-
Με παρεξηγησες σχεδον σε ολα που ειπα.
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil συγγνώμη αλλα το ιξώδες ΔΕΝ εχει να κανει με ενα συγκεκριμένο κινητήρα αλλα ειναι η προδιαγραφή του γενικώς.Ο πίνακας που σου λέω ειχε ΟΛΑ τα ιξώδη.Μπορεί στο δικό μου να μην πρέπει να βάλω π.χ. 0/40 στην Ελλάδα ενω στην Γερμανία ενδείκνυται τον χειμώνα.
Ο κατασκευαστής συνήθως προτείνει μάρκα λαδιού και range ιξώδους π.χ. απο 10/40 εως 15/50 κλπ.Βεβαιως και η θερμοκρασια εχει να κανει με το ιξωδες. Αλλα αυτο που θελω να πω ειναι ακομη και εαν καποιος λαβει υποψη του το κλιμα, παλι καποιοι κινητηρες θα χρειαστουν διαφορετικο ιξωδες απο αλλους.
Στο αυτοκινητο μου, το CL λεει στην ταπα του λαδιου το εξης:
Engine Oil for Gasoline Engines: Τα λαδια στις ΗΠΑ ταξινομουντε σε αυτο για κινητηρες βενζινης, πετραιλεου, και αλλου τυπου βενζινης οπως θαλασιοι κινητηρες, κινητηρες για μηχανες που κοβουν το χορτο και χιλιοι δυο αλλοι. Εδω η Ακιουρα σου λεει προσεχε να βαλεις το λαδι τυπου για κινητηρες βενζινης. Οσο και απλο και εαν φενεται αυτο, πρεπει να σου το πει. Μετα λεει:
SAE 5W-30
API Service SJ/EC
See owners manualΟΚ μας λεει το ιξωδες. Το SAE σημαινει Society of American Engineers. Οργανισμος Μηχανικων Αμερικης σε ελευθερη μεταφραση. Αυτοι ειναι που ταξινομουν τα λαδια ως για τι ειδους κινητηρα ειναι το λαδι αλλα και το ιξωδες του λαδιου. Το API (American Petroleum Institute) αποφασιζουν εαν ενα λαδι περασε τα τεστ SJ και EC.
Το πρωτο ειναι τεστ προστασιας του περιβαλοντος. Αυτο το τεστ μπηκε σε εφαρμογη απο το 1996 και αντικατεστησε το τεστ SH. Εχει να κανει με το ποσο φώσφορο εχει το λαδι (λιγοτερο απο το προηγουμενο τεστ), ποση ταση εχει να εξανεμιζεται και ποσο 'γερναει' με τον χρονο (οχι μιλια).
Το EC σημαινει 'For cars and commercial vehicle'.
Τωρα το καινουργιο Μομπιλ 1 που εβαλα χτες στο αυτοκινητο μου λεει επανω στο κουτι:
Καταρχην εχει την σφραγιδα του API που μου λεει η Ακιουρα (και ολοι οι κατασκευαστες να χρισημοποιησω). Και λεει ακομη:
Ξεπερναει σε αποδοση τα τεστ SJ, SL, CF
Αρα ξεπερναει το πρωτο και ακομη ξεπερναει αλλα δυο τεστ. Το SL και CF τα οποια ειναι κανουργια πιο σκληρα τεστ τα οποια η API θα εφαρμοσει στο μελλον.
Τωρα. Μεσα στο βιβλιαρακι του αυτοκινητου που μου λεει η Ακιουρα να κοιταξω και μαλιστα που το λεει στην ταπα λαδιου λεει, θα μεταφρασω:
'Το λαδι ειναι μεγαλος συντελεστης στην αποδοση και μακροβιότητα του κινητηρα σας. Παντα χρισημοποιηται λαδι καλης ποιοτητας.
Μπορειτε να προσδιορισεται το SAE ιξωδες και Service Classification απο το API ενος λαδιου απο την ετικετα του.
Λαδι που εχει την ιδιοτητα να κανει το κινητηρα σας να χρισημοποιει λιγοτερο καυσιμο συνιστατε (υπαρχει αυτο η λεξη στα Ελληνικα ?). Αυτο δειχνεται στο API Service ετικετα με τις λεξεις 'Energy Conserving'. Αυτο το λαδι εχει κατασκευαστει ωστε να βοηθησει τον κινητηρα σας να καταναλωσει λιγοτερα καυσιμα. Η ετικετα αυτη επισης σας λεει το Service Classification του λαδιο. Οπως SJ π.χ. σημαινει οτι το λαδι ειναι φιλικο προς το περιβαλλον. Υπαρχει περιπτωση το λαδι που θα χρισημοποιησεται να εχει παραπανω ενδηξεις απο το SJ και EC που σας συνιστουμε. Κατι τετοιο δεν ειναι προβλημα απο την στιγμη που καλυπτουν τις παραπανω ενδηξεις. Να εισται βεβαιοι οτι υπαρχει σφραγιδα του API στο κουτι και οτι το γρφει οτι το λαδι εχει κατασκευαστει για κινητηρες βενζινης (For Gasoline Engines ONLY).
Τα νουμερα του SAE (δηλαδη το ιξωδες) σας δηνουν το 'βαρος' του λαδιου. Εκλεξτε το λαδι για το αυτοκινητο σας συμφωνα με το παρακατω σχημα:
Το σχημα δηχνει 2 ιξωδες (weights).
Το 10-30 το οποιο δηχνει οτι ειναι ΟΚ εαν οι θερμοκρασιες κυμαινονται απο 20F (-7C) και 100+F (39+C).
Το 5-30 δηχνει οτι ειναι ΟΚ απο ΚΑΤΩ απο -20F (-30C) μεχρι και 100+F (39+C).
Και συνεχιζει:
Ενα λαδι με ιξωδες 5-30 ειναι προτιμοτερο για καλυτερη οικονομια καυσιμου και προστασια του κινητηρα σας 12 μηνες τον χρονο (σε ολες τις εποχες).. Μπορεις να χρισημοποιησεις 10-30 λαδι εαν η θερμοκρασια στην περιοχη σου δεν πεφτει κατω απο 20F (-7C).
Συνθετικα Λαδια
Επιτρεπεται να χρισημοποιησεται συνθετικο λαδι εαν περναει τις ιδιες προϋπόθεσεις που δωσαμε για τα συμβατικα λαδια πιο πανω. Οταν χρισημοποιητε συνθετικο λαδι παντα αλλαζεται το λαδι και το φιλτρο στα ιδια χρονικα διαστηματα με αυτα του συμβατικου λαδιου.
Επιπροσθετα
Το Ακιουρα σας δεν χρειαζεται κανενα επιπροσθετο. Αγοραζοντας επιπροσθετα για τον κινητηρα ή το αυτοματο κιβωτιο δεν θα ανεβασει την αποδοση των ουτε και την μακροχροβιοτητα των. Το μονο που ανεβαζει ειναι το κοστος λειτουργιας του αυτοκινητου σας.'
Και μετα εξηγει πως να αλλαξεις λαδια με φωτο κτλ.
Μετα τα παραπανω εγω σκεφτομαι ως μετριας εξυπναδας ατομο και λεω: Δεν νομιζω οτι ειμαι πιο ειδικος απο τους μηχανικους της Ακιουρα (οι καλυτεροι της Χοντα βασικα), του API (Αμερικανικο Ινστιτουτο Πετρελαιου) και του SAE (Οργανισμος Μηχανικων Αμερικης) για να παω και να βαλω αλλο λαδι εκτος απο αυτο που συνιστουν.
Μαρκα μπορω να χρισημοποιησω αλλα τα υπολοιπα κρινω οτι ειναι καλυτερα να τα ακολουθησω ως προς τα πανω.
Οταν ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της βενζίνης στην Ελλάδα (χαμηλά οκτάνια λογω νόθευσης) τοτε οταν ενας κατασκευαστής οπως η Shell προτείνει μια βενζίνη με τα Χ ή Ψ πρόσθετα που καθαρίζουν το μοτέρ τοτε δεν εχω κανένα λογο να μην δοκιμάσω.Χωρίς να χρειάζεται να γίνω πυρηνικός επιστήμονας!!!!
Εχω ανοίξει κινητήρα που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο λάδι (Motul) που ΔΕΝ το πρότεινε ο κατασκευαστής (οχι σαν ιξώδες) και επαθα πλάκα απο το ποσο λιγες φθορές ειχε (ηταν σαν καινούργιο) μετά 150.000 χλμ.Οπως ειπα, το να βαλεις παραπανω Οκτανια δεν κανει κακο στον κινητηρα σου αλλα μονο στην τζεπη σου.
Το βιβλιαρακι του αυτοκινητου μου γραφει:
'Ο κινητηρα σου εχει σχεδιαστει να λειτουργει σε premium αμολυβδη βενζινη των 91 Οκτανιων ή παραπανω. Η χρισημοποιηση βενζινης με λιγοτερα οκτανια μπορει να προκαλεσει πιρακια και μειωμενη αποδοση του κινητηρα. Συνιστουμε βενζινες με καθαρτικα επιπροσθετα τα οποια βοηθουν στην προστασια του συστηματος τροφοδοσιας αλλα και του κινητηρα απο αποβλητα/κατακαθια. Χρισημοποιοντας βενζινη με μολυβδο θα καταστρεψει το συστημα εκπομπων ρυπων του αυτοκινητου. Κατι τετοιο ειναι κακο για το περιβαλλον.'
Μετα λεει:
'Στον Καναδα μερικες βενζινες χρισημοποιουν ΜΜΤ το οποιο ειναι επιπροσθετο το οποιο ανεβαζει τα Οκτανια στην βενζινη. Εαν χρισημοποιησετε αυτες τις βενζινες, η αποδοση του συστηματος εκπομπων ρυπων ισως να μειωθει και το Check Engine λαμπακι στο καντραν σας ισως να αναψει. Εαν αυτο γινει να ερθεται σε επαφη με τον αντιπροσωπο σας.'
Για μενα το Mobil1 δεν ειναι απο τα καλύτερα λάδια.Αλλα αυτό ειναι η δικιά μου γνώμη.Σαφώς και δεν πρέπει να βάλεις 20/50 αν το αυτοκίνητό σου δεν μπορεί να το πάρει.Αυτό ομως δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να δοκιμάσεις π.χ. Castrol ή Motul ή οτιδήποτε στο ιδιο ιξώδες με αυτο της προδιαγραφής του κινητήρα σου.
Συμφωνοι. Που ειπα εγω οτι δεν μπορεις να αλλαξεις μαρκα λαδιου?
Η Prodrive ειναι παράδειγμα.Και δεν χρειάζομαι καποιον ειδικό -σου επαναλαμβάνω- για να δοκιμάσω ενα λάδι (ίδιου ιξώδους)στο αυτοκίνητό μου.Το ιδιο φυσικά για τις βενζίνες οπως ανέφερα παραπάνω.
Πουθενα δεν ειπα οτι δεν μπορεις να βαλεις αλλη μαρκα λαδιου. Οπως ειδες και η Ακιουρα και ολοι οι αλλοι κατασκευαστες το αφηνουν ανοικτο κατι τετοιο με το απλως να σου λενε, απλως βαλε λαδι απο καποια καλη μαρκα και οχι λαδι 'Γιωργος'.
Τελικά βλέπεις οτι το ιξώδες εχει σχέση με τις περιβαλοντικές συνθήκες και οχι με τον κινητήρα σου?????
Αν ο κατασκευαστής προτείνει ημισυνθετικό ή ορυκτέλαιο θα σου πρότεινα να ΜΗΝ βάλεις συνθετικό.Παράδειγμα:τα Yaris του Cup πρόπερσι ειχαν προδιαγραφές για ορυκτέλαιο απο τον εξελικτή της μηχανής (οχι ιξώδες πρόσεχε).Κανείς δεν τόλμησε να βάλει συνθετικό.Σε αυτό μάλιστα,να συμφωνήσω.Δεν καταλαβες το νοημα μου εδω.
Μα αν η Honda π.χ. σου προτείνει λαδι Castrol π.χ. και εσυ ακολουθήσεις την πρόταση κατα γράμμα τοτε σαφώς και τους εχεις κανει ευτυχισμένους. Πουλάνε παραπάνω απο το υλικό για το οποίο κάνανε την συμφωνία.
Καμια μαρκα αυτοκινητου δεν σου προτηνει καποια μαρκα λαδι ποτε.
Για αυτο και στην ερευνα των 4Τ τότε ('80s) καποια λάδια βγαίνανε πάτος (και τοτε καποιοι κατασκευαστές τα προτείνανε).
Να με συγχωρείς λοιπόν αλλα αν τοτε ειχα αυτοκίνητο δεν επρόκειτο ποτέ να ξαναβάλω το συγκεκριμένο λάδι και ας ελεγε οτι ηθελε ο κατασκευστής. Αλλωστε τα εργοστάσια αυτά που προτείνουνε ειναι συνήθως αυτά απο τα οποία βγάζουνε το μεγαλύτερο κέρδος οχι αυτά που ειναι τα καλύτερα στην αγορά!Δεν εχω ιδεα για πιο τεστ μιλας. Δεν ξερω τι γινοταν στην Ελλαδα το 80 αλλα ουτε και στις ΗΠΑ. Αυτα που λεω ισχυουν για σημερα.
Σημερα δεν υπαρχει αυτοκινητοβιομηχανια η οποια να προσπαθει να προωθησει συγκεκριμενη μαρκα λαδιου στις ΗΠΑ. Αυτο μπορω να το πω με σιγουρια.
Και κλείνω με ενα παράδειγμα.Η Sachs κατασκευάζει τους δίσκους/πλατώ για πολλούς κατασκευαστές με το όνομα του κατασκευαστή στο κουτί (ΟΕΜ).Τι θα αγόραζες?Τον δίσκο/πλατώ Sachs για BMW ή τον ιδιο με το ονομα BMW και στο κουτί?
Καταρχην εισαι εκτος θεματος διοτι παντα μιλουσα για βενζινες και λυπαντικα. Οι δυναμικες αλλαζουν οταν μιλαμε για δισκο+πλατω. Αλλα θα απαντησω.
Θα αγοραζα το γνησιο της BMW εαν ειμουν ευχαριστημενος με τον συμπλεκτη μου. Διοτι ετσι θα ειμουν 100% σιγουρος οτι ειναι ακριβως αυτος που ειχα και πριν.
Το παραδειγμα που περιγραφεις ισχυει για ολα τα ανταλλακτικα ολων των κατασκευαστων. Η Φορντ, η ΧΟντα δεν κατασκευαζουν ανταλλακτικα αλλα τα σχεδιαζουν μονοι ή με την βοηθεια αλλων εταιριων οι οποιες τα κατασκευαζουν και τα προσφερουν στην Φορντ η οποια τα συναρμολογει. Τελευταια η ταση ειναι για module assembly το οποιο σημαινει οτι οι ΦΟρντ, κτλ θελει την προσφορα προ-συναρμολογημενων εξαρτηματων απο τις εταιριες που κατασκευαζουν τα ανταλλακτικα (Visteon, TRW, Valeo, Bosch π.χ.). Ενα παραδειγμα ειναι το μπροστινο συστημα της αναρτησεις ενος αυτοκινητου που αντι να ερθει σε 200 κομματια απο την Βαλεο, να ερθει συναρμολογημενο στο εργοστασιο της Φορντ, κτλ.
Αλήθεια Chicago στα Ινδιάνικα σημαίνει Smells like onions???
Ναι αυτο ειναι σωστο. Τοτε υπηρχαν πολλα κρεμυδια στην περιοχη πριν μεγαλωσει η πολυ. Πολλα απο τα ονοματα περιοχων, πολεων, ακομη και πολιτειων εδω ειναι Ινδιανικα ονοματα στο Midwest των ΗΠΑ. Πχ η πολιτεια Omaha και Wyoming ειναι ινδιανικες λεξεις.
-
Gavriil,πριν συνεχίσουμε (και σε αλλα topics) την ανταλλαγή απόψεων ας ξεκαθαρίσουμε κατι σε αυτό.
Ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα σχεδόν 20 χρόνια (χόμπυ) και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνουν ολες οι ενδειξεις στις συσκευασίες των διαφόρων προϊόντων.
Επίσης γνωρίζω οτι οι διάφοροι Οργανισμοί θέτουν κάποια standards με βαση τα οποία ικανοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.Ακόμα οτι πρώτη φορά ακούω για τοσο απόλυτο ορισμό ιξώδους σε normal κινητήρα.Συνήθως οι εταιρείες δίνουν ενα range που ειναι αποδεκτό.Η BMW π.χ. στην Γερμανία λειτουργεί μια χαρά με 0/40 ενω στην Ελλάδα με 10/60 (καλοκαίρι) και 15/50 (χειμώνας).
Ετσι αν η Honda εχει σηματάκι στην τάπα λαδιού που να ορίζει το ιξώδες σε 5/30 καλα κάνεις και βαζεις αυτο που βάζεις (η παρεξήγηση η δική μου ηταν οτι εννοούσες μάρκα λαδιού για αυτό και το παράδειγμα με τον δίσκο/πλατώ).
Ερώτηση:
Αν πάρεις το Honda και ανέβεις στον Β.Καναδά τον Δεκέμβριο τι θα κάνεις?Δεν θα αλλάξεις σε 0/40 ωστε ατο λάδι να μην γίνει μαρμελάδα?
Αν η Honda ειναι τοσο οργανωμένη που να βαζει αλλη ενδειξη για καθε περιοχή δεν το γνωρίζω!!!!Για πρόσθετα στο λάδι ουτε λόγος!!!
Αν εχεις ακούσει για την περιπέτεια των Ιαπώνων (νομίζω Toyota) που στην προσπάθεια εξέλιξης λιπαντικού για το πρώτο CVT κιβώτιο ταχυτήτων κατασκεύασαν λιπαντικό με τέλειες ιδιότητες που όμως 'ετρωγε' τα μέταλλα με αποτέλεσμα να σπάνε τα κιβώτια των δοκιμών.Τα Ελληνικά σου ειναι μια χαρά.Οντως υπάρχει η λέξη.Εισαι πολλα χρόνια στην Αμερική?Ζήτησε το τεύχος των 4Τ με την ερευνα για τα λάδια-αν θες- ειναι εντυπωσιακή.
-
Eίναι γνωστό πως το τεχνολογικό επίπεδο του μέσου Έλληνα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτό φαίνεται πολύ έντονα εδώ μέσα !!!
Kαι για να τοποθετηθώ στη συζήτηση με τα λιπάντικα. Το γεγονός είναι το εξής. Αν κάτσεις να σχεδιάσεις έναν κινητήρα, ένα κιβώτιο κλπ μπαίνεις σε μια αρκετά δυσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί άπειρες δοκιμές πρώτα στο χαρτί και μετά στο εργαστήριο. Τα δεδομένα που απαιτούνται,είναι πολλά, τα ξέρει μόνο η σχεδιαστική ομάδα και οι περισσότερες δοκιμές ξεκινούν με τη βοήθεια της τύχης και της φαντασίας. Ένας από του μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο σχεδιασμό είναι η εκλογή λιπαντικού, η οποία, εξαιτίας της διαδικασίας των δοκιμών, γίνεται πρίν από τον τελικό σχεδιασμό των επι μέρους εξαρτημάτων. (Με λίγα λόγια, είναι πιθανό να έχεις αποφασίσει για το λιπαντικό πριν από τα τελικά στάδια και μετά να τελειοποιήσεις το σχεδιασμό, ανάλογα με το λιπαντικό και πολλούς άλλους παράγοντες) Αυτό που θέλω να πω εν ολίγοις είναι πως γενικά ο μηχανολογικός σχεδιασμός είναι κάτι πολύ σύνθετο δύσκολο και απρόσιτο για τον μέσο ιδιώτη. Ναι, το βιβλίο του κατασκευαστή είναι οπωσδήποτε η ΒΙΒΛΟΣ τουλάχιστον σε θέματα λίπανσης. (Τα λάστιχα είναι άλλο κεφάλαιο.) Εννοείται πως κάπου εμπλέκονται το marketing και οι εμπορικές συμφωνίες, αλλά είναι αδύνατο να βγει λύση από το σχεδιαστήριο χωρίς να πληρούνται όλα όσα πρέπει να πληρούνται!!! Μην κάνετε τους ξερόλες!! Μην είστε καχύποπτοι σε όλα!! Για λόγους που είναι δύσκολο να αναλυθούν εδώ αναφέρω πως η χρήση λαδιού που είναι φαινομενικά καλύτερο για κάποιον, επειδή μειώνει τις τριβές, αυξάνει την απόδοση κλπ είναι πολύ πιθανό μεσοπρόθεσμα να καταστρέψει τις επιφάνειες τις οποίες λιπαίνει. (Κεφάλαια Αντοχής σε Πίεση Επιφανείας )
Για την τεχνολογία λιπαντικών γνωρίζω πως επι της ουσίας όλα σχεδόν βρίσκονται στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο. Οι διαφορές εντοπίζονται στη χρήση διάφορων πρόσθετων που διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Δεν θα συμφωνούσα σε καμία περίπτωση σήμερα πως 2 εταιρίες είναι καλές και μετά το χάος .
-
S.A.E. = Society of Automotive Engineers
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil,πριν συνεχίσουμε (και σε αλλα topics) την ανταλλαγή απόψεων ας ξεκαθαρίσουμε κατι σε αυτό.
Ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα σχεδόν 20 χρόνια (χόμπυ) και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνουν ολες οι ενδειξεις στις συσκευασίες των διαφόρων προϊόντων.Σορρυ αλλα τις ενδηξεις δεν τις εξηγησα τι σημαινουν για να σε βγαλω ασχετο ή να σε προσβαλω, αλλα επηδει νομιζα οτι οι ενδηξεις αφορουν τις ΗΠΑ μιας και εχουν βγει απο το API. To 'A' οπως εγραψα σημαινει American. Σορρυ εαν σε προσβαλε μερος του μυνηματος μου, δεν ειχα σε κανενα σημειο τετοια προθεση.
Επίσης γνωρίζω οτι οι διάφοροι Οργανισμοί θέτουν κάποια standards με βαση τα οποία ικανοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.
Δεν ειναι θεμα χρηστων αλλα στανταρντ αποδοσης λαδιου ως σκοπο την λιγοτερη καταναλωση καυσιμου του κινητηρα και στανταρντ προστασιας του περιβαλλοντος. Επισης ειναι στανταρτ αναλογου κινητηρα (βενζινης, ντιζελ, κτλ).
Ακόμα οτι πρώτη φορά ακούω για τοσο απόλυτο ορισμό ιξώδους σε normal κινητήρα.Συνήθως οι εταιρείες δίνουν ενα range που ειναι αποδεκτό.
Και μενα μου δηνει range. Βλεπεις εσυ κανενα λογο να βαλω αλλο λαδι απο το 5-30 οταν ειναι ΟΚ απο ΚΑΤΩ ΑΠΟ -30 Φαρεναιτ μεχρι 100+Φαρ.? Σκεψου τα νουμερα για λιγο.
Η BMW π.χ. στην Γερμανία λειτουργεί μια χαρά με 0/40 ενω στην Ελλάδα με 10/60 (καλοκαίρι) και 15/50 (χειμώνας).
Και αυτο ποιος το λεει? Η BMW? Και δεν λεω οτι ειναι λαθος. Αλλα σημασια εχει, ποιος το λεει αυτο. Και εκει ειναι η βαση της διαφωνιας μας. Ποιος ισχυριζεται τι?
Ετσι αν η Honda εχει σηματάκι στην τάπα λαδιού που να ορίζει το ιξώδες σε 5/30 καλα κάνεις και βαζεις αυτο που βάζεις (η παρεξήγηση η δική μου ηταν οτι εννοούσες μάρκα λαδιού για αυτό και το παράδειγμα με τον δίσκο/πλατώ).
Για την ακριβεια δεν ειναι Χοντα. Ειναι Ακιουρα. Ειναι σαν να αποκαλεις το Λεξους LS 430, Κορολλα. Σορρυ Γινομαι περιεργος οταν ερχεται στις λεπτομεριες. Πρεπει να συνελθω τελος παντων.
Ερώτηση:
Αν πάρεις το Honda και ανέβεις στον Β.Καναδά τον Δεκέμβριο τι θα κάνεις?Δεν θα αλλάξεις σε 0/40 ωστε ατο λάδι να μην γίνει μαρμελάδα?Οχι. Πρωτον δες τις θερμοκρασιες που με καλυπτει το 5-30 (το συμβατικο λαδι κιολας). Μετα δες τις θερμοκρασιες στον Καναδα. Μαλιστα το Σιγαγο και ο Καναδας ειναι στα ιδια οταν ερχεται το θεμα για ακραιες θερμοκρασιες. Εχω δει εδω στο Σικαγο -60 Φαρεναιτ που ειναι -51 Κελσιου και το FOrd Probe της γυναικας μου (τοτε φιλη) επερνε μπρος με συμβατικο 5-30 χωρις κανενα προβλημα (με εναν 2.2λιτρο τετρακυλινδρο τοτε).
Αν η Honda ειναι τοσο οργανωμένη που να βαζει αλλη ενδειξη για καθε περιοχή δεν το γνωρίζω!!!!
Και η Χοντα το κανει, και η Ακιουρα και η Λεξους και η Φορντ και η Κραισλερ και η Μιτσου (αυτες ειναι οι μαρκες αυτοκινητου που ειχα ως ιδιοκτητης). Αλλα ξαναλεω. Κοιτα τις θερμοκρασιες που καλυπτει το 5-30. Δεν ειναι θεμα επιστημονικο.
Για πρόσθετα στο λάδι ουτε λόγος!!!
Αν εχεις ακούσει για την περιπέτεια των Ιαπώνων (νομίζω Toyota) που στην προσπάθεια εξέλιξης λιπαντικού για το πρώτο CVT κιβώτιο ταχυτήτων κατασκεύασαν λιπαντικό με τέλειες ιδιότητες που όμως 'ετρωγε' τα μέταλλα με αποτέλεσμα να σπάνε τα κιβώτια των δοκιμών.Οχι. Δεν το ακουσα αλλα ξερω οτι ολοι ποια ξερουν οτι τα επιπροσθετα ειναι χαμενα λεφτα οπως τα περισσοτερα οκτανια.
Τα Ελληνικά σου ειναι μια χαρά.Οντως υπάρχει η λέξη.Εισαι πολλα χρόνια στην Αμερική?Ζήτησε το τεύχος των 4Τ με την ερευνα για τα λάδια-αν θες- ειναι εντυπωσιακή.
Ευχαριστω και μακαρι να ειναι ετσι, αλλα ενω ειμαι 10 χρονια Αμερικη ειμαι 14 χρονια μακρια απο τα Ελληνικα σχολια. Το κολλεγιο το εβγαλα στην Ελλαδα αλλα σε Αμερικανικο κολλεγιο. Αρα 10+4=14.
Και σιγουρα δεν διαφωνω διοτι δεν την εχω διαβασει αλλα, δεν νομιζεις οτι τα πραγματα στην αυτοκινητοβιομηχανια και στα χημικα ηταν πολυ διαφορετικα 20 πριν απο οτι σημερα?
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Eίναι γνωστό πως το τεχνολογικό επίπεδο του μέσου Έλληνα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτό φαίνεται πολύ έντονα εδώ μέσα !!!Kαι για να τοποθετηθώ στη συζήτηση με τα λιπάντικα.
Το γεγονός είναι το εξής. Αν κάτσεις να σχεδιάσεις έναν κινητήρα, ένα κιβώτιο κλπ μπαίνεις σε μια αρκετά δυσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί άπειρες δοκιμές πρώτα στο χαρτί και μετά στο εργαστήριο. Τα δεδομένα που απαιτούνται,είναι πολλά, τα ξέρει μόνο η σχεδιαστική ομάδα και οι περισσότερες δοκιμές ξεκινούν με τη βοήθεια της τύχης και της φαντασίας. Ένας από του μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο σχεδιασμό είναι η εκλογή λιπαντικού, η οποία, εξαιτίας της διαδικασίας των δοκιμών, γίνεται πρίν από τον τελικό σχεδιασμό των επι μέρους εξαρτημάτων. (Με λίγα λόγια, είναι πιθανό να έχεις αποφασίσει για το λιπαντικό πριν από τα τελικά στάδια και μετά να τελειοποιήσεις το σχεδιασμό, ανάλογα με το λιπαντικό και πολλούς άλλους παράγοντες) Αυτό που θέλω να πω εν ολίγοις είναι πως γενικά ο μηχανολογικός σχεδιασμός είναι κάτι πολύ σύνθετο δύσκολο και απρόσιτο για τον μέσο ιδιώτη. Ναι, το βιβλίο του κατασκευαστή είναι οπωσδήποτε η ΒΙΒΛΟΣ τουλάχιστον σε θέματα λίπανσης. (Τα λάστιχα είναι άλλο κεφάλαιο.) Εννοείται πως κάπου εμπλέκονται το marketing και οι εμπορικές συμφωνίες, αλλά είναι αδύνατο να βγει λύση από το σχεδιαστήριο χωρίς να πληρούνται όλα όσα πρέπει να πληρούνται!!! Μην κάνετε τους ξερόλες!! Μην είστε καχύποπτοι σε όλα!!Για λόγους που είναι δύσκολο να αναλυθούν εδώ αναφέρω πως η χρήση λαδιού που είναι φαινομενικά καλύτερο για κάποιον, επειδή μειώνει τις τριβές, αυξάνει την απόδοση κλπ είναι πολύ πιθανό μεσοπρόθεσμα να καταστρέψει τις επιφάνειες τις οποίες λιπαίνει. (Κεφάλαια Αντοχής σε Πίεση Επιφανείας )
Για την τεχνολογία λιπαντικών γνωρίζω πως επι της ουσίας όλα σχεδόν βρίσκονται στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο. Οι διαφορές εντοπίζονται στη χρήση διάφορων πρόσθετων που διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Δεν θα συμφωνούσα σε καμία περίπτωση σήμερα πως 2 εταιρίες είναι καλές και μετά το χάος .
Συμφωνω σε ολα 100% εκτος απο το τελευταιο. Στις ΗΠΑ οσον αφορα τα συνθετικα λαδια, εγω αυτο εχω δει ως καταναλωτης και ως ερασιτεχνης στο θεμα του αυτοκινητου ως χομπυ. Μομπιλ 1, Καστρολ Συντεκ και μετα το χαος.
Εσυ που ζεις αν επιτρεπετε?
-
S.A.E. = Society of Automotive EngineersΣωστα. Σορρυ. Ειναι 83,000 μηχανολογοι απο 97 διαφορετικα κρατη μαλιστα. Κατι το οποιο κανει ακομη χειροτερο το λαθος μου.
-
Ναι, το βιβλίο του κατασκευαστή είναι οπωσδήποτε η ΒΙΒΛΟΣ τουλάχιστον σε θέματα λίπανσης. (Τα λάστιχα είναι άλλο κεφάλαιο.) Εννοείται πως κάπου εμπλέκονται το marketing και οι εμπορικές συμφωνίες, αλλά είναι αδύνατο να βγει λύση από το σχεδιαστήριο χωρίς να πληρούνται όλα όσα πρέπει να πληρούνται!!! Μην κάνετε τους ξερόλες!! Μην είστε καχύποπτοι σε όλα!!Για λόγους που είναι δύσκολο να αναλυθούν εδώ αναφέρω πως η χρήση λαδιού που είναι φαινομενικά καλύτερο για κάποιον, επειδή μειώνει τις τριβές, αυξάνει την απόδοση κλπ είναι πολύ πιθανό μεσοπρόθεσμα να καταστρέψει τις επιφάνειες τις οποίες λιπαίνει. (Κεφάλαια Αντοχής σε Πίεση Επιφανείας )
Πες τα, πεσ τα. Με έβγαλες από τον κόπο να τα γράψω εγώ.Σαν (έστω νέος) Μηχανικός βλέπω ότι όλα είναι ένας συμβιβασμός.Ο κατασκευαστής σου προτείνει τη βέλτιστη λύση για τη χρήση που έχει προβλέψει για το κάθε μοντέλο, με έμφαση στην αξιοπιστία.Μπορείς να μειώσεις τις αντιστάσεις, αλλά η προστασία και διάρκεια ζωής του κινητήρα μειώνονται επίσης.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Συμφωνω σε ολα 100% εκτος απο το τελευταιο. Στις ΗΠΑ οσον αφορα τα συνθετικα λαδια, εγω αυτο εχω δει ως καταναλωτης και ως ερασιτεχνης στο θεμα του αυτοκινητου ως χομπυ. Μομπιλ 1, Καστρολ Συντεκ και μετα το χαος.Εσυ που ζεις αν επιτρεπετε?
Ζω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά.
Η κατάσταση στα λιπαντικά είναι έτσι όπως την περιέγραψα και δεν μιλάω σαν καταναλωτής αλλά με γνώσεις προερχόμενες, απο την εκ'των έσω ενασχόληση με το χώρο. Αν δώσεις 3$ για 1 λίτρο λαδιού, όλες σχεδόν οι λύσεις που μπορείς να επιλέξεις είναι παραπλήσιες ως προς την ποιότητα. ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βρεις λάδι με 3$ το λίτρο που να είναι σημαντικά καλύτερο από τα υπόλοιπα. Τα λάδια που βολεύουν εσένα απ' ότι καταλαβαίνω, έχουν πρόσθετα πιο χρήσιμα για τις συνθήκες και παραμέτρους τις δικής σου χρήσης.
. -
Ευχαριστω και μακαρι να ειναι ετσι, αλλα ενω ειμαι 10 χρονια Αμερικη ειμαι 14 χρονια μακρια απο τα Ελληνικα σχολια. Το κολλεγιο το εβγαλα στην Ελλαδα αλλα σε Αμερικανικο κολλεγιο. Αρα 10+4=14.
Και σιγουρα δεν διαφωνω διοτι δεν την εχω διαβασει αλλα, δεν νομιζεις οτι τα πραγματα στην αυτοκινητοβιομηχανια και στα χημικα ηταν πολυ διαφορετικα 20 πριν απο οτι σημερα?[/quote]
OK Gavriil,δεν παρεξηγήθηκα,κουβέντα κάνουμε και το απολαμβάνω.Τα Forum για αυτο είναι άλλωστε.
Και για τα λιπαντικά ΟΚ,αντιλαμβάνομαι την άποψή σου και τη σέβομαι.
Παντως αν φέρεις το Accura (ΟΚ οχι Honda) στην Αθήνα καλοκαίρι βάλε ενα λάδι 10/60 καλού κακού μην τυχόν και γίνει νερό το 5/30!Τα πράγματα εχουν αλλάξει πάρα πολύ,συμφωνώ απολύτως.
Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πλέον σε πολύ ψηλό επίπεδο.Πιστεύω ομως οτι αναλογικά ειναι τα ίδια.
Μικρώτερες ανάγκες λίπανσης για οχι και τόσο εξελιγμένους κινητήρες (ειδικά επι πετρελαϊκής κρίσης) τοτε,μεγάλες ανάγκες λίπανσης για αρκετά εξελιγμένους κινητήρες τώρα.
Η τεχνολογία -γενικώς- εξελίσσεται παράλληλα.Και οχι μονο στον χώρο των μηχανών εσωτερικής κάυσης. -
Ζω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά.
Η κατάσταση στα λιπαντικά είναι έτσι όπως την περιέγραψα και δεν μιλάω σαν καταναλωτής αλλά με γνώσεις προερχόμενες, απο την εκ'των έσω ενασχόληση με το χώρο.Απο οτι καταλαβαινω, η αγορα λιπαντικων στην ΕΕ ειναι αρκετα διαφορετικη απο οτι αυτη των ΗΠΑ. Γιαυτο ισχυριστικα οτι υπαρχουν διαφορες.
Αν δώσεις 3$ για 1 λίτρο λαδιού, όλες σχεδόν οι λύσεις που μπορείς να επιλέξεις είναι παραπλήσιες ως προς την ποιότητα.
Πληροφοριακα, ενα λιτρο Μομπιλ 1 οπως επισης και το Καστρολ Σιντεκ κοστιζει σημερα $4.67 + φορο 7%-8% εδω στις ΗΠΑ. Τα συμβατικα λαδια κανουν λιγο πανω απο ενα δολλαριο το λιτρο εδω.
ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βρεις λάδι με 3$ το λίτρο που να είναι σημαντικά καλύτερο από τα υπόλοιπα.
Συμφωνω, αλλα τα συνθετικα λαδια που μπορει να αγορασει ενας καταναλωτης λοιανικης ειναι 3-4. Δεν υπαρχουν πολλες διαφορετικες μαρκετ στα ραφια. Στα συμβατικα η περιπτωση ειναι διαφορετικη.
Τα λάδια που βολεύουν εσένα απ' ότι καταλαβαίνω, έχουν πρόσθετα πιο χρήσιμα για τις συνθήκες και παραμέτρους τις δικής σου χρήσης.
Πως το ξερεις αυτο και τι εννοεις. Σορρυ δεν καταλαβω αυτη την προταση. Ποια ειναι η 'δικη μου χρηση'?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
OK Gavriil,δεν παρεξηγήθηκα,κουβέντα κάνουμε και το απολαμβάνω.Τα Forum για αυτο είναι άλλωστε.
Και για τα λιπαντικά ΟΚ,αντιλαμβάνομαι την άποψή σου και τη σέβομαι.Χαιρομαι για αυτο.
Παντως αν φέρεις το Accura (ΟΚ οχι Honda) στην Αθήνα καλοκαίρι βάλε ενα λάδι 10/60 καλού κακού μην τυχόν και γίνει νερό το 5/30!
Γιατι? Στην Αθηνα οι θερμοκρασιες ειναι κατα πολυ πανω απο 40 Κελσιου για πολλες συνεχομενες ημερες? Την απαντηση την ξερω φυσικα.
Εαν εφερνα το Acura στην Αθηνα, θα εβαζα 10-30 Μομπιλ 1.
Τα πράγματα εχουν αλλάξει πάρα πολύ,συμφωνώ απολύτως.
Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πλέον σε πολύ ψηλό επίπεδο.Πιστεύω ομως οτι αναλογικά ειναι τα ίδια.
Μικρώτερες ανάγκες λίπανσης για οχι και τόσο εξελιγμένους κινητήρες (ειδικά επι πετρελαϊκής κρίσης) τοτε,μεγάλες ανάγκες λίπανσης για αρκετά εξελιγμένους κινητήρες τώρα.
Η τεχνολογία -γενικώς- εξελίσσεται παράλληλα.Και οχι μονο στον χώρο των μηχανών εσωτερικής κάυσης.Συμφωνω.
-
Gavriil,εχεις καμμια καλή ιδέα για νεο topic?
Ελαστικά (?) - Ανταλλακτικά (?) - Ηλεκτρονικά (?) - Αναρτήσεις (?) - Φρένα (?).Να σου πω και κατι γιατι εχω ζήσει και εγω την Αμερική και τους Αμερικανούς λογω της δουλειάς που εκανα για 20 χρόνια (αντιπροσωπείες ηλεκτρονικών).
Η βασική διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής αγοράς είναι οτι οι Αμερικανοί 'ψάχνονται' σαφώς λιγώτερο απο τους Ευρωπαίους σε after market λύσεις,ενω και το αυτοκίνητο ειναι σαφώς διαφορετικό σαν προϊόν στις δύο ακρες του Ατλαντικού.
Ειναι πολύ εύκολο να αποκτήσεις αυτοκίνητο στην Αμερική (ειναι σαν ειδος πρώτης ανάγκης) ενω λιγο πιο δύσκολο στην Ευρώπη και αρκετά πιο δύσκολο στην Ελλάδα μας.Στην χώρα μας δε -λογω της φορολογικής πολιτικής- ειναι πρακτικά αδύνατον να αγοράσεις και αυτοκίνητο με αρκετά (δεν λέω πολλά) κυβικά που θα σε ευχαριστήσουν.Για αυτό και το ψάξιμο για λύσεις βελτίωσης ειναι συνεχείς και πολλές φορές χωρίς τέλος.
Για αυτό και πολύ δύσκολα ενας Ευρωπαίος εξελικτής (και κατασκευαστής) θα μπορέσει να μπει στην Αμερικανική αγορά.Καποιοι Ιάπωνες τα εχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια,και αυτοί στο Los Angeles.Περιμένω τις ιδέες σου.Να εισαι καλά.!
-
- Δεν μίλησα για αγορά αλλά για τεχνολογία λιπαντικών.
- Το παράδειγμα των 3 $ ήταν εντελώς ενδεικτικό.
- Τσάμπα τα αγοράζετε!! Όπως άλλωστε και τη βενζίνη!
- Στην εδώ αγορά υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ επιλογές γι αυτό έθεσα και το παράδειγμα. Πολλοί εδώ βρίσκουν ένα λιπαντικό προδιαγραφών racing σε τιμή ορυκτέλαιου το αγοράζουν και νομίζουν οτι είναι όντως καλύτερο.
- Αnyway, διαφορές σίγουρα θα υπάρχουν από εδώ εως εκεί. Απλά σε συμβουλεύω να μην είσαι, έστω και θετικά προκατειλημένος, με κάποια εταιρία, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Trust me.
-
- Δεν μίλησα για αγορά αλλά για τεχνολογία λιπαντικών.
Εγω μιλησα και για τα 2.
- Το παράδειγμα των 3 $ ήταν εντελώς ενδεικτικό.
Ναι, και γιαυτο εβαλα την λεξη 'Πληροφοριακα' μπροστα απο την προταση.
- Τσάμπα τα αγοράζετε!! Όπως άλλωστε και τη βενζίνη!
Οριστε? Θελεις να εξηγησεις τι εννοεις εδω? Δεν καταλαβαινω.
- Στην εδώ αγορά υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ επιλογές γι αυτό έθεσα και το παράδειγμα. Πολλοί εδώ βρίσκουν ένα λιπαντικό προδιαγραφών racing σε τιμή ορυκτέλαιου το αγοράζουν και νομίζουν οτι είναι όντως καλύτερο.
Δηλαδη τι εννοεις. Οτι δεν πρεπει να το νομιζουν? Δεν εχω γνωμη σε αυτο διοτι δεν εχω ιδεα για το τι γινεται στην αγορα της Ελλαδας αυτη την στιγμη εκτος απο τις διαφημησεις που βλεπω στο 4 Τροχοι. Δηλαδη, δεν ξερω τιποτε.
- Αnyway, διαφορές σίγουρα θα υπάρχουν από εδώ εως εκεί. Απλά σε συμβουλεύω να μην είσαι, έστω και θετικά προκατειλημένος, με κάποια εταιρία, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Trust me.
Μα δεν βαζω Μομπιλ 1 επηδει ειναι το πιο ακριβο. Και το Συντεκ και τα αλλα περιπου $4 το λιτρο πανε. Αρα η δηλωση σου για 'ολα τα ιδια ειναι' που κολλαει?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil,εχεις καμμια καλή ιδέα για νεο topic?
Ελαστικά (?) - Ανταλλακτικά (?) - Ηλεκτρονικά (?) - Αναρτήσεις (?) - Φρένα (?).Προσπαθω να σκεφτω τι θεμα να ανοιξω μετα την σειρω των θεματων για την υπερτροφοδοτηση και της Ιπποδυναμης και Ροπης.
Να σου πω και κατι γιατι εχω ζήσει και εγω την Αμερική και τους Αμερικανούς λογω της δουλειάς που εκανα για 20 χρόνια (αντιπροσωπείες ηλεκτρονικών).
Που εμεινες εαν επιτρεται και ποσο καιρο και γιατι?
Η βασική διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής αγοράς είναι οτι οι Αμερικανοί 'ψάχνονται' σαφώς λιγώτερο απο τους Ευρωπαίους σε after market λύσεις,ενω και το αυτοκίνητο ειναι σαφώς διαφορετικό σαν προϊόν στις δύο ακρες του Ατλαντικού.
Ναι διοτι ειναι διαφορετικες οι αναγκες αλλα και η γεωγραφια. Αλλα τελευταια το αφτερ μαρκετ στις ΗΠΑ μεγαλωνει ολο και περισσοτερο και θα δεις οτι θα ξεπερασει αυτο της Ευρωπης σε 5 χρονια. Watch
Για αυτό και πολύ δύσκολα ενας Ευρωπαίος εξελικτής (και κατασκευαστής) θα μπορέσει να μπει στην Αμερικανική αγορά.Καποιοι Ιάπωνες τα εχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια,και αυτοί στο Los Angeles.
Περιμένω τις ιδέες σου.Να εισαι καλά.!
Οι περισσοτερες εταιριες αφτερ μαρκετ εδω ειναι Αμερικανικες. Επισης δεν εχει σημασια ποσο γρηγορο αυτοκινητο εχει καποιος. Παντα θα θελει πιο γρηγορο. Αρα παντα υπαρχει χωρος για εξελιξη και δηλαδη αφτερ μαρκετ αγορα. Αρα ειναι θεμα το ποσους 'ψωρες' υπαρχουν που θα ξοδεψουν λεφτα για το αυτοκινητο τους. Και ο αριθμος αυτων στις ΗΠΑ ολο και ανεβαινει τελευταια.
Τα Χοντα ειναι η πρωτη σε αφτερ μαρκετ αγορα εδω στις ΗΠΑ. Και ναι οσο αφορα τις πολιτειες, η Καλιφορνια ειναι νουμερο 1 κατα πολυ στο χωρο. Αλλα προσεξε την GM τελευταια. Το εχουν βαλει στοχο να ειναι απο τους καλυτερους στο χορο στα επομενα 5 χρονια. Και τους πιστευω.
-
Προτείνω ενα θέμα περί αναρτήσεων.
Που εμεινες εαν επιτρεται και ποσο καιρο και γιατι?
Κυρίως στο Seattle (για 3 μήνες συνέχεια,το επισκέφθηκα αλλες 10 φορές) αλλα και Ν.Υόρκη,Ουάσιγκτον (D.C.),Βαλτιμόρη,Φιλαδέλφεια, Μαϊάμι και Σικάγο
Οι επισκέψεις ειχαν να κάνουν με την δουλειά μου (συνέδρια ή επισκέψεις σε εργοστάσια που αντιπροσώπευα τα προϊόντα τους) αλλα και επίσκεψη σε συγγενείς που εχω στην Φιλαδέλφεια.[/quote='gavriil1']
Ναι διοτι ειναι διαφορετικες οι αναγκες αλλα και η γεωγραφια. Αλλα τελευταια το αφτερ μαρκετ στις ΗΠΑ μεγαλωνει ολο και περισσοτερο και θα δεις οτι θα ξεπερασει αυτο της Ευρωπης σε 5 χρονια. WatchΝαι ετσι είναι,αλλά νομίζω οτι ακολουθεί ενα τελείως διαφορετικό 'δρόμο' απο οτι στην Ευρώπη.Κυρίως 'βελτιώνουν' την εξωτερική οψη του αυτοκινήτου στην Αμερική.Ισως το γεγονός οτι τα αυτοκίνητα που εχετε είναι παρα πλό μεγάλα σε ογκο και οι κινητήρες τους διαθέτουν παρα πολλά κυβικά να επηρεάζει αυτή την τάση.
-
Πρώτα απο όλα εννοουσα οτι εκει τα λιπαντικά και οι βενζινες είναι πολυ φθηνα!
Ξαναλέω, πως σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των λιπαντικών ισχύουν τα εξής.- Είναι γεγονός και αν θέλεις πίστεψέ το,οτι η τεχνολογία των λιπαντικών είναι τόσο παραπλήσια από το ένα στο άλλο που πλέον οι αλλαγές εντοπίζονται απλώς στην επιλογή των πρόσθετων που η κάθε εταιρία χρησιμοποιεί.
- Για λιπαντικά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία τιμής η απόδοση τους είναι παραπλήσια
- Εξαιτίας του 2 δεν είναι δυνατόν να βρεις λιπαντικό σε αισθητά μικρότερη κατηγορία τιμών το οποίο να έχει απόδοση όση και τα ακριβότερα...Κάποιος σε έχει κοροϊδέψει!! Γεγονός καθόλου σπάνιο εδώ!!!
-
Πρώτα απο όλα εννοουσα οτι εκει τα λιπαντικά και οι βενζινες είναι πολυ φθηνα!
Ξαναλέω, πως σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των λιπαντικών ισχύουν τα εξής.- Είναι γεγονός και αν θέλεις πίστεψέ το,οτι η τεχνολογία των λιπαντικών είναι τόσο παραπλήσια από το ένα στο άλλο που πλέον οι αλλαγές εντοπίζονται απλώς στην επιλογή των πρόσθετων που η κάθε εταιρία χρησιμοποιεί.
- Για λιπαντικά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία τιμής η απόδοση τους είναι παραπλήσια
- Εξαιτίας του 2 δεν είναι δυνατόν να βρεις λιπαντικό σε αισθητά μικρότερη κατηγορία τιμών το οποίο να έχει απόδοση όση και τα ακριβότερα...Κάποιος σε έχει κοροϊδέψει!! Γεγονός καθόλου σπάνιο εδώ!!!
Takinen,σύμφωνοι!Αλλα στην ιδια κατηγορία τιμής (οπως σωστά λες, οτι πληρώνεις παίρνεις) υπάρχουν λιπαντικά καπως καλύτερα απο τα αλλα?
Ακόμα μια απορία μου:Πριν 2 χρόνια ενας φίλος εφερε το Castrol RS 10/60 (το θυμάσαι?τώρα εγινε 0/40?) που το δοκίμασα και μου αρέσε ο τρόπος που βάσταγε την πίεση ψηλά και τις θερμοκρασίες χαμηλά.Οταν ηρθε η ωρα να αλλάξω λάδια αγόρασα το ιδιο λάδι απο εδω και το εβαλα στον κινητήρα μου που 'κουδούνιζε' σε βαθμό απαράδεκτο.!
Υπάρχουν διαφορές στα λάδια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εχουν συσκευασθεί εδω απο αυτά που εισάγονται συσκευασμένα? -
Οι διαφορές πλέον είναι μικρές και εξαρτώνται περισσότερο απο τα πρόσθετα και όχι σε καθεαυτό το λιπαντικό. Απλώς οι διαφορές δεν μπορούν να είναι χαώδεις..
Τώρα για το άλλο θέμα που θίγεις kouk...
Δεν μπορώ να απαντήσω υπεύθυνα σε θέματα εμπορίας....όσο σε θέματα τεχνολογίας
Πάντως στη χώρα της 'αρπαχτής' οπου οι πάντες πάνε για να 'κονομήσουν...τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση.
Θεωρητικά πάντως οι προδιαγραφές ενός προιόντος και ειδικά ενός λιπαντικού δεν μεταβάλλονται και μάλιστα στο βαθμό που εσύ θίγεις, ανάλογα με το που θα γίνει η συσκευασία.
Μπορεί τελικά να έπεσες και σε κακή παρτίδα. Αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο. Στα εργοστάσια παραγωγής γίνονται σοβαροί ποιοτικοί έλεγχοι. Δύσκολα όπως ξέρουμε φεύγει κάτι σκάρτο, αλλά όχι απίθανο.
Ξέρω πάντως πως πρόκειται για πολύ καλό λάδι. Και δεν έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο. Μόνο οτι καπνίζει λίγο.
Περι λιπαντικών γενικώς