Navigation

    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Κοντινό πέρασμα τού πλανήτη Άρη
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Κοντινό πέρασμα τού πλανήτη Άρη
    • 1
    • 2
    • 2 / 2
    Αντίλογος
    8
    34
    146
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      nexis last edited by

      Ο χρήστης onyx ! έγραψε:

      Αν έχεις όρεξη πες μας κι άλλα για τηλεσκόπια και τα χαρακτηριστικά τους και τις χρήσεις τους.

      Μόλις βρώ χρόνο ίσως αύριο θά γράψω μερικά πράγματα

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • N
        nexis last edited by

        Ο χρήστης lefos-WRX έγραψε:
        Ενταξει... Επαθα πλακα! Εφυγα για Πειραια (Νομικος)....

        Πρίν πάς να σου πώ ότι δίνω ένα τηλεσκόπιο. Θα το βάλω στίς αγελίες του forum.
        Άν πάς στον Νομικό ρίξε μία ματιά στη σειρά τηλεσκοπίων ETX. Εγώ αυτό θά πρότεινα σε έναν που ξεκινάει και θέλει να πάρει κάτι καλό.

        1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • L
          lefos last edited by

          Το ETX-125EC μου προτεινε ο Νομικος. Εσυ ποιο χρησιμοποιησες στις φωτογραφιες που εβαλες πιο πανω?

          1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • N
            nexis last edited by

            Meade LX200 GPS 12' για όλες εκτός την διάβαση της αφροδίτης απο τόν ήλιο που χρησημοποίησα Meade Starfinder 10'
            Οι φωτογραφίες δέν είναι πολύ καλές για τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Άν είχα καλύτερη camera και καλύτερες συνθήκες (χωρίς φωτορύπανση) θά έκανα πολύ καλύτερη δουλειά.
            Το ETX-125EC είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο. Έυχρηστο με καλή ποιοτική κατασκευή όμορφο και για να ξεκινήσει κανείς ότι πρέπει. Σίγουρα δέν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις όσον αφορά βαθύ ουρανό (γαλαξίες νεφελώματα) αλλά σε πλανήτες και φεγγάρι θά τά πάει μιά χαρά. Πάρε και ένα φιλτράκι για τόν ήλιο.

            1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • N
              nexis last edited by

              Καθότι το είχα υποσχεθεί ορίστε ορισμένα πράγματα γιά τα τηλεσκόπια.

              Το τηλεσκόπιο είναι ένας συλλέκτης φωτός. Ο σκοπός του είναι να συγκεντρώσει το φως και στην συνέχεια να μεγεθύνει το είδωλο. Όσο περισσότερο φως συλλέγει τόσο καλύτερα κάνει την δουλειά για την οποία είναι κατασκευασμένο. Το κύριο χαρακτηριστικό (που από αυτό εξαρτάται πόσο φως συλλέγει ένα τηλεσκόπιο) των τηλεσκοπίων είναι η διάμετρος του κύριου φακού/κατόπτρου. Δηλαδή για να το καταλάβει κανείς απλά όσο πιο χοντρός είναι ο σωλήνας του τηλεσκοπίου (με επέκταση και ο κύριος φακός/κάτοπτρο) τόσο καλύτερο. Μετά μέσω των προσοφθαλμίων πετυχαίνει την μεγέθυνση του ειδώλου. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του τηλεσκοπίου είναι και ο εστιακός λόγος f όπου εξαρτάται από την απόσταση των οπτικών μέσα στον σωλήνα του τηλεσκοπίου. Από τον εστιακό λόγο εξαρτάται το τι μεγέθυνση μπορούν να πετύχουν οι προσοφθάλμιοι (κάτι σαν την τελική σχέση μετάδοσης σε ένα αυτοκίνητο). Τα τηλεσκόπια αναλόγως τον τρόπο που συλλέγουν το φως χωρίζονται σε κατηγορίες.

              1. Διοπτρικά
              2. Κατοπτρικά
              3. Καταδιοπτρικά

              Τι χαρακτηριστικά έχουν οι κατηγορίες αυτές τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα

              1. Τα διοπτρικά.
                ](http://imageshack.us)
                Είναι τα τηλεσκόπια πού έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν ακούει για τηλεσκόπια. Ένας μακρύς σωλήνας φαρδύς στην μία μεριά πού λεπταίνει όσο πλησιάζεις στην άλλη άκρη. Έχει έναν φακό μπροστά(κύριος
                φακός,objective lens) όπου συλλέγει το φως και έναν φακό πίσω(προσοφθάλμιο,eyepiece) που προβάλει το είδωλο στο μάτι. Πολύ καλή αντίθεση ειδώλου χωρίς οπτική παρεμπόδιση. Τά μειονέκτημά τους είναι ότι αν θες σχετικά μεγάλο τηλεσκόπιο είναι πολύ ακριβό και πολύ βαρύ και αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που δεν προτιμούνται πλέον. Τα φθηνά τηλεσκόπια τέτοιου τύπου μπορεί να πάσχουν από χρωματικές αλλοιώσεις.

              2. Κατοπτρικά ή νευτώνεια.

              ](http://imageshack.us)

              Έχουν σωλήνα σταθερής διαμέτρου. Το φως μπαίνει από την ανοικτή άκρη του και συλλέγεται από το κύριο κάτοπτρο(concave miror στο σχήμα) πού βρίσκεται στην άλλη άκρη. Η αντανάκλαση τού ειδώλου στέλνεται στο δευτερεύον κάτοπτρο (flat mirror στο σχήμα) πού βρίσκεται στην μπροστινή άκρη του όπου αυτό με την σειρά του αντανακλά με την σειρά του και στέλνει το είδωλο στο προσοφθάλμιο(eypiece) που το προβάλει στο μάτι. Είναι τα τηλεσκόπια που έχουν την καλύτερη αντιστοιχία τιμής/απόδοσης. Μειονεκτούν στο ότι έχουν κεντρική παρεμπόδιση με αποτέλεσμα όχι τόσο καλή αντίθεση, είναι αρκετά ογκώδη, έχουν ανοικτά οπτικά με αποτέλεσμα ευπαθή στην σκόνη και σε όλες τις καιρικές συνθήκες και θέλουν προσοχή. Είναι κάτι σαν να λέμε θυσιάζεις τις ευκολίες για την απόδοση. Έχουν μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους ερασιτέχνες αστρονόμους καθότι αν κανείς ασχοληθεί πολύ θέλει όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα στο τηλεσκόπιό του (αυτά τα τηλεσκόπια το πετυχαίνουν αυτό με πολύ λιγότερα χρήματα από τούς άλλους τύπους) και παθαίνει αυτό που είναι ως γνωστό apreture fever(πυρετός για μεγαλύτερο άνοιγμα). Είναι κάτι αντίστοιχο με τα άλογα στο αμάξι. Όσα και να έχεις ποτέ δεν είναι αρκετά.

              1. Καταδιοπτρικά.
                Χρησιμοποιούν ένα σύστημα φακών και κατόπτρων. Είναι τα πιο περίπλοκα σε κατασκευή. Μεγάλο τους πλεονέκτημα το μέγεθος (σε μεγάλα τηλεσκόπια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αυτό αφού φτάνεις σε κάποιο σημείο που δεν μπορείς να μεταφέρεις το τηλεσκόπιο πλέον εύκολα) η πολύ καλή τους απόδοση σε όλα τα είδη παρατηρήσεων και είναι τα καλύτερα για αστροφωτογράφιση. Μειονέκτημα η τιμή τους. Φτιάχνονται σε διαφόρους τύπους με πιο συνηθισμένο τον Schmidt-Cassegrain και με τον τύπο Maksutov-Cassegrain να ακολουθεί.

              Όλα τα τηλεσκόπια (εκτός από τα πολύ μικρά) χρειάζονται βάση για να στηριχθούν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βάσεων που όμως μάλλον δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να αναφερθώ σε λεπτομέρειες μίας που πιστεύω πώς θα γίνω κουραστικός αν δεν έχω γίνει ήδη. Απλά μία καλή βάση κάνει μεγάλη διαφορά σε ένα τηλεσκόπιο καθότι το κρατάει σταθερό και βοηθάει στο να ακολουθήσει κανείς την φαινόμενη κίνηση των ουρανίων σωμάτων (φαινόμενη γιατί στην πραγματικότητα η γη γυρίζει). Πολλοί που αγοράζουν τηλεσκόπια αγνοούν τό πόσο σημαντική είναι η βάση με αποτέλεσμα να κάνουν κακές αγορές και να ταλαιπωρούνται μετά.

              Πολλές φορές με ρωτάνε πράγματα που μερικά από αυτά μου ακούγονται αστεία όμως αν κάποιος δεν ξέρει μάλλον είναι φυσικό νά έχει τέτοιες απορίες. Έτσι θα παραθέσω μερικές από τις απορίες που έχω ακούσει για τηλεσκόπια με τις απαντήσεις από κάτω.

              1. Πόσο μακριά βλέπει ένα τηλεσκόπιο?
                Το πόσο μακριά βλέπει δεν εξαρτάται μόνο από το τηλεσκόπιο. Οι άνθρωποι πόσο μακριά μπορούν να δουν με τα μάτια? Αν κοιτάξει κανείς μακριά στον ορίζοντα πολύ πιθανόν μετά από κάποια χιλιόμετρα να μην μπορεί να δει. Αν δε έχει και ομίχλη.. Το μακρύτερο αντικείμενο που μπορεί να δει γυμνό ανθρώπινο μάτι από την γη είναι ο γαλαξίας τής Ανδρομέδας όπου βρίσκεται 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αν υπήρχε κάτι που βρισκόταν 10 φορές πιο μακριά αλλά ήταν 100 φορές πιο λαμπρό θα μπορούσαμε πάλι να το βλέπουμε με γυμνά μάτια. Τα τηλεσκόπια είναι βοηθήματα για ο μάτι όπου συλλέγουν περισσότερο φως με αποτέλεσμα να βλέπουν λιγότερο φωτεινά αντικείμενα. Σίγουρα μπορεί κανείς νά δει πολλά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά με κάποιο μεγάλο τηλεσκόπιο.Το γνωστό τηλεσκόπιο Huble όπου βρίσκεται στο διάστημα έχει κατορθώσει να δει λίγο παραπάνω από 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Παράγοντες που επηρεάζουν πόσο μακριά μπορεί να δει κανείς με το τηλεσκόπιο:
                α.Πόσο δυνατό είναι το τηλεσκόπιο.
                β.Τί παρατηρεί. Ένα πολύ λαμπερό αντικείμενο φαίνεται από πολύ πιο μακριά από ένα όχι και τόσο λαμπρό. Ένα γνωστό παράδειγμα που είχα διαβάσει είναι από πόσο μακριά μπορεί κανείς να δει ένα κεράκι αναμμένο και από πόση απόσταση έναν φάρο.
                γ.Την φωτορύπανση και την κατάσταση τής ατμόσφαιρας. Η φωτορύπανση κάνει μεγάλη ζημιά. Ή διαύγεια τής ατμόσφαιρας είναι ένα πράγμα που ταλαιπωρεί όλους όσους παρατηρούν με τηλεσκόπια. Για αυτό και οι αμερικάνοι έστειλαν το Huble στο διάστημα.
                δ.Ποιός κάνει την παρατήρηση. Ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να δει πολύ αμυδρότερα αντικείμενα από ότι ένας νέος. Επίσης ρόλο παίζει και η ηλικία καθότι από τα 40 και μετά... όσο και να μην το θέλουμε..

              2. Τι μεγέθυνση κάνει ένα τηλεσκόπιο?
                Την μεγέθυνση δεν την κάνει το τηλεσκόπιο. Την κάνουν οι προσοφθάλμιοι. Σίγουρα ένα τηλεσκόπιο με μεγαλύτερο f πετυχαίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση από ένα με μικρότερο. Όμως την τελική επιλογή την κάνεις με τον προσοφθάλμιο. Διαλέγεις έναν κατάλληλο και παίρνεις την μεγέθυνση που θες. Εδώ υπάρχει μία παγίδα. Πολλά φτηνά τηλεσκόπια διαφημίζουν 'κάνει μεγέθυνση x1000'. Αν το τηλεσκόπιο δεν είναι αρκετά μεγάλο δεν σηκώνει πολύ μεγέθυνση. Κάτι σαν να πάω εγώ να βάλω το κιβώτιο ταχυτήτων από μία ferrari σε ένα αμάξι με 60 άλογα. Δεν θα μπορέσει παρά μόνο την πρώτη και την δευτέρα να χρησιμοποιήσει. Μετά θα κρεμάσει καθότι δεν έχει την απαιτούμενη ισχύ. Για αυτό και σοβαρά τηλεσκόπια στα χαρακτηρίσθηκα τους αναφέρουν μέγιστη χρήσιμη μεγέθυνση.

              3. Τι βλέπεις με ένα τηλεσκόπιο?
                Με το τηλεσκόπιο βλέπεις πάρα πολλά πράγματα. Πλανήτες δορυφόρους (τεχνητούς και φυσικούς) αστέρια νεφελώματα γαλαξίες αστρικά σμήνη διπλούς αστέρες κομήτες κ.α. Ακόμα μπορεί κανείς να εστιάσει και σε επίγειους στόχους. Εγώ προσωπικά τούς επίγειους στόχους δεν τους βρίσκω και πολύ ενδιαφέροντες όμως από ερωτήσεις που μου κάνουν πολλές φορές παρατηρώ ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Ειδικά όσον αφορά τα αστέρια μπορεί μεν να τα βλέπεις αλλά καθότι είναι πολύ μακριά όσο και μεγέθυνση να έχεις ποτέ δεν βλέπεις κάτι παραπάνω από τελίτσες. Το τι προτιμάει κανείς να δει πολλές φορές καθορίζει και το τι τηλεσκόπιο είναι καλύτερο να αγοράσει. Το φεγγάρι και οι πλανήτες καθότι είναι σχετικά εύκολοι στόχοι αποτελούν πολλές φορές αγαπημένο στόχο των ερασιτεχνών.

              Οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ευχαρίστως θα απαντήσω αν γνωρίζω.

              1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • L
                lefos last edited by

                Σχετικα με το τι βλεπεις με ενα τηλεσκοπιο, εγω θελω να βλεπω το φεγγαρι και τους πλανητες αρκετα καλα. Πιστευεις οτι αυτο που μου προτεινε (ETX-125EC) θα με καλυψει? Ποιους πλανητες θα μπορω να βλεπω καθαρα? Απο γαλαξιες θα δω τιποτα?

                Και αλλη μια ερωτηση.. Πως εντοπιζω τα αντικειμενα που θελω να παρατηρησω? Για παραδειγμα βλεποντας τον ουρανο, λιγοι ειναι οι πλανητες που αναγνωριζω. Μπορεις να εξηγησεις λιγο το συστημα που βρισκει αυτοματα το ουρανια αντικειμενα? Το ETX-125EC εχει αυτη τη δυνατοτητα?

                Ευχαριστω και συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα οπως θα εχεις καταλαβει ειμαι ασχετος..

                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • N
                  nexis last edited by

                  Τί ακριβώς ενοείς όταν λές αρκετά καλά? Γιά τό φεγγάρι είμαι σίγουρος ότι θά εντυπωσιαστείς από το πόσο καλά θά το βλέπεις. Για τους πλανήτες δέν είμαι και πολύ σίγουρος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δέν θά τούς βλέπεις καλά. Απλά δέν ξέρω τί περιμένεις να δείς. Καταρχήν με το ΕΤX 125ΕC δέν έχω δεί αλλα αναλογικά μπορώ να υπολογίσω τί θά βλέπεις περίπου. Θά μπορείς νά δείς όλους τούς πλανήτες εκτός από τόν Πλούτωνα. Τί θά βλέπεις στόν κάθε πλανήτη? Ουρανό Πωσειδώνα με προσπάθεια πιστεύω θα τους βλέπεις σάν τελίτσες αμυδρές. Άρη ακόμα καί τώρα πού είναι καλή εποχή θά τον βλπέπεις σάν πολύ μικρή πορτοκαλί μπαλίτσα. Για χαρακτηρηστικά επιφανείας δέν νομίζω να βλέπεις άν και δέν κόβω και το χέρι μου. Αφροδίτη θά τήν βλέπεις σάν μικρή μπαλίτσα τελείως λευκή καθότι βλέπεις μόνο τα σύνεφα της ατμόσφαιράς της που είναι πολύ πυκνά .Θά βλέπεις φάσεις όπως στό φεγγάρι. Ερμής πάλι φάσεις αλλά πιό μικρός απο την αφροδίτη(λίγο παραπάνω απο τελίτσα). Δίας Κρόνος: Εδώ πιστεύω κάτι θά βλέπεις. Καταρχήν τα δαχτυλίδια του Κρόνου θά τα βλέπεις σίγουρα αρκετά καλά. Και επίσης πιστεύω ότι θά ξεχωρίσεις κάποια χαρακτιρηστικά επιφανείας στόν Δία.
                  Για γαλαξίες δύσκολα τα πράγματα. Άν προσπαθήσεις μάλον θά απογοητευτείς. Ίσως να δέις με προσπάθεια ότι κάτι υπάρχει αλλά να δείς τήν δομή ενός γαλαξία ούτε να το φαντάζεσαι. Θα βλέπεις σάν ένα αχνό φώς ακόμα και άν βλέπεις τόν πιό φωτεινό γαλαξία. Άν θές γαλαξίες τότε πρέπει να επενδύσεις πολλά λεφτά. Τά πρώτα τηλεσκόπια πού κάπως αξιοπρεπώς βλέπουν γαλαξίες και νεφελώματα έχουν άνοιγμα 8 ιντσών τουλάχιστον. το ΕΤΧ 125ΕC είναι 5 ιντσών. Πάντως δέν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις το νεφέλωμα του Ωρίωνα και το σμήνος του Ηρακή που είναι απο τούς πιό φωτεινούς στόχους βαθύ ουρανού. Νομίζω ότι κάτι θά δείς.
                  Όσον αφορά τόν εντοπισμό. Τό σύστημα Autostar νομίζω ότι τό έχει στάνταρ το ETX 125EC. Ρώτα μήπως είναι προεραιτικό. Αυτό δουλεύει ώς εξής. Στήν αρχή σου ζητάει να βάλεις κάποια δεδομένα όπως ώρα στίγμα και να βρείς δύο λαμπρά αστέρια(δέν θυμάμαι ακριβώς καθότι δέν το έχω χρησιμοποιήσει απλά τό έχω δεί να δουλεύει). Μετά βάση τών συντεταγμένων τών αστεριών αυτών μπορεί να βρεί οποιοδήποτε αστέρι υπάρχει στήν database. Παίρνεις και ένα χάρτη ή κάποιο αστρονομικό πρόγραμμα και βρίσκεις τά δύο αστέρια που σου ζητάει γιατί αυτά από ότι θυμάμαι δέν τα βρίσκει αυτόματα.

                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • ?
                    A Former User last edited by

                    Είπες για βάσεις. Έχω δει τρίποδα που υποθέτω είναι ανεπαρκής. Τι άλλο προβλέπεται στα πιο προηγμένα? Η βάση είναι ξεχωριστό πράμα ή στο δίνουν με το τηλεσκόπιο?

                    Έχω καταλάβει ότι τα τηλεσκόπια δείχνουν ανάποδα οπότε η επίγεια παρακολούθηση αποκλείεται.... Υπάρχουν όμως δυνατότητες νομίζω για κανονικό και όχι ανεστραμμένο είδωλο. Ποιες είναι αυτές? (τύπος τηλεσκοπίου, προσαρμογέας κλπ)

                    Σχετικά με την εύρεση αστεριών πλανητών κλπ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προγράμματα που ανάλογα με το στίγμα σου μπορούν να σου πουν τι είναι που στον ουρανό κάθε στιγμή. Το ίδιο το τηλεσκόπιο έχει ακριβή τρόπο να τεθεί στη σωστή θέση (βαθμονομημένες ενδείξεις γωνιών κλπ?). Μερικά έχω δεί με χειριστήριο. Νομίζω ότι αυτά έχουν μοτεράκια και μπορούν να επικοινωνήσουν με υπολογιστή με προγράμματα που ελέγχουν την ακριβή θέση τους.

                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • ?
                      A Former User last edited by

                      Ένας φίλος έχει το Meade 125. Το πήρε ακριβώς για να είναι μικρό και να το κουβαλάει. Έχει και τρίποδα με το autostar, το οποίο είναι πολύ εύχρηστο και στην πράξη δεν απαιτεί και τεράστια ακρίβεια. Ο Άρης και ο Κρόνος φαίνονται μια χαρά.
                      Μόνο μια προειδοποίηση: οι εικόνες είναι πρακτικά ασπρόμαυρες. Μην πιστεύεις ότι θα δεις τα έντονα χρώματα που έχουν οι επεξεργασμένες φωτογραφίες των περιοδικών.

                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                      • N
                        nexis last edited by

                        Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
                        Είπες για βάσεις. Έχω δει τρίποδα που υποθέτω είναι ανεπαρκής. Τι άλλο προβλέπεται στα πιο προηγμένα? Η βάση είναι ξεχωριστό πράμα ή στο δίνουν με το τηλεσκόπιο?

                        Η βάση πωλείται μαζί μέ το τηλεσκόπιο. Όμως είναι ξεχωριστά κομάτια. Άν τό τηλεσκόπιο που αγοράσεις δέν έχει πολύ καλή βάση μπορείς να κάνεις μία αναβάθμιση μετά. Μία καλή βάση είναι βαριά και στιβαρή. Σε μεγάλες μεγενθύσεις το τηλεσκόπιο μπορεί να τρεμοπαίζει είτε με τό παραμικρό αεράκι είτε με το που το ακουμπάς με τα χέρια γιά να κάνεις κάποια ρύθμιση ή με το πρόσωπο την στιγμή που πάς να κοιτάξεις απο τόν προσοφθάλμιο. Πολύ ενοχλητικά όλα αυτά και γιά να μήν συμβαίνουν χρειάζεσαι μία καλή βάση. Οι βάσεις έχουν δύο κύριες κατηγορίες. Οι υψοαζιμουθιακές και οι ισημερινές. .Οι υψοαζιμουθιακές είναι οι πιό απλές σε κατασκευή και χρήση βάσεις που το τηλεσκόπιο κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Πάνω κάτω και δεξιά αριστερά. Οι ισημερινές έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε η κίνισή τους να ακολουθεί τήν κίνηση τής γής και μέ αυτό τόν τρόπο να σε βοηθάνε στήν παρακολούθηση κάποιου ουρανίου σώματος. Είναι απαραίτητες για αστροφοτωγραφίες μακράς διαρκείας γιατί δέν σου περιστρέφουν το είδωλο (τώρα τελευταία όμως έχει βγεί
                        ηλεκτρονικό βοήθημα που εξαλείφει το μειονέκτημα αυτό τών υψοαζιμουθιακών).Παλιότερα τις υψοαζιμουθιακές βάσεις τίς είχαν φτηνά τηλεσκόπια. Τά τελευταία χρόνια πού η τεχνολογία έχει εξελιχθεί έχουν βρεθεί τρόποι ώστε τα πλεονεκτήματα τών ισημερινών να καλυφθούν από τίς υψοαζιμουθιακές διατηρώντας συνχρόνως το πλεονέκτημα τής απλούστερης κατασκευής και ευκολίας χρήσης.

                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • N
                          nexis last edited by

                          Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
                          Έχω καταλάβει ότι τα τηλεσκόπια δείχνουν ανάποδα οπότε η επίγεια παρακολούθηση αποκλείεται.... Υπάρχουν όμως δυνατότητες νομίζω για κανονικό και όχι ανεστραμμένο είδωλο. Ποιες είναι αυτές? (τύπος τηλεσκοπίου, προσαρμογέας κλπ)

                          Τα τηλεσκόπια δείχνουν το πάνω κάτω και το δεξιά αριστερά. Δέν ισχύει αυτό γιά όλα τα τηλεσκόπια. Στά νευτώνεια αυτό ισχύει ενώ τα Schmidt-Cassegrain δείχνουν μόνο τό πάνω κάτω. Στήν πορεία του φωτός μέσα στο τηλεσκόπιο το είδωλο αναστρέφεται. Αυτό διορθώνεται με erecting prism όταν σκοπεύει κανείς να κάνει επίγειες παρατηρήσεις. Τοποθετώντας όμως erecting prizm στο τηλεσκόπιο αναγκάζεις το φώς να περάσει και από άλλο ένα οπτικό στοιχείο. Καθότι κανένα οπτικό στοιχείο δέν έχει απόδοση 100% κάποιο μέρος του φωτός χάνεται στήν πορεία. Πολύ σημαντικό μειονέκτημα τών erecting prizms για αστρονομική χρήση καθότι επενδύουμε λεφτά για να συλέξουμε όσο περισότερο φώς μπορούμε και τοποθετώντας το erecting prizm απο μόνοι μας μειώνουμε τήν απόδοση του τηλεσκοπίου. Έτσι για αστρονομικές παρατηρήσεις είναι πρακτικά άχρηστο και μαθαίνει κανείς να ζεί με το ανεστραμένο είδωλο. Εγώ πλέον παρατηρώντας δέν σκέφτομαι ότι είναι ανάποδα. Το έχω συνηθίσει τόσο πολύ πού άν γυρνάγανε κανονικά μπορεί και να μπερδεβόμουνα. Για τίς επίγειες παρατηρήσεις όμως που το φώς ούτως η αλιώς είναι πάρα πολύ, δέν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τήν απόδοση του τηλεσκοπίου η χρήση του erecting prizm, και επειδή είναι σημαντικό είναι να τα βλέπεις κανονικά τά πράγματα παίρνεις και ένα erecting prizm και για επίγειες παρατηρήσεις άν σκοπέυεις να κάνεις και τέτοιες.

                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • N
                            nexis last edited by

                            Ο χρήστης onyx ! έγραψε:

                            Σχετικά με την εύρεση αστεριών πλανητών κλπ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προγράμματα που ανάλογα με το στίγμα σου μπορούν να σου πουν τι είναι που στον ουρανό κάθε στιγμή. Το ίδιο το τηλεσκόπιο έχει ακριβή τρόπο να τεθεί στη σωστή θέση (βαθμονομημένες ενδείξεις γωνιών κλπ?). Μερικά έχω δεί με χειριστήριο. Νομίζω ότι αυτά έχουν μοτεράκια και μπορούν να επικοινωνήσουν με υπολογιστή με προγράμματα που ελέγχουν την ακριβή θέση τους.

                            Υπάρχουν τηλεσκόπια που είναι απολύτως χειροκίνητα. Υπάρχουν κάποια που είναι χειροκίνητα αλλά έχουν μοτέρ παρακολούθησης. Υπάρχουν τηλεσκόπια που άν τους εισάγεις μερικά στοιχεία στόν υπολογιστή που έχουν (στίγμα ώρα και νά τους δείξεις δύο αστέρια) σου βρίσκουν τα πάντα μόνα τους. Και υπάρχουν και τηλεσκόπια που τα κάνουν όλα μόνα τους. Έχουν GPS και βρίσκουν το στίγμα μετράνε τήν κλίση του εδάφους βρίσκουν βορά νότο ξέρουν και τήν ώρα και στά δείχνουν μετά μόνα τους. Σαφώς ένα τηλεσκόπιο πρέπει νά έχει και βαθμολογημένες ενδείξεις γωνιών ακόμα και άν είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Ας πούμε λοιπόν ότι έχεις ένα τηλεσκόπιο χειροκίνητο και συνχρόνως έχεις ένα πρόγραμμα στόν υπολογιστή που σού δείχνει ας πούμε ότι κάποιο συγκεκριμένο ουράνιο σώμα είναι στίς τάδε συντεταγμένες. Και εσύ έχεις σκευτεί να πάς νά τίς βάλεις στό τηλεσκόπιο για να τό δείς. Θεωρητικά μπορεί να γίνει. Πρακτικά αυτό είναι ανεφάρμοστο. Αυτό που γίνεται είναι να δείς πού περίπου πεφτει αυτό τό ουράνιο σώμα που θές να δείς και ψάχνεις με τό σκόπευτρο και τό βρίσκεις. Άν ασχοληθείς λίγο παραπάνω θά αρχίσεις να αναγνωρίζεις μερικά πράγματα στόν ουρανό οπότε χάρτες θά θές για τα πιό δύσκολα. Μετά από αρκετό καιρό γίνεσαι μία κινητή database που ξέρεις αρκετά σώματα που βρίσκονται.

                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • L
                              lefos last edited by

                              Ο χρήστης nexis έγραψε:
                              Τί ακριβώς ενοείς όταν λές αρκετά καλά? Γιά τό φεγγάρι είμαι σίγουρος ότι θά εντυπωσιαστείς από το πόσο καλά θά το βλέπεις. Για τους πλανήτες δέν είμαι και πολύ σίγουρος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δέν θά τούς βλέπεις καλά. Απλά δέν ξέρω τί περιμένεις να δείς. Καταρχήν με το ΕΤX 125ΕC δέν έχω δεί αλλα αναλογικά μπορώ να υπολογίσω τί θά βλέπεις περίπου. Θά μπορείς νά δείς όλους τούς πλανήτες εκτός από τόν Πλούτωνα. Τί θά βλέπεις στόν κάθε πλανήτη? Ουρανό Πωσειδώνα με προσπάθεια πιστεύω θα τους βλέπεις σάν τελίτσες αμυδρές. Άρη ακόμα καί τώρα πού είναι καλή εποχή θά τον βλπέπεις σάν πολύ μικρή πορτοκαλί μπαλίτσα. Για χαρακτηρηστικά επιφανείας δέν νομίζω να βλέπεις άν και δέν κόβω και το χέρι μου. Αφροδίτη θά τήν βλέπεις σάν μικρή μπαλίτσα τελείως λευκή καθότι βλέπεις μόνο τα σύνεφα της ατμόσφαιράς της που είναι πολύ πυκνά .Θά βλέπεις φάσεις όπως στό φεγγάρι. Ερμής πάλι φάσεις αλλά πιό μικρός απο την αφροδίτη(λίγο παραπάνω απο τελίτσα). Δίας Κρόνος: Εδώ πιστεύω κάτι θά βλέπεις. Καταρχήν τα δαχτυλίδια του Κρόνου θά τα βλέπεις σίγουρα αρκετά καλά. Και επίσης πιστεύω ότι θά ξεχωρίσεις κάποια χαρακτιρηστικά επιφανείας στόν Δία.
                              Για γαλαξίες δύσκολα τα πράγματα. Άν προσπαθήσεις μάλον θά απογοητευτείς. Ίσως να δέις με προσπάθεια ότι κάτι υπάρχει αλλά να δείς τήν δομή ενός γαλαξία ούτε να το φαντάζεσαι. Θα βλέπεις σάν ένα αχνό φώς ακόμα και άν βλέπεις τόν πιό φωτεινό γαλαξία. Άν θές γαλαξίες τότε πρέπει να επενδύσεις πολλά λεφτά. Τά πρώτα τηλεσκόπια πού κάπως αξιοπρεπώς βλέπουν γαλαξίες και νεφελώματα έχουν άνοιγμα 8 ιντσών τουλάχιστον. το ΕΤΧ 125ΕC είναι 5 ιντσών. Πάντως δέν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις το νεφέλωμα του Ωρίωνα και το σμήνος του Ηρακή που είναι απο τούς πιό φωτεινούς στόχους βαθύ ουρανού. Νομίζω ότι κάτι θά δείς.
                              Όσον αφορά τόν εντοπισμό. Τό σύστημα Autostar νομίζω ότι τό έχει στάνταρ το ETX 125EC. Ρώτα μήπως είναι προεραιτικό. Αυτό δουλεύει ώς εξής. Στήν αρχή σου ζητάει να βάλεις κάποια δεδομένα όπως ώρα στίγμα και να βρείς δύο λαμπρά αστέρια(δέν θυμάμαι ακριβώς καθότι δέν το έχω χρησιμοποιήσει απλά τό έχω δεί να δουλεύει). Μετά βάση τών συντεταγμένων τών αστεριών αυτών μπορεί να βρεί οποιοδήποτε αστέρι υπάρχει στήν database. Παίρνεις και ένα χάρτη ή κάποιο αστρονομικό πρόγραμμα και βρίσκεις τά δύο αστέρια που σου ζητάει γιατί αυτά από ότι θυμάμαι δέν τα βρίσκει αυτόματα.

                              Με καλυψες πληρως! Ευχαριστω πολυ!

                              1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • N
                                nexis last edited by

                                lefos-WRX πόσο σού είπε ο Νομικός ότι έχει το ETX 125EC? Σκεύτεσαι να το αγοράσεις?

                                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • L
                                  lefos last edited by

                                  1,000κατι. Ναι το σκεφτομαι σοβαρα απλα θελω να βρω λιγο χρονο να κατεβω στον Πειραια.

                                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • First post
                                    Last post
                                  • 1
                                  • 2
                                  • 2 / 2
                                  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                    • ΕΛΛΑΔΑ
                                    • ΚΟΣΜΟΣ
                                    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                                  • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                    • TEST
                                    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                    • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
                                    • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
                                    • ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
                                    • ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
                                    • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
                                  • VIDEO
                                    • 4TTV
                                    • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
                                    • ΑΓΩΝΕΣ
                                    • CANDID CAMERA
                                  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
                                    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                    • ΛΕΞΙΚΟ
                                  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
                                    • ΔΟΚΙΜΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
                                  • ΑΓΩΝΕΣ
                                    • FORMULA 1
                                    • WRC
                                    • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
                                    • ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
                                  • ΤΙΜΕΣ
                                  • 4T CLASSIC
                                    • ΜΟΝΤΕΛΑ
                                    • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
                                    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
                                    • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
                                    • ΑΓΩΝΕΣ/ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
                                  • ΑΓΟΡΑ
                                    • ΠΩΛΗΣΕΙΣ
                                    • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
                                    • ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
                                  • 2ΤΡΟΧΟΙ
                                    • ΟΔΗΓΟΥΜΕ
                                    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                    • ΑΓΩΝΕΣ
                                    • CLASSIC
                                  • ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ
                                  • MENU
                                  • ΤΙΜΕΣ
                                  • 4ΤΡΟΧΟΙ
                                  • ΣΥΓΚΡΙΣΗ
                                  • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
                                  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
                                  • ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
                                  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
                                  • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
                                  • ΚΟΚ

                                  logo footer

                                  coty











                                  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                  • ΑΓΩΝΕΣ
                                  • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                  • CLASSIC
                                  • ΤΙΜΕΣ
                                  • VIDEO
                                  • FORUM
                                  4T FORUM
                                  4T LIBRARY
                                  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
                                  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ FORUM
                                  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
                                  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ 4TROXOI.GR
                                  Powered by nxcode.gr