-
Δεν νομίζω ρε συ. Τα παιδιά μας είναι ο γνώμονας. Και αν είμαστε ικανοποιημένοι από την σκέψη τους και περήφανοι για την στάση τους, δεν μπορεί παρά να ελπίζουμε.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Διάβασα 1000 φορές (και ίσως λέω λίγες) ότι καλώς σπάζαν τα 'παιδιά' τις τράπεζες και τα πολυκαταστήματα, κακώς τα μαγαζάκια.
Ας πω τη γνώμη μου, ελπίζω οι μέρες που πέρασαν να έχουν φέρει ψυχραιμία κ να μην φάω κι εγώ καμιά μολότωφ πληκτρολογίου:
Να κάψουμε τις τράπεζες, έδωσαν απίθανα πολλά δάνεια για διακοπές, ψώνια, αυτοκίνητα, σπίτια κι άλλα σπίτια.
Εμείς γιατί τα πήραμε;
Να κάψουμε τα πολυκατ/τα τύπου μολ γιατί μας καταστρέφουν.
Συμφωνώ για το δεύτερο, αλλά η λύση είναι ... να μην πάμε.
Πιάνω ένα σφυρί και αντί να καρφώσω το καρφί σπάω το κεφάλι μου. Φταίει ο σιδεράς που το έφτιαξε και το μαγαζί που μου το πούλησε;η αποψη αυτη μπορει να συζητηθει και οντως εχει εφαρμογη για μεγαλη μεριδα του πληθυσμου. υπαρχει και αλλη μια μεγαλη μεριδα ομως, που δεν παιρνει δανειο για να ικανοποιησει τις καυλες του (γκατζετακια αμαξια κλπ που δε σηκωνει) αλλα βασικες αναγκες...
μην ξεχνας οτι στην ελλαδα για μεγαλο διαστημα συνεφερε σε βαθος χρονου η αγορα κατοικιας παρα η ενοικιαση, καθως ξεκινας το μηνα και εισαι ηδη μειον αρκετα λεφτα του μισθου σου για το ενοικιο ηλια... και μην ξεχνας οτι πλεον ακομα και με 1000 ευρω το μηνα στην αθηνα τη βγαζεις στο τσακ, χωρις να σου μενει τιποτα (αν θελεις τα βαζουμε κατω ) ποσο μαλλον με 700... -
Μη μενεις στην Αθήνα, τότε.
Κατάλαβέ το, δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να έχει όρεξη για δουλειά και να στερείται τα βασικά.
Εκτός κι αν απ' τα βασικά είναι το τσαντάκι βιτόν των 2.000 Ε που θέλει να πάρει μια φίλη μου δασκάλα πιάνου... -
Ο χρήστης skye έγραψε:
Διάβασα 1000 φορές (και ίσως λέω λίγες) ότι καλώς σπάζαν τα 'παιδιά' τις τράπεζες και τα πολυκαταστήματα, κακώς τα μαγαζάκια.
Ας πω τη γνώμη μου, ελπίζω οι μέρες που πέρασαν να έχουν φέρει ψυχραιμία κ να μην φάω κι εγώ καμιά μολότωφ πληκτρολογίου:
Να κάψουμε τις τράπεζες, έδωσαν απίθανα πολλά δάνεια για διακοπές, ψώνια, αυτοκίνητα, σπίτια κι άλλα σπίτια.
Εμείς γιατί τα πήραμε;
Πιάνω ένα σφυρί και αντί να καρφώσω το καρφί σπάω το κεφάλι μου. Φταίει ο σιδεράς που το έφτιαξε και το μαγαζί που μου το πούλησε;η αποψη αυτη μπορει να συζητηθει και οντως εχει εφαρμογη για μεγαλη μεριδα του πληθυσμου. υπαρχει και αλλη μια μεγαλη μεριδα ομως, που δεν παιρνει δανειο για να ικανοποιησει τις καυλες του (γκατζετακια αμαξια κλπ που δε σηκωνει) αλλα βασικες αναγκες...
μην ξεχνας οτι στην ελλαδα για μεγαλο διαστημα συνεφερε σε βαθος χρονου η αγορα κατοικιας παρα η ενοικιαση, καθως ξεκινας το μηνα και εισαι ηδη μειον αρκετα λεφτα του μισθου σου για το ενοικιο ηλια... και μην ξεχνας οτι πλεον ακομα και με 1000 ευρω το μηνα στην αθηνα τη βγαζεις στο τσακ, χωρις να σου μενει τιποτα (αν θελεις τα βαζουμε κατω ) ποσο μαλλον με 700...Με 1000 ευρω καθαρα με νοικι η χωρις; (αν με νοικι ποσο υπολογιζεις;)
-
Εμείς γιατί τα πήραμε;
Πιάνω ένα σφυρί και αντί να καρφώσω το καρφί σπάω το κεφάλι μου. Φταίει ο σιδεράς που το έφτιαξε και το μαγαζί που μου το πούλησε;Μιλούσα προ ημερών με φίλο που αγόρασε πατάτες εισαγωγής γιατί ήταν 20 ολόκληρα λεπτά το κιλό φθηνότερες (50 λεπτά το κιλό στο λιντλ, 70 στη λαϊκή) . Του εφέστησα την προσοχή στο ότι με την κίνησή του αυτή η ψαρόσουπα θα του έβγαινε μεν περίπου 10 λεπτά φθηνότερη, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του λύσει το οικονομικό πρόβλημα που υποστήριζε ότι είχε.
Στο Γυμνάσιο που πηγαίνει ο γιός μου έχουν σήμερα κατάληψη με αίτημα να μην χάσουν την εκδρομή, την οποία έχασαν όταν έκαναν μια εβδομάδα κατάληψη γιατί ήταν ακριβές οι τυρόπιτες στο κυλικείο. Οι τυρόπιτες έχουν ακόμα την ίδια τιμή. Κούκο, ελπίζεις ακόμα;
Ο σκοπος ειναι να αποδεχτουμε τις ευθυνες των πραξεων μας.
Συνηθως ολοι κατεβαινουν πορεια η κανουν απεργια καταληψη και πληρωνονται κανονικα σαν να δουλεψαν. (τουλαχιστον ετσι γινοταν οταν ημουν εν Ελλαδι, πχ. οι καθηγητες εκαναν απεργια 3 βδομαδες και μετα γυρισαν σαν κυριοι και εισεπραξαν τον μισθο σαν να δουλευαν). Οταν κανουμε καταληψη και δεν κανουμε σχολειο για μια βδομαδα καπως πρεπει να κανουμε την υλη που επρεπε να διδαχθουμε. Αλλοιως τι θα γινει ξαφνικα ειμαστε εξαιρεταιοι; Αυτο θα μας μαθει οτι οταν κανουμε κατι υπαρχουν επιπτωσεις οχι απο τιμωρια (που σιγουρα επρεπε να υπηρχε) αλλα και απο την απλη πραξη. Αλλοιως ολοι συνηθιζουμε να μην υπολογιζουμε πραγματα. -
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Με 1000 ευρω καθαρα με νοικι η χωρις; (αν με νοικι ποσο υπολογιζεις;)
στα 1000 θα βαλω κ το νοικι που αθηνα για να ζησεις αξιοπρεπως θελεις τουλαχιστον 300 ευρω για νοικι. τα 1200 ευρω για ελλαδα απεχουν μακραν απ'το να ειναι βασικος μισθος που παιζει στα 700 ευρω περιπου. τα 1000 ειναι ενας θεωρητικα 'καλος μισθος' για ελληνικα δεδομενα και ενας αριστος (αλλ'αληθεια, σπανιος) για νεοπροσληφθεντες ανειδικευτους.
αν αναρωτιεσαι πως ζουν ολοι αυτοι λοιπον που παιρνουν τοσα λεφτα, η απαντηση ειναι απλη: πολλοι ζουν σε δικα τους σπιτια και σχεδον ολοι εχουν την οικονομικη βοηθεια των γονεων. πολλοι μενουν με τους γονεις τους ακομα και οταν εχουν τριανταρισει για τα καλα...
ηλια πολλες φορες η επαρχια ειναι χειροτερη. ας πουμε στην πατρα δεν υπαρχουν καν μηνιαιες καρτες για λεωφορεια (το εισιτηριο ειναι πανακριβο εντωμεταξυ*), ενω δεν υπαρχουν ουτε ευκαιριες για εργασια..... οι περισσοτεροι δεν θελουν φυσικα να παρουν τα χωρια (οπου ειμαι ασχετος με το τι συμβαινει εκει) αλλα δεν τους κατηγορω κιολας...... κ εγω θα προτιμουσα στην πολη με 700 και να μενω με γονεις παρα στο χωριο κ μονος να αρμεγω που λεει ο λογος...
*αξιζει να σημειωθει πως τα λεωφορεια στην πατρα ειναι ιδιωτικα σε αντιθεση με της αθηνας... αλλο ενα παραδειγμα του ποσο καλυτερα δουλευουν οι ιδιωτικες επιχειρησεις απ'τις δημοσιες
-
Όλοι το ίδιο σκέπτονται, στην Ψωροκώσταινα.
Και μαζευτήκαμε σε 5 - 6 πόλεις να πουλάμε υπηρεσίες. Ανειδίκευτοι πωλητές υπηρεσίας, τι υπηρεσία να πουλήσουμε;
Κι αντί να αρμέγουμε τις γίδες μας, να 'χουμε 500 φίλους κ να τους βλέπουμε κάθε μέρα*, μένουμε μόνοι μας** κ δουλεύουμε 18ωρα για να τα βγάλουμε πέρα και οι επαφές μας με τον έξω κόσμο γίνονται όλο κ περισσότερο μέσω πληκτρολογίου (ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό)...*Να σου θυμίσω ότι τα χωριά που τώρα μαραζώνουν κάποτε ανθούσαν κι έσφυζαν από ζωή κ κόσμο;
**Να σου θυμίσω ότι δεν θα έχεις πάντα το 2 μπροστά κι ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιό δύσκολα κ μοναχικά περνάνε οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις; -
Και μαζευτήκαμε σε 5 - 6 πόλεις να πουλάμε υπηρεσίες. Ανειδίκευτοι πωλητές υπηρεσίας, τι υπηρεσία να πουλήσουμε;
απολύτως σωστό ΙΜΗΟ
και τώρα, με την οικονομική κρίση, είναι μια πρώτης τάξεψς ευκαιρία να ξαναδώσουμε ζωή (ουσιαστική + αυτοσυντήρητη) στη περιφέρεια.
δεν νομίζω όμως οτι το αδύναμο πολιτικό μας σύστημα μπορεί να το κάνει, και δεν ξέρω αν θέλει κιόλας. -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
απολύτως σωστό ΙΜΗΟ
και τώρα, με την οικονομική κρίση, είναι μια πρώτης τάξεψς ευκαιρία να ξαναδώσουμε ζωή (ουσιαστική + αυτοσυντήρητη) στη περιφέρεια.
δεν νομίζω όμως οτι το αδύναμο πολιτικό μας σύστημα μπορεί να το κάνει, και δεν ξέρω αν θέλει κιόλας.Το μονο προβλημα οτι ολα τα χωρια εχουν γεμισει Αλβανους που φυσικα κανουν ολες τις δουλειες που δεν εκαναν οι Ελληνες. Μαζευουν τα λαδια, καλιεργουν τα χωραφια, μαζευουν τα αμπελια. Πρεπει να τους συναγωνιστουμε μια και πριν καν δυο μηνες που πηγα αυτοι ηταν οι καλυτεροι νοικοκυραιοι με τα πιθαρια το λαδι, τα βαρελια το κρασι και γενικα της Παναγιας τα ματια απο αλλα προιοντα. Ισως ειναι καιρος να κοιταξω τις ρημαδες τις ελιες που εχουν αγριεψει και κανεις δεν ενδιαφερεται.
-
Όλοι το ίδιο σκέπτονται, στην Ψωροκώσταινα.
Κι αντί να αρμέγουμε τις γίδες μας, να 'χουμε 500 φίλους κ να τους βλέπουμε κάθε μέρα*, μένουμε μόνοι μας** κ δουλεύουμε 18ωρα για να τα βγάλουμε πέρα και οι επαφές μας με τον έξω κόσμο γίνονται όλο κ περισσότερο μέσω πληκτρολογίου (ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό)...*Να σου θυμίσω ότι τα χωριά που τώρα μαραζώνουν κάποτε ανθούσαν κι έσφυζαν από ζωή κ κόσμο;
**Να σου θυμίσω ότι δεν θα έχεις πάντα το 2 μπροστά κι ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιό δύσκολα κ μοναχικά περνάνε οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις;+100
και οπως εχεις και παλιωτερα, απο αφεντικα εγιναν(με) υπαλληλοι των 700€.και ολα αυτα γιατι αραγε?
για μια πιο ανετη ζωη... -
μωρε ολοι +οσα γουσταρετε χωστε στον ηλια, κι εγω μαζι σας.. δε διαφωνει κανεις σε οσα λεει κ χιλια δικια εχει (αλλα δε σας βλεπω να ξεκουνατε κι ολας απο αθηνα ... )
παρ'ολα αυτα ομως...
αμα ηλια μου μαθεις στο καυσαεριο της αθηνας, δεν μπορεις χωρις αυτο... σου γινεται σα ναρκωτικο, σαν την ηρωινη ενα πραγμα, ακου που σου λεω
σοβαρα τωρα, ειναι πολυ δυσκολο για ατομα της γενιας μου να φυγουν απο την αθηνα (κ τις αλλες πολεις φανταζομαι).... αυτο συμβαινει για πολλους λογους και δεν ειναι μονο ενας...
-
Δεν είναι και τόσο ρόδινα στην ελληνική επαρχία
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Δεν είναι και τόσο ρόδινα στην ελληνική επαρχίαεξαρταται τι εννοεις επαρχια. Αλλο πραγμα να πας στο Τυχερο Εβρου, αλλο στο Βολο ή στα Τρικαλα.
φυσικα και δεν ειναι ολα ροδινα. Αλλα πολυς κοσμος εδω στην Αθηνα δε νομιζω οτι περναει καλυτερα απο οτι θα περναγε στην επαρχια.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εξαρταται τι εννοεις επαρχια. Αλλο πραγμα να πας στο Τυχερο Εβρου, αλλο στο Βολο ή στα Τρικαλα.
φυσικα και δεν ειναι ολα ροδινα. Αλλα πολυς κοσμος εδω στην Αθηνα δε νομιζω οτι περναει καλυτερα απο οτι θα περναγε στην επαρχια.
μπα, μιλάω για πόλεις 20-50Κ κατοίκων
τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ χειρότερα απ' ότι παλιότερα -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
εξαρταται τι εννοεις επαρχια. Αλλο πραγμα να πας στο Τυχερο Εβρου, αλλο στο Βολο ή στα Τρικαλα.
μπα, μιλάω για πόλεις 20-50Κ κατοίκων
τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ χειρότερα απ' ότι παλιότεραδε νομιζω, βεβαια δε ξερω σε ποιες αναφερεσαι, και με ποιο σκεπτικο το λες
ολα εξαρτωνται απο την ηλικια και τη διαθεση σου. Ισως για εναν εργενη 25αρη η Αθηνα να ειναι καλυτερη απο τα Τρικαλα.
εγω που ειμαι σε αλλη φαση, θα το σκεφτομουν (και το σκεφτομαι) να την κανω καποια στιγμη για καπου πιο ηρεμα. Η Αθηνα με χαλαει σε περισσοτερα πραγματα απο οτι με φτιαχνει. Ισως παιζει ρολο οτι μεγαλωσα επαρχια και δε με ενοχλουν οι πιο χαμηλοι τονοι/ρυθμοι. Θεωρω οτι η ποιοτητα ζωης ειναι πολυ καλυτερη απο οτι στην Αθηνα.
πολυ βασικο ρολο παιζουν και οι παρεες φυσικα.
-
δυστυχως το μεγαλο προβλημα της επαρχιας ειναι η ελλειψη εργασιας (διαφωνει ο Ηλιας σε αυτο ), και οι ελλειψεις σε υποδομες. Ελλειψεις που ναι μεν υπαρχουν στην Αθηνα, αλλα τις πληρωνουμε 'χρυσες', ολοι μας.
-
internet και νοσοκομεία σοβαρά είναι το πρώτο βήμα για να φύγει κόσμος εκτός Αθήνας Θεσ/κης που είναι το κύριο πρόβλημα.
μετά να αρχίσουν να λειτουργούν τα ΚΕΠ και τα ταχυδρομεία σοβαρά, ώστε να μην νιώθεις αποκομμένος και αδύναμος.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
δε νομιζω, βεβαια δε ξερω σε ποιες αναφερεσαι, και με ποιο σκεπτικο το λες
ολα εξαρτωνται απο την ηλικια και τη διαθεση σου. Ισως για εναν εργενη 25αρη η Αθηνα να ειναι καλυτερη απο τα Τρικαλα.
εγω που ειμαι σε αλλη φαση, θα το σκεφτομουν (και το σκεφτομαι) να την κανω καποια στιγμη για καπου πιο ηρεμα. Η Αθηνα με χαλαει σε περισσοτερα πραγματα απο οτι με φτιαχνει. Ισως παιζει ρολο οτι μεγαλωσα επαρχια και δε με ενοχλουν οι πιο χαμηλοι τονοι/ρυθμοι. Θεωρω οτι η ποιοτητα ζωης ειναι πολυ καλυτερη απο οτι στην Αθηνα.
πολυ βασικο ρολο παιζουν και οι παρεες φυσικα.
Μιλάω κυρίως για τις επαγγελματικές ευκαιρίες.
Ούτε η ζωή πλέον είναι τόσο δραματικά φτηνότερη απ' τις μεγαλύτερες πόλεις, θαρρώ.
Η ζωή, μετά της έλευση του γρήγορου ιnternet, έχει βελτιωθεί αρκετά. (αλήθεια λέω) -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
internet και νοσοκομεία σοβαρά είναι το πρώτο βήμα για να φύγει κόσμος εκτός Αθήνας Θεσ/κης που είναι το κύριο πρόβλημα.μετά να αρχίσουν να λειτουργούν τα ΚΕΠ και τα ταχυδρομεία σοβαρά, ώστε να μην νιώθεις αποκομμένος και αδύναμος.
γιατί δηλ το ιντερνετ στο Παγκράτι νομίζεις είναι καλύτερο;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
internet και νοσοκομεία σοβαρά είναι το πρώτο βήμα για να φύγει κόσμος εκτός Αθήνας Θεσ/κης που είναι το κύριο πρόβλημα.
μετά να αρχίσουν να λειτουργούν τα ΚΕΠ και τα ταχυδρομεία σοβαρά, ώστε να μην νιώθεις αποκομμένος και αδύναμος.
γιατί δηλ το ιντερνετ στο Παγκράτι νομίζεις είναι καλύτερο;
θα ήταν αν δεν σου έκλεβε ο γείτονας
πέρα απο τη πλάκα ναι είναι. πχ εγώ στο 'χωριό' έχω προβλήματα αποσυνδέσεων, αλλά δεν βγάζω άχνα αφού έχει καμιά 10αρια πόρτες όλες και όλες πιασμένες εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια και δεν έχουν προθυμοποιηθεί να βάλουν άλλες.
και μετά λέμε δεν έχει δουλειά ο κλάδος των τηλ/νιων, άδικα φωνάζουν οι κάτοικοι των χωριών αφού τους κάναμε δρόμο κλπ μλκιες.
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;