-
Ο χρήστης miaki έγραψε:
τελικα το volvo s 40 1.8 χρειάζεται μόλις στα 55.000 χλμ αλλαγή τακάκια,....και δεν ανάβει κάποιο λαμπάκι (?).
ο θόρυβος είναι απαίσιος, η αντιπροσωπεία ζητάει 170€-20% / ζευγάρι....μπορούμε να βρούμε εξουσιοδοτημένο συνεργείο για να μην μας καζικώσουν??? υπάρχει κανείς που προτείνει κάτι πιο ανθεκτικό με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λ.χ. άλλος κατασκευαστής ???? υπάρχουν κίνδυνοι για τα φρένα γενικότερα???Μια αλλαγη στα τακακια μπορει να στην κανει το οποιοδηποτε συνεργειο, ειναι απο τις πιο απλες δουλειες
-
Μοιάζει με αυτό που ειπώθηκε πιο πριν.
Με τα φρένα που έβαλα της EBC, χαρακωμένους δίσκους με πράσινα τακάκια (υψηλού συντελεστή τριβής) είμαι αρκετά μπερδεμένος. Κρύα είναι μια χαρά και μόλις ζεσταθούν ακόμα καλύτερα, αισθάνεσαι ότι πραγματικά τη δαγκώνουν τη δισκόπλακα και σε επιβραδύνουν εντυπωσιακά. Αλλά εκτός από κάποιο σφύριγμα (όχι πάντα) και ένα βουητό που το νιώθω σε αυτί και στο πόδι (μάλλον οι χαρακιές) μερικές φορές νιώθεις και σαν δόνηση, σαν να στραβώνουν. Μετά όμως δεν το κάνουν αλλά δεν λεω ότι το κάνουν ζεστό γιατί μπορεί να τα έχω ζορίσει και να μην το κάνουν (κρύα όμως δεν το κάνουν). Μπορεί να παραμορφώνονται όταν ζεσταίνονται και μετά να επανέρχονται; Κάτι τέτοιο δεν ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο.... εκτός αν αποτελεί μέρος του χαρακτήρα/ιδιοτήτων των φρένων (πολύ αμφιβάλλω και σίγουρα δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα). Η αντοχή τους δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς αλλά προχθές σε κάτι βουνά (Κοζάνη Ελασσόνα) κυνηγώντας τις νταλίκες σε κάποιο σημείο μου φάνηκε ότι μάλλον άρχισαν να λιγοστεύουν... Ίσως να είμαι και λίγο κανίβαλος... πάντως για τα επόμενα τακάκια θα το μελετήσω το πράμα και ίσως βάλω άλλα.
Αν δεν είχαν έρθει στο κουτί τους με ένδειξη σε κάθε κουτί δεξί αριστερό θα αναρωτιόμουν αν υπάρχει περίπτωση να έχουν μπει ανάποδα δεξιά αριστερά οπότε δεν αερίζονται σωστά... (οι αεραγωγοί σε αρκετές αεριζόμενες δισκόπλακες έχουν φορά)Τελικά μάλλον φαίνεται ότι για παρατεταμένη ζωηρή χρήση σε πολιτικό βαρύ αυτοκίνητο τα φρένα δύσκολα ικανοποιούν.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Εννοείται ότι το έχω κοιτάξει και για μουαγιέ/ρουλεμάν, βάσεις, σιλεντ μπλοκ, κλπ και όλα είναι εντάξει...
Έχεις τσεκάρει τα μπαλάκια όλα ?
ένα ένα!
μου αλλάξανε στην εγγύηση τα ρουλεμάν...
δεν πείρα απάντηση τελικά...
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Εννοείται ότι το έχω κοιτάξει και για μουαγιέ/ρουλεμάν, βάσεις, σιλεντ μπλοκ, κλπ και όλα είναι εντάξει...
Έχεις τσεκάρει τα μπαλάκια όλα ?
ένα ένα!
μου αλλάξανε στην εγγύηση τα ρουλεμάν...
δεν πείρα απάντηση τελικά...
Είναι άλλο τα ρουλεμάν των τροχών και άλλο τα μπαλάκια στα ακρόμπαρα, στην κρεμαφιέρα και το κάτω μπαλάκι το λεγόμενο και Bull από τους μηχανικούς.
Ένα από όλα να έχει μπόσικα τρέμουν οι τροχοί, το τράνταγμα από τους στραβωμένους δίσκους το κάνει μόνο όταν φρενάρεις. Μήπως κάποιος μπιλιοφόρος έχει πρόβλημα ?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μοιάζει με αυτό που ειπώθηκε πιο πριν.
Με τα φρένα που έβαλα της EBC, χαρακωμένους δίσκους με πράσινα τακάκια (υψηλού συντελεστή τριβής) είμαι αρκετά μπερδεμένος.Πάντως για την συγκεκριμένη εταιρία έχω διαβάσει τα καλύτερα για τα κίτρινα και μέτριες έως κακές απόψεις για τα πράσινα.
-
Για τους χαρακτούς της Galfer (DFT Sport Discs) έχετε καμιά γνώμη; Σε συνδυασμό με το τακάκι FDT 1055 Sport Pad πάλι της Galfer.
-
Ερώτηση:
το φάγωμα των δίσκων πώς το αντιλαμβανόμαστε; Μπορεί να προκαλεί τρέμουλο στο πεντάλ; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ερώτηση:
το φάγωμα των δίσκων πώς το αντιλαμβανόμαστε; Μπορεί να προκαλεί τρέμουλο στο πεντάλ;Η ισορροπημένη φθορά δεν πρέπει να προκαλεί τρέμουλο. Κυρίως γίνεται αντιληπτό με την εξέταση (επισκόπηση και ψηλάφηση) του δίσκου για την εύρεση δοντιού/πατούρας στο χείλος ή ακόμα καλύτερα με τη μέτρηση του πάχους τους με παχύμετρο σε σχέση με τις προδιαγραφές.
Το τρέμουλο (το οφειλόμενο σε δίσκο και όχι αλλού) μπορεί να δείχνει ανομοιόμορφη φθορά αλλά μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς φθορά σε περιπτώσεις όχι τέλειας κατασκευής ή τοποθέτησης του δίσκου ή στραβώματος του δίσκου αργότερα (υπερβολικό ζέσταμα ή απότομο κρύωμα πχ από νερό) -
Οι δίσκοι του Swift μου έχουν 20Κ χλμ με τα DS3000 και κλασσικά τρελή φθορά (νυχάκι, πατούρα, γραμμόφωνο κ.α. ) . Τρέμουλο ούτε κατ'ελάχιστο.
-
Οι δίσκοι μου θέλουν αλλαγή, σύμφωνα με τον συνεργειά. Αλλά μου είπε ότι μπορώ να τους αφήσω μέχρι την επόμενη αλλαγή τακακίων. Χθες όμως αισθάνθηκα τρέμουλο στο φρενάρισμα, οπότε σκέφτηκα ότι μάλλον τα έφαγαν τα ψωμάκια τους. Κάτι άλλο, ε; Πάντως σχετικό με τους δίσκους, δεν τρέχει κάτι σοβαρότερο. Ε;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Οι δίσκοι μου θέλουν αλλαγή, σύμφωνα με τον συνεργειά. Αλλά μου είπε ότι μπορώ να τους αφήσω μέχρι την επόμενη αλλαγή τακακίων. Χθες όμως αισθάνθηκα τρέμουλο στο φρενάρισμα, οπότε σκέφτηκα ότι μάλλον τα έφαγαν τα ψωμάκια τους. Κάτι άλλο, ε; Πάντως σχετικό με τους δίσκους, δεν τρέχει κάτι σοβαρότερο. Ε;μαντεψε....
-
Εεεε, στραβωμένοι δίσκοι; Δεν ξέρω άλλο λόγο για τρέμουλο στο φρένο.
Δεν ήταν πάντως έντονο, ούτε το ένιωθα σε όλη τη διαδρομή. Γινόταν αισθητό όταν ακουμπούσα λίγο το πεντάλ, όχι όταν το πάταγα πιο δυνατά. -
Μια φορα εχω φαει τον δεξι δισκο επειδη δεν ειχα αλλαξει τα τακακια στην ωρα τους ,οταν φρεναρα ακουστηκε ηχος τριβης μεταλλου και ενιωσα και τρεμουλο στο πεταλι,τους φαγωμενους δισκους τους κρατησα για 5.000 περιπου πριν τους αλλαξω,στο διαστημα αυτο στραβωσανε και ενιωθα χτυπημα οταν παταγα φρενο ακομα και ελαφρια με μικρη ταχυτητα. Οταν τελικα αλλαξα τακακια και δισκους ολα διορθωθηκανε
-
Εγώ κάποτε είχα αφήσει τους δίσκους μου να φαγωθούν αρκετά πέρα από το όριο. Το σύμπτωμα ήταν ότι σε φρεναρίσματα (οχι κατ' ανάγκη δυνατά) από μεγάλες ταχύτητες (110+) ξεκινούσε ένα φοβερό βουητό από τους εμπρός τροχούς που σταματούσε μόλις άφηνα το φρένο. Στις μικρές ταχύτητες συμπεριφερόντουσαν κανονικά.
Και τώρα κάτι που ανακάλυψα τελευταία και δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να συμβεί:
Άλλαξα τακάκια και, για τον όποιο λόγο, τα νέα μου τακάκια πιάνουν καλύτερα από τα παλιά, πιθανότατα να είναι από άλλο υλικό ή άλλη μάρκα. Εξαιτίας αυτού, όμως, οι εμπρός τροχοί έχουν μεγαλύτερη δύναμη πέδησης σε σχέση με τους πίσω, σε σύγκριση με όταν είχα τα παλιά τακάκια (πίσω έχω ταμπούρα). Με λίγα λόγια, έχει αλλάξει η κατανομή της πέδησης όχι επειδή άλλαξε η αναλογία πίεσης εμπρός πίσω, αλλά λόγω αλλαγής των εμπρός υλικών τριβής. Έτσι, οι εμπρός τροχοί μπλοκάρουν 'νωρίτερα', αφού η πέδηση που τους οδηγεί σε μπλοκάρισμα αρκετά προτού εξαντληθεί η πρόσφυση των πίσω! Άρα, ενώ χρειάζεται να πατάω με λιγότερη δύναμη το πεντάλ (και νιώθω ότι έχω καλύτερα φρένα), στην πραγματικότητα η επιβράδυνση που έχω τη στιγμή που πάνε να μπλοκάρουν οι εμπρός τροχοί είναι μικρότερη από εκείνη που είχα παλαιότερα. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Έτσι, οι εμπρός τροχοί μπλοκάρουν 'νωρίτερα', αφού η πέδηση που τους οδηγεί σε μπλοκάρισμα αρκετά προτού εξαντληθεί η πρόσφυση των πίσω!Μα έτσι κ αλλιώς το φρενάρισμα γίνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μπροστά. Είναι δυνατόν να μπλοκάρουν οι πίσω και οι εμπρός όχι?
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Έτσι, οι εμπρός τροχοί μπλοκάρουν 'νωρίτερα', αφού η πέδηση που τους οδηγεί σε μπλοκάρισμα αρκετά προτού εξαντληθεί η πρόσφυση των πίσω!
Μα έτσι κ αλλιώς το φρενάρισμα γίνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μπροστά. Είναι δυνατόν να μπλοκάρουν οι πίσω και οι εμπρός όχι?
Ναι, σε ένα άδειο φορτηγάκι για παράδειγμα λόγω ελλιπούς φόρτισης του πίσω άξονα όταν η καρότσα είναι άδεια.
-
Για κανονικό αυτοκίνητο δεν λέμε?
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Μα έτσι κ αλλιώς το φρενάρισμα γίνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μπροστά. Είναι δυνατόν να μπλοκάρουν οι πίσω και οι εμπρός όχι?
Φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μπροστά. Το θέμα είναι πόσο; 70-30; 80-20; 60-40? Κάθε αμάξι, ανάλογα με την κατανομή του βάρους, κατανέμει την πίεση μπρος πίσω έτσι ώστε οι εμπρός τροχοί να μπλοκάρουν λίγο νωρίτερα από τους πίσω.
Το θέμα είναι αν αλλάξεις εμπρός τακάκια με κάποια που πιάνουν καλύτερα, αλλάζεις αυτή την κατανομή υπερ των μπροστά φρένων, οπότε το μπλοκάρισμα μπροστά ερχεται πριν οι πισω πλησιάσουν το όριο της πρόσφυσης όπως είχε προβλεφθεί από τον κατασκευαστή. Αυτό δίνει την αίσθηση ότι οι εμπρός μπλοκάρουν πιο εύκολα, αφού οι πίσω συνεισφέρουν λιγότερο στην επιβράδυνση του οχήματος. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μπροστά. Το θέμα είναι πόσο; 70-30; 80-20; 60-40? Κάθε αμάξι, ανάλογα με την κατανομή του βάρους, κατανέμει την πίεση μπρος πίσω έτσι ώστε οι εμπρός τροχοί να μπλοκάρουν λίγο νωρίτερα από τους πίσω.
Το θέμα είναι αν αλλάξεις εμπρός τακάκια με κάποια που πιάνουν καλύτερα, αλλάζεις αυτή την κατανομή υπερ των μπροστά φρένων, οπότε το μπλοκάρισμα μπροστά ερχεται πριν οι πισω πλησιάσουν το όριο της πρόσφυσης όπως είχε προβλεφθεί από τον κατασκευαστή. Αυτό δίνει την αίσθηση ότι οι εμπρός μπλοκάρουν πιο εύκολα, αφού οι πίσω συνεισφέρουν λιγότερο στην επιβράδυνση του οχήματος.Συγγνώμη αλλά πριν σε άλλο τόπικ ρώταγες αυτό εδώ ......Τι είναι το 'μπουτόν της μίζας';
τώρα έχεις άποψη για τα φρένα ? Ήρθε η θεία φώτιση ?
Δεν είμαι επιθετικός ούτε έχω και κάτι επί προσωπικού, αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση το όλο θέμα, γιατί για να μιλάει κάποιος για τα φρένα, ειδικά για τα φρένα, το υπόλοιπα μηχανικά του αυτοκινήτου υποτίθεται ότι πρέπει να τα παίζει στα δάχτυλα, και πάλι συγγνώμη αν φαίνεται... κάπως η απορία μου. -
Ένας θεός ξέρει βάσει ποιας λογικής θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τι είναι 'το μπουτόν της μίζας' για να δικαιούται να αναφέρει και να σχολιάσει ένα φαινόμενο που διαπίστωσε με αφορμή την αλλαγή των τακακίων του αυτοκινήτου του.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις