-
Συμφωνώ με όσα λες για τα νερά, την Ecu, το αβάνς κλπ, την αστοχία όμως δεν μπορεί να την προλάβει κανένα σύστημα ααφάλειας και κανένα σύστημα ψύξης, την ξαφνική τοπική υπερθέρμανση ενός κουζινέτου δεν θα την ανιχνεύσει κανένα σύστημα ούτε θα την προλάβει ένα σύστημα ψύξης όσο καλό και να είναι.
Υπάρχουν πολλές αιτίες για τοπική υπερθέρμανση σε ένα κινητήρα, αν αναλογιστείς τα διάκενα των κουζινέτων και τον τρόπο που λιπαίνονται είναι θαύμα που λειτουργούν, όχι που καταστρέφονται, η απόλυτη ακρίβεια, η απόλυτη καθαρότητα και η αιώρηση των κουζινέτων μέσω της λίπανσης είναι προνόμια των καινούργιων κινητήρων, όταν αυτός παλιώνει τα δομικά του στοιχεία που είναι ο στρόφαλος, οι μπιέλες και τα κουζινέτα τους, είναι πολύ εύκολο να καταρρεύσουν αν ο οδηγός δεν είναι σχολαστικός στη συντήρηση, μια στιγμιαία ιδιοσυχνότητα λόγω φθοράς είναι πολύ εύκολο να κάνει τα μέταλλα στροφάλου / μπιελών να ακουμπήσουν, ειδικά σε ένα κινητήρα που έχει περάσει το 70-80% της ζωής του, εκεί χρειάζεται αλλαγή ιξώδους προς το παχύτερο και ας μας κοστίσει λίγο σε κατανάλωση και στροφάρισμα, ένα λίγο παχύτερο λάδι ποτέ δεν έβλαψε κανένα κινητήρα, απεναντίας υπάρχουν κινητήρες που σώθηκαν από στιγμαιαίο κόλλημα λόγω παχύτερου λαδιού, εξακολουθώ να λέω ότι αναφέρομαι πάντα σε κινητήρες που κινούνται κοντά στο όριο των στροφών τους και όχι σε αυτούς που πάνε χαλαρή Κυριακάτική βόλτα, ή σπίτι - γραφείο, σε χαλαρούς ρυθμούς οι όποιες τυχόν αδυναμίες από όπου και αν προέρχονται, αμβλύνονται και ίσως δεν φανούν ποτέ, όλα τα στραβά βγαίνουν όταν αρχίζει το ζόρισμα του κινητήρα.
Όλα τα παρακάτω αφορούν μόνο τα κουζινέτα, τα έδρανα, και πολύ απλοϊκά λέω ότι είναι πάρα πολλά για να λειτουργούν τέλεια στον πραγματικό κόσμο που η αστοχία καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
**Τριβομηχανικά συστήματα. Τριβή και φθορά. Διεργασίες επαφής (Hertz). Επιφανειακή τραχύτητα. Μέτρηση της πραγματικής επιφάνειας επαφής. Τριβή ολίσθησης, θερμοκρασία επαφής. Κύλιση. Θεωρίες της τριβής. Δυσρευστότητα και ροή. Δείκτης δυσρευστότητας. Νευτώνεια και μη Νευτώνεια ρευστά. Μέτρηση της δυσρευστότητας. Εξίσωση Petroff, απώλεια σε ισχύ. Λίπανση. Καμπύλη Stribeck. Υδροδυναμική λίπανση. Εξίσωση Reynolds. Έδρανα ολίσθησης. Υδροστατική λίπανση. Ωστικά έδρανα. Ελαστοϋδροδυναμική λίπανση. Μικτή λίπανση. Οριακή λίπανση. Ιδιότητες λιπαντικών. Υλικά εδράνων. **
Τα τέστ που κάνουν τα εργοστάσια πόρω απέχουν από τη χρήση που επιφυλάσσει στο αμάξι του ο κάθε οδηγός, αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να προβλέψουν και το χειρότερο, και οι όποιες τους εγγυήσεις είναι για να είναι καλυμμένοι από παντού, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσουν τον οδηγό να μην ξεφύγει καθόλου από τις οδηγίες τους γιατί θα του αφαιρέσουν την εγγύηση, έτσι δημιουργούνται οι αστικοί μύθοι γιατί το κάθε εργοστάσιο δεν θέλει σπασίματα, ανακλήσεις, και έξοδα μετά την πώληση. Το αυτοκίνητο είναι η απόλυτη έκφραση του μέσου όρου και των συμβιβασμών, οπότε για ένα γνώστη δεν είναι δύσκολο να αλλάξει μια γενικότητα που διαβάζει πχ για το λάδι, ή για τον αέρα στα λάστιχα του, δεν γίνεται να ισχύει το πχ 32 - 30 για όλα τα λάστιχα, για όλα τα φορτία και για όλες τις ταχύητητες, αυτό είναι μέσος όρος στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή, το ίδιο και το ιξώδες του.
Έχοντας πια νέες εργαλειομηχανές έχουν απόλυτο έλεγχο στα διάκενα του κινητήρα που έχουν σχεδιάσει, και προτείνουν λεπτόρευστα λάδια κια για να έχουν χαμηλόιτερη κατανάλωση από τον ανταγωνισμό, ΟΚ, η πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων δεν έχουν σχέση με το αυτοκίνητο, το πηγαίνουν στις αντιπροσωπείες και το αφήνουν έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στην τεχνική τους επάρκεια, μόνοι που όσοι παρεπιδημούμε στην Ιερουσαλήμ ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι, οι περισσότεροι λοιπόν πάνε by the book και καλά κάνουν, όσοι διαφοροποιούνται και αυτοί καλά κάνουν, μεγάλα παιδιά είμαστε, και πέρνουμε τα ρίσκα μας, έτσι δεν είναι ?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ακριβός αυτό. Κάτι ξέρει ο μάστορας που το δημιούργησε. Στο δικό μου π.χ. λέει 10W-40 εάν το κλίμα που οδηγιέται είναι από -10 μέχρι 50 βαθμούς. Αν λοιπόν είμαι εντός των θερμοκρασιών δεν υπάρχει λόγος να βάνω ακριβότερο λάδι.
Έχεις παρεξηγήσει κάποια πράματα.
- ανάλογα με το πότε κυκλοφόρησε το αυτοκίνητό σου (και το εγχειρίδιό του) είναι και οι επιλογές λαδιών. Πχ γύρω στο 1995 τα 5-30 ήταν αρκετά σπάνιο, ακριβό και τολμηρό σαν επιλογή. Ως εκ τούτου λένε 10-40.
Το ίδιο αυτοκίνητο μερικές φορές αργότερα αποκτά άλλες οδηγίες. Ή ο κατασκευαστής αργότερα λέει ότι πχ το 5-30 καλύπτει και τα προηγούμενα μοντέλα (αυτά που πριν έλεγε 10-40). - Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν καλό σύστημα ψύξης όπου η θερμοκρασία (αυτή που βλέπει το λάδι) είναι πολύ καλά ελεγχόμενη και ανάλογα με το αυτοκίνητο και τις συνθήκες είναι περί τους 90 βαθμούς. Χειμώνα καλοκαίρι.
- Τα σύγχρονα συνθετικά λειτουργούν καλά χειμώνα καλοκαίρι. Προσωπικά αν το -10 το είχα συχνά και όχι 2 φορές το χρόνο θα ήθελα κάτι λιγότερο από 10-**. Γενικά με ένα καλό 0 ως 5-30 καλύπτεις τα πάντα.
- Φυσικά το ιδανικό είναι να έχεις θερμόμετρο λαδιού και πιεσόμετρο. Αν πιάνεις πάνω από 110 το **-30 δεν σου φτάνει. Αντίθετα αν ποτέ δεν ξεπερνάς τους 100 βαθμούς τότε το **-40 είναι παχύ.
- 10-40 υπάρχουν ορυκτέλαια, φτηνά, ημισυνθετικά, όχι τόσο φτηνά και βέβαια λίγα συνθετικά, πιο ακριβά. Το ιξώδες από μόνο του δεν συνεπάγεται κάποια τιμή.
Δηλ. τι συμβουλή μου δίνεις; Να αφήσω τα ίδια ή να πάω σε άλλα;
- ανάλογα με το πότε κυκλοφόρησε το αυτοκίνητό σου (και το εγχειρίδιό του) είναι και οι επιλογές λαδιών. Πχ γύρω στο 1995 τα 5-30 ήταν αρκετά σπάνιο, ακριβό και τολμηρό σαν επιλογή. Ως εκ τούτου λένε 10-40.
-
@21 Quadra Για τις πιέσεις στα λάστιχα όλοι οι κατασκευαστές σου δίνουν μια πίεση με νορμάλ φορτίο επιβατών και μια με πλήρες φορτίο, συνήθως με πολύ μεγάλες πιέσεις στα πίσω λάστιχα. Σίγουρα το να βάλεις πιέσεις ανάμεσα στο normal και το max που σου δίνουν δεν είναι λάθος, ανάλογα και τις προτιμήσεις του καθενός.
Όσο για το ιξώδες όχι, το πιο χοντρό κάνει ζημιά μιας και περιορίζει τη ροή του λαδιού. Αν πχ. με το 20άρι έχεις μια ροή 100ml το δευτερόλεπτο λιπαντικού στον κινητήρα στις 6.000σαλ. (τυχαίο νούμερο) με το 30άρι θα έχεις ας πούμε 70ml. Αυτό είναι πρόβλημα και εκτός προδιαγραφών. Δε θα καταστραφεί επιτόπου ο κινητήρας αλλά μάλλον θα έχει έξτρα φθορές.
Σχεδόν σε όλους τους κινητήρες από στις μεσαίες στροφές και πάνω η βαλβίδα ανακούφισης πίεσης του λαδιού ανοίγει και περιορίζει τη λίπανση του κινητήρα. Με πιο χοντρό λάδι η βαλβίδα αυτή ανοίγει ακόμα πιο νωρίς και η λίπανση (ροή λιπαντικού) στον κινητήρα είναι ακόμα μικρότερη. Τα έχουμε πει όμως αυτά πιο νωρίς στο topic.
Αν ένας κινητήρας δεν έχει ικανοποιητική πίεση λαδιού, είναι στο 80% της ζωής του όπως είπες, ναι θέλει μεγαλύτερο ιξώδες. Αλλά είναι πολύ σπάνιο πλέον αυτό εαν κάποιος ακολουθεί τις οδηγίες και πρέπει να έχουν περάσει πολλά χιλιόμετρα + κακομεταχείριση. -
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Τί αμάξι/κινητήρα έχεις?
-
Ότι πείς Νικόλα, μόνο που αυτά που λέω εγώ τα έχω κάνει πράξει σε μοτέρ μου, ο κατασκευαστής έλεγα 10-40 και έβαζα 10-60 επί 5 χρόνια και 250.000 χλμ χωρίς πρόβλημα, και 2 φορές γλύτωσα το κόλλημα εκεί που άλλοι ίδιοι κινητήρες έσπασαν ( μιλάω για τον F7P της Renault με κόφτη στις 7.100, ακόμα ζεί το μοτέρ, έχει 358.000 χλμ και βάζω λάδι του Lidl προσπαθώντας να το σπάσω γιατί έχω άλλο έτοιμο φτιαγμένο, και δεν λέει να σπάσει το ρημάδι.
Σε άλλο δικό μου τούρμπο ο κατασκευαστής λέει 15-40 semi, το έβαζα, κάποια στιγμή πέρασα στο συνθετικό και πήρα τον άξονα της τουρμποίνας στο χέρι σε 20.000 χλμ, από τα κάρβουνα γδαρμένος, γύρισα στο semi και μετά από 2 χρόνια το γύρισα στο Lidl, το μοτέρ έχει 308.000 ή τουρμπίνα από τότε έχει 180.000 χλμ και ακόμα πάει, και το μοτέρ και η τουρμπίνα, καλά τα βιβλία και οι προδιαγραφές, οι συζητήσεις και οι απόψεις by the book, αλλά και η εμπειρία χωρίς κολλήματα και δοξασίες είναι το ίδιο καλή, έχω 6 αυτοκίνητα και δεν με απασχολεί να βάλω το ένα λάδι ή το άλλο, το ένα λάστιχο ή το άλλο, γιατί όλα, μα όλα, υα φτιάχνω μόνος μου, οπότε ότι λέω το λέω μετά από τις δοκιμές μου και τα παθήματα μου, και όχι μόνο διαβάζοντας τα προσπέκτους.
Δεν λέω να μην ακολουθήσεις τον κατασκευαστή του αμαξιού σου, αλλά όσα λένε τα φυλλάδια δεν είναι και η νομοτέλεια.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ότι πείς Νικόλα, μόνο που αυτά που λέω εγώ τα έχω κάνει πράξει σε μοτέρ μου, ο κατασκευαστής έλεγα 10-40 και έβαζα 10-60 επί 5 χρόνια και 250.000 χλμ χωρίς πρόβλημα, και 2 φορές γλύτωσα το κόλλημα εκεί που άλλοι ίδιοι κινητήρες έσπασαν ( μιλάω για τον F7P της Renault με κόφτη στις 7.100, ακόμα ζεί το μοτέρ, έχει 358.000 χλμ και βάζω λάδι του Lidl προσπαθώντας να το σπάσω γιατί έχω άλλο έτοιμο φτιαγμένο, και δεν λέει να σπάσει το ρημάδι.Σε άλλο δικό μου τούρμπο ο κατασκευαστής λέει 15-40 semi, το έβαζα, κάποια στιγμή πέρασα στο συνθετικό και πήρα τον άξονα της τουρμποίνας στο χέρι σε 20.000 χλμ, από τα κάρβουνα γδαρμένος, γύρισα στο semi και μετά από 2 χρόνια το γύρισα στο Lidl, το μοτέρ έχει 308.000 ή τουρμπίνα από τότε έχει 180.000 χλμ και ακόμα πάει, και το μοτέρ και η τουρμπίνα, καλά τα βιβλία και οι προδιαγραφές, οι συζητήσεις και οι απόψεις by the book, αλλά και η εμπειρία χωρίς κολλήματα και δοξασίες είναι το ίδιο καλή, έχω 6 αυτοκίνητα και δεν με απασχολεί να βάλω το ένα λάδι ή το άλλο, το ένα λάστιχο ή το άλλο, γιατί όλα, μα όλα, υα φτιάχνω μόνος μου, οπότε ότι λέω το λέω μετά από τις δοκιμές μου και τα παθήματα μου, και όχι μόνο διαβάζοντας τα προσπέκτους.
Δεν λέω να μην ακολουθήσεις τον κατασκευαστή του αμαξιού σου, αλλά όσα λένε τα φυλλάδια δεν είναι και η νομοτέλεια.
Πόσο χρονών είναι τα μοτέρ σου? Έχει ανανεώσει τις προδιαγραφές λιπαντικών ο κατασκευαστής σου με νεότερες? Πχ. η Opel λέει πως όλοι οι Ecotec που μπορεί να είναι 15 ετών μοτέρ μπορούν να βάλουν τα νεότερα Dexos 2 λάδια.
Υπάρχουν ασυμβατότητες μεταξύ κινητήρων και λιπαντικών και πιθανότατα έπεσες σε μια. Τί εννοείς 'γλίτωσα το κόλλημα'? Πως ήξερες ότι μπορεί να κολλούσε το μοτέρ? Τα 250.000χλμ. δεν είναι πολλά χιλιόμετρα για να έχει φθαρεί ένα μοτέρ, εκτός και αν τα έχει κάνει σε πίστα. Κανονικά αντέχει τα ~διπλάσια έως και άπειρα χιλιόμετρα (ας πούμε πάνω από 1.000.000χλμ.)
Μιλάω πάντα για φυσιολογική φθορά ενός κινητήρα που δεν έχει αστοχία. -
Για τα μοτέρ αυτά δεν έχει ανανεώσεις, είναι μοτέρ πριν βγούν τα λεπτόρευστα λάδια.
Το κόλλημα από το στόφαλο το καταλαβαίνεις ότι ξαφνικά σφίξξει το μοτέρ και πέφτουν οι στροφές, αν δεν προλάβεις τον συμπλέκτη και δεν αφήσεις το γκάζι το έχασες, το κόλλημα είναι δυνατό και βγάζει την μπιέλα από το μπλόκ, αυτά υα μοτέρ έπασχαν από μπιέλες, έβγαζαν οβάλ, και όσα έσπασαν, και έσπασαν πολλά, τα έσπασαν οι μαστόρια των συνεργείων, όταν άνοιγαν καπάκι πχ για να κατεβάσουν συμπίεση, έλεγαν δεν ανοίγουμε και από κάτω να του αλλάξουμε μια σειρά καινούργια μέταλλα ? Του άλλαζαν τα φώτα μια και καλή, οβάλ οι μπιέλες γύρω στα 6 εκατοστά ( 3 επιτρέπει η Renault ) καινούργια τα μέταλλα, δεν είναι δύσκολο να φανταστείς το σενάριο.
Για ποιά ασυμβατότητα μιλάς ? Για ξεκαθάρισε το.
Το μοτέρ το συγκεκριμένο επί χρόνια πιό πολλές φορές ήταν στον κόφτη παρά στο ρελαντί, ποτέ δεν πείραξα τα μέταλλα και ακόμα δουλεύει. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τί αμάξι/κινητήρα έχεις?
Honda Jazz 1,4 και Renault Kangoo 1,5 t.diesel
-
Θα ηθελα τη γνωμη σας...
Παμε ενα αυτοκινητο στο συνεργειο...
αλλαζουμε λαδια, φιλτρο λαδιου, φιλτρο αερα, μπουζι. Πιθανον και φιλτρο βενζινης, δεν ειμαι σιγουρος. Αναλωσιμα μαρκες ιμιτασιον, λαδια απο βαρελι αγνωστου πατρος. Το συνεργειο λεει οτι ειναι 10-40.Οταν τελειωνει τη δουλεια το συνεργειο το παιρνουμε και φευγουμε, και διαπιστωνουμε στο δρομο οτι 'δε στροφαρει' κατι το κραταει, καπως ειναι κουρασμενο, δε παει οπως πριν.
Τι μπορει να συμβαινει? Μπορει το λαδι να ειναι 'μελι Αττικη' και να εμποδιζει τον κινητηρα ΄μπορει να ειναι και κατι αλλο?
Μπορω να απαντησω σε διευκρινιστικες ερωτησεις, οχι σε ολες.
-
Μηπως δεν σου τοποθετησαν σωστα το φιλτρο αερος?
Γιατι απο το λαδι λιγο δυσκολο να μην τραβαει. Ποσο πια χαλια λαδια να σου εβαλαν.Οπως και να'χει κακως βαζεις αγνωστα λαδια απο βαρελι.
Με αυτα τα πραγματα δεν παιζουν. -
Αν άλλαξαν και μπουζί, ίσως να τα έβαλαν όπως ήταν χωρίς να τα μετρήσουν, δηλαδή πιο κλειστά από ότι ορίζει ο κατασκευαστής, τα κλειστά μπουζί - φρενάρουν - τον κινητήρα, δεν είναι μεγάλος ( απλωμένος ) ο σπινθήρας και είναι αργή η καύση, μέχρι να πάρει φωτιά το νέφος και να εξαπλωθεί, αυτό εννοώ. Επίσης αν είναι κλειστά τα μπουζί και έχει ο κινητήρας υψηλή συμπίεση μπορεί ακόμα και να πνίγει τον σπινθήρα.
Βαλβίδες ? τι γίνεται εκεί ? είναι αυτορρυθμιζόμενες ή έβαλαν και εκεί χέρι ?
Το λάδι για να δείς διαφορά στο στροφάρισμα θα έπρεπε να είναι από πχ 5-30 και να του βάλουν 20-50, εκεί βλέπεις διαφορές.
Αν είναι με πλατίνες,( τι είπα τώρα ! ) είναι κλειστές.
Άλλαξαν και ιμάντες ? μήπως τους παραέσφιξαν ? Ιμάντας χρονισμού υπάρχει ή έχει καδένα ? μήπως δεν το χρόνισαν καλά ?
Έχει ντιστριμπιτέρ ? μήπως δεν είναι στο αβάνς του ?
-
φιλτρο αερα μπηκε σωστα.
διακενο μπουζι δεν ξερω.
βαλβιδες δεν ακουμπησε κανεις, ειναι αυτορυθμιζομενες ετσι και αλλιως.το αυτοκινητο συνεχισε να φαινεται σαν κατι να το κραταει και τις επομενες μερες-εβδομαδες, μετα λογικα εγινε συνηθεια. Παντως η διαφορα φανηκε με τη μια που οδηγηθηκε, για αυτο και η ερωτηση. Ισως ειμαι υπερβολικος αλλα η συγκριση ηταν α να τρεχεις στην ακρη στο κυμα ας πουμε και να κανεις ενα βημα πιο κει και να τρεχεις σε 10 ποντους νερο... ε, εχει διαφορα.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Θα ηθελα τη γνωμη σας...Παμε ενα αυτοκινητο στο συνεργειο...
αλλαζουμε λαδια, φιλτρο λαδιου, φιλτρο αερα, μπουζι. Πιθανον και φιλτρο βενζινης, δεν ειμαι σιγουρος. Αναλωσιμα μαρκες ιμιτασιον, λαδια απο βαρελι αγνωστου πατρος. Το συνεργειο λεει οτι ειναι 10-40.Οταν τελειωνει τη δουλεια το συνεργειο το παιρνουμε και φευγουμε, και διαπιστωνουμε στο δρομο οτι 'δε στροφαρει' κατι το κραταει, καπως ειναι κουρασμενο, δε παει οπως πριν.
Τι μπορει να συμβαινει? Μπορει το λαδι να ειναι 'μελι Αττικη' και να εμποδιζει τον κινητηρα ΄μπορει να ειναι και κατι αλλο?
πιστευω οτι μονο με διαφορετικο τυπο μπουζι μπορουμε να δουμε καποια διαφορα στο τραβηγμα του αυτοκινητου ή αν μας εχουν βαλει κανα λιτρο λαδι περισσοτερο απ οτι πρεπει.
Υ.Γ. την επομενη φορα βαλε πιο ευκολη ερωτηση. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
@gatsoulos τα 150ml είναι αμελητέα ποσότητα, μην ασχολείσαι καθόλου. Πιθανότατα να μην ξανακάψει και να είναι όπως σου είπαν απλά επειδή είναι καινούργιο μοτέρ. Να θυμάσαι τον κινητήρα τον στρώνουμε στο εύρος στροφών που τον δουλεύουμε. Καλό είναι κάποια στιγμή να τον πας και κόφτη.Ευχαριστω Νικολα.
Θα ηθελα τη γνωμη σας...
Κανενα σωληνακι υποπεσης μηπως ειναι εκτος η τσακισμενο.
-
Ενα κακης ποιοτητας καινουριο φιλτρο βενζινης μπορει να εμποδιζει την ομαλη ροη της βενζινης και να κοψει το αμαξι? Ειμαστε εκτος θεματος βεβαια.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Θα ηθελα τη γνωμη σας...Παμε ενα αυτοκινητο στο συνεργειο...
Φίλτρο βενζίνης;Μου έχει τύχει να είναι βουλωμένο απο καινούργιο και να μην ανάβει καθόλου ο κινητήρας.
-
Για ποιά ασυμβατότητα μιλάς ? Για ξεκαθάρισε το.
Το μοτέρ το συγκεκριμένο επί χρόνια πιό πολλές φορές ήταν στον κόφτη παρά στο ρελαντί, ποτέ δεν πείραξα τα μέταλλα και ακόμα δουλεύει.Δεν κάνουν όλα τα λάδια σε όλους τους κινητήρες και αποτελείς χαρακτηριστική περίπτωση! Συχνά οι εταιρίες λένε πως τα νεότερα λάδια υπερκαλύπτουν την παλαιότερη προδιαγραφή και μπορούν να μπουν σε παλαιότερους κινητήρες, όχι πάντα όμως.
Πάντα είναι ρίσκο να κάνεις κάτι εκτός προδιαγραφών κατασκευαστή (και σε εσένα το συνθετικό είναι εκτός προδιαγραφών!).
@Κώστας-Χανιά δε γνωρίζω συγκεκριμένα για τα μοντέλα σου, ψάχνοντας όμως στο internet θα βρεις την απάντηση. Μπορείς να καλέσεις και το τεχνικό τμήμα της αντιπροσωπείας τους. -
**Τριβομηχανικά συστήματα. Τριβή και φθορά. Διεργασίες επαφής (Hertz). Επιφανειακή τραχύτητα. Μέτρηση της πραγματικής επιφάνειας επαφής. Τριβή ολίσθησης, θερμοκρασία επαφής. Κύλιση. Θεωρίες της τριβής. Δυσρευστότητα και ροή. Δείκτης δυσρευστότητας. Νευτώνεια και μη Νευτώνεια ρευστά. Μέτρηση της δυσρευστότητας. Εξίσωση Petroff, απώλεια σε ισχύ. Λίπανση. Καμπύλη Stribeck. Υδροδυναμική λίπανση. Εξίσωση Reynolds. Έδρανα ολίσθησης. Υδροστατική λίπανση. Ωστικά έδρανα. Ελαστοϋδροδυναμική λίπανση. Μικτή λίπανση. Οριακή λίπανση. Ιδιότητες λιπαντικών. Υλικά εδράνων. **
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
http://translate.google.com/translate?s ... mechanical)
-
μάθε πρώτα να ποστάρεις λύνγκες και μετά έλα να την πεις στον δάσκαλο
-
ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΜΟΙΡΑΖΩ ΓΝΩΣΗ
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]