-
Σεβαστές όλες οι απόψεις και εννοείται πως ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να κρατήσει ή όχι το αμάξι του. Καταθέτω απλά την εμπειρία μου.
Έχοντας το υβριδικό 1 χρόνο στη κατοχή μου, έγραψα 14.000 χιλ, 11 μήνες μέσα στην Αθήνα και 1 μήνα γυρίζοντας τη μισή Ελλάδα (μέση ετήσια κατανάλωση 4.2). Αντικατέστησε 17 ετών ατμοσφαιρικό 1.3 με μέση κατανάλωση γύρω στο 8. Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα, 3,8×140×1.95+135τελη σημαίνει 1.170€ σε ετήσια βάση, το μισό δηλ κοστος θα αποσβεστεί στη δεκαετία. Για εμένα λοιπόν ΗΤΑΝ μονόδρομος η αγορά υβριδικού (τα ίδια περίπου νούμερα θα πετυχαινα και με diesel και πιθανόν καλυτέρα με υγραέριο) ΑΦΟΥ μπήκα στη λογική να αγοράσω νέο αυτοκίνητο. -
Ένα yaris πόσα πιάνει ως μεταχειρισμένο την 15 ετια;
-
Yaris υβριδ του 2013 ή 14 (δεκαετίας δηλ), ζητούν τώρα στο car γυρω στο 12αρι.
-
Έχουμε (1,95/100)4,515.000= €1.316,25
Ο βαθμός απόσβεσης ( αυθαίρετα θα χρησιμοποιηθεί ένας γραμμικός ρυθμος) του είναι 300 ευρώ/έτος μιας και βρίσκω στο car.gr τιμή στα 16Κ για δεκαετίας υβριδικό με κόστος αγοράς τα 19Κ.Οπότε έχουμε συνολικό κόστος για 15Κ χλμ/έτος: 1316.25+300= €1616,25/έτος
Για το παλαιό έχουμε (1,95/100)8,515.000= €2.486.25
Ένα απλό ατμοσφαιρικό έχει βαθμό απόσβεσης γύρω στα €500 για αυτοκίνητο με €16.000 κόστος αγοράς και €11.000 για μεταχειρισμένο δεκαετίας. Για παράδειγμα ένα suzuki swift.
Άρα έχουμε 2486.25+500= 2986,25
Συνεπώς, η διαφορά είναι €1370/ετος
Οπότε μετά τα 2,18 έτη ξεκινά το κέρδος (παίρνουμε ως τιμή αγοράς τα 19Κ διοτι σε αυτήν την τιμή έχουμε τιμές ως μεταχειρισμένο για να υπολογίσουμε την απόσβεση) με την προϋπόθεση ότι στο τέλος της δεκαετίας εισπράττεις την υπολειμματική αξια άμα τη πώληση του οχήματος.
Εάν αλλάξετε την τιμή του ατμοσφαιρικού προς τα κάτω, δηλαδή να κοστίζει €13.000-€14.000, τοτε αυξάνεται ο χρόνος που θα εμφνιατει το κέρδος για το νέο υβριδικό. Το πολύ να πάει σε 4-5 έτη. Πάντα μιλούμε με την υπόθεση ότι πουλάς και τα δύο αυτοκινήτα μετά μια δεκαετία και ότι η απόσβεση είναι γραμμική και σταθερή πράγμα που δεν συμβαίνει αλλά βαριέμαι να βάζω συντελεστές ενώ και ο απρόβλεπτος πληθωρισμός επηρεάζει την οποία υπόθεση αυτων. Οπότε κρατάμε απλά τα πράγματα με σταθερή απόσβεση
-
Στη δεκαετια ενα αυτοκινητο με νορμαλ για τα χρονια του χιλιομετρα, χωρις σοβαρα τρακαρισματα και σε καλη κατασταση γενικα, πιανει περιπου το 35, μαξ 45% της αρχικης του τιμης.
Εξαιρεση αποτελουν οι toyotακηδες που νομιζουν οτι πουλουν χρυσο και στο ελλαδισταν, μια απ'τις πιο ασχετες με την αυτοκινηση χωρες παγκοσμιως, υπαρχουν αγοραστες που τους τα σκανε και δινουν 12 χιλιαρικα για ενα yaris 10ετιας.
Μαλλον θα φταιει η οδικη συμπεριφορα πολυθρονας με ροδες ή τα πλαστικα απο τραπεζοκαθισματα των πανηγυριων ή οι κινητηρες θελουν κανα λιτρο λαδι ανα 1000χλμ (οκ, μιας συγκεκριμενης γενιας αλλα και παλι) που γινονται τοσο αναρπαστα, δεν ξερω.Παντως σε 10 χρονια απο σημερα, αν η τεχνολογια των ηλεκτροκινητων δεν ειναι εντελως απάτη κι εχει μια φυσιολογικη εξελιξη με καλυτερη αυτονομια και μακραν πιο γρηγορη φορτιση απο σημερα, τα τωρινα υβριδικα θα ειναι πιο ξεπερασμενα απ'ο,τι ειναι σχεδον τα καρμπυρατερ σημερα. Αρα ουτε καμια σοβαρη μεταπωληση θα'χουν ουτε τιποτα. Κι ας ειναι και toyota.
-
Πέρα από τις υπερβολές σου, υπάρχει κάτι σωστό σε αυτά που λες. Η είσοδος μιας τελείως νέας τεχνολογίας αλλάζει όλα τα δεδομένα.
Η εξέλιξη των ev είναι πάρα πολύ γρήγορη. Έχουν επενδυθεί τρισεκατομμύρια. Όλα τα σπουδαία μυαλά του κόσμου βρίσκουν νέες τεχνολογίες και πρακτικές λύσεις.
-
Να πούμε εδώ ότι παγκοζμίως μια αγοραπωλησία οιουδήποτε αγαθού και ουχί μόνο ενός τουότα στην Ελλάδα, είναι ένα ταγκό.
Γιατί μπορεί εσύ να ζητάς ένα Α ποσό, αλλά αν δεν στο δώσει ο αγοραστής, απλά δεν υπάρχει αγοραπωλησία. -
Το θέμα είναι να βλέπεις ξεκάθαρα και ψυχρα τι σε συμφέρει να κάνεις, αυτό είναι το δύσκολο.
Να μην επηρεάζεσαι από μάρκετινγκ, hype κλπ.
Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν τη δουλίτσα τους, βρήκανε και πλάτες σε κυβερνήσεις και κάνουνε. Χτες το ντίζελ, αύριο το ηλεκτρικό, μεθαύριο κάτι άλλο. Το θέμα είναι να αλλάζεις, να καταναλώνεις. Δικαιολογίες πάντα βρίσκονται. -
@johnny-0 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Το θέμα είναι να βλέπεις ξεκάθαρα και ψυχρα τι σε συμφέρει να κάνεις, αυτό είναι το δύσκολο.
Να μην επηρεάζεσαι από μάρκετινγκ, hype κλπ.
Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν τη δουλίτσα τους, βρήκανε και πλάτες σε κυβερνήσεις και κάνουνε. Χτες το ντίζελ, αύριο το ηλεκτρικό, μεθαύριο κάτι άλλο. Το θέμα είναι να αλλάζεις, να καταναλώνεις. Δικαιολογίες πάντα βρίσκονται.Η παθητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου 10ετίας δεν εχει σχέση με αυτήν ενός καινούργιου και τα adas έχουν αλλάξει τελείως το παιχνίδι στην αποφυγή ενός ατυχήματος , ιδίως με πεζό, ποδήματα κλπ σε γλυτώνουν απο μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες.
Όπως και ενα δεκαετίας συγκρινόμενο με ενα 20-25 χρονών είναι κλάσεις ασφαλέστερο χάρις στο esp και τους 6 αερόσακους.
Δεν είναι παντα καταναλωτισμός ή κυνήγι μικρής ... κατανάλωσης
-
Πάντως παιδιά, καλά και χρυσά τα 15+ ετών σαπακια μας, αλλά η συντήρησή τους πονάει.
Το ένα φτιάχνεις, το παραδίπλα χαλάει. Επειδή κρατούσα αρχείο με την ετήσια συντήρηση δεν είχα πέσει ποτέ κάτω από τα 500€ (τις καλές χρονιές). Μην αναφέρω τις χαμένες ώρες στα συνεργεία (εννοείται όχι σε επίσημα).
Πρέπει να τα λαμβάνουμε όλα υπόψιν.
(Χοντρικά για μένα, το αυξημένο κόστος της μικτής, ισοφαριζεται από το μειωμένο κόστος των βλαβών, γύρω στα 300€) -
Έτσι είναι, πείτε σε εμένα που πηγαίνω τα διάφορα παλιά αυτοκίνητα συγγενών στα συνεργεία. Ευτυχώς βαριουνται να οδηγούν και έτσι έχω πολλά αυτοκίνητα να μοιράζω χιλιόμετρα. Μετά την πανδημία και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Δεν ξέρω αν έχετε εικόνα της αγοράς αλλά τα εργοστάσια καταργούν κωδικούς για αυτοκίνητα 15 ετών και άνω.
Συνεχώς χαλάνε..συνέχεια όμως. Κάτω όχι από 500- αλλά 700 ευρώ δεν πέφτεις το έτος. Πάντα εφόσον κινούνται. Διότι υπάρχει και η φάση του το "οδηγώ για 2000 χλμ το έτος και δεν μου βγάζει τίποτα" είναι σκυλί αξιοπιστίας κτλ
Ή να τα αφήνουν ερείπια και να λενε πως είναι μια χαρά.
Να ρωτήσω πόσοι αλλάζετε αμορτισέρ, ελατήρια, βάσεις αμορτισέρ, συνεμπλοκ σε αυτοκίνητα με 150Κ χιλιόμετρα; το ξέρετε ότι είναι απαραίτητα;
-
Δεν υπάρχουν κανόνες και σίγουρα δεν είναι ολα έτσι όπως τα λέτε.Εγώ με αυτοκίνητο 1.8 ατμοσφαιρικό που έκλεισε 13 χρόνια και 320.000 χλμ που κάνει σίγουρα 3.500 χλμ το μήνα,ακόμα πληρώνω μόνο σέρβις και αναλώσιμα.
Δεν εχω αλλάξει ούτε δίσκο πλατο ακόμα.Για εξοπλισμό ασφαλείας φυσικά και υστερεί στα ηλεκτρονικά βοηθήματα των σημερινών αλλά πρέπει να ψάξει πολύ κανείς να βρει αυτοκίνητο με 9 αερόσακους σε νορμαλ τιμή ακόμα και σήμερα.
Όσον αφορα την κατανάλωση μέσα στην πόλη ναι προφανώς και κοστίζει να κυκλοφορείς με 1,5 τόνο αλλά στο ταξίδι που τουλάχιστον στα mild η μπαταρία δεν προσφέρει καθόλου πέρα από έξτρα βοήθεια στις προσπεράσεις δεν είναι μεγάλη η διαφορά σε ταχύτητες μέχρι τα 140 τουλάχιστον.
Η διαφορά είναι αμελητέα.Αν το πατήσεις και το mild θα κάψει πολύ,έκανα ταξίδι με το vitara χωρίς τα παιδιά,σε ταχύτητες αρκετα πάνω από τα όρια και έφτασε τα 9 και κάτι για πλάκα.Τα παραμύθια που κάποιοι πάνε με 140-150 και καινε 5αρια οπως γράφουν κάποιοι στην ομάδα κατόχων στο fb πχ είναι απλά παραμύθια .
Εννοείται ότι τα αυτοκίνητα σήμερα είναι τεχνολογικά πιο προηγμένα,αυτό έλειπε,αλλά οι διάφορες δεν είναι τόσο ακραίες όσο περιγράφουν κάποιοι.
Εξαιρούνται τα φουλ υβριδικά που δεν έχω εικόνα πλην του Crv που και αυτό στο test drive αν το πάταγες έκαιγε τον πάτο του.Στην πολη όντως η κατανάλωση του ήταν αστεία! -
Το θέμα, έχω καταλήξει και πιστεύω ότι είναι καθαρά ψυχολογικό.
Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι στα αυτοκίνητά μας, έχει τελειώσει ο κύκλος ζωής τους, ριχνουνε λεφτά πάντα με την ελπίδα, ότι θα είναι τα τελευταία, ότι θα τα επαναφέρουμε στην εργοστασιακή τους κατάσταση! Και όλα αυτά επειδή, έχουμε απλά δεθεί με αυτά, τα αγαπάμε ρε γμτ 🥰
Μιλάτε σε τύπο, που έριξε 1.000 για γενικό σέρβις σε carina2 (25 ετών) απλά επειδή του θύμιζε τον πατέρα του, τραγικά λάθη (ακόμα θα γελάνε στην αντιπροσωπεία τα μαστορια με εμένα..)
Αν μας παίρνει, αλλαγή max στα 10 χρόνια, show them no mercy ! -
@antonmone said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Δεν υπάρχουν κανόνες και σίγουρα δεν είναι ολα έτσι όπως τα λέτε.Εγώ με αυτοκίνητο 1.8 ατμοσφαιρικό που έκλεισε 13 χρόνια και 320.000 χλμ που κάνει σίγουρα 3.500 χλμ το μήνα,ακόμα πληρώνω μόνο σέρβις και αναλώσιμα.
Δεν εχω αλλάξει ούτε δίσκο πλατο ακόμα.Για εξοπλισμό ασφαλείας φυσικά και υστερεί στα ηλεκτρονικά βοηθήματα των σημερινών αλλά πρέπει να ψάξει πολύ κανείς να βρει αυτοκίνητο με 9 αερόσακους σε νορμαλ τιμή ακόμα και σήμερα.
Όσον αφορα την κατανάλωση μέσα στην πόλη ναι προφανώς και κοστίζει να κυκλοφορείς με 1,5 τόνο αλλά στο ταξίδι που τουλάχιστον στα mild η μπαταρία δεν προσφέρει καθόλου πέρα από έξτρα βοήθεια στις προσπεράσεις δεν είναι μεγάλη η διαφορά σε ταχύτητες μέχρι τα 140 τουλάχιστον.
Η διαφορά είναι αμελητέα.Αν το πατήσεις και το mild θα κάψει πολύ,έκανα ταξίδι με το vitara χωρίς τα παιδιά,σε ταχύτητες αρκετα πάνω από τα όρια και έφτασε τα 9 και κάτι για πλάκα.Τα παραμύθια που κάποιοι πάνε με 140-150 και καινε 5αρια οπως γράφουν κάποιοι στην ομάδα κατόχων στο fb πχ είναι απλά παραμύθια .
Εννοείται ότι τα αυτοκίνητα σήμερα είναι τεχνολογικά πιο προηγμένα,αυτό έλειπε,αλλά οι διάφορες δεν είναι τόσο ακραίες όσο περιγράφουν κάποιοι.
Εξαιρούνται τα φουλ υβριδικά που δεν έχω εικόνα πλην του Crv που και αυτό στο test drive αν το πάταγες έκαιγε τον πάτο του.Στην πολη όντως η κατανάλωση του ήταν αστεία!Συγκρίνεις suv με χαμηλό αυτοκίνητο. Η αεροδυναμική είναι γεωμετρικό μεγεθος. Στα πολλά χιλιόμετρα μεγιστοποιεί την αντίσταση της. Θες να σου πω 15ετων suv πόσο ξοδεύει; έχω ένα κατά νου. Στα 150χλμ/ωρα περνά τα 14-15 λίτρα!
-
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εξαιρούνται τα φουλ υβριδικά που δεν έχω εικόνα πλην του Crv που και αυτό στο test drive αν το πάταγες έκαιγε τον πάτο του.Στην πολη όντως η κατανάλωση του ήταν αστεία!Συγκρίνεις suv με χαμηλό αυτοκίνητο. Η αεροδυναμική είναι γεωμετρικό μεγεθος. Στα πολλά χιλιόμετρα μεγιστοποιεί την αντίσταση της. Θες να σου πω 15ετων suv πόσο ξοδεύει; έχω ένα κατά νου. Στα 150χλμ/ωρα περνά τα 14-15 λίτρα!
Γνωστα τα αεροδυναμικά,πιο πολύ η αναφορά έγινε σε εξοπλισμό και κόστη σε βλάβες που γράφετεΣε αυτα που έχω εγώ τουλάχιστον η επιβάρυνση από την χειρότερη αεροδυναμική αντισταθμίζεται από τις πολύ χαμηλότερες στροφές του κινητήρα λόγω 5ταχυτου vs 6ταχυτου κιβωτίου.
Η ένσταση μου είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά .Υπάρχουν χρεπια 8ετιας και αυτοκίνητα 20ετιας που ακόμα στέκονται άνετα δίπλα στα σημερινά. -
Δεν χρειάζεται ξέρω το forester που μπορεί να ξεπεράσει και τα 20,έχω ξεκινήσει με γεμάτο ρεζερβουάρ από Πειραιά και έφτασα Καλαματα με λαμπάκι.
-
Γνωστα τα αεροδυναμικά,πιο πολύ η αναφορά έγινε σε εξοπλισμό και κόστη σε βλάβες που γράφετεΣε αυτα που έχω εγώ τουλάχιστον η επιβάρυνση από την χειρότερη αεροδυναμική αντισταθμίζεται από τις πολύ χαμηλότερες στροφές του κινητήρα λόγω 5ταχυτου vs 6ταχυτου κιβωτίου.
Η ένσταση μου είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά .Υπάρχουν χρεπια 8ετιας και αυτοκίνητα 20ετιας που ακόμα στέκονται άνετα δίπλα στα σημερινά.Τα δικά μου είναι ένα από αυτά, τα παλαιά, αλλά πίστεψέ με πλήρωνα πάρα πολλά για να είναι σαν καινούργια. Γονάτισα οικονομικά. Για αυτό και μου τα ζητούν ως μεταχειρισμενα. Διότι νομίζουν ότι θα τα δώσω για ενα κομμάτι ψωμί ενώ όλα πάνω τους είναι καινούργια. Είναι η παγίδα που έχω πέσει μέσα. Διότι ο άλλος δεν αναγνώριζει το κόστος να το φέρω το αυτοκίνητο κατά 95-98% στην εργοστασιακή του κατάσταση και θέλει να το αγοράσει σαν το χρέπι του διπλανού.
Πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Καταργούνται κωδικοί σε αυτοκίνητα 15 ετων!!!
Η προσωπική μου εμπειρία μου δείχνει ότι ο κόσμος θεωρεί το όχημα του πως δεν έχει τίποτα και είναι μια χαρά, μέχρι ας πούμε να οδηγήσει ένα που συντηρείται σωστά και να καταλάβει πόσο έχει χαλαρώσει και διαλυθεί το δικό του.
-
Συμφωνω σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο και φυσικά ακόμα πιο επικίνδυνο είναι που κανείς δεν αλλάζει λάστιχα στην ώρα του!
-
Όντως. Στα 30Κ -40Κ χλμ το πολύ πρέπει να αλλάζονται. Ένας τρόπος να το καταλάβει κανείς είναι ο θόρυβος από τον πίσω άξονα όπου συνήθως έχει ελάχιστη μόνωση τροχασμου. Τα λάστιχα κάνουν έναν ήχο σαν να χρειάζεται το αυτοκίνητο αλλαγή ρουλεμάν. Τότε ξέρεις ότι τα λάστιχα έφτασαν στο όριο τους ως γόμα ενώ μπορεί οι αυλακώσεις να είναι σε καλό επίπεδο
-
H Το γιώτα καταργούσε και κωδικούς στη δεκαετία π.χ κορόλες...
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά