-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Μάκη, αν όλοι έτρεχαν να αγοράσουν MC υψηλής εξόδου πότε και πως θα πουλιώντουσαν τα pre-pre ?Μην ξεχνάς ότι οι υψηλής εξόδου MC βγήκαν 2-3 χρόνια αργότερα, έπρεπε λοιπόν πρώτα να αποσβεστούν οι επενδύσεις των pre-pre, πολύ εύκολα τραβάνε και ένα μεγάλο τέστ με όλες τις κεφαλές μέσα ( παγκοσμίως ) γιατί μη μου πείς για ανεξάρτητο ειδικό τύπο,για να υπάρχει και η δικαιολογία, βγαίνουν καλύτερες οι MC Low Outpout, μετά οι High Outpout, και τελευταίες και καταϊδρωμένες οι ταλαίπωρες MM, έτσι πουλάμε και τα pre-pre, και τις MC υψηλές εξόδου, οι MM ότι πούλησαν πούλησαν, άσε τις για τα φτωχαδάκια των πικάπ και phono stage των 1000 € όλα μαζί, γιατί ναι, έχουν τεράστιες διαφορές στον ήχο, μόνο που για να ακούσεις την μεγάλη πράγματι διαφορά πρέπει η αξία του συστήματος να κάνει 2 φορές+ όσο κάνει ένα μέσο 1600άρι τουτού.
Μάλιστααααα
Σε παλιό άρθρο του ήχου σχετικά με το βυνίλιο επέμεναν για τις MC low output αλλά διαβάζοντας το άρθρο ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω (καθώς δεν εξηγούσαν το γιατί!!!) γιατί υπερέχουν σε σχέση με τις υψηλής εξόδου.
Γιατί δηλ να πρέπει να επεμβώ σε έξτρα έξοδα και πολυπλοκότητα?
Εν μέρη τη χρήση pre pre την απέδιδαν στην συμβατότητα της ωμικής αντίστασης εισόδου του phono stege (47K) με αυτή της εξόδου της κεφαλής η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνά τα 100Ω συν το γεγονός ότι λειτουργεί και ως φίλτρο παρασίτων κλπ.Απ την άλλη το μάνουαλ του NAD αναφέρει ρητά ότι το phono stage του NAD είναι κατασκευασμένο για κεφαλές ΜΜ και MC high output.
Αν χρησιμοποιηθεί MC low output θέλει οπωσδήποτε pre pre ενισχυτή.Οι πληροφορίες ήταν πολύτιμες.
Και κάτι ακόμα.
Αν υποθέσουμε ότι αύριο αγοράζω ένα thorens γύρω στα 500 ευρώ.
Τι κόστους πρέπει να είναι περίπου η κεφαλή σε σχέση με το πικάπ για να αποδίδει τα μέγιστα και ποιές εταιρίες είναι αξιόπιστες?Επίσης εκτός απ τη μύτη της κεφαλής παίζει ρόλο αν είναι σχετικά χοντρό το στέλεχος?
Πάντως δεν ξέρω αλλά οι οrtofon κατασκευαστικά δεν μου γεμίζουν το μάτι.
Οι lyra αλλά πολλά τα $$$
Ασχετο.
Μου ήρθε χθες το βυνίλιο από Αυστρία κι έχω φρικάρει με το πικάπ που θέλει κεφαλή τελικάΑν σε ενδιαφέρουν οι δίσκοι βυνιλίου που σου είχα παραθέσει παλιότερα πές μου.
Τα καλώδια που βάζουν στο εσωτερικό των μηχανημάτων/ηχείων, είναι ανάλογα με την αξία τους και το φιλότιμο του κατασκευαστή.
Μιλάω για μηχανήματα σειράς πάντα.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
ρε παιδιά ας ανακεφαλαιώσουμε...μας λέτε ότι τα ηχεία μας θα μεταμορφωθούν με την επιλογή ποιοτικότερων καλωδίων. Σε μένα είχε δώσει κάτι...'ενισχυμένα' τότε...έχει νόημα η αγορά νέων καλωδίων ή όχι ;;;Για άλλους έχει για άλλους δεν έχει.... Είναι από αυτά τα πράματα που ο καθένας ή θα δεχτεί αυτά που του λένε κάποιοι που εμπιστεύεται ή πρέπει να δοκιμάσει μόνος του. Οπότε ή κρατάς αυτά που έχεις ή παίρνεις ότι σου πούνε ή παρακάλα (φίλους ή μαγαζιά) να σου δανείσουν διάφορα καλώδια και μετά αποφασίζεις. Καθώς ο κάθε συνδυασμός ενισχυτή-ηχείου και είδους μουσικής είναι πρακτικά μοναδικός το σωστό είναι να πας στη τελευταία μέθοδο, αυτή της δοκιμής!
Προσοχή: μερικά καλώδια έχουν και φορά και ακούγονται αλλιώς αν τα βάλεις ανάποδα (μερικοί προτιμούν το ανάποδα) ενώ άλλα θέλουν και ροντάρισμα για να προσανατολιστούν και να αποδίδουν σωστά.... light me up and I slipped (φέξε μου και γλύστρησα).Εντελώς τυχαία βρέθηκα στην πρώτη σελίδα του παρόντος θέματος όπου ο Σπύρος ο εν Σουηδία είχε γράψει το σοφό:Ta lefta pou 8a dwseis gia ta e3otika kalwdia dwsta gia nxeia!!!(tyflos kavovas)! Το ασπάζομαι απολύτως.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εντελώς τυχαία βρέθηκα στην πρώτη σελίδα του παρόντος θέματος όπου ο Σπύρος ο εν Σουηδία είχε γράψει το σοφό:Ta lefta pou 8a dwseis gia ta e3otika kalwdia dwsta gia nxeia!!!(tyflos kavovas)! Το ασπάζομαι απολύτως.
Tελικά κάποιες κουβέντες μένουν ανεξήτιλες στο μυαλό μας.
Που είναι ρε αυτή η ψυχή,ο Σπύρος?
Αν και θαυμαστής της κόρνας και γενικά με ακραίες απόψεις ήταν και αυτός χρήσιμος στο φόρουμ.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Και ξεκόλα το eisa awards απ το marantz
Ta ηχεία ιδιοκατασκευή είναι?
Σας πάω πίσω στο θέμα, αλλά εκεί το είχα αφήσει (δυστυχώς δεν προλαβαίνω τα σίγουρα πολύ ενδιαφέροντα που έχετε γράψει στο μεταξύ)...
Αν προσπαθήσω να το ξεκολλήσω τώρα (10 χρόνια μετά) θα πρέπει να το κάνω με τριβείο για να φύγει η ξεραμένη κόλλα. Εξάλλου τιμή του και καμάρι του (εδώ γελάνε πιο πολύ).
Τα ηχεία ιδιοκατασκευή indeed, ταπεινή μεν, με πολύ καλή κατασκευή καμπίνας δε.
-
Ποιός θυμάται τον τελικό SANYO Plus P55 που έκανε σκόνη όλα τα άλλα μηχανάκια, και τον είχαν στούς 5 καλύτερους τελικούς αναφοράς ανεξαρτήτου τιμής ? Ακόμα τρέχουν τα σάλια μου να βρώ έναν.
2Χ100 που έπαιζαν σαν 2Χ200, με Mosfet και ψύξη με φρέον, η μουσικότητα του ήταν εξωπραγματικήΠαρών.
-
Aααα καλά κρασιάαααααα!!!!
Και βγάλε το τηλ απ τη δόνηση επιτέλους
-
Θα σε πάρω τηλέφωνο αργότερα...
-
Γεια σας παιδιά.
Καμιά πρόταση για αξιοπρεπές tuner? Σεμνά και ταπεινά, ε! μην ξεχνιόμαστε. -
α μιας κι επανήλθε το θέμα, θα θελα και γω μια πρόταση για μπροστά ηχεία για sony str 840db γιατί τώρα έχω κάτι γομάρια koda και φοβάμαι μη πέσουν με κανά σεισμό κ σπάσουν τα πάντα στο γραφείο
-
Όσο περισσότερο λοιπόν γράφουν οι ' ειδικοί ' δημοσιογράφοι και όσο τα ' ειδικά ' περιοδικά προβάλλουν το συγκεκριμένο καλώδιο κάνοντας το προϊόν Life Style , ( έλα το βράδυ να ακούσεις τα καινούργια μου καλώδια, θα είναι και ο Γ.Γραμματέας ) τόσο η τιμή ανά μέτρο εκτοξεύεται.Τρία πουλάκια κάθονταν κι ακούγαν Hi-Fi.
Για όλα τα πράγματα υπάρχει μέτρο, στην περίπτωση αυτή, με τα καλώδια, χάνεται πολύ εύκολα, γιατί δεν γίνεται να έχω δώσει εγώ 200-300-600 Ε το μέτρο και να έρθεις να μου πείς ότι συμμετέχω στην αύξηση των καταθέσεων του αντ/σώπου και να το καταπιώ εύκολα. Θα δώσω μάχη μέχρις εσχάτων να σε πείσω, προσπαθώντας παράλληλα να πείσω και τον εαυτό μου, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον ήχο.
Αvette ciao rubinetti ( έχετε γειά βρυσούλες, ή κάπως έτσι )
Έτσι ακριβώς. Το πόσες φορές το έχω ακούσει το 'έλα ν'ακούσουμε τα καινούρια μου Van den Hull με βύσματα WBT' (ή δεν ξέρω τι άλλο) από φίλο hi-end-ίστα... Τελικά, μετά από ατελείωτες ώρες ακρόασης, το συμπέρασμα ήταν ότι δεν έχω αρκετά 'εξελιγμένη ακοή' για να μπορώ να καταλάβω τις τεράστιες διαφορές των νέων καλωδίων, τα οποία κόστιζαν μια περιουσία, σε σχέση με τα προηγούμενά του, χωρίς να δέχεται σε καμία περίπτωση (γκουχ, γκουχ!) να κάνουμε το πλέον απλό τεστ - να συνδέω εγώ κάποιο από τα δύο σετ, χωρίς να ξέρει ποιο, και να προσπαθεί να βρει ακούγοντας όποια κομμάτια προτιμάει αν είναι τα μεν ή τα δε...
Από ένα σημείο και μετά, πάντως, σίγουρα είναι εύκολο να παρασυρθείς και να μην εστιάζεις πλέον στη μουσική και στα συναισθήματα που αυτή σου δημιουργεί, αλλά στο σύστημα και το πόσο πιστά [θεωρείς ότι] αυτό αναπαράγει ό,τι του δώσεις.
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
α μιας κι επανήλθε το θέμα, θα θελα και γω μια πρόταση για μπροστά ηχεία για sony str 840db γιατί τώρα έχω κάτι γομάρια koda και φοβάμαι μη πέσουν με κανά σεισμό κ σπάσουν τα πάντα στο γραφείοΗ σωστή ονομασία νομίζω είναι Sony STR-DB840.
Δεν κατάλαβα ούτε τι ζητάς ούτε το πρόβλημα με αυτά που έχεις.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
α μιας κι επανήλθε το θέμα, θα θελα και γω μια πρόταση για μπροστά ηχεία για sony str 840db γιατί τώρα έχω κάτι γομάρια koda και φοβάμαι μη πέσουν με κανά σεισμό κ σπάσουν τα πάντα στο γραφείο
Η σωστή ονομασία νομίζω είναι Sony STR-DB840.
Δεν κατάλαβα ούτε τι ζητάς ούτε το πρόβλημα με αυτά που έχεις....ναι δίκιο έχεις
είναι γομάρια αυτά που έχω βάλει, αρκετά βαριά για να στηρίζονται στον τοίχο. Θ'ανεβάσω κάποια στιγμή pic να δεις
-
μετα απο πολλες συζητησεις και συνακροασεις(βlind test as well)κατεληξα οτι ειναι πραγματικα ουτοπικο και στειρο να ασχολουμαι τοσο πολυ με το αντικειμενο, εκανα αυτο που ηξερα καλυτερα ως ερασιτεχνης μουσικος, πηρα 2 στουντιακα μονιτορ αυτοενισχυομενα (σιγα μην ψαχνω για σωστα ματσαρισματα προ, τελικου, ηχειων, καλωδιων) tascam VLx 5 τα οποια παιζουν απο το dvd player bluesky πειραματιστηκα μρ την τοποθετηση στον χωρο και σταματησα να σιχαινομαι τον εαυτο μου στις εικοσιτετραωρες διαδικτυακες περιπλανησεις μου, ξαναπιασα το μπασο και του ηπια το αιμα στα slapιδια...
προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η ουτοπια οσο βυρηλιο κ να εχει δεν συγκρινεται με τον ηχο που κανουν τα δαχτυλα μου πανω στο ακουστικο μπασο κ ας ειμαι κ κουλος. -
Ο χρήστης bab2112 έγραψε:
μετα απο πολλες συζητησεις και συνακροασεις(βlind test as well)κατεληξα οτι ειναι πραγματικα ουτοπικο και στειρο να ασχολουμαι τοσο πολυ με το αντικειμενο, εκανα αυτο που ηξερα καλυτερα ως ερασιτεχνης μουσικος, πηρα 2 στουντιακα μονιτορ αυτοενισχυομενα (σιγα μην ψαχνω για σωστα ματσαρισματα προ, τελικου, ηχειων, καλωδιων) tascam VLx 5 τα οποια παιζουν απο το dvd player bluesky πειραματιστηκα μρ την τοποθετηση στον χωρο και σταματησα να σιχαινομαι τον εαυτο μου στις εικοσιτετραωρες διαδικτυακες περιπλανησεις μου, ξαναπιασα το μπασο και του ηπια το αιμα στα slapιδια...
προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η ουτοπια οσο βυρηλιο κ να εχει δεν συγκρινεται με τον ηχο που κανουν τα δαχτυλα μου πανω στο ακουστικο μπασο κ ας ειμαι κ κουλος.Δεν έχεις κι άδικο σ'αυτό που λες.
Βλέπω και διαβάζω στα διάφορα φόρα πολλά τρελλά και παλαβά.
Αναζητήσεις πανάκριβων καλωδίων και συσκευών γενικότερα που αμφιβάλω αν οι περισσότεροι καταλαβαίνουν την παραμικρή διαφορά από ένα σημείο μεσαίου κόστους και μετά.
Το αποκορύφωμα δε όλων αυτών είναι όταν τεστάρουν και γενικώς παίζουν τα πανάκριβα μηχανήματά τους με τα τροπάρια της Κασσιανής.
Ενα τσέλο ένα μπάσο ίσα που να χαιδεύει το γούφερ και φωνή!!
Κι άμα τα χώσεις καμιά κλασσική δεν ξέρουν που να κρυφτούν.Δε λέω,καλή είναι και η αναζήτηση του είδους καθώς έχει κι αυτή τη γοητεία της αλλά αν ακολουθήσει κάποιος πέντε δέκα σταθερούς ας πούμε κανόνες και εκμεταλευτεί σε ένα συγκεκριμένο κόστος (άσχετα πόσο θα είναι) τις καλύτερες κατά τα γούστα συσκευές (ποιό πολύ ηχεία και ενισχυτές) το αποτέλεσμα γενικώς θα είναι καλό.
Από κει και πέρα μουσική πολλή μουσική
Hiend μηχανήματα εκατομυρίων και όταν τα ανοίγεις τα καλώδια είναι άσταλα πιασμένα με tie rap,οι ακροδέκτες και τα φισάκια γενικώς πρεσσαρισμένα στο χέρι λες και είναι από άσχετους και το καλάι των κολήσεων τρεις λαλούν και δυό χορεύουν.
Ρε ουστ από δω.
Γι αυτό και ασχολούνται μόνο με ενισχυτές και ηχεία.
Δεδομένο τεχνολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια και με το πλεονέκτημα βέβαια της απλής κατασκευής χωρίς μηχανισμούς κλπ.
Δεν είδα κανέναν χαιεντά πχ αντι nagra.Ασε που οι Γιαπωνέζοι βγάζουν και αυτοί δυνατά μηχανήματα άσχετα αν στην πλειοψηφεία της γκάμας τους απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Τα ατόφια hifi μηχανήματά τους σκίζουν κι ας λέει ο κάθε έμπορας ότι θέλει.
Μάλιστα δε απ ότι βλέπω τώρα τελευταία η yamaha και η pioneer μπήκαν δυναμικά και στο κομμάτι των ηχείων και προβλέπω να σκίζουν κ@λους. -
Η Yamaha έφτιαχνε ηχεία με μεγάφωνα από κώνου με Βηρίλιο από την 10ετία του '70 ( NS 1000 ) άρα δεν είναι καινούργια στα ηχεία, και η Pioneer έφτιαχνε από την ίδια δεκαετία ηχεία, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν είοχαν τον σωστό ήχο.
Εκείνα τα χρόνια τα Ιαπωνικά ηχεία είχαν τελείως διαφορετικό ήχο από τα Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά για τον απλό λόγο ότι τα περισσότερα Ιαπωνικά σπίτια ήταν ξύλινα και οι χρόνοι αντιήχησης/ανάκλασης ήταν τελείως διαφορετικοί από τους χρόνους των τσιμεντένιων σπιτιών των Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Τώρα είναι όλα αλλιώς, χωρίς συναίσθημα, μαγεία, μουσική.
Τώρα είναι Status να έχεις κάτι πολύ καλό και ακριβό, για επίδειξη στους φίλους και ας μη ακούς ποτέ, κάτι σαν τις γεμάτες βιβλιοθήκες που δεν ανοίγει κανείς βιβλίο.Οι Άγγλοι είχαν πάντα τον καλύτερο ήχο στα ηχεία τους γιατί είχαν και τις περισσότερες ώρες κατά μέσο όρο ακούσματος live μουσικής από όλους τους υπόλοιπους
-
Συμφωνώ εν μέρη.
Σαφώς και οι yamaha/pioneer δεν είναι νέες εταιρίες στο χώρο των ηχείων και η επιθετικότητά τους στον λεγόμενο hiend (άκυρος όρος για μένα) χώρο αναζωπυρώθηκε με προιόντα όπως η σειρά soavo.Συμφωνώ ότι δεν είχαν ήχο πριν τρείς δεκαετίες αλλά αυτό οφείλετε κυρίως στη μουσική κουλτούρα γενικότερα.
Κι εδώ όπως και στα περισσότερα πράγματα η Ευρώπη έχει τον πρώτο λόγο από εποχής κλασσικής μουσικής και κατασκευής μουσικών οργάνων ταυτόχρονα όπως πνευστά,βιολιά,πιάνα κλπ.
Είναι επόμενο λοιπόν να ξέρουν να κατασκευάζουν μηχανήματα που να αποδίδουν μουσική,μηχανήματα με προσωπικότητα.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν και 5-10 αμερικάνικες εταιρίες αντάξιες των ανταγωνιστών τους αλλά μιλάω πάντα για το μέσο όρο την φιλοσοφία τις δυνατότητες αλλά και την κουλτούρα η οποία αναδυκνείεται μέσα απ τα μηχανήματα.Συμφωνώ επίσης (κι εδώ είναι η ουσία των όσων προανάφερα ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης) ότι οι Αγγλοι όντως έχουν παράδοση στα ενισχυτά και τα ηχεία αλλά η πληθώρα των εταιριών που διαθέτουν δεν είναι μέτρο σύγκρισης.
Δε θα έδινα για παράδειγμα ποτέ μα ποτέ έξι χιλιάρικα σε μια 'άκυρη' για μένα γι'αυτά που προσφέρει Proac αντί της B&W.
Υπό αυτόν τον τρόπο επιλογής λοιπόν το προβάδισμα δεν το έχουν μόνο οι Αγγλοι αλλά οι περισσότεροι ευωπαίοι γενικότερα (βλ Dynaudio,Focal,Αudiovector κλπ).Μέσα στην γενικότερη υπεροχή των ευρωπαίων υπάρχουν και οι Γιαπωνέζοι που εκμεταλευόμενοι την ταχύτατη γραμμή παραγωγής δίνουν πολύ δυνατά μηχανήματα σε τιμές που δεν μπορεί να παίξει κανένας δήθεν χαιεντάς.
Φυσικά αυτό δεν τους καθιστά προτωπόρους αλλά είναι μια απάντηση σε όσους πουλάνε cd player των 10 000 ευρώ με φινίρισμα και ντιζάιν ιθαγενούς παραγωγής και ανοιγόμενο καπάκι λες και είναι τοστιέρα.
Λίγα βέβαια τα καλά μηχανήματά τους στην συνολική τους γκάμα αλλά είναι υπαρκτά. -
Νέο διαδυκτιακό Ελληνικό παριοδικό HI-FI με την υπογραφή του Πάρη Κωτσή.
Αντε παιδιά και εις ανώτερα και με έντυπο
-
Αν ανατρέξεις σε φυλλάδια των γνωστών και άγνωστων Ιαπόνων κατασκευαστών τις 10ετίας του '70, τότε που άνθησε το Hi-Fi, θα δείς μηχανήματα που οι Αμερικανοευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να τα φτιάξουν ποτέ, ούτε σε κυκλωματική σχεδίαση, ούτε σε ποιότητα κατασκευής, ούτε και σε ποιότητα φινιρίσματος.
Επίσης πρέπει να ξέρεις, το ξέρεις αλλά μάλλον σου διέφυγε. ότι η Yamaha είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής μουσικών οργάνων στον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια, κατασκευάζοντας πρώτα κλασσικά μουσικά όργανα κλασσικά και στην συνέχεια ηλεκτρονικά.
Το σήμα της άλλωστε είναι το διαπασών που κουρδίζουν τα πιάνα, είχα αγοράσει το ΄73 στην Ιαπωνία φλάουτο ΥAMAHA, όχι πολύ ακριβό, από τα μεσαία της, από ένα κατάλογο με 70 μοντέλα, για φίλο επαγγελματία μουσικό που έπαιζε στην ορχήστρα της ΕΡΤ, και μόλις το είδε πως ήταν φτιαγμένο και τι ήχο έβγαζε, έβαλε τα κλάματα ο άνθρωπος, το έχει ακόμα σαν παιδί του, με αυτό έβγαλε όλα τα κονσέρτα του.
Συνεπώς πριν πούμε την γνώμη μας για κάποια εταιρία, ας γνωρίζουμε την ιστορία της, τι έχει προσφέρει, και τι δυνατότητες έχει, όχι μόνο σε αριθμούς παραγωγής, αλλά και σε έρευνα και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Όταν οι τεράστιες αυτές εταιρίες ασχολήθηκαν λίγο για να δείξουν στον κόσμο τι μπορούνε να κάνουν, μείναμε όλοι άφωνοι, τα παραδείγματα πολλά,
Teak σειρά esoteric series
Υamaha σειρά Β1 - Β2 C1 - C2
Sony σειρά ΕS
Pioneer Elite series - spec 2 - sx series -
Micro Seiki
Luxman
Sanyo P-55 C-55και πολλές άλλες, επάνω στα δικά τους χνάρια και στις δικές τους πατέντες
πάτησαν οι μετέπειτα χαϊεντάδες ανά τον κόσμο, μέχρι που άρχισαν να κρύβουν στα σωθικά τους Κινέζικα εξαρτήματα στην αρχή, και να έχουν παραγωγές στην Κίνα στην συνέχεια.Το οξύμωρο του πράγματος είναι ότι οι Κινέζοι ήδη απορρόφησαν όλη την τεχνολογία και τώρα έχουν ακριβά δικά τους μηχανήματα που είναι πολύ καλά, στα επόμενα 10 χρόνια θα έχουν όλο το λεγόμενο Hi-End στα χέρια τους και οι ΑμερικανοΕυρωπαίοι που πήγαν εκεί τις παραγωγές τους θα πρέπει να ασχοληθούν με άλλα πράγματα, ήδη εδώ και χρόνια όλοι ασχολούνται με την εικόνα, αφήνοντας τον ήχο σε ξένα χέρια.
Ίδωμεν, η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.
-
Αν ανατρέξεις σε φυλλάδια των γνωστών και άγνωστων Ιαπόνων κατασκευαστών τις 10ετίας του '70, τότε που άνθησε το Hi-Fi, θα δείς μηχανήματα που οι Αμερικανοευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να τα φτιάξουν ποτέ, ούτε σε κυκλωματική σχεδίαση, ούτε σε ποιότητα κατασκευής, ούτε και σε ποιότητα φινιρίσματος.Δηλ ας πούμε η electrocmpaniet?
Επίσης πρέπει να ξέρεις, το ξέρεις αλλά μάλλον σου διέφυγε. ότι η Yamaha είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής μουσικών οργάνων στον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια, κατασκευάζοντας πρώτα κλασσικά μουσικά όργανα κλασσικά και στην συνέχεια ηλεκτρονικά.
Το σήμα της άλλωστε είναι το διαπασών που κουρδίζουν τα πιάνα, είχα αγοράσει το ΄73 στην Ιαπωνία φλάουτο ΥAMAHA, όχι πολύ ακριβό, από τα μεσαία της, από ένα κατάλογο με 70 μοντέλα, για φίλο επαγγελματία μουσικό που έπαιζε στην ορχήστρα της ΕΡΤ, και μόλις το είδε πως ήταν φτιαγμένο και τι ήχο έβγαζε, έβαλε τα κλάματα ο άνθρωπος, το έχει ακόμα σαν παιδί του, με αυτό έβγαλε όλα τα κονσέρτα του.
Συνεπώς πριν πούμε την γνώμη μας για κάποια εταιρία, ας γνωρίζουμε την ιστορία της, τι έχει προσφέρει, και τι δυνατότητες έχει, όχι μόνο σε αριθμούς παραγωγής, αλλά και σε έρευνα και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ναι βρε Quadra (εγώ ακόμη δεν ξέρω το όνομά σου ) ουσιατικά δεν διαφωνούμε,μάλλον στην λεπτομέρεια κολλάμε.
Σαφώς και η Yamaha είναι κολλοσός,δεν είναι όμως πάντα ο όγκος παραγωγής κριτήριο ποιότητας,άσχετα αν η Yamaha έχει και ποιοτικά μηχανήματα/'οργανα αλλά και ένα αξιόλογο τεχνολογικό υπόβαθρο.
Η διαφωνία μας εδώ έγκειτε στο εξής γεγονός.
Τα μουσικά όργανα της Yamaha ποτέ δεν έπεσαν στην χειρότερη των περιπτώσεων κάτω του μέσου όρου.
Διατηρούν το value for money σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο από θέμα ποιότητας όσο και από λευράς αξιοπιστίας αλλά και απόδοσης, ανεξαρτήτου κατηγορίας τιμής.
Με λίγα λόγια δηλ είναι μηχανήματα που ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό απ τον ερασιτέχνη μέχρι και τον επαγγελματία.
Το κουμπί όμως βρίσκετε εδώ στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του απόλυτου και του συμβατικού.
Αν ένας μουσικός θέλει τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΗΧΟ σε ένα πιάνο θα στραφεί κατά Bossendorfer μεριά.
Αν μιλάμε για ambient electronica θα αφήσει την Yamaha που τόσο πολύ τον εξυπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψουν πλέον το κενό εταιρίες όπως η Clavia,Moog,Waldorf,Access κλπ.
Εταιρίες που στηρίζονται περισσότερο στην μουσική κουλτούρα παράγοντας μηχανήματα τα οποία στηρίζονται λιγότερο στις αποθηκευτικές ικανότητες των υπολογιστών τους.
Εγώ δε θα σου πω αν η Yamaha μπορεί η δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει,απλά λέω τι είναι ορατό και χειροπιαστό.
Ο αείμνηστος Bob Moog είχε μια φιλοσοφία η οποία εκφραζόταν απόλυτα μέσα απ τα μηχανήματά(η οποία βέβαια ακολουθείτε και σήμερα σχεδόν δυό χρόνια μετά το θάνατό του) του κάτι το οποίο λείπει απ τους Ιάπωνες (όχι πάντα βέβαια) καθώς βλέπουν την αγορά σχεδόν πάντα απ την καθαρά εμπορική της πλευρά.
Αυτό τουλάχιστον είναι σίγουρο γι αυτό κι αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν μπορούν ή όχι να ανταπεξέλθουν σε εταιρίες όπου προανάφερα.Εχεις αναρωτηθεί ότι αν δεν ήταν άνθρωποι σαν τον Moog ίσως σήμερα να μην υπήρχαν ορισμένα μουσικά αριστουργήματα ή εν τέλη να μην είχαν τη μορφή που ξέρουμε?
Όταν οι τεράστιες αυτές εταιρίες ασχολήθηκαν λίγο για να δείξουν στον κόσμο τι μπορούνε να κάνουν, μείναμε όλοι άφωνοι, τα παραδείγματα πολλά,
Teak σειρά esoteric series
Υamaha σειρά Β1 - Β2 C1 - C2
Sony σειρά ΕS
Pioneer Elite series - spec 2 - sx series -
Micro Seiki
Luxman
Sanyo P-55 C-55και πολλές άλλες, επάνω στα δικά τους χνάρια και στις δικές τους πατέντες
πάτησαν οι μετέπειτα χαϊεντάδες ανά τον κόσμο, μέχρι που άρχισαν να κρύβουν στα σωθικά τους Κινέζικα εξαρτήματα στην αρχή, και να έχουν παραγωγές στην Κίνα στην συνέχεια.Σύμφωνοι.
Εξάλλου το ανάφερα ποιό γενικά σε προηγούμενο πόστ μου.
Τα ποιό πάνω μηχανήματα είναι άριστες κατασκευές,δεν είναι ομως ο κανόνας των Ιαπωνικών εταιριών γενικότερα,εξαιρουμένου καθαρά hifi εταιρίες όπως η Nakamichi,Lyxmann,denon.
Παράδειγμα.
Αλλό πράγμα η σειρά ES της Sony κι αλλο πράγμα το υπόλοιπο 90% της γκάμας της που είναι κάτω του μετρίου.
Αντίθετα πχ η NAD πολύ απλά δεν έχει κακό μηχάνημαΤο οξύμωρο του πράγματος είναι ότι οι Κινέζοι ήδη απορρόφησαν όλη την τεχνολογία και τώρα έχουν ακριβά δικά τους μηχανήματα που είναι πολύ καλά, στα επόμενα 10 χρόνια θα έχουν όλο το λεγόμενο Hi-End στα χέρια τους και οι ΑμερικανοΕυρωπαίοι που πήγαν εκεί τις παραγωγές τους θα πρέπει να ασχοληθούν με άλλα πράγματα, ήδη εδώ και χρόνια όλοι ασχολούνται με την εικόνα, αφήνοντας τον ήχο σε ξένα χέρια.
Ίδωμεν, η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.
Ναι,όντως.
Η λεπτομέρεια όμως κάνει την διαφορά ξέρεις.
Καλά μηχανήματα μπορεί να φτάσουν σε σημείο να κάνουν,(φυσικά κι εδώ τους ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή) αλλά δεν πρόκειτε να φτάσουν το 'απόλυτο' αν δεν αποκτήσουν ανάλογη μουσική παιδεία αντίστοιχη της Ευρωπαικής. -
Exω κατεβάσει καμιά 10 δεκαριά δίσκους κλασσικής (μη φωνάζετε,θα συμπληρωθεί η γκάμα από βυνίλια καθώς εύρηκα ,τα cd δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα,ήδη το ένα βυνίλιο έφτασε!) και μου ήρθε τώρα φλασιά.....
Να πάρω δυό φθηνά ενεργά για τον υπολογιστή?
Εχω ξεστήσει και τα μηχανήματα λόγω ανακαίνισης κι έχω πάθει αβιταμίνωση
Home Hi-Fi