-
Λοιπον η απορια μου εχει ως εξης:Το αυτοκινητο που οδηγω ειναι το Mitsubishi Outlander,ανηκει στην κατηγορια των SUV δηλαδη και εχει τετρακινηση.Ψαχνοντας για χειμερινα ελαστικα διαπιστωσα οτι η διασταση που προσφερουν οι κατασκευαστες ελαστικων για 4χ4 ειναι 215/65/16.Το Outlander 'φοραει' 215/60/16.
Το ερωτημα μου ειναι να βαλω τα 65αρια(αλλαζοντας εστω λιγο την γεωμετρια του) η να βαλω ελαστικο 215/60/16 που ομως ειναι σχεδιασμενο για επιβατικα και οχι για 4χ4.Πιστευω πως λογω της μονιμης τετρακινησης το εν λογω αυτοκινητο συγκαταλεγεται στα 4χ4 και οχι στα επιβατικα.
Ποια ειναι η αποψη σας? -
Λοιπον η απορια μου εχει ως εξης:Το αυτοκινητο που οδηγω ειναι το Mitsubishi Outlander,ανηκει στην κατηγορια των SUV δηλαδη και εχει τετρακινηση.Ψαχνοντας για χειμερινα ελαστικα διαπιστωσα οτι η διασταση που προσφερουν οι κατασκευαστες ελαστικων για 4χ4 ειναι 215/65/16.Το Outlander 'φοραει' 215/60/16.
Το ερωτημα μου ειναι να βαλω τα 65αρια(αλλαζοντας εστω λιγο την γεωμετρια του) η να βαλω ελαστικο 215/60/16 που ομως ειναι σχεδιασμενο για επιβατικα και οχι για 4χ4.Πιστευω πως λογω της μονιμης τετρακινησης το εν λογω αυτοκινητο συγκαταλεγεται στα 4χ4 και οχι στα επιβατικα.
Ο χρήστης anemar έγραψε:
χειμερινα ελαστικα διαπιστωσα οτι η διασταση που προσφερουν οι κατασκευαστες ελαστικων για 4χ4 ειναι 215/65/16.Το Outlander 'φοραει' 215/60/16.
Ποια ειναι η αποψη σας?Δε θα έλεγα ότι με μισό μεγεθος παραπάνω λάστιχο θα αλλάξει η γεωμετρία. Βέβαια θα μακρύνουν οι σχέσεις (λιγότερες επιταχύνσεις και λιγότερα σπιναρίσματα, λάθος ένδειξη ταχύτητας) και θα σηκωθεί και λιγάκι το αυτοκίνητο.
Το ότι είναι 4χ4 είναι δεδομένο (όπως όμως είναι και πολλά Audi αλλά και η Lamborghini!). Το αν θα χρησιμοποιείται εκτός δρόμου ή όχι όμως εξαρτάται από σένα και το έχεις μυστικό για να μας δυσκολέψεις!
Τα εκτός δρόμου λάστιχα είναι πιο τρακτερωτά, πιο άγρια για να μην μπουκώνουν από λάσπες και χιόνια και αντέχουν σκληρή χρήση σε πέτρες βράχια κλπ αλλά σε δρόμο κάνουν φασαρία και υστερούν σε πρόσφυση (σε στροφές και σε φρενάρισμα) λόγω μικρότερης επιφάνειας επαφής με το δρόμο. Τα λάστιχα που ονομάζεις επιβατηγά δηλαδή τα ασφάλτινα το αντίθετο!
Άρα αν σκοπεύεις να κυκλοφορείς εκτός δρόμου βάλε τα ψηλά και άγρια αν το θες για άσφαλτο βάλε λάστιχο για άσφαλτο. Επειδή η αλήθεια συνήθως είναι κάπου στη μέση διαλέγεις από τα διαθέσιμα ανάλογα με την αγριότητα του πέλματος και το είδος του εδάφους που θες να πας. Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις ανάλογα με τα γούστα και τις απαιτήσεις σου! -
Το θεμα ειναι οτι μου ειπαν αλλα και το διαπιστωσα πως τα 4χ4 ελαστικα εχουν διαφορετικο δεικτη φορτιου.Συγκεκριμενα εχω καταληξει στα Michelin.Ειναι τα Alpin 4x4 και τα Pilot Alpin.Στο site της Michelin κατατασσει τα SUV στα 4χ4.Επομενως επιλεγεις χειμερινο απο τα 4χ4 δηλαδη τα alpin.Τα pilot alpin που προσφερονται στην διασταση που 'φοραει' και το Outlander τα εχει στην κατηγορια των 'κανονικων' ας το πουμε αυτοκινητων και οχι των SUV,4x4 κτλ.
Ο λαστιχας λεει να βαλω τα pilot για να μην αλλαξω διασταση.
Ο φιλος και 'συνφορουμιτης' Τασος Τολιος(με εμπειρια στο θεμα)λεει τα Alpin 4x4 και ας ψηλωσει 1 ποντο δεν εγινε και τιποτα.
Ειμαι σε διλλημα.Απο την αλλη εχεις δικιο onyx λεγοντας πως 4κινητα ας πουμε ειναι και το impreza.Τι θα βαλει 4χ4?
Ας πουν και αλλοι την αποψη τους να δουμε αν θα καταληξουμε!!!! -
Ο χρήστης anemar έγραψε:
....εχουν διαφορετικο δεικτη φορτιου.
Michelin.....Alpin 4x4 και τα Pilot Alpin.
Ο λαστιχας λεει να βαλω τα pilot για να μην αλλαξω διασταση.
Ο φιλος και 'συνφορουμιτης' Τασος Τολιος(με εμπειρια στο θεμα)λεει τα Alpin 4x4 και ας ψηλωσει 1 ποντοΈριξα μια ματιά στο site της Michelin και είδα τα λάστιχα που αναφέρεις. Μοιάζουν να έχουν την ίδια βασική σχεδίαση πέλματος που θεωρώ μη άγρια και κατάλληλη για κανονική χρήση αυτοκινήτου σε άσφαλτο χωρίς πολλές υποχωρήσεις. Οι διαφορές πρέπει να είναι κυρίως σε θέμα αντοχής σε φορτίο. Μια και το αυτοκίνητό σου δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ (όπως άλλα τζιποειδή 1800+κιλών) ίσως να μπορείς να αδιαφορήσεις για αυτό και να βάλεις όποια είναι τα πιο φτηνά!
Βασικά τείνω προς τα pilot εκτός αν νομίζεις ότι πρόκειται να κάνεις χρήση εκτός δρόμου με άλματα, βράχια κλπ
(εκτός δρόμου δεν είναι ο κάθε χωματόδρομος, εννοώ εκεί που δεν μπορώ να πάω με δικίνητο αυτοκίνητο και σου λέω ότι ένα παλιό σκαθάρι ή ένα Samara μπορούν να κάνουν πολλά)
Πάντως τα 4χ4 σε 215/65-16 έχουν δείκτη φορτίου 98 άρα 750 κιλά ανά λάστιχο και τελική ταχύτητα κατηγορίας S άρα 180χλμ αλλά δε νομίζω να είναι πρόβλημα! Tα δρόμου 215/60-16 φορτίο 99=775kg/λάστιχο και ταχύτητα H άρα 210χλμ. (όλα τα στοιχεία φορτίου και ταχύτητας από τη Michelin) Οπότε τα δρόμου δέχονται και περισσότερο φορτίο που θεωρούσα πιθανό πρόβλημα.
Αν κάνεις αρκετό off roading ίσως συμφέρει να αγοράσεις μια τετράδα σιδερένιων ζαντών (ίσως και 15άρες) που να δέχονται τα πιο φτηνά και συνηθισμένα μεγέθη ελαστικών για τέτοια χρήση.
Σε σχέση με τον συμφορουμιστή δηλώνω ότι δεν έχω εμπειρία στο θέμα και δεν έχεις δηλώσει ακόμα για τί χρήση προορίζεις το αυτοκίνητό σου. Έχεις ρωτήσεις τους πιο σχετικούς τζιπόβιους στο ανάλογο κεφάλαιο του forum? Ίσως εκεί βρείς καλύτερη ανταπόκριση και σχετικά άτομα! -
Τελικα κατεληξα σε αλλη επιλογη απο αυτες που προανεφερα!
Goodyear Eagle Ultra Grip GW-3.Κατεληξα σε αυτο λογω του οτι η χρηση που κανω ειναι 100% ασφαλτινη.Δεν παω καν σε χωματοδρομους.Απλως πηγαινω πολυ στα χιονια λογω ενθερμης ενασχολησης με χειμερινα σπορ.
Μου το προτεινε ο λαστιχας ανεπιφυλακτα.Βγαινει και στην διασταση που εχω δηλαδη 215-60-16.Εχει δεικτη φορτιου 95 και ταχυτητας 210!!Αρα ειμαι απολυτα καλυμμενος.Επισης εχει και πολυ καλη τιμη.(120 εναντι 180 του Michelin,χωρις να υστερει σε ποιοτητα απο τι μου ειπαν).Μου αρεσε και το πελμα του πιο πολυ.
Αν καποιος τα χει δοκιμασει ας μου πει τη γνωμη του παρακαλω.
Διασταση ελαστικων??????