Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
...Λάβε υπόψη και το χαμηλό κόστος ζωής στις ΗΠΑ σε σχέση με Ευρώπη...
1,5 $ ο καφές και 15 $ γέφυρες + στάθμευση Αστόρια - Μανχάτταν!
3,5 $ ένα κοτόπουλο + 5 κιλά πατάτες!
Ναι, ξέρω τι εννοείς, αφού βρήκα ακόμα κι εγώ δουλειά για μια μέρα.
Λοιπόν (για να μη φάμε ξύλο), αν και ο αγαπητός Γαβριήλ διαφωνεί εγώ επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου το πρόβλημά μας έχει τη ρίζα του στην ελλειπή εκπαίδευση και τις συνεπακόλουθες ελλειπείς γνώσεις μας. Πχ, ποιός μπορεί να μου απαντήσει πως και γιατί πήγαν τα τετράδια από τις 100 δρχ στο 1,5 € το ένα; Υποτίθεται ότι μας ευχαριστεί που κλείσαμε τους κλέφτες μικροβιβλιοπώλες και έχουμε τώρα πολυκαταστήματα, αυτά πιέζουν αφάνταστα τη βιομηχανία η οποία από την πλευρά της έκανε επενδύσεις που έριξαν κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Οι μικροβιομήχανοι έκλεισαν κι έμειναν μόνο τα θηρία, που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα, με λιγότερους εργάτες απ' όσους είχαν πριν, που δούλευαν 8ωρο.
Γιατί, λοιπόν, έγιναν τα 30 λεπτά 150, μέσα σε τρία - τέσσερα χρόνια;
Γιατί εμείς το ανεχόμαστε και γιατί τρέχουμε να αγοράσουμε - ακριβοπληρώσουμε την κάθε σαβούρα που μας κουβαλάει το λιντλ απ' όλο τον κόσμο; Γιατί χάσαμε την αγάπη μας στην ποιότητα, υπέρ της αγάπης μας στη φθήνεια;
Μ' αυτά και μ' αυτά, κλείσαμε μόνοι μας όσες μικροεπιχειρήσεις είχαμε και τώρα κάνουμε εισαγωγή τσολιαδάκια και σημαίες από την Κίνα. Αγοράσατε σημαία, τελευταία; Σχεδόν μιας χρήσης... Έχει κανένας παλιός, κανένα τσολιαδάκι από αυτά που πουλιόντουσαν στους τουρίστες στην Πλάκα 20 χρόνια πριν; Αν ναι, συγκρίνετέ τα με τα σημερινά, αυτά που λένε 'μέιντ ιν Τσάινα'...
Asimov me βρίσκεις σύμφωνο οτι είναι στον άνθρωπο. Παρ'ολα αυτα πιστεύω οτι ο ίδιος άνθρωπος άν εκτεθεί σε ένα περιβάλλον με ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και αποκομίσει ιδέες και εικονες που δεν θα τις βίωνε αλλού, θα γίνει πολύ πιο αποδοτικός. Εδώ είναι που παίζει ρόλο λοιπόν το που ζεί κάποιος.
+1