-
Ο χρήστης Alexel έγραψε:
Πάντως για το 'Ν' στο πίσω τζάμι, μάλλον καλύτερα να το αποφύγει γιατί οι περισσότεροι οδηγοί συμπεριφέρονται στο νέο οδηγό, όπως συμπεριφέρονται οι παλιοσειρές τους νεοσύλλεκτους στο στρατό. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα κορναρίσματα, μούτζες κλπ.Εγω το απεφυγα παντως για τους παραπανω λογους.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Πάντως για το 'Ν' στο πίσω τζάμι, μάλλον καλύτερα να το αποφύγει γιατί οι περισσότεροι οδηγοί συμπεριφέρονται στο νέο οδηγό, όπως συμπεριφέρονται οι παλιοσειρές τους νεοσύλλεκτους στο στρατό. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα κορναρίσματα, μούτζες κλπ.
Εγω το απεφυγα παντως για τους παραπανω λογους.
Το αυτό.
-
Ούτε εγώ είχα πρόβλημα και μάλιστα το κράτησα και καιρό. Έτσι και πετύχω παπάρα να κορνάρει χωρίς λόγο σε Ν(έο) θα τον πάρει ο διάολος.
-
Ο χρήστης emil έγραψε:
Ούτε εγώ είχα πρόβλημα και μάλιστα το κράτησα και καιρό. Έτσι και πετύχω παπάρα να κορνάρει χωρίς λόγο σε Ν(έο) θα τον πάρει ο διάολος.+1
μ αρεσει που βλεπω ολους μας εδω μεσα να εχουμε επιπεδο. Γιατι πανω απ ολα ο δημοσιος δρομος ειναι αρτηρια διασυνδεσης! Υπαρχουν κανονες.
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
μ αρεσει που βλεπω ολους μας εδω μεσα να εχουμε επιπεδο. Γιατι πανω απ ολα ο δημοσιος δρομος ειναι αρτηρια διασυνδεσης! Υπαρχουν κανονες.Εδώ μέσα πιθανότατα ναι. Στον δρόμο δεν θα το 'λεγα. (μάνι μάνι βάλε όλες τις γυναίκες που οδηγούν και σίγουρα δεν γράφουν στο φόρουμ-άντε 5 το πολύ γυναίκες να γράφουν)
-
Ο χρήστης nikosioannis έγραψε:
οδηγάω εδώ και μια εβδομάδα.. είμαι συνειδητοποιημένος και δεν παίρνω ακόμα τελείως το αυτοκίνητο μόνος μου εκτός και αν είναι να το κάνω καμιά βόλτα πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μου.. πιστεύω ότι τα πάω καλά.. δηλαδή δε μου σβήνει,στρίβω άνετα, το αμάξι δε σκορτσάρει και από αυτά που μου λέει ο πατέρας μου, τα πάω καλά, γιατί συνήθως ένα αυτοκινητο σε νέο οδηγό 'υποφέρει' )
εγώ έχω ένα πρόβλημα.. που ούτε στη σχολή μου το είπανε που το θεωρω το πιο σημαντικο από όλα και πάλι καλα που το συνάντησα όταν ήμουν με τον πατερα μου σε παράδρομο της συγγρού και ήθελα να μπω κανονικά στην κυκλοφορία. ίσως έφταιγε και το γεγονός ότι ήταν βράδυ και τα φώτα ξεγελάνε, και για αυτό μου φάνηκε βουνό μέχρι να μπω στην κυκλοφορία.. θα ήθελα να μου πείτε αναλυτικά, πως καταλαβαίνω ότι μπορώ να αλλάξω λωρίδα, χωρίς να κινδυνέψω εγώ και το αυτοκίνητο μου αλλα και οι ζωες των ανθρώπων που είναι πίσω μου.. εγώ παντα αναβω φλας για οποιονδήποτε ελιγμό, απλά ακόμα δεν έχω την πείρα να υπολογίσω στον καθρέπτη πόσο μακριά είναι από πίσω μου και μία αλλαγή λωρίδας αν θα ήταν καλή ιδέα ή αν θα το μετανοιωνα...σωστη ρυθμιση καθρεφτων και να διπλοελεγχεις οχι μονο τον πλαινο, αλλα και τον μεσαιο καθρεφτη για τυχον τυφλη γωνια
(την οποια ψαξε να δεις ποσο μεγαλη ειναι εγω οταν πηρα το διπλωμα στη τυφλη γωνια του πρωτου μου αυτοκινητου μπορουσε να κρυφτει βανακι ολοκληρο )μην κανεις το καραγκιοζηλικι που σου μαθαινουν στις σχολες οδηγων (ο θεος τους να τις κανει) να γυρνας το κεφαλι σου
ειναι πραγματικα πολυ επικινδυνο να χανεις επαφη με το τι γινεται μπροστα , μη μαθεις ετσι
κοιτας καθεφτες μονο και παραλληλα με την ακρη του ματιου σου μπροστα
και οχι μονο οταν αλλαζεις λωριδα, ολη την ωρα πρεπει να ξερεις τι γινεται γυρω σου
να **αγχωνεσαι ** οταν δε ξερεις τι βρισκεται γυρω σουαυτο ειναι θεμα εξασκησης , θα το μαθεις πιο πολυ μονος σου
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
σωστη ρυθμιση καθρεφτων και να διπλοελεγχεις οχι μονο τον πλαινο, αλλα και τον μεσαιο καθρεφτη για τυχον τυφλη γωνια
(την οποια ψαξε να δεις ποσο μεγαλη ειναι εγω οταν πηρα το διπλωμα στη τυφλη γωνια του πρωτου μου αυτοκινητου μπορουσε να κρυφτει βανακι ολοκληρο )μην κανεις το καραγκιοζηλικι που σου μαθαινουν στις σχολες οδηγων (ο θεος τους να τις κανει) να γυρνας το κεφαλι σου
ειναι πραγματικα πολυ επικινδυνο να χανεις επαφη με το τι γινεται μπροστα , μη μαθεις ετσι
κοιτας καθεφτες μονο και παραλληλα με την ακρη του ματιου σου μπροστα
και οχι μονο οταν αλλαζεις λωριδα, ολη την ωρα πρεπει να ξερεις τι γινεται γυρω σου
να **αγχωνεσαι ** οταν δε ξερεις τι βρισκεται γυρω σουαυτο ειναι θεμα εξασκησης , θα το μαθεις πιο πολυ μονος σου
Από ένα σχόλιο στα εξής:
- Πάντα, μα πάντα, στρίβω κεφάλι για να βεβαιωθώ για την τυφλή μου γωνία όταν δεν αισθάνομαι σίγουρος ότι με έχουν καλύψει οι καθρέπτες. Βέβαια, αυτό συμβαίνει σπάνια μιας και παρακολουθώ συνέχεια την κίνηση πίσω μου.\
- Η ρύθμιση των καθρεπτών είναι το παν. Από συνήθεια έμαθα να οδηγώ με το μεσαίο καθρέπτη στραμμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορώ να βλέπω, εκτός από πίσω, ένα μεγάλο μέρος δεξιά, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα το είχα τυφλή γωνία. Σε αυτό βοήθησαν τόσο το εκπαιδευτικό όσο και τα αυτοκίνητα που οδηγώ, τα οποία έχουν πίσω μεγάλα πλαϊνά παράθυρα και μικρές κολώνες, με αποτέλεσμα να έχω καταργήσει ουσιαστικά την ανάγκη να κοιτάξω το δεξί μου καθρέπτη. Ίσως θα βόλευε ένα κυρτό καθρεπτάκι μικρό, κολλημένο στην κάτω εσωτερική μεριά του αριστερού καθρέπτη, το οποίο επιτρέπει να δει κάποιος την τυφλή γωνία του πολύ πιο εύκολα.
-
Είχα το 'Ν' ένα χρόνο, μέχρι που χάλασε η βεντούζα (δεύτερη φορά, γιατί την πρώτη το αντικατέστησα).
Δεν είναι ντροπή να είσαι άπειρος, ντροπή είναι το να παριστάνεις τον οδηγό (ειδικά κάτι πιτσιρίκες/πιτσιρικάδες) ενώ δεν μπορείς να στρίψεις, να κρατήσεις το αυτοκίνητο στη λωρίδα σου ή να παρκάρεις καθώς και το να κορνάρεις σε Νέους επειδή σε εμποδίζουν να ξεδιπλώσεις το παιδιόθεν μοναδικό σου ταλέντο στην οδήγηση. -
Το Ν θα είναι καλό να υπάρχει γιατί εκτός από ειδοποίηση στους υπόλοιπους οδηγούς είναι υποχρεωτικό και από τον ΚΟΚ για 1 χρόνο (άρθρο 102). Το πρόστιμο βέβαια είναι γελοίο (20€), αλλά καλό είναι να υπάρχει σαν επιπλέον προειδοποίηση, αν και τις περισσότερες φορές δεν αλλάζει και κάτι από τους άλλους 'έμπειρους' οδηγούς.
Επίσης, κάτι που επισημάνθηκε και νωρίτερα. Προσοχή στις διαφορές ταχύτητας και στις αλλαγές λωρίδας. Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να κρίνει ένας νέος οδηγός τις αποστάσεις, ειδικά με τους νέους καθρέπτες που τα αντικείμενα τα δείχνουν πιο μακριά από την πραγματικότητα. Η εμπειρία έρχεται με τα χρόνια και επιτρέπει την πρόβλεψη καταστάσεων. Δείτε (και κυρίως ο νέος οδηγός) το παρακάτω βίντεο:
Κινούμαι με +60 του ορίου τουλάχιστον, πηγαίνοντας προς Θεσσαλονίκη. Το βίντεο έχει αρκετά καλά και ενδιαφέροντα σημεία:
- Στην αρχή, δεν προσπερνάω την SLK γιατί υποψιάζομαι 2 καταστάσεις:
α. Το αυτοκίνητο που μπορεί να στρίβει με το όριο = η SLK θα βγει ξαφνικά αριστερά = ατύχημα
β. Η ισχύς της SLK επιτρέπει να επιταχύνει και να ξεφύγει. Βεβαιώνομαι ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί με τέτοιες ταχύτητες και στη συνέχεια την προσπερνάω*.
- Ταξιδεύαμε ώρα και ήξερα ότι δεν μπορεί να στρίψει γρήγορα μιας και στην Υλίκη προσπέρασα σαν σταματημένη την SLK, γι' αυτό και το σχόλιο όταν προσπερνάω.
-
Στη συνέχεια, το 306 CC μπαίνει και στη ΛΕΑ για να διευκολύνει το προσπέρασμα. Αν και δεν ήταν απαραίτητο, βοήθησε αρκετά στο να μπω γρήγορα δεξιά για την περίπτωση που ερχόταν κάποιος πιο γρήγορος από τις στροφές που εμπόδιζαν την ορατότητα προς τα πίσω.
-
Το προσπέρασμα στο ΚΤΕΛ. Ρύθμιση ταχύτητας που θέλει εμπειρία και γνώση οχήματος άριστη (πόσο κόβει από αντιστάσεις στις διάφορες ταχύτητες). Γνωρίζω με ποιο ρυθμό πλησιάζω, αφήνω λίγο γκάζι και πέφτω στα 160, οπότε ουσιαστικά δε φρενάρω από τα 180 για να επιταχύνω μετά. Πιο ομαλή οδήγηση, πιο ασφαλής, πιο οικονομική. Στη συνέχεια, μένω στην αριστερή γιατί γνωρίζω (αν έχεις κάνει το δρόμο 100 φορές μέσα σε 2 χρόνια τον ξέρεις απέξω) ότι έχει ανωμαλίες στην αριστερή και η προσπάθεια να αλλάξεις λωρίδα σε στροφή με 170-180 και λακκούβες είναι επικίνδυνο, ειδικά με ημιάκαμπτο πίσω.
-
Ευθεία και 190+ με αλλαγή λωρίδα σταδιακά για να προσπεράσω 2 φορές. Στη γέφυρα, το τιμόνι σταθερά, αλλά όχι με τόση δύναμη που να εμποδίσει το αυτοκίνητο να ταλαντευτεί και να απορροφήσει τις διαστολές (της γέφυρας που ταλαντεύουν το όχημα).
-
Το βασικότερο. Στο 3:15, ενώ πλησιάζω 2 ΙΧ και 1 φορτηγό, υποψιάζομαι ότι κάποιος (πιο πιθανά το 106 που βρίσκεται κοντά) θα βγει να προσπεράσει το φορτηγό και αφήνω το γκάζι. Δε φαίνεται στο βίντεο, αλλά από τα 175+ πριν φτάσω το 1ο ΙΧ, έχω πέσει στα 160 ακριβώς πριν το 106 βγει για προσπέρασμα, οπότε αναγκάζομαι να φρενάρω 160-110 περίπου (αν θυμάμαι καλά), δηλαδή για 2 s περίπου. Και ναι, στο 106 οδηγός ήταν γυναίκα που είχε κι αυτή, όπως οι περισσότερες ένα μικρό θεματάκι με την 3D όραση. Πάντως, στις Ε.Ο. είναι δύσκολο να κρίνεις πολλές φορές τις ταχύτητες, ειδικά αν κάποιος έχει αναμμένα φώτα (ένας λόγος που θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί) καθώς υπάρχουν προβληματικά σημεία (πχ οδηγάς στην κάθοδο, αυτός με τα φώτα στην κορυφή της ανηφόρας πριν κατηφορίσει και φωτίζει απευθείας τους καθρέπτες = νομίζεις ότι είναι πίσω σου ενώ κινείσαι με +30 σε σχέση με αυτόν).
-
Το υπόλοιπο κομμάτι ήταν εύκολο. Λίγη κίνηση, όλοι δεξιά, κανένα πρόβλημα να κινηθώ σταθερά με 170+.
-
Για τους γκρινιάρηδες και αυτούς που κοιτάνε την οικονομία (μέσα κι εγώ με την τιμή στο 1,5++€). Μετά από αυτό το κομμάτι έκοψα γιατί αν και η βενζίνη είχε τότε 1,4€ (V-Power Racing), το ρεζερβουάρ θα άδειαζε και θα γέμιζα στον Κορινό που ήταν ακριβότερα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστώ.
ΥΓ. Ελπίζω να μην αρχίσουμε πάλι τις βλακείες περί τρέχεις, σεβασμούς, κινητά κτλ. Το βίντεο είναι καθαρά εκπαιδευτικό και το έκοψα τότε που το είχα φτιάξει για αυτό το λόγο ακριβώς. Για να δείξω - όπως έχω αναφέρει και στην περιγραφή στο youtube - πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαφορά ταχύτητας και η αντίληψη αυτής.
-
Τώρα εγώ θα γίνω ο κακός πάλι ....
Τι αυτοκίνητο είπαμε έχεις ????
PS το 'μάθημα' δεν θα το σχολιάσω καν γιατί ούτως ή άλλως δεν κάνω σοβαρά ποστ , μόνο πλακίτσα !!!
εδιτ :
- Ευθεία και 190+ με αλλαγή λωρίδα σταδιακά για να προσπεράσω 2 φορές. Στη γέφυρα, το τιμόνι σταθερά, αλλά όχι με τόση δύναμη που να εμποδίσει το αυτοκίνητο να ταλαντευτεί και να απορροφήσει τις διαστολές (της γέφυρας που ταλαντεύουν το όχημα).
Τι κάνει η γέφυρα ακριβώς ????
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Τώρα εγώ θα γίνω ο κακός πάλι ....Τι αυτοκίνητο είπαμε έχεις ????
PS το 'μάθημα' δεν θα το σχολιάσω καν γιατί ούτως ή άλλως δεν κάνω σοβαρά ποστ , μόνο πλακίτσα !!!
Καθημερινά, στην πόλη, οδηγώ μια Ferrari 458 Italia. Για μεγάλα ταξίδια έχω μια Veyron, αλλά θα την δώσω γιατί καίει πολύ μπετζίνα και δε χωράνε και τα παιχνίδια των παιδιών. Θα πάρω κάτι πιο οικονομικό και μεγάλο. Κάτι σε SL600 ίσως κάνει για τα παιδιά.
Ας κόψουμε την πλάκα, λοιπόν.
Μάθημα και μάλιστα:
- σε ρεαλιστικές συνθήκες
- κινούμενος στα όρια
- σε στροφές
- με περιστατικό αλλαγής λωρίδας ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ο νέος οδηγός
Καλά, για την πλακίτσα το γνωρίζω. Σοβαρό post δε θα κάνεις - εννοείται - γιατί πολύ απλά ΔΕΝ έχεις ούτε τη γνώση, ούτε την εμπειρία, ούτε έχεις σκεφτεί καν να αναδείξεις τα προβλήματα και να ενημερώσεις τον κόσμο. Γράψε τώρα να κλείσεις τη σελίδα σου.
Ευχαριστώ.
-
Με γεια τα αυτοκίνητα
Ε μα ναι τη γνώση να έχω και εγώ ο καυμένος που γράφω Html ....
Συμφωνούμε και πάλι σε όλα
Δίδαξε αγόρι μου οδηγική συμπεριφορά !!!
Μάθε στο νέο οδηγό να οδηγεί το αυτοκίνητο του με την τελική του ταχύτητα και ότι οι γέφυρες κουνιούνται όταν περνάς από πάνω λόγω διαστολής ...
Άσε εμένα να κάνω πλακίτσα, μην μου δίνεις σημασία ... είμαι .... 2 MSc με distinction το αποδεικνύουν
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Τώρα εγώ θα γίνω ο κακός πάλι ....- Ευθεία και 190+ με αλλαγή λωρίδα σταδιακά για να προσπεράσω 2 φορές. Στη γέφυρα, το τιμόνι σταθερά, αλλά όχι με τόση δύναμη που να εμποδίσει το αυτοκίνητο να ταλαντευτεί και να απορροφήσει τις διαστολές (της γέφυρας που ταλαντεύουν το όχημα).
Τι κάνει η γέφυρα ακριβώς ????
Δε θα γίνεις ο κακός, ο χαζός θα γίνεις. Τα σημεία που περνάω και υπάρχουν ΣΕ ΚΑΘΕ γέφυρα, είναι ενώσεις στις οποίες αφήνουν κενό ώστε να διαστέλλεται το καλοκαίρι η γέφυρα χωρίς να στραβώνει το οδόστρωμα. Αυτό το κενό όμως, τραντάζει το αυτοκίνητο και αν προσπαθήσεις να κρατάς το τιμόνι τελείως ίσιο διορθώνοντας την ταλάντωση με ωμή δύναμη, θα φύγεις στα χωράφια να μάθεις ξανά Φ2 (Φυσική Β΄ εξαμήνου) που ασχολείται με τέτοια φαινόμενα.
Ευχαριστώ.
-
Είπαμε είμαι μη δίνεις σημασία ... δεν καταλάβαίνω και πολύ ... Ήταν σαφέστατη η σύνταξη σου (του ΟΓΑ μην μπερδευόμαστε...)
-
-
-
Και η περιγραφη του video
'
Ταξιδεύοντας προς Θεσσαλονίκη κινούμαι με παράνομες ταχύτητες. Παρατηρήστε το πόσο σημαντική είναι η διαφορά ταχύτητας και τον τρόπο που ενεργούν οι περισσότεροι οδηγοί στο 3:25-3:45. Οι περισσότεροι ξεκινούν προσπέρασμα χωρίς να ελέγχουν για γρηγορότερους που έρχονται από πίσω παραβιάζοντας το αντίστοιχο άρθρο του ΚΟΚ κάνοντας μια παράβαση που ΠΟΤΕ δεν ελέγχεται από την ΕΛΑΣ.
'Εσυ εισαι ο παρανομος πρωτος απ ολους που πας διχως αυριο με ενα αμαξι που δεν εχει κατασκευαστει να πηγαινει με τοσα..
Μ αρεσει που μιλας για παραβιαση του ΚΟΚ οταν πρωτος απ ολους τον εχεις βιασει εσυ..
Η ΕΛ.Α.Σ πρωτα σε εσενα επρεπε να κανει τη δουλεια της..
Φυσικα κινητακι, videaki, 190 για αλλη μια φορα..ΧΑΡΕ Ε ΧΑΡΕjtblaster μην ασχολεισαι..δε βγαζεις ακρη..
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
ΧΑΡΕ Ε ΧΑΡΕ -
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Και η περιγραφη του video'
Ταξιδεύοντας προς Θεσσαλονίκη κινούμαι με παράνομες ταχύτητες. Παρατηρήστε το πόσο σημαντική είναι η διαφορά ταχύτητας και τον τρόπο που ενεργούν οι περισσότεροι οδηγοί στο 3:25-3:45. Οι περισσότεροι ξεκινούν προσπέρασμα χωρίς να ελέγχουν για γρηγορότερους που έρχονται από πίσω παραβιάζοντας το αντίστοιχο άρθρο του ΚΟΚ κάνοντας μια παράβαση που ΠΟΤΕ δεν ελέγχεται από την ΕΛΑΣ.
'
Εσυ εισαι ο παρανομος πρωτος απ ολους που πας διχως αυριο με ενα αμαξι που δεν εχει κατασκευαστει να πηγαινει με τοσα..
Μ αρεσει που μιλας για παραβιαση του ΚΟΚ οταν πρωτος απ ολους τον εχεις βιασει εσυ..
Η ΕΛ.Α.Σ πρωτα σε εσενα επρεπε να κανει τη δουλεια της..
Φυσικα κινητακι, videaki, 190 για αλλη μια φορα..ΧΑΡΕ Ε ΧΑΡΕ
jtblaster μην ασχολεισαι..δε βγαζεις ακρη..Σάββατο πάω Θεσ/κη....αν πετύχω πουθενά τον Pipino ...θα τον τρελλάνω στις ξαφνικές αλλαγές πορείας!
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Το Ν θα είναι καλό να υπάρχει γιατί εκτός από ειδοποίηση στους υπόλοιπους οδηγούς είναι υποχρεωτικό και από τον ΚΟΚ για 1 χρόνο (άρθρο 102). Το πρόστιμο βέβαια είναι γελοίο (20€), αλλά καλό είναι να υπάρχει σαν επιπλέον προειδοποίηση, αν και τις περισσότερες φορές δεν αλλάζει και κάτι από τους άλλους 'έμπειρους' οδηγούς.Επίσης, κάτι που επισημάνθηκε και νωρίτερα. Προσοχή στις διαφορές ταχύτητας και στις αλλαγές λωρίδας. Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να κρίνει ένας νέος οδηγός τις αποστάσεις, ειδικά με τους νέους καθρέπτες που τα αντικείμενα τα δείχνουν πιο μακριά από την πραγματικότητα. Η εμπειρία έρχεται με τα χρόνια και επιτρέπει την πρόβλεψη καταστάσεων. Δείτε (και κυρίως ο νέος οδηγός) το παρακάτω βίντεο:
Κινούμαι με +60 του ορίου τουλάχιστον, πηγαίνοντας προς Θεσσαλονίκη. Το βίντεο έχει αρκετά καλά και ενδιαφέροντα σημεία:
α. Το αυτοκίνητο που μπορεί να στρίβει με το όριο = η SLK θα βγει ξαφνικά αριστερά = ατύχημα
β. Η ισχύς της SLK επιτρέπει να επιταχύνει και να ξεφύγει. Βεβαιώνομαι ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί με τέτοιες ταχύτητες και στη συνέχεια την προσπερνάω*.
- Ταξιδεύαμε ώρα και ήξερα ότι δεν μπορεί να στρίψει γρήγορα μιας και στην Υλίκη προσπέρασα σαν σταματημένη την SLK, γι' αυτό και το σχόλιο όταν προσπερνάω.
-
Στη συνέχεια, το 306 CC μπαίνει και στη ΛΕΑ για να διευκολύνει το προσπέρασμα. Αν και δεν ήταν απαραίτητο, βοήθησε αρκετά στο να μπω γρήγορα δεξιά για την περίπτωση που ερχόταν κάποιος πιο γρήγορος από τις στροφές που εμπόδιζαν την ορατότητα προς τα πίσω.
-
Το προσπέρασμα στο ΚΤΕΛ. Ρύθμιση ταχύτητας που θέλει εμπειρία και γνώση οχήματος άριστη (πόσο κόβει από αντιστάσεις στις διάφορες ταχύτητες). Γνωρίζω με ποιο ρυθμό πλησιάζω, αφήνω λίγο γκάζι και πέφτω στα 160, οπότε ουσιαστικά δε φρενάρω από τα 180 για να επιταχύνω μετά. Πιο ομαλή οδήγηση, πιο ασφαλής, πιο οικονομική. Στη συνέχεια, μένω στην αριστερή γιατί γνωρίζω (αν έχεις κάνει το δρόμο 100 φορές μέσα σε 2 χρόνια τον ξέρεις απέξω) ότι έχει ανωμαλίες στην αριστερή και η προσπάθεια να αλλάξεις λωρίδα σε στροφή με 170-180 και λακκούβες είναι επικίνδυνο, ειδικά με ημιάκαμπτο πίσω.
-
Ευθεία και 190+ με αλλαγή λωρίδα σταδιακά για να προσπεράσω 2 φορές. Στη γέφυρα, το τιμόνι σταθερά, αλλά όχι με τόση δύναμη που να εμποδίσει το αυτοκίνητο να ταλαντευτεί και να απορροφήσει τις διαστολές (της γέφυρας που ταλαντεύουν το όχημα).
-
Το βασικότερο. Στο 3:15, ενώ πλησιάζω 2 ΙΧ και 1 φορτηγό, υποψιάζομαι ότι κάποιος (πιο πιθανά το 106 που βρίσκεται κοντά) θα βγει να προσπεράσει το φορτηγό και αφήνω το γκάζι. Δε φαίνεται στο βίντεο, αλλά από τα 175+ πριν φτάσω το 1ο ΙΧ, έχω πέσει στα 160 ακριβώς πριν το 106 βγει για προσπέρασμα, οπότε αναγκάζομαι να φρενάρω 160-110 περίπου (αν θυμάμαι καλά), δηλαδή για 2 s περίπου. Και ναι, στο 106 οδηγός ήταν γυναίκα που είχε κι αυτή, όπως οι περισσότερες ένα μικρό θεματάκι με την 3D όραση. Πάντως, στις Ε.Ο. είναι δύσκολο να κρίνεις πολλές φορές τις ταχύτητες, ειδικά αν κάποιος έχει αναμμένα φώτα (ένας λόγος που θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί) καθώς υπάρχουν προβληματικά σημεία (πχ οδηγάς στην κάθοδο, αυτός με τα φώτα στην κορυφή της ανηφόρας πριν κατηφορίσει και φωτίζει απευθείας τους καθρέπτες = νομίζεις ότι είναι πίσω σου ενώ κινείσαι με +30 σε σχέση με αυτόν).
-
Το υπόλοιπο κομμάτι ήταν εύκολο. Λίγη κίνηση, όλοι δεξιά, κανένα πρόβλημα να κινηθώ σταθερά με 170+.
-
Για τους γκρινιάρηδες και αυτούς που κοιτάνε την οικονομία (μέσα κι εγώ με την τιμή στο 1,5++€). Μετά από αυτό το κομμάτι έκοψα γιατί αν και η βενζίνη είχε τότε 1,4€ (V-Power Racing), το ρεζερβουάρ θα άδειαζε και θα γέμιζα στον Κορινό που ήταν ακριβότερα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστώ.
ΥΓ. Ελπίζω να μην αρχίσουμε πάλι τις βλακείες περί τρέχεις, σεβασμούς, κινητά κτλ. Το βίντεο είναι καθαρά εκπαιδευτικό και το έκοψα τότε που το είχα φτιάξει για αυτό το λόγο ακριβώς. Για να δείξω - όπως έχω αναφέρει και στην περιγραφή στο youtube - πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαφορά ταχύτητας και η αντίληψη αυτής.
Αυτό που κάνεις μόνο οδήγιση δν θεωρείται κινητό να τραβάει στα 190 και Μητροπάνος στο φούλ 15 χρονών είσαι ; α και να μας πεις τι οδηγείς για να σε αποφεύγουμε στο δρόμο.
Νέος οδηγός! απορία..