασφαλείς είναι οι συνδέσεις και η τοποθέτηση αυτών και τυχόν άλλων μηχανημάτων όπως ενισχυτές, subwoofers, crossovers. Τι εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση, φύσες κλπ. Από πού παίρνει ρεύμα και πώς γειώνεται σωστά η πηγή και ο ενισχυτής προς αποφυγή ground loops (ή θόρυβο στο σήμα λόγω κακής γείωσης)... Θέλετε κι άλλα?
-
Τώρα εμένα με έλουσε κρύος ιδρώτας... Δηλαδή, εγώ που είμαι ένας μέσος προς άσχετος χρήστης που απλά θέλω να ακούσω κάτι καλύτερο στο τουτού μου πρέπει να κάτσω να ασχοληθώ με όοοοοοολα αυτά;
Να ελπίζω ότι θα βρω ένα μαγαζί που να τα κάνει;
-
Με συγχωρείς, έπρεπε να διευκρινίσω κάτι... Αυτά περί καλού ήχου που γράφω άνωθεν ισχύουν για τους τρελαμένους ή πολύ ψαγμένους. Δεν ισχύουν απαραίτητα για όλους, και σίγουρα δε χρειάζεται να ασχοληθείς εσύ προσωπικά ή ο καθένας μας, προκειμένου να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Αυτά που έγραψα είναι για τον πολύ καλό ήχο, από εκεί και πέρα μπορούμε με υποπολλαπλάσια δουλειά, χρόνο και κόστος να έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα. Αν θέλεις όμως να ξεζουμίσεις τις δυνατότητες των μηχανημάτων σου, τότε πρέπει να περάσεις μια βόλτα από τα παραπάνω.
Τα περί ασφαλούς εγκατάστασης έτσι κι αλλιώς τα κάνουν τα σωστά μαγαζιά.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Με συγχωρείς, έπρεπε να διευκρινίσω κάτι... Αυτά περί καλού ήχου που γράφω άνωθεν ισχύουν για τους τρελαμένους ή πολύ ψαγμένους. Δεν ισχύουν απαραίτητα για όλους, και σίγουρα δε χρειάζεται να ασχοληθείς εσύ προσωπικά ή ο καθένας μας, προκειμένου να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Αυτά που έγραψα είναι για τον πολύ καλό ήχο, από εκεί και πέρα μπορούμε με υποπολλαπλάσια δουλειά, χρόνο και κόστος να έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα. Αν θέλεις όμως να ξεζουμίσεις τις δυνατότητες των μηχανημάτων σου, τότε πρέπει να περάσεις μια βόλτα από τα παραπάνω.
Τα περί ασφαλούς εγκατάστασης έτσι κι αλλιώς τα κάνουν τα σωστά μαγαζιά.
Εγώ μια ερώτηση. Κατ' αρχίν ευχαριστώ πάρα πολύ για τα links ήταν κάτι παραπάνω απο κατατοπιστικά
Ποιά η πιθανότητα να βρω κάποιον εδώ στην επαρχία (Χανιά) που να 'σκαμπάζει' από αυτά, να γνωρίζει κάτι από ακουστική, να έχει όρεξη να κάνει μια σωστή εγκατάσταση, να με βοηθήσει να επιλέξω με βάση το budget και τις ανάγκες μου components και να μην αρκεστεί στο να χτυπάνε αλλά να κάτσει να τα ρυθμίσει για optimal όσο γίνεται απόδοση από τα ηχεία και το σύστημα, καθώς και να ξέρει από φάσεις και χρονισμούς και να κάνει σωστή καλωδίωση χωρίς να καταστρέψει το καινούριο μου αυτοκίνητο.Να υποθέσω κανείς ε; Οπότε μάλλον καλύτερα να ξοδέψω αρκετό χρόνο να διαβάζω και να μαθαίνω ώστε να βρω κάποιον με απλά καλή διάθεση, όρεξη και χρόνο και να κάτσουμε να αναλύσουμε τα παραπάνω μαζί και να μάθουμε παρέα φτιάχνοντας το σύστημα μου...
Πολύ ενδιαφέρον χώρος πάντως το audio. Και γνωρίζω πόσο επιφανειακά το βλέπω ακόμα...
n_olympios συνέχισε να κάνεις πραγματικά χρήσιμα posts και να βοηθήσεις όλους μας να κατέχουμε κάτι παραπάνω...
-
Με κάνετε να αισθάνομαι άσχημα...
Μην ξεχνάτε ότι κι εγώ είμαι ιδιώτης, αρκετά νέος στο άθλημα, και προσπαθώ κι εγώ να μαθαίνω συνεχώς (και έχω αγγίξει μόλις ένα μικρό κομματάκι από αυτό που λέγεται car-audio...)Απλά επειδή κάποια στιγμή βαρέθηκα να με κοροϊδεύουν οι άσχετοι (γιατί όπως και να'χει κάτι ήξερα από ήχο γενικά, και μπορούσα να καταλάβω πότε με δουλεύουν και πότε όχι), αποφάσισα να ψαχτώ. Δεν το προτείνω στον καθένα, όχι επειδή θέλω να φαίνομαι καλύτερος (προς Θεού) αλλά επειδή είναι πολύ βαθύ ζήτημα και βλέπω ότι κάποια θέματα είναι τόσο δύσκολο να τα κατανοήσω που απλά προσπαθώ να τα δέχομαι χωρίς να τα σκέφτομαι...
Ολοι μαζί προσπαθούμε, κάθε παρατήρηση/πρόταση δεκτή!
-
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο topic τύπου 'car audio F.A.Q.' ώστε να μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε τους απαραίτητους όρους?
Θα το έκανα εγώ αλλά καλύτερα να το κάνει κάποιος που γνωρίζει το αντικείμενο.
Νομίζω θα βοηθήσει πολλούς! -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο topic τύπου 'car audio F.A.Q.' ώστε να μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε τους απαραίτητους όρους?
Θα το έκανα εγώ αλλά καλύτερα να το κάνει κάποιος που γνωρίζει το αντικείμενο.
Νομίζω θα βοηθήσει πολλούς!Το φτιάχνω ήδη, αλλά θέλει το χρόνο του...
-
Ok olympios! Ευχαριστώ προκαταβολικά και... καλή δύναμη!
-
νικο, πρεπει να σου απαγορεψουν να γραφεις σε θεματα σχετικα με car audio!! μας κανεις και χανουμε τη μπαλα!!!
Τα πως_ειπαμε_τη_μαρκα_των_ηχειων_σου_? ειναι κουκλια!! Ανυπομονω να τα ακουσω!
Εγω σαν πιο 'επιφανειακος' σε αυτο το θεμα, επειδη, οπως και να το κανουμε μ' αρεσει ο καλος ηχος, αλλα δε σκοπευα να δωσω και μια περιουσια για να φτιαξω ηχητικο στο αυτοκινητο, εχω να πω το εξης:
Πηγαινε σε καποιο μαγαζι και πες 'θελω να βελτιωσω λιγο το ηχο και αυτα που διαθετω ειναι τοσα και δραχμη παραπανω'... Να καταλαβει, δηλαδη, οτι δεν εχεις λεφτα να διαθεσεις παραπανω και δε σκοπευεις κι ολας. Σιγουρα θα διαλεξει να σου βαλει κατι καλυτερο απ' αυτο που εχεις ηδη, θα εχεις δωσει λιγα λεφτα και θα εισαι ικανοποιημενος επειδη τη διαφορα θα την εχεις ακουσει!! Εγω αισθανθηκα πολυ κοροϊδο οταν ακουσα τα pioneer του φιλου μου, ρε παιδια, σε εντασεις ψιλονορμαλ.. Αν δυναμωνες, χαλαγε, αλλα αυτο ηταν καθαρη αδυναμια της πηγης να τα οδηγησει σωστα... Δε νομιζω οτι 'ακουγονται' τα λεφτα που εδωσα -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αυτό που βλέπω είναι ότι **προσπαθείτε **να επαινέσετε ή υποβιβάσετε μηχανήματα με μια σχετική ευκολία που με εκπλήσσει.Αυτό πάλι που λες εκπλήσσει εμένα... Ισα ίσα, δεν είπαμε κακιά κουβέντα για κάποιο μηχάνημα,.....
......δεν γινεται καμμια προσπαθεια απο κανεναν, οσο παρακολουθω αυτο το θεμα, να επαινεσει ή να θαψει συγκεκριμενες μαρκες! Το οτι αναφερονται καποιες προσωπικες εμπειριες και οχι γνωμες, ....Νομίζω ότι χρησιμοποίησα λάθος λέξη (το προσπαθείτε) ή δεν ερμηνεύτηκε όπως το ήθελα. Δεν εννοώ ότι έχετε κάποιο σκοπό αλλά επειδή ισχύουν όλα όσα έχουν αναφερθεί για τις δυσκολίες σύγκρισης η αξία των διάφορων προσωπικών εμπειριών είναι τελικά μειωμένη και δεν θα έπρεπε ούτε να αναφέρονται αλλά ούτε και να παίρνονται ως αντικειμενικά σωστές γιατί δεν είναι. Και μερικές φορές αισθάνθηκα ότι κάποιοι αμύνθηκαν ή ήταν έτοιμοι να το κάνουν για να υποστηρίξουν τη σωστότητα της θέσης τους (εδώ κολλούσε το προσπαθείτε) σε περίπτωση αμφισβήτησης. Όχι ότι δε θέλει όποιος την αναφέρει να είναι και σωστή η άποψή του αλλά γιατί δεν μπορεί να είναι αντικειμενική λόγω των υποχρεωτικά διαφορετικών συνθηκών κλπ. Και για να δικαιολογήσω αυτό έγραψα και το υπόλοιπο με το οποίο από ότι βλέπω συμφωνούμε πολύ!
Επίσης νομίζω ότι αν κάποιος έχει βρει τεχνικό με μεράκι που να μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω (δανεισμό εξοπλισμού, σεβασμό στον πελάτη, τα λεφτά του και την περιουσία του κλπ) δεν θα πρέπει να διστάζει να τον κατονομάσει όπως και το αντίθετο. Καθαρά ως προσωπική εμπειρία ώστε να μην θεωρηθεί διαφήμιση ή συκοφαντία.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν εννοώ ότι έχετε κάποιο σκοπό αλλά επειδή ισχύουν όλα όσα έχουν αναφερθεί για τις δυσκολίες σύγκρισης η αξία των διάφορων προσωπικών εμπειριών είναι τελικά μειωμένη και δεν θα έπρεπε ούτε να αναφέρονται αλλά ούτε και να παίρνονται ως αντικειμενικά σωστές γιατί δεν είναι.Σωστά!
Οσο για τον τεχνικό που λες, καλό κι αυτό, απλά δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει σωστά εδώ...
-
Πριν απο λίγες μέρες παρέλαβα τη νέα ψηφιακή μου φωτογραφική μηχανή. Θα μου πείτε βέβαια, τι σχέση έχει αυτό με το θέμα.
Εχει, γιατί με την πρώτη ευκαιρία θα παρατάξω τρία μεγάφωνα στη σειρά, ένα από εργοστασιακό ηχοσύστημα, ένα μεσαίας τιμής και ένα ακριβότερο, και θα κρίνετε και μόνοι σας ποιες είναι οι (τουλάχιστον ορατές, για τις ακουστές δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο) διαφορές! -
Να κάνω μια στροφή 180 μοιρών και να θέσω πάλι το αρχικό μο πρόβλημα;
Casablanca CD52 ή Becker Mexico 4337; Το VDO σίγουρα θα αλλάξει. Είναι απαίσιο! Καθώς και τα ηχεία. Σκέφτηκα τα Focal Access 165A μπροστά και τα Focal Access 690CA πίσω. Απόψεις; Θα χρειαστώ ενισχυτή έπειτα;
Καλή μας μέρα!!
-
σε τι τιμες παιζουν αυτες οι πηγες ??
-
Blaupunkt γύρω στα 400€, Becker γύρω στα 450€. Στην πρώτη περίπτωση αγοράζεις ευκολίες, στη δεύτερη ηχητική ποιότητα (και κατασκευής). Δική σου η απόφαση.
Στην ίδια κατηγορία τιμής (ελάχιστα ακριβότερο), ένα επίσης αξιόλογο μηχάνημα είναι το DEH-P77MP της Pioneer, το οποίο, αν και είναι μοντέλο 2003, αξίζει να δεις. Στην κατηγορία του είναι μια από τις πιο ισορροπημένες επιλογές μεταξύ ευκολιών και ποιότητας.
Τα μεγάφωνα είναι πολύ καλή επιλογή, για τον ενισχυτή θα σου πω ότι χωρίς να τον έχεις απόλυτη ανάγκη, όλα τα μεγάφωνα κερδίζουν σε απόδοση και ποιότητα με τη χρήση ενός εξωτερικού ενισχυτή, ό,τι κι αν είναι αυτός (σε σύγκριση με το ενσωματωμένο ολοκληρωμένο στην πηγή είναι σαφώς καλύτεροι).
Το βράδυ θα δημοσιεύσω τις φωτογραφίες που σας έλεγα.
-
εχω ακουσει τα χειροτερα για την αναρτηση των blaupunkt....
Αληθευει ?? -
Ο χρήστης tm έγραψε:
εχω ακουσει τα χειροτερα για την αναρτηση των blaupunkt....
Αληθευει ??Τι να σου πω, πάντως ένα που είχα δοκιμάσει παλιά κράταγε σχετικά καλά στις στροφές...
Χωρίς πλάκα, δεν ξέρω, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο...
-
Από αριστερά προς τα δεξιά,
εργοστασιακό μεγάφωνο από Citroen Xsara VTS
Audax VP170Z0 HDA (aerogel) cone
Focal 165 K2P mid -
Aν μπορείς δείξε μας και από τη μεριά του κώνου ώστε να δούμε και τη διάμετρο του πηνίου και την ανάρτηση στην περιφέρεια. Αν έχεις και άλλα στοιχεία πέστα μας (τιμή, υλικά, συχνότητες, ευαισθησία, αντοχή σε ισχύ κλπ).
-
Μα, αφού μας έχει γράψει ποια είναι, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πληροφορίες περί αυτών στο internet. Με άλλα λόγια, άσε μην τον κουράζουμε γιατί θα τον χρειαστούμε!!! LOL!!
Focal 4 Ever!!!
Car audio