-
Ναι, έχεις δίκιο, το είχα ξεχάσει αυτό....
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
..............Τεσπα, το έχω πει δεκάδες φορές κ δεν θα βαρεθώ να το λέω αν δεν βαρεθείτε να τ' ακούτε: Όσο η χώρα δεν **παράγει **τπτ, μην περιμένετε όχι βελτίωση, αλλά ούτε σταμάτημα της κατρακύλας.
συγνωμη ηλια αλλα δεν ειναι απαραιτητο αυτο (αν καταλαβαινω σωστα τί εννοεις). απλως χρειαζεται (οπως εχουμε πει αλλες τοσες φορες) καλυτερη διαχειριση
α. του εργατικου δυναμικου
β. των φυσικων πορων και των δυνατοτητων που υπαρχουν
και αυτα βεβαιως σιγα μη γινουν, αλλα λεμεΑν γίνουν αυτά που λες, θα ... παράγουμε κάτι.
...και που παράγουμε τι γίνεται; Πατάτες Μαραθώνα 1 ευρώ....πατάτα αιγύπτου 60 λεπτά.
Σ' αυτή την περίπτωση, αγοράζουμε πατάτα Μαραθώνα και 'χάνουμε' 40 λεπτά το κιλό. Σιγά μην πέσει έξω ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός, πόσα κιλά πατάτες την ημέρα τρώς; Όταν τελειώσουν οι Μαραθώνος, πάρε Αιγύπτου ή Τουρκίας ή Γαλλίας...
Ο παραγωγός που θα πάρει αυτά τα 40 λεπτά ζει στη γειτονιά 'σου' και (κυρίως) αγοράζει από το μαγαζί 'σου'. Τον χρειάζεσαι 'πλούσιο', σαν κι εσένα. Δεν νομίζω να δεχόσουν να δουλέψεις με μισθούς Αιγύπτου, έ; -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
..............Τεσπα, το έχω πει δεκάδες φορές κ δεν θα βαρεθώ να το λέω αν δεν βαρεθείτε να τ' ακούτε: Όσο η χώρα δεν **παράγει **τπτ, μην περιμένετε όχι βελτίωση, αλλά ούτε σταμάτημα της κατρακύλας.
συγνωμη ηλια αλλα δεν ειναι απαραιτητο αυτο (αν καταλαβαινω σωστα τί εννοεις). απλως χρειαζεται (οπως εχουμε πει αλλες τοσες φορες) καλυτερη διαχειριση
και αυτα βεβαιως σιγα μη γινουν, αλλα λεμεΑν γίνουν αυτά που λες, θα ... παράγουμε κάτι.
...και που παράγουμε τι γίνεται; Πατάτες Μαραθώνα 1 ευρώ....πατάτα αιγύπτου 60 λεπτά.
Σ' αυτή την περίπτωση, αγοράζουμε πατάτα Μαραθώνα και 'χάνουμε' 40 λεπτά το κιλό. Σιγά μην πέσει έξω ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός, πόσα κιλά πατάτες την ημέρα τρώς; Όταν τελειώσουν οι Μαραθώνος, πάρε Αιγύπτου ή Τουρκίας ή Γαλλίας...
Ο παραγωγός που θα πάρει αυτά τα 40 λεπτά ζει στη γειτονιά 'σου' και (κυρίως) αγοράζει από το μαγαζί 'σου'. Τον χρειάζεσαι 'πλούσιο', σαν κι εσένα. Δεν νομίζω να δεχόσουν να δουλέψεις με μισθούς Αιγύπτου, έ;Ναι αλλα απο τον παραγωγο στο Μαραθωνα, τις πατατες τις αγοραζουν 15 λεπτα και τα υπολοιπα ειναι καπελο που βαζουν οι μεσαζοντες
-
Πάντα προσπαθώ ν' αγοράζω ελληνικά προϊόντα κι ας κοστίζουν παραπάνω. Προϋπόθεση απαραίτητη: να είναι καλής ποιότητας.
Όμως αν δεν έβγαινα από οικονομικής άποψης, τα 40 λεπτά Χ 10 προϊόντα στα ψώνια της εβδομάδας θα ήταν ένα ποσό που θα σκεφτόμουν να το δώσω. Από την άλλη, το να βλέπω κυρίες με SUV 30-50.000 να ψωνίζουν **τρόφιμα **φθηνιάρικα μου φαίνεται τραγικό.Σχετική είδηση:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251
**
Για την ακρίβεια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές, επανέλαβε ο Χρ.Φώλιας** -
Ο χρήστης Wagner669 έγραψε:
Ο παραγωγός που θα πάρει αυτά τα 40 λεπτά ζει στη γειτονιά 'σου' και (κυρίως) αγοράζει από το μαγαζί 'σου'. Τον χρειάζεσαι 'πλούσιο', σαν κι εσένα. Δεν νομίζω να δεχόσουν να δουλέψεις με μισθούς Αιγύπτου, έ;Ναι αλλα απο τον παραγωγο στο Μαραθωνα, τις πατατες τις αγοραζουν 15 λεπτα και τα υπολοιπα ειναι καπελο που βαζουν οι μεσαζοντες
Ενώ οι μεσάζοντες δεν βάζουν καπέλο στις Αιγυπτιακές.
Τα φέρνει ο ίδιος ο Μωχάμεντ με μαούνα και κάρο στο σπίτι σας.
Οι κακοί μεσάζοντες είναι ένα κόλλημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει εφημερίδες. Αν όμως ψάξετε ανάμεσα στους συγγενείς και φίλους σας το 90% είναι ή δουλεύουν για μεσάζοντες. Εμπόριο λέγεται και ανακαλύφτηκε προ Χριστού για να μην πηγαίνουμε με το κάρο στον παραγωγό όταν συμβαίνει να πέφτει λίγο μακριά. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πάντα προσπαθώ ν' αγοράζω ελληνικά προϊόντα κι ας κοστίζουν παραπάνω. Προϋπόθεση απαραίτητη: να είναι καλής ποιότητας.
Όμως αν δεν έβγαινα από οικονομικής άποψης, τα 40 λεπτά Χ 10 προϊόντα στα ψώνια της εβδομάδας θα ήταν ένα ποσό που θα σκεφτόμουν να το δώσω. Από την άλλη, το να βλέπω κυρίες με SUV 30-50.000 να ψωνίζουν **τρόφιμα **φθηνιάρικα μου φαίνεται τραγικό.Σχετική είδηση:
**
Για την ακρίβεια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές, επανέλαβε ο Χρ.Φώλιας**Μα είναι σαφές! Όταν κυβερνάνε οι άλλοι , φταίει η κυβέρνηση. Οταν κυβερνάμε εμείς, φταίνε οι καταναλωτές...
Το ότι κάποιοι πείθονται, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ από τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο...
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Ναι αλλα απο τον παραγωγο στο Μαραθωνα, τις πατατες τις αγοραζουν 15 λεπτα και τα υπολοιπα ειναι καπελο που βαζουν οι μεσαζοντες
Ενώ οι μεσάζοντες δεν βάζουν καπέλο στις Αιγυπτιακές.
Τα φέρνει ο ίδιος ο Μωχάμεντ με μαούνα και κάρο στο σπίτι σας.
Οι κακοί μεσάζοντες είναι ένα κόλλημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει εφημερίδες. Αν όμως ψάξετε ανάμεσα στους συγγενείς και φίλους σας το 90% είναι ή δουλεύουν για μεσάζοντες. Εμπόριο λέγεται και ανακαλύφτηκε προ Χριστού για να μην πηγαίνουμε με το κάρο στον παραγωγό όταν συμβαίνει να πέφτει λίγο μακριά.Wagner669
- Οι πατάτες στον παραγωγό πάνε 45 κι όχι 15 λεπτά.
- Όπως τα λέει ο angel rabbit
-
Δεν φταίνε πάντα οι μεσάζοντες, είναι πρόβλημα και της αντίληψής μας... Την εποχή που πηγαινοερχόμουν Πάτρα-Γιάννενα για την διπλωματική, έτυχε να είναι εποχή φράουλας. Οσοι έχουν περάσει από Αγρίνιο, έχουν δει το πόσοι πουλάνε φράουλες στην άκρη του δρόμου.
Την προηγούμενη μέρα στο σουπερ-μαρκετ, είχα δει να πουλάνε τις φράουλες για 1.50€ το κεσεδάκι.
Στην επιστροφή, σταματάω σε ένα χωριουδάκι (Κυψέλη αν θυμάμαι καλά), που γνώριζα πως έχει πολλούς που πουλάνε. Ηταν βράδυ και οι περισσότεροι τα είχαν μαζέψει, αλλά μια κυρία ήταν ακόμη εκεί και είχε καποιες.
Πάω στο μέρος της...
*-'Καλησπέρα. Πόσο έχουν;'
-2 € το κεσεδάκι.(το σκέφτομαι μια στιγμή και προτείνω...)
-'Κοιτάχτε κι εγώ από αγροτική οικογένεια προέρχομαι και γνωρίζω πόσο δύσκολα γίνονται αυτές οι φράουλες και τι κόπο θέλουν. Γνωρίζω πως είναι φρέσκιες και φαίνονται νοστιμότατες. Γνωρίζω πως είναι σχεδόν 9 το βράδυ και είστε εδώ και τις πουλάτε, ενώ πριν μπορεί να ήσασταν στο χωράφι να τις μαζέψετε και είστε κατάκοπη. Αλλά κι εγώ για να βγάλω χρήματα κουράζομαι (ειδικά εκείνη την εποχή! ). Θα ήθελα λοιπόν, για να μην φύγω χωρίς ν'αγοράσω, να μου τις δώσετε στην τιμή που τις αγοράζω στο σουπερμαρκετ. Ετσι κι εσείς θα βγάλετε παραπάνω από αυτά που σας δίνει ο έμπορος, αλλά κι εγώ δεν θα πληρώσω παραπάνω από αυτόν που θα τις πάρει στο σουπερμαρκετ!- Εχετε δίκιο! Θα σας κάνω καλύτερη τιμή, αν πάρετε περισσότερες!
-Παίρνω όλο το καφάσι, λοιπόν κι εσείς μπορείτε να πάτε σπίτι να ξεκουραστείτε. Ορίστε 15€.*
Κι έτσι νομίζω όλοι μείναμε ευχαριστημένοι. Παρόλα αυτά, νομίζω πως ο παραγωγός, πρέπει να πουλάει στην λιανική, όσο και το σουπερμάρκετ, ΧΩΡΙΣ να το ζητήσει ο καταναλωτής. Αλλιώς ο καταναλωτής, μόνον για την φρεσκάδα δεν θα μπει στον κόπο να σταματήσει, ενώ πιθανόν, να τις πληρώσει ΜΙΑ ΦΟΡΑ ακριβότερα, αλλά την επόμενη ΔΕΝ θα σταματήσει.
- Εχετε δίκιο! Θα σας κάνω καλύτερη τιμή, αν πάρετε περισσότερες!
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
**
Για την ακρίβεια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές, επανέλαβε ο Χρ.Φώλιας**Μα είναι σαφές! Όταν κυβερνάνε οι άλλοι , φταίει η κυβέρνηση. Οταν κυβερνάμε εμείς, φταίνε οι καταναλωτές...
Το ότι κάποιοι πείθονται, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ από τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο...
Είναι προφανές ότι δεν φταίνε 100% ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι καταναλωτές. Αλλά έχουν ευθύνες ΚΑΙ οι καταναλωτές.
Η αλήθεια είναι ότι όσο και να ανεβάσουν τις τιμές κάποιοι, οι περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράσουν με κλειστά μάτια. 'Κλασικά' παραδείγματα ο καφές στις καφετέριες και οι τιμές-ποιότητα των γευμάτων στα εστιατόρια.
Από 2 ευρώ, ο καφές κοστίζει πλέον 5 και τα καφέ είναι γεμάτα. Το φαγητό έξω είναι συνήθως μάπα και πανάκριβο για την ποιότητά του, εντούτοις ο κόσμος δεν μποϋκοτάρει τα εστιατόρια (προσωπικά το κάνω εδώ και χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις).
Η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να ασκεί έλεγχο στους επιχειρηματίες και να τιμωρεί την αισχροκέρδεια, τις εναρμονισμένες πρακτικές, την παράβαση αγορανομικών διατάξεων. Αυτό είναι σαφές ότι δεν συμβαίνει ούτε με τη νυν κυβέρνηση. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
**
Είναι προφανές ότι δεν φταίνε 100% ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι καταναλωτές. Αλλά έχουν ευθύνες ΚΑΙ οι καταναλωτές.
Η αλήθεια είναι ότι όσο και να ανεβάσουν τις τιμές κάποιοι, οι περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράσουν με κλειστά μάτια. 'Κλασικά' παραδείγματα ο καφές στις καφετέριες και οι τιμές-ποιότητα των γευμάτων στα εστιατόρια.
Από 2 ευρώ, ο καφές κοστίζει πλέον 5 και τα καφέ είναι γεμάτα. Το φαγητό έξω είναι συνήθως μάπα και πανάκριβο για την ποιότητά του, εντούτοις ο κόσμος δεν μποϋκοτάρει τα εστιατόρια (προσωπικά το κάνω εδώ και χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις).
Η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να ασκεί έλεγχο στους επιχειρηματίες και να τιμωρεί την αισχροκέρδεια, τις εναρμονισμένες πρακτικές, την παράβαση αγορανομικών διατάξεων. Αυτό είναι σαφές ότι δεν συμβαίνει ούτε με τη νυν κυβέρνηση.Συμφωνώ, σε γενικά γραμμές. ΜΑΖΙ με τον κρατικό έλεγχο και επιβολή των κανονισμών, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει και η απαραίτητη ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
εκτός... και αν πρόκειται για κάτι τέτοιο....
όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κρατική ανικανότητα να ελέγξει την αγορά πάλι θα την πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.
-
Η ακρίβεια, να συμφωνήσω μπορεί να καταπολεμηθεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τους ίδιους τους καταναλωτές, αφού οι κυβερνήσεις μόνον συγκυριακά μπορούν να επιτύχουν συμφωνίες διατήρησεις τιμών, ή να παρέμβουν σε κυκλώματα φουσκώματος τιμών πχ ο αγρότης πουλάει την πατάτα 30λ και ο καταναλωτής αγοράζει 130λ ενώ τα υπόλοιπα τα καρπούται ο έμπορος. Αλλά και στην τελευταία περίπτωση λίγα έχει να κάνει.
Εγώ βρίσκω ενοχλητικό πάντως, που υπάρχουν 2 μέτρα και σταθμά, από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται (κυβερνηση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ, καταναλωτές).
Δεν γίνεται την μία να φταίει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την άλλη οι καταναλωτές. Ο Φώλιας και ο κάθε Φώλιας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση , ΠΟΤΕ δεν είπε πως φταίει ο καταναλωτής, ΠΑΝΤΑ έφταιγε ο ...Σημίτης!Ε, αυτό είναι βλακώδες! Τώρα, να τα λουστούν!
Οσο για την ακρίβεια, αν πχ ΚΑΝΕΙΣ δεν έβαζε για ένα μήνα βενζίνη ΒΡ, δεν θ'αναγκαζόταν η εταιρεία να ρίξει τις τιμές της που είναι κατά μέσο όρο ακριβότερες ΟΛΩΝ; Τα ίδια πάνω κάτω και για την Shell (βέβαια φτηνό πρατήριο Shell βρίσκεις καμιά φορά, ΒΡ ΠΟΤΕ! ).
Αλλά ΟΟΟΟΧΧΙΙΙΙ, το δικό μας το 'κάρο' καίει ΜΟΝΟΝ ΒΡσουπερ-αμολυβδη-μαμει-και-δερνει-το-οχημα-λεμεεεε!Ε, μετά φταίει που η βενζίνη είναι ακριβή! Τα ίδια και σε πολλά άλλα, όπως το γάλα που αναφέρει ο aserf και ουκ ων έστι αριθμός άλλων...
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Συμφωνώ, σε γενικά γραμμές. ΜΑΖΙ με τον κρατικό έλεγχο και επιβολή των κανονισμών, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει και η απαραίτητη ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗεκτός... και αν πρόκειται για κάτι τέτοιο....
όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κρατική ανικανότητα να ελέγξει την αγορά πάλι θα την πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.
Συμφωνώ κι εγώ και το έχω γράψει αρκετές φορές ότι σαν καταναλωτές είμαστε επιεικά μαλάκες, αλλά θέλω να σημειώσω ότι για την ασυδοσία κάποιων (κυρίως λαϊκατζήδων, εμπόρων, μεσιτών και ΣΜ) φταίνε κυρίως οι ελεγκτές τους, Έλληνες ΔΥ, που είτε αδιαφορούν είτε χρηματίζονται.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
[Είναι προφανές ότι δεν φταίνε 100% ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι καταναλωτές. Αλλά έχουν ευθύνες ΚΑΙ οι καταναλωτές.
Η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να ασκεί έλεγχο στους επιχειρηματίες και να τιμωρεί την αισχροκέρδεια, τις εναρμονισμένες πρακτικές, την παράβαση αγορανομικών διατάξεων. Αυτό είναι σαφές ότι δεν συμβαίνει ούτε με τη νυν κυβέρνηση.για τον καφε δεν ευθυνονται μονο οι μαγαζατορες αφου και αυτοι τον αγοραζουν πλεον πιο ακριβα.Απο την αλλη δεν μου φαινονται παραλογα τα 5ε αφου και το πιο αθλιο καφενειο τον πουλαει 2+
-
Δεν σου φαίνονται παράλογα τα 5
-
Ο χρήστης madox έγραψε:
[Είναι προφανές ότι δεν φταίνε 100% ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι καταναλωτές. Αλλά έχουν ευθύνες ΚΑΙ οι καταναλωτές.
Η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να ασκεί έλεγχο στους επιχειρηματίες και να τιμωρεί την αισχροκέρδεια, τις εναρμονισμένες πρακτικές, την παράβαση αγορανομικών διατάξεων. Αυτό είναι σαφές ότι δεν συμβαίνει ούτε με τη νυν κυβέρνηση.για τον καφε δεν ευθυνονται μονο οι μαγαζατορες αφου και αυτοι τον αγοραζουν πλεον πιο ακριβα.Απο την αλλη δεν μου φαινονται παραλογα τα 5ε αφου και το πιο αθλιο καφενειο τον πουλαει 2+
Πόσο πια ακριβά τον αγοράζουν οι καημένοι?
Από 5λεπτά τη μερίδα, 6λεπτά?Πάντως εγώ αυτό που βλέπω στις καφετέριες είναι να αλλάζουν ντεκόρ κάθε χρόνο ενώ και τα ενοίκια από ότι ακούω είναι αστρονομικά.
Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά! -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Από 5λεπτά τη μερίδα, 6λεπτά?Πάντως εγώ αυτό που βλέπω στις καφετέριες είναι να αλλάζουν ντεκόρ κάθε χρόνο ενώ και τα ενοίκια από ότι ακούω είναι αστρονομικά.
Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά!Μη ξεχνάτε βέβαια και την άλλη χρήση των καφετεριών (και λοιπών καταστημάτων εστίασης)............ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ!
-
Σχετικα με το συγκεκριμενο θεμα , προτιμω τα Ελληνικα , κυριως φρουτα κ λαχανικα , γιατι τα βρισκω πιο ευγευστα κ πιο αρωματικα κ αυτο ειναι κατι που δυσκολα αμφισβητειται .
Οσον αφορα τις τιμες , τις θεωρω λογικοτατες , σε σχεση παντα με το κοστος παραγωγης , ετσι οπως εχει διαμορφωθει στην Ελλαδα . -
Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά!Είναι φαύλος κύκλος με ευθύνη πρωτίστως των καταναλωτών.
Ο καταναλωτής πληρώνει 5 ευρώ τον καφέ σε ένα πολυσύχναστο στέκι. Αν ημερησίως κάθονται εκεί 200 άτομα, αμέσως το ακαθάριστο μεροκάματο είναι 1000 ευρώ, μείον 3 μισθούς των 60 € και τίποτα λειτουργικά της πλάκας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) 300 € = 700 ευρώ ή κάπου 20.000 € το μήνα, εκ των οποίων θα βγάλουμε ένα 20% για την εφορία, ήτοι 16.000 € ΜΗΝΙΑΙΩΣ. Τυχαία νούμερα αυτά.
Το ξέρει αυτό ο εκμισθωτής και λέει 'φέρε μου 5.000 € νοίκι'.
Αν όμως οι καταναλωτές δεν πάταγαν εκεί για να γδαρθούν μετά ικανοποιήσεως, τα νοίκια θα ήταν χαμηλότερα. -
Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά!Η χονδρικη στον καφε εχει αγγιξει το 60% πανω σε σχεση μια πενταετια πριν αλλα δεν ειναι μονο αυτο.Οταν καθεσαι σε ενα καφε απαιτεις γρηγορο, αψογο και εμφανισιμο service,εμφιαλωμενο νερο ,συνοδευτικα,μοδατο ντεκορ κ.ο.κ.Πολλοι κανουν συγκρισεις με τιμες εξω αλλα ειναι λαθος γιατι η 'νοοτροπια του καφε' που υπαρχει στην Ελλαδα δεν υπαρχει αλλου.Σε ενα κουτσοχωρι ο καφες εχει 1,5 ,στην επαρχια φτανει τα 3,5 και στα hot spots σε Α-Θ αγγιζει τα 5.
Δε βλεπω κατι παραλογο σε αυτο. -
Ο χρήστης St.Devote έγραψε:
Από το 1996 μέχρι σήμερα ο συσσωρευμένος πληθωρισμός είναι ~47%. Άρα, ο πληθωρισμός ανταποκρίνεται στην αύξηση της τιμής του γάλακτος.
...η κοτα εκανε το αυγό ή το αυγο την κοτα ?
Ελα ντε...
Μηνιαίο εισόδημα: 2008