-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
καλα ρε σεις, **εχουν τρελαθει στη δουλεισα οι θερμουδραυλικοι, τζακαδες και σια. **Κονομανε τα αντερα τους αυτη την εποχη με τρελα μεροκαματα! Ο φοβος που δημιουργηθηκε με το ακριβο πετρελαιο, εκανες ολους να θελουν εδω και τωρα, οσο-οσο να κάψουν ξυλο. Ακουω για κατι μεροκαματα 300-400 ευρο, τιμες σε τζακαι και λεβητες οχι με εκπτωση αλλα πολες φορες και με επιπλεον κοστος.
Εμένα μου ζητήσανε 1500€ τοποθέτηση για κασέτα. Καλά νάναι το παιδί, έχει βαρεθεί να κάθεται από ότι βλέπω όποτε περνάω. Φυσικά μπορεί να βρίσκει 2-3 κορόιδα τον μήνα και να μην χρειάζεται να δουλεύει 25 μέρες τον μήνα σαν τα υπόλοιπα χαϊβάνια...
Ευτυχώς υπάρχουν πολλά παράλληλα σύμπαντα.
Ο καθείς ζει στο δικό του.
Κι έτσι, είμαστε όλοι ευτυχισμένοι κατέχοντας και την απόλυτη αλήθεια.(ο καθείς τη δικιά του)ΣΙγουρα ο καθενας μπορει να ζηταει οσα θελει, αλλα βλεποντας γενικοτερα δεν ειναι ηθικο και επαγγελματικο ισως θα ελεγα, οι τιμες να παιζουν τοσο αναλογα την εποχη και τη ζητηση. Κανω λαθος?
Και οσο για τα παραλληλα συμπαντα μπορει να ισχυει διοτι εγω αναφερομαι σε επαρχιακη περιοχη και πολλα χωρια και κομωπολη οπου η εναλλακτικη καύση ( ξύλο) ειναι περισσοτερο εφικτη απ'οτι στη Θεσσαλονικη.
ΑΝ προσθεσω οτι απο εκει που περυσι ηξκερα ενα ξυλα στο χωριο μου και αλλους 2 στην ευρυτερη περιοχη, πλεον μπορει να υπαρχουν πάνω απο 10 που εμπορευονται καυσοξυλα. Ακομη και ενας βενζινας δίπλα στο βυτιο διανομων του τοποθετησε το νέο φορτηγακι για τα καυσόξυλα που πουλάει. (ξυλεία ΕΚΟ) -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Που είσαι φίλε, να 'ρθω κ εγώ να κονομήσω? Εδώ μου φέρνουν 'προσφορές' από ... Θεσσαλονίκη για το ίδιο τζάκι που πουλάω εγώ με διαφορά 25 Ε κ με κοιτάνε λες κ είμαι κλέφτης.Ως συνηθως, γνωρίζουμε πολύ καλά τα επαγγέλματα που 'κονομάνε' (ποτέ δεν είναι το δικό μας), γνωρίζουμε το ύψος της 'κονόμας', όταν μας ρωτήσουν γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς να 'κονομήσουμε' απαντάμε '...ε αφου δεν μουμπλεσουτουμουμαμουπουνα....' και όσοι τελικά (το 1% ) αποφασίσουμε να προχωρήσουμε να κονομήσουμε κι εμείς, όταν δούμε οτι τελικά παίρνουμε τ΄αρχιδια μας στο πιάτο, αρχίζουμε τις δικαιολογίες....
Τελικά το τζάκι μου το έβαλε ένας που πήρε 250€, που αν βγάλεις το τσιράκι, έβγαλε κάνα 200άρι χεράτο. Υπό κανονικές συνθήκες ούτε αυτουνού θα του έδινα 200€ μεροκάματο, αλλά δεδομένου ότι όλοι όσους ρώτησα θέλανε από 300 έως 1500, αναγκάστηκα και συμβιβάστηκα για να κάνω την δουλειά μου.
Κανονικά, έπρεπε να του δώσεις 60 ευρώ....Πώς πιάστηκες τόσο κορόιδο...? Και πολλά θα του ήταν....Ξέρει τί ανεργία υπάρχει εκει έξω....??? Ποιός παίρνει σημερα 60 ευρώ μεροκάματο, τον ρώτησες..; Αν βάζει και 2 τζάκια την ημέρα, αμέσως γίνεται 120 ευρώ το μεροκάματο....!!! Ποιός νομίζει οτι είναι, ο Κόκκαλης..;;
Α, στα διάλα, παλιάνθρωποι....!
-
Κοιτα και γω ΕΕ ειμαι και ξερω τι γινετε στην αγορα λιγο-πολυ. Αλλα αν και μή τζακας, το τζακι δεν νομιζω να μπαίνει σε τοσες ωρες ωστε να βαλεις δύο την ημερα. Ειδικά τα τύπου μποιλερ που ανεφερα εγω.
Αλλα τα 60 ευρο είναι λίγα για ενα μαστορα, που μπορει να εχει και τσιρακι, συν ααφαλειες κλπ εξοδα που βαραινουν το κοστος. Και οσο να ναι, τοποθετηση τζακιου ειναι, όχι ηλεκτρικης κουζινας πχ. Νομιζω πως εχει ένα Α κοστος εξιδικευσης. Αλλα σίγουρα και τα 200 δεν ειναι μεροκαματο, ειδικα για τις τωρινες οικονομκες συνθηκες. -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Τελικά το τζάκι μου το έβαλε ένας που πήρε 250€, που αν βγάλεις το τσιράκι, έβγαλε κάνα 200άρι χεράτο. Υπό κανονικές συνθήκες ούτε αυτουνού θα του έδινα 200€ μεροκάματο, αλλά δεδομένου ότι όλοι όσους ρώτησα θέλανε από 300 έως 1500, αναγκάστηκα και συμβιβάστηκα για να κάνω την δουλειά μου.
Κανονικά, έπρεπε να του δώσεις 60 ευρώ....Πώς πιάστηκες τόσο κορόιδο...? Και πολλά θα του ήταν....Ξέρει τί ανεργία υπάρχει εκει έξω....??? Ποιός παίρνει σημερα 60 ευρώ μεροκάματο, τον ρώτησες..; Αν βάζει και 2 τζάκια την ημέρα, αμέσως γίνεται 120 ευρώ το μεροκάματο....!!! Ποιός νομίζει οτι είναι, ο Κόκκαλης..;;
Δεν ξέρω αν ειρωνεύεσαι, αλλά μου έκανε 2 τζάκια σε 2 μέρες και πήρε 800€ μαύρα μαζί με τα υλικά. Κάνα 500άρι καθαρό δηλαδή, 400 αν βγάλεις και τα 2 μεροκάματα για το τσιράκι. Ότι φτηνότερο μπόρεσα να βρω. Να στο πω αλλιώς, αυτός μόνο μου τον χάιδεψε λίγο, οι περισσότεροι θέλαν να μου τον πιάσουν και αυτός με τα 1500 ήθελε να με κάνει γιουσουφάκι του κανονικά...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Δεν ξέρω αν ειρωνεύεσαι, αλλά μου έκανε 2 τζάκια σε 2 μέρες και πήρε 800€ μαύρα μαζί με τα υλικά. Κάνα 500άρι καθαρό δηλαδή, 400 αν βγάλεις και τα 2 μεροκάματα για το τσιράκι. Ότι φτηνότερο μπόρεσα να βρω. Να στο πω αλλιώς, αυτός μόνο μου τον χάιδεψε λίγο, οι περισσότεροι θέλαν να μου τον πιάσουν και αυτός με τα 1500 ήθελε να με κάνει γιουσουφάκι του κανονικά...
Πωπώ κονόμα, ρε φίλε γιατί δεν γίνεσαι τζακάς; Αντί να σε πηδάει ο κάθε μάστορας, θα πηδάς εσύ.
Ε; -
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα. Πως το βλέπεις εσύ, μισθουλάκο? Ή θα πρέπει να δουλεύω 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο?
Εσύ τι ζόρι τραβάς, κάθεσαι και δεν έχεις δουλειά?
-
Είναι αυτός με τα 1500!!!
-
Εγώ πάντως ακόμη κλαίω τα 200 - υλικά (μονωμένο 80αρι, 2μέτρα, πόσο να έκανε 100ευρώ?)=~100? για δυο τρύπες στον τοίχο και μισή-άντε μια ώρα δουλειά... Το μόνο που άξιζε ήταν το τρυπάνι με το οποίο άνοιξε τις τρύπες.. Και μάλιστα την δεύτερη για την εισαγωγή δεν ήθελε να την κάνει και μάλωνα μαζί του σε όλη τη διάρκεια της εργασίας για να την κάνει... Ούτε καν μπήκε στον κόπο να ανάψει τη σόμπα για να δει αν λειτουργεί...
Αν ήξερα ότι το μόνο που θα έκανε ήταν αυτό θα την περνούσα μόνος μου... Ο μόνος λόγος που ήθελα να έρθει είναι επειδή σε όλα σχεδόν τα site του εξωτερικού εγραφαν ότι πρέπει αυτός που θα την περάσει πρέπει και να τη ρυθμίσει, να μετρήσει το draught της καμινάδας, να την ανάψει για πρώτη φορά με συγκεκριμένη διαδικασία, κτλ... Αυτός δεν ήξερε καν που μπαίνει η παγίδα της φλόγας (flame trap, πως λέγεται στα ελληνικά? )
Δε λέω να μην πληρώσω τη σωστή εργασία. Να την πληρώσω και με το παραπάνω... Αλλά τη** σωστή και υπεύθυνη** εργασία από έναν άνθρωπο που πραγματικά γνωρίζει ...
-
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα. Πως το βλέπεις εσύ, μισθουλάκο? Ή θα πρέπει να δουλεύω 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο?Εσύ τι ζόρι τραβάς, κάθεσαι και δεν έχεις δουλειά?
Κι εσύ τι ζόρι τραβάς και δεν γίνεσαι τζακάς να κονομάς; Να βγάλεις 3000-3500 μαύρα τον μήνα.
Ποιος μίλησε για μισθουλάκο; Ποιος σου 'πε να δουλεύεις 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο;
Εγώ πρόταση σου 'κανα να τα κονομήσεις.Α, και μια απορία. Εμένα γιατί μου δίνουν πάντα απόδειξη; Μήπως επειδή εγώ είμαι ο πελάτης; Επειδή εγώ διαθέτω το κας κι εγώ ρυθμίζω τους κανόνες του παιχνιδιού; Επειδή το αν θα κοπεί απόδειξη εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μένα;
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Που είσαι φίλε, να 'ρθω κ εγώ να κονομήσω? Εδώ μου φέρνουν 'προσφορές' από ... Θεσσαλονίκη για το ίδιο τζάκι που πουλάω εγώ με διαφορά 25 Ε κ με κοιτάνε λες κ είμαι κλέφτης.
Ως συνηθως, γνωρίζουμε πολύ καλά τα επαγγέλματα που 'κονομάνε' (ποτέ δεν είναι το δικό μας), γνωρίζουμε το ύψος της 'κονόμας', όταν μας ρωτήσουν γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς να 'κονομήσουμε' απαντάμε '...ε αφου δεν μουμπλεσουτουμουμαμουπουνα....' και όσοι τελικά (το 1% ) αποφασίσουμε να προχωρήσουμε να κονομήσουμε κι εμείς, όταν δούμε οτι τελικά παίρνουμε τ΄αρχιδια μας στο πιάτο, αρχίζουμε τις δικαιολογίες....
Λέω να μην απαντήσω ανάλογα, γιατί ίσως δεν κατάλαβα καλά τι γράφεις ή ίσως δεν κατάλαβες καλά τι γράφω. Αν το εξηγήσεις πέραν παρερμηνείας, το συζητάμε.
Η 'κονόμα' κ τα επαγγέλματα που κονομάνε είναι εφήμερα. Και δεν τα ασκούν επαγγελματίες.
ΑΝ εγώ είμαι καλός στη δουλειά μου, όμως, πρέπει να πληρωθώ. Αυτό το ... απλό, οι Έλληνες είμαστε οι τελευταίοι στον κόσμο που θα το καταλάβουμε, αν το καταλάβουμε ποτέ. Μέχρι τότε, θα μπαίνουμε στα τεχνικά καταστήματα κ θα ρωτάμε 'πόσα θα μου πάρεις?' αντί 'τι δουλειά θα κάνεις?' και ποτέ (αλλά ΠΟΤΕ) δεν θα παραδεχτούμε ότι κάναμε μαλακία.
Και ναι, για μιά ακόμα φορά, η Βουλγάρικη τσίγκινη σόμπα των 300 Ε καίει ξύλα κ βγάζει ζέστη, αλλά όχι, δεν είναι 'το ίδιο πράγμα' με την άλλη που κοστίζει 3, 5 ή 10 φορές τόσα... -
Πιστεύω πως αρκετες απο τις 'τεχνικές' δουλειές που κάνουν τα 'μαστόρια' τις κανουν πρώτα στου κασιδη το κεφάλι. Μαθαίνουν κανοντας πειράματα και μετά προχωρανε καλυτερα ΑΝ εχουν μυαλό.
Με λίγο θράσος και αν 'πιάνουν' τα χερια καποιου, πολλές δουλίτσες τις κανουμε, μαλλον καλύτερα απο τα 'μαστορια'.
Βεβαια υπαρχουν και οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που κανουν έγγραφη προσφορά, εχουν τα καταλληλα εργαλεία, κοβουν αποδειξη και αυτοδιαφημιζονται απο εμας τους πελατες, γιαυτο ακριβώς που κανουν.Οι εχοντες μυαλο βρισκουν δουλειες.
Εγω παντως μαθαινω παρα πολλα απο χωρους σαν τον δικο μας, γιατι βασικα διαβαζω σχολια ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ. Οσοι δηθεν επαγγελματιες εχουν προσπαθησει να χωθουν, εχουν φυγει αρον-αρον....
Ναμαστε υγιείς με .....................δουλειά.
Αγγελος.
-
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα. Πως το βλέπεις εσύ, μισθουλάκο? Ή θα πρέπει να δουλεύω 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο?
Κι εσύ τι ζόρι τραβάς και δεν γίνεσαι τζακάς να κονομάς; Να βγάλεις 3000-3500 μαύρα τον μήνα.
Ποιος μίλησε για μισθουλάκο; Ποιος σου 'πε να δουλεύεις 10 μέρες για ένα δικό του μεροκάματο;
Εγώ πρόταση σου 'κανα να τα κονομήσεις.Α, και μια απορία. Εμένα γιατί μου δίνουν πάντα απόδειξη; Μήπως επειδή εγώ είμαι ο πελάτης; Επειδή εγώ διαθέτω το κας κι εγώ ρυθμίζω τους κανόνες του παιχνιδιού; Επειδή το αν θα κοπεί απόδειξη εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μένα;
Δεν γίνομαι τζακάς, γιατί δεν ξέρω αν έχω όλες τις ικανότητες που χρειάζεται για να στήσω τζάκι και διακοσμήσεις. Αλλά και αν τις είχα, δεν είναι σίγουρο ότι θα κονομούσα, γιατί θέλει και θράσος να μπορείς να αντικρύζεις τον πελάτη και να του ζητάς να βγάλεις 1500€ σε μιά μέρα και τέτοιο θράσος δεν έχω. Ευτυχώς ή δυστυχώς...
Από κει και πέρα, ο μάστορας που μου τα έβαλε, μιά χαρά δουλειά έκανε, παράπονο δεν έχω, τον σύστησα και σε άλλους δύο που βάλανε το ίδιο τζάκι και είναι επίσης κατενθουσιασμένοι από την μετατροπή, τους δύο αυτούς μήνες που δουλεύει. Από τις 5-6 προτάσεις της αγοράς που είχα την δυνατότητα να αγοράσω, απέφυγα τις ελληνικές πατάτες και πέτυχα νομίζω καλή τιμή,600 το τζάκι και 400€ η τοποθέτηση μαζί με τα υλικά. Παζάρια δεν έκανα, απλά το έψαξα τον Μάιο μήνα που ψιλοκάθονται οι τζακάδες, ώστε να μην ακούω παλαβά νούμερα λόγω ζήτησης (που τελικά τα άκουσα, 1500€ ήθελε να βγάλει ο άλλος).
Απόδειξη δεν ήθελα, τι να την κάνω, να φορτωθώ 100-200€ υπέρ φιλόπτωχου ταμείου του κράτους? Αυτού που μου ζητάει εισφορές αλληλεγγύης, τέλη ακινήτων και αυξήσεις ΔΕΚΟ, την στιγμή που είμαι 10 μήνες άνεργος? Μέχρι πέρυσι έπαιρνα αποδείξεις και από τα περίπτερα που λέει ο λόγος. Φέτος και να τα είχα δεν τα έδινα, που δεν τα έχω. Είχα 3000€ περισσευούμενα, τα έδωσα για να ζεσταθεί η οικογένεια τον χειμώνα (δύο τζάκια + 7 τόνους ξύλα), παρά να τα φάει το σπάταλο κράτος σε φόρους του πετρελαίου. Βγάζουμε τον χειμώνα φέτος και βλέπουμε, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κράτος, να είμαστε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, οικονομική κατοχή υπό τάχαμου ελληνική κυβέρνηση...
-
Κανείς δεν πληρώνεται ανάλογα με την εργασία αυτή καθ' εαυτή, πληρώνεται ανάλογα με την προστιθέμενη αξία που ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ. Αν ο τζακάς σου προσφέρει μια σημαντική εξοικονόμηση ετησίως, γιατί να μην πληρωθεί ΚΑΛΑ για τη μαστοριά του;
-
Σοβαρά το λες αυτό;
Τότε αυτοί που φτιάχνουν τζάκια κλπ πρέπει να τριπλασιάσουν τις τιμές τους.Kαι τα ξύλα, πολύ φτηνά είναι, με 400 ευρώ ο τόνος είναι μια χαρά.
-
Δεν γίνομαι τζακάς, γιατί δεν ξέρω αν έχω όλες τις ικανότητες που χρειάζεται για να στήσω τζάκι και διακοσμήσεις. Αλλά και αν τις είχα, δεν είναι σίγουρο ότι θα κονομούσα, γιατί θέλει και θράσος να μπορείς να αντικρύζεις τον πελάτη και να του ζητάς να βγάλεις 1500€ σε μιά μέρα και τέτοιο θράσος δεν έχω. Ευτυχώς ή δυστυχώς...
Από κει και πέρα, ο μάστορας που μου τα έβαλε, μιά χαρά δουλειά έκανε, παράπονο δεν έχω, τον σύστησα και σε άλλους δύο που βάλανε το ίδιο τζάκι και είναι επίσης κατενθουσιασμένοι από την μετατροπή, τους δύο αυτούς μήνες που δουλεύει.** Από τις 5-6 προτάσεις της αγοράς που είχα την δυνατότητα να αγοράσω, απέφυγα τις ελληνικές πατάτες και πέτυχα νομίζω καλή τιμή,600 το τζάκι και 400€ η τοποθέτηση μαζί με τα υλικά. Παζάρια δεν έκανα,** απλά το έψαξα τον Μάιο μήνα που ψιλοκάθονται οι τζακάδες, ώστε να μην ακούω παλαβά νούμερα λόγω ζήτησης (που τελικά τα άκουσα, 1500€ ήθελε να βγάλει ο άλλος).
Απόδειξη δεν ήθελα, τι να την κάνω, να φορτωθώ 100-200€ υπέρ φιλόπτωχου ταμείου του κράτους? Αυτού που μου ζητάει εισφορές αλληλεγγύης, τέλη ακινήτων και αυξήσεις ΔΕΚΟ, την στιγμή που είμαι 10 μήνες άνεργος? Μέχρι πέρυσι έπαιρνα αποδείξεις και από τα περίπτερα που λέει ο λόγος. Φέτος και να τα είχα δεν τα έδινα, που δεν τα έχω. Είχα 3000€ περισσευούμενα, τα έδωσα για να ζεσταθεί η οικογένεια τον χειμώνα (δύο τζάκια + 7 τόνους ξύλα), παρά να τα φάει το σπάταλο κράτος σε φόρους του πετρελαίου. Βγάζουμε τον χειμώνα φέτος και βλέπουμε, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κράτος, να είμαστε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, οικονομική κατοχή υπό τάχαμου ελληνική κυβέρνηση...
Κατα την γνωμη μου γραφεις καποιες υπερβολες κ ετσι χανεις οποιο δικιο εχεις
-
Από κει και πέρα, ο μάστορας που μου τα έβαλε, μιά χαρά δουλειά έκανε, παράπονο δεν έχω, τον σύστησα και σε άλλους δύο που βάλανε το ίδιο τζάκι και είναι επίσης κατενθουσιασμένοι από την μετατροπή, τους δύο αυτούς μήνες που δουλεύει. Από τις 5-6 προτάσεις της αγοράς που είχα την δυνατότητα να αγοράσω, απέφυγα τις ελληνικές πατάτες και πέτυχα νομίζω καλή τιμή,600 το τζάκι και 400€ η τοποθέτηση μαζί με τα υλικά. Παζάρια δεν έκανα, απλά το έψαξα τον Μάιο μήνα που ψιλοκάθονται οι τζακάδες, ώστε να μην ακούω παλαβά νούμερα λόγω ζήτησης (που τελικά τα άκουσα, 1500€ ήθελε να βγάλει ο άλλος).
Για τον εαυτό σου δεν είσαι σίγουρος ότι θα τα κονομούσες σαν τζακάς, αλλά για τον τζακά είσαι σίγουρος ότι τα κονομάει...
Δεν θες το ρίσκο, αλλά σίγουρο κέρδος. Θες το κέρδος αυτού που ρισκάρει, αλλά δεν θες το ρίσκο...Απόδειξη δεν ήθελα, τι να την κάνω, να φορτωθώ 100-200€ υπέρ φιλόπτωχου ταμείου του κράτους? Αυτού που μου ζητάει εισφορές αλληλεγγύης, τέλη ακινήτων και αυξήσεις ΔΕΚΟ, την στιγμή που είμαι 10 μήνες άνεργος?
Απόδειξη δεν ήθελες, αλλά σε πειράζει που αυτός τα πήρε μαύρα, (όπως εσύ τον ανάγκασες να τα πάρει):
Άμα βάλει 15 τζάκια τον μήνα, θα βγάλει 3000-3500 μαύρα τον μήνα.
.
.
.
.Βγάζουμε τον χειμώνα φέτος και βλέπουμε, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κράτος, να είμαστε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, οικονομική κατοχή υπό τάχαμου ελληνική κυβέρνηση...
Η ελευθερία δεν είναι κάτι αυτονόητο που απλά το κληρονομούμε.
Πάντως, εσύ αγόρι μου, είσαι η χαρά του γκαουλάιτερ.
Αν σε διαβάζει αυτή τη στιγμή, πρέπει να 'χει χεστεί από τη χαρά του. Ξέρει, ότι δεν είσαι ένας, είσαι η πλειοψηφία, είσαι ο αντιπροσωπευτικός El, συνεπώς το έργο του πανεύκολο. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σοβαρά το λες αυτό;
Τότε αυτοί που φτιάχνουν τζάκια κλπ πρέπει να τριπλασιάσουν τις τιμές τους.Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα όμως ότι όποιος κάνει μια δουλεια ΚΑΛΑ και σου προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία πρέπει να πληρώνεται ΚΑΛΑ.
-
..................ο αντιπροσωπευτικός El..........Τι/ποιός είναι ο Εl?
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
πωλούνται διαφορετικοί τύπο φυσικού αερίου?
Σίγουρα η ολλανδία έχει και τα δικά της κοιτάσματα, τα οποία αξιοποιεί.Επιπλέον στην ελλάδα αν δεν απατώμαι έχουμε και υγροποιημένο αέριο που το φέρνουμε με τανκερ, ή κάνω λάθος?
Στις αγορες διατηθεται φυσικο αεριο του οποιου η θερμογονος ικανοτητα πρεπει ειναι 1050Btu/scf.
Στην Ελλαδα εχουν τερματικο που κανουν αεριο το LNG. Η τιμη του LNG ειναι πολυ υψηλοτερη απο τα αλλα ειδη φυσικου αεριου και αυτο επηρεαζει την τελικη μεση τιμη με την οποια διατειθεται σε μια αγορα. -
H τιμή του υγροποιημένου φα είναι τέτοια διότι αυτό καταψύχεται στους -160 προκειμένου να υγροποιηθεί και να καταλάβει πλέον πολύ μικρότερο όγκο. Αλλά σε όρους ευρώ/kwh (που αυτό μετράει τελικά) οι τιμές του υγροποιημενου με αυτές του αέριου είναι σχεδόν ταυτόσημες.
Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες του υγροποιημένου είναι ένα μικρό κλάσμα των ποσοτήτων που λαμβάνουμε επίγεια από τις χώρες του πρώην σιδηρούν, άρα μπορούν και επηρεάζουν ελάχιστα την τελική τιμή στον καταναλωτή, αν έχουν διαφορές τελικά.
Υγροποιημένο φα δεν παίρνουμε μόνο εμείς, αλλά και σε ένα σκασμό χώρες της υφηλίου που βρέχονται από θάλασσα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κίνα ή η Ούσα είναι μερικές από αυτές, η Ολλανδία πολύ δύσκολα θα είναι απέξω. Μάλιστα συμφέρει η μεταφορά του φα από τη θάλασσα σε σχέση με επίγειους αγωγούς σε περίπτωση που το θαλάσσιο ταξίδι είναι σύντομο (άρα χαμηλός ναύλος και μικρή φύρα αερίου λόγω εξάτμισης) ή η χώρα παραγωγής απέχει πολύ από τη χώρα κατανάλωσης για το αέριο που έρχεται επίγεια μέσω αγωγών.
Στη χώρα μας συντρέχουν όλοι οι λόγοι, είμαστε θαλάσσιο κράτος, το Αλγέρι είναι πολύ κοντά, η Σιβηρία αρκετά μακρυά, το επίγειο δίκτυο περνάει από ένα σκασμό κράτη που δεν ξέρουμε εσαεί τις προθέσεις τους (Τουρκία, Ουκρανία 'κλείνω το διακόπτη γιατί έτσι'), η δε αποθήκευση και επανεξάτμιση του φα και η διάθεσή του στην κατανάλωση προυποθέτουν κάποιες σοβαρές υποδομές, άρα όλα τα εχέγγυα για εργολαβικό και ΥΠΕΧΩΔΕικό φαγοπότι ημετέρων.
Γουίν εις την τετράκις δηλαδής.
Ξυλόσομπα