-
Είμαι περίεργος να μάθω πόσοι απο εσάς που τα αυτοκίνητα έχουν cruise control ή speed limiter το χρησιμοποιούν.
Προσωπικά το cruise control το θεωρώ περιττό για τα Ελληνικά δεδομένα και ελαφρώς επικίνδυνο, καθώς ακουμπάς το δεξί πόδι στο πάτωμα και σε περίπτωση ανάγκης θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να πατήσεις το φρένο.
Αντίθετα, το speed limiter το θεωρώ πολύ χρήσιμο (ειδικά σε περιοχές που έχουν μπλόκα) και το χρησιμοποιώ συνεχώς, ακόμα και μέσα στην πόλη. Μάλιστα απο τότε που άρχισα να το χρησιμοποιώ έχει πέσει η κατανάλωση κατα 2 l/100km.
-
Είμαι περίεργος να μάθω πόσοι απο εσάς που τα αυτοκίνητα έχουν cruise control ή speed limiter το χρησιμοποιούν.
Προσωπικά το cruise control το θεωρώ περιττό για τα Ελληνικά δεδομένα και ελαφρώς επικίνδυνο, καθώς ακουμπάς το δεξί πόδι στο πάτωμα και σε περίπτωση ανάγκης θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να πατήσεις το φρένο.
Αντίθετα, το speed limiter το θεωρώ πολύ χρήσιμο (ειδικά σε περιοχές που έχουν μπλόκα) και το χρησιμοποιώ συνεχώς, ακόμα και μέσα στην πόλη. Μάλιστα απο τότε που άρχισα να το χρησιμοποιώ έχει πέσει η κατανάλωση κατα 2 l/100km.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα χρησιμοποιήσω πολύ το CC σε ένα ταξίδι που θα κάνω προς Μακεδονία σε λίγο καιρό. Είναι πολύ βολικό για να ξεπιάνεται το πόδι από το γκάζι σε διαδρομές αρκετών ωρών, ενώ πέφτει η κατανάλωση αισθητά.
Όμως, ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κίνηση και όταν υπάρχουν στροφές (στις μεγάλες καμπές είναι ΟΚ).Το CC με έσωσε από πολύ πιάσιμο και κούραση. Στις ευθείες και τις μεγάλες καμπές, ειδικά σε κάτι Λάρισες, πήγα ατσαλάκωτος.
Ξεκούραζα τα πόδια, τεντωνόμουν λίγο και ξεμούδιαζα (5,5 ώρες Χ2 ήταν αυτές), μια χαρά. Στις σωστές συνθήκες βοηθάει πάρα πολύ. -
Εγώ από Θεσσαλονίκη - Καστοριά ΜΟΝΟ στην Εγνατία Οδό με πολύ αραιή κίνηση στο δρόμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν αξίζει...
-
Σε πολλές περιπτώσεις αξίζει, αρκεί να το συνηθίσεις και να το μάθεις.
-
Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, ακόμη και σε επαρχιακούς δρόμους αρκεί βέβαια να μην υπάρχει πολλή κίνηση και οι στροφές να είναι σταθερές-προβλέψιμες (θέτω ένα όριο ταχύτητας που να μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρόμής και είναι χαμηλότερο αυτού που θα πήγαινα αν είχα το πόδι μου στο γκάζι...βοηθάει τρομερά και στην κατανάλωση, αρκεί να έχεις την πολυτέλεια του χρόνου).
-
Ήξερα για το cruise control (ή αυτόματο πιλότο) από πολύ παλιά αλλά ποτέ δεν είχα μέχρι που αγόρασα το 2000 ένα μεταχειρισμένο αυτόματο με a/c και υ/τ του 1988 για τον πατέρα μου που είχε πάθει έμφραγμα και θέλαμε να ξεφορτωθεί το σαράβαλο που είχε μέχρι τότε. Το ΙΧ αυτό το είχε στάνταρντ! Έπαθα τέτοια πλάκα στα ταξείδια που δεν διανοούμαι να αγοράσω αυτοκίνητο, ακόμη και μικρό, χωρίς να έχει αυτό το εξάρτημα. Το 2005 περιήλθε στην κατοχή μου εντελώς τυχαία ένα άλλο μεταχειρισμένο του έτους 2000 το οποίο είχε προειδοποίηση για το όριο ταχύτητας αλλά όχι cruise control. Μετά από ψάξιμο, εισήγαγα ένα universal cruise control kit από την Αμερική της Audiovox με κόστος 130 ευρώ με φόρους και το τοποθέτησα μόνος μου (μου πήρε ένα Σαββαοκύριακο). Το αυτοκίνητό μου, (ένα Rover 75 1800 με χειροκίνητο κιβώτιο) μεταμορφώθηκε, στην εθνική κινούμαι κυρίως με το cruise control ρυθμιζμένο στα 120-130. Κάνω πολύ ομαλό και οικονομικό ταξείδι. Μερικοί μου λένε ότι με το που το βάζουν μετά από λίγο πατάνε φρένα και 'βγαίνει' αλλά πολλοί δεν ξέρουν και το ρυθμίζουν στα 150-160 χλμ. Το cruise control στην Ελλάδα δεν είναι γι αυτές τις ταχύτητες γιατί κάθε λίγο αναγκάζεται να 'βγει'. Πάντως γενικά θέλει προσοχή γιατί μπορεί να σε εφησυχάσει επικίνδυνα. Το adaptive cruise control είναι στο ακόμη στο ξεκίνημά του σαν τεχνολογία και είναι λίγο άγαρμπο στην λειτουργία του.
-
Σε οσους το χρησιμοποιουν,που βαζεται το δεξι ποδι?Πανω απο το γκαζι ισα να το ακουμπα?ακουγεται ποιο κουραστικο απο το να το πατας,πανω απο το φρενο?μια απο τα ιδια...στο πατακι σα να καθεσαι στο καναπε?αμα συμβει κατι μεχρι να πατησεις φρενο καηκες,για λυστε μου αυτην την απορια την εχω καιρο
-
To δεξί πόδι δεν το βάζεις ούτε στο γκάζι, ούτε στο φρένο. Στην πρώτη περίπτωση θα πας πιο γρήγορα από τη ρύθμιση και στη δεύτερη θα 'βγει' από τη ρύθμιση. Το έχεις στο πατάκι. Ο χρόνος για να πατήσεις φρένο από εκεί είναι σχεδόν το ίδιο με το να πατάς το φρένο μετά από γκάζι.
Αν χρησιμοποιήσεις σωστά το κλασσικό cruise control (όχι το adaptive που είναι λίγο πιο άγαρμπο ) , δηλαδή σε εθνικές με χαλαρή κίνηση και σε λογικές ταχύτητες (μέχρι 130 π.χ.) δεν συμβαίνουν και πολλά απρόοπτα. 'Ομως **δεν χρειάζεται εφησυχασμό **σε καμμία περίπτωση. -
Εγω το cruise control το θεωρω απαραιτητο βοηθημα και πρεπει να προσφέρεται τουλαχιστον σε καποιας αξιας αυτοκινητα σαν standard και οχι option .
Το χρησιμοποιήσω παντα στα ταξιδια , και εχω πολυ καλυτερη καταναλωση καθως και πιο ανετη οδηγηση -
το δεξί πόδι το έχω κοντά στο φρένο όταν ψιλιάζομαι ότι θα χρειαστεί κάποια επέμβαση (αν και δεν ξεκουράζεται τόσο πολύ το πόδι, το CC εξακολουθεί να βοηθάει στην οικονομία καυσίμου καθώς δεν 'παίζω' με το γκάζι). Όταν τα πράγματα είναι χαλαρά, στο πατάκι.
-
Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ.ρε συ δεν εχεις βαλει το συστημα που επεμβαινει στα φρενα το cruise ?
-
Δεν 'το έχω βάλει', από 325 και πάνω είναι standard το cruise control με λειτουργία πέδησης. Όταν υπάρχει όμως κίνηση είμαι έτοιμος με το πόδι πάνω από το φρένο. Άλλωστε αυτό απενεργοποιεί και τον αυτόματο πιλότο.
Μήπως μπερδεύεσαι με το ενεργό cruise control που έχει ραντάρ και κρατάει μόνο του προεπιλεγμένη απόσταση από τα προπορευόμενα, αυξάνοντας, ή μειώνοντας την ταχύτητα σου; Αυτό είναι κανένα 1500άρι € επιπλέον και δεν το έβαλα.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δεν 'το έχω βάλει', από 325 και πάνω είναι standard το cruise control με λειτουργία πέδησης. Όταν υπάρχει όμως κίνηση είμαι έτοιμος με το πόδι πάνω από το φρένο. Άλλωστε αυτό απενεργοποιεί και τον αυτόματο πιλότο..325; Τι νούμερο είναι αυτό; Μοντέλου;
Αν έχεις την καλοσύνη εξήγησέ μας πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, πώς λέγεται και σε τι αυτοκίνητα υπάρχει...υποψιάζομαι ότι φρενάρει ενεργά αν χρειαστεί σε κατωφέρειες ώστε να διατηρηθεί η επιλεγμένη ταχύτητα σε περίπτωση που η επιβράδυνση από τον κινητήρα δεν επαρκεί...αλλά μήπως είναι κάτι άλλο, πιο περίπλοκο;
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
325; Τι νούμερο είναι αυτό; Μοντέλου;...υποψιάζομαι ότι φρενάρει ενεργά αν χρειαστεί σε κατωφέρειες ώστε να διατηρηθεί η επιλεγμένη ταχύτητα σε περίπτωση που η επιβράδυνση από τον κινητήρα δεν επαρκεί...
BMW 325i coupe. Λειτουργεί ακριβώς όπως υποψιάζεσαι.
-
OK, ευχαριστώ πολύ! Αναμφίβολα χρήσιμο, αν και πολλές φορές στις συνθήκες που θα χρησιμοποιούσαμε το CC δεν υπάρχουν μεγάλες κατωφέρειες που θα αύξαναν τρομερά την ταχύτητα του αυτοκινήτου (δηλ. παρά την επιβράδυνση του κινητήρα και το fuel cut-off..βέβαια, αυτά με βάση τη δική μου εμπειρία..σε αυτοκίνητο με άλλη μάζα, άλλο κινητήρα, άλλο κιβώτιο κλπ., μπορεί η ταχύτητα να ξεφεύγει ακόμη και με μικρή κλίση).
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Σε οσους το χρησιμοποιουν,που βαζεται το δεξι ποδι?Πανω απο το γκαζι ισα να το ακουμπα?ακουγεται ποιο κουραστικο απο το να το πατας,πανω απο το φρενο?μια απο τα ιδια...στο πατακι σα να καθεσαι στο καναπε?Σταυροπόδι φυσικά. Για να ακουμπάω και την εφημερίδα.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Σε οσους το χρησιμοποιουν,που βαζεται το δεξι ποδι?Πανω απο το γκαζι ισα να το ακουμπα?ακουγεται ποιο κουραστικο απο το να το πατας,πανω απο το φρενο?μια απο τα ιδια...στο πατακι σα να καθεσαι στο καναπε?
Σταυροπόδι φυσικά. Για να ακουμπάω και την εφημερίδα.
Μα πως δεν το σκεφτηκα
Τωρα μου θυμισες το αλλο που ειναι αληθινη ιστορια,κλασσικα συνεβει στην Αμερικη,οπου αγοραζει μια τυπισα ενα απο αυτα τα τροχοαυτοκινητα το οποιο ειχε και cc,ε το βαζει και παει πισω καθεται στο τραπεζακι και κανει σαντουιτς!!!Εννοειται οτι τρακαρα και μετα εκανε μηνυση στον κατασκευαστη γιατι δεν ελεγε το μανουαλ οτι το cc δεν ειναι αυτοματος πιλοτος,δικαιωθηκε και αποσταλησαν σε ολους τους ιδιοκτητες τα ενημερωμενα πλεον μανουαλ!
-
Χρησιμοποιείτε το cruise control / speed limiter?