-
Θα ήθελα την άποψη σας ή την γνώση σας. Πότε έχουμε περισσότερη φθορά στα τακάκια των φρένων, όταν φρενάρουμε ελαφρά και παρατεταμένα ή όταν φρενάρουμε έντονα και για μικρή διάρκεια. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφού επιθυμούμε και στις δυο περιπτώσεις την μείωση της ταχύτητας μας από μια άνω τιμή σε μία μικρότερη. Δεν ξέρω αν σας φανεί αστεία η ερώτηση μου, αλλά είναι κάτι που με έχει προβληματίσει, ειδικά όταν βλέπω στο δρόμο αυτόν που κινείται μπροστά μου να φρενάρει πολύ πριν τη στροφή και για πάρα πολλά μέτρα χωρείς συνήθως να μειώνει αισθητά την ταχύτητα του. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις.
-
Θα ήθελα την άποψη σας ή την γνώση σας. Πότε έχουμε περισσότερη φθορά στα τακάκια των φρένων, όταν φρενάρουμε ελαφρά και παρατεταμένα ή όταν φρενάρουμε έντονα και για μικρή διάρκεια. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφού επιθυμούμε και στις δυο περιπτώσεις την μείωση της ταχύτητας μας από μια άνω τιμή σε μία μικρότερη. Δεν ξέρω αν σας φανεί αστεία η ερώτηση μου, αλλά είναι κάτι που με έχει προβληματίσει, ειδικά όταν βλέπω στο δρόμο αυτόν που κινείται μπροστά μου να φρενάρει πολύ πριν τη στροφή και για πάρα πολλά μέτρα χωρείς συνήθως να μειώνει αισθητά την ταχύτητα του. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις.
-
-
το ''χλιαρο'' φρεναρισμα δεν ειναι οτι καλυτερο για τα υλικα τριβης γιατι ''γιαλυζουν'' και χανουν την αποτελεσματικοτητα τους ενω αντιθετα ειναι πολυ καλο για την μακροζωια των δισκων.
το ''τσαρουχωμα'' των φρενων χωρις να υπαρχει σοβαρος λογος επισης πρεπει να αποφευγεται για ευνοητους λογους !
νομιζω οτι εφ'οσον μιλαμε για συνηθεις συνθηκες οδηγησης ειτε σε πολη ειτε σε αυτοκινητοδρομο η σταδιακα αυξανομενη πιεση στο πενταλ εως οτου επιβραδυνουμε οσο χρειαζεται και παντα σε συνδιασμο με την ταχυτητα μας και τις συνθηκες του οδοστρωματος ειναι αυτο που πρεπει να κανουμε ωστε να μην καταπονουμε τα υλικα τριβης και τους δισκους.
καλο ειναι επισης και αφου εχουμε ''ζεστανει'' τα φρενα να παταμε καποιες φορες με δυναμη το πενταλ ωστε να τα ''καθαρισουμε'' και να τα ''αγριεψουμε'' λιγο.
τελος η χρηση after market υλικων τριβης κατα κυριο λογο νομιζω οτι ειναι στις περισσοτερες των περιπτωσεων πολυ καλη λυση εφ'οσον ομως αποφευγονται οι υπερβολες χρησης αγωνιστικων υλικων που μπορει να ειναι σε συνηθη χρηση σε δρομο πολυ χειροτερη των εργοστασιακων λογω χαμηλης αποδοσης σε χαμηλες θερμοκρασιες λειτουργιας.
-
Το πιο σημαντικό δεν είναι τι επιπτώσεις έχει στα υλικά το πώς φρενάρουμε, από πλευράς φθοράς αλλά πιο πολύ από πλευράς συμπεριφοράς του αυτοκινήτου...
Το απότομο φρενάρισμα είναι σαφέστατα πιο επικίνδυνο σε περιπτώσεις με βροχή, στροφές κλπ κλπ
Για φθορά δεν ξέρω αλλά ο Αλέξανδρος (Χρονια πολλάαααα!) μας είπε
-
Αλέξανδρε , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!
Ελπίζω να γέμισες τις μπαταρίες σου, ένας μήνας ήταν αρκετός!!!Μικρά και αποφασιστικά φρεναρίσματα μαζί με κατέβασμα/τα δίνουν
και το ζητούμενο αποτέλεσμα και δεν καταπονούν το όχημα .
Και να μήν ξεχνάμε , αλλαγή υγρών φρένων ΚΑΘΕ ΔΥΟ το πολύ
χρόνια (εκτός Dot 5 = κάθε χρόνο)Αποστόλης.
-
Αλεξανδρε και απο ενα νεο μελος ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
Και να μήν ξεχνάμε , αλλαγή υγρών φρένων ΚΑΘΕ ΔΥΟ το πολύ
χρόνια (εκτός Dot 5 = κάθε χρόνο)
Αποστόλης.Φιλε Αποστολη μπορεις να το εξηγησεις αυτο?
dot5? -
Ο χρήστης CHRIBIZA έγραψε:
Αλεξανδρε και απο ενα νεο μελος ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!Και να μήν ξεχνάμε , αλλαγή υγρών φρένων ΚΑΘΕ ΔΥΟ το πολύ
χρόνια (εκτός Dot 5 = κάθε χρόνο)
Αποστόλης.Φιλε Αποστολη μπορεις να το εξηγησεις αυτο?
dot5?Γράψε λάθος , η ώρα δημοσίευσης βλέπεις
Τα DOT 5 (όχι 5.1 ) και τα αγωνιστικής χρήσης υγρά φρένων θέλουν
τακτικό έλεγχο (με οργανο) για το άν διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους,
οπότε δέν υπάρχει χρονικός κανόνας.
Αποστόλης. -
Γενικά και σε φυσιολογικές συνθήκες, όσο μικρότερη χρονική επαφή έχουν τα δύο τριβόμενα μέρη, τόσο μικρότερη φθορά έχουν .
Tο να βλέπω το φανάρι κόκκινο στα 200 μέτρα και να ακουμπάω το φρένο για να φρενάρει σιγά σιγά, βοηθάει τις αντιπροσωπείες
-
ευχαριστω για τις ευχες σας φιλοι μου.
θα ηθελα να συμπληρωσω οτι για αρκετα χρονια ειχα συνηθισει να παταω κατα διαστηματα το πενταλ των φρενων ακομα και σε φρεναρισματα στα ορια του πανικου ωστε να αποβαλλουν την θερμοκρασια τους ομως οταν μετα απο ανοικτη καμπη με πολλα χιλιομετρα και οχι και τοσο καλη ορατοτητα ειδα ξαφνικα σταματημενα αυτοκινητα και φρεναρισα με τον τροπο που προηγουμενα ανεφερα με το αστρα μετα το τριτο πατημα εχασα σχεδον τελειως τα φρενα και για ελαχιστο την γλυτωσα αφου με λιγο μεγαλυτερη καθυστερηση πατησα γερα και αποφασιστικα την τεταρτη φορα και σταματησα ευτυχως.
το περιστατικο αυτο συνεβη με δισκους TAR-OX και τακακια PAGID αφου ειχαν κανει τα πρωτα χιλιομετρα τους για το ''στρωσιμο'' !!!!
επισης σχετικα με την ενεργοποιηση του abs που σε αλλα θεματα κατα καιρους εχω διαβασει θα ηθελα να πω οτι εαν παταμε το πενταλ με προοδευτικα αυξανομενη δυναμη ακομα και με λιγα χιλιομετρα σχεδον ποτε δεν θα το δουμε να ενεργοποιηται αντιθετα με σχετικα δυνατο αποτομο πατημα οπου τις περισσοτερες φορες κανει την ''ενοχλητικη'' εμφανιση του και μαλιστα ''τρομαζει'' πολλους αδαεις που δεν εχουν εξοικοιωθει με την χρηση του και αφηνουν τρομαγμενοι το πενταλ με τα γνωστα δυσαρεστα αποτελεσματα για τους ιδιους και τους προπορευομενους τους!!
-
Σε παλιά αυτοκίνητα (Αρκετά παλιά...!!!) ισχύει βέβαια ότι πρέπει να πατήσουμε το φρένο 1-2 φορές για ελάχιστα και μετά όσο χρειάζεται...
-
Μηπως ενα καλο φρεναρισμα (εφοσον το επιτρεπουν οι συνθηκες φυσικα), θα ηταν να αφησουμε το γκαζι και αφησουμε το αυτοκινητο να ελατωνει ταχυτητα μονο του, κατεβαζοντας και ταχυτητα (π.χ. απο 4η σε 3η, απο 4η σε 2η αναλογα ποσο θα το αφησουμε να 'ρολαρει')? Μηπως με αυτο τον τροπο, παταμε το φρενο το ελαχιστο δυνατον για να σταματησουμε?
Βεβαια δε ξερω μηπως κανουμε καλο στα τακακια και κακο στο κιβωτιο ταχυτητων. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Μηπως ενα καλο φρεναρισμα (εφοσον το επιτρεπουν οι συνθηκες φυσικα), θα ηταν να αφησουμε το γκαζι και αφησουμε το αυτοκινητο να ελατωνει ταχυτητα μονο του, κατεβαζοντας και ταχυτητα (π.χ. απο 4η σε 3η, απο 4η σε 2η αναλογα ποσο θα το αφησουμε να 'ρολαρει')? Μηπως με αυτο τον τροπο, παταμε το φρενο το ελαχιστο δυνατον για να σταματησουμε?
Βεβαια δε ξερω μηπως κανουμε καλο στα τακακια και κακο στο κιβωτιο ταχυτητων.το αυτοκινητο δεν πρεπει να επιβραδυνει με τιποτα αλλο παρα μονο με τα φρενα του!
το κατεβασμα ταχυτητας δεν ειναι για να επιβραδυνουμε και δεν εχει καμμια θεση στην καθημερινη οδηγηση ......μαλλον ειναι ενα λαθος που εχει επικρατησει απο παλια και εχει γινει συνηθεια στους περισσοτερους οδηγους!
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
Βεβαια δε ξερω μηπως κανουμε καλο στα τακακια και κακο στο κιβωτιο ταχυτητων.το αυτοκινητο δεν πρεπει να επιβραδυνει με τιποτα αλλο παρα μονο με τα φρενα του!
το κατεβασμα ταχυτητας δεν ειναι για να επιβραδυνουμε και δεν εχει καμμια θεση στην καθημερινη οδηγηση ......μαλλον ειναι ενα λαθος που εχει επικρατησει απο παλια και εχει γινει συνηθεια στους περισσοτερους οδηγους!
Σίγουρα δεν πρέπει να γίνεται με το παραμικρό φρενάρισμα...αλλά σε φρενάρισμα πανικού τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα με κατέβασμα ταχυτήτων...
-
Γεια στο φορουμ,
τις επομενες ημερες θα παραλαβω το matrix το οποιο φοραει abs με ebd. Δυστυχως δεν εχω εμπειρια απο τη χρηση στο abs αν και οδηγαω ενα jimny στο οποιο ομως δεν ειχα παραγγειλει τετοια συστηματα. Εχω ακουσει πολλα 'κακα' για το abs. Μαλλον ομως απο ανθρωπους που δεν ηξεραν ή ειχαν δοκιμασει abs παλιας γενιας. Εχω ακουσει για ενα 'θορυβο' που κανει το αυτοκινητο οταν ενεργοποιηται το συστημα, για ασκοπη ενεργοποιηση οταν 'χτυπας' σιδηροδρομικη ραγα (δηλ.τι, σταματαει το αυτοκινητο??? ), για 'τρεμουλο' στο πενταλ (λογικο ειναι απο οτι καταλαβαινω). Αν και διαβασα στο ιντερνετ το πως δουλευει το συστημα, δεν μπορω να βρω κανεναν να μου εξηγησει τι πραγματικα συμβαινει και αν τα παραπανω αληθευουν...
Μεχρι και για αυξηση της αποστασης φρεναρισματος ακουσα να υπαρχει εαν -λενε- το abs ενεργοποιηθει σε χαμηλη ταχυτητα...
Ερμ, καθοτι ειμαι εντελως ασχετος με το θεμα, μια χειρα βοηθειας θα την εκτιμουσα αφανταστα.
Πως πρεπει τελικα να χρησιμοποιω το συστημα και τι πρεπει να περιμενω?
Ευχαριστω για τις συμβουλες σας.
Γιωργος. -
τα πραγματα ειναι πολυ απλα σχετικα με το abs
πατας φρενο οπως παταγες παντα στο παρελθον.
εαν ειτε επειδη υπαρχει ολισθηροτητα ειτε επειδη πατησες περισσοτερο απο οτι επρεπε καταλαβης ενα κραδασμο στο πενταλ συνεχιζεις να πατας κανονικα το φρενο και ποτε μα ποτε δεν το αφηνεις νομιζοντας οτι υπαρχει καποιο προβλημα εως οτου επιβραδυνεις οσο χρειαζεται.
εαν καποια στιγμη πατωντας χαλαρα το πενταλ για να επιβραδυνεις οι τροχοι σου πεσουν σε μια ανωμαλια που τους κανει να αναπηδησουν ειναι πιθανο να ενεργοποιηθει το abs συνηθως με πολυ λιγοτερο κραδασμο ο οποιος ομως ειναι αντιληπτος και πολλοι νομιζουν οτι υπαρχει προβλημα.......δεν συμβαινει απολυτως τιποτα και συνεχιζεις χωρις να αφησεις να πατας το πενταλ μεχρι να σταματησεις.
εαν εχεις αρκετη αποσταση και δεν υπαρχει προβλημα μονο σε αυτην την περιπτωση μπορεις να αφησεις στιγμιαια το πενταλ και μετα να το ξαναπατησεις χωρις ομως να ειναι και απαραιτητο.
προσοχη σε φρεναρισματα πανικου πατας τερμα με δυναμη και δεν αφηνεις το πενταλ εως να σταματησεις οτι και να ακους ή να αισθανεσαι στο ποδιο σου.
επισης λιγο προσοχη σε μικρες ταχυτητες πχ. ξεκινας απο το φαναρι και ξαφνικα ο μπροστινος σου σταματαει αποτομα.......εκει μπορει να ενεργοποιηθει το abs αφου αιφνιδιαζεσαι και πατας με δυναμη το πενταλ και να πεσεις πισω του ........λιγη προσοχη και λιγο μεγαλυτερες αποστασεις απο τους μπροστινους σε μικρες ταχυτητες .
επισης λιγες δοκιμες οταν εισαι μονος σου στο δρομο σε διαφορετικες συνθηκες [στεγνο-βρεγμενο] ή [μικρες-μεγαλες ταχυτητες] βοηθαει στο να ξερεις τι να ''περιμενεις'' σε αναλογες περιπτωσεις απο τα φρενα σου.
-
επισης λιγο προσοχη σε μικρες ταχυτητες πχ. ξεκινας απο το φαναρι και ξαφνικα ο μπροστινος σου σταματαει αποτομα.......εκει μπορει να ενεργοποιηθει το abs αφου αιφνιδιαζεσαι και πατας με δυναμη το πενταλ και να πεσεις πισω του ........λιγη προσοχη και λιγο μεγαλυτερες αποστασεις απο τους μπροστινους σε μικρες ταχυτητες .
επισης λιγες δοκιμες οταν εισαι μονος σου στο δρομο σε διαφορετικες συνθηκες [στεγνο-βρεγμενο] ή [μικρες-μεγαλες ταχυτητες] βοηθαει στο να ξερεις τι να ''περιμενεις'' σε αναλογες περιπτωσεις απο τα φρενα σου.
α μαλιστα, αρα ισχυει αυτο για τις αποστασεις με μικρη ταχυτητα. Ναι σιγουρα θα πρεπει να το δοκιμασω το συστημα...
Ευχαριστω
-
Αλέξανδρε ,
συγνώμη , έχεις λάθος .
Εκτός και άν θεωρείς πώς όλοι οδηγούμε αυτόματα του-τού!!!
Αποστόλης. -
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
Αλέξανδρε ,
συγνώμη , έχεις λάθος .
Εκτός και άν θεωρείς πώς όλοι οδηγούμε αυτόματα του-τού!!!
Αποστόλης.γινε πιο σαφης αν θες ωστε να καταλαβω το λαθος μου και να μην το επαναλαβω!!
-
Εδώ θέλω να καταθέσω ένα προβληματισμό. Άσχετα αν πρέπει ή όχι να φρενάρουμε με κατεβασιές από άποψη καταπόνησης του συμπλέκτη και του συστήματος μετάδοσης κίνησης.
Πότε έχουμε μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος? Όταν φρενάρουμε οριακά με το ABS χωρίς κατεβασιές ή με συνδυασμό και των δυο? Δεν θα μπλοκάρουν οι τροχοί, ακόμα και αν έχουμε ABS, αν σε οριακό φρενάρισμα κατεβάσουμε απότομα ταχύτητα και προσθέσουμε την επιβράδυνση του κινητήρα?
Τρόπος φρεναρίσματος και φθορά υλικών τριβής