Κάπου διάβασα ότι όλα αυτά περί σωστής τοποθέτησης των οργάνων και φωνών στο χώρο που αποζητάμε από τα ηχεία μας είναι παραμύθια! Όχι ότι δεν δείχνουν ικανότητα των ηχείων, συμφωνεί σε αυτό, αλλά ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Ισχυρίζεται ότι σε ζωντανές ακροάσεις τα μουσικά όργανα έχουν λιγότερα μπάσα και η προέλευση του ήχου είναι λιγότερο σαφής από τα καλά ηχεία. Άρα, καταλήγει, αυτά είναι φαινόμενα τεχνητά που δημιουργούνται κατά την εγγραφή και στα studio και λίγη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Χμμμμμ....??
Φίλε MDVQ μπορεί να είμαι στη 'Μέκκα' αλλά δεν ασχολούμαι με το 'άθλημα' τουλάχιστον όχι τόσο σε πρακτικό επίπεδο ακροάσεων και μάλλον όχι τόσο όσο νομίζεις! Μάλλον δεν είμαι τόσο 'αθλητικός τύπος'. Εννοώ ότι με ενδιαφέρει να ξέρω τι υπάρχει αλλά δεν σκοπεύω να κυνηγάω να ακούσω τα πάντα. Ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά πολύ καλά πράματα που δεν προτίθεμαι να πληρώσω για να αγοράσω. Αφού λοιπόν ξέρω ότι για κάμποσα χρόνια δεν πρόκειται να αγοράσω ηχεία που είναι και το πιο δύσκολο δεν έχω λόγο να ξοδεύω τις λίγες (ελπίζω να αυξηθούν) ελεύθερες ώρες μου να τρέχω για ακροάσεις. Έχω φίλο με σοβαρό σύστημα το οποίο χρησιμοποιώ σαν λογικό σημείο αναφοράς και μου φτάνει προς το παρόν.
Μόλις αγόρασα τα ηχεία που ήθελα και σε πολύ καλή τιμή και προσπαθώ να τα ακούσω με παλιό μικρό ραδιοκασετόφωνο.....(ο ενισχυτής είναι στην Ελλάδα). Μετά τις πρώτες 24 ώρες που συνιστούσε ροντάρισμα και ο κατασκευαστής ο ήχος όντως βελτιώθηκε, έγινε πιο γλυκός, τα μπάσα πιο σφιχτά κλπ. Τα ηχεία αυτά είναι τα Tannoy Revolution R3 που μάλλον δεν κατασκευάζονται πια αλλά ξεπουλάνε το στόκ.
Οι κριτικές τους ήταν πολύ καλές και τα περιγράφαν ως καλά για όλα μεν αλλά με γλυκό, ξεκούραστο ήχο που σε κερδίζει σιγά σιγά κατάλληλα για πιο ώριμους ακροατές (κατάλαβα ότι θέλει σχετικά ζωντανά και φωτεινά-λαμπερά ηλεκτρονικά και ότι οι πιο άγριοι νεολαίοι ίσως θέλουν πιο προκλητικό-φωναχτό-τσιριχτό-in your face ήχο) και που μπορούν να ταιριάξουν και να αναδείξουν ακόμα και πολύ ακριβές πηγές κι ενισχυτές.
Εκτός από τα προηγούμενα εμένα μου αρέσουν επειδή είναι απλά, διακριτικά στο μάτι και συμβατικά, χωρίς περίεργες τεχνολογίες υλικών και σχεδιάσεων που δεν με έχουν πείσει ως ανώτερες. Μαύρα που ίσως είναι λιγότερο ωραία από τα ξυλί ανοιχτό αλλά ταιριάζουν με όλα τα δωμάτια και έπιπλα και μου αρέσουν. Με επένδυση από αληθινό ξύλο που σπανίζει πια στην κατηγορία.Η επίσημη τιμή στην Ελλάδα ήταν 280.000 και στην Αγγλία 550 λίρες που έπαιζε μέχρι 400-350 τελευταία αλλά το βρήκα και το πήρα με 300 λίρες!
Όπως βλέπετε, όλοι εσείς οι υπόλοιποι που φοβηθήκατε και απομακρυνθήκατε, μερικοί χωρίς να δίνουμε ολόκληρες περιουσίες και χωρίς να ανήκουμε σε καμιά ξεχωριστή ελίτ πλούσιων ψώνιων (είμαστε απλά ψώνια) διατηρούμε το προνόμιο να μας αρέσει και να ασχολούμαστε με το θέμα χωρίς φόβο αλλά με σχετικό πάθος!