-
αυτό έλειπε να μην εγκρίνει το ΔΣ του ΔΝΤ, αφού τα κάναμε όλα κ#λο, π#πες κλπ να μην μας πληρώσουν???
-
Διάβασα σήμερα ότι το επίδομα ανεργίας στην Ισπανία (με 20% ανεργία) είναι 496€. Εύστοχη και η παρατήρηση ότι «ίσως να φτάσουμε στο σημείο να λέμε καλύτερα άνεργος στην Ισπανία παρά εργαζόμενος στην Ελλάδα»...
-
Στο εξωτερικό τα εγκρίνουν όλα με ταχύτατες διαδικασίες γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ο Ομπάμα πήρε την Μέρκελ και της εξήγησε ότι αν καθυστερήσουν θα γίνει το ίδιο που έγινε με τις τράπεζες στην Αμερική.
Η απάντηση για την ένσταση περί δανεισμού της Ελλάδας δόθηκε από το Γερμανικό δικαστήριο σε ΜΙΑ μέρα.
Επίσης, στο κοινοβούλιο της Γερμανίας η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία απ' ότι στην Ελλάδα. Εδώ οι (πολιτικοί) υπαίτιοι της χρεωκοπίας συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο αρνούμενοι τον δανεισμό και κάποιοι από εμάς συνεχίζουν και τους ψηφίζουν.
-
Προς όσους θεωρούν ότι δεν πιέσαμε αρκετά τους Ευρωπαίοι και ότι, αν και μας συμπαθούν κατά βάθος και ήξεραν ότι μπορούσαν να μας δώσουν κι άλλο αέρα, σκύψαμε το κεφάλι, η δήλωση του Σουηδού αξιωματούχου (Anders Borg, υπουργού οικονομικών):
**
'Δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτήσουμε τους Έλληνες, ώστε να βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 έτη'**Και Σουηδός, έτσι; Με ένα από τα καλύτερα κοινωνικά κράτη στον κόσμο, με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα (εχμ, εντάξει, κάτι ξώγαμα ας μην τα κάνουμε θέμα ).
Βασικά, έπρεπε να τους μαμήσουμε τους π@υσταράδες, που θα μας πούνε υπό ποιες συνθήκες θα μας δανείσουν ενώ έχουμε χρεωκοπήσει. -
πάντως σήμερα οι ταβέρνες της Περαίας ήταν ζίγκα...
οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα τρίβουν τα μάτια τους... -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Προς όσους θεωρούν ότι δεν πιέσαμε αρκετά τους Ευρωπαίοι και ότι, αν και μας συμπαθούν κατά βάθος και ήξεραν ότι μπορούσαν να μας δώσουν κι άλλο αέρα, σκύψαμε το κεφάλι, η δήλωση του Σουηδού αξιωματούχου...H Σουηδια ειναι στο ευρω??
Θα ειχε αραγε κατι να χασει αν κατερρεε το ευρω??
Ποσα ειναι τα ομολογα που κατεχουν οι Σουηδικες τραπεζες??
Και ενταξει...
Οι Ελληνες παιρνουν συνταξη στα 50 και εχουν ελλειματα και εχουν χρεη...
Το Βελγιο απο που εχει τα ελλειματα και τα χρεη??
Η Ισπανια??
Η Πορτογαλια??
Η Ιταλια??
Η Μ.Βρεττανια??
Για να μη μιλησω για τη χωρα που 'καυλωνε' μεχρι πριν λιγο τους απανταχου νεοφιλελευθερους και νεοφιλελευθεριζοντες, την Ιρλανδια... -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Προς όσους θεωρούν ότι δεν πιέσαμε αρκετά τους Ευρωπαίοι και ότι, αν και μας συμπαθούν κατά βάθος και ήξεραν ότι μπορούσαν να μας δώσουν κι άλλο αέρα, σκύψαμε το κεφάλι, η δήλωση του Σουηδού αξιωματούχου...
H Σουηδια ειναι στο ευρω??
Θα ειχε αραγε κατι να χασει αν κατερρεε το ευρω??
Ποσα ειναι τα ομολογα που κατεχουν οι Σουηδικες τραπεζες??
Και ενταξει...
Οι Ελληνες παιρνουν συνταξη στα 50 και εχουν ελλειματα και εχουν χρεη...
Το Βελγιο απο που εχει τα ελλειματα και τα χρεη??
Η Ισπανια??
Η Πορτογαλια??
Η Ιταλια??
Η Μ.Βρεττανια??
Για να μη μιλησω για τη χωρα που 'καυλωνε' μεχρι πριν λιγο τους απανταχου νεοφιλελευθερους και νεοφιλελευθεριζοντες, την Ιρλανδια...ο καθένας για τον λόγο του αλλά εδώ προφανώς υπήρχαν συσσωρευμένα προβλήματα και γιαυτό μας έκαναν πειραματόζωο (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και μας επέβαλλαν καταναγκαστικά έργα. η αφρόκρεμα της παγκόσμιας οικονομίας σήκωσε τα χέρια γιατί τόσα χρόνια γύρω-γύρω απ την χώρα μας ήταν δευτέρα και εδώ ήταν σαββατοκύριακο...
αύριο θα παιχτεί το κρισιμότερο παιχνίδι στην ιστορία του €. από τη μιά όλοι οι 'κερδοσκόποι' και από την άλλη η ΕΚΤ. όπως στο πόκερ όποιος έχει να βάλει τα πιο πολλά λεφτά κερδίζει...
-
Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλος ‘Κρίσεις: είναι δυνατόν να αποτελούν κατασκευασμένο προϊόν;’ (02/04/09), εξέτασα την κατασκευασμένη από μία ομάδα μεγάλων τραπεζιτών της εποχής κρίση του 1790 στις ΗΠΑ, που προκλήθηκε από ένα τεράστιο κραχ στην μη οργανωμένη αγορά ομολόγων και οδήγησε α) στην ίδρυση της “Πρώτης Τράπεζα Των ΗΠΑ”, που ήταν στην πράξη η πρώτη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με την άδεια να τυπώνει χρήμα και να το δανείζει στο αμερικανικό κράτος, με το σκεπτικό ότι χρειάζονταν κάποιος ελεγκτής και ρυθμιστής της ρευστότητας στο χρηματιστηριακό σύστημα, β) στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ως οργανωμένης αγοράς ομολόγων, με τη δικαιολογία ότι ήταν η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων και μίας οργανωμένης αγοράς ομολόγων που είχαν προκαλέσει την κρίση και γ) στη δημιουργία πολύ μεγάλου αμερικανικού δημόσιου χρέους, καθώς το κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από τους τραπεζίτες προκειμένου να βγει από την κρίση.
Ή κρίση του 1790 είναι μία, μόνο, από τις εκατοντάδες που έχουν λάβει χώρα στα τελευταία 200 χρόνια και η πλειοψηφία αυτών εξελίσσεται σε 4 στάδια: στο πρώτο, το έξυπνο χρήμα (οι ελίτ των τραπεζιτών) μειώνει το κόστος του χρήματος και αυξάνει τη ρευστότητα με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ανάπτυξη αλλά και μία σειρά από υπερτιμημένες καταστάσεις σε διάφορες αγορές, καθώς η τεράστια ρευστότητα πληθωρίζει την οικονομία δημιουργώντας φούσκες – στο δεύτερο στάδιο το έξυπνο χρήμα κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας και οι φούσκες καταρρέουν σα χάρτινοι πύργοι προκαλώντας κραχ στη χρηματιστηριακή οικονομία, το οποίο, στη συνέχεια μεταφέρεται και στην πραγματική – στο τρίτο στάδιο, το έξυπνο χρήμα έρχεται ως από μηχανής Θεός για να σώσει την κατάσταση, ασκώντας πιέσεις στους αποδυναμωμένους πολιτικούς για την υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών (όπου οι συνεργάτες του έξυπνου χρήματος μπαίνουν επικεφαλής) που θα προστατέψουν το σύστημα από επόμενες κρίσεις – στο τέταρτο στάδιο οι πολιτικοί λαμβάνουν τα μέτρα και το έξυπνο χρήμα τους δανείζει χρήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρρωσης από την κρίση.
Το ΔΝΤ πριν και μετά την κρίση
Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται εδώ και αιώνες με την πιο πρόσφατη κρίση να είναι διεθνής, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε εκθετική αύξηση του παγκόσμιου χρέους (στο μεγαλύτερο βαθμό στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης) αλλά και στην υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων με διεθνή απήχηση και επιρροή. Ένα από αυτά αφορά στο ΔΝΤ, το οποίο μόλις δώδεκα μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης, περνούσε το δικό του οικονομικό Γολγοθά καθώς η αποτυχία του να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στις χώρες στις οποίες είχε δανείσει κεφάλαια στα τελευταία χρόνια, είχε οδηγήσει τους καλύτερους ‘πελάτες’ του (Κορέα, Βραζιλία, Ρωσία και Αργεντινή) να το εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν χρηματοδότηση από αλλού έστω και με υψηλότερο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να απομείνουν στο ταμείο του, μόλις, 400 εκ. δολάρια και να αναγκαστεί να απολύσει 400 από του 2600 υπαλλήλους του.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, και αφού στο τιμόνι του μπήκε ο Strauss-Kahn, η τύχη του άλλαξε, καθώς το έξυπνο χρήμα πέτυχε την ψήφιση της συμφωνίας των G20 στο Λονδίνο, στις 2 Απριλίου του 2009, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα αποκτούσε το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα στο δικό του, παγκόσμιο, νόμισμα (SDR), τα οποία μία σειρά κρατών θα αγόραζε έναντι ενός μικρού επιτοκίου, προκειμένου να δοθεί στον οργανισμό η απαραίτητη ρευστότητα για να παράσχει ‘στήριξη’ σε χώρες που έχριζαν οικονομικής βοήθειας. Με αγορές ομολόγων από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, το ΔΝΤ εξοικονόμησε γρήγορα 80 δις δολάρια, ενώ η G20 (20 μεγαλύτερα κράτη του κόσμου), συμφώνησε η ρευστότητα του ΔΝΤ να αυξηθεί στο 1 τρις δολάρια, παρέχοντας του την άδεια να τυπώσει 250 δις στο δικό του νόμισμα (χωρίς κανένα αντίκρισμα) με το δικαίωμα να τυπώσει περισσότερα αν έκρινε πως αυτό θα βοηθούσε τη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, μία παγκόσμια κεντρική τράπεζα, με την άδεια να εκδίδει ομόλογα εκ του μηδενός και να τυπώνει χρήμα χωρίς κανένα αντίκρισμα, τα οποία χρησιμοποιεί για να παράσχει δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη λαμβάνοντας από αυτές τόκο ο οποίος ενισχύει το ταμείο και τη δύναμη της.
Σε έκθεση του μετά τη σχετική απόφαση ο Strauss-Kahn έγραψε: “Το ΔΝΤ απέκτησε τη δύναμη ενός κεντρικού ιδρύματος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα’. Πέρα από την οικονομική παντοδυναμία που απέκτησε το ΔΝΤ χάρη στην κρίση, έγινε, σύμφωνα με τα άρθρα της απόφασης των G20 α) ‘ο επόπτης της διεθνούς οικονομίας’ β) ‘παγκόσμιος δανειστής’ γ) διεθνής οικονομικός σύμβουλος ενώ σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο τμήμα του ρόλου του είναι να αποφασίζει πότε πρέπει να ενισχύει την παγκόσμια ρευστότητα. Αυτή η ‘πυρηνική ‘ δύναμη δόθηκε σε ένα ίδρυμα το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η νέα αγορά καλυμμένων ομολόγων στις ΗΠΑ
Υπάρχει ένα είδος ομολόγων που ονομάζονται ‘καλυμμένα’ και τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό πως καλύπτονται από ένα περιουσιακό πακέτο αυτού που τα εκδίδει, έτσι ώστε αν αποτύχει να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των τόκων του, ο δανειστής να έχει το δικαίωμα να κατάσχει την περιουσία του πακέτου. Ο τύπος αυτός των ομολόγων υπάρχει στην Ευρώπη από το 1765 και αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στο δανεισμό της Ελλάδας κατά την επανάσταση του 1821 αλλά και πολλές φορές αργότερα, με αποτέλεσμα το κράτος να οδηγηθεί σε τραγικές απώλειες κρατικής περιουσίας, τις φορές που δε μπόρεσε να πληρώσει τους δανειστές του. Εξαιτίας της φύσης τους τα ομόλογα αυτά δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά στις ΗΠΑ καθώς όσες φορές προτάθηκε από το έξυπνο χρήμα η δημιουργία μίας αγοράς γι’ αυτά, η πρόταση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.
Στις 30 Ιουλίου του 2008, ωστόσο, εν μέσω της κρίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε θετικά για τη δημιουργία μίας αγοράς καλυμμένων ομολόγων και στις 18 Μαρτίου του 2010 δημοσιεύτηκε ο η Νομοθετική Πράξη Αγοράς Καλυμμένων Ομολόγων ΗΠΑ, ανοίγοντας την πόρτα στους δανειστές να μπορούν να ζητούν τα ομόλογα που εκδίδουν οι πολιτείες, οι νομαρχίες και οι δήμοι των ΗΠΑ να καλύπτονται από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αμέσως η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση και να δηλώσει πως θα αποδέχεται τα καλυμμένα ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή δανείων.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Στις 07 Μαΐου 2009 η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων, με σκοπό την ‘ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές’ και με στόχο την αγορά καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δις. Το πρόγραμμα αποφασίστηκε να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας 38 δις ευρώ. Η απόφαση αυτή έδωσε, στην ουσία, την άδεια στην ΕΚΤ να εκδίδει χρήμα χωρίς αντίκρισμα, κάτι το οποίο υποτίθεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Ακόμη, ενώ σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση τα ομόλογα έπρεπε να έχουν βαθμολογία, τουλάχιστον, ΑΑ, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πριν από μερικές ημέρες η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα αποδεχόταν τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών παρά το γεγονός ότι έχουν πάρει βαθμολογία ‘junk’ από τον οίκο S&P. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ αποδέχεται, πλέον, τοξικά ομόλογα ως εγγύηση, με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Η τελευταία, προκειμένου να ‘στηρίξει’ την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ αγόρασε το 2009 το 90% των τοξικών ενυπόθηκων δανείων, αξίας, περίπου 1 τρις δολαρίων, τυπώνοντας το ποσό αυτό χωρίς κανένα αντίκρισμα και χρεώνοντας το στο κράτος των ΗΠΑ.
Αν η κρίση επεκταθεί και μεταδοθεί και σε άλλες, πλην της Ελλάδας, χώρες, (η Πορτογαλία είναι, ήδη, επίσημα το νέα θύμα), τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί μπροστά στο ‘δίλλημα’ να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας εκατοντάδων δις ευρώ. Και στην περίπτωση που είτε οι τράπεζες είτε τα κράτη δε μπορέσουν να τα αποπληρώσουν, τότε η περιουσία του πακέτου που θα τα εγγυάται θα περάσει σε αυτήν.
Συμπερασματικά, η κρίση οδηγεί, για άλλη μία φορά στη ισχυροποίηση και όχι στη διάλυση του συστήματος και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας φέρνει πιο κοντά σε μία ‘παγκοσμιοποιημένη’ οικονομική εποπτεία και δράση.
Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ , info@ekta1.gr
-
παντως εγω πιστευω οτι μιλημενο και στημενο ηταν ολο.
επρεπε η Ελλαδα να περασει εντελως στην Αμερικανικη κηδεμονια οποτε το Τρεφρευ εκανε την αποστολη του...
επρεπε να πιεσει αποκλειστικα για ΕΕ και να μην φωναζει για ΔΝΤ.
Ολα προκαθορισμενα.
Μας ξεπουλησε απαξιωνοντας μας και μετα μας ειπε οτι μας εσωσε...
Βασικα λειτουργησε σαν την αγορες για την χωρα του...
Σωθηκαμε γιατι ειχαμε το €.θα κλεισει και ᾽᾽Σκοπιανο᾽᾽και το προβλημα στο Αιγαιο που συμφωνα με το αγριογουρουνο δεν υπαρχει και ολα καλα....
το ξερω οτι δεν ενδιαφερει κανεναν η αποψη μου αλλα αυτο πιστευω...
-
Ο χρήστης pik. έγραψε:
παντως εγω πιστευω οτι μιλημενο και στημενο ηταν ολο.επρεπε η Ελλαδα να περασει εντελως στην Αμερικανικη κηδεμονια οποτε το Τρεφρευ εκανε την αποστολη του...
επρεπε να πιεσει αποκλειστικα για ΕΕ και να μην φωναζει για ΔΝΤ.
Ολα προκαθορισμενα.
Μας ξεπουλησε απαξιωνοντας μας και μετα μας ειπε οτι μας εσωσε...
Βασικα λειτουργησε σαν την αγορες για την χωρα του...
Σωθηκαμε γιατι ειχαμε το €.θα κλεισει και ᾽᾽Σκοπιανο᾽᾽και το προβλημα στο Αιγαιο που συμφωνα με το αγριογουρουνο δεν υπαρχει και ολα καλα....
το ξερω οτι δεν ενδιαφερει κανεναν η αποψη μου αλλα αυτο πιστευω...
συμφωνώ απόλυτα.
το γεγονός οτι βγαίνουν τοσοι (ειδικοί του χώρου) και λένε πώς θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε απο το ΔΝΤ κ τελικά δε γίνεται τπτ από όλα αυτά, ε και να μη θέλεις εκεί πάει ο νους σου....
-
Ο χρήστης pik. έγραψε:
παντως εγω πιστευω οτι μιλημενο και στημενο ηταν ολο.Βέβαια.
Είχαμε συμφωνήσει να κλείσουμε πολλές από τις επιχειρήσεις της χώρας και να δανειζόμαστε χωρίς αύριο (στη κυριολεξία) ώστε να χρεωκοπήσουμε σίγουρα. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Μου κανει εντυπωση που λες οτι δεν εχει βγει καποιος που δεν πληρωνει ενοικιο εξω ... ειχα την εντυπωση οτι ειχαν γινει οι διαδικασιες πιο αυτοματες....Δε ξέρω αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, η υπόθεση όμως είναι ακόμα ανοιχτή εδώ και δύο χρόνια και ο κακοπληρωτής χρησιμοποιεί χαλαρός και άνετος το γραφείο, ενώ φυσικά έχει σταματήσει να πληρώνει και τα κοινόχρηστα...
Ειχα σπασει το κεφαλι μου προσπαθωντας να καταλαβω τι ηταν αυτο που δεν καταλαβαινα στα ποστ μερικων εδω μεσα......εισοδηματιες μερικων χιλιαδων ευρω το μηνα,παραδιδουν αδιακοπα και με περισσιο ζηλο,μαθηματα σκληρης λιτοτητας ....ευχαριστω δε θα παρω.
(αντε να πλακωσει και κανενας του ΣΕΒ να μας κανει φροντιστηριο γιατι πολυ αερα πηραμε)Εγώ καθόλου δεν κατάλαβα αυτά που κατάλαβες από το παραπάνω.
Δύο+ χρόνια χρωστούμενα = 20.000+ ευρώ μας κάνουν μηνιαίως κάπου 800 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων η εφορία παίρνει από 20-40%, ήτοι στο τέλος μένουν κάπου 650 ως και 500 καθαρά.Το εκμισθωμένο ακίνητο 'τους' ανήκει, άρα μάλλον ανήκει στην οικογένεια του γράφοντος (αφού ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι παντρεμένος).
Δηλαδή ποιος είναι ο πλουτοκράτης που τολμά να παραδίδει 'μαθήματα'; Αυτός που έχει ένα ακινητάκι που του αφήνει ένα βασικό μισθό το μήνα και κατά πάσα πιθανότητα φορολογήθηκε 4 φορές γι' αυτό (στο αρχικό του εισόδημα, κατά την αγορά, για τη διατήρηση και τώρα για την εκμετάλλευση);
Καταρχήν ως πολίτης της χώρας πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να σχολιάζω αυτά που συμβαίνουν γύρω μου βάση των δικών μου πιστεύω προφανώς.
Κατά δεύτερον όπως σωστά σχολιάζει ο makosk ως Ανδρέας δεν είμαι εισοδηματίας των μερικών χιλιάδων €, αλλά μισθωτός των χιλίων και κάτι € που λόγω κρίσης δεν πληρώνομαι περίπου το 30% των προβλεπόμενων από τη σύμβασή μου απολαβών λόγω γενικότερης περικοπής τους από την εταιρία Άρα η κριση με επηρεάζει πολύ άμεσα και αν ζούσα μόνος μου ενδεχομένως να αντιμετώπιζα και πρόβλημα βιωσιμότητας. Δεδομένου του γεγονότος ότι μένω με τους δικούς μου ακόμα και υπό τις παρούσες 'περικοπές' μπορώ να αποταμιεύω χρήματα, αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κρίση μου είναι αδιάφορη.Αλήθεια, μέχρι ποιού ύψους προσωπικό και οικογενειακό εισόδημα έχει δικαίωμα κανείς να μιλάει;
-
Να αλλάξω λίγο το κλίμα, μεταφέροντας κάτι δικά μου απ το μικρόκοσμο μου στην Ολλανδία.
Είχα πάει στο σπίτι του κολλητού να δούμε το ματς και είχαμε πιάσει κουβέντα με την κοπελιά του (ολλανδέζα) για τα επαγγελματικά της.
τελείωσε το διδακτορικό της πέρισυ, χημικός μηχανικός, και έπειτα από αρκετό ζόρι βρήκε δουλειά στην
merck ( ), μια απ τις μεγαλύτερες χημικές-φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως και πρότυπο συνθηκών εργασίας και μισθών (καμια 40αρια μέρες άδειας το χρόνο, καλούς μισθούς, διάφορες άλλες απολαβές, κλπ).
Εδώ και ένα χρόνο, όντας κερδοφόρα (είχε κανα 400δισ turn in αν συγκράτησα καλά τα νούμερα το 2009) πουλήθηκε σε μια αμερικάνικη εταιρια, και ξεκίνησε αναδόμηση, αφού μπήκε μέσα αξιολογητικός οίκος (Price waterhouse νομίζω?)αποτελέσματα?
30% μείωση προσωπικού, περικοπή μισθών, αδειών κλπ.αυτή τη στιγμή πετάν έξω ανθρώπους στα 50-55 με 20 χρόνια μες στην εταιρία.
η πιθανότητα να βρουν δουλειά αυτοί οι άνθρωποι? σχεδόν ανύπαρκτη. Άνθρωποι με οικογένειες, με προβλήματα υγείας, μιας και είναι όλη την ώρα μεσα σε χημικά, άνθρωποι που το τελευταίο πράγμα που θα πίστευαν πριν από 1-2 χρόνια ήταν ότι υπήρχε περίπτωση να απολυθούν απ αυτή την εταιρία, που τους είχε φερθεί τόσο άψογα μέχρι τώρα, ξαφνικά χάνουν τη γή κάτω απ τα πόδια τους.
Μου ελεγε η κοπέλα για καταστάσεις τραγικές, να βλέπεις ολλανδούς τωρα να κλαίνε στον ωμο της σα μικρά παιδια, να τη βρίζουν γιατί θεωρούν ότι αυτή ως head του γκρουπ τους σούταρε....Η ίδια? έ τον πούλο. Ετήσιο συμβόλαιο είχε, αφού έβγαλε ένα κάρο δουλειά μέσα στο χρόνο, τώρα της λένε τράβα στο καλό.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει να σφίγγουν κι εδώ, και η μπάλα παίρνει κεκτημένα που κανένας δεν κουβέντιαζε.γιατί τα λέω όλα αυτά θα μου πεις.
γιατί κι εδώ αν έλεγες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα σε λέγανε μαλάκ@, αλλά όπως φαίνεται, η εύκολη λύση πάντα επικρατεί, γιατί ο καπιταλισμός δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο, παρά μόνο προσωπείο.σόρυ για το μελό αν βγήκε έτσι, δεν ήταν αυτός ο στόχος
-
Σε τι ποσοστό βρίσκεται η ανεργία στην Ολλανδία;
Η δυσκολία εύρεσης εργασίας που ανέφερες υπάρχει σε όλους τους κλάδους;
Αυτό πάντως δείχνει πως σε καμία χώρα δεν μπορείς να είσαι πλέον σίγουρος (ως μισθωτός). Γιατί ωραία η σκέψη να πας εξωτερικό, αλλά και εκεί η ανεργία δεν είναι μικρή.
-
Ο χρήστης pik. έγραψε:
παντως εγω πιστευω οτι μιλημενο και στημενο ηταν ολο.Σωπα καλε που ηταν στημενο και μιλημενο...
Απο+κλειεταιΑν ισχυει και αυτο...
http://valaoritoy.blogspot.com/2010/05/blog-post_4242.html...
Δε μπορω να γρψω ειλικρινα -
αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι στο 5% τώρα και περιμένουν μεγάλη άνοδο μέσα στο 10 (εκτιμήσεις προβλέπαν να φτάσει στο 9%)
δυσκολία εργασίας δεν μπορεί να υπάρχει σε όλους τους κλάδους, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.
και έχουν μπει ήδη στο 'στόχαστρο' εταιρίες που προσέφεραν πολλά στους εργαζόμενους.(θεωρώ το εργασιακό περιβάλλον εδώ, στις ολλανδικές εταιρίες, όχι στις πολυεθνικές, γιατί εκεί εξαρτάται, απ τα καλύτερα ίσως στην ευρώπη, το δε δημόσιο μάλλον θα το έλεγα παράδεισο )
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι στο 5% τώρα και περιμένουν μεγάλη άνοδο μέσα στο 10 (εκτιμήσεις προβλέπαν να φτάσει στο 9%)δυσκολία εργασίας δεν μπορεί να υπάρχει σε όλους τους κλάδους, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.
και έχουν μπει ήδη στο 'στόχαστρο' εταιρίες που προσέφεραν πολλά στους εργαζόμενους.(θεωρώ το εργασιακό περιβάλλον εδώ, στις ολλανδικές εταιρίες, όχι στις πολυεθνικές, γιατί εκεί εξαρτάται, απ τα καλύτερα ίσως στην ευρώπη, το δε δημόσιο μάλλον θα το έλεγα παράδεισο )
και γιατι εγιναν ολες αυτες οι ξαφνικες αλλαγες?
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
και γιατι εγιναν ολες αυτες οι ξαφνικες αλλαγες?
Μα ειναι φανερο:
1ον) Γιατι κι εκει εχουν τεμπεληδες δημοσιους υπαλληλους:
...το δε δημόσιο μάλλον θα το έλεγα παράδεισο...
2ον) Οι εργαζομενοι ειχαν προκλητικους μισθους και εξωφρενικες παροχες:
...καμια 40αρια μέρες άδειας το χρόνο, καλούς μισθούς, διάφορες άλλες απολαβές, κλπ....
3ον) Οι εταιρειες πλεον δε πανε καλα λογω κρισης:
...όντας κερδοφόρα (είχε κανα 400δισ turn in....)
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Σε τι ποσοστό βρίσκεται η ανεργία στην Ολλανδία;Η δυσκολία εύρεσης εργασίας που ανέφερες υπάρχει σε όλους τους κλάδους;
Αυτό πάντως δείχνει πως σε καμία χώρα δεν μπορείς να είσαι πλέον σίγουρος (ως μισθωτός). Γιατί ωραία η σκέψη να πας εξωτερικό, αλλά και εκεί η ανεργία δεν είναι μικρή.
Είναι μια μικρή δικαίωση για όσους γκαρίζουν πως η κρίση δεν είναι (μόνο) υπόθεση λαμογιάς και κλεψιάς αλλά κυρίως υπόθεση συστήματος. Όσα λαμόγια και να μπουν φυλακή, όσες περιουσίες τους και να δημευτούν η πορεία θα είναι αυτή. Ξεβράκωμα των χαμηλομεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων μέχρι δουλείας.
Ο δυτικός κόσμος όταν δεν μπορεί να αρμέξει τον υπόλοιπο κόσμο να ξεζουμίσει κέρδος αρμέγει τον δικό του.
Απ όπου μπορεί. -
τώρα τελειώνει η περίοδος της αποικιοκρατίας...και η μεταφορά πλούτου από την μια ήπειρο στην άλλη.
η ανεξέλεγκτη καταναλωτική προπαγάνδα αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός αμερικάνικου κοινωνικού μοντέλου με αμέτρητη σπατάλη φυσικών πόρων εις βάρος των υπόλοιπων κοινωνιών.ο δεινόσαυρος παραμεγάλωσε και έρχεται η κατάρρευσή του λόγω βάρους.
με τι όπλα θα κρατήσεις τους υπόλοιπους λαούς στην φτώχεια? με τα πυρηνικά? με τα συμβατικά? με ΔΝΤ και FED και ΕΚΤ?
από τη στιγμή που μπορεί ο οποιοσδήποτε με μια τηλεφωνική γραμμή να γνωρίζει, το τίμημα θα είναι η συνεχώς αυξανόμενη πίεση των λαών για αναδιανομή του πλούτου.μπορεί η οκτωβριανή επανάσταση να απέτυχε, μπορεί το καπιταλιστικό σύστημα να επιβιώνει χιλιάδες χρόνια αλλά η εποχή της άγνοιας τελείωσε.
εχθές το ecofin συνεδρίαζε για 12 ώρες και οι πρωθυπουργοί ήταν κολλημένοι στο λαπτοπ για συνεχή ενημέρωση...ίδρωσε το μ##νί τους.
άλλες εποχές αυτά θα λύνονταν μέσα σε κάποιο γραφείο με παντελή άγνοια των λαών....
και στην χώρα μας δεν θα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα αμάσητα...χρειάζονται οισοφάγο φαλαινοκαρχαρία.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!