-
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Ξεχασα να γραψω πως ψαχνω να βρω ενα οσο το δυνατον για αυτη τη διασταση σπορ ελαστικο. Δεν ψαχνω για ελαστικη μειωμενης αντιστασης κυλισης λογω των ελληνικων 'μειωμενης προσφυσης' δρομων
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Τα Dunlop SP Sport Maxx RT τα χε ενα παιδι απο το φορουμ εδω κι ειχε γραψει καλες εντυπωσεις... Εχεις απειρες επιλογες σε αυτη τη διασταση... Μηπως να κοιταζες και τα Pirelli P7 cinturato?Δεν κοιταω προς τα Pirelli επειδη απο ολα τα συγκριτικα που εχω διαβασει, αλλα και απο το φορουμ, δεν ειναι στην ιδια σπορ κατηγορια με τα Dunlop.
γιατι δεν κοιτας κατι σε continental;;
Στα Continental βρισκω στη διασταση μου μονο τα PC5 που δεν ειναι στη ιδια σπο κατηγορια με τα Dunlop. Σαν πρωτη τοποθετηση φοραγα τα PC2. Καλο λαστιχο αλλα σαπουνιαζε πολυ αμα ζοριζοταν λιγο το καλοκαιρι και τα αντεξε μονο 30.000χλμ. Τα PC5 θα ειναι βελτιωμενα σε σχεση με τα PC2 αλλα δεν ειναι και αυτα στην ιδια σπορ κατηγορια με τα Dunlop.
Έχω τα Sport Maxx RT και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο υψηλότερος δείκτης ταχύτητας θετικό στοιχείο είναι, όχι αρνητικό. Η ετικέτα τους για τη διάστασή σου: http://www.dunlop.eu/dunlop_grel/system ... ame=530099
Σε ευχαριστω.
-
Δες και κάνα Hankook K107 (S1 evo) ή Κ 110 (V12 evo) [και K117 (S1 evo2), αν βγαίνει στη διάστασή σου δεν ξέρω, αλλά είναι το επόμενο του K107 και φαντάζομαι το ίδιο καλό ή καλύτερο], όπως και Yokohama s.drive.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Ξεχασα να γραψω πως ψαχνω να βρω ενα οσο το δυνατον για αυτη τη διασταση σπορ ελαστικο. Δεν ψαχνω για ελαστικη μειωμενης αντιστασης κυλισης λογω των ελληνικων 'μειωμενης προσφυσης' δρομωνΤα Dunlop SP Sport Maxx RT τα χε ενα παιδι απο το φορουμ εδω κι ειχε γραψει καλες εντυπωσεις... Εχεις απειρες επιλογες σε αυτη τη διασταση... Μηπως να κοιταζες και τα Pirelli P7 cinturato?
Δεν κοιταω προς τα Pirelli επειδη απο ολα τα συγκριτικα που εχω διαβασει, αλλα και απο το φορουμ, δεν ειναι στην ιδια σπορ κατηγορια με τα Dunlop.
Τωρα θα γινω κακος, αλλα τι το θες τοσο sport ελαστικο στο Auris?
-
-
Τωρα θα γινω κακος, αλλα τι το θες τοσο sport ελαστικο στο Auris?Ο καθενας κανει το καλυτερο με οτι διαθετει
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Τωρα θα γινω κακος, αλλα τι το θες τοσο sport ελαστικο στο Auris?
Ο καθενας κανει το καλυτερο με οτι διαθετει
Ναι απλα τα περισσοτερα σπορ ελαστικα μπορει να μη δουλευουν με την πιεση που τους ασκει το Auris..
Τα PS3 που ειχες ειναι αρκετα μαλακα και ζεσταινονταν γρηγορα, και δουλευαν σωστα. Καποιο αλλο μπορει να μη δουλευει! -
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Δες και κάνα Hankook K107 (S1 evo) ή Κ 110 (V12 evo) [και K117 (S1 evo2), αν βγαίνει στη διάστασή σου δεν ξέρω, αλλά είναι το επόμενο του K107 και φαντάζομαι το ίδιο καλό ή καλύτερο], όπως και Yokohama s.drive.Βρισκω μονο τα S1 Evo αλλα ειναι 3 χρονων λαστιχο τωρα πια και εχει την ιδια τιμη με το dunlop.
Τα Yokohama s.drive τα εχει στη διασταση μου και με δεικτη W.
Τωρα προβληματιστικα
Δεν ξερω πιο απο τα 4 : PS3, S.drive, S1 Evo και Maxx RT ειναι πιο καταλληλο
Ναι απλα τα περισσοτερα σπορ ελαστικα μπορει να μη δουλευουν με την πιεση που τους ασκει το Auris..
Τα PS3 που ειχες ειναι αρκετα μαλακα και ζεσταινονταν γρηγορα, και δουλευαν σωστα. Καποιο αλλο μπορει να μη δουλευει!Καταλαβαινω τι μου λες αλλα τωρα που μου ανοιξε τα ματια ο Sinanai βλεπω πως υπαρχουν 4 αξιοπιστες επιλογες στη διασταση μου και με σπορ προσανατολισμο και ειναι κριμα να μεινω στο PS3 ή να παω σε οικολογικο λαστικο και να μην δοκιμασω κατι καινουργιο στην σπορ κατηγορια.
ΥΓ: Τα Maxx RT τα συστηνει το επισημο σιτε της Dunlop για το αμαξι μου. Απο εκει αρχισα να τα εχω σαν επιλογη.
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Εκτος απο τα bridgestone ποια αλλη εταιρεια βγαζει σκληρα ελαστικα;
Ως προς τη γομα , το σκελετο ή και τα 2?
Θα σου προτεινα και yokohama!Ως προς το να αντεχουν περισσοτερο σε πεζοδρομια, χωματοδρομους και λακουβες. Δεν ξερω αν σε βοηθησα.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Βρισκω μονο τα S1 Evo αλλα ειναι 3 χρονων λαστιχο τωρα πια και εχει την ιδια τιμη με το dunlop.Τα Yokohama s.drive τα εχει στη διασταση μου και με δεικτη W.
Τωρα προβληματιστικα
Από το επίσημο site της Michelin:
Speed Ratings Refer to More Than Just Speed
Speed ratings make a difference not only in regards to speed, but in regards to ride comfort, wear and cornering ability. Typically, the higher the speed rating, the better the grip and stopping power, but the lower the tread life. You can always increase the speed rating of the tires on your vehicle for improved performance, but can never decrease it without reducing the vehicle top speed to that of the lower speed rating selected.
Πηγή: http://www.michelinman.com/tires-101/tire-basics/about-tires/tire-speed-ratings-and-tread-life.page
Προτίμησε συντελεστή Y.
-
Ο,τι να ναι!!!
Εχουμε πει αυτο δεν ειναι πανακεια!
-
Ο,τι να ναι!!!Εχουμε πει αυτο δεν ειναι πανακεια!
Τι πανάκεια να 'ναι;
Ένας γενικός κανόνας για την ερμηνεία του δείκτη ταχύτητας είναι. Επιπλέον όσο μεγαλώνει ο δείκτης ταχύτητας τα ελαστικά έχουν καλύτερη αντίσταση στην παραμόρφωση λόγω της φυγόκεντρης.
-
Ναι ολα αυτα δε σημαινουν οτι για να παρουμε grip πρεπει να αυξανουμε το δεικτη ταχυτητας.
Ο μονος κανονας για το δεικτη ταχυτητας ειναι οτι πρεπει να ξεπερναει κατα λιγο την τελικη του αυτοκινητου μας...
Οχι να βαλουμε 3 δεικτες πανω... Εκτος κι αν δε γινεται αλλιως. Αλλα σε εργοστασιακες ζαντες σπανια (και κακως) θα συμβει κατι τετοιο. -
Ναι ολα αυτα δε σημαινουν οτι για να παρουμε grip πρεπει να αυξανουμε το δεικτη ταχυτητας.
Ο μονος κανονας για το δεικτη ταχυτητας ειναι οτι πρεπει να ξεπερναει κατα λιγο την τελικη του αυτοκινητου μας...
Οχι να βαλουμε 3 δεικτες πανω... Εκτος κι αν δε γινεται αλλιως. Αλλα σε εργοστασιακες ζαντες σπανια (και κακως) θα συμβει κατι τετοιο.Κακώς γιατί; Έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις; Η Michelin πάντως δεν τις αναφέρει. Το αν είναι περιττό είναι άλλο θέμα.
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Κακώς γιατί; Έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις; Η Michelin πάντως δεν τις αναφέρει. Το αν είναι περιττό είναι άλλο θέμα.
Αν δεν ειχε αρνητικες επιπτωσεις θα φορουσαμε ολοι δεικτες ταχυτητας για 300 χλμ/ωρα...
Πρεπει να ταιριαζει στο αυτοκινητο σου, γιατι γι αυτο εχει φτιαχτει.
Οι εταιριες προτεινουν διαστασεις ελαστικων ΚΑΙ δεικτες ταχυτητας. Καποιο λογο εχουν. -
Οχι να βαλουμε 3 δεικτες πανω... Εκτος κι αν δε γινεται αλλιως. Αλλα σε εργοστασιακες ζαντες σπανια (και κακως) θα συμβει κατι τετοιο.Κακώς γιατί; Έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις; Η Michelin πάντως δεν τις αναφέρει. Το αν είναι περιττό είναι άλλο θέμα.
Αν δεν ειχε αρνητικες επιπτωσεις θα φορουσαμε ολοι δεικτες ταχυτητας για 300 χλμ/ωρα...
Οι εταιριες προτεινουν διαστασεις ελαστικων ΚΑΙ δεικτες ταχυτητας. Καποιο λογο εχουν.Ορεστη εχω το mazda 2 με 86hp με μαμα διασταση 195/45/16, που θα βρω λαστιχα με δεικτη ταχυτητας Η?
-
Κακώς γιατί; Έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις; Η Michelin πάντως δεν τις αναφέρει. Το αν είναι περιττό είναι άλλο θέμα.
Οι εταιριες προτεινουν διαστασεις ελαστικων ΚΑΙ δεικτες ταχυτητας. Καποιο λογο εχουν.Θα αγόραζαν όλοι ένα ακριβό ελαστικό, ειδικά αυτοί που οδηγούν συντηρητικά; Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ελαστικό σπορ με υψηλό δείκτη ταχύτητας είναι περιττό. Κακό δε νομίζω πως κάνει. Οι ανάγκες όμως μπορούν να καλυφθούν πλήρως από ένα υποδεέστερο.
Δε βγαίνουν όλα τα αυτοκίνητα με την ίδια παθητική ασφάλεια. Σίγουρα κάποιος λόγος υπάρχει γι' αυτό. Ο λόγος όμως δεν είναι ότι η μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια είναι κακή για τους επιβάτες. Θέματα κόστους, ευχρηστίας, βάρους κλπ. είναι αυτά που οδηγούν στο συμβιβασμό. Γιατί περί συμβιβασμού πρόκειται.
Η μόνη πρόταση που έχω δει εγώ για το δείκτη ταχύτητας είναι να μην αγοράζει κανείς ελαστικό με μικρότερο από τον αρχικό. Αυτή είναι η μόνη οδηγία που έχω δει από τους κατασκευαστές.
You can always increase the speed rating of the tires on your vehicle for improved performance, but can never decrease it without reducing the vehicle top speed to that of the lower speed rating selected.
Πηγή: http://www.michelinman.com/tires-101/tire-basics/about-tires/tire-speed-ratings-and-tread-life.page
Αν έχεις πηγή που απαγορεύει την αύξηση του δείκτη ταχύτητας μπορείς να την παραθέσεις. Επαναλαμβάνω πως δεν έχω δει κάποιον κατασκευαστή ελαστικών ή αυτοκινήτων να δίνει διαφορετική οδηγία από αυτή της Michelin την οποία παρέθεσα παραπάνω.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Ορεστη εχω το mazda 2 με 86hp με μαμα διασταση 195/45/16, που θα βρω λαστιχα με δεικτη ταχυτητας Η?
Nαι ακριβως αυτο ειναι ενα απο τα λαθη των εταιριων που ελεγα πριν...
Ο λογος που σου βαλανε αυτη τη διασταση ειναι για να δημιουργησουν την αισθηση οτι εχεις σπορ αυτοκινητο.
Και για να φαινεται μεγαλη η ζαντα με το 45αρι προφιλ...
Και σε καταδικασανε εσενα να πας απο V και πανω για ενα αυτοκινητο που ουτε καν αγγιζει τα 200.
Εσυ αναγκαστικα λοιπον θα πας σε V χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι ιδανικο. Ιδανικο θα ηταν το Η.
Αλλα τελος παντων το προβλημα δεν ειναι μεταξυ Η και V, σε αυτα οι διαφορες ειναι σχετικα μικρες, και τα περισσοτερα σπορ λαστιχα που κυκλοφορουν απο 16αρα και πανω ειναι V ή W.Θα αγόραζαν όλοι ένα ακριβό ελαστικό, ειδικά αυτοί που οδηγούν συντηρητικά; Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ελαστικό σπορ με υψηλό δείκτη ταχύτητας είναι περιττό. Κακό δε νομίζω πως κάνει. Οι ανάγκες όμως μπορούν να καλυφθούν πλήρως από ένα υποδεέστερο.
Δε βγαίνουν όλα τα αυτοκίνητα με την ίδια παθητική ασφάλεια. Σίγουρα κάποιος λόγος υπάρχει γι' αυτό. Ο λόγος όμως δεν είναι ότι η μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια είναι κακή για τους επιβάτες. Θέματα κόστους, ευχρηστίας, βάρους κλπ. είναι αυτά που οδηγούν στο συμβιβασμό. Γιατί περί συμβιβασμού πρόκειται.
Η μόνη πρόταση που έχω δει εγώ για το δείκτη ταχύτητας είναι να μην αγοράζει κανείς ελαστικό με μικρότερο από τον αρχικό. Αυτή είναι η μόνη οδηγία που έχω δει από τους κατασκευαστές.
You can always increase the speed rating of the tires on your vehicle for improved performance, but can never decrease it without reducing the vehicle top speed to that of the lower speed rating selected.
Αν έχεις πηγή που απαγορεύει την αύξηση του δείκτη ταχύτητας μπορείς να την παραθέσεις. Επαναλαμβάνω πως δεν έχω δει κάποιον κατασκευαστή ελαστικών ή αυτοκινήτων να δίνει διαφορετική οδηγία από αυτή της Michelin την οποία παρέθεσα παραπάνω.
Εχω ακουσει πολλες φορες εδω μεσα ατομα να ζητανε το κορυφαιο σπορ ελαστικο παρολο που κινουνται συντηρητικα, επειδη πιστευουν οτι σε 1 φρεναρισμα που θα κανουν θα εχει την τεραστια διαφορα, ή σε εναν ελιγμο θα τους σωσει απο το γκρεμο.
Λοιπον ο λογος που διαλεγει αυτη τη διασταση η καθε εταιρια ειναι γιατι αυτο θελει να σου πουλησει. Π.χ. υπαρχει η ταση τα τελευταια χρονια να βαζουν 16αρες και 17αρες με χαμηλα προφιλ σε αυτοκινητα με 100 αλογα. Εκει τα σπορ ελαστικα ειναι συνηθως μονοδρομος. Θελουν να σου πουλησουν μια ψευδαισθηση οτι το αυτοκινητο σου εχει μεγαλα λαστιχα και ροδες, αρα κραταει, ειναι σπορ, και σου εμπνεει εμπιστοσυνη. Και παλι η καθε εταιρια εχει μελετησει τι ζαντα διαλεξε και τι ελαστικα μπορει να βαλει πανω, με τι δεικτες και τι πιεσεις. Και στα προτεινει ξεκαθαρα, μαλιστα οι περισσοτερες εχουν λαστιχα με ειδικες προδιαγραφες που εχουν ζητησει απο τις εταιριες ελαστικων π.χ. ΑΟ, ΜΟ κλπ
Στις αλλες νορμαλ περιπτωσεις για πιο καθημερινα, ταπεινα αυτοκινητα, οπως το Auris σου, η επιλογη εχει γινει για την ΑΝΕΣΗ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Για να βγει η Toyota και η καθε Toyota και να περηφανευεται οτι το νεο της μοντελο ειναι οικονομικο και ανετο και μπλα μπλα μπλα. Νομιζεις εσυ οτι ο κυριος Sing-Sang-Song-Mitsibata-Kalamari στο γραφειο του στην Toyota, φανταστηκε οτι θα παρεις εσυ το αυτοκινητο, θα αυξησεις δεικτη βαρους και δεικτη ταχυτητας και θα του βαλεις ελαστικο που βαζουν σε αμαξια 150+ αλογων που εχουν αλλη ροπη, αλλη δυναμη, και φορτιζουν διαφορετικα τα ελαστικα τους?
Προφανως και δε το φανταστηκε, γιατι αν το ειχε φανταστει θα το ειχε στα προτεινομενα ελαστικα για το αμαξι σου.
Το να το βαλεις εσυ αποτελει ευθυνη και ιδεα δικη σου που ουτε μηχανικος εισαι, ουτε χιλιομετρα δοκιμων σε πιστες εχεις κανει, και μπορει να επικεντρωνεσαι σε 2-3 καλα στοιχεια που κερδισες αλλα εχασες αλλα 10 που δε τα καταλαβαινεις, και μπορει καποια στιγμη να σε προδωσουν.Στο θεμα μας λοιπον, τι διαφορα εχει ενα λαστιχο με δεικτη Υ με ενα λαστιχο με δεικτη Η ?
Η κυρια διαφορα ειναι στο τι δυναμεις μπορει να αντεξει. Και δε τις αντεχει ως δια μαγειας, εχει διαφορες στο σκελετο και με λιγα λογια ειναι πολυ πιο σκληρο και ακαμπτο. Τι επιδρασεις μπορει να εχει αυτο? Οτι μαλλον θα ζεσταινεται πολυ πιο δυσκολα, και θα κοπανιεσαι σα κατσικι στο αυτοκινητο σου, θα ζοριζεις την αναρτηση πολυ περισσοτερο, και γενικα η αποσβεση παιρνει την κατηφορα.
Επειδη ομως ελαχιστα ισως και κανενα λαστιχο δεν εχει να διαλεξεις και δεικτη Υ και δεικτη Η, αναγκατικα αυτο με τον δεικτη Υ θα ναι ελαστικο για σπορ χρηση. Δηλαδη για σπορ αμαξι. Δηλαδη για πολυ δυναμη και πολλα φορτια. Δηλαδη δε θα πρεπει να υπερθερμαινεται. Δηλαδη θα ναι πιο ανιωθο. Δηλαδη με τα 100 ή 130 αλογα σου και με το στησιμο ανεσης, πολυ πιθανο να μη καταφερεις να το κανεις να δουλεψει ποτε. Δηλαδη την μια φορα που θα το χρειαστεις και θα νομιζεις οτι θα σε σωσει, θα αντιδρασει πολυ χειροτερα απο ενα αλλο ελαστικο που θα δουλευει σωστα με το αμαξι σου.
Που θα βρεις τετοιο ελαστικο? Διαβασε τα προτεινομενα του κατασκευαστη και μη ξεφευγεις απο το χαρακτηρα του αυτοκινητου σου. Αν θες βαλε το καλυτερο ελαστικο που υπαρχει, αλλα αναμεσα απο αυτα που ταιριαζουν στο αμαξι σου.Το PS3 που εχεις ηδη εμπειρια ειναι μια λυση αναμεσα στα sport και στα touring ελαστικα. Ειναι μαλακο και στη διασταση σου μπορουσες να το διαχειριστεις πιο ευκολα. Αν πας σε κατι πιο σκληροπυρηνικο ρισκαρεις να μη δουλεψει ποτε για τους λογους που ανεφερα παραπανω. Εγω στη θεση σου θα ξαναβαζα το PS3, και πιστευω ειναι το πιο sport πραγμα που μπορεις να βαλεις στο αμαξι σου χωρις να ανησυχεις. Tα Dunlop εχουν πιο σκληρα πλαινα και γενικα ειναι λαστιχο πολυ υψηλων επιδοσεων για εκατονταδες αλογα και σκληροπυρηνικα αυτοκινητα.
-
σε V δεν εχω βρει, απο W και πανω μονο στην διασταση μου και μιλαμε για αυτοκινητο 900 κιλων με 86 αλογα, μονο σε καταβαση με πολλες στροφες και μεγαλη πιεση απο μερους του οδηγου μπορει να φτασει σε θερμοκρασια λειτουργειας.
-
Εχω ακουσει πολλες φορες εδω μεσα ατομα να ζητανε το κορυφαιο σπορ ελαστικο παρολο που κινουνται συντηρητικα, επειδη πιστευουν οτι σε 1 φρεναρισμα που θα κανουν θα εχει την τεραστια διαφορα, ή σε εναν ελιγμο θα τους σωσει απο το γκρεμο.Λοιπον ο λογος που διαλεγει αυτη τη διασταση η καθε εταιρια ειναι γιατι αυτο θελει να σου πουλησει. Π.χ. υπαρχει η ταση τα τελευταια χρονια να βαζουν 16αρες και 17αρες με χαμηλα προφιλ σε αυτοκινητα με 100 αλογα. Εκει τα σπορ ελαστικα ειναι συνηθως μονοδρομος. Θελουν να σου πουλησουν μια ψευδαισθηση οτι το αυτοκινητο σου εχει μεγαλα λαστιχα και ροδες, αρα κραταει, ειναι σπορ, και σου εμπνεει εμπιστοσυνη. Και παλι η καθε εταιρια εχει μελετησει τι ζαντα διαλεξε και τι ελαστικα μπορει να βαλει πανω, με τι δεικτες και τι πιεσεις. Και στα προτεινει ξεκαθαρα, μαλιστα οι περισσοτερες εχουν λαστιχα με ειδικες προδιαγραφες που εχουν ζητησει απο τις εταιριες ελαστικων π.χ. ΑΟ, ΜΟ κλπ
Στις αλλες νορμαλ περιπτωσεις για πιο καθημερινα, ταπεινα αυτοκινητα, οπως το Auris σου, η επιλογη εχει γινει για την ΑΝΕΣΗ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Για να βγει η Toyota και η καθε Toyota και να περηφανευεται οτι το νεο της μοντελο ειναι οικονομικο και ανετο και μπλα μπλα μπλα. Νομιζεις εσυ οτι ο κυριος Sing-Sang-Song-Mitsibata-Kalamari στο γραφειο του στην Toyota, φανταστηκε οτι θα παρεις εσυ το αυτοκινητο, θα αυξησεις δεικτη βαρους και δεικτη ταχυτητας και θα του βαλεις ελαστικο που βαζουν σε αμαξια 150+ αλογων που εχουν αλλη ροπη, αλλη δυναμη, και φορτιζουν διαφορετικα τα ελαστικα τους?
Προφανως και δε το φανταστηκε, γιατι αν το ειχε φανταστει θα το ειχε στα προτεινομενα ελαστικα για το αμαξι σου.
Το να το βαλεις εσυ αποτελει ευθυνη και ιδεα δικη σου που ουτε μηχανικος εισαι, ουτε χιλιομετρα δοκιμων σε πιστες εχεις κανει, και μπορει να επικεντρωνεσαι σε 2-3 καλα στοιχεια που κερδισες αλλα εχασες αλλα 10 που δε τα καταλαβαινεις, και μπορει καποια στιγμη να σε προδωσουν.Στο θεμα μας λοιπον, τι διαφορα εχει ενα λαστιχο με δεικτη Υ με ενα λαστιχο με δεικτη Η ?
Η κυρια διαφορα ειναι στο τι δυναμεις μπορει να αντεξει. Και δε τις αντεχει ως δια μαγειας, εχει διαφορες στο σκελετο και με λιγα λογια ειναι πολυ πιο σκληρο και ακαμπτο. Τι επιδρασεις μπορει να εχει αυτο? Οτι μαλλον θα ζεσταινεται πολυ πιο δυσκολα, και θα κοπανιεσαι σα κατσικι στο αυτοκινητο σου, θα ζοριζεις την αναρτηση πολυ περισσοτερο, και γενικα η αποσβεση παιρνει την κατηφορα.
Επειδη ομως ελαχιστα ισως και κανενα λαστιχο δεν εχει να διαλεξεις και δεικτη Υ και δεικτη Η, αναγκατικα αυτο με τον δεικτη Υ θα ναι ελαστικο για σπορ χρηση. Δηλαδη για σπορ αμαξι. Δηλαδη για πολυ δυναμη και πολλα φορτια. Δηλαδη δε θα πρεπει να υπερθερμαινεται. Δηλαδη θα ναι πιο ανιωθο. Δηλαδη με τα 100 ή 130 αλογα σου και με το στησιμο ανεσης, πολυ πιθανο να μη καταφερεις να το κανεις να δουλεψει ποτε. Δηλαδη την μια φορα που θα το χρειαστεις και θα νομιζεις οτι θα σε σωσει, θα αντιδρασει πολυ χειροτερα απο ενα αλλο ελαστικο που θα δουλευει σωστα με το αμαξι σου.
Που θα βρεις τετοιο ελαστικο? Διαβασε τα προτεινομενα του κατασκευαστη και μη ξεφευγεις απο το χαρακτηρα του αυτοκινητου σου. Αν θες βαλε το καλυτερο ελαστικο που υπαρχει, αλλα αναμεσα απο αυτα που ταιριαζουν στο αμαξι σου.Το PS3 που εχεις ηδη εμπειρια ειναι μια λυση αναμεσα στα sport και στα touring ελαστικα. Ειναι μαλακο και στη διασταση σου μπορουσες να το διαχειριστεις πιο ευκολα. Αν πας σε κατι πιο σκληροπυρηνικο ρισκαρεις να μη δουλεψει ποτε για τους λογους που ανεφερα παραπανω. Εγω στη θεση σου θα ξαναβαζα το PS3, και πιστευω ειναι το πιο sport πραγμα που μπορεις να βαλεις στο αμαξι σου χωρις να ανησυχεις. Tα Dunlop εχουν πιο σκληρα πλαινα και γενικα ειναι λαστιχο πολυ υψηλων επιδοσεων για εκατονταδες αλογα και σκληροπυρηνικα αυτοκινητα.
Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα του οχήματος τόσο μεγαλώνει και η διαφορά στην απόσταση ακινητοποίησης μεταξύ ενός touring και ενός sport ελαστικού.
Οι εταιρίες βγάζουν ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο με την ίδια ιπποδύναμη με πολλές διαστάσεις ελαστικών στα διάφορα πακέτα εξοπλισμών. Φέρνω ως παράδειγμα δύο αυτοκίνητα που είχα χρησιμοποιήσει ξανά ως παράδειγμα σε άλλο thread:
-
VW up! του 1.0L και των 75 PS (http://www.volkswagen.gr/media/country/gr/x/models/common/pdf.Par.0079.File.pdf/model_guide_up_.pdf) που βγαίνει με 3 μεγέθη ζαντών - ελαστικών.
-
Passat των 1400 cc με τον TSI κινητήρα των 122 PS που επίσης βγαίνει με 3 διαφορετικά πλάτη ελαστικών (http://www.volkswagen.gr/media/country/gr/x/models/common/pdf.Par.0058.File.pdf/model_guide_new_passat.pdf)
Όπως βλέπεις τα αυτοκίνητα είναι ακριβώς τα ίδια. Σε ποιες εκδόσεις του Passat των 122 PS λοιπόν έχει βάλει η VW το σωστό λάστιχο και σε ποιες τα λάθος; Ο κατασκευαστής κυκλοφορεί στην αγορά ένα αυτοκίνητο με ελαστικά που έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στις προδιαγραφές τους. Επομένως πρέπει να είναι όλα κατάλληλα γι' αυτό.
Εμένα η εμπειρία μου είναι ακριβώς αντίθετη με αυτό που περιγράφεις. Από την εταιρία το Lancer φόραγε 205/60R16 92H. Επειδή έβρισκα μόνο touring ελαστικά σε αυτή τη διάσταση πήγα σε 225/55R16 95Y (ώστε να μην αλλάξει η διάμετρος, αλλιώς θα πήγαινα και σε 215). Δεν ξέρω αν το Maxx RT έρχεται σε θερμοκρασία λειτουργίας ή όχι, αλλά ακόμη κι αν δεν έρχεται κρατάει σαφώς καλύτερα από το προηγούμενο ελαστικό (Ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα η διαφορά είναι χαοτική. Με το SP Sport 2050M ενεργοποιούνταν τα ESP συνεχώς και ακόμη και σε ήπιους τόνους οδήγησης το αυτοκίνητο υπέστρεφε αισθητά. Με το Maxx RT και σε γρήγορους ρυθμούς οδήγησης δεν έχω δει ποτέ τάσεις γλιστρήματος παρά τη βροχή.) Στην άνεση εγώ δεν είδα διαφορά. Ίσως επειδή αν σκλήρυνε λίγο το αμάξι να μην έδωσα σημασία. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά όπως την περιγράφεις. Δεν κοπανάει δηλαδή το αυτοκίνητο. Το κάνεις να ακούγεται λες και από απλή ανάρτηση έβαλε κανείς την κίτρινη της Bilstein.
**Τέλος όταν αλλάζει κανείς δείκτη φορτίου (load index) πρέπει να βάλει και τις κατάλληλες πιέσεις στα ελαστικά!!! Εγώ από 32 κατέβηκα σε 29 psi. Πρέπει κανείς να συμβουλευτεί τους σωστούς πίνακες για να βρει την κατάλληλη πίεση για το νέο ελαστικό: http://www.toyotires.ca/sites/default/files/loadinflationtable.pdf
Αν βάζει λάθος πίεση δε φταίει ούτε ο δείκτης ταχύτητας ούτε το ο κατασκευαστής που το νέο ελαστικό δεν πιάνει τη θερμοκρασία λειτουργίας και δε συμπεριφέρεται όπως θα ήταν αναμενόμενο.**
-
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
σε V δεν εχω βρει, απο W και πανω μονο στην διασταση μου και μιλαμε για αυτοκινητο 900 κιλων με 86 αλογα, μονο σε καταβαση με πολλες στροφες και μεγαλη πιεση απο μερους του οδηγου μπορει να φτασει σε θερμοκρασια λειτουργειας.Βρηκα αρκετα λαστιχα σε V, ψαξε καλυτερα... ή μου χεις δωσει λαθος διασταση. δεν ειναι ακριβως θεμα ζεσταματος ο δεικτης ταχυτητας, μη τα συγχεουμε. απλα παιζει ρολο και σ αυτο.
Δεν ξέρω αν το Maxx RT έρχεται σε θερμοκρασία λειτουργίας ή όχι, αλλά ακόμη κι αν δεν έρχεται κρατάει σαφώς καλύτερα από το προηγούμενο ελαστικό (Ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα η διαφορά είναι χαοτική. Με το SP Sport 2050M ενεργοποιούνταν τα ESP συνεχώς και ακόμη και σε ήπιους τόνους οδήγησης το αυτοκίνητο υπέστρεφε αισθητά. Με το Maxx RT και σε γρήγορους ρυθμούς οδήγησης δεν έχω δει ποτέ τάσεις γλιστρήματος παρά τη βροχή.) Στην άνεση εγώ δεν είδα διαφορά. Ίσως επειδή αν σκλήρυνε λίγο το αμάξι να μην έδωσα σημασία. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά όπως την περιγράφεις. Δεν κοπανάει δηλαδή το αυτοκίνητο. Το κάνεις να ακούγεται λες και από απλή ανάρτηση έβαλε κανείς την κίτρινη της Bilstein.
Ε ενταξει πες το ετσι, αφου ειχες μαπα λαστιχο πριν, λογικο να σου φανει οποιοδηποτε λαστιχο εκπληκτικο μετα!!!
Αφου εχεις αποφασισει και πιστευεις ακραδαντα οτι εχεις δικιο, τοτε οκ, δικο σου το αυτοκινητο κανε ο,τι νομιζεις. Εγω τη γνωμη μου στην ειπα.Υ.Γ1. οι ζαντες του up! διατηρουν την ολικη περιμετρο του τροχου σταθερη, και δεν εχουν και την χαοτικη διαφορα μεταξυ τους... ενταξει λιγο γελειο να βαλεις 16αρα σε τετοιο αμαξι, ειναι θεμα μαρκετινγκ οπως προανεφερα.
Υ.Γ2. και στο Passat μια χαρα ελαστικα βγαινουν στη 16αρα σε δεικτη Η... τωρα οποιος διαλεξει τη 17αρα με 235/45/17 στην Ελλαδα και ειδικα εν μεσω κρισης που τα λαστιχα στιχοιζουν 600+ ευρω, εχει ενα μικρο θεμα με τον εγκεφαλο του... Επισης τονιζει οτι τα βγαζει αποκλειστικα για Runflat!!! μετραει η μουρη σε αυτα καταλαβετε το... αυτο που εννοουσα παραπανω ειναι οτι και οι ιδιες οι εταιριες ξερουν οτι κανουν πατατα με τετοιες επιλογες, αλλα βασιζονται στο οτι ο κοσμος δε ξερει, και θα δει την 17αρα και θα εντυπωσιαστει. Ή μηπως το Passat με τις 17αρες ειναι πιο ανετο απ αυτο με τις 16αρες? Το ενα δε θα παλευεται στην Ελλαδα ειδικα με runflat ενω το αλλο θα ναι μια χαρα.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]