-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
H τιμή του υγροποιημένου φα είναι τέτοια διότι αυτό καταψύχεται στους -160 προκειμένου να υγροποιηθεί και να καταλάβει πλέον πολύ μικρότερο όγκο. Αλλά σε όρους ευρώ/kwh (που αυτό μετράει τελικά) οι τιμές του υγροποιημενου με αυτές του αέριου είναι σχεδόν ταυτόσημες.
Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες του υγροποιημένου είναι ένα μικρό κλάσμα των ποσοτήτων που λαμβάνουμε επίγεια από τις χώρες του πρώην σιδηρούν, άρα μπορούν και επηρεάζουν ελάχιστα την τελική τιμή στον καταναλωτή, αν έχουν διαφορές τελικά.
Υγροποιημένο φα δεν παίρνουμε μόνο εμείς, αλλά και σε ένα σκασμό χώρες της υφηλίου που βρέχονται από θάλασσα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κίνα ή η Ούσα είναι μερικές από αυτές, η Ολλανδία πολύ δύσκολα θα είναι απέξω. Μάλιστα συμφέρει η μεταφορά του φα από τη θάλασσα σε σχέση με επίγειους αγωγούς σε περίπτωση που το θαλάσσιο ταξίδι είναι σύντομο (άρα χαμηλός ναύλος και μικρή φύρα αερίου λόγω εξάτμισης) ή η χώρα παραγωγής απέχει πολύ από τη χώρα κατανάλωσης για το αέριο που έρχεται επίγεια μέσω αγωγών.
Στη χώρα μας συντρέχουν όλοι οι λόγοι, είμαστε θαλάσσιο κράτος, το Αλγέρι είναι πολύ κοντά, η Σιβηρία αρκετά μακρυά, το επίγειο δίκτυο περνάει από ένα σκασμό κράτη που δεν ξέρουμε εσαεί τις προθέσεις τους (Τουρκία, Ουκρανία 'κλείνω το διακόπτη γιατί έτσι'), η δε αποθήκευση και επανεξάτμιση του φα και η διάθεσή του στην κατανάλωση προυποθέτουν κάποιες σοβαρές υποδομές, άρα όλα τα εχέγγυα για εργολαβικό και ΥΠΕΧΩΔΕικό φαγοπότι ημετέρων.
Γουίν εις την τετράκις δηλαδής.Ο λογος του αυξημενου κοστους του LNG, εχει να κανει με το οτι περιπου απο 1 μ^3 φυσικου αεριου το οποιο υγροποιεις χανεις περιπου το 30%, σε ενεργεια, μεταφορα (περιπου 0.25% καθε μερα με τα Moss tanker, στα membrane εχει μειωθει περιπου στο 0.15% την ημερα). Οποτε πωλειται ακριβοτερα και για αυτο τον λογο σε περιοδους και περιοχες που η τιμη του φυσικου αεριου ειναι υψηλη το να το μετατρεψεις σε LNG δεν ειναι ο αποδοτικοτερος τροπος. Επισης η τιμη του αεριου εχει πολυ μεγαλη διακυμανση (πχ. Αμερικη περιπου $4/ΜBtu, ενω Ασια τα συμβολαια αυτη την στιγμη φτανουν μεχρι τα $18/ΜBtu).
Το ποσοστο που καταλαμβανει το LNG στην ελληνικη αγορα ειναι περιπου 25%, οποτε μονο αμελητεο δεν ειναι, το αντιθετο μαλιστα. Πολλες χωρες αγοραζουν φυσικο αεριο, αλλα παιζει πολυ μεγαλο ρολο απο το αγοραζουν, τι συμβολαια εχουν, εαν ειναι συμφωνια κατευθειαν μεσω παραγωγου ή μεσω trader κτλ.
Η Ολλανδια δεν αγοραζει LNG αλλα μονο μεσω αγωγων, επισης το φυσικο αεριο που παραγει ειναι πολυ περισσοτερο απο αυτο που καταναλωνει, και ο λογος εισαγωγων ειναι για να το μεταπωλησει στην συνεχεια. Συγκριση με την αγορα της Ελλαδας δεν μπορει να γινει.
Η μεταφορα φυσικου αεριου και αν συμφερει ειναι πολυ σχετικο, υπαρχουν 2 τροποι μεταφορας μεσω θαλασσης, ειτε σαν LNG, ειτε σαν CNG και φυσικα με αγωγους. Για να δεις εαν συνφερει τι σε συμφερει, πρεπει να συνδιαστει η αποσταση με την ποσοτητα.
Γενικα μιλωντας, συμφερει να το εισαγεις σαν LNG εαν οι αποστασεις ειναι μεγαλυτερες απο 2000Κμ απο την κοντινοτερη πηγη και η ποσοτητα μεγαλυτερη απο 6 δισ. μ^3 τον χρονο, εαν οχι ο οικονομικοτερος τροπος ειναι μεσω αγωγου η CNG.Οσο αφορα την χωρα μας η στρατηγικη επιλογη για κατασκευη της Ρεβυθουσσας ειναι πολυ σημαντικη, αλλα οικονομικα αυτο ειναι κατι που παιρνει πολυ συζητηση. Η αγορα LNG απο την Αλγερια μονο καλη οικονομικη συμφωνια δεν ειναι, και οχι μονο κατα την δικη μου γνωμη.
-
Το 1/4 μικρό κλάσμα το βλέπω με την ευρεία έννοια του όρου. Το αν είναι κακή η σύμβαση με την Αλγερία είναι άλλο θέμα, ίσως π.χ. να μπορεί να γίνει καλύτερη με νέα διαπραγμάτευση. Το αν έγινε μια σοβαρή διαπραγμάτευση* π.χ. με τους Ρώσσους ενώ ταυτόχρονα υπεγράφη μια αποικιοκρατική σύμβαση με τους Αλγερινούς, επίσης δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι αφενός η επιρροή της τιμής διάθεσης του φα από τις όποιες διαφορές τιμής του υγροποιημένου από το επίγειο είναι μικρή, και αφεδύο το γεγονός ότι η διαφορά της τιμής διάθεσης του φα στην Ολλανδία από την χώρα μας (το θέμα μας αυτό είναι άλλωστε) είναι τεράστια για να μπορεί να αιτιολογηθεί στο ότι η χώρα μας παίρνει έστω πανάκριβα το 25% του φα που καταναλώνει γιατί είναι σε υγροποιημένη μορφή και μας έπιασαν τον πρωκτό οι αλγερινοί.
*Οι (κάθε) Ρώσσοι δεν είναι χαζοί. Ξέρουν τα χαρτιά του αντιπάλου, ήτοι και πόσο φα χάνεται λόγω εξάτμισης κατά τη μεταφορά στο πλοίο, και πόσοι είναι οι ναύλοι, και το κόστος υγροποίησης και επαναφοράς του, και το πόση θερμογόνο δύναμη έχει το δικό τους φα ή το αλγερινό ή το αυστραλέζικο φα, και κυρίως πόση ποσότητα είσαι διαθετιμένος να απορροφήσεις αλλά και αυτοί να σου παράσχουν. Και φυσικά ΟΛΑ αυτά μπαίνουν με το δικό τους συντελεστή στη διαμόρφωση της εκάστοτε τελικής τιμής. Η δε αγορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι.
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα. Πως το βλέπεις εσύ, μισθουλάκο? Ή θα πρέπει να δουλεύω 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο?
Εσύ τι ζόρι τραβάς, κάθεσαι και δεν έχεις δουλειά?
Κι εσύ τι ζόρι τραβάς και δεν γίνεσαι τζακάς να κονομάς; Να βγάλεις 3000-3500 μαύρα τον μήνα.
Ποιος μίλησε για μισθουλάκο; Ποιος σου 'πε να δουλεύεις 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο;
Εγώ πρόταση σου 'κανα να τα κονομήσεις.Α, και μια απορία. Εμένα γιατί μου δίνουν πάντα απόδειξη; Μήπως επειδή εγώ είμαι ο πελάτης; Επειδή εγώ διαθέτω το κας κι εγώ ρυθμίζω τους κανόνες του παιχνιδιού; Επειδή το αν θα κοπεί απόδειξη εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μένα;
Δεν γίνομαι τζακάς, γιατί δεν ξέρω αν έχω όλες τις ικανότητες που χρειάζεται για να στήσω τζάκι και διακοσμήσεις. Αλλά και αν τις είχα, δεν είναι σίγουρο ότι θα κονομούσα, γιατί θέλει και θράσος να μπορείς να αντικρύζεις τον πελάτη και να του ζητάς να βγάλεις 1500€ σε μιά μέρα και τέτοιο θράσος δεν έχω. Ευτυχώς ή δυστυχώς...
Από κει και πέρα, ο μάστορας που μου τα έβαλε, μιά χαρά δουλειά έκανε, παράπονο δεν έχω, τον σύστησα και σε άλλους δύο που βάλανε το ίδιο τζάκι και είναι επίσης κατενθουσιασμένοι από την μετατροπή, τους δύο αυτούς μήνες που δουλεύει.** Από τις 5-6 προτάσεις της αγοράς που είχα την δυνατότητα να αγοράσω, απέφυγα τις ελληνικές πατάτες και πέτυχα νομίζω καλή τιμή,600 το τζάκι και 400€ η τοποθέτηση μαζί με τα υλικά. Παζάρια δεν έκανα,** απλά το έψαξα τον Μάιο μήνα που ψιλοκάθονται οι τζακάδες, ώστε να μην ακούω παλαβά νούμερα λόγω ζήτησης (που τελικά τα άκουσα, 1500€ ήθελε να βγάλει ο άλλος).
Απόδειξη δεν ήθελα, τι να την κάνω, να φορτωθώ 100-200€ υπέρ φιλόπτωχου ταμείου του κράτους? Αυτού που μου ζητάει εισφορές αλληλεγγύης, τέλη ακινήτων και αυξήσεις ΔΕΚΟ, την στιγμή που είμαι 10 μήνες άνεργος? Μέχρι πέρυσι έπαιρνα αποδείξεις και από τα περίπτερα που λέει ο λόγος. Φέτος και να τα είχα δεν τα έδινα, που δεν τα έχω. Είχα 3000€ περισσευούμενα, τα έδωσα για να ζεσταθεί η οικογένεια τον χειμώνα (δύο τζάκια + 7 τόνους ξύλα), παρά να τα φάει το σπάταλο κράτος σε φόρους του πετρελαίου. Βγάζουμε τον χειμώνα φέτος και βλέπουμε, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κράτος, να είμαστε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, οικονομική κατοχή υπό τάχαμου ελληνική κυβέρνηση...
Κατα την γνωμη μου γραφεις καποιες υπερβολες κ ετσι χανεις οποιο δικιο εχεις
Αφού τόσα έδωσα, τι θες να πω, ότι έδωσα 1000? Τα υλικά για το συγκεκριμένο τζάκι ήταν ένα μέτρο ανοξείδωτο έυκαμπτο σωλήνα Φ10, μία περσίδα 30χ15cm, ένα πακέτο πετροβάμβακα Fibran B-001, τρία κομμάτια μάρμαρο 10χ60cm, 5 κιλά κόλλα και 2 μέτρα γάζα για γυψοσανίδες. Τίποτα άλλο. Μετατροπή έγινε σε παθητικής ροής, δεν είχε βεντιλατέρ και άλλα, ούτε πειράχτηκε διακόσμηση.
-
Ο πετροβάμβακας δεν έχει επένδυση αλουμινίου?
Πόσο κόστισε?
Και πως συνδέθηκε το νέο τζάκι στην καμινάδα του παλιού?
Από περιέργεια ρωτάω, οκ? -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Δεν γίνομαι τζακάς, γιατί δεν ξέρω αν έχω όλες τις ικανότητες που χρειάζεται για να στήσω τζάκι και διακοσμήσεις. Αλλά και αν τις είχα, δεν είναι σίγουρο ότι θα κονομούσα, γιατί θέλει και θράσος να μπορείς να αντικρύζεις τον πελάτη και να του ζητάς να βγάλεις 1500€ σε μιά μέρα και τέτοιο θράσος δεν έχω. Ευτυχώς ή δυστυχώς...
Από κει και πέρα, ο μάστορας που μου τα έβαλε, μιά χαρά δουλειά έκανε, παράπονο δεν έχω, τον σύστησα και σε άλλους δύο που βάλανε το ίδιο τζάκι και είναι επίσης κατενθουσιασμένοι από την μετατροπή, τους δύο αυτούς μήνες που δουλεύει. Από τις 5-6 προτάσεις της αγοράς που είχα την δυνατότητα να αγοράσω, απέφυγα τις ελληνικές πατάτες και πέτυχα νομίζω καλή τιμή,600 το τζάκι και 400€ η τοποθέτηση μαζί με τα υλικά. Παζάρια δεν έκανα, απλά το έψαξα τον Μάιο μήνα που ψιλοκάθονται οι τζακάδες, ώστε να μην ακούω παλαβά νούμερα λόγω ζήτησης (που τελικά τα άκουσα, 1500€ ήθελε να βγάλει ο άλλος).
Για τον εαυτό σου δεν είσαι σίγουρος ότι θα τα κονομούσες σαν τζακάς, αλλά για τον τζακά είσαι σίγουρος ότι τα κονομάει...
Δεν θες το ρίσκο, αλλά σίγουρο κέρδος. Θες το κέρδος αυτού που ρισκάρει, αλλά δεν θες το ρίσκο...Αν βγάζει 3000+ το μήνα, σίγουρα τα κονομάει. Τουλάχιστον αυτός που μου τα πέρασε και χρέωσε λογικά, ιδρώνει και καλά κάνει και τα κονομάει, ο άλλος που ήθελε 1500 σε μιά μέρα είναι για τα πανυγήρια. Και αν ήξερα, δεν θα με χάλαγε καθόλου να βάζω 4 τζάκια τον μήνα προς 250€ το ένα, από το να κάνω 24 οχτάωρα για τα ίδια λεφτά...
Απόδειξη δεν ήθελα, τι να την κάνω, να φορτωθώ 100-200€ υπέρ φιλόπτωχου ταμείου του κράτους? Αυτού που μου ζητάει εισφορές αλληλεγγύης, τέλη ακινήτων και αυξήσεις ΔΕΚΟ, την στιγμή που είμαι 10 μήνες άνεργος?
Απόδειξη δεν ήθελες, αλλά σε πειράζει που αυτός τα πήρε μαύρα, (όπως εσύ τον ανάγκασες να τα πάρει):
Ποιός είπε ότι με πειράζει? Το μαύρα πήγαινε στο ότι δεν έχει να δώσει εισφορές/ταμεία, άρα τα 3000 του μένουν όλα και είναι καλά λεφτά. Δεν είναι λίγα λοιπόν τα 250 ημερησίως, αν δεν έχεις έξοδα και μαγαζί σου είναι το πορτ-παγκάζ του αμαξιού σου.
Δεν ξέρω αν ειρωνεύεσαι, αλλά μου έκανε 2 τζάκια σε 2 μέρες και πήρε 800€ μαύρα μαζί με τα υλικά. Κάνα 500άρι καθαρό δηλαδή, 400 αν βγάλεις και τα 2 μεροκάματα για το τσιράκι. Ότι φτηνότερο μπόρεσα να βρω. Να στο πω αλλιώς, αυτός μόνο μου τον χάιδεψε λίγο, οι περισσότεροι θέλαν να μου τον πιάσουν και αυτός με τα 1500 ήθελε να με κάνει γιουσουφάκι του κανονικά...
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα.
.
.
.
.Βγάζουμε τον χειμώνα φέτος και βλέπουμε, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κράτος, να είμαστε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, οικονομική κατοχή υπό τάχαμου ελληνική κυβέρνηση...
Η ελευθερία δεν είναι κάτι αυτονόητο που απλά το κληρονομούμε.
Πάντως, εσύ αγόρι μου, είσαι η χαρά του γκαουλάιτερ.
Αν σε διαβάζει αυτή τη στιγμή, πρέπει να 'χει χεστεί από τη χαρά του. Ξέρει, ότι δεν είσαι ένας, είσαι η πλειοψηφία, είσαι ο αντιπροσωπευτικός El, συνεπώς το έργο του πανεύκολο.Για θέρμανση μιλάμε, όχι για μάχη εκ του συστάδην. Αν του χρόνου δεν έρθει κάποια δόση, ούτε πετρέλαιο θα μας πουλάνε, ούτε φυσικό αέριο. Σε αυτήν την οικονομική κατοχή αναφέρομαι και δεν έχει να κάνει τίποτα με την δική μου αντίληψη περί ελευθερίας. Απόφαση της Μέρκελ θα είναι αν θα έχεις ορυκτά καύσιμα του χρόνου, όσο 'αντίσταση' και να κάνεις...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ο πετροβάμβακας δεν έχει επένδυση αλουμινίου?
Πόσο κόστισε?
Και πως συνδέθηκε το νέο τζάκι στην καμινάδα του παλιού?
Από περιέργεια ρωτάω, οκ?Ναι, έχει αλουμίνιο, είναι ο B-001AL της Fibran, των 100kg/m3. Κάνει 40€ το πακέτο των 6τμ από Leroy. Καμινάδα είχα από κατασκευής σπιτιού Φ250 μονωμένη και χτισμένη γύρω-γύρω με τούβλο, περίπου 10 μέτρα ύψος. Στο τέλος της μπήκε συστολή σε Φ200 για το Invicta. Το τζάκι του μεσαίου που έχει 3 μέτρα λιγότερη καμινάδα, φαίνεται ότι υπολείπεται ελαφρώς (μάλλον γιατί τα 250 πρέπει να είναι μεγάλη διάμετρος).
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Που είσαι φίλε, να 'ρθω κ εγώ να κονομήσω? Εδώ μου φέρνουν 'προσφορές' από ... Θεσσαλονίκη για το ίδιο τζάκι που πουλάω εγώ με διαφορά 25 Ε κ με κοιτάνε λες κ είμαι κλέφτης.
Ως συνηθως, γνωρίζουμε πολύ καλά τα επαγγέλματα που 'κονομάνε' (ποτέ δεν είναι το δικό μας), γνωρίζουμε το ύψος της 'κονόμας', όταν μας ρωτήσουν γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς να 'κονομήσουμε' απαντάμε '...ε αφου δεν μουμπλεσουτουμουμαμουπουνα....' και όσοι τελικά (το 1% ) αποφασίσουμε να προχωρήσουμε να κονομήσουμε κι εμείς, όταν δούμε οτι τελικά παίρνουμε τ΄αρχιδια μας στο πιάτο, αρχίζουμε τις δικαιολογίες....
Λέω να μην απαντήσω ανάλογα, γιατί ίσως δεν κατάλαβα καλά τι γράφεις ή ίσως δεν κατάλαβες καλά τι γράφω. Αν το εξηγήσεις πέραν παρερμηνείας, το συζητάμε.
Η 'κονόμα' κ τα επαγγέλματα που κονομάνε είναι εφήμερα. Και δεν τα ασκούν επαγγελματίες.
ΑΝ εγώ είμαι καλός στη δουλειά μου, όμως, πρέπει να πληρωθώ. Αυτό το ... απλό, οι Έλληνες είμαστε οι τελευταίοι στον κόσμο που θα το καταλάβουμε, αν το καταλάβουμε ποτέ. Μέχρι τότε, θα μπαίνουμε στα τεχνικά καταστήματα κ θα ρωτάμε 'πόσα θα μου πάρεις?' αντί 'τι δουλειά θα κάνεις?' και ποτέ (αλλά ΠΟΤΕ) δεν θα παραδεχτούμε ότι κάναμε μαλακία.
Και ναι, για μιά ακόμα φορά, η Βουλγάρικη τσίγκινη σόμπα των 300 Ε καίει ξύλα κ βγάζει ζέστη, αλλά όχι, δεν είναι 'το ίδιο πράγμα' με την άλλη που κοστίζει 3, 5 ή 10 φορές τόσα...Σίγουρα δεν κατάλαβες τί έγραψα, αν και νομίζω οτι ημουν αρκετά σαφής....(Βέβαια θα μου πεις εδω δεν έπιασε την ειρωνεία ο asteris.... )
Απλά λέω οτι σαν κλασσικοί ξερόλες Ελληνες, κάνουμε τον έξυπνο, οπότε και...... > γνωρίζουμε πολύ καλά τα επαγγέλματα που 'κονομάνε' (ποτέ δεν είναι το δικό μας), γνωρίζουμε το ύψος της 'κονόμας', όταν μας ρωτήσουν γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς να 'κονομήσουμε' απαντάμε '...ε αφου δεν μουμπλεσουτουμουμαμουπουνα....' και όσοι τελικά (το 1% ) αποφασίσουμε να προχωρήσουμε να κονομήσουμε κι εμείς, όταν δούμε οτι τελικά παίρνουμε τ΄αρχιδια μας στο πιάτο, αρχίζουμε τις δικαιολογίες....
Το παραπάνω σχόλιο, όπως φαινεται και απο την συνεχεια του ποστ μου, πηγαίνει στον asteris που βλέπει τριγύρω του 'κονόμες' και μιλα με επικριτικό ύφος ακόμη και για τον πιο φτηνό που βρήκε (αφου απ΄ότι φαίνεται έκανε έρευνα αγορας....), αυτόν (που επίσης κατα τα λεγόμενά του) έκανε καλή δουλειά, αυτόν που σύστησε και σε άλλους κλπ....
Συμφωνώ με όλα όσα λες παραπάνω στο πόστ σου και το πνεύμα του σχολίου μου, αποτυπώνεται πιστά στο μεγάλο ποστ του Panosss....
@ Panosss...
Πετάξου τώρα μία απο το θέμα ΔΝΤ, να δεις γιατί τόσο καιρό εγω και αρκετοί ακόμα (κυρίως χωρίς κομματικές και ιδεολογικές παρωπίδες... ) σου λέμε οτι δεν πρεπει στην παρούσα φάση να απολυθουν Δ.Υ. -
Επικριτικό ύφος που το είδες, για αυτόν που μου τα πέρασε? Που είπα ότι δεν θα έπρεπε να του έδινα ούτε τόσα? Δούλεψε 7-8 ώρες και πήρε 250€. Ένας μαθηματικός που έρχεται να κάνει ιδιαίτερο στο παιδί σου, παίρνει 20€ την ώρα και αν του κάνεις παζάρι πέφτει στα 15. Το μαστόρι γιατί να πάρει 30-35 σε τέτοιους καιρούς? Μόνο και μόνο γιατί είναι ελάχιστοι και η ζήτηση μεγάλη, για αυτό παίρνει παραπάνω από τον μαθηματικό, τον φυσικό, τον δάσκαλο και τους περισσότερους γιατρούς. Αν ήταν άλλοι καιροί που κονομούσα και γω, θα έλεγα τζάμπα μου βγήκε, τώρα λέω και πολλά μου πήρε. Και τέρμα από μένα, παρατράβηξε το θέμα αμοιβή τεχνικών...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Ναι, έχει αλουμίνιο, είναι ο B-001AL της Fibran, των 100kg/m3. Κάνει 40€ το πακέτο των 6τμ από Leroy. Καμινάδα είχα από κατασκευής σπιτιού Φ250 μονωμένη και χτισμένη γύρω-γύρω με τούβλο, περίπου 10 μέτρα ύψος. Στο τέλος της μπήκε συστολή σε Φ200 για το Invicta. Το τζάκι του μεσαίου που έχει 3 μέτρα λιγότερη καμινάδα, φαίνεται ότι υπολείπεται ελαφρώς (μάλλον γιατί τα 250 πρέπει να είναι μεγάλη διάμετρος).Η καμινάδα του παλιού τζακιού έφτανε μέχρι την εξαγωγή του νέου? Περίεργο μου φαίνεται, αλλά οκ! Επίσης, τον πετροβάμβακα απλά τον κόλλησες γύρω γύρω με κόλλα?
Ξέχασες πάντως να αναφέρεις το κόστος της συστολής κ το κόστος της αλουμινοταινίας (είμαι βέβαιος ότι έβαλες σε όλες τις 'συνδέσεις' του πετροβάμβακα).ΥΓ. Έτσι, για την ιστορία, στο θέμα των αμοιβών έχεις ολοένα κ πιό άδικο.
-
Το κομμάτι από το ταβάνι μέχρι την εξαγωγή του παλιού τζακιού είναι εύκαμπτο ανοξείδωτο. Το παλιό το τζάκι ήταν λίγο πιό ψηλό από το νέο. Με την συστολή που μπήκε, έκατσε ακριβώς. Ο πετροβάμβακας Β-001 είναι αρκετά σκληρός, σχεδόν σαν φιλιζόλ. Μπήκε σφηνωτά από πλευρά σε πλευρά και κολλήθηκε παντού με αλουμινοταινία, εκτός από το τελευταίο κομμάτι πριν κλείσει η γυψοσανίδα που δεν μπορείς να το κολλήσεις από έξω. Είναι και το μόνο σημείο στην φούσκα που ζεσταίνεται λίγο παραπάνω, πιάνει 60-70 βαθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη που δεν περνάει τους 50.
Ο παραπάνω μάστορας χωρίς σπουδές, χωρίς πτυχίο, χωρίς κατάστημα, χωρίς τίποτα, βγάζει παραπάνω χρήματα από τον γιατρό που κάνει αυτήν την στιγμή βάρδια σε δημόσιο νοσοκομείο, μετά από 10 χρόνια βαριών σπουδών και που παίζει και με ζωές ανθρώπων. Μαγκιά του του μάστορα που πέτυχε τις συγκυρίες για κάτι τέτοιο, μαγκιά του που κάνει και καλή δουλειά και έχει πελάτες σχεδόν όλο τον μήνα (υποθέτω), αλλά όχι και άδικο αν τον βάλω να δουλέψει για 200€ αντί για 250, σιγά τον Γιακούμπ που δεν θα του πετύχει το μπαιπάς. Κι αν δεν τόκανα, είναι γιατί δε μ'αρέσει να παζαρεύω τον μάστορα, για να μην κάνει μετά κι αυτός εκπτώσεις στην δουλειά του.
-
Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τούς γνωστές του αντικείμενου, θέλω να βάλω μια ξυλοσομπα στην πεθερά μου γιατί από πετρέλαιο γιοκ και έχει ξυλιάσει( θα μου πείτε αστην δεν πειράζει πεθερά ειναι αντέχει αλλά την να κάνω )η σόμπα ειναι μια απλή μαντεμένια που υπήρχε, επειδή μάλλον αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι θα βάλει στο ίδιο σημείο κάποιο τζάκι θα τρυπήσω ταβάνι και θα βγει το μπουρί όλο ευθεία πάνω, θα έχει κάποιο πρόβλημα με τα νερά της βροχής πρέπει να κάνω κάτι για αυτό για δώστε τα φώτα σας??
-
Το ταβάνι πως θα το τρυπήσεις? Τι υλικό είναι?
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Το ταβάνι πως θα το τρυπήσεις? Τι υλικό είναι?Μπετό ειναι θα το τρυπήσει ένας φίλος που έχει ένα μηχάνημα σαν ποτυροτρυπανο αν το λέω καλά ειναι μπετατζής και γνωρίζει. Αυτό που δεν ξέρω ειναι από ότι έχω δει στα μπουριά όταν βγαίνουν στο πλάι από τον τοίχο έχουν στην κάτω μεριά μια τρύπα για τα νερά σαν αυτό http://www.karagewrgiou.gr/wp-content/themes/shopperpress/thumbs/16_img.jpg
-
Ο χρήστης VOSDOGIAN έγραψε:
Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τούς γνωστές του αντικείμενου, θέλω να βάλω μια ξυλοσομπα στην πεθερά μου γιατί από πετρέλαιο γιοκ και έχει ξυλιάσει( θα μου πείτε αστην δεν πειράζει πεθερά ειναι αντέχει αλλά την να κάνω )η σόμπα ειναι μια απλή μαντεμένια που υπήρχε, επειδή μάλλον αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι θα βάλει στο ίδιο σημείο κάποιο τζάκι θα τρυπήσω ταβάνι και θα βγει το μπουρί όλο ευθεία πάνω, θα έχει κάποιο πρόβλημα με τα νερά της βροχής πρέπει να κάνω κάτι για αυτό για δώστε τα φώτα σας??Για τα νερά της βροχής, βάζεις ένα καπέλο.
Φαντάσου το άνω άκρο της τεράγωνης καμινάδας. Σε κάθε γωνία, ένα όρθιο τούβλο. Πάνω σε αυτά μια πλάκα (το καπέλο).
Πάντως, για τζάκια και καμινάδες (κατασκευή, υπολογισμούς), δες εδώ, θα βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες.Αυτό που δεν έχω βρει είναι οδηγίες τοποθέτησης κασέτας ενεργειακού τζακιού σε ήδη υπάρχον, ανοικτό τζάκι.
Πήγα και είδα στο Leroy Merlyn ενεργειακά με 450 (κάπου εκεί) ευρώ.
Μοιάζουν σαν τζάκια απλώς είναι μαντεμένια, κάποιο από αυτά, βάζω το γαλλικό σάιτ γιατί στο ελληνικό δεν τα 'χουν, απαξιούν.
έτσι όπως τα είδα, μοιάζουν σαν να μην θέλουν καμία εγκατάσταση. Φυσικά, θέλουν (Το Leroy Merlin συνεργάζεται με κάποιον τζακά, αλλά αν είναι κάτι απλό γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας), κάποιος ανέφερε εδώ σ' αυτό το θέμα γυψοσανίδα και πετροβάμβακα, για πείτε καμιά πληροφορία. -
Τόση ώρα που μαλώνουμε, δεν κατάλαβες τίποτα για το ποιό τζάκι έβαλα και πόσα πήρε ο μάστορας?
Κάποιο σαν αυτό θα είδες
http://www.invicta-sa.com/portail/produ ... lenic.html
Έχει pdf αναλυτικό κάτω-κάτω, απλά είναι στα γαλλικά. Το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενες σελίδες και δες και στο energ.gr στην ενότητα για τα τζάκια. Το τζάκι παρεπιπτόντως είναι εξαίσιο, 120 μέτρα μου τα ζεσταίνει για την πλάκα του.
Α, και αν δεν θες να δώσεις 400€ στον μάστορα, στο κάνω εγώ με 300 όλα μέσα ...
-
Τόση ώρα που μαλώνουμε, δεν κατάλαβες τίποτα για το ποιό τζάκι έβαλα και πόσα πήρε ο μάστορας?Ο σκοπός ήταν να πλακωθούμε, όχι να δώ το τζάκι σου!
Κάποιο σαν αυτό θα είδες
http://www.invicta-sa.com/portail/produ ... lenic.html
Έχει pdf αναλυτικό κάτω-κάτω, απλά είναι στα γαλλικά. Το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενες σελίδες και δες και στο energ.gr στην ενότητα για τα τζάκια. Το τζάκι παρεπιπτόντως είναι εξαίσιο, 120 μέτρα μου τα ζεσταίνει για την πλάκα του.
Α, και αν δεν θες να δώσεις 400€ στον μάστορα, στο κάνω εγώ με 300 όλα μέσα ...
Τι μαλάκες αυτοί οι Γάλλοι, μιλάνε γαλλικά! Πώς αλληλοκαταλαβαίνονται;
Ρε Αστέρη, μόνος σου έπρεπε να το φτιάξεις. Έχει κανένα κόλπο; Γιατί δεν το 'φτιαξες μόνος σου; (υποψιάζομαι μάλλον λόγω αεραγωγών, οπότε σωστά έκανες) -
Γιατί όταν έχεις να κάνεις με 400-500 βαθμούς θερμοκρασίες, έχεις λίγο φόβο τι πας να κάνεις, μην βάλεις φωτιά στο σπίτι σου. Εκ των υστέρων, αφού είδα τι έκανε ο μάστορας, ευχαρίστως γυρνούσα τον χρόνο πίσω να γλυτώσω 600-700€. Ειδικά το κάτω τζάκι με την παθητική ροή, είναι εύκολο να γίνει DIY αν έχεις σχετική ευχέρεια με εργαλεία, μην είσαι και αρχάριος.
2-3 σημεία είναι τα κρίσιμα (αφήνουμε αέρα 7-8εκ γύρω από το τζάκι μέχρι τον πετροβάμβακα, ειδική πυρίμαχη κόλλα για τις στερεοποιήσεις, σωλήνας με εξωτερικό αέρα για την καύση κάτω από το συρταράκι για να μην τραβάει από το δωμάτιο). Το δεύτερό μου που έχει και εναλλάκτη με βεντιλατέρ, έχει λίγο παραπάνω φασαρία.
-
Γιατί όταν έχεις να κάνεις με 400-500 βαθμούς θερμοκρασίες, έχεις λίγο φόβο τι πας να κάνεις, μην βάλεις φωτιά στο σπίτι σου. Εκ των υστέρων, αφού είδα τι έκανε ο μάστορας, ευχαρίστως γυρνούσα τον χρόνο πίσω να γλυτώσω 600-700€. Ειδικά το κάτω τζάκι με την παθητική ροή, είναι εύκολο να γίνει DIY αν έχεις σχετική ευχέρεια με εργαλεία, μην είσαι και αρχάριος.2-3 σημεία είναι τα κρίσιμα (αφήνουμε αέρα 7-8εκ γύρω από το τζάκι μέχρι τον πετροβάμβακα, ειδική πυρίμαχη κόλλα για τις στερεοποιήσεις, σωλήνας με εξωτερικό αέρα για την καύση κάτω από το συρταράκι για να μην τραβάει από το δωμάτιο). Το δεύτερό μου που έχει και εναλλάκτη με βεντιλατέρ, έχει λίγο παραπάνω φασαρία.
Eτσι απο περιργεια οπως λεει καποιος γιατι ο θαλαμος καυσης της εστιας (τζακιου) να μην τροφοδοτειται με αερα απο τον εσωτερικο χωρο ?????? κ μια δευτερη , το τζακι σου (η εστια που αγορασες ) δεν εχει θερμοθαλαμο ?
-
Γιατί κάθε κιλό ξύλο που καίγεται, θέλει 5-6 κυβικά αέρα. Αν καις 3 κιλά ξύλα την ώρα, το τζάκι θέλει 20 κυβικά αέρα, τα οποία αν τα πάρει από το δωμάτιο, αυτά θα αναπληρωθούν από κρύο αέρα από τις χαραμάδες. Αν το σπίτι είναι τόσο καλά μονωμένο και δεν μπορεί να τραβήξει αέρα από χαραμάδες, η καύση θα υποβαθμιστεί και θα έχεις μικρότερη απόδοση και κάπνες. Τα 'καλά' τζάκια έχουν από κάτω έτοιμη είσοδο αέρα Φ10-15 για να συνδέσεις σωλήνα προς εξωτερικό τοίχο. Βέβαια το σωστό είναι να μπει και και κλαπέτο για να ελέγχεις εσύ την παροχή και όχι να γίνεται του κουτρούλη ο γάμος (το είδα σε ελληνικό που τραβάει τα κέρατά του και δεν μπορείς να το χαμηλώσεις). Άλλος φίλος με ελληνικό, έχει πολύ μικρή τέτοια τρύπα, οπότε δεν μπορεί να κάψει 'υγρά' ξύλα, δεν φτάνει ο αέρας και αναγκάζεται να ανοίγει ελαφρά την πόρτα, να χαλάει την θερμοκρασία καυσαερίων και ο ζεστός αέρας πέφτει από τους 65 στους 50...
Το τζάκι είναι κλασική ενεργειακή εστία, με σκεπή. Θερμοθάλαμος είναι όλη η φούσκα από πάνω με τις μονωμένες γυψοσανίδες και με την περσίδα στο πάνω μέρος. Το προτίμησα γιατί έτσι έχω δυνατότερη εστία στο ίδιο μέγεθος, έχει μεγαλύτερο θερμοθάλαμο να εκτονώσει τις θερμοκρασίες του, οπότε μπορεί να σηκώσει περισσότερη ισχύ. Για να καταλάβεις, το αντίστοιχο μέγεθος Dovre είναι 10kW nominal-12KW max και το Invicta είναι 14kW nominal-28kW max. Έχει και 9mm πάχος μαντέμι, τανκς είναι...
-
Η isomat έχει πληθώρα μονωτικών για την ταράτσα αν έχεις πρόβλημα στο σημείο όπου θα περάσεις το μπουρί. Βέβαια αν ακουμπάει στο μπουρι πρέπει να κοιτάξεις μέχρι τι θερμοκρασία αντέχει (και αν πιάνει πάνω εκεί) (ειδικά αν αυτό είναι αμόνωτο, που δεν στο συστήνω) http://www.isomat.gr/
Ξυλόσομπα