-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Φιλε chaniot το πρόβλημα που συναντας έγκειται στη λογική λειτουργιας μιας ενεργειακης σόμπας.
Μια ενεργειακη σόμπα εκμεταλευεται οσο το δυνατον περισσότερο την θερμαντικη ενεργεια των ξύλων αλλά και των καυσαεριων. Ετσι με συνέπεια τα καυσαερια να εχουν χαμηλότερη θερμοκρασια σε σχεση με μια συμβατικη σόμπα. Αρα τα καυσαερια που βγάζει η σόμπα σου είναι σχετικά κρύα και όσο οδεύουν προς την έξοδο κρυώνουν και άλλο Ετσι όποια υγρασια έχουν, υγροποιήται και έχεις το πρόβλημα των σταγονων. Αν προσθεσεις οτι τα ξύλα σου είναι υγρα, η θερμοκρασια είναι ακομη ποιο χαμηλή και η υγρασια καυσαερίων ακόμη περισσότερη.Ετσι φανταζομαι μια μεση λύση είναι να στεγανοποιησεις τα μπουρια και να τα δωσεις κλιση ώστε να 'μαζευεις' τις υγροποιήσεις έξω, ή να φέρεις τη σόμπα όσο το δυνατό ποιο κοντά στο κάθετο καπνοδόχο.
Στεγανοποίησα τα μπουριά και η σόμπα δουλεύει ρολόι (μέχρι τώρα, κάτσε να ξημερώσει). Πάντως υπάρχει ένα πρόβλημα ότι δεν τραβάει πολύ καλά. Όταν την ανάβω καπνίζει, όταν θερμανθεί καλά τότε τραβάει καλά τον καπνό. Ίσως να πρέπει να προσθέσω ένα ακόμα μέτρο μπουρί έξω, ώστε να φτάσω περίπου ή να ξεπεράσω τον κορφιάτη (καβαλάρη). Ένα ακόμα πρόβλημα ίσως να είναι το καπέλο του μπουριού έξω, το οποίο είναι inox αλλά μου φαίνεται είναι χαμηλό και δεν τραβάει καλά: το έβγαλα εντελώς, πρόσθεσα ένα κομμάτι μπουρί που μο περίσσευε και δουλεύει καλύτερα τώρα. Για αυτό σκέφτομαι να προσθέσω ένα μέτρο μπουρί ακόμα με ένα καπέλο ήτα.
Τελικά για καπέλο ποιο είναι το καλύτερο το ΗΤΑ ή εκείνο που περιστρέφεται με ρουλεμάν;; -
Ο χρήστης otso έγραψε:
CHANIOT
μονο 1,2 καθετο και οριζοντιο 3,5 μ
ποσο απο τα 3,5μ ειναι μεσα και ποσο εξω?
και το οριζοντιο αφου σηκωσες την σομπα 12 εκ , απο την εσωτερικη γωνια εχει κληση προς τα κατω μεχρι την εξωτερικη
σωστα?
οποτε ολες οι υγροποιησεις πρεπει να φευγουν απο την εξωτερικη γωνια .
τι διαολο τρεχει μεσα στην σομπα ? υγροποιησεις του 1,2 καθετου? και ποσες μπορει να ειναι αυτες?Από τα 3,5 μέτρα, έξω είναι το ένα μέτρο. Το παράξενο είναι ακριβώς αυτό: πώς στο διάολο το οριζόντιο εσωτερικό μπουρί έβγαλε τόσα πολλά ζουμιά;; Πάντως, όπως ανάφερα και παραπάνω, με τη στεγανοποίηση που έκανα σήμερα, όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μηπως εχεις τις ραφες της σωληνας απο την κατω πλευρα(στο οριζοντιο κομματι) ;Επισης μηπως δεν εχουν κουμπωσει καλα μεταξυ τους οι σωληνες;πολύ καλή ερώτηση: ναι, είχα κάνει και αυτό το λάθος, οι ραφές του οριζόντιου κομματιού ήταν από την κάτω πλευρά. Να μαθαίνουν όσοι διαβάζουν...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
....
Μόνωσε (έστω πρόχειρα) το εξωτερικό τμήμα, κ δες αν υπάρχει διαφορά. Αλλιώς βάλε την αλουμινοταινία, κ ας μην σου αρέσει, κ δώσε κλίση σε όλα τα τμήματα προς το 'σύστημα αποχέτευσης' στην γωνία, κ βάλε τα κομμάτια το ένα μέσα στο άλλο θηλυκό πρώτα / αρσενικό πάνω του, με το αρσενικό να 'βλέπει' πάντα προς την γωνία με την 'αποχέτευση'.
Ελπίζω να το έγραψα κατανοητά, αν κ όταν το διάβασα ... μπερδεύτηκα.
Αν μπερδεύτηκες κ εσύ, να σου δώσω με πμ το τηλ να μιλήσουμε. Μόνον μην σε πιάνει πανικός.Ηλία επισυνάπτω την απάντηση που έδωσα πιο πάνω, να προσθέσω μόνο ότι κατανοητά τα λες, και έτσι τα έκανα, και ότι στη στεγανοποίησα χρησιμοποιησα μαύρη σιλικόνη όπως πρότεινες (μαντεμόκολλα ή μαγκανέζα δεν βρήκα πουθενά, δεν την ξέρανε κιόλας και τους έκανα πλάκα)
η επικόλληση:
Στεγανοποίησα τα μπουριά και η σόμπα δουλεύει ρολόι (μέχρι τώρα, κάτσε να ξημερώσει). Πάντως υπάρχει ένα πρόβλημα ότι δεν τραβάει πολύ καλά. Όταν την ανάβω καπνίζει, όταν θερμανθεί καλά τότε τραβάει καλά τον καπνό. Ίσως να πρέπει να προσθέσω ένα ακόμα μέτρο μπουρί έξω, ώστε να φτάσω περίπου ή να ξεπεράσω τον κορφιάτη (καβαλάρη). Ένα ακόμα πρόβλημα ίσως να είναι το καπέλο του μπουριού έξω, το οποίο είναι inox αλλά μου φαίνεται είναι χαμηλό και δεν τραβάει καλά: το έβγαλα εντελώς, πρόσθεσα ένα κομμάτι μπουρί που μο περίσσευε και δουλεύει καλύτερα τώρα. Για αυτό σκέφτομαι να προσθέσω ένα μέτρο μπουρί ακόμα με ένα καπέλο ήτα.
Τελικά για καπέλο ποιο είναι το καλύτερο το ΗΤΑ ή εκείνο που περιστρέφεται με ρουλεμάν;; -
Telika σύνδεσα τη σόμπα και την άναψα.Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα ουτε μυρίζει καθόλου.Στην έξοδο των μπουριών όμως καίνε και η σόμπα ίσως δεν ξέρω να τη δουλεύω.Ούτε καπνός φαίνεται να βγαίνει απο καμινάδα.Είναι καλό αυτό ? Φίλε μου kournianos koita sta email να μου διευκρινήσεις κάτι. Πάντως εχτές απο 15 βαθμούς το πρωί ανέβηκε το μεσημέρι στους 18 και το βράδυ στους 21 κάτω 20 πάνω ενω τα ξύλα δεν ήταν στεγνά. .Καπέλο έβαλα κινέζικο.
-
Συγνώμη που επανέρχομαι, αλλά δυστυχώς ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ! χτες όλα καλά, σήμερα το πρωί πάλί μαύρα ΜΑΥΡΑ ΖΟΥΜΙΑ από το κάθετο εσωτερικό μπουρί, από όλες τις ενώσεις, (το οριζόντιο δεν έσταξε) παρά τη στεγανοποίηση με μαύρη σιλικόνη.
Ξανά:
Μπορεί να σχετίζεται με το ότι η σόμπα όταν είναι κρύα δεν τραβάει καλά; χτες δεν πρόλαβα να αγοράσω ένα ακόμα μέτρο μπουρί και να το προσθέσω έξω, ώστε να βγω στό ύψος του κορφιάτη στα κεραμίδια. Αν το κάνω, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;
Το οριζόντιο μπουρί έχει κλίση προς τα έξω, η φορά είναι αρσενικό-θηλυκό, πάντα δηλαδή το αρσενικό προς τα έξω, προς τη γωνία με την τρύπα αποροοής των υγρών. Μήπώς το οριζόντιο μπουρί γεμίζει, υπερσκελίζει την κλίση και ρίχνει τα υγρά στην κάθετη;
Ηλία, προφανώς σκέφτομαι τώρα να βάλω ταινία αλουμινίου, αφού δεν έχω κουράγιο να ξανακατεβάζω τα μπουριά (δεν θα είναι και εύκολο τώρα με τις σιλικόνες) και να τα ξαναστεγανοποιώ. Ταινία αλουμινίου λοιπόν, σε κάθε ένωση, υπερύψωση του εξωτερικού μπουριού, ευχέλαιο και βλέπουμε.
και ένα **ανέκδοτο **για χαλάρωση:
Ένας πελαργός πετάει στον ουρανό κουβαλώντας έναν γέρο. Κάποια στιγμή λέει ο γέρος στον πελαργό: Παραδέξου το ρε φίλε, χαθήκαμε. -
Ότι και να κάνεις θα έχεις υγροποιήσεις στην καπνοδόχο. Μπορείς να τις ελαχιστοποιήσεις με καλή μόνωση αλλά δεν μπορείς να τις εξαφανίσεις.
Κανόνισε τις κλίσεις ώστε να μην επιστρέφουν στη σόμπα και να μαζεύονται στο κάτω μέρος της κάθετης πλευράς, όπου και θα στάζουν σε κάποιο κύπελλο.
-
Ο χρήστης CHANIOT έγραψε:
Ίσως να πρέπει να προσθέσω ένα ακόμα μέτρο μπουρί έξω, ώστε να φτάσω περίπου ή να ξεπεράσω τον κορφιάτη (καβαλάρη)...Να τον ξεπεράσεις. **Χωρίς 'ίσως'. **
Τελικά για καπέλο ποιο είναι το καλύτερο το ΗΤΑ ή εκείνο που περιστρέφεται με ρουλεμάν;;
Μακριά από περιστρεφόμενο. Κάποια στιγμή κολλάει, κ τότε...
Αν δεν πάει οριζόντια τότε πως μου λένε ότι στα παλιά σπίτια περναγε από όλα τα δωμάτια? Με το αλουμινόχαρτο ξέρει κανείς τίποτα?
Αν πάρεις καλή σόμπα, δεν πηγαίνουν οριζόντια γιατί σε ζεσταίνει η σόμπα κ όχι ο καπνός, ο οποίος φεύγει σχετικά κρύος.
Αν πάρεις φτηνή σόμπα, ο καπνός φεύγει άκαυτος κ με μεγάλη θερμοκρασία, οπότε πηγαίνουν οριζόντια κ μάλιστα είναι καλύτερα για σένα γιατί σε ζεσταίνουν τα μπουριά περισσότερο από τη σόμπα, κ έτσι ζεσταίνεις λιγότερο τον Θεό κ περισσότερο εσένα.
Αντί αλουμινοταινίας, βάλε μαντεμόκολλα στις ενώσεις και μονωμένο μπουρί έξω.Αυτά, αλλά πρωτίστως
Μόνωσε (έστω πρόχειρα) το εξωτερικό τμήμα, κ δες αν υπάρχει διαφορά.
-
Πειτε και λιγα πραματα για τα καυσοξυλα ρε παιδια.
(Εκτος εαν εχει γραφτει κατι και δεν το βρισκω)Τι ειδη υπαρχουν, τι προτιμαμε, τι ποσοτητες κατ'εκτιμηση χρειαζονται, κοστος κτλ.
Eπισης: Πως καθαριζουμε την καμιναδα και το τζακι, με ποιο τροπο και καθε ποτε?
-
Αυτά, αλλά πρωτίστως
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μόνωσε (έστω πρόχειρα) το εξωτερικό τμήμα, κ δες αν υπάρχει διαφορά.[/quote]
Ηλία, αυτό με το εξωτερικό μπουρί δεν το καταλαβαίνω. Αφού το πρόβλημα είναι οι υγροποιήσεις στο εσωτερικό κάθετο μπουρί. τέλος πάντων, πώς μονώνεται;
-
Ο χρήστης CHANIOT έγραψε:
Αυτά, αλλά πρωτίστωςΜόνωσε (έστω πρόχειρα) το εξωτερικό τμήμα, κ δες αν υπάρχει διαφορά.
Ηλία, αυτό με το εξωτερικό μπουρί δεν το καταλαβαίνω. Αφού το πρόβλημα είναι οι υγροποιήσεις στο εσωτερικό κάθετο μπουρί. τέλος πάντων, πώς μονώνεται;[/quote]
Καλα σου λεει να κανεις ο ililias απο κει ξεκινουν τα προβληματα.Να το τυλιξεις με ρολο υαλοβαμβακα. -
Ο χρήστης στη σελ. 81, ililias έγραψε:
Περί υγροποιήσεων:
Δεν είναι νερό της βροχής, είναι υγροποιήσεις υγρασίας οφειλόμενες στη διαφορά θερμοκρασίας μέσα / έξω από την καμινάδα (μιλάμε για το τμήμα της που είναι έξω από το σπίτι) και δημιουργούνται κυρίως όταν αυτή είναι αμόνωτη.
Ο ένας βασικός λόγος χρήσης μονωμένης καμινάδας, είναι ακριβώς η αποφυγή υγροποιήσεων.(όχι υαλοβάμβακα, πετροβάμβακα ή κεραμοβάμβακα. Αν το μονώσεις πρόχειρα κ δεις διαφορά, για μόνιμη εγκατάσταση πάρε ένα μπουρί μεγαλύτερης διαμέτρου κ βάλε το πάνω από το άλλο, τυλίγοντας έτσι κ το μονωτικό)
-
καλημερα σε ολους.διπατη μονοκατοικια 10ετιας,εξω απο κομοτηνη,110 τ.μ. καθε πατωμα,νορμαλ μονωση τοιχων,σκετη πλακα με φελιζολ ως στεγη.θερμαινεται (ο πανω οροφος)με ξυλοσομπα νερου pritty(βουλγαριας)29 KW συνδεδεμενη με το υπαρχον δικτυο καλοριφερ.-6 εξω +23 μεσα χθες βραδυ.πετρελαιο που καταναλωσα ως σημερα απο αρχη χειμωνα ΜΗΔΕΝ!συμπερασμα,μην πυροβολειτε τις φθηνες αλλα αυτους που τις τοποθετουν!(φιλε asteris να`ξερες μονο ποσο δικαιο εχεις αλλα θα τα πουμε αλλη ωρα αυτα).προβληματα ουκ ολιγα(οποιος θελει πληροφοριες ειμαι στη διαθεση του) αλλα κ πλεονεκτηματα(ειπαμε πετρελαιο ΜΗΔΕΝ).φραση κλειδι ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ.σημαντικη λεπτομερεια, η σομπα τοποθετηθηκε στο ισογειο που εχει χρηση αποθηκης κυριως(κ τσιπουροκαταστασης κ μπαλας με αντροπαρεα καθως εχω ρευμα κ νερο),ασοβατιστο,χωρις τσιμεντοκονια,με παραθυρα με σιδερενια κασα,μονο τζαμι κ πορτα επισης σιδερενια(σαν αυτες που βαζουν σε αποθηκες),χωρις καλοριφερ,εσωτερικη σκαλα που οδηγει στον πανω οροφο που αποτελει την κυρια κατοικια.προβλημα στο οποιο θελω βοηθεια,καπνιζει ωρες ωρες.η σομπα εχει 13αρι μπουρι,1,2 μ υψος, 0,6μ οριζοντιο κ χωνεται κ συνεχιζει κατακορυφα σε 12αρι αμιαντο(που προυπηρχε,χτισμενο εξωτερικα με τουβλο κ σοβα,εφαπτομενο σε εξωτερικο τοιχο) 3,5μ ως την πλακα κ συνεχιζει 1,7μ πανω απο την πλακα κ καταληγει σε καπελο τυπου ητα χωρις εμποδια περιμετρικα καθως το σπιτι ειναι χτισμενο εκτος σχεδιου πολης.σκεφτομαι να αντικαταστησω την καμιναδα με τα λεγομενα τσιμεντενια δαχτυλιδια αλλα δεν ειμαι βεβαιος αν θα βελτιωθει.επισης σε τι διαμετρο?επειδη ειναι η δευτερη pritty που χρησιμοποιω(η πρωτη ηταν απλη σομπα,χωρις νερο,με φουρνο,επισης τοποθετημενη στο ισογειο των 110 τ.μ,θερμαινε βεβαια μονο το ισογειο το οποιο μπαζει απο παντου,αλλα εχαμε τοσο ζεστη που ανοιγαμε τις πορτες)! οποιος θελει λεπτομερειες ευχαριστως.επαναλαμβανω προσοχη στην τοποθετηση αλλιως ΜΠΟΥΜ!!!
-
Ποσα κιλα ξύλα καταναλωνεις την ημερα? Για το ισογειο δεν καταλαβα τι εννοεις, ενω 'μπαζει' απο παντου εχεις 23 βαθμους ζέστη?
-
23 βαθμους εχω στον πρωτο οροφο(κυρια κατοικια).κατω δεν εχω σωματα,δεν κατοικω κατω,υπαρχει μονο η θερμοτητα που ακτινοβολει η σομπα,η οποια ομως ειναι ελαχιστη(δεν εχω κανει μετρησεις,αλλα το νιωθω,μπαζει κιολας αλλα δεν μπορω να υπολογισω τις απωλειες) καθως σε αυτες τις σομπες η ενεργεια που παραγεται αποροφαται απο το νερο το οποιο με κυκλοφορητη διοχετευεται στα σωματα(στον πανω οροφο δηλ.)υπαρχει βεβαια προβλεψη να μπουν 1-2 σωματα κ κατω(εχω εγκαταστησει ηδη σχετικο συλλεκτακι)ωστε να εχω ζεστη κ κατω κ αν δω οτι δεν τα 'σηκωνει' ολα τα σωματα(πανω κ κατω) η συγκεκριμενη σομπα με τα 29 kw της,να μπορω να 'παιξω'ανοιγοκλεινοντας καποια σωματα(πανω η κατω).με αναμικτα ξυλα(χλωρα-ξερα)καιω περιπου 2-2,5 kg/ωρα.
-
Με 2,5 κιλά ξύλα την ώρα βγάζει 29 kw?
Ποιά σόμπα είναι? -
πραγματι πολύ μικρη καταναλωση για 29Kw... κατι δεν παει καλα
αυτη ειναι η σομπα σου?
http://www.woodmanstore.com/view/?id=14 -
το σπιτι ειναι 150τμ με ενιαιο χωρο τα 80τμ, και με θερμομονωση, ποια ξυλοσομπα μπορει να με καλυψει ? 10kw ? 14kw? χρηματα που μπορουμε να διαθεσουμε μεχρι 1000e αν υπαρχει και οικονομικοτερη δεν θα μας χαλαγε γνωριζει καποιος να μας πει και αν γνωριζει καποια καταστηματα? ειμαστε περιοχη Αρτεμιδας...
-
αυτη ειναι.
-
γκοτσε ντελτσεβ.το λενε κ ανω νευροκοπι,απο συνοριακο σταθμο εξοχης Δραμας περιπου 15 km.931 λεβα(περιπου 500 ευρω) χωρις τα παρελκομενα(εκει εκανα οτι μου ειπε ο υδραυλικος μου,δηλ πατατα,δηλ αγορασα κ τοποθετησε πλαστικες σωληνες,μια μονο σκαστρα κλπ γιαυτο κ ειμαι ψωνισμενος με τα μαστορια-ασε το στησιμο).για τα kg που 'τρωει' ζυγισα 2-3 φορες μονο,ισως πεφτω εξω,θα φανει στο τελος του χειμωνα.
Ξυλόσομπα