-
0.26 ο αεροδυναμικός συντελεστής! Φοβερός και τρομερός ειδικά για suv!
Επίσης το αμάξι είναι πισωκίνητο , άρα ενισχυμένη η πολλαπλών πίσω ανάρτηση και ταυτόχρονα μεγάλο κόψιμο τροχών με 9.5μ κύκλο στροφής επίσης φοβερό νούμερο για τόσο μεγάλο αμάξι.
-
Αντιγράφω από τη δοκιμή στο ελληνικό Car:
'Τo Enyaq είναι σαφώς καλύτερο από οποιοδήποτε SUV της Skoda.... είναι ένα από εκείνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ασφαλώς έχουν νόημα ύπαρξης. Ακόμα περισσότερο είναι από εκείνα που προσωπικά θα προτιμούσα σε σχέση με τα αντίστοιχα με θερμικούς κινητήρες'.
-
Χτες επεξεργάστηκα για πρώτη φορά από κοντά το Enyaq, ένα αυτοκίνητο που με ενδιαφέρει άμεσα, αφού υπολογίζω ότι θα μπορούσα να το αγοράσω ως βασικό οικογενειακό σε 3-4 χρόνια στα 15 χιλιάρικα. Το λοιπόν, μου άρεσε πολύ, όχι όμως στο συγκεκριμένο χρώμα που εξαφανίζει όλες τις σχεδιαστικές του πινελιές. Μήκος και πλάτος ήταν εκεί που ανέμενα, αλλά ξενέρωσα λίγο με το ύψος. Βλέποντας τα στοιχεία που δίνει η Skoda, είναι 6,5 εκατοστά πιο χαμηλό από το Kodiaq, τα οποία θεωρώ ότι του λείπουν για να έχει πιο αρχοντική παρουσία, αλλά και για να είναι ακόμα πιο εύκολο το μπες-βγες (ναι, το έπινα το γάλα μου μικρός και δίνω σημασία σε τέτοια ζητήματα). Είναι αυτό αποτρεπτικός λόγος για την αγορά του; Προφανώς όχι, απλά λέω τι θα ήθελα διαφορετικό. Γιατί το έχουν κάνει έτσι; Εικάζω για να είναι πιο αποδοτικό στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, αχίλλειο πτέρνα για όλα τα ηλεκτρικά (προς ώρας), ειδικά για τα σουβλάκια εξ αυτών.
-
Χτες επεξεργάστηκα για πρώτη φορά από κοντά το Enyaq, ένα αυτοκίνητο που με ενδιαφέρει άμεσα, αφού υπολογίζω ότι θα μπορούσα να το αγοράσω ως βασικό οικογενειακό σε 3-4 χρόνια στα 15 χιλιάρικα. Το λοιπόν, μου άρεσε πολύ, όχι όμως στο συγκεκριμένο χρώμα που εξαφανίζει όλες τις σχεδιαστικές του πινελιές.
Δεν ξέρω να απαντήσω για αυτό που ρωτάς. Συμφωνώ μαζί σου ότι το Enyaq είναι το ποιο ομορφο ηλεκτρικό SUV που εχω δει αλλά αμφιβάλω πολύ αν σε 4-5 χρόνια είναι στα 15 χιλιαρικα νομίζω θα είναι ποιο ψηλα. κοντα στα 40 εχει καινούργιο τωρα στις αρχικές εκδοσεις. σε 4-5 πιστεύω στα 25 θα είναι μη πω και ποιο ψηλα
-
dimsabas wrote:
Χτες επεξεργάστηκα για πρώτη φορά από κοντά το Enyaq, ένα αυτοκίνητο που με ενδιαφέρει άμεσα, αφού υπολογίζω ότι θα μπορούσα να το αγοράσω ως βασικό οικογενειακό σε 3-4 χρόνια στα 15 χιλιάρικα. Το λοιπόν, μου άρεσε πολύ, όχι όμως στο συγκεκριμένο χρώμα που εξαφανίζει όλες τις σχεδιαστικές του πινελιές.
Δεν ξέρω να απαντήσω για αυτό που ρωτάς. Συμφωνώ μαζί σου ότι το Enyaq είναι το ποιο ομορφο ηλεκτρικό SUV που εχω δει αλλά αμφιβάλω πολύ αν σε 4-5 χρόνια είναι στα 15 χιλιαρικα νομίζω θα είναι ποιο ψηλα. κοντα στα 40 εχει καινούργιο τωρα στις αρχικές εκδοσεις. σε 4-5 πιστεύω στα 25 θα είναι μη πω και ποιο ψηλα
Όχι,. μπερδευτικες. Στα 3-4 είπε τα 15.000, στα 4-5 σωστά το λες, θα πάει στα 25!
Δεν ξέρω μήπως στα 2-3 που λέει και κάποιο άλλο εκλεκτό μέλος τα χαρίζουν κι' όλας..θα δούμε..Στα 1-2 δεν ξέρω τι παίζει, κάποια θεωρία θα υπάρχει και γι' αυτό το χρονικό διάστημα!
-
Dimsabas αν και με προλάβανε τα παιδιά παραπάνω, αλλά ειλικρινά χωρίς παρεξήγηση πως το υπολογίζεις ότι από 40 θα έχει 15?Ενα chr υβριδικο έχει 25 καινούργιο και μοντέλα του 17 και 18 τα βρίσκεις 20, 21 αντε αν είσαι τυχερός 19
-
Καταρχάς, προφανώς και ΔΕΝ κατέχω τη γυάλινη σφαίρα που αποκαλύπτει το μέλλον.
Θα σας πω όμως πώς το σκέφτομαι: οι εξελίξεις στα ηλεκτρικά είναι καταιγιστικές. Πριν 9 μήνες, με 30 παρά ψώνιζες το 208. Ένα εξάμηνο μετά, μιάμιση κατηγορία πάνω (Citroen e-C4). Τώρα, διαφημίζεται το Enyaq (D-suv, δηλαδή άλλη μία κατηγορία πάνω) στα 29.500 (άλλο που αυτή η τιμή είναι μόνο στα χαρτιά).
Λένε ότι το 2025, οι τιμές θερμικών κι ηλεκτρικών θα εξισωθούν. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, σε 4 χρόνια, το αντίστοιχο καινούριο Enyaq να είναι σημαντικά φθηνότερο του σημερινού. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι τόσο μπροστά από το μοντέλο τού 2021 **τεχνολογικά **(ας πούμε να φορτίζει πολύ πιο γρήγορα ή να έχει +50% αυτονομίας με το ίδιο βάρος/κόστος) ώστε το 2021 να φαίνεται τελείως ξεπερασμένο. Αν συμβούν τα παραπάνω ή έστω ένα από αυτά, μου φαίνεται πολύ λογικό να φάει μεγάλη απαξίωση στο κεφάλι. Ίσως βέβαια να πείτε ότι όλα τα παραπάνω τα φαντάζομαι ή τα εύχομαι, επειδή είμαι μπατίρης.
Εν τω μεταξύ, η μεσαία έκδοση ξεκινά από τα 39.400 (κάτω από 35 χιλιάρικα με την επιδότηση). Οπότε δεν είναι και τελείως παράλογο να κοστίζει τα 15 ακόμα και χωρίς όσα ανέφερα παραπάνω. Εντάξει, ίσως βέβαια αυτό να συμβεί στα 5 χρόνια αντί στα 3-4, θα δούμε.
ΥΓ. Αν δείτε στα μεταχειρισμένα Leaf στο Car, πριν ένα εξάμηνο δεν υπήρχε τίποτα κάτω από 10.500. Τώρα, ξεκινούν από τα 9 παρά. Οπότε όσα λέω, γίνονται στην πράξη. Είχα γράψει πριν καιρό ότι όταν έρθει το Dacia Spring, πολλά εισαγόμενα ηλεκτρικά θα ρίξουν πολύ τις τιμές τους για να φύγουν από τις μάντρες. Για να δούμε, μια χαρά θα μου ήταν ένα Leaf Mk1 για δεύτερο.
-
Θα αγοραζες ομως μεταχειρισμενο ηλεκτρικο; Μιλαω για αμεσα και οχι για μια απροσδιορτιστη στιγμη στο μελλον. Τα leaf εχουν συγκεκριμενα προβληματα με την μπαταριας, ιδιαιτερα τα πρωτης γενιας. Για αυτοκινητο πολης ισως να μην σε πολυνοιαζει αν η μπαταρια εχει πεσει στα 50-100χλμ, αλλα για αμαξι τυπου enyaq, νομιζω ειναι σημαντικος παραγοντας η υγεια της μπαταριας.
-
Ναι κι η φοβία τού κόσμου με βολεύει γιατί ρίχνει τις τιμές. Ασφαλώς και θα προτιμούσα ένα υδρόψυκτο μοντέλο, αλλά ακόμα και στο άκρως προβληματικό Leaf πρώτης γενιάς, ξέρεις ακριβώς σε τι κατάσταση είναι η μπαταρία. Άλλο ένα θετικό των ηλεκτρικών: μπορείς να δεις την υγεία τής μπαταρίας.
-
Καταρχάς, προφανώς και ΔΕΝ κατέχω τη γυάλινη σφαίρα που αποκαλύπτει το μέλλον.
Θα σας πω όμως πώς το σκέφτομαι: οι εξελίξεις στα ηλεκτρικά είναι καταιγιστικές. Πριν 9 μήνες, με 30 παρά ψώνιζες το 208. Ένα εξάμηνο μετά, μιάμιση κατηγορία πάνω (Citroen e-C4). Τώρα, διαφημίζεται το Enyaq (D-suv, δηλαδή άλλη μία κατηγορία πάνω) στα 29.500 (άλλο που αυτή η τιμή είναι μόνο στα χαρτιά).
Λένε ότι το 2025, οι τιμές θερμικών κι ηλεκτρικών θα εξισωθούν. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, σε 4 χρόνια, το αντίστοιχο καινούριο Enyaq να είναι σημαντικά φθηνότερο του σημερινού. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι τόσο μπροστά από το μοντέλο τού 2021 **τεχνολογικά **(ας πούμε να φορτίζει πολύ πιο γρήγορα ή να έχει +50% αυτονομίας με το ίδιο βάρος/κόστος) ώστε το 2021 να φαίνεται τελείως ξεπερασμένο. Αν συμβούν τα παραπάνω ή έστω ένα από αυτά, μου φαίνεται πολύ λογικό να φάει μεγάλη απαξίωση στο κεφάλι. Ίσως βέβαια να πείτε ότι όλα τα παραπάνω τα φαντάζομαι ή τα εύχομαι, επειδή είμαι μπατίρης.
Εν τω μεταξύ, η μεσαία έκδοση ξεκινά από τα 39.400 (κάτω από 35 χιλιάρικα με την επιδότηση). Οπότε δεν είναι και τελείως παράλογο να κοστίζει τα 15 ακόμα και χωρίς όσα ανέφερα παραπάνω. Εντάξει, ίσως βέβαια αυτό να συμβεί στα 5 χρόνια αντί στα 3-4, θα δούμε.
ΥΓ. Αν δείτε στα μεταχειρισμένα Leaf στο Car, πριν ένα εξάμηνο δεν υπήρχε τίποτα κάτω από 10.500. Τώρα, ξεκινούν από τα 9 παρά. Οπότε όσα λέω, γίνονται στην πράξη. Είχα γράψει πριν καιρό ότι όταν έρθει το Dacia Spring, πολλά εισαγόμενα ηλεκτρικά θα ρίξουν πολύ τις τιμές τους για να φύγουν από τις μάντρες. Για να δούμε, μια χαρά θα μου ήταν ένα Leaf Mk1 για δεύτερο.
Οπως είπε δεν εχεις γυαλινη σφαίρα αλλά υποθέτεις παρα πολλά χωρις αυτήν και μου φαίνονται ποιο πολύ ονειρα θερινης νυχτός παρα πραγματοποιησιμα να είναι σε 4 χρονια ενα απο τα καλύτερα και ομορφότερα τωρινα ηλεκτρικά SUV κατω και από το μισο της τιμής του.
Να σου το ευχυθώ να το πάρεις και 10000 για να μην παρεξηγηθώ, αλλα ποιο εύκολο βλέπω να πουληθει πάγος σε εσκιμώο
-
Dimsabas και γω χλωμό το κόβω φίλε μακάρι να γίνει και να μπορέσεις να το πάρεις μέσα από την καρδιά μου αλλά αυτό που βλέπω εγώ για το μέλλον είναι να πέσουν τα ηλεκτρικά κάνα 5χιλιαρο το πολύ και να ανεβάζουν τις τιμές στα θερμικά έτσι θα πουν πως έχουν ίδιες τιμές.
-
Ωραία, ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το Enyaq facelift του 2025 κοστίζει 30 χιλιάρικα κι έχει κι ένα τεχνολογικό προβάδισμα σε σχέση με το σημερινό μοντέλο. Ας πούμε βγάζει 100 χιλιόμετρα παραπάνω και ζυγίζει 100 κιλά λιγότερο, ενώ φορτίζει με 350 kWh αντί για τα 100 τού σημερινού (50 για τη βασική έκδοση). Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, όχι 15, 10 θα το πάρω!
Τέλος πάντων, ας έχουμε την υγειά μας και θα τα δούμε όλα τούτα. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα τής χώρας και να θεωρούμαι προνομιούχος αν μπορώ να συντηρώ το 20ετίας τότε Verso. Ή μπορεί να έχουν βελτιωθεί τα προσωπικά μου οικονομικά και να μην κοιτάζω καν τα μεταχειρισμένα. Ή 1.002 άλλα. Υγεία παιδιά.
-
Ειναι παραλογο να αυξηθει η τιμη σε ενα προιον που τυπικα απαξιωνεται πλεον σιγα σιγα. Ακομη και αν καποιοι κατασκευαστες το επιχειρησουν, δεν θα το κανουν ολοι. Στην τελικη, ακομη και αν γινει αυτο, παντα υπαρχει η λυση αγορας ενος μτχ.
-
Ειναι παραλογο να αυξηθει η τιμη σε ενα προιον που τυπικα απαξιωνεται πλεον σιγα σιγα. Ακομη και αν καποιοι κατασκευαστες το επιχειρησουν, δεν θα το κανουν ολοι. Στην τελικη, ακομη και αν γινει αυτο, παντα υπαρχει η λυση αγορας ενος μτχ.
Παράλογο ναι ακατόρθωτο όχι. Δες πόσο έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα αυτοκίνητα, παράδειγμα πέρυσι hyundai i30 fastback τελευταία έκδοση diesel 136ps 22500 φέτος έγινε mild hybrid 25500,tuscon(εδω άλλαξε μοντέλο βέβαια) diesel αρχική τιμή 25, τώρα κάπου στα 32 νομιζω
-
Ναι υπαρχει η λυση της αγοράς μτχ αρκει να μην βαλουν το μαχαιρι στο λαιμο στον νεο κατοχο οτι αγοραζει κατι που θα τρώει διαρκως προστιμα γιατι ρυπαίνει....δυστυχως εχουν το μαχαιρι και το καρπουζι .
Αν πας σε αγορα νέου σε περιμενουν οι αυξησεις αν μεινεις στα παλια οι απαγορευσεις και τα πρόστιμα.
-
.SPIROS. wrote:
Παράλογο ναι ακατόρθωτο όχι. Δες πόσο έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα αυτοκίνητα, παράδειγμα πέρυσι hyundai i30 fastback τελευταία έκδοση diesel 136ps 22500 φέτος έγινε mild hybrid 25500,tuscon(εδω άλλαξε μοντέλο βέβαια) diesel αρχική τιμή 25, τώρα κάπου στα 32 νομιζω
Οι τιμες δεν εχουν ανεβει εν οψη της ηλεκτροκινησης. Επισης μην κοιταμε μονο τι γινεται στην αγορα της Ελλαδας, εξω παιζουν απιστευτες προσφορες που εμεις ουτε καν ονειρευομαστε. Μικρο παραδειγμα, Puma ST 29000€ με το κλειδι στο χερι στην Ιταλια.
-
dimsabas wrote:
Λένε ότι το 2025, οι τιμές θερμικών κι ηλεκτρικών θα εξισωθούν. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, σε 4 χρόνια, το αντίστοιχο καινούριο Enyaq να είναι σημαντικά φθηνότερο του σημερινού.
Πάνω σε αυτό θα πω ότι αν προσέξετε λίγο τις σχετικές δηλώσεις, αλλά και τις πρόσφατες ανατιμήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων, θα δείτε ότι μάλλον υπάρχει και φάκα πίσω από το τυράκι... Θα εξισωθούν λοιπόν οι τιμές πιθανώς, αλλά όχι μόνο με μείωση των τιμών των ηλεκτρικών αλλά και με (κατά την προσωπική μου άποψη) μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τιμών των συμβατικών. Δηλαδή αν π.χ. ένα συμβατικό αυτή τη στιγμή κοστίζει 20 χιλιάρικα κι ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό 30 χιλιάρικα, σε τέσσερα χρόνια μπορεί να αγοράζονται και τα δύο στα 27 χιλιάρικα. Η δικαιολόγηση των ανατιμήσεων στα συμβατικά υπάρχει έτοιμη: αύξηση του κόστους κατασκευής, λόγω προσαρμογής στις νέες πού αυτσηρές προδιαγραφές ρύπων.
Οι δηλώσεις βέβαια θα επιβεβαιωθούν, αλλά το πορτοφόλι σας δεν θα χαρεί όσο θα περιμένατε!
Αυτά τα προφανέστατα πράγματα, των οποίων οι ενδείξεις υπάρχουν ήδη, επιλέγουν να τα αγνοούν όσοι περιμένουν με ανυπομονησία τον πλήρη εξηλεκτρισμό. Με τις ίδιες ακριβώς βιομηχανικές μεθόδους του σήμερα, ας πούμε σε 5 χρόνια θα υπάρξει μαζική, 10πλάσια ή 20πλάσια παραγωγή μπαταριοκίνητων αυτοκινήτων, δηλαδή θα 20πλασιαστεί ας πούμε η ζήτηση πρώτων υλών μπαταριών, αγωγών κλπ. Με **ποιο **(Λαπ, το νου μας) μαγικό τρόπο θα πέσουν οι τιμές ενώ 20πλασιάζεται η ζήτηση, από που θα προκύψουν οι 'οικονομίες κλίμακας' που επικαλούνται... μόνο αυτοί το ξέρουν, αλλά δεν μας το λένε.
Και κάποτε υπήρχε και η λύση της Κίνας, του πειναλέου δισεκατομμυρίου Κρατικών εργατών. Σήμερα που οι Κινέζοι προσπαθούν να κάνουν outsourcing στην υπανάπτυκτη Αφρική για να συγκρατήσουν το κόστος, από που θα προκύψουν οι εφαρμογές υψηλής Τεχνολογίας και λοιπά που υποτίθεται μειώνουν το κόστος;
(spoiler: από πουθενά)
-
Οι νεες μπαταριες δεν θα χρησιμοποιουν εξωτικα υλικα που ειναι ακριβα, δυσκολα ανακυκλωσιμα και δυσευρετα. Αυτο ειναι που θα ριξει τις τιμες.
-
Δεν είναι καθόλου παράλογο να αυξηθούν οι τιμές των συμβατικών αυτοκινήτων. Λόγοι (ή δικαιολογίες) υπάρχουν πολλοί: Η συμμόρφωση σε Euro 7, 8 κτλ, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η επιθυμία κάποιων κατασκευαστών να στρέψουν τους καταναλωτές στην ηλεκτροκίνηση, κλείνοντας την ψαλίδα των τιμών από κάτω προς τα πάνω. Αν στους παραπάνω λόγους προστεθεί και μια μελλοντική έξτρα φορολόγηση των 'ρυπογόνων' συμβατικών, δένει το γλυκό...
Εξάλλου έχουμε δει εμφανέστατες 'πληθωριστικές' τάσεις στην πλειονότητα των κατασκευαστών τα τελευταία δύο χρόνια, παρόλο που η μείωση της ζήτησης θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.
-
Λένε ότι το 2025, οι τιμές θερμικών κι ηλεκτρικών θα εξισωθούν. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, σε 4 χρόνια, το αντίστοιχο καινούριο Enyaq να είναι σημαντικά φθηνότερο του σημερινού.
Πάνω σε αυτό θα πω ότι αν προσέξετε λίγο τις σχετικές δηλώσεις, αλλά και τις πρόσφατες ανατιμήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων, θα δείτε ότι μάλλον υπάρχει και φάκα πίσω από το τυράκι... Θα εξισωθούν λοιπόν οι τιμές πιθανώς, αλλά όχι μόνο με μείωση των τιμών των ηλεκτρικών αλλά και με (κατά την προσωπική μου άποψη) μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τιμών των συμβατικών. Δηλαδή αν π.χ. ένα συμβατικό αυτή τη στιγμή κοστίζει 20 χιλιάρικα κι ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό 30 χιλιάρικα, σε τέσσερα χρόνια μπορεί να αγοράζονται και τα δύο στα 27 χιλιάρικα. Η δικαιολόγηση των ανατιμήσεων στα συμβατικά υπάρχει έτοιμη: αύξηση του κόστους κατασκευής, λόγω προσαρμογής στις νέες πολύ αυστηρές προδιαγραφές ρύπων.
Οι δηλώσεις βέβαια θα επιβεβαιωθούν, αλλά το πορτοφόλι σας δεν θα χαρεί όσο θα περιμένατε!
Skoda Enyaq - ηλεκτρικό SUV