-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Το καλύτερο όργανο ένδειξης καλής λειτουργίας ενός λιπαντικού είναι το... αυτί (του οδηγού στο δικό του αυτοκίνητο)! Χονδρικό φυσικά το αποτέλεσμα αλλά συνδυασμένο με βασικές -όχι ειδικές- μηχανικές γνώσεις όπως και λίπανσης, γίνεται ουσιώδες άρα πρακτικά πολύ κατατοπιστικό.
Συμφωνω απολυτα (καθως και με το υπολοιπο ποστ σου).
Θα προσθεσω πως ακομα ενα κριτηριο ειναι και το ματι αλλα και η αφη.
Αυτη τη στιγμη τα λαδια μου ειναι μαυρισμενα, μυριζουν ελαφρα βενζινη και πιανοντας τα καταλαβαινω οτι εχουν 'βρωμισει'. 'Ακουστικα' , ο ηχος του κινητηρα ειναι πιο τραχυς.
Το τελευταιο διαστημα κινουμαι σχεδον αποκλειστικα εντος πολης , κανοντας συχνες και συντομες διαδρομες,ενιοτε ομως οι στροφες ανεβαινουν... και εκει νομιζω το λαδι τα 'βλεπει ολα'... -
μυριζουν ελαφρα βενζινη
Πες τα για το βενζινόλαδο, γιατί μερικοί νομίζουν ότι τους γυρίζω στα '80τις, και νομίζουν ότι αν βάλουν το Χ Σούπερ - ντούπερ λάδι αυτό θα εξαφανίσει την βενζίνη που έχει κατέβει για βόλτα στο κάρτερ.
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
φίλε PuntoLord δεν το παίρνω σαν ειρωνεία, αλλά σαν έλλειψη γνώσης της λειτουργίας των Μ.Ε.Κ. Οπότε έχεις την δική σου άποψη και μάλλον δεν σε πείθω για το αντίθετο ως προς την χλμ αντοχή των λαδιών τα οποία σίγουρα δεν έχουν σχέση με αυτά την περασμένης 10ετίας, πόσο μάλλον 20ετίας, αλλά το γαμώτο είναι ότι το περιβάλλον της λειτουργίας τους παραμένει το ίδιο εδώ και 10άδες χρόνια, οι βενζίνες εξακολουθούν να έχουν θειάφι, πολύ λιγότερο, αλλά έχουν, τα μπέκ κατουράνε και παρουσιάζουν bore wash, τα καυσαέρια εξακολουθούν να περνάνε στο κάρτερ, το λάδι μετά από κάποια χλμ είναι βενζινόλαδο, όσο μοντέρνο, ακριβό και σύγχρονο να είναι, κατά ατα άλλα, εσύ άλλαζε τα κάθε 30.000 χλμ, το λιπαντικό σαν λιπαντικό αντέχει και πολύ περισσότερο, σε συνθήκες μόλυνσης δεν αντέχει τόσα πολλά χλμ, και ακόμα δεν υπάρχουν κινητήρες που δεν μολύνουν το λιπαντικό τους, όσο περισσότερα χλμ έχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αλλοίωση του λαδιού σε λιγότερα χλμ, άλλωστε δικό σου είναι το μοτέρ, εσύ το ορίζεις.
Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με τα λεγόμενά σου αλλά 'δεν έχω τη δική μου άποψη', ακολουθώ τις υποδείξεις του κατασκευαστή του αυτ/του μου, δηλαδή του τμήματος έρευνας & τεχνολογίας που ξοδεύει δις € σε έρευνα και πιστοποιεί πως τα λάδια Χ στο Ψ αυτ/το θα πρέπει να αλλάζονται κάθε Ω χλμ, είτε το λέει επιειδή έτσι είναι, είτε επειδή έτσι του επιβάλει να λέει το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρίας! Το τι λέει ο κάθε μαστρο-μήτσος της γειτονιάς μου είναι αδιάφορο.......
+1
Oλα τα άλλα είναι θεωρίες του τι φανταζόμαστε ΕΜΕΙΣ πως γίνετε. -
Εγω αλλαζω καθε 7,500 λαδακια απο τοτε που συμπληρωσα 80,000 χλμ και γραφω εκει που δεν πιανει μελανι ολο το τμημα ερευνας της peugeot καθως επισης και το τμημα που ειναι υπευθηνο για τα σασμαν
-
Και καλά κάνεις,γιατί αναφέρει η peugeot για εξειδικευμένα λιπαντικά και αλλαγές κάθε 30 000km?
-
Παλιός μάστορας από αυτούς με μεράκι μου είπε πρόσφατα σε συζήτηση που κάναμε πως το '70 και το '80 λίγο πριν την αλλαγή λαδίων έβαζαν 0,5-1 λίτρο βαλβολίνη ATF για αυτόματα σασμάν μέσα στο κάρτερ αφού τραβούσαν προηγουμένως ανάλογη ποσότητα λαδιών από το κάρτερ, άφηναν το μείγμα μέσα για 100-200χλμ και μετά έκαναν αλλαγή. Μαλάκωνε τη βρωμιά από τα μέταλλα, απελευθερωνόταν σταδιακά και απομακρυνόταν εν τέλει με την αλλαγή λαδιών.
Το έψαξα λίγο στο νετ και πέρα από κάποια γνωστά στην αντίπερα όχθη προιόντα, όπως Auto-rx και Seafoam (αν γνωρίζει κανείς αν εισάγονται θα ήταν πολύ χρήσιμη η πληροφορία) , μερικοί κάνουν και το κόλπο με το ATF λίγο διαφορετικά. Χύνουν τα παλιά λάδια και αλλάζουν φίλτρο και κατόπιμ γεμίζουν το κάρτερ εξ'ολοκλήρου με ATF και το δουλεύουν ρελαντί ή και λίγο πιο ψηλά για 20-30 λεπτά. Το γνωστό κόκκινο χρώμα του ATF μεταμορφώνεται λένε σε ωραίο μαυριδερό.
Τι λέτε αξίζει να το δοκιμάσω σε ένα μέτριο από άποψη καθαριότητας μοτέρ πριν περάσω αποκλειστικά σε κορυφαίο λαδάκι;
-
Εστω οτι ο χ κατασκευαστης προτεινει αλλαγη λαδιων με καποιες συγκεκριμενες προδιαγραφες , ανα 15.000χλμ.
Γινεται καποια δοκιμη (στο δρομο και σε βαθος χρονου)?
Πως προκυπτει αυτο το διαστημα?
Κατω απο ποιες συνθηκες οδηγησης?
Γιατι πολλες φορες τα διαστηματα αλλαγης διαφερουν απο χωρα σε χωρα (Γινονται ξεχωριστες δοκιμες)?...η απλα λαμβανουν υπ'οψιν τους τον μεσο οδηγο, τις ιδανικες συνθηκες λειτουργιας σε συναρτηση με τον τυπο του κινητηρα ?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Εστω οτι ο χ κατασκευαστης προτεινει αλλαγη λαδιων με καποιες συγκεκριμενες προδιαγραφες , ανα 15.000χλμ.Γινεται καποια δοκιμη (στο δρομο και σε βαθος χρονου)?
Γιατι πολλες φορες τα διαστηματα αλλαγης διαφερουν απο χωρα σε χωρα (Γινονται ξεχωριστες δοκιμες)?...η απλα λαμβανουν υπ'οψιν τους τον μεσο οδηγο, τις ιδανικες συνθηκες λειτουργιας σε συναρτηση με τον τυπο του κινητηρα ?
Πριν απαντήσω να θέσω το ερώτημα λιιιιιιιιιγο διαφορετικά?
Εστω ότι ο Χ μήτσος προτείνει αλλαγή λαδιών με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές,ανά 3000km.
Από που προκύπτει αυτό?
Κάνει κάποιες δοκιμές?
Και υπό ποιές συνθήκες? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Εστω οτι ο χ κατασκευαστης προτεινει αλλαγη λαδιων με καποιες συγκεκριμενες προδιαγραφες , ανα 15.000χλμ.
Γινεται καποια δοκιμη (στο δρομο και σε βαθος χρονου)?
Πριν απαντήσω να θέσω το ερώτημα λιιιιιιιιιγο διαφορετικά?
Εστω ότι ο Χ μήτσος προτείνει αλλαγή λαδιών με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές,ανά 3000km.
Από που προκύπτει αυτό?
Κάνει κάποιες δοκιμές?
Και υπό ποιές συνθήκες?Ανα 3000χλμ δεν προτεινει κανεις.
Οι περισσοτεροι λενε για 5000-7500-10000χλμ, αναλογα με τη χρηση και τον τυπο λαδιου και φυσικα την κατασταση του αυτοκινητου.
Φυσικα δεν εχουν τη τεχνολογια για να αποδειξουν επιστημονικα και 100% τεκμηριωμενα τα λεγομενα τους, αλλα το χρησιμοποιημενο λαδι που βγαινει απο τον κινητηρα μου, αρκει για να πειστω.Αλλωστε, καλύτερη η πρόληψη της θεραπείας... Με το να αλλαζεις λαδια ανα 5000-7500χλμ, σιγουρα μονο κακο ** δεν** κανει... Ιδιαιτερα σε ενα αυτοκινητο που ταλαιπωρειται καθημερινα με συχνα σταματα-ξεκινα, σβυσε-παρε, ζεστη το καλοκαιρι, κρυο το χειμωνα, σκονη περιβαλλοντος κτλ...
Θα μου απαντησεις τωρα στο αρχικο μου ερωτημα γιατι πραγματικα σεβομαι και θελω να ακουσω τη γνωμη σου?
Επισης:
Ποια ειναι η τεχνολογικη διαφορα μεταξυ δυο συγχρονων αυτοκινητων , ωστε το ενα να θελει λαδια καθε 7500χλμ και το αλλα καθε 15.000χλμ?Οι υπολοιποι κατασκευαστες δεν ειναι σε θεση, η δεν εχουν τη τεχνογνωσια να αραιωσουν τα διαστηματα αλλαγης?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
αλλα το χρησιμοποιημενο λαδι που βγαινει απο τον κινητηρα μου, αρκει για να πειστω.Τα δάχτυλά σου αντικαθιστούν το χημείο?
-
Όταν δλδ λέτε ότι πρέπει να γίνονται οι αλλαγές ανά 5-7,5k, πόσα παραπάνω χιλιόμετρα πιστεύετε ότι θα βγάλει το μοτέρ; Το 406 έχει 260k χιλιόμετρα. Τα περισσότερα με 10-40, τα τελευταία 60k με 5-30. Τσιμπάει ελάχιστο λάδι (περίπου 200ml στα 10 χιλιάδες). Μοτέρ δεν έχει ανοιχτεί ακόμα, αλλά όταν βγαίνει το ψευτοκάπακο, όλα φαίνονται πεντακάθαρα μέσα.
-
Όλα τα σύγχρονα ( τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια ) μοτέρ φτιάχνονται με ψηφιακές εργαλειομηχανές, το παιγνίδι παίζεται στον έλεγχο των εξαρτημάτων των υποκατασκευαστών, στην ακρίβεια των εξαρτημάτων αυτών, στο Logistic που κατευθύνει τα εξαρτήματα αυτά σύμφωνα με τις μετρήσεις τους στις γραμμές συναρμολόγησης, και στην ακρίβεια του μονταρίσματος.
Επίσης στην διάρκεια της ζωής του μοντέλου πολλές φορές αλλάζουν προμηθευτή των διαφόρων εξαρτημάτων ( των εσωτερικών των κινητήρων ) έμβολα, μπιέλες, μέταλλα στροφάλου / μπιελών , στρόφαλους, εκκεντροφόρους, βαλβίδες, καπάκια και μπλόκ, ή ακόμα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα εξαρτήματα από 2-3 υποκατασκευαστές ταυτόχρονα.
Όποιος λοιπόν νομίζει ότι όλα αυτά για να μπούν σε μια σειρά και να γίνουν ένας αλειξίσφαιρος κινητήρας που δεν θα χρειάζεται αλλαγή λαδιών για τα επόμενα 50.000 χλμ, είναι εύκολα και απλό, ή δεν ξέρει πως λειτουργούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ή δεν θέλει να ενημερωθεί, άλλος είναι ο ποιοτικός έλεγχος της Fiat πχ και άλλος της Ferrari.
Η έχετε την εντύπωση ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν τα εξαρτήματα που χρειάζονται ?
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
αλλα το χρησιμοποιημενο λαδι που βγαινει απο τον κινητηρα μου, αρκει για να πειστω.
Τα δάχτυλά σου αντικαθιστούν το χημείο?
Οχι βεβαια. Ουτε εχω τις αναλογες τεχνικες γνωσεις.
Για να δεις αν το πουκαμισο σου ειναι λερωμενο, πριν το βαλεις για πλυσιμο, το πας για αναλυση στο χημειο?
Απλα , η αισθηση που μου δινει (ακομα και οπτικα) ειναι οτι θα ηταν καλυτερα να αλλαχτει λιγααακι πιο νωρις...
Θα μου απαντησεις τελικα?
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Όταν δλδ λέτε ότι πρέπει να γίνονται οι αλλαγές ανά 5-7,5k, πόσα παραπάνω χιλιόμετρα πιστεύετε ότι θα βγάλει το μοτέρ; Το 406 έχει 260k χιλιόμετρα. Τα περισσότερα με 10-40, τα τελευταία 60k με 5-30. Τσιμπάει ελάχιστο λάδι (περίπου 200ml στα 10 χιλιάδες). Μοτέρ δεν έχει ανοιχτεί ακόμα, αλλά όταν βγαίνει το ψευτοκάπακο, όλα φαίνονται πεντακάθαρα μέσα.Πολλά, Ντίνε. Το θέμα, βέβαια, είναι για πόσα χρόνια θέλεις εσύ να το κρατήσεις!
-
Δλδ με τις αλλαγές ανά 5-7,5 μιλάμε για πλεονεκτήματα που φαίνονται πάνω από τις 300k;
-
Οχι, δεν είναι, μόνο, θέμα αντοχής του κινητήρα. Για μένα είναι η συνολική διατήρησή του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε καλή κατάσταση απόδοσης και λειτουργίας.
-
Αυτό λέω και εγώ ρε συ. Αλλά αν είναι αυτά τα πλεονεκτήματα (γιατί μέχρι τώρα το συγκεκριμένο παράδειγμα χαίρει άκρας υγείας-φτου φτου) να τα δούμε μετά τα 300k χιλιόμετρα, ε είναι λίγο κάπως αν σκεφτούμε το έξτρα κόστος, την οικολογική επιβάρυνση κτλ. Άσε που η φθορά στον κινητήρα μετά από την αλλαγή λιπαντικού δεν είναι αμελητέα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Δλδ με τις αλλαγές ανά 5-7,5 μιλάμε για πλεονεκτήματα που φαίνονται πάνω από τις 300k;Aπλα ελπιζεις για το καλυτερο.Τουλαχιστον εγω δεν εχω την δυνατοτητα να το αντικαταστησω ακομα και δεν ξερω για ποσο καιρο θα το εχω να με εξυπηρετει.Νομιζω πως δεν ειναι και υπερβολικο εξοδο η συχνη αλλαγη λαδιων.Το 406 μη το φοβασαι ειναι workhorse
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Αυτό λέω και εγώ ρε συ. Αλλά αν είναι αυτά τα πλεονεκτήματα (γιατί μέχρι τώρα το συγκεκριμένο παράδειγμα χαίρει άκρας υγείας-φτου φτου) να τα δούμε μετά τα 300k χιλιόμετρα, ε είναι λίγο κάπως αν σκεφτούμε το έξτρα κόστος, την οικολογική επιβάρυνση κτλ. Άσε που η φθορά στον κινητήρα μετά από την αλλαγή λιπαντικού δεν είναι αμελητέα.Το ίδιο λέμε. Με μια διαφορά. Εγω πιστεύω ότι ένας κινητήρας που αλλάζει λάδια συχνά είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από κάποιον που αλλάζει πιο αραιά.
Φθορά κινητήρα εννοείς το στράγγισμα και τον χρόνο που θέλει το λιπαντικό να κυκλοφορήσει? Οχι, το φίλμ του λιπαντικού υπερεπαρκεί. Αν και υπάρχει πάντα τρόπος. Γυρνάς την μίζα χωρίς τα μπουζί. Και οι δύο κινητήρες που έχω βάλει έτσι πήραν μπροστά. Πρώτα χωρίς ανάφλεξη.
-
Ωραία, αυτή η καλύτερη κατάσταση που λες εσύ πώς εμφανίζεται; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Εγώ προσωπικά θα ανέφερα κατανάλωση καυσίμου, λιπαντικού, επιδόσεις, εικόνα στα μέρη του. Σωστά;
Περι λιπαντικών γενικώς