-
Οκ, ευχαριστώ και θα κάνω το ερώτημα. Ισως είναι και ανεξάρτητο μάρκας inverter.
Παρακολουθώ τα νούμερα (παραγωγή των ΦΒ, καταναλώσεις, φόρτιση μπαταρίας κλπ από την εφαρμογή SEMS portal. Βλέπω σημαντική διαφορά στα νούμερα που μου δείχνει η εφαρμογή σε σχέση με τα νούμερα που μου δίνει ο πάροχος στους λογαριασμούς. Π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 η εφαρμογή μου δείχνει παραγωγή 192 kwh ενώ ο λογαριασμός 160 kwh. Και άντε αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τη μέθοδο μέτρησης που δεν είναι ακριβής όπως μου εξήγησε ηλεκτρολόγος. Στις kwh όμως που τραβάω από το δίκτυο ; Όταν δηλαδή δεν επαρκεί η παραγωγή από τα ΦΒ και τη μπαταρία; 310 kwh μου δείχνει η εφαρμογή οτι τράβηξα από το δίκτυο τον Ιανουάριο, 393 ο λογαριασμός. Είναι φυσιολογική τέτοια απόκλιση; Είπα να ζητήσω έλεγχο του μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αν δεν βρούν πρόβλημα θα με χρεώσουν 62 ευρώ. Επικοινώνησα και με την Goodwe αλλά μέχρις ώρας δεν έχω απάντηση. Ευχαριστώ
-
@johngav said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Οκ, ευχαριστώ και θα κάνω το ερώτημα. Ισως είναι και ανεξάρτητο μάρκας inverter.
Παρακολουθώ τα νούμερα (παραγωγή των ΦΒ, καταναλώσεις, φόρτιση μπαταρίας κλπ από την εφαρμογή SEMS portal. Βλέπω σημαντική διαφορά στα νούμερα που μου δείχνει η εφαρμογή σε σχέση με τα νούμερα που μου δίνει ο πάροχος στους λογαριασμούς. Π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 η εφαρμογή μου δείχνει παραγωγή 192 kwh ενώ ο λογαριασμός 160 kwh. Και άντε αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τη μέθοδο μέτρησης που δεν είναι ακριβής όπως μου εξήγησε ηλεκτρολόγος. Στις kwh όμως που τραβάω από το δίκτυο ; Όταν δηλαδή δεν επαρκεί η παραγωγή από τα ΦΒ και τη μπαταρία; 310 kwh μου δείχνει η εφαρμογή οτι τράβηξα από το δίκτυο τον Ιανουάριο, 393 ο λογαριασμός. Είναι φυσιολογική τέτοια απόκλιση; Είπα να ζητήσω έλεγχο του μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αν δεν βρούν πρόβλημα θα με χρεώσουν 62 ευρώ. Επικοινώνησα και με την Goodwe αλλά μέχρις ώρας δεν έχω απάντηση. Ευχαριστώ
και με fronius βλεπω αποκλισεις στα νουμερα αυτα. Δεν εχω καταλαβει που οφειλονται. Γενικα τα νουμερα που μου δινει ο inverter ειναι χειροτερα απο του δεδδηε, οποτε δεν παραπονιεμαι
-
και γω μια μικρη απόκλιση την βλέπω στο δικό μου συστημα με QCELLS. Αλλα είναι πιο μικρή η αληθεια είναι
Θα σου πω τα εξης. Πάντα αυτά που μετρανε οι μετρητες του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα σωστα
Ενας λόγος που είναι λάθος αυτά που δείχνουν οι inverter είναι το μαγνητικο πλαστικο οργανάκι με ενα ψιλο καλώδιο αν το έχετε δει που είναι γύρω από το καλώδιο που πάει στον μετρητη που μετραει το ρεύμα που πάει στον μετρητη και μετραει το ποσσες KWh στελνονται στον ΔΕΔΔΗΕ.
Δηλαδη ο inverter που βλέπετε από το app ΔΕΝ παιρνει τις τιμες από τον εξωτερικο μετρητη που στελνει μέσω modem τα στοιχεια στον ΔΕΔΔΗΕ αλλα από αυτό το μικρό πλαστικο μαγνητικο μετρητικο. Που προφανως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έχει μεγαλη ακρίβεια οπως ο μετρητης
Τα παραπάνω για το ρεύμα που στελνουμε προς ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδη αυτο που παραγουμε και επιστρέφουμε στο δίκτυο
Τωρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε παλι ο Μετρητης του ΔΕΔΔΗΕ μετραει σίγουρα σωστά. Το ρεύμα περναει μέσα από τον inverter και πάλι εξαρτάται ποσο ακριβες μετρητικό έχει αυτός για να σου δείξει . Για αυτό δεν είμαι σιγουρος αν παίζει και κάτι άλλο ρόλο που αγνοώ. Αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο ας γράψει καθώς μονο για το πρωτο είμαι 100% σίγουρος.
Αν θες την γνώμη μου μην φωναξεις ελεγχο, θα τα βγαλουν ολα σωστά και θα σε χρεωσουν 62 ευρώ.
Οπως στα αυτοκινητα τα κοντερ κλέβουν 10-20 χλμ και είναι πάντα πιο αισιοδοξα , το ίδιο πρέπει να αποδεκτούμε και εδώ. Μπορεις να εχεις ακρίβεια μεγαλύτερη με ακριβες λύσεις και εγκαταστάσεις, αλλα αλήθεια αξιζει να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο? κατηγορηματικά οχι λέω. Το app είναι για να εχουμε μια ιδεα για το συστημά μας οτι λειτουργεί σωστά. Μην περιμενετε ακριβεια στις μετρησεις
Υπάρχουν λύσεις για ακρίβεια μετρησεων αλλα θελει χρήματα και εγκατασταση εξτρα εξοπλισμού
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα