-
Σπυρο οπως σου ειχα πει 'αναγκαστικα' να αλλαξω προ επειδη αυτο το διαολομηχανημα της Behringer εχει μονo xlr ενω ο παλιος προ ειχε rca.
Εφιαξα τετοια καλωδια αλλα ο επεσε η ενταση οποτε πηρα ενα προ με xlr και τωρα ειμαι ενταξει(αφου ματαξαναπληρωσα για καλωδια!!!)
Το θεμα ειναι οτι εχει και εισοδο xlr για cd και επειδη λεω να παρω ενα, σκεφτομαι μηπως βασικη προυποθεση θα ηταν να ειχε πανω τετοια εξοδο.
Αλλα απο τα λεγομενα σας μαλλον δεν συντρεχει κανενας λογος να το προτιμησω.
Η μηπως δεν ειναι ετσι????? -
Θα δώσεις 2000 για cd; Γιατί XLR σε φθηνότερες κατηγορίες σπανίζουν.
Όσο για τα -6dB της RCA, δεν μπορούσες απλά να ανεβάσεις την ένταση;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
.Όσο για τα -6dB της RCA, δεν μπορούσες απλά να ανεβάσεις την ένταση;
Φιλε tgd μην κανεις οτι δεν καταλαβαινεις.....
Ηταν μια καλη δικαιολογια στον εαυτο μου και στην γυναικα μου να αλλαξω προενισχυτη!!!!!!Οσο για την συνδεση μου ειπαν οτι οταν παει απο rca σε xlr χανω το μισο πλατος σηματος και κατι αλλα ακαταλαβιστικα και δεν ειναι οτι το καλυτερο που θα μπορουσα να εχω.....Ευκαιρια ζητουσα και γω...
-
Την αλλη φορα να σου στειλω εγω καλωδια, τα σεξουαλικα καλωδια ειναι ακριβως σαν αυτα που μπορει ο καθενας να φιαξει μονος του αγοραζοντας χυμα τα εξαρτηματα!
Το μισο σημα δεν το χανεις φυσικα, μονο 6dB, αλλα οπως εγραψε και ο φιλος TGD η λυση δεν κοστιζε τιποτα!!
Μια και θα αγορασεις καινουργιο CD-player μπορεις να το μετατρεψεις σε balanced με εναν μετασχηματιστη, αλλα προυποθετει οτι πας κατευθειαν στην εξοδο του D/A, πριν το φιλτρο και τον συνδεεις εκει!Ετσι καταργεις το φιλτρο και το τελικο Audio!Εχεις πολυ καλο ηχο χωρις φιλτρο και εναν φτηνο OP που χαλαει τα παντα!Με αυτην την λυση ομως δεν εχεις Muting κατα την διαρκεια του Pause!Αυτο ομως το λυνει ενας ηλεκτρονικος μεσαιας σχολης με ρελεδες!
Σπυρος -
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
, τα σεξουαλικα καλωδια ειναι ακριβως σαν αυτα που μπορει ο καθενας να φιαξει μονος του αγοραζοντας χυμα τα εξαρτηματα!Σπυρος
Σπυρο
Και γω εχω εδω ενα φιλο που τα παιρνει χυμα και μου τα φιαχνει γλυτωνοντας αρκετα χρηματα αλλα και παλι αυτα τα βρωμοκαλωδια και χυμα να τα παρεις ειναι ακριβα!!!!
Αυτα που ειναι σχετικα φτηνα ειναι τα βυσματα οπου υπαρχουν (οπτικα τουλαχιστον) πολυ καλες κατασκευες αγνωστης μαρκας αντιγραφη των wbt και αλλων εξωτικων ονοματων αλλα δεν ξερω τι υλικα εχουν(πχ ΔΕΝ ειναι απο ροδιο)
Αλλα εκει νομιζω γινεται η μεγαλυτερη απατη γιατι δεν πιστευω το βυσμα να κανει την διαφορα στον ηχο.Αρκει να ειναι σωστα κολημενο και σφιχτο.
Η κανω λαθος????? -
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
XLR φυσικά!
Eίναι πιο όμορφα!
Και βρισκεις και πιο ευκολα τις τρυπες θα συμπληρωνα εγω!!!!!
-
MDVQ
Τα καλα καλωδια δεν κοστιζουν πολυ, για κοιταξε ποιος πουλαει Belden στην Ελλαδα, εδω ειναι πολυ φτηνα!Αυτο σαν παραδειγμα, υπαρχουν και αλλες μαρκες με παρομοια καλωδια!Τα καλωδια φιαχνονται πρωτα για βιομηχανια και οχι για τον ερασιρεχνη, γιαυτο ειναι τοσο φτηνα!Αν μετα υπαρχουν επιτηδιοι που χρωματιζουν σεξουαλικα το κελυφος για να το πουλησουν σαν χρυσαφενιο ειναι αλλη υποθεση!
Αυτα με τις επαφες εχεις δικιο, οι αντιγραφες δεν ειναι σαν τις ακριβες, τουλαχιστον στο περασμα του χρονου!Αλλα υπαρχουν και επαφες που ειναι καλες, πχ, εγω χρησιμοποιω εδω και πολλα χρονια κατι Ιταλικες, κοστιζουν 2 € το ζευγαρι και ειναι απο μη μαγνητικο υλικο, τεφλον στο κεντρο, σφιγκουν πολυ καλα το καλωδιο και δεν φευγει το επιχρυσωμα τους και τοσο ευκολα!Και αεροδυναμικες ειναι αφου ειναι Ιταλικες!Μιλαμε παντα για RCA τυπου!Αν θελεις ακομα καλυτερα, αντικατεστησε τες με BNC ειναι ακομα καλυτερες και φτηνοτερες αλλα χρειαζεσαι ενα ειδικο εργαλειο για να κανεις καλωδια!Φυσικα πρεπει να αντικαταστισεις και τα θυλικα στα μηχανηματα!
Σπυρος -
Το 'σωστό' κύκλωμα XLR για CD έχει 4 μετατροπείς D/A. Από το σήμα Ι2S του transport παράγεται με ψηφιακή επεξεργασία + και - κανάλι. Άρα έχεις 4 κανάλια (R+, R-, L+, L-) που οδηγούν 4 D/A (συνήθως 2 τσιπάκια αφού όλα σχεδόν τα ολοκληρωμένα σήμερα είναι στεροφωνικά) και στη συνέχεια 4 αναλογικά στάδια εξόδου για να καταλήξει το σήμα στα XLR.
Ο προενισχυτής πρέπει να έχει αντίστοιχα 4 κυκλώματα (2 συμμετρικά ζεύγη) ώστε ό,τι παίρνει στην είσοδο να το δώσει στην έξοδο. Αντίστοιχα ο τελικός πρέπει να οδηγεί κατευθείαν τα δύο σετ τρανζίστορ (για AB-push-pull) απ' ευθείας από τα + και - κανάλια, χωρίς να παρεμβάλλεται phase splitter.
Αυτό που κάνουν πολλοί κατασκευαστές για οικονομία είναι να έχουν XLR εισόδους τις οποίες μέσω ενός απλού κυκλώματος μετατρέπουν σε RCA (και που συνήθως χαλάει τον ήχο περισσότερο από το καλώδιο που απλά κόβει 6dB), ακολουθούν δύο κανονικά κυκλώματα, και στο τέλος ξαναβγάζουν XLR με ένα ακόμα κύκλωμα αναστροφής. Ένα ολοκληρωμένο μόνο θέλει. Μετασχηματιστές (όπως προτείνει ο Alfasud) είναι ιδανικό μέσο, αλλά σπανίζουν στις μέρες μας γιατί η τέχνη του 'τυλίγματος' έχει ξεχαστεί και την χρυσοπληρώνεις.
Εγώ απορώ πάντως γιατί η κατ' εξοχήν balanced πηγή (το πικάπ) δεν αξιοποιείται σωστά. Όλες οι κεφαλές δίνουν balanced σήμα, αλλά δεν έχω δει ποτέ balanced phono stage...
Όσον αφορά τα βύσματα, τα XLR έχουν καλύτερη μηχανική ποιότητα από τα RCA. Τα καλύτερα XLR βύσματα νομίζω ότι είναι της Soundcraft και της Neutrik.
Για RCA κι εγώ εντυπωσιάζομαι από τα WBT, μα δεν έχω δώσει ποτέ λεφτά για να αγοράσω. Συνήθως βρίσκεις όμως φθηνά επίχρυσα βύσματα. Η αντοχή τους στο χρόνο είναι προβληματική γιατί με το βάλε-βγάλε χαλάνε, αλλά αν δεν τα πολυκουνάς δεν πειράζει.
Για μπανάνες ψηφίζω Michell, εξαιρετικά πρακτικές πέρνουν ότι καλώδιο θέλεις (ακόμα και πολύ χοντρά) και σφηνώνουν καλά. Εκτός αν είστε τυχεροί και μπαίνουν στα ηχεία σας οι πομόνες της ITT που δίνει και ο Vandersteen. Οι ITT σφίγγουν τόσο καλά που θέλεις έναν να κρατάει το ηχείο για να τις βγάλεις! Και είναι τζάμπα γιατί είναι από αλουμίνιο.
Για διχάλες, η Kimber έχουν πολύ καλή σχεδίαση με το σάντουιτς του απορροφητικού υλικού μέσα στο μέταλλο, αλλά τις πληρώνεις ακριβά...
-
Λοιπον, μια τελικη συμβουλη στον φιλο μας Μιχαλη!
Αν θελεις balanced, που εμεις οι υπολοιποι δεν θελουμε να εχεις(!), να παρεις καλους μετασχηματιστες!Αυτην την λυση χρεισημοποιουν και τα studio!Ετσι αποφευγεις ενα σωρο ηλεκτρονικες βαθμιδες οι οποιες πρεπει να ειναι και matched για να ειμαστε και σωστοι με την ενισχυση/φαση μεταξυ τους!
Φτηνες, καλες αντιγραφες για RCA και να μην τα βαζεις/βγαζεις πολλες φορες!
Φτηνα ποιοτηκα καλωδια απο ενα καλο μαγαζι ηλεκτρονικων!
Και τελικα, να μην κανεις καμμια κινηση για καινουργια αγορα πριν μας ρωτησεις!
TGD:Αυτο με την balanced κατασκευη ολων των κεφαλων γραμμοφωνων ειναι κατι που το ξερανε την δεκαετια του 30/40 και λιγο του 50!Παλαια μηχανηματα εχουν ενα step-upp μετασχηματιστη και μετα μια πεντοδο!
Μετα ομως οι 'επιτηδιοι' βρηκαν ενα τροπο να ανακατευουν στις ευαισθητες κεφαλες τα παρασιτα απο τις γειωσεις , μιας και γειωνανε το ενα σημειο τους!Αλλα και τι δεν χαλασανε οι σπουδαγμενοι μηχανικοι ηλεκτρονικων την δεκαετια του 70 και μετα!
Εχω λαθος?
Σπυρος -
Λοιπον, μια τελικη συμβουλη στον φιλο μας Μιχαλη!
Αν θελεις balanced, που εμεις οι υπολοιποι δεν θελουμε να εχεις(!)
ΣπυροςΣπυρο μου
Δεν θελω balanced......εχω balanced....(ή ψευδοbalanced τελος παντων)Απλα αν καταλαβα καλα μαλλον ειναι καλυτερες οι rca για τα δικα μου μηχανηματα.
Τα καλωδια που εχω σπιτι ειναι Audioquest ruby και xlr βυσματα και στο συρταρι belden με neutrik xlr.
Πληρωσα ως φαινεται τζαμπα λεφτα ενω ηδη ειχα καλα καλωδια!!!!!
Θα τα δικομασω και τα δυο και θα σας πω την γνωμη μου συμφωνα με τα 'πετσινα 'αυτια μου -
Καλα Μιχαλη, ακουσε και πες μου αν ακους καμμια διαφορα!
Αν εχεις balanced στα μηχανηματα, τι εχεις στον ενισχυτη σου?
Τοτε πρεπει να εχεις XLR αφου εχεις balanced!!
Σπυρος -
Ο τελικος ειχε ηδη balanced εισοδους οι οποιες για 5 χρονια εμεναν αχρησιμοποιητες γιατι δεν ειχε τετοιες εξοδους ο προ.
Με την αγορα λοιπον του καινουργιου προ εδεσε... το γλυκο και ολα τωρα ειναι με xlr.(το behringer εχει μονο xlr)
Το θεμα ειναι ποια ειναι πιο σωστο να χρησιμοποιω???
Και απο τα γραφομενα σας μαλλον η rca ειναι καλυτερη για οικιακη χρηση. -
Μιχαλη
Τωρα αλλαζουν τα πραγματα!
Αφου εχεις και στον τελικο, θα χρησιμοποιησεις τα XLR παντου!
Η κανε δοκιμες, αφου εχεις πλεον καλωδια και μας αναφερεις τις οποιες παρατηρησεις σου σχετικα με τον ηχο!Αν!
Προσεξε ομως να διορθωνεις την ενταση καθε φορα που ενναλλασεις RCA & XLR!Εκει μπορεις να κοροιδευτεις απο αυτο που παιζει ποιο δυνατα!
Σπυρος -
Ok Σπυρο θα το προσεξω το θεμα και οταν και αν ....θα σας πω την γνωμη μου
Μηπως στο τοπικ αυτο υπαρχει και ο χωρος να μιλησουμε για δορυφορικη???
Εινα ενα απιστευτα μεγαλο θεμα που εχω αρχισει δειλα δειλα να εξερευνω και εχω χασει τον μπουσουλα για να πω την αληθεια!!!!
Εσεις????? -
Εγω ειμαι εκτος!
Δεν εχω τηλεοραση ουτε βλεπω κινηματογραφο!(ενταξει, 2 φορες στα 23 χρονια που ειμαι εδω!)
Χαιρετησματα
Σπυρος -
Ενας ενας για την δορυφορικη....
Μην στριμωχνεστε!!!! -
Ας αφήσουμε λοιπόν τις δορυφορικές (και εγώ δεν θα βιαστώ να πάρω τηλεόραση όταν γυρίσω Ελλάδα) και ας σας ρωτήσω κάτι άλλο.
Έτυχε να δω τιμές και φαίνεται ότι κάποιοι ζητάνε κάτι εξωφρενικά νούμερα για φοβερά καλώδια ρεύματος ή μπρίζες με ενσωματωμένα φίλτρα αποβολής παρασίτων και κυκλώματα κλπ.
Μήπως αντί για αυτά έχει νόημα (εκτός του αυτονόητου) να χρησιμοποιούμε UPS για καθάρισμα του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου? Κάποια από αυτά, μάλλον όχι τα φτηνότερα, μετατρέπουν το ρεύμα σε συνεχές το περνάνε από μπαταρία και μετά μετατρέπουν το συνεχές από την μπαταρία σε εναλασσόμενο. Αν το εναλασσόμενο που βγάζουν είναι καλής ποιότητας ακούγεται καλό σαν σενάριο αλλά είναι?? -
Όχι, είναι πολύ κακό σενάριο, γιατί τα UPS δεν δίνουν ημίτονο στην έξοδο, αλλά πριονωτό! Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις για τον ήχο.
Πολλές συσκευές έχουν ενσωματωμένο φίλτρο ρεύματος. Αποτελείται από δυο πυκνωτές που μπαίνουν ανάμεσα στη φάση στο ουδέτερο και στη γείωση συν ένα έτοιμο τσοκ που σε όσες έχω ανοίξει ήταν της Schaefer. Όταν άνοιξα ένα ακριβό 'audiophile' φίλτρο, και είδα την ίδια διάταξη, απλά με πολύ μεγαλύτερο τσοκ και φίλτρο κατάλαβα... Και δεν έχω ακούσει καμμιά διαφορά. Εγώ έχω ένα 'κίτρινο' πολύμπριζο της APC για προστασία από υπέρταση. Μου είχε κοστίσει κάπου 15000 δραχμές πριν από 6-7 χρόνια. Ήταν το ακριβότερο της εταιρίας... Δεν μου άλλαξε τον ήχο και ελπίζω ότι θα είναι αχρείαστο.
Φίλος μου που είχε μόνιμο πρόβλημα πτώσης τάσης, παρήγγειλε έναν μετασχηματιστή απομόνωσης, αλλά ζήτησε να μην είναι 1:1 τα τυλίγματα ώστε να παίρνει τα 200V του δικτύου και να τα κάνει 230V. Ελπίζει να μην έρθουν καμμιά μέρα ξαφνικά 240V στη πρίζα...
Όσον αφορά τα καλώδια ρεύματος, κι εκεί έχω κάνει δοκιμές χωρίς να έχω ακούσει διαφορά στο σύστημα μου, αλλά υπήρξε μία περίπτωση που άκουσα αμέσως τη διαφορά: ήταν στην τροφοδοσία των Quad ESL63.
Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα του ρεύματος έχει μεγάλη σημασία στον ήχο. Γι' αυτό κι εγώ τις κριτικές ακροάσεις τις κάνω σε ώρες με χαμηλή κατανάλωση (πχ Κυριακή πρωί) όπου η ηχητική ποιότητα είναι σαφώς καλύτερη. Γι' αυτό στις πολύ ακριβές συσκευές η νέα μόδα είναι τροφοδοσία από μπαταρίες!
Υ.Γ. Δορυφορική... Δεν έχω ιδέα. Αλλά ο πατέρας μου έφερε στο σπίτι κάποια εξαρτήματα που δεν τα ήθελαν πια στη δουλειά του. Είναι 2 πλαστικά κουτιά (που οι σχεδόν μηδενικές γνώσεις μου τα χαρακτηρίζουν ως LNB), 3 δέκτες (Humax, οι 2 ίδιοι ο άλλος γράφει και Viaccess ή κάτι τέτοιο, χωρίς κανένας να έχει χειριστήριο) και μια σειρά από ηλεκτρικό πίνακα (που μου φαίνονται ως κατανεμητές σε κεντρική εγκατάσταση). Ούτε εγχειρίδιο, ούτε τίποτα. Δηλαδή ίσως να έχω στο υπόγειο τα πάντα εκτός από το πιάτο και δεν ξέρω τι να τα κάνω!
-
MDVQ
Τι θελεις να μαθεις για δορυφορικες?
Εδω μπορεις να διαβασεις σε ιστισελιδες αυτων που πουλανε δορυφορικες οτι χρειαζεται για να ξερεις τι αγοραζεις και πως δουλευουν!
Εδω βλεπεις πολλες τετοιες στα μπαλκονια των πολυκατοικιων που μενουν ξενοι, ειδικα Αραβες!Μια δορυφορικη σε καθε μπαλκονι!Απο οτι ξερω και καθε Ελληνας εδω εχει δορυφορικη!(εκτος απο εμενα)!Εδω λεω λιγο ψεμματα, γιατι και εγω εχω μια παραβολικη στο μπαλκονι αλλα δεν φαινεται απο τον δρομο!Εχω εδω και 10 χρονια ψηφιακο ραδιο, πρωτα το συστημα DSR και μετα ενα αλλο που δεν θυμαμαι τωρα πως λεγεται, ερχεται απο ASTRA!Εχω ομως να το δουλεψω μερικα χρονια γιατι η ποιοτητα του ηχου ειναι σαν το DAB δηλαδη δεν ακουγεται!
Μαλλον οι εκπομπες πολλων απο τους δορυφορους απευθυνοντε στην κεντρικη Ευρωπη και εσυ θα χρειαστεις τεραστιες παραβολικες για Ελλαδα!
Σπυρος -
MDVQ
Τι θελεις να μαθεις για δορυφορικες?
!
ΣπυροςΣπυρο αστο καλυτερα...
Θελω να μαθω τοσα πολλα που μονο με ιδιωτικες συζητησεις θα βγει καποιο αποτελεσμα.....
Ας επανερθουμε στην αγαπημενη μας μουσικη.....
Καλωδιο ρευματος εχω αλλαξει και στα δυο cd μου γιατι ειχα διαβασει σε ενα αγγλικο περιοδικο οτι το συγκεκριμενο εκανε θαυματα (kimber 8tc)
και...ναι δεν ειδα και τιποτα το ιδιαιτερο ...εχω ομως την συνειδηση μου ησυχη!!!!!
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!
Χαιρετισμους
Μιχαλης.
Home Hi-Fi