-
Ακόμα και οι καυστήρες φυσικού αερίου θέλουν καμινάδα - για πετρέλαιο ή ξύλο δεν το συζητάμε, ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ.
Καμινάδα χρειάζεται πάντα, εκτός αν η εξαγωγή των καυσαερίων γίνεται σε πλευρά του σπιτιού που δεν έχει κοντά (ή από πάνω) παράθυρα.
Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος του άοσμου μονοξειδίου του άνθρακα που θα μπαίνει μέσα στο σπίτι.
Ακόμα και λίγο μονοξείδιο να μπαίνει στο σπίτι (από τον καυστήρα του διπλανού) μπορεί να μην πεθαίνεις αλλά θα είσαι χάλια και δεν θα ξέρεις γιατί. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ακόμα και λίγο μονοξείδιο να μπαίνει στο σπίτι (από τον καυστήρα του διπλανού) μπορεί να μην πεθαίνεις αλλά θα είσαι χάλια και δεν θα ξέρεις γιατί.
Ακριβώς! Και οι συμβατικοί ανιχνευτές (ακόμη και αυτοί που έχουν οθόνη και εμφανίζουν ppm, πχ kidde) δεν ανιχνεύουν τέτοιες ποσότητες, παρα μόνο όταν φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Υπάρχουν ανιχνευτές για χαμηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου (από το εξωτερικό πάντα γιατι στην ελλάδα δεν έχω βρει σε λογικές τιμές) αλλά συνήθως έχουν σχεδόν 10πλάσια τιμή από τους απλούς.
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Αυτό που δεν είναι σχεδιασμένο να αντέχει είναι καρκινογόνους παράγοντες δατ σιμπλ.Στην πραγματικότητα είναι τόσο καλά σχεδιασμένος που αντέχει στους καρκινογόνους παράγοντες πολύ καλύτερα από ότι μπορείς να φανταστείς, αν σκεφτείς ότι καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σκοτώνει πολλά 'χαλασμένα' κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Να μην μιλήσω για όλους τους μηχανισμούς που έχουν τα ίδια τα κύτταρα για να 'αυτοκαταστρέφονται' ή να διορθώνουν την βλάβη όταν κάτι δεν πάει καλά.
Μάλιστα, έχει προταθεί ότι σε περιοχές με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια τα ποσοστά καρκίνου είναι χαμηλότερα. Γιατί ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί διόρθωσεις του dna. βλ ramsar. Τα υπόλοιπα στο περι εξέλιξης.
Και επειδή ο καθένας μπορεί να πει την μπούρδα του σε αυτό το forum θα πω και εγώ τη δική μου. Το κρύο εξασθενεί το ανοσοποιητικό (τουλάχιστον το κρύο όπως το ορίζεις εσύ) -> άρα το κρύο είναι έμμεσα καρκινογόνο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Καμινάδα χρειάζεται πάντα, εκτός αν η εξαγωγή των καυσαερίων γίνεται σε πλευρά του σπιτιού που δεν έχει κοντά (ή από πάνω) παράθυρα.Καλά, κάνε το σε καμιά πολιτισμένη χώρα κ έλα να τα πούμε μετά.
-
Έχω την εντύπωση ότι στην αμερική το κάνουν ιδιαίτερα συχνά. http://www.youtube.com/watch?v=blZHAsDmVMc
-
Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι είναι φυσιολογικό να αναπνέουμε τον καπνό από τα τζάκια και τις σόμπες, να δακρύζουν τα μάτια μας, να μην μπορείς να ανοίξεις το παράθυρο για λίγο να μπει καθαρός αέρος, να μην μπορείς να περπατήσεις έξω το βράδυ κτλ ?
Δηλαδή αυτό που έγινε χτες με τον καπνό ήταν κάτι φυσιολογικό?
-
Αν αναφέρεσαι σε μένα, δε ζω στην Αθήνα για να ξέρω τι έγινε. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ό,τι έγινε οφείλεται κατά 95% στα ανοικτά τζάκια. Μόλις κλείσουν αυτά ξανασυζητάμε για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις ενεργειακές σόμπες/λέβητες/κτλ και πόσες τελικά μπορεί να αντέξει μια πόλη εντός των ορίων των κανονισμών.
Και προφανώς δεν πιστεύω ότι μια πόλη όπως η αθήνα μπορεί να ζεσταθεί με ξύλο.
ΥΓ. Θυμάται αλήθεια κανείς γιατί ξαφνικά όλοι άρχισαν να καίνε ξύλο? Προσωπικά δεν τα έχω με τον φουκαρά που προσπαθεί να ζεσταθεί με αυτοσχέδιες ξυλόσομπες, και ας πεθάνω κάποια στιγμή εξ'αιτίας του. [Αν και πιο πιθανό είναι να πεθάνει αυτός από δηλητηρίαση από μονοξείδιο ή να καεί ζωντανός] Τα έχω με αυτόν που τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει αυτό τον τρόπο θέρμανσης.
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
ΥΓ. Θυμάται αλήθεια κανείς γιατί ξαφνικά όλοι άρχισαν να καίνε ξύλο?
Επειδή πλουτίσαμε ξαφνικά. Κι ως πλούσιοι καίμε μόνο ξύλο.
-
Λίγο οφφ, αλλά να μην ανοίγω νέο θέμα..
Παιδιά, οποίος ξέρει ας μου λύσει την απορία...
Ο λέβητας της οικοδομής έχει 2 ρυθμιστές με ένδειξη °C - μάλλον για θερμοκρασία.
Κάτω από αυτά δεν γράφει τίποτα, μόνο εικόνες (δεν μοιάζουν μεταξύ τους) έχει.Ερώτηση:
Για ποια θερμοκρασία μιλάμε και τι ρόλο έχει ο κάθε ρυθμιστήςΕυχαριστώ...
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Λίγο οφφ, αλλά να μην ανοίγω νέο θέμα..Παιδιά, οποίος ξέρει ας μου λύσει την απορία...
Ο λέβητας της οικοδομής έχει 2 ρυθμιστές με ένδειξη °C - μάλλον για θερμοκρασία.
Κάτω από αυτά δεν γράφει τίποτα, μόνο εικόνες (δεν μοιάζουν μεταξύ τους) έχει.Ερώτηση:
Λογικά, η μια είναι η θερμοκρασία νερού που σβήνει ο καυστήρας (π.χ. 70) και η άλλη η θερμοκρασία που παίρνει μπρος ο κυκλοφορητής (π.χ. 40).
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Λίγο οφφ, αλλά να μην ανοίγω νέο θέμα..
Παιδιά, οποίος ξέρει ας μου λύσει την απορία...
Λογικά, η μια είναι η θερμοκρασία νερού που σβήνει ο καυστήρας (π.χ. 70) και η άλλη η θερμοκρασία που παίρνει μπρος ο κυκλοφορητής (π.χ. 40).
Ευχαριστώ πολύ!
'θερμοκρασία νερού που σβήνει ο καυστήρας' (ας το πούμε Ρυθ_οφφ) - κατανοητό
'θερμοκρασία που παίρνει μπρος ο κυκλοφορητής' (ας το πούμε Ρυθ_ον) - εδώ είναι το θολό σημείο για μένα;Δηλαδή, αν όλοι στα διαμερίσματά μας θα το έχουμε στο μηδέν (μικρότερο από το Ρυθ_ον) ο καυστήρας δε θα ανάψει ποτέ;
Υ.Γ. Στην οικοδομή όλοι έχουν ατομικό ρυθμιστή θερμοκρασίας (κάπως αλλιώς λέγεται )
-
Οι 2 θερμοστάτες είναι τελείως άσχετοι με τις ρυθμίσεις των θερμοστατών των διαμερισμάτων.
-
Στο σπιτι ζητας θερμοκρασία χώρου. Αν θέλεις 22 και έχεις 17, δίνεις εντολή στον καυστήρα να ξεκινήσει. Αυτός ξεκινάει. Μέχρι το νερό να φτάσει στους 40, δεν κυκλοφορεί. Ο καυστήρας το θερμαίνει μέχρι τους 70, σβήνει κλπ.
-
Ξέρει κάποιος αν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος (=με λίγο τρίψιμο) να καθαρίσεις την εστία ενεργειακού τζακιού (Jollymec)?
Για την καμινάδα θα βάλω κάποιον φέτος στο τέλος του χειμώνα, αλλά θα ήθελα να κάνω την εστία τώρα για λόγους performanceΥπάρχει κάτι που ψεκάζεις ώστε να ξεκολλάει πιο εύκολα η πίσσα ή να πάρω κάποιον να το κάνει να μην ταλαιπωρούμαι?
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Στο σπιτι ζητας θερμοκρασία χώρου. Αν θέλεις 22 και έχεις 17, δίνεις εντολή στον καυστήρα να ξεκινήσει. Αυτός ξεκινάει. Μέχρι το νερό να φτάσει στους 40, δεν κυκλοφορεί. Ο καυστήρας το θερμαίνει μέχρι τους 70, σβήνει κλπ.Ευχαριστώ! (και τον ililias)
Πάω πάλι στο NET - περί κατάλληλων ρυθμίσεων κτλ...
-
Ο ένας διακόπτης είναι όπως τα λες για το σβήσιμο του καυστήρα μόλις το νερό στο καζάνι πιάσει την θερμοκρασία που του καθορίζουμε. Έστω πχ 70 βαθμοί. Ο διακόπτης του κυκλοφόρητη καθορίζει την θερμοκρασία από την οποία(κ πάνω) λειτουργεί κ στέλνει το ζεστό νέρο στα σώματα έστω πχ 40 βαθμοί.
Παράδειγμα
Κρύο καζάνι, ανάβω το ρυθμιστικό στο διαμέρισμα. Θερμοκρασία νερού στο λέβητα 10 βαθμοί. Ο καυστήρας παίρνει μπρος κ ζεσταίνει.Ο κυκλοφόρητης δε λειτουργεί προς το παρόν. Ο καυστήρας συνεχίζει να καίει κ κάποια στιγμή το νερό φτάνει τους 40 βαθμούς, τότε παίρνει μπρος ο κυκλοφόρητης κ αρχίζει να το γυρνάει στα σώματα. Ο καυστήραΣ συνεχίζει να καίει παράλληλα με το κυκλοφόρητη. Κάποια στιγμή το νερό φτάνει τους 70 βαθμούς. Τότε σταματάει ο καυστήρας αλλά συνεχίζει ο κυκλοφόρητης.η θερμοκρασία του νερού πέφτει σιγά σιγά κ όταν φτάσει τους40 σταματάει κυκλοφόρητης. -
Ο χρήστης typhoonx έγραψε:
Ο ένας διακόπτης είναι όπως τα λες για το σβήσιμο του καυστήρα μόλις το νερό στο καζάνι πιάσει την θερμοκρασία που του καθορίζουμε. Έστω πχ 70 βαθμοί. Ο διακόπτης του κυκλοφόρητη καθορίζει την θερμοκρασία από την οποία(κ πάνω) λειτουργεί κ στέλνει το ζεστό νέρο στα σώματα έστω πχ 40 βαθμοί.Παράδειγμα
Κρύο καζάνι, ανάβω το ρυθμιστικό στο διαμέρισμα. Θερμοκρασία νερού στο λέβητα 10 βαθμοί. Ο καυστήρας παίρνει μπρος κ ζεσταίνει.Ο κυκλοφόρητης δε λειτουργεί προς το παρόν. Ο καυστήρας συνεχίζει να καίει κ κάποια στιγμή το νερό φτάνει τους 40 βαθμούς, τότε παίρνει μπρος ο κυκλοφόρητης κ αρχίζει να το γυρνάει στα σώματα. Ο καυστήραΣ συνεχίζει να καίει παράλληλα με το κυκλοφόρητη. Κάποια στιγμή το νερό φτάνει τους 70 βαθμούς. Τότε σταματάει ο καυστήρας αλλά συνεχίζει ο κυκλοφόρητης.η θερμοκρασία του νερού πέφτει σιγά σιγά κ όταν φτάσει τους40 σταματάει κυκλοφόρητης.Thanks!
-
[quote='ililias']
Mια συσκευή που καίει ξύλο (έστω κ στη συμπιεσμένη μορφή που έχει το πέλετ) χρειάζεται καμινάδα. Ξύλο καίγεται, δεν βγάζει καπνό; Καθόλου, μα καθόλου; Σε ποια φυσική το λέει, ρε παιδιά;
Τα 'φίλτρα νερού' κρατάνε τα σωματίδια του καπνού, μη αφήνοντάς τα να βγουν ελεύθερα στην ατμόσφαιρα αλλά παράγοντας τρελές ποσότητες βρομερού νερού. Κ δεν είμαι βέβαιος ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι σχεδιασμένοι ν' αντιμετωπίζουν τέτοιους ρύπους.
Άνθρωπος που μπορεί να διαθέσει για σόμπα πέλετ + φίλτρο νερού, μπορεί να βρει κ καλύτερη κ οικονομικότερη (στη χρήση) λύση. Ενημερωθείτε.Έχεις δίκαιο ililias δεν σκέφτηκα την αποχέτευση του 'βρώμικου' νερού. Το θεωρώ μεγάλο πρόβλημα. Θα δούμε κάποια άλλη λύση.
Πάντως το να δαιμονοποιείται η καύση κάθε στερεού καυσίμου και κάθε αντίστοιχης συσκευής ως βρώμικη και θανατηφόρος και να θεωρείται η καύση ορυκτών καυσίμων καθαρή με ξεπερνά.
Δεν είναι το ίδιο η καύση υγρών ξύλων σε ανοικτό τζάκι ( απαράδεκτη ) με την καύση βιομάζας σε σύγχρονες υψηλής απόδοσης συσκευές. Πόσοι κακά συντηρημένοι καυστήρες πετρελαίου δουλεύουν και τι είδους ρύπους βγάζουν? Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και πόσο καλή καύση κάνουν?
Η λύση δεν είναι η απαγόρευση καύσης βιομάζας , η λύση είναι να τεθούν και να τηρηθούν όροι στο παιχνίδι.
ΥΓ. Επειδή ακούω πολύ για θέρμανση με αντλίες θερμότητας και για το ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον , να σας πω ότι όταν 'καίει' μία αντλία θερμότητας δεν μολύνεται η Αθήνα μολύνεται όμως η ήδη επιβαρυμένη Πτολεμαΐδα ( εκεί να δεις καρκίνο ) , αλλά στα τέτοια μας. -
Ωραια την ιδια απορια ειχα και εγω...
το θεμα ειναι, ας πουμε οτι θελω να εχω μεσα στο σπιτι πχ. 20 βαθμους. Αν ο κυκλοφορητης σταματαει να κυκλοφορει το νερο στους 40, τοτε εγω δεν 'χανω' αυτη τη θερμογονο δυναμη που θα μπορουσε να μου διατηρησει το σπιτι στη θερμοκρασια που θελω για λιγο ακομα? Γιατι να κλεινει στους 40 και οχι στους 30 ας πουμε? Τι χανω/κερδιζω αν αφησω τη ρυθμιση του κυκλοφορητη ψηλα/χαμηλα?
-
Αν το βάλεις στο 20 (που είναι πολύ χαμηλά) θα δουλεύει πολλές ώρες μέχρι να κρυώσει τόσο το νερό καταναλώνοντας ρεύμα χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά θέρμανση.
Ξυλόσομπα