-
Σύμφωνα με το διάγραμμα, αφού η μέγιστη ιπποδύναμη είναι στις 6000rpm (δε φαίνεται και καλά) 150+hp, τότε η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πιάσει είναι...~270km/h.
AΝ καταλαβαίνω καλά το διάγραμμα.
Τώρα πόσο γρήγορα θα τα πιάνει είναι ένα άλλο θέμα. -
Μην τρελλαίνεσαι, ο τύπος της αντίστασης είναι περίπου ο σωστός (κάπου είχα βρει κάτι στο περίπου) αλλά το μαγειρεύω ώστε να βρίσκει την καμπύλη σε σωστό σημείο!!
Τα υπόλοιπα είναι αρκετά σωστά, απλά δεν ξέρω πόση απώλεια έχουμε στην διάμετρο του ελαστικού που λόγω βάρους του αυτοκινήτου κάθεται λίγο (νομίζω το είχα κάνει συνάρτηση του προφίλ, όσο πιο μεγάλο προφίλ τόσο πιο πολύ κάθεται ή κάτι τέτοιο στηριζόμενος σε μια τιμή που είχα διαβάσει κάπου)
Ακόμα κι έτσι οι σχέσεις των καμπυλών μεταξύ τους είναι σωστές.... εδώ χάνουν τα ταχύμετρα χάνουν τα στροφόμετρα... η μη απόλυτη στρογγυλάδα των ελαστικών με μάρανε.... -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Ευκαιρια να παμε κανα καφεδακι να τα πουμε Πατρα εισαι η Αθηνα?τώρα είδα το ενδιάμεσο post σου.
Θα ντου-ντουνίσω το απόγευμα.Ελπίζω να είσαι ελεύθερος σήμερα-αύριο.Θα γράψω και στο αντίστοιχο topic. -
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι η πραγματική τελική 270 χλμ με μοτέρ 150 ΗΡ. Η τελική που δείχνει είναι η θεωρητική, τόσες στροφές με αυτό το βήμα έχουμε τόση ταχύτητα.
Η αντίσταση του αέρα βγαίνει μόνο αν ξέρουμε τα δεδομένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του σχήματος, όπως είναι η μετωπική επιφάνεια, η οπισθέλκουσα, CX , CD κλπ.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι η πραγματική τελική 270 χλμ με μοτέρ 150 ΗΡ. Η τελική που δείχνει είναι η θεωρητική, τόσες στροφές με αυτό το βήμα έχουμε τόση ταχύτητα.Η αντίσταση του αέρα βγαίνει μόνο αν ξέρουμε τα δεδομένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του σχήματος, όπως είναι η μετωπική επιφάνεια, η οπισθέλκουσα, CX , CD κλπ.
Γι΄αυτό έγραψα 'με βάση το διάγραμμα', αφού όπως έγραψε και ο φίλος παραπάνω, είναι μια καθαρά θεωρητική προσέγγιση και όχι μία ακριβής.
ΥΓ:Προφανώς και δε γίνεται να τα πιάσει (σε αμάξι). Το σχόλιο της τελικής ήταν κάπως ειρωνικό καθώς παραήταν μεγάλη για αμάξι μεγέθους 5άρας (με αυτά τα κιλά και μία δεδομένη αεροδυναμική αντίσταση).
-
Ο υπολογισμός αντίστασης όπως είπα είναι μούφα. Ο συντελεστής είναι 0,27 επίσημα από την BMW, μετωπική επιφάνεια πλάτος επί ύψος (δεν έχω αφαιρέσει στρογγυλάδα και απόσταση από έδαφος και δεν έχω προσθέσει καθρέφτες), οι βασικές δομές του τύπου υπολογισμού της αντίστασης οπότε και το σχήμα της καμπύλης είναι σωστά αλλά παίζω με συντελεστές για να μου βγει εκεί που θέλω.
Αν και το νόημα δεν είναι η ορθότητα των στοιχείων αλλά η μορφή των καμπυλών και πώς αυτές συνδυάζονται σας λέω ότι τα υπόλοιπα στοιχεία είναι τα αληθινά έστω κι αν δεν τα έχω μετρήσει ο ίδιος.
Οι ροπές είναι αντιγραμμένες από τη λίστα γνωστού δυναμομέτρου για τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Οι σχέσεις κιβωτίου και διαφορικού καθώς και τα ελαστικά είναι τα σωστά.
Η 5άρα μου (αυτόματο κιβώτιο) όντως έχει σχέσεις που με 5η στις 6500 θα έφτανε περίπου τα 290χλμ/ω. Εννοείται ότι δεν τα πιάνει αλλά ταξιδεύει ωραιότατα με 3030-3500 στροφές με 140-160 στο κοντέρ (μάλλον μέχρι 135-155 πραγματικά). Η επίσημη τελική της είναι γύρω στα 210χλμ όπου τελικιάζει η 4η. Πιθανόν σε καλές συνθήκες με 5η να πιάνει παραπάνω, δεν ξέρω, δεν με έχει απασχολήσει.
Διαφορά Ροπής Ίπποδύναμης