-
Εκανα μια αναζήτηση αλλά δε βρήκα κάποιο υπάρχον σχετικό θέμα.
Ολοι έχουμε δει βιντεάκια από ατυχήματα που καταγράφηκαν από κάμερα μόνιμα τοποθετημένη στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου. Ολα τα βιντεάκια που έχω δει εγώ είναι από το εξωτερικό (συνήθως ΗΠΑ ή Ρωσία). Στην Ελλάδα είναι νόμιμο να έχεις στο αυτοκίνητό σου τέτοια κάμερα και να καταγράφεις σε δημόσιο δρόμο ή υπάρχει κανένας περιορισμός ένεκα προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Αν επιτρέπεται, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καταγεγραμμένο υλικό σε δικαστήριο;
Θυμάμαι οτι πριν από κάτι χρόνια υπήρξε ένα θέμα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη (απο την άποψη της ππδ) ενός δικτύου από κάμερες ασφαλείας που είχαν ξεμείνει από τους Ολυμπιακούς. Καλά θυμάμαι;
Οπότε μάλλον δύσκολο αυτό που δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο το κράτος να επιτρέπεται να το κάνει χωρίς έλεγχο κάθε ένας.Παρόλα αυτά με μια αναζήτηση στο google βρίσκει κανείς πολλά και διάφορα μοντέλα καμερών αυτοκινήτου. Αυτά υποτίθεται οτι πωλούνται για χρήση σε πίστα;
-
Ολοι έχουμε δει βιντεάκια από ατυχήματα που καταγράφηκαν από κάμερα μόνιμα τοποθετημένη στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου. Ολα τα βιντεάκια που έχω δει εγώ είναι από το εξωτερικό (συνήθως ΗΠΑ ή Ρωσία). Στην Ελλάδα είναι νόμιμο να έχεις στο αυτοκίνητό σου τέτοια κάμερα και να καταγράφεις σε δημόσιο δρόμο ή υπάρχει κανένας περιορισμός ένεκα προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Αν επιτρέπεται, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καταγεγραμμένο υλικό σε δικαστήριο;
Θυμάμαι οτι πριν από κάτι χρόνια υπήρξε ένα θέμα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη (απο την άποψη της ππδ) ενός δικτύου από κάμερες ασφαλείας που είχαν ξεμείνει από τους Ολυμπιακούς. Καλά θυμάμαι;
Οπότε μάλλον δύσκολο αυτό που δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο το κράτος να επιτρέπεται να το κάνει χωρίς έλεγχο κάθε ένας.Παρόλα αυτά με μια αναζήτηση στο google βρίσκει κανείς πολλά και διάφορα μοντέλα καμερών αυτοκινήτου. Αυτά υποτίθεται οτι πωλούνται για χρήση σε πίστα;
-
-
Τώρα μόλις είδα οτι υπάρχει αυτό
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω εχουν συζητηθεί εκει μέσα... -
Το ξεθάβω, γιατί με ενδιαφέρουν και 'μένα οι απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα (και δεν βρήκα απάντηση μετά από μια γρήγορη βόλτα στο πιο πάνω τοπικό). Ξέρει κανείς αν επιτρέπεται η χρήση της βιντεοκάμερας για λήψη βίντεο που δεν κοινοποιείται σε άλλους (π.χ. youtube) αλλά σκοπό έχει μόνο τη νομική προστασία του ιδιοκτήτη; Επίσης, έχει νομική ισχύ ως αποδεικτικό στοιχείο το βίντεο σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια;
Ξεκαθαρίζω ότι αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπως π.χ. τροχαίο με παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή τύπους που κάνουν όπισθεν για να φτιάξουν τζάμπα τον πίσω προφυλακτήρα τους αλλά και περιπτώσεις του τύπου 'κατεβαίνω από το αμάξι για τσαμπουκά, βαράω ή κλωτσάω αμάξι, φεύγω κι άντε να το αποδείξεις μετά'.
Υ.Γ. Δεν είμαι ο Κασιδιάρης
-
ειναι νόμιμα, αλλα η ΑΠΔΠΧ λεει ξεκαθαρα πως θα πρεπει να ενημερώνεται ο κόσμος για την βιντεοσκόπηση με την κατάλληλη σημανση στο μπρος και πισω παμπριζ με σημα αναλογο του παρακάτω
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
ειναι νόμιμα, αλλα η ΑΠΔΠΧ λεει ξεκαθαρα...Εχεις κάποιο link;
-
Μετα απο πολυ ψαξιμο θελω και εγω να ρωτησω τι οντως ισχυει γιατι εχω μια gopro και θελω να την εχω για dashcam . Εχει καποιος πληρη γνωση πανω στο θεμα;
-
Αν με βάση το υλικό της κάμερας δικαιωθείς σε κάποιο ποινικό/αστικό δικαστήριο στα @@ σου η ΑΠΔΠΧ. Ακόμα και αν έχει τα κότσια ο αντίδικος να σε μηνύσει για παράτυπη καταγραφή του και ακόμα και αν το δικαστήριο σου επιδικάσει πρόστιμο, αυτό θα είναι ασήμαντο μπροστά στο όφελος που θα έχεις ήδη αποκομίσει.
-
Υπάρχει όμως κάποια απόφαση δικαστηρίου που δέχεται η απορρίπτει το υλικό της κάμερας;
Dash cam