Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
**Μια διαφορετική άποψη για τις συνθήκες εργασίας ..στον ελληνικό κόσμο της πληροφορική **
Δε λεει κατι ο τυπος, κοινοτυπίες θα ελεγα. Καφε, γραφειο, συρταριερα ειχαν ολοι. Δεν ειναι αυτα που εχουν σημασια, αλλα πραγματα να δωσεις και θα κατσει και σε καφάσι απο μπυρες ο developer.
Γεια χαρά, είμαι ο τύπος...με τις κοινοτυπίες χαχα . Έκανα track back τα εισερχόμενα link και με ενδιαφέρον είδα το thread. Γράφω κώδικα στην Ελληνική αγορά εδώ και 10 χρόνια ίσως παραπάνω από το 2001 (δεν ξέρω αν είναι πολλά ή λίγα) αλλα μάλλον δεν ξύπνησα τώρα.
Δεν ξέρω με πια λογική περιγράφεις τα παραπάνω κοινοτυπίες, και δεν ξέρω αν διάβασες όλη την ανάρτηση παρόλα αυτά μπορώ να σου πω από εμπειρία και παραδείγματα - έχωντας γυρίσει τουλάχιστον τις μισές ελληνικές εταιρίες IT ότι δεν είναι. Μακάρι δηλαδή να ήταν κοινοτυπίες αλλά δεν είναι.Δεν το λέω χαιρέκακα!
Για να θέσω ρεαλιστικά τα πράγματα και όχι με γκρίνια θα πω ότι ο κόσμος της πληροφορικής και συγκεκριμένα των software developer έχει μια σχετικά καλή αντοχή στην κρίση. Στην ελληνική αγορά βέβαια αρκετοί μπερδεύουν αυτό τον κοσμο με το IT support ή τον οποιοδήποτε βοηθητικό ρολο που μπορεί να έχει ένα τεχνικός ή άτομο με την συγκεκριμένη εμπειρία σε μια μικρο μεσαία ελληνική εταιρία που έχει ανάγκη από υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων. Ένας καλός developer δεν θα πάρει ακόμα και τώρα 800 euro...ιδιαίτερα αν έχει μερικά χρόνια εμπειρία. Δυστηχώς ένα μικρό ποσοστό αποφοίτων από τα ελληνικά πανεπιστήμια πληροφορικής αποφασίζουν να ασχοληθούν με το software engineering.πόσο μάλλον να το εξασκήσουν.
Αυτό που με προβληματίζει στο σχόλιο σου είναι η αρκετά ρηχή άποψη ότι δώσε άλλα πράγματα στον developer και θα κάτσει πανω σε σκαμνί με μπύρες. Δυστηχώς αυτή την άποψη την έχουν ακόμα αρκετοί παλαιάς κοπής manager (να τους κάνει ο θεός δηλαδή) 'η έλληνες επιχειρηματίες χωρίς όμως ποιότητα και γνώσεις σε αυτό που κάνουν. Επειδή χαζοί δεν είμαστε προφανέστατα αυτό που εννοείς είναι δώσε στον developer λεφτά και δεν θα μιλάει καθόλου.
Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και ακόμα και στην μικρή ελληνική αγορά που πράγματι υπάρχει φόβος για την ανεργία αλλά και λίγες επιλογές..τα πράγματα αλλάζουν - πχ πολλές νέες έταιρίες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.Αυτό ουσιαστικά θέλω να περιγράψω. Αν ακολουθήσεις τα link θα δεις νέους επιχειρηματίες στον χώρο [ ακολούθησε τα link] να το αναγνωρίζουν και να μιλουν για πρώτη φορά για το employe well being σαν προτεραιότητα. Θα ακουστεί κοινότυπο αλλά αξίζει τον κόπο να διαβάσεις για τις σχετικές πολιτικές σε innovative εταιρίες όπως η google (η οποία να σημειώσω ΔΕΝ εχει τους μεγαλύτερους μισθούς αυτή την στιγμή].
-
Fact: Ναι μεν ο κλάδος των software developer δεν έχει κρίση στην Ελλάδα, δηλαδή μπορεις να βρεις δουλειά απο την άλλη και οι μισθοί πέφτουν και υπάρχει μια πίεση μισθολογική σε όλους τους κλάδους.
-
Όταν τα λεφτά είναι στατικά ή και μειωμένα - επειδή το επάγγελμα μας είναι ιδιαίτερο και η απόδοση αλλά και οι ικανότητες του developer έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του προιόντος -(γι'αυτό και έχουμε την δύναμη να διεκδικούμε όσο μπορούμε /οταν μπορουμε μέρος της επιτυχίας ή να πάρουμε credit), θα προτιμήσουμε το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
Προσωπικά εχω δουλέψει σε εταιρίες με 10-11ωρα, με αδιάφορες ως κακές συνθήκες, εχω δουλέψει πεταμένος σε γραφεία πελάτη κτλ κτλ - παρόλα αυτά ο η κάθε εταιρία θέλει να παράγεις την ιδιας ποιότητας λύση και αρκετά γρήγορα. Δεκτό, ο κάθε επιχειρηματίας θα προσπαθήσει να πάρει το μέγιστο από σένα - αυτό που θέλω να πω ότι αξίζει να σκεφτεί ότι μπορεί να δώσε μερικά πράγματα πίσω και όχι απαραίτητα να μου δίνει αυξηση. Πόσο μάλλον όταν δεν θα του κοστίσουν τόσο.
Επειδή έχουμε να κάνουμε με πνευματική εργασία και problem solving και την κάνουν άνθρωποι όχι robot, το να δώσεις αρκετά λεφτά αλλά να βάζεις κάποιον για μεγάλα χρονικά διαστήματα να δουλεύει χωρίς να πάρει ανάσες, μπορεί short term να εχεις ένα παραδοτέο αλλά μπορώ να σου πω ότι θα είναι εξαιρετικά κακής ποιότητας. Στον κόσμο μας το ονομάζουμε technical debt και ένας συγχρονος εφιάλτης για κάθε μικρή ή μεγάλη εταιρία που φιάχνει λογισμικό! Πολλές ελληνικές εταιρίες είναι γνωστό ότι παράγουν έργα με υψηλό technical debt και αυτό το βλέπεις και παγκόσμια - με πολλά software συστηματα να έχουν αποτύχει. Να σημειώσω επίσης ότι ήδη η παγκόσμια αγορά παραγωγής λογισμικούς περνάει στην μετα out sourcing εποχή. Αρχες του 2000 και μετά η μόδα των φτηνων Ινδών είχε κατακλύσει μικρή και μεγάλη εταιρία, 10 χρόνια μετά είναι φανερό ότι δεν δουλεύει το σύστημα των πολυ άριθμων φτηνων και 24/7 around the cloce development cycles..γιατί δεν είναι καν χειρονακτική πρακτική εργασία. Δεν είναι 100000000 iphone που θα πρέπει να βιδωθούν σε Χ χρόνο, είναι problem solving είναι trial & error κτλ.
Στην Ελλάδα του 2013 που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει και εταιρία να μου δώσει λεφτά για να κάτσω σε καφάσι με μπύρες - ακόμα και αν υπήρχε θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός για τον τελικό στόχο.
Τέλος, περιγράφες αρκετά εύστοχα την σχέση του προγραμματιστή με το τελικό παραδοτέο, πραγματικά είναι κάπως σαν σχέση γονέα παιδιού αλλά μας αδικείς λίγο. Εκτός από παθιασμένοι με την δουλειά μας (και ίσως τις οποιες μη κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές που αρκετοί μας προσάπτουν κατα καιρούς -το stereotype του geek - nurd - με καλή διάθεση) εχουμε αντίστοιχα όπως όλα τα άλλα επαγγέλματα - υποχρεώσεις και μια απο τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις είναι να είμαστε επαγγελματίες ή με άλλα λογια ο επαγγελματισμός. Θέλω να πιστεύω ότι ο μέσος έλληνας developer είναι επαγγελματίας και μάλιστα έχει αρκετά καλά skill- απλά πάσχει αρκετά σε τις στρεβλώσεις της ανοργανωσιάς που έχει μάθει να δουλεύει, ή κουράζεται πολυ γρήγορα (σιχτιρίζει λαικά) όταν κάθε 6 μήνες έχει εργασιακό burn out.
Η συγγραφή λογισμικού δεν είναι ή ίδια δουλειά κάθε μέρα, κάθε λύση είναι διαφορετική όπως και το πρόβλημα του εκάστωτε πελάτη. Ο software developer / αναλυτης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα, να μπορεί να εχει ευκαιρίες να διαβάζει να μένει κοντά στην τεχνολογία, να παίρνει ανάσες. Δεν έχει μυική κούραση, αλλά νοητική.
Το καλό κλίμα στην εργασία, οι καλές συνθήκες σε εποχές που οι οικονομικές απολαβές γενικότερα στην Ελλάδα δεν είναι οι καλύτερες είναι ένα πιθανός δρόμος μια Χ εταιρία να προσπαθήσει να προσελκύσει ταλέντο..γιατί αλλιώς προφανέστατα από κατεργάκια στην Ελληνική αγορά IT..τα ξέρουμε,...και τα γνωρίζουμε!