-
-
Αφού τα ηλεκτρικά δεν τραβάνε, παίζουν όλα τους τα χαρτιά στο κουτσό άλογο των φεβ που θέλει φόρτιση στο σπίτι, αλλά θα φάει ρύπους στο κεφάλι, οπότε δεν θα δουλέψει στο λήζινγκ των εταιρικών.
Δεν ισχύει.
Η τεχνολογία των BYD και όχι μόνον αλλά και ευρωπαϊκών και ιαπωνικών phev που είδα σε κάποια βίντεο αυξάνει το SoC της μπαταρία.
Από ότι έχω καταλάβει πλέον έχουν ενσωματώσει πολύ μεγάλες γεννήτριες συγκριτικά με τα Full hybrid και τα παλιότερης γενιάς Phev
Μπορείς να ξεκινήσεις ταξίδι με 22-25% της μπαταρίας ως χαμηλότερο ανεκτό επίπεδο που σου επιτρέπει το αυτοκίνητο και σε 150 χλμ ταξιδιού να φτάσεις στον προορισμό σου με 60%.
Όντως με μια αυξημένη κατανάλωση ταξιδιού, που όμως στην πόλη θα την ελαχιστοποιήσει λόγω πολλών διαθέσιμων KWh από την μπαταρία.
Άλλο το να έχεις ως υβριδικό σύστημα να διαχειρίζεσαι την ενέργεια με διαθέσιμες 0,5KWh και άλλο με 10KWh, αλλάζει ο τρόπος που κινείσαι στην πόλη.
Έτσι ως μέσος όρος δεν θα διαφέρει πολύ από ένα FULL HYBRID
οπως ειπαμε και μεταξυ μας κερδιζεις ετσι ενα υβριδικο full power για το ταξιδι χωρις υποψιες απωλειων ισχύος , αλλα με κόστος την αυξημένη κίνηση +2-2.5 λτ καυσιμου ως τιμημα και την αραιωση της αναγκης φορτισης.
Το κερδος της αραιης φορτισης ειναι φανερο εκεινο που δεν ξερουμε ειναι αν υπάρχει διαφορά στην ιπποδυναμη/ροπη του αμαξιου μεταξύ 25 και 60%. Αν δεν υπάρχει διαφορά , περιοριζεται το κερδος...προφανώς θα υπάρχει διαφορά αν οταν πιεζεις το αμαξι αυτό μετα΄από λιγο χλμ πεφτει κατω από το 20% , αν δεν πεφτει παρα την πιεση και δεν υπαρχει πτωση ισχύος δεν εχεις ιδιαιτερο λογο.Ενα αλλο σενάριο είναι να κρατήσεις την μπαταρια γεματη ωστε φτάνοντας στον προορισμο σε πολη , που δεν θα εχεις δυνατότητα φορτισης, να εκμεταλευτεις αυτη την μπαταρια για κινηση στην πολη...
αυτη την επιλογη του κλειδωματος της μπαταριας σε επιθυμητό επιπεδο ειναι σιγουρο οτι την προσφέρουν τα dmi , ή πρέπει να το "κυνηγας" αυτο το σενάριο ? δλδ μπορεις να το κλειδωσεις πχ το 50% και το αμαξι να το κανει μονο του?
-
Από όσο έχω καταλάβει ναι το κλειδώνεις και το αυτοκίνητο έχει ως στόχο να την φορτίσει ως αυτό το ποσοστό.
Οπότε εάν είσαι πες στο 70% και κάνεις κάποιες προσπεράσεις με φουλ γκάζι και πάει ας πούμε 65-62%…αυτό θα την ξανά φορτίσει μέχρι εκεί που είπες μόλις λίγο μπεις στην πόλη είτε έχεις σταθερό το πόδι στο γκάζι.
Δηλαδή σπίτι σου και πάλι θα παρκάρεις με 70% ή ότι έχει προλάβει να φορτίσει -
το σεναριο που εξεταζετε χρησιμοποιειται κυριως για πολεις (νομιζω το λονδινο ειναι μια απο αυτες) οπου δεν σε αφηνουν να μπεις στο κεντρο της πολης αν κινεσαι "θερμικα". Δεν ξερω αν εχει νοημα για αυτο λογους εξοικονομησης χρηματων/καυσιμων. Δεν λεω οτι εχετε αδικο, απλα οτι ειναι κατι που χρηζει διερευνησης. Ο πιο αποδοτικος (βασει απωλειων οχι βασει τιμης) τροπος να φορτισεις μια μπαταρια ηλεκτρικου οχηματος ειναι σε φορτιστη dc. Οτιδηποτε αλλο εμπλεκει inverter οποτε θα υπαρχουν απωλειες.
-
Σαφέστατα.
Απλώς συζητούμε το σενάριο του να το φορτίζεις μια φορά την εβδομάδα και εάν ίσως και μήνα, ιδιαίτερα εάν κινείσαι πολη, περιφερειακά κτλ
Δεν πιστεύω να έχει υψηλότερη κατανάλωση από κάποιο άλλο υβριδικό.
Το όλο ζήτημα είναι να γίνει η πρώτη φόρτιση του στο 100%. Από εκεί και πέρα με το κλείδωμα του SoC σε ένα επιθυμητό κατώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό και την μεγάλη γεννήτρια το αυτοκίνητο το διαχειρίζεται
Εγώ αυτό φαντάζομαι. Στην πράξη δεν έχω ιδέα.
-
Σαφέστατα.
Απλώς συζητούμε το σενάριο του να το φορτίζεις μια φορά την εβδομάδα και εάν ιδιαίτερα εάν κινείσαι πολη, περιφερειακά κτλ
Δεν πιστεύω να έχει υψηλότερη κατανάλωση από κάποιο άλλο υβριδικό.
Το όλο ζήτημα είναι να γίνει η πρώτη φόρτιση του στο 100%. Από εκεί και πέρα με το κλείδωμα του SoC και την μεγάλη γεννήτρια το αυτοκίνητο το διαχειρίζεται
Εγώ αυτό φαντάζομαι.ν
μαντευω, αλλα απο οτι εχω δει, δεν εχει νοημα αυτο το πραγμα. Το αφηνεις στο auto και αν το συστημα ειναι σωστο, διαχειριζεται αυτο βελτιστα την ενεργεια. Αλλωστε τα φεβ δεν φτιαχτηκαν για να φορτιζουν μια φορα την εβδομαδα. Αναλογα με το μεγεθος της μπαταριας τους, φτιαχτηκαν για να κανουν "ηλεκτρικα", σε καθημερινη βαση οσα χιλιομετρα μπορει να βγαλει η μπαταρια τους. Απο εκει και περα ο οδηγος, αν θελει να εχει μεγιστη εξοικονομηση, θα πρεπει να τα φορτιζει.
Αν ειναι να κανεις ολους αυτους τους υπολογισμους που αναφερετε, ε ας παρετε κανονικο ηλεκτρικο
-
Κατσε να σου βάλω το βίντεο που συζητούσαμε στο παράλληλο forum. Ενα είναι αυτό που ξεκατινιαζόμαστε και ένα το παράλληλο που συζητούμε για αυτοκίνητα

Αυτός το ανέβασε αρκετά το SoC με ένα μικτό ταξίδι,
Οπότε εγώ το σκέφτομαι αντίστροφα. Πώς εφόσον το φορτίσεις στο 100% μια φορά μετά είναι πολύ εύκολο να αναβαζει κατά 1-2% μέχρι ας πούμε το 70% (εάν πέσεις στο 68-69%) παρά να το έχεις χαμηλά και να ανεβάσει απο το 25%-στο 70%.
Άρα πρακτικά θα έχει μόνιμα όλη τη δύναμη του powertrain και κατανάλωση παρόμοια με full hybrid.
Όλα αυτά υποθετικά
-
Κατσε να σου βάλω το βίντεο που συζητούσαμε στο παράλληλο forum. Ενα είναι αυτό που ξεκατινιαζόμαστε και ένα το παράλληλο που συζητούμε για αυτοκίνητα

Αυτός το ανέβασε αρκετά το SoC με ένα μικτό ταξίδι,
Οπότε εγώ το σκέφτομαι αντίστροφα. Πώς εφόσον το φορτίσεις στο 100% μια φορά μετά είναι πολύ εύκολο να αναβαζει κατά 1-2% μέχρι ας πούμε το 70% (εάν πέσεις στο 68-69%) παρά να το έχεις χαμηλά και να ανεβάσει απο το 25%-στο 70%.
Άρα πρακτικά θα έχει μόνιμα όλη τη δύναμη του powertrain και κατανάλωση παρόμοια με full hybrid.
Όλα αυτά υποθετικά
το ειπε πολυ καλυτερα απο οτι θα μπορουσα να το εκφρασω εγω

@JoanVilarino
1 month ago
Doing that is VERY inefficient and expensive... when charging the car with the petrol motor, you generate movement with the petrol, with is then used to generate energy, which is stored in the battery, and then used by the electric motor... in every step of that conversion you lose a little charge, and petrol motors are very unefficient (about 30% 40% of efficiency only)... always let your car deplete the battery and let the motor only maintain the level for emergencies, then charge it in a plug... the only exception is if you need for example use it as EV in a city where you are going, you can charge it a little in the road to have electricity when you reach the city, or if you're out of battery and need to climb a mountain road, where the EV motor is more efficient, but even so. In every other case, just let the car recover by itself... they are more intelligent than us
-
Πρόσεχε όμως τι λέω εγώ. Μιλάω για μια φόρτιση στο 100% και μετά απλώς να φορτίζει κατά 1-2% όπως όλα τα υβριδικά μέχρι το όριο που έθεσες στο SoC της μπαταρίας. Δηλαδή το χειρότερο σενάριο είναι σαν ένα υβριδικό
Αυτός ξεκίνησε το τεστ από το 25% δηλαδή το άφησε να πέσει τόσο χαμηλά, ενώ εγώ αναφέρω ΜΙΑ πλήρη φόρτιση στην πρίζα και τα υπόλοιπα τα αφήνεις στην εσωτερική γεννήτρια γύρω από το όριο που έθεσες.
Με την μέθοδο αυτην υποπτεύομαι πως έχεις και τους τρεις κόσμους,
Και HEV και PHEV και EV. Αναλόγως του που βρίσκεις πρίζα ή όχι και κυρίως χωρίς να χάνεις την δύναμη του powertrainΚατάλαβες το σκεπτικό μου;
Μη κολλάμε στην BYD. Υποπτεύομαι πως αυτό συμβαίνει σε όλα τα νέα PHEV.
-
Αυτό που γράφεις έχει νόημα μόνο με την λογική ότι δεν θέλω να φορτιζω καθόλου, και το σενάριο που είπαμε να κλειδώσεις μπαταρία για να είσαι απόλυτα ηλεκτρικός σε πόλη που δεν επιτρέπει τα θερμικά. Αλήθεια τα phev έχουν ένδειξη που βλέπουν οι κάμερες ότι κινούνται ηλεκτρικά;
Διαφορετικά ο χαμηλός βαθμός απόδοσης του θερμικού προκαλεί πολύ μεγάλες απώλειες για να φορτίσεις την μπαταρία και με υψηλό κόστος λόγω καυσίμου.
Το να κρατάς πάση θυσία την μπαταρία να μην χάνει πάνω από 1-2% μόνο διαρκώς είναι τρομερά κοστοβορο γιατί μπορεί υπό συνθήκες να μην σβήνει και ποτέ ο θερμικός.
Το σύστημα διαρκώς θα ζητάει καύσιμο για να κρατήσει την μπαταρία ακλόνητη συν έξτρα καύσιμο λόγω ανάγλυφου ή λόγω απαιτήσεων γκαζιού...
Θεωρητικά μπορείς να τα πετύχεις να έχεις πχ μια μπαταρία διαρκώς στο 70% και να μην έχεις ανάγκη πρίζας.
Όμως θα σου κοστίσει πολύ σε καύσιμο.
Πχ ακόμα και μέσα στην πόλη που θεωρητικά θα πήγαινε μόνο ηλεκτρικά βάζοντας του τόσο ψηλά τον πήχη της μπαταρίας ενω θα μπορεί να πάει ηλεκτρικά θα ανάβει ο θερμικός για να μην πέσει κάτω από το 70 ... -
Όχι δεν θα σου κοστίσει πολύ διότι οι kwh που φορτίζεις για να αναπληρώσεις το 1-2% είναι σχετικά ισόποσες με ένα απλό HEV που προσπαθεί να αναπληρώσει ένα 10-20% της μπαταρίας του.
Μη ξεχνάς ότι φορτίζεις και από το ρολάρισμα και απο την πέδηση πέρα από τον θερμικό ενώ ταυτόχρονα η γεννήτρια του ως PHEV είναι πολύ μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα HEV
Συνεπώς, στο ισοζύγιο δεν θα διαφέρεις πολύ από ένα HEV με μια μπαταρία χωρητικότητας πέριξ της 1Kwh.
Απλώς θα έχει μεγάλο περίσσευμα από kwh για γρήγορες προσπεράσεις τις οποίες θα τις ξανά αναπληρώνει σταδιακά το αυτοκίνητο.
Άρα θα έχεις και υβριδικό και δύναμη από phev και εαν βρεις πρίζες, EV.
Όντως, θα ίσχυε αυτό που λες εάν δεν είχε την δυνατότητα να κλειδώσεις το κατώτατο όριο του SoC της μπαταρίας ώστε να παίξεις οριακα με αυτό. Όπως δηλαδή συνέβαινε στα προηγούμενης γενιάς PHEV.
Από ότι έχω δει αυτό συμβαίνει σε όλα τα νέα PHEV, όχι μονάχα σε αυτό της BYD.
Δηλαδή το κλειδί εδώ είναι ο όρος "όριο".
Όλα αυτά όμως για να ισχύουν είναι απαραίτητη μια πρώτη φόρτιση στο 100 % ή τουλάχιστον >=70%
Αυτό υποπτεύομαι ότι θα συμβεί.
-
lap υποπτευομαι οτι εχεις ανακαλυψει το αεικινητο

-
Ασε που αιωρούμαι και χτυπάω στο ταβάνι. Βάσανο...

Εσύ κατάλαβες τι λέω, ποια η θεωρία μου;;;;
Δεν θα έχεις φθηνό κόστος μετακίνησης όπως ένα ev αλλά παρόμοιο με ένα HEV, και αυτό στο χειρότερο σενάριο.
Πάντα εφόσον έχεις φορτίσει μια φορά σε πρίζα.
-
Όχι δεν θα σου κοστίσει πολύ διότι οι kwh που φορτίζεις για να αναπληρώσεις το 1-2% είναι σχετικά ισόποσες με ένα απλό HEV που προσπαθεί να αναπληρώσει ένα 10-20% της μπαταρίας του.
Μη ξεχνάς ότι φορτίζεις και από το ρολάρισμα και απο την πέδηση πέρα από τον θερμικό ενώ ταυτόχρονα η γεννήτρια του ως PHEV είναι πολύ μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα HEV
Συνεπώς, στο ισοζύγιο δεν θα διαφέρεις πολύ από ένα HEV με μια μπαταρία χωρητικότητας πέριξ της 1Kwh.
Απλώς θα έχει μεγάλο περίσσευμα από kwh για γρήγορες προσπεράσεις τις οποίες θα τις ξανά αναπληρώνει σταδιακά το αυτοκίνητο.
Όντως, θα ίσχυε αυτό που λες εάν δεν είχε την δυνατότητα να κλειδώσεις το κατώτατο όριο του SoC της μπαταρίας ώστε να παίξεις οριακα με αυτό. Όπως δηλαδή συνέβαινε στα προηγούμενης γενιάς PHEV.
Όλα αυτά όμως για να ισχύουν είναι απαραίτητη μια πρώτη φόρτιση στο 100 % ή τουλάχιστον >=70%
Πάντως lap στο δικό μου παλαιότερης γενιάς βέβαια PHEV (Renegade XE), το να διατηρείς φορτισμένη τη μπαταρία με το e-save είναι ασύμφορο. Δουλεύει σχεδόν συνέχεια ο βενζινοκινητήρας και ανεβάζει αρκετά την κατανάλωση. Η επιλογή Hybrid δείχνει η καλύτερη από το να επιλέγεις εσύ το electric mode ή το e-save. Βέβαια φτάνεις στον προορισμό σου με μπαταρία στο 1 με 2%.
-
Το ερώτημα που θα πρεπει να απαντηθεί ειναι το εξης, αγοραζω byd phev αντι για παραδοσιακο hev. Ειναι δεδομενο οτι αν φορτιζω καθε μερα θα κινούμαι πιο οικονομικά, επίσης αν δεν φορτίζω καθόλου, το hev βγαίνει πιο οικονομικο.
Ποσες φορτίσεις τον χρονο πρέπει να κάνω ώστε τα 10κ χιλιόμετρα το ετος να μου στοιχίσουν λιγότερο από ένα hev?
Βγάλτε κόλα χαρτί...
-
@taxidiaris said in BYD forum:
Πάντως lap στο δικό μου παλαιότερης γενιάς βέβαια PHEV (Renegade XE), το να διατηρείς φορτισμένη τη μπαταρία με το e-save είναι ασύμφορο. Δουλεύει σχεδόν συνέχεια ο βενζινοκινητήρας και ανεβάζει αρκετά την κατανάλωση. Η επιλογή Hybrid δείχνει η καλύτερη από το να επιλέγεις εσύ το electric mode ή το e-save. Βέβαια φτάνεις στον προορισμό σου με μπαταρία στο 1 με 2%.
Ακριβώς διότι δεν μπορούσες να ορίζεις το σύστημα να παίζει οριακά. Είτε θα φορτίζεις ανεξέλεγκτα χωρίς κάποιο threshold είτε θα αδειάσει και θα έχεις έξτρα βάρος.
Εδώ στα νεότερα προστίθεται μια νέα παράμετρος. Μπορείς να ορίζεις το σύστημα να φορτίζει οριακά ισόποση ενέργεια με ένα HEV, ώστε να έχει απόθεμα KWh μόνιμα στο 70% της μπαταρίας
Με μοναδική εξαίρεση εάν πατήσεις κάποιες προσπεράσεις και το κατεβάσεις ας πούμε κατά 5-7%, όπου θα πάρει λίγο παραπάνω για να τις αναπληρώσει.
Μη μπερδεύετε το γεγονός πως φορτίζει οριακά σε ένα ποσοστό του SoC της μπαταρίας με το ότι λειτουργεί υβριδικά. Ούτως ή άλλως λειτουργεί υβριδικά, εφόσον δεν το ορίσεις διαφορικά
Ξαναλέω, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχεις κάνει μια πλήρη φόρτιση σε πρίζα.
-
Μιλώντας για το ίδιο όχημα, μήπως επειδή το phev έχει βάρος (λόγω μπαταρίας) 2-3 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο hev, παίζει σημαντικά επιβαρυντικό ρόλο στην κατανάλωσή του όταν πρέπει να φορτίσει έστω κι αυτό το 5% που αντιστοιχεί στη χωρητικότητα μιας μπαταρίας στο full hybrid?
Τι εννοώ π.χ. ας υποθέσουμε ένα phev με 18kwh μπαταρία για να φορτίσει το 5% αυτής (περίπου 1kwh που είναι η μέση χωρητικότητα μπαταρίας σ'ένα σύνηθες full hybrid), έχει να ανταπεξέλθει σε ένα βάρος 140-150kg, αντί για 40-50kg του hev. Δηλ. 100-120kg παραπάνω εν κινήσει. Άρα μπορεί να κερδίζει μέσα στην πόλη που κινείται πολλ/σια περισσότερα χλμ. ηλεκτρικά,αλλά όταν πρέπει να φορτίσει χάνει αυτό το κέρδος λόγω έξτρα βάρους.
Επομένως πρέπει να υπολογίσεις των τύπο των διαδρομών σου και τις φορτίσεις σου με το phev για να βρεις σε πόσα χλμ. σε συμφέρει (στην ουσία αυτό που λέει ο @ataim, απλά το έγραψα πιο αναλυτικά) -
Θα ίσχυε αυτό εάν είχαν ίδια γεννήτρια, νομιζω ένα PHEV έχει μεγαλύτερη γεννήτρια από ένα HEV.
Εάν θυμάσαι είχαμε μια συζήτηση για το rav phev και στην πράξη στο ταξίδι κατανάλωνε ελάχιστα παραπάνω κατά μια μη σημαντική διαφορά, από το HEV
Οπότε εφόσον και μάλλον έχουν μεγάλη γεννήτρια τότε σε αυτό και στα υπόλοιπα νέας γενιάς μπορείς να ορίζεις το κατώτατο όριο του SoC, όπου στην ουσία το μετατρέπεις σε HEV.
Αυτό υποπτεύομαι.
Και στα phev της stellantis νομίζω μπορείς να ορίζεις το κατώτατο όριο
-
Αλήθεια τα phev έχουν ένδειξη που βλέπουν οι κάμερες ότι κινούνται ηλεκτρικά;
Tonale , υποπτεύομαι και τα όλα τα υπόλοιπα phev (δεν το προσέχεις εύκολα μάλιστα όταν οδηγείς , οπότε δε θυμάμαι) , έχει λαμπάκι στο κεντρικό καθρέφτη που πρασινίζει για να γίνεται αντιληπτό από εξωτερικό παρατηρητή ( υποπτεύομαι κάμερες ή όργανα ελέγχου ) , ότι κινείται ηλεκτρικά εκείνη τη στιγμή.
Δουλεύει μόνο στο Α , αν γυρίσεις στο Ν , και σε ρεύμα να πηγαίνει ( για λίγο ) , τότε δεν ανάβει το λαμπάκι για τις μικρές διαδρομές με ρεύμα ( κοινώς δύσκολα το κοροϊδεύεις). Πιστεύω ότι όλα έτσι δουλεύουν , δε γίνεται να "κοροϊδέψεις" το σύστημα σε κανένα.
Η Χ1 νομίζω ότι έχει ρύθμιση που αναγνωρίζει στο gps του αυτοκινήτου τις ζώνες μηδενικών ρύπων πανευρωπαϊκά και σου δίνει την επιλογή να κρατάει αυτόματα ρεύμα αν του βάλεις ότι θα κινηθείς προς τα εκεί, επίσης αυτομάτως γυρνά σε ev mode όταν εισέλθει σε τέτοιες ζώνες.
-
Οδηγούμε το νέο BYD Sealion 5 DM-i στην Ελλάδα

BYD forum