-
@driver-m said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@iceman7 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Στην Ελλάδα ζουμε.. Αρα σε πολυκατοικίες η πλειοψηφία!
Ποια φωτοβολταικά και μαντολες λετε;
Ποιος θα πρωτοβάλει; Ποιος θα συνεννοηθεί με το γείτονα;Εδώ είναι το κομμάτι που έλεγα και εγώ. Να χτίσουν πολλές μικρες μονοκατοικίες όπως το εξωτερικό. Τόσες εκτάσεις έχουμε. Πλέον οι μισοί θα εργάζονται με τηλεργασια. Οριζόντιες πολυκατοικίες δηλαδή που το κάθε σπίτι θα έχει δική του ταράτσα και πρόσβαση στην μοναδική και άπειρη πηγή ενέργειας του πλανήτη, τον ήλιο.
Τα έλεγα και μαλωνα στο νήμα των σπιτιών
Πλέον στον κόσμο των φωτοβολταϊκών γίνονται νέες ανακαλύψεις και σε υλικά και σε κάτοπτρα όπου ένα σύστημα 10kwh θα απαιτει το 1/3 του χώρου από ότι σήμερα και με ζωή 50-80 ετη, χωρίς την κλίση που απαιτείται σήμερα και χωρίς τον ιδανικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια μια έκταση σαν μια τέντα μιας βεράντας θα τα καλύπτει όλα.
Ρε φιλε ο κοσμος δεν εχει να πληρωσει το νοικι του μηνα κι εσυ του λες να χτισει μονοκατοικιες για να βαλει φωτοβολταικα να του ερχεται φτηνοτερα το ρευμα?
Εγω λεω να αγορασει κι απο ενα αιολικο παρκο ο καθενας μας για να βγαζουμε και κερδος κιολας!Τελικα παντως, με τις τωρινες τιμες του ρευματος, ενα ηλεκτροκινητο ποσα ευρω χρειαζεται σε ρευμα ανα 100 χλμ σε αστικο κυκλο? Ας πουμε ενα Τεσλα 3 που εχει γεμισει κι ο τοπος, ποσα ευρω ρευμα καταναλωνει για 100 χλμ χοντρικα?
Απλά αναφέρω πως ο τρόπος δόμησης μας είναι οι κάθετες πολυκατοικίες ενώ υπάρχουν άπειρα χωράφια για οριζόντιες. Αυτό. Τώρα στο άλλο κάποιοι έχουν μονοκατοικία. Και μονοκατοικία δεν σημαίνει βίλλα, αλλα απλά μονοκατοικία. Μπορεί να είναι και ένα σπιτάκι 80-100τμ με μια αυλή κάπου στην Ελλάδα. Αυτοί λοιπόν έχουν τον χώρο για αγορά φβ. Τόσο απλά!
Ποιο από αυτό που λεω σου φαίνεται παράξενο στα γραφόμενα μου; -
Εαν διαβζες προσεκτικα αναφερεται ως φεβ και αναφερεται το κοστος κινησης μαζι με καταναλωση βενζινης και με διαδρομες εκτος πολης που δεν εχει ρευμα.
Παρι δυναμης, 115 ηλεκτρικο μοτερ πισω, 115 μπροστα και 225 θερμικο. Με συνδυασμενη αποδοση 300 και 52 ροπη. Αλλα το συγκρινω με ιδια παραλαγη του με 130. -
Εάν ισχύουν οι τιμές ασφάλισης που άκουσα ότι έχουν τα Tesla τότε χίλιες φορές Golf R dsg που πάει σφαίρα και το
φορτίζειςφουλάρεις παντού. Βέβαια μπορεί να είναι και άκυρος ο συλλογισμός γιατί αν έχουν μονοκατοικία με φωτοβολταικά θα έχουν να πληρώσουν τα πενταψήφια νούμερα της ασφάλειας -
Είναι μικρό το ποσοστό των κατοικιών που μπορούν να βάλουν φ/β, είναι αδύνατο δε Αυτή τη στιγμή να ενταχθούν μαζικά στο σύστημα , για καθαρά τεχνικούς λόγους που αφορούν στη διάρθρωση του δικτύου παραγωγής, στο δίκτυο μεταφοράς, στην έλλειψη αποθήκευσης της ενέργειας ,κα. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε βήματα βελτίωσης.
-
Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι που το έχω απορία , μπορεί και να είναι βλακεία , δεν ξέρω.
Οι μπαταρίες ανάλογα με το μέγεθος τους αντιστοιχούν πάντα/αναλογικά και σε μια συγκεκριμένη ιπποδύναμη;
Τι θέλω να πω δηλαδή;
Δεν μπορούμε με μπαταρίες πχ 60-70 kwh να έχουμε περιορισμένη απόδοση πχ 130-150 άλογα ώστε να αυξηθεί ανάλογα και η αυτονομία των χλμ που μπορούν να διανύσουν μέχρι να αδειάσουν; -
@vagkirk said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Οι μπαταρίες ανάλογα με το μέγεθος τους αντιστοιχούν πάντα/αναλογικά και σε μια συγκεκριμένη ιπποδύναμη;
Τι θέλω να πω δηλαδή;
Δεν μπορούμε με μπαταρίες πχ 60-70 kwh να έχουμε περιορισμένη απόδοση πχ 130-150 άλογα ώστε να αυξηθεί ανάλογα και η αυτονομία των χλμ που μπορούν να διανύσουν μέχρι να αδειάσουν;Κάπως έτσι ειναι εαν δεις, όσα μοντέλα έχουν διαφορετική ιπποδύναμη/μπαταρίες, αυτό συμβαίνει μόνο με τις μεγάλες. Δλδ έχουμε π.χ. 250 άλογα με 50αρα ή 60αρα μπαταρία και 300 άλογα με 60αρα ή 70αρα μπαταρία. Ορισμένοι έχουν και την πιο μεγάλη μπαταρία (π.χ. Mustang) με το μικρό μοτέρ για μέγιστη αυτονομία. Είναι και θέμα βάρους, όσο μεγαλύτερη η μπαταρία τόσο μεγαλύτερο το βάρος, οπότε θες και πιο δυνατό μοτέρ. Θυμίζω ότι τα ηλεκτρικά μοτέρ είναι τρομερά μικρά και ελαφριά!! Tης Porsche Taycan πχ. το ένα μοτέρ είναι 16εκ πλάτος και 19εκ διάμετρο...και αποδίδει πάνω από 200 άλογα!
-
@driver-m said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@andya3 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Σε λάθος βάση γίνεται η συζήτηση νομίζω. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ ακριβό ακόμα σε σχέση με ένα με θερμικό μοτέρ. Το να δώσει κάποιος 40k για ηλεκτρικό για να γλυτώνει λεφτά από βενζίνες ή service ακούγεται κάπως αστείο.
Και γενικά οι τιμές του ρεύματος ή της βενζίνης μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες. Σήμερα έχει ακριβύνει το ρεύμα, σε λίγα χρόνια μπορεί να παράγεται κυρίως από ΑΠΕ και να είναι κατά πολύ φθηνότερο της βενζίνης.
Ηλεκτρικό θα πάρει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα γιατί είναι η νέα τεχνολογία και επειδή βοηθά στη μείωση της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αν ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει και το κόστος μετακίνησης ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι το κύριο ζητούμενο.
Από την άλλη αν ακριβύνει τόσο πολύ το ρεύμα που το κόστος μετακίνησης του ηλεκτροκίνητου γίνει μεγαλύτερο από το θερμικό, ε εκεί την πατήσανε για τα καλά τα ηλεκτρικά....Γιατι βοηθα στη μειωση της ρυπανσης το ηλεκτρικο? Ιδιως τωρα που το ρευμα θα παραγεται σε μεγαλο βαθμο απο λιγνιτες και παλι, μονο μειωση της ρυπανσης δεν θα εχουμε συνολικα. Επισης ενα συγχρονο βενζινοκινητο εκπεμπει πολυ λιγο για να θεωρηθει προβλημα για το περιβαλλον. Αρα γιατι να παρει καποιος ηλεκτροκινητο σημερα αν δεν κανει και καποια οικονομια μακροπροθεσμα? Για τον ωραιο του ηχο, για το οτι δε μπορει να παει ενα λιγο πιο μακρινο ταξιδι, για το οτι πρεπει να κουβαλαει μπαλαντεζες να φορτιζει καθως σχεδον καμια πολυκατοικια δεν εχει υποδομες για σταθερους φορτιστες, για τι ακριβως ?
Φυσικά τα ηλεκτρικά βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης. Λογικά ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι να παράγεται ρεύμα από ΑΠΕ. Η εικόνα της εποχής με το λιγνίτη που περιγράφεις είναι παροδική. Ενώ η ρύπανση από τις ΜΕΚ είναι μόνιμη...
Στο γιατί να πάρει κάποιος ηλεκτροκίνητο σήμερα, ανέφερα παραπάνω. Δεν τίθεται θέμα άμεσου οικονομικού οφέλους, άλλα είναι τα πλεονεκτήματα.
Αν οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν πιο ρεαλιστικές, πολλοί θα τα προτιμούσαν και σήμερα από τα θερμικά. Παρά τις δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν με την αυτονομία και τη φόρτιση.Ανέφερα επίσης σε προηγούμενη συζήτησή μας, ότι αν κάτι δεν κάνει για σένα, δεν σημαίνει ότι δεν κάνει και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κόσμος δεν λειτουργεί και δεν περιστρέφεται γύρω από τις δικές σου απόψεις. Ούτε τις δικές μου βέβαια. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες, γούστα, τσέπη, προτιμήσεις γι' αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά.
-
Δεν υπάρχει αντιστοιχία χωρητικότητας μπαταρίας (kwh) με ισχύ κινητήρα ( kw), είναι διαφορετικές ένοιες.
-
@fanis75 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Τι θέλω να πω δηλαδή;
Δεν μπορούμε με μπαταρίες πχ 60-70 kwh να έχουμε περιορισμένη απόδοση πχ 130-150 άλογα ώστε να αυξηθεί ανάλογα και η αυτονομία των χλμ που μπορούν να διανύσουν μέχρι να αδειάσουν;Κάπως έτσι ειναι εαν δεις, όσα μοντέλα έχουν διαφορετική ιπποδύναμη/μπαταρίες, αυτό συμβαίνει μόνο με τις μεγάλες. Δλδ έχουμε π.χ. 250 άλογα με 50αρα ή 60αρα μπαταρία και 300 άλογα με 60αρα ή 70αρα μπαταρία. Ορισμένοι έχουν και την πιο μεγάλη μπαταρία (π.χ. Mustang) με το μικρό μοτέρ για μέγιστη αυτονομία. Είναι και θέμα βάρους, όσο μεγαλύτερη η μπαταρία τόσο μεγαλύτερο το βάρος, οπότε θες και πιο δυνατό μοτέρ. Θυμίζω ότι τα ηλεκτρικά μοτέρ είναι τρομερά μικρά και ελαφριά!! Tης Porsche Taycan πχ. το ένα μοτέρ είναι 16εκ πλάτος και 19εκ διάμετρο...και αποδίδει πάνω από 200 άλογα!
Έχει να κάνει με την παροχή ενέργειας ανά μονάδα του χρόνου.
1hp=750 w και σε όρους ενέργειας 750wh άρα για να έχεις τη μέγιστη δύναμη στο ηλ μοτέρ που θα παράξει εργο θέλεις μια μπαταρία που να μπορεί στην μονάδα του χρόνου να παρέχει τις αντίστοιχες wh δηλαδή σε μεγάλο μέγεθος τις kwh. Άρα ανάλογα την μπαταρία η ιπποδύναμη έχει ένα όριο.
-
@monman2 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εάν ισχύουν οι τιμές ασφάλισης που άκουσα ότι έχουν τα Tesla τότε χίλιες φορές Golf R dsg που πάει σφαίρα και το
φορτίζειςφουλάρεις παντού. Βέβαια μπορεί να είναι και άκυρος ο συλλογισμός γιατί αν έχουν μονοκατοικία με φωτοβολταικά θα έχουν να πληρώσουν τα πενταψήφια νούμερα της ασφάλειαςΚαθαρα απο προσωπικη αποψη υπήρχαν πολυ λογοι που με κράτησαν μακρια απο την αγορα ηλεκτρικου οχηματος.
- Το αρχικό κοστος αγορας του οχηματος που μεν επιδοτείται με 8.000€ τα οποία ομως δεν αφαιρουνται απ'ευθειας απο την αγορα
- Πρεπει να φτάσεις 47.000€ αγορά για να εχεις μπαταρία 77Kw και πανω ωστε να ξεπεράσεις το σκόπελο των συχνών φορτίσεων σε ταξίδι (ειδικά τον χειμώνα)
- ΜΟΝΟ εαν φορτιζεις στο σπιτι (οχι ταχυφορτιστες κλπ...) και με την προυπόθεση οτι δεν θα θέλεις νεα μπαταρία στα 10 χρόνια (κοστος αντικατάστασης 10.000€- 20.000€) τότε συγκριτικα με τους κινητηρες εσ.καυσης εισαι κερδισμένος
- Για το περιβαλλον δεν θα αναφέρω οταν η VW (dieselgate) κοροιδευε ολο τον πλανητη.....!!!
-
Παπαλα η επιδότηση στο ντίζελ κινησης
-
Ο αγώνας του lap, δικαιώθηκε.
-
Η λογική δικαιώθηκε. Να γίνουν ουσιαστικές μειώσεις φόρου και μεγαλύτερες των 15 cents επί την έκδοση τιμολογίου. Ουσιαστική ρύθμιση και παρέμβαση στην αγορα που θα επηρεάσει το κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς.
Όχι οι διάφοροι τύποι με ακριβά diesel suv να μας πριζουν για την απαξίωση των επενδύσεων τους και να ζητούν δημόσιο χρήμα από το δημόσιο κουμπαρά για να χαίρονται τα suv τους. -
@johnny-0 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αν ακριβύνει το ψωμί πάντως, μπορείτε πάντα να φάτε παντεσπάνι.
Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι που το έχω απορία , μπορεί και να είναι βλακεία , δεν ξέρω.
Τι θέλω να πω δηλαδή;
Δεν μπορούμε με μπαταρίες πχ 60-70 kwh να έχουμε περιορισμένη απόδοση πχ 130-150 άλογα ώστε να αυξηθεί ανάλογα και η αυτονομία των χλμ που μπορούν να διανύσουν μέχρι να αδειάσουν;Αδιάφορη η μέγιστη ισχύς (αυτά τα 130-150 άλογα).
Στο πιο απλό παράδειγμα π.χ., όταν κινείσαι στην εθνική με το όριο, δεν ζητάς πάνω από 40-50 άλογα από τον κινητήρα.
Η μεγάλη μπαταρία πάει για να μπορεί να δώσει το αναγκαίο ρεύμα (A) όταν το χρειάζεται ο κινητήρας. -
Κάτι μου λέει πως με εντολή Μωησή θα συνεχιστεί το μέτρο , θα το πάρει πάνω του ο Μεγάλος.
-
Συμφωνω σε ολα. Μια απορια εχω μονο.... Ποιοι απο δω μεσα εχουν τα ακριβα suv diesel? Εγω παντως 2 χρονια εδω μεσα δεν εχω δει κανεναν
-
Εγώ!!
Σύμφωνα με την Λάπεια λογική βέβαια. Το ότι λόγω πολλών χλμ ανά έτος πληρώνω πολύ περισσότερα σε φόρους από τον μέσο όρο των περισσοτέρων δεν έχει καμία σημασία. -
Είπαμε Άλεξ μη το παίρνεις προσωπικά. Πάρα πολλοί είναι. Όταν επιδοτεις κάποιον που αγόρασε αυτοκίνητα άνω των 20.000 αδιακρίτως την περιουσία και τα εισοδήματα του είναι παράλογο. Προφανώς δεν έχει οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν σταματάς τον πληθωρισμό στην αγορά.
Διότι υπάρχει και αντίλογος ότι δηλαδή υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που δεν επιδοτούνται στην αντλία. Μάλιστα πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους στο λίτρο από όλα τα καύσιμα εδώ και 20ετη. Θα περίμενε κανείς να πει πως μετά τα τόσα έτη φόρων, μιλάμε για χιλιάδες ευρώ φόρων, θα τους γυρνούσαν και κάτι πίσω όταν υπάρχει τέτοια ενεργειακή κρίση όπως έγινε με το diesel. Αλλά δεν συνέβη.
Η επιδότηση στο diesel έγινε για να περιορίσει τον πληθωρισμο στην αγορά. Τελικά είμαστε πρωταθλητές του πληθωρισμου στην Ευρώπη...
Μόνο όταν παρεμβαίνεις στην πηγή του κόστους μειώνεις τον πληθωρισμο. Η πηγή είναι τα οχήματα μεταφορών εμπορευμάτων. Όχι ο κάθε ένας που έχει ένα αυτοκίνητο. Εάν σκορπάς αδιακρίτως χρήματα και ιδιαίτερα σε ανθρωοους που έχουν και οικονομική άνεση κάλυψης των βασικών αναγκών, ή τουρίστες κτλ τότε ενισχύεις τον πληθωρισμό της αγοράς. -
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Είπαμε Άλεξ μη το παίρνεις προσωπικά. Πάρα πολλοί είναι. Όταν επιδοτεις κάποιον που αγόρασε αυτοκίνητα άνω των 20.000 αδιακρίτως την περιουσία και τα εισοδήματα του είναι παράλογο.
Διότι υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που δεν επιδοτούνται στην αντλία. Μάλιστα πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους στο λίτρο από όλα τα καύσιμα εδώ και 20ετη. Θα περίμενε κανείς να πει πως μετά τα τόσα έτη φόρων, μιλάμε για χιλιάδες ευρώ φόρων, θα τους γυρνούσαν και ακτι πίσω όταν υπάρχει τέτοια ενεργειακή κρίση όπως έγινε με το diesel. Αλλά δεν συνέβη.
Η επιδότηση στο diesel έγινε για να περιορίσει τον πληθωρισμο στην αγορά. Τελικά είμαστε πρωταθλητές του πληθωρισμου στην Ευρώπη...
Οι Βαλτικές χώρες μήπως είχαν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό? Αν θυμάμαι καλά τον Ιούλιο ήταν και οι 3 πάνω από 20%.
-
@super-t said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αν ακριβύνει το ψωμί πάντως, μπορείτε πάντα να φάτε παντεσπάνι.
Τι θέλω να πω δηλαδή;
Δεν μπορούμε με μπαταρίες πχ 60-70 kwh να έχουμε περιορισμένη απόδοση πχ 130-150 άλογα ώστε να αυξηθεί ανάλογα και η αυτονομία των χλμ που μπορούν να διανύσουν μέχρι να αδειάσουν;Αδιάφορη η μέγιστη ισχύς (αυτά τα 130-150 άλογα).
Στο πιο απλό παράδειγμα π.χ., όταν κινείσαι στην εθνική με το όριο, δεν ζητάς πάνω από 40-50 άλογα από τον κινητήρα.
Η μεγάλη μπαταρία πάει για να μπορεί να δώσει το αναγκαίο ρεύμα (A) όταν το χρειάζεται ο κινητήρας.Άρα το σκεπτικό μου δεν στέκει , ένα αυτοκίνητο με μεγάλες 80kWh μπαταρίες και μικρό ηλεκτροκινητήρα 130 ίππων δεν έχει νόημα αφού μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία , αλλά πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω των μεγαλύτερων μπαταριών , και ασθενικές επιδόσεις λόγω βάρους όπως είπε και ο @fanis75 , οπότε οικονομοτεχνικά θα είναι λάθος.
Αυτό σημαίνει πως οι μηχανικοί κανουν ένα συνδιασμο μεταξυ χωρητικότητας μπαταριών , βάρους αυτών , απόδοσης άρα και κατανάλωσης ηλεκτροκινητήρα σε σχέση με το αμάξωμα και το βάρος αυτού για να καταλήξουν σε μια βέλτιστη αυτονομία χιλιομέτρων.
Οπότε οι μόνοι επιπλέον παράγοντες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αυτονομία θα ήταν πολύ ελαφριά αμαξώματα και λοιπά υλικά στο εσωτερικό (πλαστικά , καθίσματα κλπ) και καλύτερος αεροδυναμικός σχεδιασμός.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά