-
Το συγκεκριμένο αμάξι είναι το πρώτο πραγματικά 'φθηνό' οικογενειακό ηλεκτρικό με χώρους που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του και να πει ότι το αγόρασα για οικονομία .... μπράβο στην Σκόντα.
-
Είναι ακόμη αφορολόγητο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Αλλιώς θα πήγαινε 45 χήνες φουλαριστό.
-
380 χλμ με συναιτή οδήγηση και χωρίς κλιματισμό.
Άρα ταξίδι εθνική με 140 χλμ, κλιματιστικό και φουλ φορτωμένο για διακοπές με οικογένεια και μπαγκάζια, πόσα θα βγάζει; Καμιά 200 χλμ;
Αν έχεις να ανεβοκατέβεις και τίποτα βουνά, φαντάζομαι ότι αφού θα υπάρχει μεγαλύτερο ζόρι θα μειώνεται κι άλλο η αυτονομία.
-
Δυστυχώς αυτό ισχύει για τα τωρινά ηλεκτρικά. Ουσιαστικά κάνουν απαγορευτικό το ταξίδι στην εθνική με κανονικές συνθήκες.
Δλδ με 130 και κόσμο και κλιματισμό ούτε Αθήνα Λαμία δεν πας....
-
Αν εχεις να ανεβοκατεβεις βουνα θα δουλεψει και η ανακτηση ενεργειας. Οποιος ενδιαφερεται πραγματκα, περιμενει να δει εμβελεια σε πραγματικες συνθηκες απο τους απειρους youtubers που υπαρχουν και αποφασιζει αν τον ενδιαφερει ή οχι η περιπτωση
-
Με τόσο ογκώδες αμάξωμα, ξεχνάς τα μακρινά ταξίδια με 130. Στη δική μου περίπτωση, που δεν κάνω τέτοια σχεδόν ποτέ, μια χαρά θα το αγόραζα, ακόμα και με τη μικρή μπαταρία. Επειδή είναι εντυπωσιακό σε εμφάνιση, νομίζω ότι αξίζει να δώσεις το κάτι παραπάνω για να το πάρεις σε καλό χρώμα και με σωστή ζάντα, με προσεγμένο εσωτερικό παρά την πιο δυνατή έκδοση ή την πιο μεγάλη μπαταρία. Αν μπορείς να τα πάρεις όλα, αυτό είναι το καλύτερο αλλά ανεβαίνει η τιμή. Έχει μια αγγελία που μου αρέσει πολύ:
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/312980680-skoda-enyaq
-
Mε 120km/h gps, 9 βαθμους εξωτερικη θερμοκρασια, η πραγματικη αυτονομια ειναι 297km.
Mε 90 gps, 449km.
Με την μεγαλη μπαταρια & 20'' ελαστικα
-
Όλα αυτά που λέτε είναι χωρίς κλιματισμό ή θέρμανση, με 100% φορτισμένη και καινούργια μπαταρία, τα στενά λάστιχα, κλειστά παράθυρα, και 2 άτομα μέσα.
Αεροτομές και βόιδι κιτ, φαρδιά ζαντικά, 5 άτομα μέσα με το ένα η χοντρή πεθερά, φουλ μπαγκάζια , κρεμασμένα ποδήλατα και μπαγκαζιέρες, άτσαλη οδήγηση, κοτσαδόροι, μποτιλιαρίσματα, κοκ σημαίνουν νέες μειώσεις.
-
Mε 120km/h gps, 9 βαθμους εξωτερικη θερμοκρασια, η πραγματικη αυτονομια ειναι 297km.
Mε 90 gps, 449km.
Με την μεγαλη μπαταρια & 20'' ελαστικα
Είσαι κάτοχος; Αν ναι πες μας και τις υπόλοιπες συνθήκες οδήγησης. Πχ τι γίνεται όταν βάζεις κλίμα ή καλοριφέρ , όταν πηγαίνετε πχ με 3-4 άτομα με μπαγκαζια και κλίμα με 120 χλμ πόση αυτονομια βγάζει;
-
δεν ειμαι κατοχος, οι μετρησεις ειναι απο τις δοκιμες αυτου:
ο οποιος εχει καταγραψει με ακριβεια τα περισσοτερα ηλεκτρικα. Στο καναλι του μπορεις να βρεις την πληρη δοκιμη.
-
Από ότι βλέπω στο παραπάνω βίντεο με 120 χλμ έβγαλε 316 χλμ αυτονομία , με 21 ιντσών ζάντες! ( για ποιο λόγο τοσο μεγάλες;) Με την μεγάλη μπαταρία προφανώς ένα άτομο χωρίς αποσκευές με 7 βαθμούς θερμοκρασία.
Θεωρώ καλοκαίρι ελληνικό με 30 βαθμούς κλίμα 3 άτομα και αποσκευές με 120 η αυτονομία αν ξεπερνά τα 200 χλμ θα είναι επιτυχία. Και όλα αυτά με την μεγάλη μπαταρία με την μικρή ανάξια λόγου η συζήτηση....
Οπότε καταλήγουμε ότι και αυτό το αμάξι αν είναι να το πάρεις με 4.64μ για να κυκλοφορήσει στην πόλη ώστε να ανακτά ενέργεια δεν έχει νόημα λόγω μεγάλου όγκου (1.87 πλάτος δεν μπαίνει σε στενά εύκολα) .
Το αυτοκίνητο σαν διαστάσεις φωνάζει ταξιδεψεμε αλλά η τεχνολογία της μπαταρίας του σου κόβει τις πολλές ορέξεις....
-
οι υψηλες θερμοκρασιες δινουν μεγαλυτερη αυτονομια στα ηλεκτρικα, οχι μικροτερη! Επισης βοηθουν στο να μην κρυωσει η μπαταρια στο ταξιδι, οποτε φορτιζει πιο γρηγορα (σε γρηγορο φορτιστη)
-
Ιδού τα νούμερα:
https://ev-database.org/car/1280/Skoda-Enyaq-iV-80
300 χιλιόμετρα στους -10 και 385 στους 23 χωρίς AC. Προφανώς στους 30 ΜΕ AC θα είναι κάπου στα 330-340. Χοντρικά μετά από 2,5-3 ώρες ταξίδι, θα χρειαστεί μία στάση. Αν μπουν πραγματικοί ταχυφορτιστές (κι όχι 50άρηδες όπως τώρα), θα είναι υπόθεση ενός 20λεπτου για να πας Θεσσαλονίκη. Με την υπάρχουσα κατάσταση, θέλει σίγουρα παραπάνω. Ναι, όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν κάνει για τύπους που ανεβαίνουν στο όχημα και ξεχνούν να κατέβουν.
Εγώ πάλι το λιγουρεύομαι σε 3-4 χρονάκια, μεταχειρισμένο στα 15 χιλιάρικα.
-
Εγω όλα τα ηλεκτρικά πλην των πολύ μικρών για μεσα στην πόλη τα βρίσκω άχρηστα ακόμα λογω των απειροελαχιστων υποδομών στην ελλαδα και τις πολύ μεγαλες τιμες που είναι μονο για early adopters
Ενα μικρό σαν δευτερο αυτοκίνητο μονο μεσα στην πόλη αντιθέτως παρεχει πολλά πλεονεκτήματα αν το χρησιμοποιεις καθημερινα οποτε και κανεις αποσβεση τα εξτρα χρηματα σε βαθος χρονου.
Παρολα αυτά σαν εμφανιση και ΜΟΝΟ αυτο το SKODA είναι μακραν ότι ωραιοτερο και εντυπωσιακότερο εχω δει σε ηλεκτρικο SUV μακραν ποιο ομορφο απο το ID4 που βασιζεται και εξωτερικα και εσωτερικα. Μονο και μονο γιαυτο well done Skoda απο μενα.
-
Νομίζω ότι θα εκπλαγείς αν μπεις στο Plugshare και δεις πόσοι φορτιστές έχουν μπει στη χώρα μας και πόσοι προστίθενται κάθε εβδομάδα. Οι υποδομές αναπτύσσονται με σκανδαλώδη ρυθμό. Τώρα, για την τιμή, είναι όλα μαθηματικά. Ένα ID.4 ας πούμε, θα βγει πολύ φθηνότερο σε βάθος δεκαετίας από ένα Tiguan αντίστοιχης ιπποδύναμης. Αυτό που δεν υπάρχει ακόμα είναι προσφορά φτηνών μοντέλων, αλλά ελπίζουμε με το Dacia Spring να καλυφθεί κι αυτό το κενό.
Από εκεί και πέρα, όντως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Enyaq. Είναι εντυπωσιακό και πολύ ευρύχωρο. Περιμένουμε από την Skoda και μια πρόταση μοντέλου-χαμάλη, κάτι στις διαστάσεις του Scala. Δηλαδή ένα αμάξι-εργαλείο για τον μισθωτό και τον μεροκαματιάρη.
-
Νομίζω ότι θα εκπλαγείς αν μπεις στο Plugshare και δεις πόσοι φορτιστές έχουν μπει στη χώρα μας και πόσοι προστίθενται κάθε εβδομάδα. Οι υποδομές αναπτύσσονται με σκανδαλώδη ρυθμό.
φιλε μου ειμαστε πολυ πισω. Πχ. στην Ευρωπη βαζουν ταχυφορτιστες 250ΚW και μεις συζηταμε αν θα βρεις καποιον στα 50 τον οποιο μαλιστα θα πληρωσεις χρυσο.
ακομη και με 125KW παντως αρκει μια σταση 15-20' για να πας Αθηνα - Θεσ/νικη
ειμαι FULL υπερ των ηλεκτρικων, απλα ακομη ειναι νωρις (για την δικη μου χρηση αυτη τη στιγμη).
-
οι υψηλες θερμοκρασιες δινουν μεγαλυτερη αυτονομια στα ηλεκτρικα, οχι μικροτερη! Επισης βοηθουν στο να μην κρυωσει η μπαταρια στο ταξιδι, οποτε φορτιζει πιο γρηγορα (σε γρηγορο φορτιστη)
Ναι αλλά τα 30αρια της Ελλάδας ζητούν 21 βαθμούς κλίμα μόνιμα και δεν έχω δει κανένα να δίνει στοιχεία για τέτοιες συνθήκες.
Περιμένω κατόχους με τέτοιες συνθήκες να κάνουν τον ηρωισμό να κάνουν ένα ταξίδι με την οικογένειά να μας πουν τι αυτονομία έκαναν και πόσες ώρες έκαναν να πάνε στον προορισμό τους.
-
Νομίζω ότι θα εκπλαγείς αν μπεις στο Plugshare και δεις πόσοι φορτιστές έχουν μπει στη χώρα μας και πόσοι προστίθενται κάθε εβδομάδα. Οι υποδομές αναπτύσσονται με σκανδαλώδη ρυθμό. Τώρα, για την τιμή, είναι όλα μαθηματικά. Ένα ID.4 ας πούμε, θα βγει πολύ φθηνότερο σε βάθος δεκαετίας από ένα Tiguan αντίστοιχης ιπποδύναμης. Αυτό που δεν υπάρχει ακόμα είναι προσφορά φτηνών μοντέλων, αλλά ελπίζουμε με το Dacia Spring να καλυφθεί κι αυτό το κενό.
Από εκεί και πέρα, όντως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Enyaq. Είναι εντυπωσιακό και πολύ ευρύχωρο. Περιμένουμε από την Skoda και μια πρόταση μοντέλου-χαμάλη, κάτι στις διαστάσεις του Scala. Δηλαδή ένα αμάξι-εργαλείο για τον μισθωτό και τον μεροκαματιάρη.
Η δουλεια μου είναι τέτοια που ταξιδευω πολύ , παρα πολυ
ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ είμαστε αυτη την στιγμη όταν στις σκανδιναβικές χώρες σε όλες σχεδον τις εργασίες έχουν φορτιστες και επιδοτουν τα ηλεκτρικα αυτοκίνητα τόσο που τα μισα ταξι είναι TESLA. Οπου σταθεις να κλάσεις εχει φορτιστη
Αλλοι μισθοί βεβαια και πολύ ποιο πλούσιες χώρες αλλα ρε φίλε αν δεν έχει τουλάχιστον 10 φορτιστές σε ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ και ωσπου να ξεκινάς ταξίδι οπως κανεις με ενα απλό αυτοκίνητο χωρίς να κανεις planning που να σταματήσεις για να φορτισεις δεν νοειται τιποτα αλλο εκτος από μικρα ηλεκτρικα πόλης. Αυτή είναι η αποψη μου και είμαστε πολύ μακρια ακόμη
Σε 10 χρόνια (μπορει και νωριτερα) η εξέλιξη των μπαταριών, το δικτυο φορτιστων η τιμη των ηλεκτρικών θα είναι όλα πολύ ποιο λογικά. Ως τότε με ελάχιστες εξαιρέσεις (μινι ηλεκτρικο πολής σαν δευτερο αυτοκίνητο) τα ηλεκτρικα για ΜΕΝΑ είναι απλά για early adopters και όχι καλή λύση
Δεν πιανω την καυτή πατατα για την ενεργεια καθε αυτήν που αν συνεχίζει να παραγεται απο ορυκτα καυσιμα (λιγνήτη) ή από καύση diesel κτλ και όχι από καθαρη πηγες ενεργειας (ανεμογεννητριες, κυματοθραύστες και ηλιακα πάρκα) για να τροφοδοτήσει αυτα τα αυτοκίνητα όλο το concept είναι μια χαζομαρα.
ΥΓ Δεν είμαι καθολου αρνητικός στα ηλεκτρικα απλά μαρεσει να λέω τα πραγματα οπως τα βλέπω τωρα και όχι οπως θα ήθελα να είναι
-
.SPIROS. wrote:
Οι μπαταρίες θέλουν μέτριες θερμοκρασίες (15-25 Κελσίου), οτιδήποτε χαμηλότερο ή υψυλότερο μειώνει την απόδοσή τους.
Οι μπαταριες θελουν 30-45 βαθμους για μεγιστη αποδοση. Μιλαω για θερμοκρασια πανω στην μπαταρια, οχι περιβαλλοντος. Εκει περιπου τις προθερμαινει πχ η Τεσλα πριν φθασεις σε καποιον ταχυφορτιστη.
-
Οι μπαταρίες θέλουν μέτριες θερμοκρασίες (15-25 Κελσίου), οτιδήποτε χαμηλότερο ή υψηλότερο μειώνει την απόδοσή τους.
Skoda Enyaq - ηλεκτρικό SUV