-
Για πολλοστή φορά, η αυτοδιάθεση δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Όλα τα κέντρα θα δηλωνόντουσαν ως καπνιζόντων. Έχω εξηγήσει πολλές φορές γιατί συμβαίνει αυτό. Και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το θέμα του καπνίσματος στην Ελλάδα. Έχουμε χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο από μια συνήθεια... των άλλων. Είναι ασύλληπτο αν κάτσεις να το σκεφτείς.
Αλήθεια, έχει σημασία αν 'είμαι πιο αυστηρός ενώ πριν πχ 2-3 χρόνια δε με ένοιαζε και τόσο'; Για την ιστορία, πάντα ήμουν, απλά ο νόμος δεν με υποστήριζε. Όταν κάποιος παραπονιέται για το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο είναι λογικό να τον ρωτάμε αν πριν από κάποια χρόνια ήταν το ίδιο ευαίσθητος για το θέμα; Όταν κάποιος παραπονιέται για την παραβίαση των ερυθρών σηματοδοτών από τους οδηγούς, για την στάθμευση μπροστά από ράμπες πεζών, για όσους οδηγούν ανάποδα στους μονόδρομους, έχει οποιοδήποτε νόημα να τον ρωτάμε αν τραβούσε το ίδιο ζόρι πριν λίγα χρόνια; Ή μήπως η λύση στην καταστρατήγηση του νόμου είναι η κατάργηση του;
Ναι, με ενοχλεί το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Και όχι απλά με ενοχλεί, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με βλάπτει. ΠΟΛΥ. Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να βάζω την ζωή μου σε κίνδυνο, αλλά έχω πρόβλημα όταν βάζουν άλλοι την ζωή μου σε κίνδυνο, όχι γιατί δεν γίνεται αλλιώς, αλλά επειδή έτσι τους βολεύει.
Αντί λοιπόν να πρέπει να ζητάω εγώ από τους άλλους να μην καπνίζουν για να συμμορφωθώ με τους κατα-καπνιcτή νόμους καλής συμπεριφοράς το ανάγνωσμα πριν προβώ σε καταγγελία, θα έπρεπε αυτοί πριν ανάψουν τσιγάρο να ρωτάνε ένα ένα όσους βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο αν τους ενοχλεί το κάπνισμα. Ή απλά να μην καπνίσουν, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να μπει κάποιος που να ενοχλείται. Αυτό δεν είναι καλή συμπεριφορά, είναι κοινή λογική. Αλλά για τον κακομαθημένο Έλληνα καπνιστή είναι επιστημονική φαντασία.
-
Να απαγορευθεί παντού* το ρημάδι
Αλλά θα περιμένω και μια επίσημη μελέτη με στοιχεία για τους **χιλιάδες **θανάτους Ελλήνων πολιτών σε ετήσια βάση που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.
*ελπίζω να υπάρξει ένας ρομαντικός να επιτρέψει τουλάχιστον να καπνίζουμε στο σπίτι μας. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Για πολλοστή φορά, η αυτοδιάθεση δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Όλα τα κέντρα θα δηλωνόντουσαν ως καπνιζόντων.Γιατι το προδικαζεις? Ολα λειτουργουν βασει προσφορας ζητησης...
Αλήθεια, έχει σημασία αν 'είμαι πιο αυστηρός ενώ πριν πχ 2-3 χρόνια δε με ένοιαζε και τόσο'; Για την ιστορία, πάντα ήμουν, απλά ο νόμος δεν με υποστήριζε.
Ουτε τωρα σε υποστηριζει ο νομος κατα τη γνωμη μου. Απλα υπαρχει...
Και ,ξερεις, οι νομοι δεν ειναι παντα δικαιοι.
Πχ αν γινουν τα καταστηματα που συχναζεις λεσχες καπνιστων οπου θα μπορουν οι θαμωνες να καπνιζουν νομιμα, πως θα σου φαινοταν?Ναι, με ενοχλεί το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Και όχι απλά με ενοχλεί, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με βλάπτει. ΠΟΛΥ.
Αν δεν ειχες διαβασει ολες αυτες τις μελετες αλλα ηξερες οτι ειναι βλαβερο, θα σε ενοχλουσε το ιδιο?
Αντί λοιπόν να πρέπει να ζητάω εγώ από τους άλλους να μην καπνίζουν για να συμμορφωθώ με τους κατα-καπνιcτή νόμους καλής συμπεριφοράς το ανάγνωσμα πριν προβώ σε καταγγελία, θα έπρεπε αυτοί πριν ανάψουν τσιγάρο να ρωτάνε ένα ένα όσους βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο αν τους ενοχλεί το κάπνισμα. Ή απλά να μην καπνίσουν, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να μπει κάποιος που να ενοχλείται. Αυτό δεν είναι καλή συμπεριφορά, είναι κοινή λογική. Αλλά για τον κακομαθημένο Έλληνα καπνιστή είναι επιστημονική φαντασία.
Η απλα, εφοσων ο καθενας αυτοδιαχειριζεται το μαγαζι του, θα επιλεγεις και εσυ που θα πας.
Αλλωστε δε πιστευω να εισαι καθε μερα για clubbing...
Γιατι στην ουσια αυτο ενοχλει εμενα, δεν εχω προβλημα να μη καπνισω σε λοιπους δημοσιους χωρους. -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Αλλά θα περιμένω και μια επίσημη μελέτη με στοιχεία για τους **χιλιάδες **θανάτους Ελλήνων πολιτών σε ετήσια βάση που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.http://lmgtfy.com/?q=θαν ... E%B4%CE%B1
Για περισσότερους από 79.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων οι 2.400 καταγράφονται στην Ελλάδα, το παθητικό κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερους από 79.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων οι 2.400 καταγράφονται στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε νέες δράσεις για την καταπολέμηση του καπνίσματος ενώ παράλληλα έκανε και ειδική αναφορά στις νέες προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι τα κράτη- μέλη μπορούν να εικονογραφήσουν τις προειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία, χρησιμοποιώντας έγχρωμες φωτογραφίες και άλλες εικόνες που έχει παράγει Επιτροπή.
http://www.skai.gr/news/health/article/ ... %BC%CE%B1/ -
Αλήθεια, έχει σημασία αν 'είμαι πιο αυστηρός ενώ πριν πχ 2-3 χρόνια δε με ένοιαζε και τόσο'; Για την ιστορία, πάντα ήμουν, απλά ο νόμος δεν με υποστήριζε. Όταν κάποιος παραπονιέται για το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο είναι λογικό να τον ρωτάμε αν πριν από κάποια χρόνια ήταν το ίδιο ευαίσθητος για το θέμα; Όταν κάποιος παραπονιέται για την παραβίαση των ερυθρών σηματοδοτών από τους οδηγούς, για την στάθμευση μπροστά από ράμπες πεζών, για όσους οδηγούν ανάποδα στους μονόδρομους, έχει οποιοδήποτε νόημα να τον ρωτάμε αν τραβούσε το ίδιο ζόρι πριν λίγα χρόνια; Ή μήπως η λύση στην καταστρατήγηση του νόμου είναι η κατάργηση του;
Έχει σημασία γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα για σένα (όχι μόνο προσωπικά αναφέρομαι σε οποιοδήποτε μη καπνιστή) , δεν αντιδρούσες πριν το νόμο. Δεν ανακαλύφτηκε τώρα το πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα.Απλά βρήκαν κάποιοι δήθεν κάλυψη πίσω από έναν νόμο.Όπως όλοι οι δρόμοι δεν είναι μονόδρομοι και δεν έχουν όλοι οι δρόμοι φανάρια,ή δεν είναι όλο το πεζοδρόμιο μια ράμπα πεζών,έτσι θα μπορούσε να υπάρχει κι ένα μαγαζί καπνιστών. Φαντάσου να μην υπάρχει πουθενά νόμιμο μέρος να παρκάρεις.Να σ αναγκάζει μ αυτό τον τρόπο το κράτος να πάρεις ΜΜΜ για να πας στη δουλειά σου ή να παρανομήσεις. Δεν είναι προτιμότερο να υπάρχουν κάποιες θέσεις πάρκινγκ ; Και ξαναλέω ακόμη μια φορά. Ας απαγορεύσει το κράτος να πωλούνται τα τσιγάρα.
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
Αλλά θα περιμένω και μια επίσημη μελέτη με στοιχεία για τους **χιλιάδες **θανάτους Ελλήνων πολιτών σε ετήσια βάση που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.http://lmgtfy.com/?q=θαν ... E%B4%CE%B1
Για περισσότερους από 79.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων οι 2.400 καταγράφονται στην Ελλάδα, το παθητικό κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερους από 79.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων οι 2.400 καταγράφονται στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε νέες δράσεις για την καταπολέμηση του καπνίσματος ενώ παράλληλα έκανε και ειδική αναφορά στις νέες προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι τα κράτη- μέλη μπορούν να εικονογραφήσουν τις προειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία, χρησιμοποιώντας έγχρωμες φωτογραφίες και άλλες εικόνες που έχει παράγει Επιτροπή.
http://www.skai.gr/news/health/article/ ... %BC%CE%B1/Τροχαία ατυχήματα
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σε όλο τον κόσμο σοβαρότατα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δυό φορές πιο συχνοί απ 'ότι παγκοσμίως.** Έχουμε 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.** Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανένας ότι πέρα από τους θανάτους πολλοί από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι, και μάλιστα σε μικρή ηλικία.
http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=3&id=193&st=2
(οτι βρηκα πιο γρήγορα , σίγουρα υπάρχουν πιο επίσημα στοιχεία)
Ποιος θα προτείνει τώρα , να απαγορευθεί η οδήγηση στους δημόσιους δρόμους και να ασκείται μόνο στους ιδιωτικούς.
Μην μου πεις οτι ήθελαν να πεθάνουν ολοι αυτοί. -
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σε όλο τον κόσμο σοβαρότατα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δυό φορές πιο συχνοί απ 'ότι παγκοσμίως.** Έχουμε 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.** Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανένας ότι πέρα από τους θανάτους πολλοί από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι, και μάλιστα σε μικρή ηλικία.
Ποιος θα προτείνει τώρα , να απαγορευθεί η οδήγηση στους δημόσιους δρόμους και να ασκείται μόνο στους ιδιωτικούς.
Μην μου πεις οτι ήθελαν να πεθάνουν ολοι αυτοί.Κωνσταντίνε με όλο το σεβασμό, αλλά εκτίθεσαι.
Ζητάς μια επίσημη έρευνα, αυτή σου παρατίθεται και τότε το γυρνάς στη λογική 'γιατί κύριε να βγω εξω, μόνο εγώ μιλούσα;' . Τι θα κάνουμε; ΘΑ βρούμε τώρα πόσες αιτίες θανάτου υπάρχουν; Να κόψουμε και το σεξ γιατί το aids σκοτώνει. Να μένουμε σε σκηνές, γιατί πολλοί πηδάνε απ τις πολυκατοικίες και σκοτώνονται. Δε θέλω να σε ειρωνευτώ, αλλά απ τη στιγμή που ζητάς κάτι και αυτό σου παρέχεται (μια έρευνα δλδ), μπορείς κατά τη γνώμη μου είτε να την αμφισβητήσεις είτε απλώς να τη δεχτείς. Πάντα όμως στην ίδια λογική με την 'πρόκληση' που ο ίδιος έκανες λίγο πριν κι όχι να αλλάζεις στάση.Φιλικά πάντα.
-
Δεν αλλάζω θέση.
Επαναλαμβάνω οτι δεν με ενοχλεί να απαγορευθεί παντού το κάπνισμα (πλην του σπιτιού μας).
Η ουσία είναι όμως , όπως η έρευνα που παρουσιάσθηκε , υπάρχουν αντίστοιχες για πολλά άλλα πράγματα , που δυστυχώς μπορούν και επιφέρουν το θάνατο
Δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα από τον κόσμο για τα υπόλοιπα θέματα. -
Και λοιπόν; Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη 'πρεμούρα' για ένα θέμα που εσύ θεωρείς σημαντικό, δεν πρέπει να υπάρξει και για άλλα θέματα εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικά;
-
Και λοιπόν; Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη 'πρεμούρα' για ένα θέμα που εσύ θεωρείς σημαντικό, δεν πρέπει να υπάρξει και για άλλα θέματα εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικά;Φαίνεται κατ αυτό τον τρόπο οτι θεωρείς πιο φλέγον ζήτημα τις επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα έναντι αυτών των τροχαίων ή κάνω λάθος?
-
Δεν έχει σημασία τι θεωρώ πιο σημαντικό, και τα 2 είναι. Σημασία έχει ότι θεωρώ εκ του πονηρού (ή απίστευτα αφελές) να απαιτούμε πρώτα να λυθεί ένα φλέγον θέμα (π.χ. τα τροχαία) και μετά να ασχοληθούμε με ένα άλλο φλέγον θέμα. Δηλαδή, αν δεν φτιάξω την υγεία, να μην ασχοληθώ με τους δρόμους. Και αν δεν εξαλείψω την φτώχια, να μην ασχοληθώ με το κάπνισμα. Είναι η γνωστή δοκιμασμένη συνταγή για να μην αλλάξει τίποτα στην τωρινή κατάσταση που κάποιους βολεύει τόσο πολύ.
Όπως κάθε βράδυ σχεδόν, γύρισα και βρώμισε όλο το σπίτι από τα ρούχα μου.
-
Όπως κάθε βράδυ σχεδόν, γύρισα και βρώμισε όλο το σπίτι από τα ρούχα μου.
Tηγανιλα?
-
Μην μου πεις οτι ήθελαν να πεθάνουν ολοι αυτοί.τι σχέση μπορεί να έχει η μετακίνηση με αυτοκίνητο που εξυπηρετεί εκατομμύρια κάθε μέρα με το κάπνισμα που δεν έχει κανένα απολύτως όφελος? Και τέλος πάντων υπάρχουν νόμοι που στόχο έχουν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες και των 2. Θα πρέπει να μας βάλει κάποιος το πιστόλι στον κρόταφο για να τους εφαρμόσουμε?
-
Δεν αλλάζω θέση.
Επαναλαμβάνω οτι δεν με ενοχλεί να απαγορευθεί παντού το κάπνισμα (πλην του σπιτιού μας).
Η ουσία είναι όμως , όπως η έρευνα που παρουσιάσθηκε , υπάρχουν αντίστοιχες για πολλά άλλα πράγματα , που δυστυχώς μπορούν και επιφέρουν το θάνατο
Δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα από τον κόσμο για τα υπόλοιπα θέματα.Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα πράγματα που προκαλούν το θάνατο και σίγουρα κάποια από αυτά και σε πιο μαζική κλίμακα. Όμως η συζήτηση εδώ είναι για το κάπνισμα. Θεωρώ οτι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε το θέμα...Αν αυτό το θέμα δεν είναι το κάπνισμα αλλά οι συνηθέστερες αιτίες θανάτων, σίγουρα θα βρούμε πάρα πολλά. Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά. Όταν πίνω όλη μέρα, είναι ευθύνη μου. Όταν βγαίνω μπορεί να γίνω φέσι, μπορεί να ξεμείνω από συκώτι, αλλά είναι εν γνώσει μου. Το ίδιο και στις περισσότερες πτυχές: Στο aids, στα ναρκωτικά, ακόμη και στα τροχαία ως ένα βαθμό.
Για να κάνω έναν παραλληλισμό με τα τροχαία που αναφέρεις, ο παθητικός καπνιστής είναι σαν τον άνθρωπο που κάθεται στη στάση και περιμένει το λεωφορείο και σκάει στη στάση κουλός οδηγός με φτιαγμένο κουβαδάκι και τον θερίζει. Με άλλα λόγια για ό,τι συμβαίνει γύρω του δεν έχει ευθυνη και δε ρωτάται καν.
Το να είσαι σε ένα σπίτι με 5 φίλους και κάποιος να ανάψει ένα τσιγάρο, πάει στο διάολο θα το αντέξουμε. Το πολύ πολύ να ανοίξεις ένα παράθυρο για λίγο και να φρεσκαριστεί ο αέρας. Άλλο αυτό...Αλλά η κατάσταση στους χώρους εστίασης έχει ξεφύγει κατά πολύ.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
........Το να είσαι **σε ένα σπίτι με 5 φίλους και κάποιος να ανάψει ένα τσιγάρο, πάει στο διάολο θα το αντέξουμε. Το πολύ πολύ να ανοίξεις ένα παράθυρο για λίγο και να φρεσκαριστεί ο αέρας. **Άλλο αυτό...Αλλά η κατάσταση στους χώρους εστίασης έχει ξεφύγει κατά πολύ.Στατιστικά (που τόσο πολύ αρέσκονται σε τέτοιου είδους μελέτες κάποιοι φίλοι εδώ) στους 5 οι 2,35 θα είναι καπνιστές ?
Μήπως αυτή η ποσόστωση δημιουργεί διαχωρισμό στην 'παρέα'? και πως τόσα χρόνια που έδεσε η παρέα μεταξύ της δεν υπήρχε καμιά αντίδραση από τους μη καπνιστές και εμφανίστηκε μόλις έγινε ο νόμος?Τέλος πάντων , αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι ατέρμονη και δεν οδηγεί πουθενά. Ο νόμος θα περάσει και θα είμαστε μια χώρα που θα διώκει τους καπνιστές , παροτρύνοντας το άλλο μέρος του πλυθησμού να ενημερώνει τηλεφωνικά τις διωκτικές αρχές.
Μπορεί να αναπτυχθεί και το φαινόμενο του smirting ποιος ξέρει....Πάντως ο μη παραλληλισμός 'πίνω αλλά κάνω κακό μόνο στον εαυτό μου' με τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος , θεωρώ πως είναι κάπως άστοχος.
Πίνεις (οχι εσυ προσωπικά) μόνος σου? Σε έναν άδειο χώρο από συνανθρώπους?
Δεν έχεις κοινωνικές επαφές?
Δεν επηρεάζονται αυτές απ αυτή τη συνήθεια?
Τι μου διασφαλίζει ότι έχοντας πιει δεν θα πάρεις το αυτοκίνητο και θα πέσεις στη στάση που περιμένουν οι ανυποψίαστοι πεζοί (τα κάγκελα? αν υπάρχουν)Και μη στηρίζεστε σε επιχειρήματα του τύπου 'εδω είναι τοπικό για το κάπνισμα και οχι για άλλα κοινωνικά φαινόμενα που άπτονται του θέματος της δημόσιας υγείας' γιατί ακούγεται τουλάχιστον αφελέστατο , όταν απαγορεύεται το κάπνισμα στα καφενεία αλλά πριμοδοτείται η εισαγωγή σ αυτά των ηλεκτρονικών παιγνίων (φρουτάκια)
Μ αρέσει αυτή η κουβέντα , έχει ενδιαφέρον
-
Οι παρέες έδεσαν τόσα χρόνια σε βάρος των μη καπνιστών και θα παραμείνουν δεμένες και όταν αυτοί δεν θα καπνίζουν πια μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ πιο δυνατές από ότι νομίζεις. 30 χρόνια πριν κανένας στην παρέα δεν μιλούσε αν ήσουν στο λεωφορείο και άναβες τσιγάρο, ή αν ήσουν τύφλα και οδηγούσες, τώρα όλο και κάποιος θα σου την πει. Ναι, η ύπαρξη ενός νόμου και η αυστηρή εφαρμογή του από τις αρχές του βοηθάει τον κόσμο να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση αν δεν έχει την αντίληψη να το καταλάβει από μόνος του.
Το πρόβλημα στα επιχειρήματα σου δεν είναι ότι βγαίνεις εκτός θέματος, αλλά ότι δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ότι υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο να επιτρέπεται μια δραστηριότητα και στο να επιτρέπεται οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα, ιδιαίτερα όταν ενοχλεί και βλάπτει το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο αυτόν που την κάνει. Μπορείς να πιεις 4 ποτήρια, αλλά όχι να οδηγήσεις μετά. Μπορείς να οδηγείς με 130χλμ/ώρα, αλλά όχι μέσα στην πόλη. Μπορείς να ακούς δυνατά την μουσική σου, αλλά όχι σε ώρες κοινής ησυχίας. Μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου δωρεάν σε δημόσιους χώρους, αλλά όχι μπροστά σε ράμπες αναπήρων, ή πάνω σε πεζοδρόμια. Μπορείς να πηδάς, αλλά μόνο ενήλικες και μόνο όσες σου κάθονται.
-
και πως τόσα χρόνια που έδεσε η παρέα μεταξύ της δεν υπήρχε καμιά αντίδραση από τους μη καπνιστές και εμφανίστηκε μόλις έγινε ο νόμος?Παλια, δεν μπορουσαν να αντιδρασουν γιατι δεν τους εκανε 'πλατες' ο νομος.
Ρεαλιστικα ομως, ο νομος απλα εδωσε λαβη σε αρκετους καταπιεσμενους αντικαπνιστες να κυρηξουν 'πολεμο'
Γιατι, υπαρχουν και μη καπνιστες που βλεπουν πιο χαλαρα το θεμα...Εδω διαβαζω οτι εχουμε αρκετους συμφορουμιστες με ασθμα, προβλημα στα ματια κτλ αλλα επιμενουν να διασκεδαζουν οπως ενας υγιης ανθρωπος.
-
Μπορείς να πιεις 4 ποτήρια, αλλά όχι να οδηγήσεις μετά. Μπορείς να οδηγείς με 130χλμ/ώρα, αλλά όχι μέσα στην πόλη. Μπορείς να ακούς δυνατά την μουσική σου, αλλά όχι σε ώρες κοινής ησυχίας. Μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου δωρεάν σε δημόσιους χώρους, αλλά όχι μπροστά σε ράμπες αναπήρων, ή πάνω σε πεζοδρόμια. Μπορείς να πηδάς, αλλά μόνο ενήλικες και μόνο όσες σου κάθονται.Μπορω να καπνισω σε καποιο μπαρ αλλα οχι σε μπαρ μη καπνιστων?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Ρεαλιστικα ομως, ο νομος απλα εδωσε λαβη σε αρκετους καταπιεσμενους αντικαπνιστες να κυρηξουν 'πολεμο'
Γιατι, υπαρχουν και μη καπνιστες που βλεπουν πιο χαλαρα το θεμα...Αντίστοιχα, υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί καπνιστές που αντιλαμβάνονται ότι το μέτρο είναι σωστό, ότι ο πόλεμος δεν έχει κηρυχτεί κατά των φίλων μας, αλλά κατά του καρκίνου και απλά δεν καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Χαλαρά.
Οι δημόσιοι χώροι είναι για ΟΛΟΥΣ. Ανόητοι διαχωρισμοί (εδώ οι καπνιστές, εκεί οι μη, κείθε άνδρες δώθε γυναίκες) είναι όχι μόνο ανεφάρμοστοι, αλλά εντελώς εκ του πονηρού. Τους ζητάς μόνο και μόνο γιατί ξέρεις ότι αναγκαστικά θα σε ακολουθήσουν και οι μη καπνιστές της παρέας και θα κάνουν γαργάρα τον καπνό σου. Αν ήξερες ότι θα είναι αποκλειστικά και μόνο ενήλικες καπνιστές μέσα, κατά πάσα πιθανότητα ούτε εσύ θα το έβρισκες τόσο καλή ιδέα.
-
Οι παρέες έδεσαν τόσα χρόνια σε βάρος των μη καπνιστών και θα παραμείνουν δεμένες και όταν αυτοί δεν θα καπνίζουν πια μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ πιο δυνατές από ότι νομίζεις. 30 χρόνια πριν κανένας στην παρέα δεν μιλούσε αν ήσουν στο λεωφορείο και άναβες τσιγάρο, ή αν ήσουν τύφλα και οδηγούσες, τώρα όλο και κάποιος θα σου την πει. Ναι, η ύπαρξη ενός νόμου και η αυστηρή εφαρμογή του από τις αρχές του βοηθάει τον κόσμο να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση αν δεν έχει την αντίληψη να το καταλάβει από μόνος του.Το πρόβλημα στα επιχειρήματα σου δεν είναι ότι βγαίνεις εκτός θέματος, αλλά ότι δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ότι υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο να επιτρέπεται μια δραστηριότητα και στο να επιτρέπεται οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα, ιδιαίτερα όταν ενοχλεί και βλάπτει το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο αυτόν που την κάνει. Μπορείς να πιεις 4 ποτήρια, αλλά όχι να οδηγήσεις μετά. Μπορείς να οδηγείς με 130χλμ/ώρα, αλλά όχι μέσα στην πόλη. Μπορείς να ακούς δυνατά την μουσική σου, αλλά όχι σε ώρες κοινής ησυχίας. Μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου δωρεάν σε δημόσιους χώρους, αλλά όχι μπροστά σε ράμπες αναπήρων, ή πάνω σε πεζοδρόμια. Μπορείς να πηδάς, αλλά μόνο ενήλικες και μόνο όσες σου κάθονται.
Αγαπητέ Χρήστο , για να το λύσουμε :
α. θα μπορώ να καπνίζω στο σπίτι μου , στους δρόμους , στο πάρκο , στο αυτοκίνητό μου? (χωρίς να πετώ το σακουλάκι του καπνού στο δρόμο) αν ναι , είμαι **μαζί σου να απαγορευθεί οπουδήποτε αλλού **(εξ αλλου ποτέ δεν κάπνισα σε κλειστούς δημόσιους χώρους -όχι δεν περιλαμβάνω σ αυτούς τα καφε και ταβερνες-).
β. ποιος λέει οτι μπορείς να πιεις 4 ποτά και μετά απαγορεύεται να οδηγήσεις? ο νόμος? ναι , η πρακτική όμως άλλα δείχνει και
γ.υπάρχει νόμος που λέει οτι απαγορεύεται να συνευρεθείς με μια 17χρονη?
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#4]