-
Δεν σας κρύβω ότι με έχει απασχολήσει το θέμα. Εκκινώ λοιπόν αυτή την συζήτηση με μια επιφυλακτική διατύπωση. Η ηλικία των 17 θεωρώ πως είναι πολύ μικρή ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέγει με πολιτικούς όρους ποιοι θα διαχειριστούν το μέλλον του. Πιθανότατα να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας του εκλογικού σώματος...
-
Δεν σας κρύβω ότι με έχει απασχολήσει το θέμα. Εκκινώ λοιπόν αυτή την συζήτηση με μια επιφυλακτική διατύπωση. Η ηλικία των 17 θεωρώ πως είναι πολύ μικρή ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέγει με πολιτικούς όρους ποιοι θα διαχειριστούν το μέλλον του. Πιθανότατα να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας του εκλογικού σώματος...
-
-
Φιλε μου θα διαφωνισω μαζι σου. Εδω ψηφιζουν οι ηλικιομενοι (ορθος) για το μελλον στο οποιο οι ιδιοι πιθανοτατα να μην το ζησουν, δεν θα ψηφιζουν οι νεοι που το μελλον τους ανηκει..
-
Ο χρήστης makwolf έγραψε:
Φιλε μου θα διαφωνισω μαζι σου. Εδω ψηφιζουν οι ηλικιομενοι (ορθος) για το μελλον στο οποιο οι ιδιοι πιθανοτατα να μην το ζησουν, δεν θα ψηφιζουν οι νεοι που το μελλον τους ανηκει..Το ότι τους ανήκει δεν τους καθιστά αυτόματα ικανους για ψήφο..
-
Φιλε μου θα διαφωνισω μαζι σου. Εδω ψηφιζουν οι ηλικιομενοι (ορθος) για το μελλον στο οποιο οι ιδιοι πιθανοτατα να μην το ζησουν, δεν θα ψηφιζουν οι νεοι που το μελλον τους ανηκει..Ο γιος μου είναι 17.5, άριστος μαθητής και έχει γενικά δομημένη σκέψη...Μάλιστα στις παρέες του είναι ο 'διανοούμενος'...
Του λείπει όμως η έμπρακτη εμπειρία που μπορεί να του προσφέρει η ζωή πέρα από το σχολείο, την ομάδα, τις γκόμενες και τις εφηβικές παρέες. Οι επιλογές του είναι γεμάτες με πάθος μεν, αλλά και παιδική αφέλεια.
Τρέμω στην ιδέα ότι θα μπορούσε να αποφασίζει για το μέλλον της οικογένειας καθώς η αφέλεια κάνει τις απόψεις να αλλάζουν κατεύθυνση πολύ συχνά και χωρίς απαραίτητα δομημένο υπόβαθρο.
Το ίδιο τρέμω όμως και για τις αποφάσεις που παίρνει το κάθε 'αδούλευτο' μυελό αλλά και το κάθε 'δουλεμένο' από τους λαϊκιστές πολιτικούς μας.
Ειδικά όταν αλλάζουν εκλογικούς νόμους κατά το συμφέρον των κομματόσκυλων και της διατήρησης δύναμης...
Η δική μου πρόταση είναι το δικαίωμα να εκλέγεις, αλλά και το δικαίωμα να εκλέγεσαι να αποδίδεται μετά από μία 'ποσότητα' εργασιακής εμπειρίας.
Στο κύριο πιάτο του εκλογικού, που είναι η απλή αναλογική, επίσης θα διαφωνήσω με βάση την κοινωνία που απευθύνεται... Στην Ελλάδα των διορισμένων, βολεμένων, αριστερών του δόγματος 'γιατί να έχει ο γείτονας κατσίκα', δεξιών του 'πήρα μπέμπα-εξοχικό, είμαι πλούσιος, είμαι δεξιός', δεν βλέπω πως θα λειτουργήσει...
Αντί για ενασχόληση με την οικονομική καταστροφή, η μπάλα πάει στην εξέδρα για να συζητάμε εκλογικούς νόμους. Αν ήταν κάτι να συζητήσουμε θα έπρεπε να είναι οι προοπτική απεξάρτησης της δημόσια διοίκησης από την 'κομματική'. (η 'πολιτική' στο ellada δεν...) -
Είτε τρέμεις είτε όχι σε έξι μήνες ο γιος σου θα έχει δικαίωμα να ψηφίζει και δε νομίζω να αλλάξει κάτι σημαντικά στον χαρακτήρα του....
-
Φίλοι νομίζω πως οι απόψεις του Gatoz είναι πολύ κοντά και σχεδόν ταυτόσημες με όλων εκείνων που πιστεύουν όπως κι εγώ πως τόσο οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα κάθε αλλο παρά ευνοικες είναι για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Μακάρι η ελληνική κοινωνία να ήταν έτοιμη να δεχτεί τέτοιου είδους αλλαγές αλλά οι προυποθέσεις που απαιτούνται είναι πολλές και τουλάχιστον τώρα άπιαστες... Από την άλλη βέβαια δεν θα πω πως τρέμω βλέποντας ψηφοφόρους των 17 καθότι κάποιοι που ψηφίζουν ακόμη και τώρα στην δύση της ζωής τους (συνταξιούχοι) ψηφίζουν όπως έκαναν μια ζωή εκείνους που θα τάξουν περισσότερα και ας ξέρουν πολλές φορές ότι είναι ανεδαφικές υποσχέσεις.
-
Δεν μπορω να καταλάβω πως δεκαεπτάχρονοι ειναι αρκετά ώριμοι να εξασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους* αλλα την ιδια στιγμη το κράτος τους δίνει το δικαίωμα να οδηγήσουν στα δεκαοκτώ.
- άνοιγμα κάνουν σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ ηλικιακό group στην προσπάθεια να διατηρηθούν στην εξουσία.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Aν περιμενουμε ευνοικες συνθηκες για να κανουμε κατι καλο στην Ελλαδα, νομιζω οτι δεν θα αλλαξουμε ποτε τιποτα. Οι αλλαγες προς το καλυτερο και το σωστοτερο πρεπει να γινονται και αμεσως αν μπορουμε. Ας μην υπαρχουν ευνοικες συνθηκες και ας φαινεται οτι στην αρχη τα πραγματα δεν πανε και τοσο καλα. Οταν κανεις κατι σωστο στο τελος παντα κερδιζεις. Και γω φοβαμαι οτι οι σημερινοι 17αρηδες θα ψηφησουν αναλογα με την ηλικια τους, καμια χρυση αυγη ή τιποτα αλλα ακραια και επικυνδινα κομματα (η υπαρξει τετοιων 'κομματων' βεβαια ειναι δικη μας ευθυνη, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα). Ετσι και αλλιως οι 17αρηδες ξερουν καλυτερα απο τον καθενα τα μαθησιακα προβληματα και τοσο καιρο που ψηφιζαμε εμεις, καταφεραμε να τους μαυρισουμε το μελλον απο καθε αποψη.
-
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
Δεν μπορω να καταλάβω πως δεκαεπτάχρονοι ειναι αρκετά ώριμοι να εξασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους* αλλα την ιδια στιγμη το κράτος τους δίνει το δικαίωμα να οδηγήσουν στα δεκαοκτώ.- άνοιγμα κάνουν σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ ηλικιακό group στην προσπάθεια να διατηρηθούν στην εξουσία.
Τωρα ειλικρινα, πιστευεις οτι ενας σημερινος 18αρης ειναι πιο ωριμος απο εναν σημερινο 17αρη; Πως: ωριμασε απο την δουλεια η απο τις δυσκολιες της ζωης;
-
Δεν μπορω να καταλάβω πως δεκαεπτάχρονοι ειναι αρκετά ώριμοι να εξασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους* αλλα την ιδια στιγμη το κράτος τους δίνει το δικαίωμα να οδηγήσουν στα δεκαοκτώ.
- άνοιγμα κάνουν σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ ηλικιακό group στην προσπάθεια να διατηρηθούν στην εξουσία.
Τωρα ειλικρινα, πιστευεις οτι ενας σημερινος 18αρης ειναι πιο ωριμος απο εναν σημερινο 17αρη; Πως: ωριμασε απο την δουλεια η απο τις δυσκολιες της ζωης;
Το ίδιο ανώριμοι είναι.
-
Πονηριές των κομμάτων που βλέπουν ότι χάνουν την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.
Εγώ είμαι κατά της απλής αναλογικής. Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες που πάνε από εκλογές σε εκλογές γιατί δεν μπορούνε να κάνουν κυβέρνηση...Πόσο μάλλον εδώ που η χώρα δεν λειτουργεί ούτε καν όταν υπάρχει κυβέρνηση. Μην πούμε τι γίνεται στο κράτος σε προεκλογική περίοδο...
Και στο κάτω κάτω της γραφής αν έχουμε απλή αναλογική και πρέπει τα 2 μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν για να γίνει κυβέρνηση, ποιος θα κάνει την αντιπολίτευση; Η Χρυσή αυγή;
-
+1
-
Ο χρήστης InsaneDriver έγραψε:
Πονηριές των κομμάτων που βλέπουν ότι χάνουν την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.Εγώ είμαι κατά της απλής αναλογικής. Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες που πάνε από εκλογές σε εκλογές γιατί δεν μπορούνε να κάνουν κυβέρνηση...Πόσο μάλλον εδώ που η χώρα δεν λειτουργεί ούτε καν όταν υπάρχει κυβέρνηση. Μην πούμε τι γίνεται στο κράτος σε προεκλογική περίοδο...
Και στο κάτω κάτω της γραφής αν έχουμε απλή αναλογική και πρέπει τα 2 μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν για να γίνει κυβέρνηση, ποιος θα κάνει την αντιπολίτευση; Η Χρυσή αυγή;
Προφανώς ξέχασες τις συγκυβερνήσεις των προαιώνιων εχθρών.
-
... ενώ οι μεγαλύτεροι που ψηφίζουν τόσα και τόσα χρόνια, έχουν κάνει σωστές επιλογές...
Το θέμα του εκλογικού νόμου είναι άλλο ένα πανηγυράκι για να μπορέσουν τα κόμματα να επιβιώσουν στις επόμενες εκλογές. Καινούργιοι τσακωμοί στα κανάλια, στα ραδιόφωνα, στα social media. Τί είχαμε τί χάσαμε...
-
Κανονικά ουτε οι 17αρηδες ουτε οι 18ρηδες θα έπρεπε να ψηφίζουν. Δεν έχουν τα βιώματα για μια τέτοια σημαντική επιλογή. Στα 18 υποχρεωτικά στρατό να πήξει το μυαλό κορίτσια και αγόρια αλά Ισραήλ (οχι ομως σε παραμεθόριους και μάχιμα τμήματα, εκει να πάνε οι επαγγελματίες) αλλα σε κανονικές συνθήκες στρατού και ψήφος μετα ακομα και στα 21 όπως παλιά.
-
Για να κάνω λίγο το δικηγοράκο του διαβόλου.
Υπάρχουν πολλοί πιτσιρικάδες 17-18 χρονών με εμπειρίες ζωής που τους έχουν ωριμάσει πολύ περισσότερο από πολλούς από εμάς των 30 και φεύγα. Αυτοί γιατί να μη δικαιούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους.Ο Megane98hp το έθεσε πολύ σωστά. Ας διαμορφώσουμε πρώτα εμείς οι μεγαλύτεροι, σοβαρά κριτήρια ψήφου.
Πάντως το ότι απασχολεί σοβαρά το θέμα και όχι σε επίπεδο δωράκι έδρες κλπ, είναι θετικό.Επίσης (χωρίς να θέλω να πω κάτι για ΚΑΝΕΝΑΝ εδώ στο forum) έχουμε και εμείς οι γονείς ευθύνη για το τι κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά έχουν τα παιδιά μας.
-
Συμφωνώ και επαυξάνω αλλά η ένσταση μου ειδικά ως προς την ηλικία έχει να κάνει με το γεγονός πως εκτός των στρατευμένων σε πολιτικές νεολαίες 17άρηδων οι υπόλοιποι συνήθως κινούνται στα 'ρηχά' προσπαθώντας να τελειώσουν το λύκειο και προετοιμαζόμενοι για την εισαγωγή σε διάφορες σχολές. Για την 'δουλειά' που γίνεται εντός κομματικών νεολαίων δεν θα γράψω τίποτε απλά μένω στο ότι έχω τις πλέον αρνητικές απόψεις. Η απλή αναλογική εφαρμόζεται κατά αποτελεσματικό ίσως τρόπο όταν οι πολιτικοί αντίπαλοι διέπωνται από αλληλοσεβασμό ενώ και οι πολίτες δεν φέρουν ας το πούμε κι έτσι εμφυλιακά σύνδρομα... Προσωπικά κι μην έχοντας χάσει καθόλου χρόνο στη ζωή μου στις μεταβάσεις από τη μια φάση στην άλλη Σχολείο-> Γυμνάσιο --> Λύκειο --> Πανεπιστήμιο -->Στρατός---> Εργασία ( μόνιμη δουλειά συνεχώς από τα 24), εντούτοις μόλις στα 27 με 28 άρχισα να συνηδητοποιώ και να ψηφίζω με βάση εμπειρίες και απόψεις.
-
Στην κατάσταση που ζούμε από τα μέσα του 1980 όπου συνειδητά ο κόσμος, που υποτίθεται αποφασίζει στις εκλογές, έχει σταλλέι σπίτι του και δεν συμμετέχει σε σχεδόν καμία κοινωνική διεργασία, η πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα είναι φυσιολογική.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι οργανωμένος σε πολιτική νεολαία, παράταξη σε σχολή, σωματείο εργαζομένων κλπ για να έχεις διαμορφωμένη πολιτική και κοινωνική άποψη. Όλοι έχουμε άποψη (σωστή, λάθος ή ανώριμη την έχουμε όμως).
Όσο για τους 17άρηδες που προσπαθούν να τελειώσουν το λύκειο και προετοιμάζονται για την εισαγωγή σε διάφορες σχολές. Η κατάσταση που ζουν (το χάλι του σχολείου κλπ) είναι προϊόν πολιτικής και αφού δεν τους αρέσει (γιατί σίγουρα δεν τους αρέσει) πρέπει να το αλλάξουν πολιτικά και αυτό πρέπει να το μάθουν από εμάς.
-
Με τέτοιο χάλι που έχει το πολιτικό μας προσωπικό και με την Δημοκρατία μας και την Δικαιοσύνη βαριά άρρωστες ομολογώ πως έχω απογοητευθεί. Στο παιδί μου διδάσκω αρχές που σε αυτή την χώρα μοιάζουν να είναι νεκρές έννοιες εδώ και χρόνια. Οι σημερινοί 17άρηδες αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά θα γνωρίσουν την Δημοκρατία, την ισονομία, την αξιοκρατία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μόνο ως αξίες που δικαιούνται άλλοι λαοί και όχι ο δικός μας. Τι να πω;
Αλλαγές στον εκλογικό νόμο.