-
Re: Ξυλόσομπα
από Peristeri » 24/12/11 11:49Καλημέρα και χρόνια πολλά σ' όλους με υγεία και ευτυχία.
Ευχαριστώ όλους τους συμετέχοντες και ιδιαίτερα το 'Πυργιώτη' Ililias για τη δυνατότητα που απέκτησα, διαβάζοντας τα σχόλιά σας, να επιλέξω και να αγοράσω ένα 'έντιμο' προϊόν. Πρόκειται για την ενεργειακή ξυλόσομπα AS 060 ή αν προτιμάτε, DIANA, της Σέρβικης TIM SISTEM. Καταπληκτικό προϊόν σε λογική τιμή.Εχω παρει τη LEDERATA PLUS σαλονι, κουζινα, τραπεζαρια 25 με 27 - κρεβατοκαμαρες 17 με 18 κ πολυ χρηση του φουρνου
της.
χωρις αερα θελει γυρω στις 2 με 2μιση ωρες τα 2κιλα ξερη ελια. -
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Πόσα κιλά ξύλα καις την ώρα? Με 8-9ΚW από τζάκι (3-3.5 κιλά την ώρα), έχω αυτήν την στιγμή 24 βαθμούς στα κάτω 60τμ και 19 στα πάνω 60τμ, δίπλα σου στην Λητή. Όπως λέει και ο από πάνω, ή η μόνωση είναι κάκιστη, ή η σόμπα πολύ κάτω του μετρίου. Ποιά σόμπα είναι?Καλημέρα. η μόνωση είναι μια φυσιολογική μόνωση. με το πετρέλαιο που δούλευα τόσα χρόνια ήμουνα ικανοποιημένος. το σπίτι είναι περίπου 8 ετών. δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες για τις εξωτερικές τοιχοποιίες, αλλά ξέρω ότι είναι με δύο σειρές τούβλα και ενδιάμεσα σκληρό φελιζόλ. Τα κουφώματα είναι με διπλά τζάμια. Η σόμπα είναι μια μάρκα noname θα έλεγα (BLIST ονομάζεται, κροάτικη ή σέρβικη). Διάλεξα κάτι φτηνό, διότι ο πεθερός μου που μένει απο κάτω ζεσταίνει ένα χώρο 11 χ 2,5 περίπου με μία σόμπα που είναι σαν τενεκές τυριού (ο μεγάλος). Δεν μπορείς να κάτσεις από τη ζέστη. Λογικά σκεπτόμενος, υπέθεσα ότι για να ζεστάνω και εγώ ένα μεγαλύτερο χώρο, δεν χρειαζόταν να πάρω κάτι επώνυμο και ακριβό. Εξάλλου είναι μια προσωρινή λύση. Για την άλλη σεζόν, θα κοιτάξω κάτι πιο μόνιμο.
-
Ο χρήστης pannarab έγραψε:
Πόσα κιλά ξύλα καις την ώρα? Με 8-9ΚW από τζάκι (3-3.5 κιλά την ώρα), έχω αυτήν την στιγμή 24 βαθμούς στα κάτω 60τμ και 19 στα πάνω 60τμ, δίπλα σου στην Λητή. Όπως λέει και ο από πάνω, ή η μόνωση είναι κάκιστη, ή η σόμπα πολύ κάτω του μετρίου. Ποιά σόμπα είναι?
Καλημέρα. η μόνωση είναι μια φυσιολογική μόνωση. με το πετρέλαιο που δούλευα τόσα χρόνια ήμουνα ικανοποιημένος. το σπίτι είναι περίπου 8 ετών. δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες για τις εξωτερικές τοιχοποιίες, αλλά ξέρω ότι είναι με δύο σειρές τούβλα και ενδιάμεσα σκληρό φελιζόλ. Τα κουφώματα είναι με διπλά τζάμια. Η σόμπα είναι μια μάρκα noname θα έλεγα (BLIST ονομάζεται, κροάτικη ή σέρβικη). Διάλεξα κάτι φτηνό, διότι ο πεθερός μου που μένει απο κάτω ζεσταίνει ένα χώρο 11 χ 2,5 περίπου με μία σόμπα που είναι σαν τενεκές τυριού (ο μεγάλος). Δεν μπορείς να κάτσεις από τη ζέστη. Λογικά σκεπτόμενος, υπέθεσα ότι για να ζεστάνω και εγώ ένα μεγαλύτερο χώρο, δεν χρειαζόταν να πάρω κάτι επώνυμο και ακριβό. Εξάλλου είναι μια προσωρινή λύση. Για την άλλη σεζόν, θα κοιτάξω κάτι πιο μόνιμο.
ο τενεκες τυριου όμως που έχει ο πεθερος σου μπορει να ειναι όμως επώνυμος ( πχ δωδωνη, ήπειρος κλπ) αρα πάλι πάμε στο συμπερασμα οτι να εχουμε ζέστη αυτή που περιμενουμε πρέπει να εχουμε μια πιστοποιημένη κατασκευή ( σομπα, τζακι, λεβητας) που ξέρουμε τι αγοραζουμε και ξέρουμε τί να περιμενουμε απο αυτή.
Επίσης οπως λες, ο πεθερος σου είναι απο κάτω, ισχυει σχεδον πάντα ο απο κάτω ( και ειδικα το ισόγειο) να είναι ποιο ζεστό ή να ζεστενεται ποιο εύκολα. -
Ο χρήστης pannarab έγραψε:
Πόσα κιλά ξύλα καις την ώρα? Με 8-9ΚW από τζάκι (3-3.5 κιλά την ώρα), έχω αυτήν την στιγμή 24 βαθμούς στα κάτω 60τμ και 19 στα πάνω 60τμ, δίπλα σου στην Λητή. Όπως λέει και ο από πάνω, ή η μόνωση είναι κάκιστη, ή η σόμπα πολύ κάτω του μετρίου. Ποιά σόμπα είναι?
Καλημέρα. η μόνωση είναι μια φυσιολογική μόνωση. με το πετρέλαιο που δούλευα τόσα χρόνια ήμουνα ικανοποιημένος. το σπίτι είναι περίπου 8 ετών. δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες για τις εξωτερικές τοιχοποιίες, αλλά ξέρω ότι είναι με δύο σειρές τούβλα και ενδιάμεσα σκληρό φελιζόλ. Τα κουφώματα είναι με διπλά τζάμια. Η σόμπα είναι μια μάρκα noname θα έλεγα (BLIST ονομάζεται, κροάτικη ή σέρβικη). Διάλεξα κάτι φτηνό, διότι ο πεθερός μου που μένει απο κάτω ζεσταίνει ένα χώρο 11 χ 2,5 περίπου με μία σόμπα που είναι σαν τενεκές τυριού (ο μεγάλος). Δεν μπορείς να κάτσεις από τη ζέστη. Λογικά σκεπτόμενος, υπέθεσα ότι για να ζεστάνω και εγώ ένα μεγαλύτερο χώρο, δεν χρειαζόταν να πάρω κάτι επώνυμο και ακριβό. Εξάλλου είναι μια προσωρινή λύση. Για την άλλη σεζόν, θα κοιτάξω κάτι πιο μόνιμο.
Ο πεθερός είναι καλύτερα μονωμένος μιά και είναι από κάτω και από ότι φαίνεται η σόμπα δεν καίει καλά. Αν έχει κλαπέτο στην έξοδο της καμινάδας, μετά την πρώτη ώρα που φουντώσει η φωτιά, να το κλείνεις σχεδόν τέρμα για να επιβραδύνεις την έξοδο των καυσαερίων και να ανεβεί η απόδοση της σόμπας, να προλαβαίνουν να ζεσταίνουν τα σίδερα αντί να φεύγουν γρήγορα έξω και πηγαίνουν χαμένα.
-
Ο πεθερός είναι καλύτερα μονωμένος μιά και είναι από κάτω και από ότι φαίνεται η σόμπα δεν καίει καλά. Αν έχει κλαπέτο στην έξοδο της καμινάδας, μετά την πρώτη ώρα που φουντώσει η φωτιά, να το κλείνεις σχεδόν τέρμα για να επιβραδύνεις την έξοδο των καυσαερίων και να ανεβεί η απόδοση της σόμπας, να προλαβαίνουν να ζεσταίνουν τα σίδερα αντί να φεύγουν γρήγορα έξω και πηγαίνουν χαμένα.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά, κλαπέτο υπάρχει. Όταν το κλείσω, η εισαγωγή αέρα που έχει μπροστά θα πρέπει να την έχω ανοιχτή ή κλειστή; Επίσης με θερμόμετρο μέτρησα θερμοκρασία 22 βαθμούς εκεί που κάθομαι (περίπου 5-6 μέτρα μακρυά από την σόμπα) αλλά σε ύψος περίπου 1,90 σπό το έδαφος. στους 40 πόντους η θερμοκρασία είναι 19,5. Καταλαβαίνω ότι η ζέστη ανεβαίνει επάνω, αλλά μου κάνει εντύπωση η διαφορά θερμοκρασίας. Δουλεύοντας συνεχώς η σόμπα, η ζέστη θα έχει την τάση να 'κατεβαίνει' χαμηλότερα; Και κάτι τελευταίο..... η φιλοσοφία της σόμπας είναι να σιγοκαίει και να ζεσταίνει ή να έχει φλόγα ως επι΄το πλείστον;
-
Θες φλόγα, αλλά να προχωράει αργά. Αν φεύγει σφεντόνα, η θερμότητα φεύγει από την καμινάδα,όσο πιό αργά πάει, τόσο πιό πολύ θερμότητα θα προλάβει να αφήσει στα σίδερα. Σχεδόν τέρμα κλειστό το κλαπέτο και όσο χρειάζεται ανοιχτή την εισαγωγή, θα σου δώσει καλή απόδοση. Πειραματίσου και λίγο για να βρεις το ιδανικό...
-
Φίλε asteris ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Ανακάλυψα ότι η ζέστη φεύγει στον πάνω όροφο μέσω της εσωτερικής σκάλας (μεζονέτα). Στάθηκα στη μέση της σκάλας με το θερμόμετρο και έπαθα πλάκα με το πως ανέβαινε η θερμοκρασία. μάλλον θα πρέπει να κλείσω τον 2ο όροφο. Καμιά ιδέα μήπως;
-
Πόρτα φυσούνα με γυψοσανίδα γύρω-γύρω. Αλλά γιατί να κλείσεις τον πάνω όροφο, δεν χρησιμοποιείται? Εμένα έτσι ζεσταίνεται και μάλιστα έχω το ανάποδο πρόβλημα, θέλω να στείλω παπαράνω ζέστη επάνω, γιατί κάτω αν ξεχαστώ φτάνει και 26 βαθμούς...
-
Πόρτα φυσούνα με γυψοσανίδα γύρω-γύρω. Αλλά γιατί να κλείσεις τον πάνω όροφο, δεν χρησιμοποιείται? Εμένα έτσι ζεσταίνεται και μάλιστα έχω το ανάποδο πρόβλημα, θέλω να στείλω παπαράνω ζέστη επάνω, γιατί κάτω αν ξεχαστώ φτάνει και 26 βαθμούς...Ο πάνω όροφος είναι μόνο για το μπάνιο. Το πρόβλημά μου είναι ότι η σόμπα τοποθετήθηκε κοντά στην εσωτερική σκάλα (δεν βόλευε αλλού λόγω μπουριών) και πιστεύω ότι η ζέστη φεύγει πάνω πριν έρθει στο σαλόνι. Σήμερα το πρωι ξεκίνησα να ζυγίζω τα ξύλα πριν τα ρίχνω στην σόμπα. Μέχρι στιγμής είμαι σε ένα μ.ο. 3,5 - 4 kg/h για να έχω 20 βαθμούς στον καναπέ που κάθομαι. Πιστεύω ότι αν κλείσω το άνοιγμα της εσωτερικής σκάλας και θα κερδίζω ζέστη στο σαλόνι, αλλά και το βράδυ δεν θα φεύγει η ζέστη πάνω. Ακολούθησα τη συμβουλή σου για το κλαπέτο και όντως βλέπω ότι η φλόγα 'παίζει' πιο καλά μέσα στον χώρο καύσης και δεν βιάζεται να φύγει προς το μπουρί.
-
Αν την έχεις τόσο κοντά στη σκάλα, είναι λογικό μεγάλο μέρος της θερμότητας να φεύγει κατευθείαν πάνω χωρίς να διαχέεται στον κάτω χώρο...
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Αν την έχεις τόσο κοντά στη σκάλα, είναι λογικό μεγάλο μέρος της θερμότητας να φεύγει κατευθείαν πάνω χωρίς να διαχέεται στον κάτω χώρο...και εγω αυτό πιστεύω. θα βρω τρόπο να κλείνω το άνοιγμα (έστω και μπακαλίστικο, μιλάμε για προσωρινή κατάσταση μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας) και πιστεύω ότι θα δω διαφορά στην θέρμανση του κάτω ορόφου.
-
Αντί για μπακαλίστικο τρόπο , μπορείς να κάνεις κάποια πατέντα τύπου αεροθερμο καμινάδας ; θα με πεις τι είναι αυτό ...
ουσιαστικά ένας τενεκές που αγκαλιάζει την καμινάδα και με βεντιλατέρ μπορείς να τραβήξεις ένα κανάλι και να το πας εκεί που θες
-
Ο χρήστης N1k0s S έγραψε:
Αντί για μπακαλίστικο τρόπο , μπορείς να κάνεις κάποια πατέντα τύπου αεροθερμο καμινάδας ; θα με πεις τι είναι αυτό ...ουσιαστικά ένας τενεκές που αγκαλιάζει την καμινάδα και με βεντιλατέρ μπορείς να τραβήξεις ένα κανάλι και να το πας εκεί που θες
καλημέρα, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα το σωστά την ιδέα σου. μπορείς σε παρακαλώ να το εξηγήσεις;
-
Στην ουσία είναι μια καμινάδα με δυο τοιχώματα, στο εσωτερικό περνάνε τα καυσαέρια και βγαίνουν έξω, στο εξωτερικό ζεσταίνεται αέρας του σπιτιού (από την επαφή με το εσωτερικό τοίχωμα). Έτσι αυξάνεις λίγο την αποδοτικότητα της σόμπας και μπορείς να κατευθύνεις πιο καλά τη θερμότητα που διαχέεται από το μπουρί (όχι όμως και από τη σόμπα από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος).
Πάντως εφόσον είναι για έναν χρόνο εγώ δεν θα ασχολούμουν καν... Κλείσε πρόχειρα το άνοιγμα προς τα πάνω (χωρίς κάτι μόνιμο) και από του χρόνου σχεδίασε σωστά το σύστημα το θέρμανσης ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις (θέρμανση και πάνω, αεραγωγοί, κτλ). Πάντως νομίζω ότι η σόμπα, με βάση αυτά που αναφέρεις, δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, είναι απλώς μικρή για τον χώρο που ζεσταίνεις.
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
..... Πάντως νομίζω ότι η σόμπα, με βάση αυτά που αναφέρεις, δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, είναι απλώς μικρή για τον χώρο που ζεσταίνεις.Αν συνυπολογίζεις και τον 2ο όροφο, συμφωνώ ότι ίσως να είναι μικρή. Αλλά για τα σχεδόν 50 τετρ.μέτρα του κάτω ορόφου (με βάση την ονομαστική της απόδοση) θα έλεγα ότι είναι και λίγο μεγάλη. Σε άλλα μαγαζιά μου είχαν προτείνει και σόμπες με λιγότερα kW.
-
Για να υπολογίσεις πόσα kw χρειάζεσαι πρέπει να ξέρεις τον χώρο, τη μόνωση που έχει, πόση ώρα είσαι διατεθειμένος να καις για να ζεσταθείς και την περιοχή. Κανονικά αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες ενός μηχανικού και όχι ενός πωλητή...
Τώρα ως σημείο αναφοράς στο εξωτερικό νομίζω έχουν στους 0 βαθμούς να μπορείς να έχεις 20 στο εσωτερικό (με την τυπική μόνωση που έχει ένα σπίτι στην Αγγλία). Εδώ έχει έναν calculator http://www.woodburnerwarehouse.co.uk/st ... ator.phtml
Για τα 50τμ δίνουν περίπου 9kw . Η λέξη κλειδί είναι ονομαστική απόδοση. Αν λάβεις υπόψιν ότι η σόμπα που πήρες έχει γύρω στο 70% αποδοτικότητα (το πολύ, γιατί δε βλέπω να την αναφέρει πουθενά στο site) απομένουν 6kw για τον χώρο...
-
Να ρωτησω κατι(αν ξερει καποιος να μου απαντησει) οσο αφορα τις ξυλοσομπες ?
Βλεπω σε διάφορα site ξυλοσομπες με τιμες απο 700 έως περιπου 1500 euro με αποδοση 8KW να θερμαινουν συμφωνα με το κατασκευαστη γύρω στα 70 τμ. Απο την άλλη ξυλοσομπες με τιμές απο 2500 euro και πάνω με αποδοση πάλι 8 kw να θερμαινουν συμφωνα με το κατασκευαστη μεχρι 150 τμ. Αυτές οι μεγαλες διαφορες αποδοσης ειναι αληθινες η οχι . -
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Να ρωτησω κατι(αν ξερει καποιος να μου απαντησει) οσο αφορα τις ξυλοσομπες ?
Βλεπω σε διάφορα site ξυλοσομπες με τιμες απο 700 έως περιπου 1500 euro με αποδοση 8KW να θερμαινουν συμφωνα με το κατασκευαστη γύρω στα 70 τμ. Απο την άλλη ξυλοσομπες με τιμές απο 2500 euro και πάνω με αποδοση πάλι 8 kw να θερμαινουν συμφωνα με το κατασκευαστη μεχρι 150 τμ. Αυτές οι μεγαλες διαφορες αποδοσης ειναι αληθινες η οχι .Δειξε μας (με λινκ αν μπορεις) τις σομπες που εχεις δει, γιατι καλλιστα καποια απο τη δευτερη κατηγορια που εχεις βαλει να ψηνει φαγητο, να ζεσταινει νερο, να σου κανω μασαζ στα πελματα και να σφουγγαριζει, ενω οι αλλες απλως να καινε. Ε τοτε ναι, αξιζει τη διαφορα.
-
Τα kW είναι kW και δεν μπορούν να αλλάξουν, αν δεν λέει ψέματα ο κάθε κατασκευαστής. Τα τετραγωνικά μέτρα από την άλλη που καλύπτουν, είναι λίγο ευρείας έννοιας, γιατί εξαρτώνται από την μόνωση του κάθε σπιτιού. Αν ένα σπίτι 100τμ έχει πχ 8kW απώλειες γιατί είναι τέρας μόνωσης, τότε ναι, μιά σόμπα 8kW το καλύπτει. Αν είναι 40τμ και μπάζει από παντού και θέλει 10kW ενέργεια, τότε η οχτάρα θα το πηγαίνει στους 20 βαθμούς και θα λες γιατί κρυώνω. Όλα είναι ισοζύγιο, ενέργεια που δίνω στο σπίτι, μείον ενέργεια που χάνει προς τα έξω. Το πρώτο το βρίσκεις στο ταμπελάκι της σόμπας, αλλά αν δεν ξέρεις πόσο είναι το δεύτερο, βαδίζεις λίγο στα τυφλά...
-
Οι εταιρειες ειναι, η thorma που λεει πως θερμαινει sta 8kw μεχρι 70 τμ.
ενω αντιθετα εταιρειες πχ πανακριβες οπως η morso και η scan στα 8kw θερμαινουν εως 150 τμ.
Παιρνοντας σαν βάση ότι αναφέρονται σε μια σταθερα όσον αφορα τη μόνωση, οι ακριβες εταιρείες ή εχουν κατι παραπανω οσο αφορα την αποδοση ή λενε ψεματα.
Εκτος και αναφερονται σε διαφορετικα στανταρ μονωσης.
Παντως αν καποιος μέσα στο FORUM έχει επιλέξει μια τέτοια ακριβη εταιρεια θα ήταν καλό να μας πει την εμπειρεία του απο μια τέτοια ξυλοσομπα .Σημειωση : ουτε η morso ουτε η scan έχει φουρνο ουτε κανουν μασαζ ( αναφερομαι στο φιλο dodger)
Ξυλόσομπα