-
Όπως θα ξέρετε όλοι, με τον Λαπ έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές, σε σημείο να λογοφέρουμε κιόλας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του την "λέτε" όταν έχει τα δίκια του, ο άνθρωπος! Η γενιά του όντως ήταν πολύ άτυχη. Ακόμα και η δική μας γενιά στα 45 είναι άτυχη. Θα μου πεις "άλλοι πέρασαν πόλεμο ρε μεγάλε". Ναι, ακόμα πιο άτυχη εκείνη η γενιά. Το γεγονός όμως ότι ένας σημερινός 30άρης δεν μπορεί να ορθοποδήσει (στην Ελλάδα τουλάχιστον), ή ένας 40-50 αν χάσει την δουλειά του (και δεν είναι τίποτα κομπιουτεράς, οι οποίοι έχουν απορρόφηση), δεν θα βρει δουλειά ξανά, πρέπει να σας λέει κάτι...
-
@realzeus said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Όπως θα ξέρετε όλοι, με τον Λαπ έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές, σε σημείο να λογοφέρουμε κιόλας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του την "λέτε" όταν έχει τα δίκια του, ο άνθρωπος! Η γενιά του όντως ήταν πολύ άτυχη. Ακόμα και η δική μας γενιά στα 45 είναι άτυχη. Θα μου πεις "άλλοι πέρασαν πόλεμο ρε μεγάλε". Ναι, ακόμα πιο άτυχη εκείνη η γενιά. Το γεγονός όμως ότι ένας σημερινός 30άρης δεν μπορεί να ορθοποδήσει (στην Ελλάδα τουλάχιστον), ή ένας 40-50 αν χάσει την δουλειά του (και δεν είναι τίποτα κομπιουτεράς, οι οποίοι έχουν απορρόφηση), δεν θα βρει δουλειά ξανά, πρέπει να σας λέει κάτι...
οι χορτασμενοι και πΕλουσιοι δεν αντιλαμβανονται την πεινα....
η μονη μου ενστασις ειναι πως παντα ηταν δυσκολο να αποκτησεις οικονομικη ανεση καλη εαν δεν παντρευοσουν ή κληρονομουσες γιουρα και χρυσαφια. και εαν δεν ησουν μεγαλολαμογιο έστω και μικρολαμογιο της αρπαχτης. ηταν ομως ευκολοτερο να ζησεις στη πικρα γιατι δεν ηξερες και αλλιως.
η γενια μας λοιπον εχει απειρους σε καθε κλιμακα λαμογιας ή κληρονομους λαμογιας και φταιμε ολοι που αφησαμε να συμβει ή και ειμαστε συνενοχοι φορτωνοντας ετσι τους νεωτερους με τοιχο δυσκολιας στην οικονομικη επιτυχια στη ζωη. -
Γάτε μου καλά τα λες. Δεν μίλησα όμως για πλουτισμό. Έστω να σταθείς στα πόδια σου είναι πολύ δύσκολο πλέον. Κάνε ένα απλό πείραμα, μπες στο linkedin και δες τι αγγελίες υπάρχουν για Θεσσαλονίκη. Μόνο για προγραμματιστές έχει...
-
Αυτό που λέει ο γάτος μου το λένε μεγαλύτεροι από τον γάτο σε ηλικία. Δεν τα καταφέραμε ως γενιά της μεταπολίτευσης. Σας παραδώσαμε μια χειρότερη Ελλάδα (στον οικονομικό τομέα) και με μεγάλες δυσκολίες για το μελλον σας. Κάποιοι κιόλας λένε πως ως εκπρόσωποι της γενιάς της μεταπολίτευσης μας ζητούν συγχώρεση. Δεν είχαν μια τέτοια Ελλάδα στον μυαλό τους όταν ήταν αυτοί νέοι.
Αυτό και μόνο, η αναγνώριση δηλαδή των δυσκολιών των νέων, πιστέψτε με, δίνει ψυχικά αποθέματα σε πολλούς.Από την άλλη οκ σε κάποια πράγματα πήγαν την Ελλάδα πολλά βήματα προς την Ευρώπη. Σε κοινωνικο, καλλιτεχνικό, δημιουργικό επίπεδο, υποδομές. Να είμαστε αντικειμενικοί.
Τώρα για τους σημερινούς νέους....δεν ξέρω. Η ζωή θα δείξει τι θα παραδώσουμε
Δεν ξέρω αν η υπερπροσπάθεια να καλύψουν οι νέοι το κενό από το επίπεδο διαβίωσης τον προγόνων τους, μη ξεχνάμε πως θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς τους, θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν άλλους τομείς μιας σύγχρονης κοινωνίας. Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν εκπτώσεις σε πολλές άλλες εκφάνσεις μιας κοινωνίας που θα καθοδηγείται από τους σημερινούς νέους διότι δεν θα υπάρχει χώρος για αλλά οράματα παρά μόνο η κάλυψη του κενού του βιοτικού επιπέδου.
Ήδη βλέπουμε υποκουλτούρα που ως αφήγημα έχει μονάχα τον εύκολο πλουτισμό. Σημαίνει ότι υπάρχει ενα βαθυτερο κόμπλεξ με το βιοτικό επίπεδο.
-
Το 1978 ο βασικός μισθός ήταν 8000 δρχ. Αλλά τότε είχαμε 25 % πληθωρισμό και αυξήσεις γύρω στο 20 %. Δηλαδή το 77 6500 το 76 5500 και το 75 λίγο κάτω από 5000 που θυμάται και ο φίλος.
Αλλά το σπίτι που τελείωσε το 1975 θα είχε ξεκινήσει το 1973 που ο μισθός θα ήταν 3500.
Τα σπίτια ήταν πολύ πιο απλά από τα σημερινά και αναλογικά θα είχαν λιγότερο από το μισό κόστος των σημερινών.
Τιμές πώλησης θυμάμαι γύρω στο 1980 στις 17000 δρχ αλλά το 1975 μπορεί οι τιμές να ήταν 5000 το τμ.
Για παράδειγμα το 1984 το κόστος του έτοιμου μπετόν με σίδερα και εργασία ήταν 3000 δρχ και οι τιμές πώλησης 40000, ενώ το 1987 ήταν 9000 και 100000 αντίστοιχα.Αναλογικά ανάμεσα στο 80 και στο 75 μας βγάζει μια τιμή στα 3000-3500.
-
Το 1975
"Παράλληλα, ο μέσος όρος των γυναικείων αποδοχών ήταν περίπου ο μισός σε σχέση με εκείνον των ανδρών. Για τις γυναίκες υπαλλήλους, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών ήταν 5.855 δραχμές, την ίδια ώρα που για τους άντρες υπαλλήλους ήταν 10.968. "Εδώ βλέπουμε νομοσχέδιο για την θέσπιση του κατώτατου μισθού το 1975 σε δυοφασεις. Μια τον Μάρτιο και μια τον Αύγουστο
Ο κατώτατος μισθός ανειδίκευτου τον Αύγουστο ήταν 4338 δρχ. Σε σημερινη ισοτιμία 720 ευρώ.Δηλαδή λίγο πιο κατω από τον μέσο όρο μισθων των γυναικών σύμφωνα με το άρθρο πιο πάνω. Και αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο μισθών των ανδρών. Τα 10.968 σε σημερινή ισοτιμία είναι 1850 ευρώ.
https://www.taxheaven.gr/circulars/9370/e-g-s-s-e-1975Δηλαδή βλέπουμε πως το εύρος μεταξύ βασικου και μέσο μισθού ήταν πολύ μεγάλο. Αυτό εναρμονίζεται και με αυτά που σας έχω μεταφέρει από ηλικιωμένους πλέον πως τότε άλλαζαν εργασία και είχαν ευκαιρίες για πολλαπλάσιασμο των εισοδημάτων τους. Για αυτό και η κοινωνία έδωσε βάση στη μόρφωση των παιδιών της, διότι μπορούσε ο σπουδαγμένος και καλά καταρτισμένος σε μια τέχνη να αυξήσει κατακόρυφα τα εισοδήματα του, το οποίο σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχει μια οριζοντιοποιηση των μισθών στην αγορά.
Αλλά, ακόμα και αν τα νούμερα του Άλεξ ισχύουν έχουμε 15 φορές το εισόδημα για ένα νορμάλ απλό σπίτι και σήμερα αν όχι 250, πες 150 φορές. Δηλαδή πρέπει να προσπαθήσει όχι μια, ούτε δύο αλλά δέκα φορές περισσότερο ένας σημερινός νέος για να αποκτήσει ότι και ο γονιός του στο παρελθόν στην ίδια χώρα, στην ίδια ηλικία, με τα ίδια προσόντα και χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιος πόλεμος. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει το πλαίσιο για να προσπαθήσει. Αν υπάρχουν οι ευκαιρίες για να κάνει αυτήν την υπερπροσπάθεια.
-
Λαπη δεν ειμαστε γενια της μεταπολιτευσης. Ειμαστε γεφυρα εποχής πασοκ με χοντρου και κριση. Το οποιο καλο κλιμα υπηρξε στους τζενερεισον χ το πολυ 15 χρoνια.
Η προηγουμενη γενια και η προπροηγουμενη ειχαν ολα τα χρονια της ευμαριας. Ενω ενας του 67 εφτασε στη κριση μολις 43 ετων, πανω στο φουλ των υποχρεωσεων -
-
Έλα με τον βρωμοπασόκο, μας γυρνάνε τα άντερα πρωί πρωί…από τους πιο σιχαμένους πολιτικούς…
-
Λαπ στα βασικά δεν διαφωνούμε, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των εισοδημάτων.
Η γενιά του γιού μου σιγά σιγά ξεφεύγει από τα χαμηλά του βασικού.
Δηλαδή μισθοί των 1000-1300 είναι συχνοί πλέον και κάποιοι πλησιάζουν και τα 2000.Να θυμίσω ότι 650 τον μήνα ήταν η δόση των 100000 δανείου.
Και ότι ναι έχουν ανέβει τα σπίτια, αλλά όχι όλα τα σπίτια.Εύκολα βρίσκεις σπίτια κάτω από 200000 25-30 ετών που είναι σε καλές περιοχές και σε καλή κατάσταση.
Επίσης δάνειο παίρνεις μέχρι ηλικίας 80 ετών στην λήξη του.
-
Οι μισθοί των 1200 ευρω εχουν παρόμοια αγοραστική δυναμη με αυτή των 1000 ευρώ που έδιναν πριν 2-3 έτη και αυτο λόγω πληθωρισμού.
Αν ο μέσος μισθός ήταν στα 2200 δηλαδή στα μισά από την κεντρική Ευρώπη που είναι στα 4000+ ευρώ τότε ναι θα λεγαμε πως υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες ακόμα και αν έχουμε μισό μισθό και παρόμοιες τιμές με κοινό νόμισμα
Πλέον οι δόσεις για τα 100000 λόγω αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ είναι κατά μέσον όρο στα 750 ευρώ.
Στα δάνεια ταξιδευτή, δεν δίνουν οι τράπεζες δάνειο με 750 ευρώ δόση μετά τα 65-70 έτη και με συντάξεις 1100 ευρώ το πολύ.Μόνο τα φάρμακα στους ηλικιωμένους είναι το 40% της σύνταξης.
Αυτά που δίνουν σε αυτές τις ηλικίες είναι για αστεία ποσα -
Διάβαζε καλά τι γράφω πριν γράψεις.
Είπα ότι ΣΤΗΝ ΛΗΞΗ του δανείου να είσαι μέχρι 80 ετών.
Αρα για 15ετία τα 65, για 25ετία τα 55, για 35ετία τα 45.
-
Ε ναι αυτό υπολογίζουν. Αν πας στα 50 σου να πάρεις δάνειο 30ετιας με 750 ευρώ δόση, 99,9% δεν θα στο δώσουν.
Αν το κάνεις 15 ετια πας στα 1200,1300 ευρώ δόση..... Ποιος μέσος υπάλληλος θα δίνει 1300 ευρώ δόση δανείου;
Για την απόκτηση κατοικίας απαιτείται σοβαρή προκαταβολή και μικρή ηλικία.
Αυτά οι γενιά των κρίσεων που επί 12-14 έτη δεν μπορούσε να αποταμιεύσει και πλέον μεγάλωσε....πως να το καταφέρει;Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί κρατική παρέμβαση με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ξεχωριστού υπουργείου. Δεν είναι απλά θέμα αγοράς και των νόμων που την διέπουν
-
LAP αναρωτιέμαι. Έχεις κάνει προσπάθεια εύρεσης/αγοράς σπιτιού;
Από τα γραπτά σου, μου φαίνεται ότι μάλλον δεν έχεις βγει στην γύρα να ψάξεις και να αφιερώσεις όσο χρόνο χρειάζεται.Η δική μου εμπειρία (δύο προσπάθειες αγοράς 2005 & 2015, η δεύτερη με τα γνωστά αποτελέσματα) μου έδειξε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο θέμα του δανείου, αλλά στην εύρεση κατοικίας.
Άλλωστε χωρίς εύρεση κατοικίας καμιά τράπεζα δεν δίνει δάνειο. Πρώτα βρίσκεις σπίτι και μετά παίρνεις δάνειο αν και εφόσον. Μάλιστα ορισμένες δεν δίνουν καν ούτε προέγκριση δανείου, αφού ζητάνε συγκεκριμένα στοιχεία της κατοικίας που αναζητείται.
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Συμφωνώ και διαφωνώ. Ηλικία μέχρι 50 ετών είναι μια χαρά. Έτσι και αλλιώς τα στεγαστικά έχουν όριο 25 ή 30 έτη ως προϊόν. Προκαταβολή ναι πλέον θες μεγάλη, περί το 25-35% της τιμής αγοράς. Άρα για ένα σπίτι 300.000 κάποιος θέλει τουλάχιστον 80.000 προκαταβολή.
-
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
LAP αναρωτιέμαι. Έχεις κάνει προσπάθεια εύρεσης/αγοράς σπιτιού;
Από τα γραπτά σου, μου φαίνεται ότι μάλλον δεν έχεις βγει στην γύρα να ψάξεις και να αφιερώσεις όσο χρόνο χρειάζεται.Η δική μου εμπειρία (δύο προσπάθειες αγοράς 2005 & 2015, η δεύτερη με τα γνωστά αποτελέσματα) μου έδειξε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο θέμα του δανείου, αλλά στην εύρεση κατοικίας.
Άλλωστε χωρίς εύρεση κατοικίας καμιά τράπεζα δεν δίνει δάνειο. Πρώτα βρίσκεις σπίτι και μετά παίρνεις δάνειο αν και εφόσον. Μάλιστα ορισμένες δεν δίνουν καν ούτε προέγκριση δανείου, αφού ζητάνε συγκεκριμένα στοιχεία της κατοικίας που αναζητείται.
Είμαι σε διαδικασία αγοράς εδώ και 6 μήνες και το πρόβλημα δεν είναι σίγουρα ούτε τα δάνεια,ούτε η έλλειψη κατοικιών.
Το πρόβλημα είναι που ξαφνικα σχεδόν όλα τα προάστια της Αττικής τουλάχιστον ,αποφάσισαν να εναρμονιστούν με τιμές Κηφισιας(τουλάχιστον)!
Έτσι ένα απλό 100αρι διαμέρισμα πχ στον Κορυδαλλο έχει φτάσει τις 310.000 ευρώ!!!!!!!
Τα ίδια και χειρότερα στα παλαιότερα σπίτια. -
Ο Αγιος Στεφανος έχει εναρμονιστεί με τη Νικαια και το Περαμα!!!!
Όσοι θέλουν να πάρουν κατοικία με δάνειο είναι σχεδόν σίγουρο ότι απλά δεν θα τα καταφέρουν να αποπληρώσουν σχεδόν ποτέ! -
Σπίτια αγοράζουν μόνο Έλληνες; Εγώ μαθαίνω ότι διάφοροι κάτοικοι άλλων χωρών αγοράζουν με μετρητό ακόμη και τα κοτέτσια... Ούτε δάνεια, ούτε τράπεζες, ούτε προεγκρίσεις. Και κάτι μαθαίνω ότι στο κόλπο έχουν μπει και πολλά μεσιτικά. Σπρώχνουν τα ακίνητα σε ξένους και αφήνουν τους Έλληνες στην ουρά να περιμένουν.
Κάποια κυρία μου έλεγε: "Σιγά μην το δώσουμε σε Έλληνα. Σε Κινέζο θα το δώσουμε άμεσα, διπλάσια τιμή και μετρητό."
-
Αυτά ισχύουν μερικώς και είναι εξαίρεση στον κανόνα.
Είναι για περιοχές πέριξ του κέντρου. -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ε ναι αυτό υπολογίζουν. Αν πας στα 50 σου να πάρεις δάνειο 30ετιας με 750 ευρώ δόση, 99,9% δεν θα στο δώσουν.
Αν το κάνεις 15 ετια πας στα 1200,1300 ευρώ δόση..... Ποιος μέσος υπάλληλος θα δίνει 1300 ευρώ δόση δανείου;
Αυτά οι γενιά των κρίσεων που επί 12-14 έτη δεν μπορούσε να αποταμιεύσει και πλέον μεγάλωσε....πως να το καταφέρει;Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί κρατική παρέμβαση με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ξεχωριστού υπουργείου. Δεν είναι απλά θέμα αγοράς και των νόμων που την διέπουν
Lap το θέμα είναι όντως σοβαρό όπως και πολλά αλλά βέβαια.Ανακοινώθηκε ενα πρόγραμμα για σχετικά νεους που όμως αν το διαβάσεις είναι αστείο.
Αυτα αντιμετωπίζονται όντως με κεντρικό σχεδιασμό αρκεί να υπάρχει βούληση.
Προς το παρόν υπάρχει βούληση για τράπεζες,για Aegean,για αυτούς που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους,για αφορολόγητα πετρέλαια σε κάτι εφοπλιστές.
Για τους υπόλοιπους υπάρχουν πολλά pass και πολλή προσοχή να μην γίνουμε Σοβιετια και πήξουμε στα κουπονια!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2