-
Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τα παζάρια, σίγουρα όμως αξίζει για κάθε υποψήφιο αγοραστά (κάτοικο Αθηνών/Θεσσαλονίκης), να πάρει προσφορές και από αντιπροσωπείες γειτονικών νομών. Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Ο αντιπρόσωπος Αθηνών γνωρίζει ότι αντλεί πελάτες από μία δεξαμενή 5 εκατομμυρίων κατοίκων, την ίδια στιγμή που ο αντιπρόσωπος μιας επαρχιακής πόλης δεν έχει ούτε το 1/10 των αντίστοιχων υποψήφιων πελατών. Για να 'κλέψει' επομένως μια πώληση από τον Αθηναίο αντιπρόσωπο, μειώνει το κέρδος του (έτσι και αλλιώς μια μικρή επαρχιακή αντιπροσωπεία έχει μικρότερα κόστη), προσφέροντας σε χαμηλότερη τιμή το τελικό προϊόν.
Ακόμη και μέσα στην ίδια πόλη υπάρχουν διαφορές (αν υπάρχουν πάνω από δύο αντιπροσωπείες), απλά σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαφορές στην τιμή είναι συνήθως μικρές.
-
Λοιπον η δικη μου εμπειρια και αποψη.
Θα πω οτι τυχαια δεν ειναι οι πωλητες στους αντιπροσωπους, κατα την αποψη μου ειναι λερες, οι πλειοψηφια αυτων.
Ψαχνεις κανεις ερευνα , εαν μενεις επαρχια , επιβαλεται να πας στην κοντινοτερη μεγαλη πολη, Θεσσ/νικη, Βολο, Πατρα , Αθηνα κτλπ.
Λογω των μεγαλυτερων πωλησεων , μπορεις να διαπραγματευτεις.
φυσικα επειδη μενω β ελλαδα, εγω δεν ασχοληθηκα με την Αθηνα , γιατι μου ειναι δυσκολο να το παραλαβω απο εκει. Κρινεις τι σε βολευει.
Σε δωρα συναγερμο, παρκ ασσιστ, εαν σου χρειαζεται.....Αντε και κανενα αξεσουαρ σε φτηνοτερη τιμη.
Φυσικα , εαν τους δωσεις να καταλαβουν οτι θα το παρεις το αυτοκινητο οι διαπραγματευσεις γινονται πιο ευκολες.
Να ειμαστε ρεαλιστες σε αυτα που ζηταμε σαν δωρα και εχτρα. -
Πάντως και εγώ σαν τον νηματοθέτη είμαι λίγο ανίκανος στα παζάρια σε κάθε μου αγορά. Ντρέπομαι κιόλας οπότε το μόνο που κάνω είναι ότι τους ρωτάω ¨ ποια είναι η καλύτερη τιμή που μπορείτε να μου κάνετε¨ και απλά τους ξεκαθαρίζω ότι θα ψάξω και αλλού όπως και να έχει.
Σημαντική λεπτομέρεια ότι είμαι Ηράκλειο Κρήτης που έχουμε την ακριβότερη και πιο αντιεπαγγελματική αγορά στη χώρα.
Το διατάυτα είναι ότι οι τιμές που μου δίνουν στις αντιπροσωπείες είναι συνήθως εξωφρενικές για τα δικά σας δεδομένα. Φυσικά για δώρο ούτε λόγος.
Αφού έχω αποφασίσει ότι θα ανέβω Αθήνα για να αγοράσω αυτοκίνητο. Το πολύ πολύ να πω στον εδώ αντιπρόσωπο ¨κοίτα να δεις, στην Αθήνα μου το δίνουν τόσο, άσε μου το και εσύ τόσο ή εκεί κοντά να το πάρω από εσένα¨ αλλά και πάλι δε νομίζω να καταφέρω κάτι. -
Oι πωλητές και φυσικά πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι έμποροι είναι χρόνια στο κουρμπέτι και ''κόβουν'' συνήθως με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν...πόσο σοβαρά ενδιαφέρεσαι,αν και πόσο βαριέσαι να πας για παζάρι σε άλλους δέκα εμπόρους μετά από αυτόν,πόσο άμεσα θέλεις να αγοράσεις,πόσο σχετικός είσαι με το χώρο και την αγορά,πόσο ''σφικτό'' budget έχεις κτλ...αυτό καθορίζει εν μέρει και κάποιες από τις κινήσεις τους ή/και την προσφορά που θα δώσουν.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εμάς...έχω γυρίσει τόσες πολλές αντιπροσωπείες(από 6-7 διαφορετικές εταιρείες!) το τελευταίο έτος και έχω γνωρίσει τόσους ανθρώπους που νομίζω ότι μιλάμε πια ίδια γλώσσα γι'αυτό και έχω πάρει προσφορές με απόκλιση 700-800€ (ή και ακόμα περισσότερων ευρώ αν βάλω μέσα και την ανταλλαγή) από τον ένα στον άλλο για το ίδιο ακριβώς αμάξι.
Όντως στην επαρχία είναι πιο διαλλακτικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι δικοί μας εδώ στην Αττική δε βάζουν νερό στο κρασί τους.Δεν υπάρχει μοντέλο που να κοστίζει ένα standard ποσό,όλα παζαρεύονται από τον ένα έμπορο στον άλλο.Όσο μεγαλύτερο δίκτυο έχει μια εταιρεία,τόσο περισσότερο διευκολύνεται η δουλειά του καταναλωτή...το ολιγοπώλιο είναι παγίδα.Κάποιοι είναι διατεθειμένοι να βγάλουν ελάχιστη προμήθεια μόνο και μόνο για να στερήσουν την πώληση από έναν άμεσο ανταγωνιστή τους και φυσικά για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους διότι πάντα υπάρχει και το bonus στόχων.
Όσο περισσότερη τριβή αποκτήσει κάποιος με το αντικείμενο,τόσο πιο πολύ μαθαίνει.Αυτό βέβαια είναι προσωπική προσέγγιση διότι είμαι φύσει αναποφάσιστος άνθρωπος και προέκυψε,δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για έναν υποψήφιο αγοραστή!Αν για παράδειγμα κάποιος έχει αποφασίσει εξαρχής για το μοντέλο που θέλει και δεν απαιτείται να γυρίσει τη μισή αγορά της χώρας για να αποφασίσει ποιο του αρέσει,ε δεν υπάρχει λόγος να ψάχνει μήνες για να βρει στο τέλος ένα σκόντο 200 ή 300 ευρώ.Ας κάνει μια καλή βόλτα σε 3-4 εμπόρους και ας ψωνίσει από αυτόν που θα συνδυάζει καλύτερα το τετράπτυχο: 1.επαγγελματισμός-αίσθηση εμπιστοσύνης, 2.καλύτερη τιμή-δώρα, 3.ετοιμοπαράδοτο αμάξι, 4.καλό after sales service -
Συμφωνώ με τα περί ολιγοπωλίων...
Τον Νοέμβρη του 2014, έβαλα παραγγελία το Volvo μου.Επισκέφθηκα 3 εταιρείες πώλησης Volvo. η 2η εταιρεία μου έδωσε την καλύτερη προσφορά με επιπλέον εργοστασιακό εξοπλισμό (αυτόματο κιβώτιο, κλιμα, άλλο σαλόνι εσωτερικά και κάτι άλλα ψιλά). Όσο σκεφτόμουν να το κλείσω, με κάλεσε η 1η εταιρεία για follow up και της είπα την ιστορία. Μου είπε να πάω από εκεί για συζήτηση. Τελικα κατέληξα 800 ευρώ κάτω από την καλύτερη προσφορά, η οποία ήταν 2 χιλ κάτω από την αρχική προσφορά της 1ης εταιρείας.
Πολύ κυνήγι και σύγκριση ομοίων πραγμάτων.
Παζάρι στην αγορά καινούριου οχήματος