-
τελείως άσχετο ... αλλά χρειάζομαι τη βοήθεια λογιστή ή ανθρώπου που ξέρει καλά από φορολογικά και οικονομικά...και επειδή είμαι 20 χρόνια αναγνώστης των 4τ και εμπιστεύομαι τους αναγνώστες του... ακούστε το πρόβλημα...Είμαι ιατρός και εργάζομαι παρέχοντας υπηρεσίες - με μισθό- σε ιατρείο άλλου ιδιώτη ιατρού. Μου προτείνει να αγοράσω το 50% του ιατρείου του μέσα στην επόμενη πενταετία και συγκεκριμένα με ποσοστό 10% άνα έτος. Το κέρδος μου θα είναι το αντίστοιχο του συγκεκριμένου ποσοστού που θα κατέχω επί των καθαρών κερδών. Ερώτημα 1ο : πως αξιολογείται η αξία ενός ιατρείου; Ερώτημα 2ο : το ιατρείο ανηκει εδώ και περίπου 20 χρόνια στον συγκεκριμένο ιατρό και φυσικά και όλοι οι ασθενείς. Η αξία του ελαττώνεται όταν ο ίδιος αποχωρήσει / συνταξιοδοτηθεί; Ερώτημα 3ο : Για το ποσό-ποσοστό που θα αγοράσω, ο συγκεκριμένος ιατρός που έχει το ιατρείο θα χρειαστεί να πληρώσει υπεραξία στην εφορία;;
Περιμένω γνώμες ... και απαντήσεις.... βοηθήστε γιατί είμαι σκράπας από λογιστικά και φοροτεχνικά... -
τελείως άσχετο ... αλλά χρειάζομαι τη βοήθεια λογιστή ή ανθρώπου που ξέρει καλά από φορολογικά και οικονομικά...και επειδή είμαι 20 χρόνια αναγνώστης των 4τ και εμπιστεύομαι τους αναγνώστες του... ακούστε το πρόβλημα...Είμαι ιατρός και εργάζομαι παρέχοντας υπηρεσίες - με μισθό- σε ιατρείο άλλου ιδιώτη ιατρού. Μου προτείνει να αγοράσω το 50% του ιατρείου του μέσα στην επόμενη πενταετία και συγκεκριμένα με ποσοστό 10% άνα έτος. Το κέρδος μου θα είναι το αντίστοιχο του συγκεκριμένου ποσοστού που θα κατέχω επί των καθαρών κερδών. Ερώτημα 1ο : πως αξιολογείται η αξία ενός ιατρείου; Ερώτημα 2ο : το ιατρείο ανηκει εδώ και περίπου 20 χρόνια στον συγκεκριμένο ιατρό και φυσικά και όλοι οι ασθενείς. Η αξία του ελαττώνεται όταν ο ίδιος αποχωρήσει / συνταξιοδοτηθεί; Ερώτημα 3ο : Για το ποσό-ποσοστό που θα αγοράσω, ο συγκεκριμένος ιατρός που έχει το ιατρείο θα χρειαστεί να πληρώσει υπεραξία στην εφορία;;
Περιμένω γνώμες ... και απαντήσεις.... βοηθήστε γιατί είμαι σκράπας από λογιστικά και φοροτεχνικά... -
χρειάζομαι τη βοήθεια λογιστή ή ανθρώπου
Δεν ειμαι λογιστής,είμαι ομως..ανθρωπος
Για το 1,εαν δεν εισαι σε θεση να το κανεις ο ίδιος,εχεις πρόβλημα αξιολογησης της επενδυσης σου.Πρεπει να εχεις σαφη εικονα για το τι χρημα διακινειται εκει σε διαστημα 2-3 ετών και αποψη για τις μελλοντικες προοπτικες.
Για το 2ο, οταν ο ίδιος αποχωρησει,εσυ θα πρεπει να εχεις φροντισει να 'κερδισεις' την πελατεια του (μέρος αυτης),και φυσικα να εχεις δημιουργησει το δικο σου fan club.
-
Χωρίς να είμαι κάτοχος κάποιου πτυχίου οικονομικών σπουδών θα σου έλεγα τα εξής:
Ερώτημα 1ο: Η αξία του ιατρείου εξαρτάται από τα έσοδά του (σε συνδυασμό με τα έξοδά του), καθώς και από τον ιατρικό-τεχνικό οπλισμό που διαθέτει (εφόσον διαθέτει). Ο εξοπλισμός πρέπει να αποτιμηθεί (μαζί με την απομείωση της αξίας του λόγω χρήσης) και από κει και πέρα το κόστος αγοράς της επιχείρησης εξαρτάται από το πόσο αποτιμάται η υπάρχουσα πελατεία σε σχέση με το να άνοιγες μόνος σου ιατρείο απ' το μηδέν. Πρόκειται δηλαδή για ένα επάγγελμα που βασίζεται στη φήμη-πελατεία που έχει δημιουργήσει ένας γιατρός, οπότε και η αποτίμησή του δε νομίζω ότι είναι κάτι απόλυτα αντικειμενικό
Ερώτημα 2ο: Όταν αποχωρήσει ο συνάδερφός σου η αξία του ιατρείου ως επιχείρηση θα μειωθεί εφόσον η πελατεία σας θα μειωθεί λόγω της αποχώρησής του ή εφόσον χρεώνετε περισσότερα απ' ότι ένας συνηθισμένος γιατρός και η χρέωσή αυτή βασίζεται στο όνομα που έχει δημιουργήσει ο συνάδερφός σου.
-
Οπως ακριβως τα ειπε και o Aserf...
Ειναι η λογιστικη αξια της επιχειρησης, ετσι οπως αποτιμαται σημερα. Αλλα ειναι και το αΰλο (αέρας), πλην ομως βασικοτερο μερος, αυτο της πελατειας! Σίγουρα οταν ο συναδελφος σου αποχωρησει κάποιο μέρος της πελατειας θα φύγει, κάποιο θα συνεχισει μαζί σου.
Αυτό ειναι κάτι το οποίο όμως δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς αλλα εσυ. Εσυ ξέρεις καλυτερα τι σχέση έχεις με τους πελάτες, και τι εμπιστοσύνη μπορει να έχει η θα αναπτυχθει, ετσι ώστε να συνεχίσουν μαζί σου.Οπως πάντως σου πρότεινε ο συνεργάτης σου, κάνατε κουβέντα για το 50%. Τι γινετε με το αλλο 50% όταν συνταξιοδοτηθει*? Θα κληθείς να το πληρώσεις? Και τι ακριβως?
- η ακόμα και αν απεβιώσει απο τυχαίο παράγοντα, τι μπορεί να διεκδηκησουν οι δικοί του απο σένα?
Η υπόθεση σου, δεν ειναι ακριβώς απλη... χρειάζονται στοιχεία και διαπραγματεύσεις για το όποιο τίμημα, όπως και ξεκάθαροι όροι.
-
Αν δούμε το ιατρείο ως επιχείρηση, θα πρέπει να βρεθεί η Καθαρή Θέση της, που εκφράζει την καθαρή της αξία σήμερα. Η καθαρή θέση μπορεί να υπολογιστεί με πολλούς τρόπους...
Η καθαρή θέση ισούται με (α) το Ενεργητικό - (βραχυπρόθεσμες + μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις)
ή (β) με (Πάγιο Ενεργητικό-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις)+ (Κυκλοφορούν Ενεργητικό-Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις)
-Το Πάγιο Ενεργητικό μειον τις Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις δείχνει το κατά πόσο αυτό καλύπτεται από μακροπρόθεσμα Ξένα Κεφάλαια
-Το Κυκλοφορούν Ενεργητικό μείον τις Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις δείχνει κατά πόσο αυτό καλύπτεται από Βραχυπρόθεσμα Ξένα Κεφάλαιαή (γ) ισούται με Μετοχικό Κεφάλαιο+Αποθεματικά (κάθε είδους)+Αποτελέσματα (κέρδη ή ζημιές) προηγούμενων χρήσεων+Αποτελέσματα (κέρδη ή ζημιές) χρήσης σε νέο.
Στον υπολογισμό μπορεί να βοηθήσει και το παρακάτω link:
http://www.asxetos.gr/calc/balance.aspΔηλαδή στο περίπου και χωρίς να επεξεργαστεί κάποιος τα οικονομικά στοιχεία του ιατρείου δεν είναι εφικτό να βγει ασφαλές συμπέρασμα αν συμφέρει ή όχι...
Απλά στα ιατρεία υπάρχει η ιδιαιτερότητα (όπως σωστά αναφέρθηκε παραπάνω) πως έχουμε και μεταβίβαση της πελατείας, η οποία αποτελεί ένα άυλο στοιχείο που ανήκει στο ιατρείο. Επιπλέον, η τιμή μεταβιβάσεως καταβάλλεται από τον αγοραστή του ιατρείου και όχι από τα πρόσωπα που καταβάλλουν, υπό κανονικές συνθήκες, την αμοιβή του ιατρού, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για τους ασθενείς, το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφαλίσεως.
-
Ολα όσα αναφέρθηκαν παραπανω είναι σωστά, πρακτικά έχεις τις παραάτω επιλογές για να υλοποιηθεί η σκέψη σου :.
- Δημιουργείτε κάποιο νομικό πρόσωπο, (Ο.Ε, ή ΕΠΕ), με συμμετοχή 50/50. Οταν ο συνάδελφος αποχωρήσει εξαγοράζεις το υπόλοιπο 50%, πληρώνοντας σίγουρα υπεραξία.
Μπορείτε όμως με την αποχώρηση του συναδέλφου να διαλύσετε την εταιρία και να συνεχίσεις πλέον εσύ μόνος σου.
- Συστεγάζεστε, όπου κι εσύ πλέον έχεις την δική σου επαγγελματική οντότητα, δηλ. έχεις κάνει έναρξη στην Εφορία σαν ελεύθερος επαγγελματίας-ιατρός. Οταν αποχωρήσει ο συνάδελφος, συνεχίζεις πλέον μόνος σου, ενώ παρακάμπτεις τον σκόπελο της υπεραξίας.
Αναμφίβολα, προτείνω την δεύτερη εναλλακτική.
φορολογικά - οικονομικά - λογιστικά