-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Ξέρεις ψεκασμό σε αυτοκίνητα παραγωγής έχουμε από παλιότερα...
Να σε ενημερώσω πάντως ότι επέλεξα αμάξι με βάση πιο είχε τα λιγότερα ηλεκτρονικά, και σίγουρα δε θα πρεπε να έχει ESP (ή τουλάχιστον να απενεργοποιείται πλήρως). Τελικά πήρα Mazda 2 που δεν έχει σχεδόν τίποτα. Δυστυχώς το ABS δεν κατάφερα να το αποφύγω, όμως αφού λείξει η εγγύηση θα παρακαμφθεί.
-
Να σε ενημερώσω πάντως ότι επέλεξα αμάξι με βάση πιο είχε τα λιγότερα ηλεκτρονικά, και σίγουρα δε θα πρεπε να έχει ESP (ή τουλάχιστον να απενεργοποιείται πλήρως). Τελικά πήρα Mazda 2 που δεν έχει σχεδόν τίποτα. Δυστυχώς το ABS δεν κατάφερα να το αποφύγω, όμως αφού λείξει η εγγύηση θα παρακαμφθεί.
-
-
Θεωρώ λάθος μορφωμένοι άνθρωποι που λένε ότι είναι και χρόνια οδηγοί να μη θέλουν τα ABS / ESP, επίσης θεωρώ ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται όσον αφορά τα 2 αυτά συστήματα που σώζουν ζωές, και εύχομαι να τους είναι αχρείαστα πάντα, γιατί όταν τα χρειαστούν θα τα χρειαστούν ....για τα καλά.
Κρίμα.
-
Δεν πολύ κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο σε χιόνι, καθώς γνωρίζω καλά τα όρια μου.
Εξάλλου δε συχνάζω σε χιονοδρομικά.
Ούτε ντρίφτερ είμαι!Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Θεωρώ λάθος μορφωμένοι άνθρωποι που λένε ότι είναι και χρόνια οδηγοί να μη θέλουν τα ABS / ESP, επίσης θεωρώ ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται όσον αφορά τα 2 αυτά συστήματα που σώζουν ζωές, και εύχομαι να τους είναι αχρείαστα πάντα, γιατί όταν τα χρειαστούν θα τα χρειαστούν ....για τα καλά.Κρίμα.
Κύριε Παναγιώτη προτιμώ να οδηγώ εγώ το αυτοκίνητο μου (όσο σωστά ή λάθος μπορώ) και όχι αυτό. Πάντα κυκλοφορούσα με παλιά αυτοκίνητα, και όχι απαραίτητα σε κυκλοφορήσιμη κατάσταση. Επειδή μικρός ήμουν πολύ κ*λοπαιδάκι και κάγκουρας, πλέον μπορώ να πω ότι πολύ δύσκολα δε θα ξέρω πως να αντιδράσω σε περίπτωση υπερστροφής. Ούτε υπερδιορθώσεις, ούτε ηρωισμούς. Από την άλλη, επειδή πάντα κυκλοφορούσα με αυτοκίνητα χωρίς ABS κτλ, και χωρίς απαραίτητα να είναι κυκλοφορίσιμα, αναγκαστηκά έμαθα να 'ζυγίζω' το πόδι μου όταν φρενάρω, και να μπορώ να ελέγξω πότε χρειάζεται πάτα άσε (ώστε να έχω τιμόνι) και πότε τσαρούχωμα (για να σταματήσεις).
Παρότι ως κ*λοπαιδάκι και κάγκουρας, έκανα τις ζημιές μου και τις χαζομάρες μου, καμία φορά δε θα μπορούσαν να διορθώσω κάτι αν είχα ABS ή ESP. Αντίθετα με το ΜΧ5 που είχα, είναι πολλές οι φορές που αντί να σταματήσω συνέχιζα να κινούμαι, γιατί το ABS θεωρούσε ότι θα φρέναρε καλύτερα έτσι.
Το ότι είμαι μορφωμένος δε σημαίνει ότι δέχομαι κάθε θεωρητική πρόοδο της τεχνολογίας a priori. Ναι, ίσως για την αδερφή μου να είναι απαραίτητο, αλλά καλώς ή κακώς δεν βάζω στην ίδια κατηγορία τον εαυτό μου. Και εγώ θέλω να έχω ΕΓΩ τον έλεγχο.Αν μπορούσα να ελέγξω το πότε θα εμπλέκονταν το ABS ή το ESP, ή τουλάχιστον ήταν υπερβολικά διακριτικά, θα τα δεχόμουν. Αλλά από τις εμπειρίες που έχω μέχρι τώρα δεν τα δέχομαι. Σίγουρα δεν έχω οδηγήσει Ferrari και λοιπά supercars (μέχρι 996 Carrera 4S convertible, και αυτή χωρίς να υπερβάλω καθόλου, ούτε σε συνθήκες που θα μπορούσα να τσεκάρω τη συμπεριφορά των άνω βοηθημάτων), αλλά από τα συμβατικά αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει δεν έχω μείνει ευχαριστημένος.
Κινητήρες με ψεκασμό πρωτοεμφανίστηκαν την δεκαετία του 1920. Εγώ μίλησα χονδρικά για την εξάπλωση του ψεκασμού τα τελευταία 20 χρόνια σε όλα τα αυτοκίνητα, καθώς αυτό μας αφορά (για το cut-off).
Δυστυχώς το ABS δεν κατάφερα να το αποφύγω, όμως αφού λείξει η εγγύηση θα παρακαμφθεί.
Για να ακινητοποιείσαι σε μεγαλύτερη απόσταση και να μην έχεις τιμόνι σε φρενάρισμα πανικού; ΟΚ...
Άρχικά έγινε αναφορά ότι υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ κινητήρων με ψεκασμό και με καρμπυρατέρ. Το σύστημα αυτό όμως μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Επίσης τα τελευταία 20 χρόνια δεν μας αφορούν όλους, ούτε είναι ανάγκη να το παίρνουμε αυτό σα δεδομένο.
Με το ABS σταματάς σε μικρότερη απόσταση ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!!!
Όταν ο δρόμος είναι υπερβολικά ολισθηρός. Άρα πολύ βρεγμένος, με χιόνι, ή με υπερβολική ζέστη.
Σε φυσιολογικές συνθήκες όμως, το ABS έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά αν μιλάμε για κίνηση μέσα στην πόλη. Τι να το κάνω το τιμόνι, όταν είμαι σε κίνηση και δεν έχω πουθενά να πάω. Αντίθετα την τριβή θα την αξιοποιούσα δεόντως. Έχω κάμποσες περιπτώσεις φίλων και συγγενών με ηλίθια ελαφριά τρακαρίσματα λόγω του ABS. Τρακαρίσματα, που αν δεν είχαν ABS δε θα είχαν συμβεί. Μη θυμηθώ το ABS του ΜΧ5 μου, που παραλίγο τουλάχιστον 2-3 φορές να με στείλει να χαιρετίσω από κοντά τον διπλανό μου (δε χρειάζονται σχόλια για αποστάσεις ασφαλείας, γιατί σε όταν κινούμε στην Αθήνα με κίνηση, αυτές απλά δεν υπάρχουν). Συμφωνώ ότι σε συνθήκες με μεγάλη ολισθηρότητα θα βοηθήσει (ίσως και να σώσει) έναν τυπικό οδηγό. Εγώ προτιμώ να έχω την επιλογή πως θέλω να φρενάρω, και πότε χρειάζομαι τιμόνι ή τριβή.Υ.Γ.: Να μη θυμηθώ επίσης το ABS του Mazda 2 μου, που παρότι είναι 'μοντέρνο' (Το ΜΧ5 ήταν του 1990), είναι για σφαλιάρες. Αν την ώρα που πατάς το φρένο (όχι τσαρούχωμα, φυσιολογικά απαλά) υπάρχει ανωμαλία στο οδόστρωμα αποφασίζει να λάβει δράση, και τότε πρέπει να αντιδράσω άμεσα, να αφήσω και να ξαναπατήσω, και για σιγουριά να τραβήξω και το χειρόφρενο.
...
Δε με θεωρώ badass. Απλά προτιμώ να έχω εγώ τον έλεγχο. Δε νομίζω να είναι τόσο κακό αυτό.
-
Edit
-
Από το 1990 τα ABS εξελίχθηκαν και τώρα φρενάρουν πολύ καλά.
Παλιά είχε μερικά ABS που στο στεγνό φρέναραν χειρότερα από τους μισούς οδηγούς.
Κάποια άλλα σε πάγο μπορεί να μπερδευόντουσαν και να μη φρέναραν καθόλου. -
Διαφωνώ, αλλά ότι πείς, εσύ οδηγάς το δικό σου αμάξι.
-
Φίλε pro_crossaro
Ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτεί και πετύχει το σωστό φρενάρισμα στο αυτοκίνητό σου και ακόμα κι αν κάνεις και τη σωστή τιμονιά κλπ αυτά που κάνει το ESP δηλαδή να σου φρενάρει επιλεκτικά 1-2 τροχούς δεν μπορείς να τα κάνεις όσο εκπαίδευση κι αν κάνεις.
Εννοείται ότι οι περισσότεροι κάπως μεγάλοι μάθαμε χωρίς ABS και στην αρχή το βρίζαμε και έχουμε κι εμείς περιπέτειες που να το καταδικάζουν αλλά καθώς αυτό εξελίχθηκε και βελτιώθηκε προσαρμοστήκαμε και δεχτήκαμε τα πλεονεκτήματά του στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ειδικά αν σε πιάσει στον ύπνο. Εσύ ακούγεσαι σαν γραφικός γεράκος προσκολλημένος στο παρελθόν, αρνούμενος κάθε πρόοδο. Δε μπορώ να σε κατηγορήσω για αυτό, δικαίωμά σου. Αλλά αν με εν γνώσει σου παρανομία (κατάργησης υποχρεωτικού από το νόμο συστήματος) εμπλακείς σε ατύχημα λόγω αυτής τότε σε κατηγορώ, σε καταδικάζω και μαύρο φίδι που σε έφαγε κλπ κλπ. -
Κύριε Παναγιώτη προτιμώ να οδηγώ εγώ το αυτοκίνητο μου (όσο σωστά ή λάθος μπορώ) και όχι αυτό. Πάντα κυκλοφορούσα με παλιά αυτοκίνητα, και όχι απαραίτητα σε κυκλοφορήσιμη κατάσταση. Επειδή μικρός ήμουν πολύ κ*λοπαιδάκι και κάγκουρας, πλέον μπορώ να πω ότι πολύ δύσκολα δε θα ξέρω πως να αντιδράσω σε περίπτωση υπερστροφής. Ούτε υπερδιορθώσεις, ούτε ηρωισμούς. Από την άλλη, επειδή πάντα κυκλοφορούσα με αυτοκίνητα χωρίς ABS κτλ, και χωρίς απαραίτητα να είναι κυκλοφορίσιμα, αναγκαστηκά έμαθα να 'ζυγίζω' το πόδι μου όταν φρενάρω, και να μπορώ να ελέγξω πότε χρειάζεται πάτα άσε (ώστε να έχω τιμόνι) και πότε τσαρούχωμα (για να σταματήσεις).
Παρότι ως κ*λοπαιδάκι και κάγκουρας, έκανα τις ζημιές μου και τις χαζομάρες μου, καμία φορά δε θα μπορούσαν να διορθώσω κάτι αν είχα ABS ή ESP. Αντίθετα με το ΜΧ5 που είχα, είναι πολλές οι φορές που αντί να σταματήσω συνέχιζα να κινούμαι, γιατί το ABS θεωρούσε ότι θα φρέναρε καλύτερα έτσι.
Το ότι είμαι μορφωμένος δε σημαίνει ότι δέχομαι κάθε θεωρητική πρόοδο της τεχνολογίας a priori. Ναι, ίσως για την αδερφή μου να είναι απαραίτητο, αλλά καλώς ή κακώς δεν βάζω στην ίδια κατηγορία τον εαυτό μου. Και εγώ θέλω να έχω ΕΓΩ τον έλεγχο.Αν μπορούσα να ελέγξω το πότε θα εμπλέκονταν το ABS ή το ESP, ή τουλάχιστον ήταν υπερβολικά διακριτικά, θα τα δεχόμουν. Αλλά από τις εμπειρίες που έχω μέχρι τώρα δεν τα δέχομαι. Σίγουρα δεν έχω οδηγήσει Ferrari και λοιπά supercars (μέχρι 996 Carrera 4S convertible, και αυτή χωρίς να υπερβάλω καθόλου, ούτε σε συνθήκες που θα μπορούσα να τσεκάρω τη συμπεριφορά των άνω βοηθημάτων), αλλά από τα συμβατικά αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει δεν έχω μείνει ευχαριστημένος.
Διαφωνώ κάθετα επειδή έχω ίδια γνώση, έχουμε πετάξει με ολική Clio 172 στον Μπράλλο από στραβή επειδή δεν είχε ESP
( ήταν το 1ο μοντέλο και δεν είχε, έβαλαν στο επόμενο μοντέλο με το ηλεκτρόγκαζο ) αν είχε ESP θα είχε μείνει στο δρόμο γιατί δεν θα έπεφτε σε ταλάντωση, δεν θα χτύπαγε στο κράσπεδο, ούτε θα έκανε 3 τούμπες στο αέρα και θα έσκαγε στα βράχια, όλα αυτά σαν αποτέλεσμα γιατί με το 1ο γλύστρημα γύρισε σχεδόν κάθετα και με την επαναφορά βρήκε στο κράσπεδο, με το ESP ΜΕΤΑ ΤΟ 1ο ΓΥΡΙΣΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΕΚΕΙ, αλλά, ότι πείς.
Και δεν διαφωνώ μόνο εγώ, ποιός είμαι άλλωστε, διαφωνούν και οι οδηγοί αγώνων ( W. Rerl ) καί όχι μόνο αυτός, αλλά και όσοι κάνουν τέστ σε αυτοκίνητα δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ αυτών των συστημάτων.Kι άλλοι ξενοπήδαγαν χωρίς προφυλακτικό και τώρα πέρνουν κοκταίλ φαρμάκων και το έχουν μετανιώσει, όσοι μπορούν ακόμα να μετανιώνουν.
Μα δεν είναι κρίμα να σου προσφέρουν ένα φύλακα άγγελο και να λες, ευχαριστώ δεν θα πάρω ?
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
EditΕίναι τουλάχιστον χυδαίο να γίνονται τέτοια ποστ από moderator. Μπράβο και πάλι μπράβο...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Edit
Είναι τουλάχιστον χυδαίο να γίνονται τέτοια ποστ από moderator. Μπράβο και πάλι μπράβο...
Τι περιμενεις απο ανθρωπο που καλοκαιριατικα σκεπαζεται με σεντονι;!
-
Πρέπει να φταίει το νερό στο νησί.
Λες να το φέρνουν εμφιαλωμένο από Ικαρία; -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Λες να το φέρνουν εμφιαλωμένο από Ικαρία;Eκεί ψεκάζουν τις πηγές, γιαυτό και ζούν με άλλους ρυθμούς στο νησί.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Λες να το φέρνουν εμφιαλωμένο από Ικαρία;Εμφιαλωμένο πίνουμε, το νερό του φράγματος δεν είναι πόσιμο. Τα παράπονα σας στην Κρήτη.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Την απόσταση ακινητοποίηση με (σωστά ρυθμισμένο) ABS δεν την πετυχαίνουν ούτε επαγγελματιές οδηγοί αγώνων όταν οδηγούν χωρίς το σύστημα. Για αυτό άλλωστε και απαγορεύτηκε από τους αγώνες (μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά) καθώς τα συστήματα δεν άφηναν τις διαφορές μεταξύ των οδηγών να φανούν. Αν κάποιος πιστεύει ότι χωρίς ABS μπορεί να πετύχει φρενάρισμα καλύτερο από του Prost ή του Alonso, δεν έχει νόημα η συζήτηση.
-
Λίγο off topic, αλλά αφενός με την εξέλιξη των γενεών το ABS έχει γίνει σαφώς αποτελεσματικότερο, αφετέρου (και κυρίως) αναπτύχθηκε μία μυθολογία από την κακή χρήση του. Οι οδηγοί δεν ήξεραν πως λειτουργεί, οπότε με το πρώτο κλώτσημα στο πόδι από την εμπλοκή του άφηναν το φρένο και η απόσταση ακινητοποίησης πήγαινε περίπατο. Οπότε δαιμονοποιήθηκε από το έλληνα οδηγάρα το ABS, ως ακατάλληλο κλπ. Και εννοείται ότι έφταιγε το σύστημα για τα τρακαρίσματα και όχι ο οδηγός που δεν ήξερε να φρενάρει (ίσως και οι ίδιοι οδηγοί να νόμιζαν ότι με το ABS θα φρέναραν σαν θεοί). Μάλιστα θυμάμαι ότι το 2001 που πήγαινα στους αντιπροσώπους Peugeot για to 106 rallye, ζητούσα το ABS (ήταν extra) και δεν το βάζανε και το κατηγορούσαν, ενώ προσπαθούσαν να με μεταπείσουν με διάφορα γραφικά επιχειρήματα (το είχε γνωστός του στο GTi και τράκαρε, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αυτοκινήτου, δε στο βάζω για το καλό σου! κλπ)
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Edit
Είναι τουλάχιστον χυδαίο να γίνονται τέτοια ποστ από moderator. Μπράβο και πάλι μπράβο...
Θα μπορούσα έστω και με πμ να μάθω τι υπόθηκε, κατά πάσα πιθανότητα για το άτομο μου?
Από το 1990 τα ABS εξελίχθηκαν και τώρα φρενάρουν πολύ καλά.
Παλιά είχε μερικά ABS που στο στεγνό φρέναραν χειρότερα από τους μισούς οδηγούς.
Κάποια άλλα σε πάγο μπορεί να μπερδευόντουσαν και να μη φρέναραν καθόλου.Σίγουρα. Αλλά και με το ABS του ενός χρόνου αυτοκινήτου μου, ικανοποιημένος δεν είμαι. Ούτε και με μερικά ακόμα 'σύγχρονα' αυτοκίνητα που έχω κυκλοφορήσει για πολλά χιλιόμετρα, ώστε να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη.
Φίλε pro_crossaro
Ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτεί και πετύχει το σωστό φρενάρισμα στο αυτοκίνητό σου και ακόμα κι αν κάνεις και τη σωστή τιμονιά κλπ αυτά που κάνει το ESP δηλαδή να σου φρενάρει επιλεκτικά 1-2 τροχούς δεν μπορείς να τα κάνεις όσο εκπαίδευση κι αν κάνεις.
Εννοείται ότι οι περισσότεροι κάπως μεγάλοι μάθαμε χωρίς ABS και στην αρχή το βρίζαμε και έχουμε κι εμείς περιπέτειες που να το καταδικάζουν αλλά καθώς αυτό εξελίχθηκε και βελτιώθηκε προσαρμοστήκαμε και δεχτήκαμε τα πλεονεκτήματά του στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ειδικά αν σε πιάσει στον ύπνο. Εσύ ακούγεσαι σαν γραφικός γεράκος προσκολλημένος στο παρελθόν, αρνούμενος κάθε πρόοδο. Δε μπορώ να σε κατηγορήσω για αυτό, δικαίωμά σου. Αλλά αν με εν γνώσει σου παρανομία (κατάργησης υποχρεωτικού από το νόμο συστήματος) εμπλακείς σε ατύχημα λόγω αυτής τότε σε κατηγορώ, σε καταδικάζω και μαύρο φίδι που σε έφαγε κλπ κλπ.Ότι ακούγωμαι σαν γραφικός γεράκος, ακούγωμαι, και μάλιστα όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα. Αλλά διαφωνώ στο ότι αρνούμαι κάθε πρόοδο. Τον άμεσος ψεκασμός, τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τις τουρμπίνες μεταβλητής γεωμετρίας και αρκετά άλλα τα δέχομαι μια χαρά. Τους ηλεκτρονικούς 'οδηγούς' δεν μπορώ και τα αυτόματα κιβώτια.
Και να σου πω το εξής. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην σχεδίαση και κατασκευή των αυτοκινήτων, και αντί για κινούμενα 'φέρετρα' (όπως θα χαρακτήριζε κάποιος τον μέσο όρο αυτοκινήτων πριν το 1990) έχουμε αυτοκίνητα με ηλεκτρονικούς αγγέλους και ότι μέτρο ασφαλείας είναι δυνατόν. Έχει βελτιωθεί η οδήγηση του κόσμου? Έχουν μειωθεί τα τροχαία?
Εγώ πάντως το βλέπω με πολύ κόσμο (συγγενείς, φίλους κτλ) που μάθανε να οδηγούνε σε σύγχρονο αυτοκίνητο, ότι αγνοούνε βασικά πράγματα. Για αρχή όλοι οι παραπάνω, πάντα τσαρουχώνουν το φρένο. Για αυτό φταίει το ότι βασίζονται μονάχα στο ABS. Επίσης όλοι οι παραπάνω κάνουν προσπεράσεις χωρίς καν να το σκεφτούν, γιατί θεωρούν ότι έχουν τη δύναμη. Μέ το kadett D που έμαθα να οδηγώ, το σκεφτόμουν και το μελέταγα καλά όταν ήθελα να κάνω προσπέραση σε δρόμο διπλής με μία λωριδα ανά κατεύθυνση. Τι θέλω να πω. Ότι τελικά τα συστήματα ασφαλείας αυτά δεν μας κάνουν απαραίτητα καλύτερους οδηγούς.
Αυτό που στην τελική με ενοχλεί, είναι να παρεμβαίνει ο οποιοσδήποτε στην οδήγηση μου. Εγώ οδηγώ, εγώ έχω την ευθύνη, εγώ αποφασίζω πως θα φρενάρω, πότε και γιατί. Γιατί να έχω εγώ την ευθύνη, και να μπλεχτώ σε χαζοτροχαίο επειδή ο εγκέφαλος τους ABS έκρινε ότι τον χρειάζομαι επειδή έχει ανωμαλίες ο δρόμος?
Θα μπορούσαν φυσικά να τον έχουν ελεγχόμενα εκτός κάτω από κάποια ταχύτητα, όπου έτσι και αλλιώς σε φυσιολογικές συνθήκες δε χρειάζεται.Επίσης όταν οδηγώ είμαι προσυλωμένος, οπότε δε με έχει πιάσει ποτέ στον ύπνο κάτι. Κακές εκτιμήσεις έχω κάνει, και τα πρώτα χρόνια και κακούς ελιγμούς. Έμαθα από τα λάθη μου και βελτίωσα την οδήγηση μου, και συμαντικότερο τον τρόπο αντίδρασης μου. Δεν είμαι οδηγάρα, ούτε ελπίζω να φτάσω στα επίπεδα των πρωταθλητών. Αλλά σίγουρα δε με βάζω στο μέσο όρο που αντιδράει μηχανικά (και πολλές φορές λάθος) σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Υ.Γ.: Σε ατύχημα θα μπλεχτώ, είτε γιατί θα κάνω βλακεία, είτε γιατί δε θα αντιδράσω σωστά στην βλακεία του άλλου. Άρα από δικό μου λάθος. Όχι επειδή έχω ή όχι ABS/ESP.
Διαφωνώ κάθετα επειδή έχω ίδια γνώση, έχουμε πετάξει με ολική Clio 172 στον Μπράλλο από στραβή επειδή δεν είχε ESP
( ήταν το 1ο μοντέλο και δεν είχε, έβαλαν στο επόμενο μοντέλο με το ηλεκτρόγκαζο ) αν είχε ESP θα είχε μείνει στο δρόμο γιατί δεν θα έπεφτε σε ταλάντωση, δεν θα χτύπαγε στο κράσπεδο, ούτε θα έκανε 3 τούμπες στο αέρα και θα έσκαγε στα βράχια, όλα αυτά σαν αποτέλεσμα γιατί με το 1ο γλύστρημα γύρισε σχεδόν κάθετα και με την επαναφορά βρήκε στο κράσπεδο, με το ESP ΜΕΤΑ ΤΟ 1ο ΓΥΡΙΣΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΕΚΕΙ, αλλά, ότι πείς.
Και δεν διαφωνώ μόνο εγώ, ποιός είμαι άλλωστε, διαφωνούν και οι οδηγοί αγώνων ( W. Rerl ) καί όχι μόνο αυτός, αλλά και όσοι κάνουν τέστ σε αυτοκίνητα δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ αυτών των συστημάτων.Kι άλλοι ξενοπήδαγαν χωρίς προφυλακτικό και τώρα πέρνουν κοκταίλ φαρμάκων και το έχουν μετανιώσει, όσοι μπορούν ακόμα να μετανιώνουν.
Μα δεν είναι κρίμα να σου προσφέρουν ένα φύλακα άγγελο και να λες, ευχαριστώ δεν θα πάρω ?
Κύριες Παναγιώτη. Ανέφερα παραπάνω μερικούς από τους λόγους που δε θέλω φύλακες αγγέλους.
Όμως το παράδειγμα που αναφέρατε αφοράει αγωνιστική οδήγηση, σχεδόν πάνω από τα όρια. Δεδομένου ότι 18 χρονών δεν είμαι, και πλέον οι χαζομάρες έχουν κοπεί, δε βλέπω πως σε φυσιολογική οδήγηση θα με βοήθαγε.Όπως και να ούτε ο W. Rerl είμαι, ούτε μπορώ να γίνω. Για τον τρόπο που οδηγώ, θεωρώ ότι τα ηλεκτρονικά δεν είναι απαραίτητα. Καλώς ή κακώς μου αρέσει να πλασάρεται το αμάξι όταν θέλω (και είναι ασφαλές). Δόξα το Θεό, στο σεξ πάντα προσέχω. Αλλά στην οδήγηση θέλω την ελευθερία μου, και να έχω τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου μου.
Θα μπορούσαν να μου δώσουν τη δυνατότητα να επιλέξω αν και πότε θέλω τον φύλακα άγγελο. Δε θα μπορούσαν? Γιατί να τον έχω πάντα μαζί μου και να με πρήζει ακόμα και όταν δεν χρειάζεται?
Όπως και να χει θεωρείστε το απλά ως άποψη μου. Δεν την επιβάλω σε κανέναν άλλο, απλά την υποστηρίζω όσον αφορά ως επιλογή μου. Σέβομαι ότι τα συστήματα αυτά είναι απαραίτητα για το μέσο οδηγό, αλλά για μένα δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητα.
Την απόσταση ακινητοποίηση με (σωστά ρυθμισμένο) ABS δεν την πετυχαίνουν ούτε επαγγελματιές οδηγοί αγώνων όταν οδηγούν χωρίς το σύστημα. Για αυτό άλλωστε και απαγορεύτηκε από τους αγώνες (μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά) καθώς τα συστήματα δεν άφηναν τις διαφορές μεταξύ των οδηγών να φανούν. Αν κάποιος πιστεύει ότι χωρίς ABS μπορεί να πετύχει φρενάρισμα καλύτερο από του Prost ή του Alonso, δεν έχει νόημα η συζήτηση.
Μπερδεύεσαι. Αρχικά ούτε ο Prost είμαι ούτε ο Alonso, ούτε καλύτερο φρενάρισμα θεωρώ ότι θα πετύχω. Αφετέρου δεν κυκλοφορώ σε τέλεια στρωμένη πίστα...
Το ABS εξαρχής αυτό που προσφέρει, είναι να έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις πορεία σε φρενάρισμα πανικού, και σε συνθήκες υπερβολικής ολίσθησης. Σε φυσιολογικές συνθήκες, και χωρίς να έχεις τσαρουχώσει το φρένο, στην ουσία φρενάρεις το με τη λογική του ABS, και αν όχι καλύτερα, τουλάχιστον σε κοντινή απόσταση. Υπό συνθήκες φρενάρεις και καλύτερα (στην κίνηση, που προανέφερα παραπάνω). Αν δεις όλα τα βίντεο που δείχνουν τις αρετές του ABS, στο αυτοκίνητο χωρίς ABS απλά τσαρουχώνουν το φρένο, ώστε να χάσουν επίτηδες τον έλεγχο.Επίσης οι οδηγοί που αναφέρεις, και στους αγώνες που αναφέρεις δε θυμάμαι να χρειάζονται συχνά να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο τους. Σίγουρα φρενάρουν από πολύ μεγάλες ταχύτητες, για να στρίψουν κτλ, αλλά δεν ακινητοποιούνται, οπότε το παραπάνω είναι λίγο άκυρο. Επίσης οι πίστες από όσο γνωρίζω έχουν πολύ καλύτερη πρόσφυση από τον δρόμο, και σίγουρα πολύ λιγότερες ανωμαλίες. Και κάτι ακόμα, αλλά συγνώμη, σε ;oti συμβατικό αυτοκίνητο έχω οδηγήσει αρκετά, δεν έχω εντοπίσει ακόμα σωστά ρυθμισμένο ABS.
Όσο για το αν έχει νόημα η συζήτηση...
Είμαι της παλιά σχολής, τι να κάνω. Προτιμώ να οδηγώ εγώ και ας μην έχω τους τέλειους χρόνους. Από παλιότερες δημοσιεύσεις σου θυμάμαι ότι σε εξιτάρει η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά, και ποτέ δεν ασχολείσαι με τα 'αργά' παλιά. Εγώ από την άλλη δε θα αγόραζα ποτέ ένα αμάξι σαν το GTR για παράδειγμα. Ναι μεν θα πήγαινα γρηγορότερα, αλλά από την άλλη μάλλον τη δουλειά θα την έκανε το αμάξι και όχι εγώ. Προσωπικά πάντως τη χαρά που μου έδινε το 1.6 ΜΧ5 μου, δεν μου την έχει δώσει κανένα από τα πιο σύγχρονα πισωκίνητα που έχω οδηγήσει.Λίγο off topic, αλλά αφενός με την εξέλιξη των γενεών το ABS έχει γίνει σαφώς αποτελεσματικότερο, αφετέρου (και κυρίως) αναπτύχθηκε μία μυθολογία από την κακή χρήση του. Οι οδηγοί δεν ήξεραν πως λειτουργεί, οπότε με το πρώτο κλώτσημα στο πόδι από την εμπλοκή του άφηναν το φρένο και η απόσταση ακινητοποίησης πήγαινε περίπατο. Οπότε δαιμονοποιήθηκε από το έλληνα οδηγάρα το ABS, ως ακατάλληλο κλπ. Και εννοείται ότι έφταιγε το σύστημα για τα τρακαρίσματα και όχι ο οδηγός που δεν ήξερε να φρενάρει (ίσως και οι ίδιοι οδηγοί να νόμιζαν ότι με το ABS θα φρέναραν σαν θεοί). Μάλιστα θυμάμαι ότι το 2001 που πήγαινα στους αντιπροσώπους Peugeot για to 106 rallye, ζητούσα το ABS (ήταν extra) και δεν το βάζανε και το κατηγορούσαν, ενώ προσπαθούσαν να με μεταπείσουν με διάφορα γραφικά επιχειρήματα (το είχε γνωστός του στο GTi και τράκαρε, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αυτοκινήτου, δε στο βάζω για το καλό σου! κλπ)
Επειδή είχα αυτοκίνητο με αυτοκίνητο που ήταν εξοπλισμένο με ABS 1ης γενιάς, συγνώμη κιόλας αλλά έχεις λάθος. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το χαρακτήριζα απείρως ενοχλητικό, έως επικίνδυνο υπό συνθήκες. Έμπαινε με το παραμικρό, και στις πλέον ακατάλληλες στιγμές. Επίσης θυμάμαι στο MIcra του 2004, της αδερφής μου, την πρώτη φορά που μπήκε σε λειτουργία ενώ οδηγούσα εγώ. Πετάχτηκε ένας βλάκας από STOP, αλλά τον είχα δει νωρίς και είχα ξεκινήσει να φρενάρω. Πέφτω σε ανωμαλία, επεμβαίνει το ABS, και νιώθω κάτι να μου κλωτσάει το πόδι πολύ δυνατά. Φυσικά άφησα και ξαναπάτησα και δεν είχαμε δράματα, αλλά ο τρόπος που επενέβει ήταν απλά τραγικός. Σίγουρα λοιπόν, πολλοί ήταν οι χεράδες που έπρεπε να ρίξουν κάπου το φταίξιμο του λάθους τους, αλλά υπήρχαν αρκετά ψίγματα αλήθειας. Τώρα γιατί δε σου βάζανε ABS, μαλλον θα πρέπει να το αναζητήσεις αλλού. Ίσως να υπήρχαν άλλοι λόγοι που το αποφεύγανε και λέγανε τα παραπάνω ως δικαιολογίες.
-
Το micra είχε καινούρια λάστιχα/αμορτισέρ;
Έχει ενδιαφέρον πάντως η άποψή σου, πίστευα ότι άτομα που ασχολούνται με.αυτοκίνητα (και όπως μας τόνισες έχεις σπουδάσει και κάτι σχετικο) δεν θα είχαν τέτοιες γενικοτερες.αντιλήψεις. Το να μην θέλεις κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο που έχει κακορυθμισμένο ανά δεκτό βέβαια.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Όταν κλωτσάει το ABS δεν αφήνεις αλλά πατάς με περισσότερη δύναμη. Για την ακρίβεια ανεβαίνεις πάνω στο πεντάλ. Σε Clio ΙV το κλώτσημα ήταν ελάχιστο ενώ η ύπαρξη BAS έκανε το φρενάρισμα ακόμα πιο έντονο. Τέσπα όλα σχετικά είναι. ABS απο ABS ανάλογο με το αμάξι έχει διαφορές πολλές φορές μεγάλες.
Περι ABS και άλλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων