Ο χρήστης greo έγραψε:
greo
αν ονομάζεις φθηνό λαϊκισμό μια σειρά από επιχειρήματα που αντανακλούν σε ορισμένες καταστάσεις, τότε απλώς εθελοτυφλείς.
Θες να πω τι λεω λαϊκισμο; Αμεσως!
Εθελοτυφλείς μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας, όπου υπάρχουν οι ζάμπλουτοι (όπως συμβαίνει παντού, από τις ΗΠΑ ως τη Σουηδία και ως την εκλιπούσα ΕΣΣΔ), οι ανεχείς και πιεσμένοι, οι μικρομεσαίοι που τα φέρνουν βόλτα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι προνομιούχοι μισθωτοί διαφόρων κλάδων που εργάζονται λιγότερο, παράγουν λιγότερο και κερδίζουν προκλητικά περισσότερα ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.
Λαϊκισμος Νο1: Με 1250 ευρω μεικτες αποδοχες, δηλαδη πολυ πανω απο το μεσο ορο του ιδιωτικου υπαλληλου και του συνταξιουχου, πληρωνω ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ, 46,8 ευρω το μηνα φορο! Τα 20 τα παιρνω πισω λογω ενοικιου και αν ειχα παιδια κλπ θα πληρωνα ουσιαστικα καμια 10ρια ευρω φορο το μηνα. Ποσο θα πηγαινε χωρις τους 'προνομιουχους' οπως τους αποκαλεις υιοθετωντας την κοινωνικα διχαστικη φρασεολογια του Αντωναρου; 9; 8; Ποσα; Θα μου εκανε διαφορα στη ζωη;
Λαϊκίστικη απλοποίηση, απόκρυψη στοιχείων, το άσπρο μαύρο και παραμύθια για παππούδες.
Οι μεγαλύτεροι φόροι στη χώρα (το ξανάγραψα) είναι κυρίως οι ΕΜΜΕΣΟΙ. Όταν ας πούμε 3 μύρια Έλληνες καπνίζουν 1 πακέτο την ημέρα, από την τιμή του οποίου τα 8/10 είναι φόρος, είναι φανερό ότι οι πολλοί (= οι σχετικά ανεχείς) πληρώνουν τεράστια ποσά καθημερινά. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις υπηρεσίες και αρκετά βασικά αγαθά, πχ τα καύσιμα.
Όμως έγραψες 5 σειρές για να καταλήξεις σε ένα κωμικοτραγικό συμπέρασμα, ότι ΔΗΘΕΝ πληρώνεις λίγα, άρα λίγα λιγότερα δεν πειράζει. Έχεις σπουδάσει οικονομικά ή σου έχουν 'μάθει' οικονομικά;
Τέλος, αφού το προχώρησες τόσο πολύ, σου λέω ότι δεν πρόκειται να δω διαφορετικά αιτήματα που συνεπάγονται την επιβάρυνση ιδιωτικών υπαλλήλων και συνταξιούχων με επιπλέον φορολογία για να βελτιωθούν οι οικονομικές αποδοχές λίγων ομάδων.
Λαϊκσμος Νο2 (ιδιας λογικης με τον Νο 1). Η φορολογια εισοδηματος ειναι ΠΑΓΙΑ πρακτικη των πιο 'αριστερων' κυβερνησεων, ενω οι δεξιες και σκληρα φιλελευθερες κυβερνησεις που υποστηριζεις με τα γραφομενα σου εχουν συνθηματολογια 'Κανενας νεος φορος' και 'Να μικρυνουν οι φορολογικοι συντελεστες'. Γιατι; Γιατι η αυξηση της φορολογιας επιβαρυνει τους προνομιουχους, ενω η μειωση της τους μη-προνομιιουχους. Το γιατι, ρωτα το εκει στα γραφεια καποιον θα βρεις να στο εξηγησει. Αρα η κλαψα οτι οι δασκαλοι θα επιβαρυνουν τον ιδιωτικο υπαλληλο και τον συνταξιουχο ειναι λαϊκιστικη και υποκριτικη. Αλλους θα επιβαρυναν αν προκαλουσαν αυξηση της φορολογιας.
1ον: σε ποια γραφεία αναφέρεσαι; Ντεν είμαι γκραμμένο σε γκραφεία καρντιά μου. Ναι, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, ανήκω σ' αυτούς που ούτε έξω από 'οργάνωση' δεν έχω περάσει. Πλην μιας όταν ήμουν μικρός, αλλά λάκισα εγκαίρως.
2ον: δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι πολιτειακές ή οικονομικές θεωρίες - η κριτική μου στα υπό συζήτηση θέματα δεν πηγάζει από παρόλες και βιβλία, άλλο το να ξέρεις θεωρία και άλλο το να βλέπεις στα 5 μέτρα. ΟΛΑ τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν (και χρησιμοποιούν) τη φορολογία ως βασικό τρόπο κάλυψης των αναγκών, του λαού ή δικών τους για ψηφοθηρία. Όταν στέρευε ο κόσμος, υπήρχε η δανειοληψία, που φυσικά καλυπτόταν επίσης από φόρους αργότερα.
Άρα μη μου λες κουλά για δεξιούς και αριστερούς. Αν θες να πεις κάτι σωστό (αν...) πες ότι οι δεξιοί αποφεύγουν θεωρητικά τη φορολογία και οι αριστεροί δεν την πολυχρησιμοποιούν γιατί ο λαϊκός πλούτος είναι ταυτόχρονα κρατικός πλούτος. Δηλαδή η δεξιά θεωρία λέει 'Καλύτερα να μην τους βάλουμε να πληρώσουν για να κουνηθεί η αγορά και να υπάρξει ανάπτυξη', ενώ η κομμουνιστική θεωρία λέει 'Όλα δικά μου είναι, ας σκεφτώ πως θα τα μοιράσω, αλλά με ρέγουλα ώστε να διατηρήσω την ηγετική πυραμιδοειδή νομενκλατούρα ισχυρή κι έτσι να αυτοδιατηρηθώ'.
Τρίχες βέβαια, στη δυτικού τύπου δημοκρατία μας όλοι κάνουν αυτό που γράφω στην προηγούμενη παράγραφο.
Πέτρο, ναι, σωστά, αλλά δεν πρόκειται. Δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα κάτι που δεν έχει γίνει σε κανένα μέρος του κόσμου, δηλαδή να υπαχθούν οι ισχυροί σε ισοδύναμα βάρη με τους λιγότερο ισχυρούς.
Μητσοτακικος λαϊκιστικος ρεαλισμος (Νο3): Εσυ τι κανεις για να το ανατρεψεις; Ε μπαρμπα-Θωμα;
Προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη όσο γίνεται περισσότερο. Το αντίθετο δηλαδή απ' αυτό που κάνεις εσύ. Εσύ που θεωρείς απολύτως φυσικό να αμείβεται ένας πτυχιούχος με 750 ευρώ κι ένας άλλος με 1400, ενώ ο πρώτος δουλεύει 8-10 ώρες και ο δεύτερος 5 ώρες με διαλείμματα. Κι αυτό να το σπρώχνεις αντί να απαιτείς ΕΞΙΣΩΣΗ προς τα πάνω των αποδοχών των χαμηλόμισθων (και συντριπτικά περισσότερων) ιδιωτικών υπαλλήλων ΠΡΙΝ ανέβουν κι άλλο οι μισθοί των δημοσίων.
Εγώ λέω από την άλλη: όλο το βάρος της μάχης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί αποτελούν την 'πλατιά εργατική τάξη' σήμερα, όχι οι αγρότες και οι βιομηχανικοί εργάτες. Αυτοί είναι οι 'μπαρμπα-Θωμάδες', όχι κύριοι βολεμένοι και εκ του ασφαλούς ομιλούντες.
Τόσο έντονη είναι η πλάνη σου, ώστε να ζητάς μεγαλύτερα βάρη για τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ εκείνων που (καλώς) βρήκαν τον τρόπο να ησυχάσουν αντί για εκείνους που σκοτώνονται στη δουλειά και δεν έχουν ούτε τη δύναμη, ούτε την όρεξη να μιλάνε για ιδεατές καταστάσεις που ουδέποτε είδε τούτος ο κόσμος. Άλλωστε είναι γνωστή η ιστορία: όσοι διαθέτουν προνόμια περισσότερα από αυτά της πλειοψηφίας, παλεύουν όχι για να τα αποκτήσουν και άλλοι, αλλά για να τα επεκτείνουν και εις βάρος τους. Γι' αυτό άλλωστε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ φωνάζουν όταν απολύονται εργαζόμενοι (ορθώς), ταυτόχρονα όμως φωνάζουν όταν περιορίζονται δικαιώματα κάποιων προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για ΑΝΕΡΓΟΥΣ. Γελοιότητες: κακά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια [περιορισμός προνομίων καθηγητάδων], καλά τα ιδιωτικά φροντιστήρια [δίνουν ψωμί στους εκπαιδευτικούς]. Κακοί οι ιδιώτες των τηλεπικοινωνιών που απολύουν κόσμο επειδή δεν αντέχουν τον αθέμιτο κρατικό ανταγωνισμό πχ του ΟΤΕ, κακή η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.........
Η λέξη 'ρεαλισμός' είναι πολύ βαριά για να την ξεστομίζεις έτσι - το αντίθετό της δεν είναι ο 'ρομαντισμός' αλλά η στραβομάρα.
Λύση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι το να ρίξεις άπαντες σε ένα σοσιαλιστικού τύπου χάλι (από πλευράς δυνατότητας ατομικής ανέλιξης και προόδου), στερώντας την επιλογή από τα άτομα. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό.
Λαϊκισμος Νο4 (αυτη τη φορα Μπουσο-ρεπουμπλικανικος). Η επιλογη ειναι κακοπληρωμενος ή ανεργος! Ζητω η νεοφιλελευθερη δημοκρατια!
Η λύση είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ΟΛΟΥΣ να προοδεύσουν με προσωπική εργασία και αξία, όχι να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δελτίου παροχής τροφίμων και γκούλαγκ.
(όσο ανόητα και προκλητικά απαντάς, τόσο απόλυτα θα σου ανταπαντώ)
Οι ισχυροί πάντα εκμεταλλεύονται την ισχύ τους, μόνο οι τυφλοί αρνούνται να το δουν, μόνο οι μωροί αρνούνται να το παραδεχθούν.
Παλι Μητσοτακικος ψευτο-ρεαλιστικος λαϊκισμος (Νο5)
Όπως παραπάνω.
Πάμε λοιπόν στην πραγματικότητα.
Ασχολιαστο! Το λαϊκιστικο σλογκαν της ΝουΔους (Νο6)
Όπως παραπάνω.
ΟΧΙ, δεν είναι πολλά λεφτά τα 1400 ευρώ. ΟΜΩΣ, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, αυτά θα κληθούν να τα πληρώσουν πολλοί ανεχείς ή κακοπληρωμένοι υπέρ κάποιων εξαιρετικά καλοπληρωμένων βάσει της εργασίας που προσφέρουν. Είναι κοινωνικά προκλητικό, έτσι το βλέπω εγώ.
Το εχω ξεχειλωσει. Ο φουκαρας που κανεις οτι υπερασπιζεσαι λαϊκιζοντας ασυστολα, ΔΕΝ θα κληθει να πληρωσει. Για αλλους κοπτεσαι. Οπως θα εγραφε και ο Ριζοσπαστης 'Αξιος ο μισθος σου'
Όπως αντι-παραπάνω. Ο φουκαράς πληρώνει τα περισσότερα. Άλλωστε και μόνο τα έσοδα από την άμεση φορολογία να δει κάποιος, διαπιστώνει, εκτός αν φοράει κουκούλα ως το πηγούνι, ότι αυτά προέρχονται κατά πλειοψηφία από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τα άλλα είναι παραμύθια της κοκκινοσκουφίτσας.
Τη φοροδιαφυγή έχει υπάρξει προσπάθεια να τη χτυπήσουν διάφοροι με τα περίφημα (και ορθά θεωρώ) αντικειμενικά τεκμήρια. Αλλά επειδή του νεοΈλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει, αυτά καταργήθηκαν, ώστε ο τάδε να έχει porshe και τρίπατο στο Καβούρι και να δηλώνει 30.000 ευρώ εισόδημα.
Πρεπει να ειναι το πρωτο κεφαλαιο στη βιβλο του νεοφιλελευθερου λαϊκισμου να καταγγελεις καταστασεις χωρις να ονοματιζεις. Αυτοι που εισηγαγαν τα αντικειμενικα κριτηρια και τα τεκμηρια, δεν ειναι οι ιδιοι που υποθαλπτουν τις καταστασεις; Τι πως που;
Ήδη απάντησα καθαρά, λέγοντας ότι οι ισχυροί κάνουν κουμάντο. Κάποτε κάποιοι κρατικοί λειτουργοί σκέφτηκαν να εισάγουν μια μέθοδο που να περιορίζει τα τραγικά φαινόμενα του ζειν στη χλίδα με δηλωμένα ετήσια εισοδήματα της πλάκας. Τα μέτρα αυτά απλώς δεν φτούρησαν - επειδή όμως μιλάω μ' εσένα συγκεκριμένα, θα τονίσω ότι 'προτιμώ' να βλέπω ανισότητα που να βασίζεται στον πλούτο, παρά στην ιδεολογία.
Γιατί δεν πηδάνε τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους; Γιατί δεν σκίζουν τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και πουλάνε κινέζικα με 1000% κέρδος ή βγάζουν μεροκάματα 500 ευρώ για να βάλουν 3 σωλήνες και 1 μπιντέ;
Επειδή έτσι λειτουργεί το σκάρτο σύστημα, γιατί με αυτή τη νοοτροπία έχουν εμποτιστεί οι Έλληνες.
Ρεσιταλ! Ποιοι; Ονομα δεν εχουν; Ιδιοτητα;
Μετά μιλάς για 'μητσοτακικό ρεαλισμό' όταν παριστάνεις ότι δεν βλέπεις το δάσος. Πάρε τη βοήθεια του κοινού κι αν δεν βγάλεις πάλι άκρη, τράβα στο Πανόραμα ή κατηφόρισε στους χαμουτζήδες μέχρι το Καβούρι.
Άρα πρώτα πρέπει να μεταβληθεί η νοοτροπία αυτή και μετά να κινηθούμε αναλόγως. Τώρα πηγαίνουμε ανάποδα: ενώ είναι δεδομένο ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν τους περισσότερους ΑΜΕΣΟΥΣ φόρους (και φυσικά τους περισσότερους ΕΜΜΕΣΟΥΣ), εντούτοις σκάνε μύτη διάφοροι και ζητάνε από τους επιβαρυμένους με το φορολογικό βάρος να πληρώσουν 30% και βάλε αύξηση των αποδοχών τους.
Αυτό απλώς δεν στέκει, είναι κοινωνικά ανακόλουθο και ειδικά μάλιστα αν ακολουθείται από στάση απόλυτη και εκβιαστική, σαν αυτή των δασκάλων σήμερα, των υπαλλήλων της Ολυμπιακής καλοκαίρι-Χριστούγεννα-Πάσχα, των πανεπιστημιακών μέσα στις εξεταστικές κλπ.
Λαϊκισμος Νο... Εχασα εδω και ωρα το μετρημα! Οι υψηλομισθοι (δηλαδη οι κηφηνες προνομιουχοι), επιβαρυνουν τους εαυτους τους εφοσον ειναι οι μονοι που πληρωνουν φορους! Αρα εσυ τι ανακατευεσαι; Κοπτεσαι για τους δασκαλους και τους οτετζηδες; Αφου μονο αυτοι πληρωνους φορο οπως μολις ειπες!
Αν θεωρείς ότι έγραψες κάτι που μοιάζει λογικό στην παραπάνω πρόταση, έχασες. Φορολογούμενοι είναι μέσω της (ΑΦΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ) ΕΜΜΕΣΗΣ φορολογίας οι χαμηλόμισθοι - πρόκειται για κεφαλικούς φόρους από τους οποίους σπεύδουν αυτοί που υποστηρίζεις γιατί έτσι σου είπαν να κάνεις να ζητήσουν μεγαλύτερο κομμάτι.
Και φυσικα η πορεια ειναι η σωστη ΔΕΝ ειναι η αναποδη, εφοσον το σωστο ειναι το κρατος να πιεσει τους φοροφυγαδες (που το στηριζον ως κυβερνηση) για να βρει εσοδα ΚΑΙ ΟΧΙ να λεει 'Δεν μπορω να πιασω τους φοροφυγαδες αρα θα πηδηξω οσους κανουν το λαθος και τρωνε ψωμι'.
Άντε πιάσε τους εσύ. Εγώ δεν ξέρω τρόπο να τσιμπήσω αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις για την παροχή υπηρεσιών, πλην του στενού ελέγχου των ατομικών τους καταναλωτικών δαπανών. Αλλά στην Ελλάδα δεν δουλεύουν τόσα και τόσα, η εφορία θα δούλευε;
Και μιας και το ανέφερα, πόσο ευνόησε τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα το ότι μια κατηγορία προνομιούχων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (αυτοί του Οικονομίας και Οικονομικών) παίρνουν +500τόσα ευρώ πάνω από το γενικό μισθολόγιο;