-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
ΟΚ αυτο που καταλαβα εγω ειναι βασικα οτι θα χρειαζοταν τουλαχιστον 3500 καθαρα για εναν εργενη της Αθηνας για να ζησει ανετα και 5500 για δυο ατομα και 6500 για μια οικογενεια με 2 παιδια. Οτιδηποτε λιγοτερο και υπαρχει σφιξιμο.
Φαντάζομαι ότι κάνεις πλάκα
Με 6500 -
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας.
Αυτό δικαιολογεί αρκετά από τα έξοδα που γίνονται, χωρίς να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα έσοδα.Γιατί, αντίστοιχα, και τα χρήματα που πληρώνουμε για αγορές είναι πολύ υψηλά.
Παράδειγμα. Ήθελα να αγοράσω παντελόνια Dockers Custom Fit. Τα βρήκα στο Internet, στις ΗΠΑ, προς $70. Στη Ευρώπη δεν φέρνουν τα συγκεκριμένα, αλλά και για να τα πάρω τα απλά πρέπει να πάω στην Γερμανία ή στην Αγγλία. Και να πληρώσω €110 για το ίδιο παντελόνι.
Δυστυχώς, τα 'μαύρα' εισοδήματα έχουν δημιουργήσει μια περίεργη ισορροπία.
Υποθετω τα 'μαυρα εισοδηματα' ειναι αδηλωτα αφορολογητα;
Τοτε φυσικα ειναι να υπαρχει αυστηρο ποθεν εσχες.
Ποσο ο μεσος μισθωτος/συνταξιουχος εχει τετοια εισοδηματα; Απο τι μπορει να ειναι; Πως ο ξαδλφος μου ζει με 700 ευρω με την συνταξη του. τι 'μαυρα' εισοδηματα εχει; Δεν μιλαμε για τους μεγαλοεπιχειριματιες ουτε καν για τους ελευθερους επαγγελματιες. η μεγαλη πλειοψηφεια ειναι οι μισθωτοι και οι συνταξοιυχοι.Το πραδειγμα με τα παντελονια ειναι μια μικρη ενδειξη.
Πχ. η φορολογια στα αυτοκινητα(που ειναι χωρις λογικη), η φορολογια στη βενζινη και υποθετω αλλα.Νικος
Αυτα τα μαυρα εισοδηματα δεν τα καταλαβα ποτε στην Ελλαδα. Πως ακριβως λειτουργουν, σε πιο βαθμο υπαρχουν? Δεν μπορει ολοι πια να κανουν και κατι παραοικονομικο. Υπαρχει κανεις εδω?
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
ΟΚ αυτο που καταλαβα εγω ειναι βασικα οτι θα χρειαζοταν τουλαχιστον 3500 καθαρα για εναν εργενη της Αθηνας για να ζησει ανετα και 5500 για δυο ατομα και 6500 για μια οικογενεια με 2 παιδια. Οτιδηποτε λιγοτερο και υπαρχει σφιξιμο.
Φαντάζομαι ότι κάνεις πλάκα
Με 6500 -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ποσο ο μεσος μισθωτος/συνταξιουχος εχει τετοια εισοδηματα; Απο τι μπορει να ειναι; Πως ο ξαδλφος μου ζει με 700 ευρω με την συνταξη του. τι 'μαυρα' εισοδηματα εχει; Δεν μιλαμε για τους μεγαλοεπιχειριματιες ουτε καν για τους ελευθερους επαγγελματιες. η μεγαλη πλειοψηφεια ειναι οι μισθωτοι και οι συνταξοιυχοι.
Υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες που ζουν με 700
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ποσο ο μεσος μισθωτος/συνταξιουχος εχει τετοια εισοδηματα; Απο τι μπορει να ειναι; Πως ο ξαδλφος μου ζει με 700 ευρω με την συνταξη του. τι 'μαυρα' εισοδηματα εχει; Δεν μιλαμε για τους μεγαλοεπιχειριματιες ουτε καν για τους ελευθερους επαγγελματιες. η μεγαλη πλειοψηφεια ειναι οι μισθωτοι και οι συνταξοιυχοι.
Υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες που ζουν με 700
-
@gavriil1, τα μηνιαία έξοδά μας (2 άτομα με δικό μας σπίτι-αυτοκίνητο) χωρίς δόσεις - δάνεια κτλ.) μέχρι και το 2006 είναι γύρω στα 1000-1200 ευρώ περιλαμβανομένων και (αρκετών) εξόδων για διακοπές.
ΟΚ πριν διαβασω οτιδηποτε αλλο, το στιτι και αυτοκινητο/α πως ξεπληρωθηκαν με δυο μισθους?
Δεν είναι μισθοί των 1000 ευρώ
-
Αυτα τα μαυρα εισοδηματα δεν τα καταλαβα ποτε στην Ελλαδα. Πως ακριβως λειτουργουν, σε πιο βαθμο υπαρχουν? Δεν μπορει ολοι πια να κανουν και κατι παραοικονομικο. Υπαρχει κανεις εδω?Τρελή παραοικονομία υπάρχει στην Ελλάδα στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους υδραυλικούς, στους ηλεκτρολόγους, στους καταστηματάρχες, στους ιδιοκτήτες καφε-μπαρ-μπουζουκιών-ταβερνών-εστιατορίων.
Από κει και πέρα παραοικονομία υπάρχει στους δημοσιογράφους, σε στελέχη επιχειρήσεων (είτε ως μίζες για να προτιμηθεί ένας προμηθευτής έναντι ενός άλλου, είτε ως επιπλέον μισθός).
Παραοικονομία συναντάς επίσης σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου την έχει άμεση ανάγκη ο πολίτης, πχ πολεοδομία, εφορία, ΔΕΗ, κτλ.
Άτομα που κάνουν 2 και 3 δουλειές ενισχύουν το φαινόμενο της παραοικονομίας καθώς είναι δηλωμένοι μόνο στην 1η εργασία. Παραοικονομία πρσφέρουν οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες που δουλεύουν ως καθαριστές, οικοδόμοι, τεχνίτες, κτλ -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Όταν πάρεις σύνταξη, κάνεις υπεύθυνη δήλωση στο ασφαλιστικό ταμείο που ανήκεις ότι πλέον δεν εργάζεσαι. Αν εργάζεσαι παρά την υπεύθυνη δήλωση και σε πιάσουν, προβλέπονται κυρώσεις (να μείωσουν ή και να σου κόψουν τη σύνταξη).Οριστε?
tsitsataki, ετσι ειναι και στις ΗΠΑ? Νομιζω οτι μπορεις να δουλευεις εδω και να παιρνεις συνταξη, σωστα?
-
[quote='gavriil1']Υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες που ζουν με 700
-
Όταν πάρεις σύνταξη, κάνεις υπεύθυνη δήλωση στο ασφαλιστικό ταμείο που ανήκεις ότι πλέον δεν εργάζεσαι. Αν εργάζεσαι παρά την υπεύθυνη δήλωση και σε πιάσουν, προβλέπονται κυρώσεις (να μείωσουν ή και να σου κόψουν τη σύνταξη).
Οριστε?
tsitsataki, ετσι ειναι και στις ΗΠΑ? Νομιζω οτι μπορεις να δουλευεις εδω και να παιρνεις συνταξη, σωστα?
Και δω μπορείς να εργαστείς. Απλά το δηλώνεις στο ΙΚΑ ή όποιον άλλο ασφαλιστικό οργανισμό σου παρέχει τη σύνταξη ότι έπιασες δουλειά, η σύνταξη μειώνεται αρκετά για την περίοδο που εργάζεσαι και όταν σταματήσεις να εργάζεσαι επανέρχεται στο κανονικό ύψος της.
-
νταξει δεν ζουνε πολλοι ‘ανετα‘[καργα υποκειμενικο αυτο] αλλα η συντριπτικη πλειοψηφεια ζει αξιοπρεπως με τουλαχιστον ενα μεταφορικο μεσο,οικιακες συσκευες,εξοδους[εστω και εξοδους της καφετεριας και της ταβερνας]και το κυριοτερο ΣΤΕΓΗ....κατι το οποιο σε αρκετες ανεπτυγμενες χωρες δεν το εχουνε παρα πολλοι.και στεγη ανθρωπινη ακομα και για τους φτωχους,οχι κλουβια 30οροφα σοβιετικου τυπου για οσους δεν εχουν να πληρωσουν σπιτι σε μη υποβαθμισμενη περιοχη
και διαβαζω τωρα τελευταιο υπαρχει κριση στη στεγη κ στα στεγαστικα δανεια στις ΗΠΑ με τους αστεγους να αυξανονται συνεχως και ολοκληρες γειτονιες και κωμοπολεις να ειναι ερημες λογω κατασχεσης των κατοικιων απο τις τραπεζες -
Ο χρήστης nass έγραψε:
@gavriil1, τα μηνιαία έξοδά μας (2 άτομα με δικό μας σπίτι-αυτοκίνητο) χωρίς δόσεις - δάνεια κτλ.) μέχρι και το 2006 είναι γύρω στα 1000-1200 ευρώ περιλαμβανομένων και (αρκετών) εξόδων για διακοπές.
ΟΚ πριν διαβασω οτιδηποτε αλλο, το στιτι και αυτοκινητο/α πως ξεπληρωθηκαν με δυο μισθους?
Δεν είναι μισθοί των 1000 ευρώ
Οχι, ΟΚ, δεν σε ρωταω τι μισθους εχετε. Ομως ειναι μισθοι ετσι? Και καμια 60αρια ετων δεν εισαι να πω δουλευες μια ζωη για ενα σπιτι. Αυτο που σε ρωταω ειναι, τα αυτοκινητο/α και το σπιτι αφου ειναι ξεπληρωμενα, εσεις τα ξεπληρωσατε? Αρχισατε απο το μηδεν? πανω/κατω?
-
[quote='aserf'][quote='gavriil1']Υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες που ζουν με 700
-
Όταν πάρεις σύνταξη, κάνεις υπεύθυνη δήλωση στο ασφαλιστικό ταμείο που ανήκεις ότι πλέον δεν εργάζεσαι. Αν εργάζεσαι παρά την υπεύθυνη δήλωση και σε πιάσουν, προβλέπονται κυρώσεις (να μείωσουν ή και να σου κόψουν τη σύνταξη).
Οριστε?
Φυσικα και μπορεις. Η πεθερα μου στα 68 της δουλευει 2 μερες την βδομαδα και παιρνει κανονικα την συνταξη (Social Security).
Δεν ειμαι σιγουρος στην Ελλσδα δεν μπορεις να δουλεψεις. Ειμαι σιγουρος οτι δεν θελουν να δουλευεις αφορολογητα. Ο πατερας μου οταν βγηκε στην συνταξη ειχε ευκαιριες να δουλεψει αλλα το σκεφτηκε και δεν το εκανε μια και τα μισα λεφτα που θα εβγαζε θα πηγαιναν 'κερατιατικα στην εφορια' οπως το ελεγε τοτε.
Νικος
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Οριστε?
Και δω μπορείς να εργαστείς. Απλά το δηλώνεις στο ΙΚΑ ή όποιον άλλο ασφαλιστικό οργανισμό σου παρέχει τη σύνταξη ότι έπιασες δουλειά, η σύνταξη μειώνεται αρκετά για την περίοδο που εργάζεσαι και όταν σταματήσεις να εργάζεσαι επανέρχεται στο κανονικό ύψος της.
Ακριβώς αυτό. Μειώνεται η σύνταξη αν εργάζεσαι.
-
[quote='gavriil1'][quote='kouk']Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας.
Αυτό δικαιολογεί αρκετά από τα έξοδα που γίνονται, χωρίς να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα έσοδα.Γιατί, αντίστοιχα, και τα χρήματα που πληρώνουμε για αγορές είναι πολύ υψηλά.
Παράδειγμα. Ήθελα να αγοράσω παντελόνια Dockers Custom Fit. Τα βρήκα στο Internet, στις ΗΠΑ, προς $70. Στη Ευρώπη δεν φέρνουν τα συγκεκριμένα, αλλά και για να τα πάρω τα απλά πρέπει να πάω στην Γερμανία ή στην Αγγλία. Και να πληρώσω
-
επισης οι ηλεκτρονικες συναλλαγες (με το εξωτερικο) θεωρουνται παρανομες γιατι δεν κοβεται αποδειξη , ειτε αυτες πχ ειναι ebay ή στοιχημα.
γενικα αμα πεισεις τον αλλο να το στειλει ως δωρο δεν εχεις προβλημα και λαθρεμποριο οπλων γινεται ετσι.
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
επισης οι ηλεκτρονικες συναλλαγες (με το εξωτερικο) θεωρουνται παρανομες γιατι δεν κοβεται αποδειξη , ειτε αυτες πχ ειναι ebay ή στοιχημα.γενικα αμα πεισεις τον αλλο να το στειλει ως δωρο δεν εχεις προβλημα και λαθρεμποριο οπλων γινεται ετσι.
Οχι απαραίτητα. Αγοράζω πολλά βιβλία για τη δουλειά μου και -με αρκετή ταλαιπωρία βέβαια- τα παραστατικά που εκδίδει το διαδικτυακό κατάστημα γίνονται δεκτά.
-
Εγώ δεν το λέω.....
Γιατί φοβάμαι ότι θα το πείτε στο παλιοάλογο με το σκουφί...... -
Η 4μελής Οικογένεια μου ….επαρχεία … 2 αυτοκίνητα …ενοίκιο …βαρύς χειμώνας (Πτολεμαιδα)
Ενοίκιο + γκαράζ = 350
Ασφαλιστικός φορέας (ΤΕΒΕ) = 250
ΔΕΗ = 50
ΟΤΕ = 50
Νερό = 50
Κοινόχρηστα ( θέρμανση ) = 70 ( υπολογίζω 800 ετησίως )
Αυτοκίνητα = 70 ( 2 σήματα των 160 + 1 ασφάλεια των 150 και 1 των 400 … άντε 800 ετησίως)
Κινητά = 30 ( και πολύ έβαλα )
Ιδιωτική ασφάλεια = 170 ( 2000 ετησίως …. Ιδιωτική ασφάλεια για μένα , την σύζυγο και 2 παιδιά … όποιος εχει μπλέξει με ΙΚΑ και ΤΕΒΕ με καταλαβαίνει )
Βενζίνη = 50 ( τον μήνα … ζήτω η επαρχεία )
Παπαρίτσες = 100 ( όλο και κατι συμβαίνει … κανα δωράκι …κανένας γιατρός …κανένα φάρμακο …ενα γλυκό ...)‘Αθροισμα = 1240 !!!!
Με το «καλό μήνα» με περιμένουν 1240 … και ΔΕΝ …
… δεν εχουμε παει στο super ( ετσι για πλάκα λέω μόνο ότι 1,5 λίτρο γάλα ΑΓΝΟ καθημερινά ( από 1 ποτήρι πρωι βράδυ τα κορίτσια ) επι 30 ημερες επί 1.32 το λιτρο = 59 Ε !!! )
… ούτε στον κρεοπώλη
…ούτε στον μανάβη ( με εχει γ@μισει ο καριόλης )
… είναι υπερβολή να τρώμε 1 φορά την εβδομάδα ψάρι ( και πόση φτηνή σαρδελα να φας ?)
...δεν καπνιζουμε ( 2 πακετα * 3 Ε * 30 ημερες = 180 !!! )
… δεν έχουμε αγοράσει ρούχο ( και γ@μα εμας , θα την βγάλουμε … τα παιδιά ? )
…δεν εχουμε αβαρία-σέρβις στο αμάξι… δεν έχουμε πιει ( πες 2 φορές ως ζευγάρι …3 μόνος … 2 ως οικογένεια για φαγητό )
… δεν έχω προσθεσει τις καλοκαιρινές διακοπές στα μηνιαία έξοδα
…τα παιδια είναι μικρά και δεν εχω φροντιστήρια
…ούτε αγγλικά … χορό … ( εάν εχεις κορίτσια ..χορό εάν εχεις αγόρια … ακαδημίες ποδοσφαίρου κτλ )
…ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΑ
…ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕς
…ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ
... και αρκετά αλλα που μου διαφεύγουν.
Γενικώς θελώ 2 χιλιαρικα ...ετσι για πλακα
Μηνιαίο εισόδημα: 2008