-
στον υδροχόο πότε μπαινουμε,ξερει κανείς?
μετά το 2100 ειναι περιπου,σωστά?
-
Ναι γιατι θες να μαθεις ποτε θα αλλαξουμε θρησκεια?
-
οχι απλά μου φαινεται περιεργο που το ήξερε ο Παπάζογλου κ το ελεγε σε ενα τραγούδι του
-
Παιδιά θερμή παράκληση, όχι τέτοια στο 'Θετικές επιστήμες-τεχνολογία'.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
http://www.sciam.com/article.cfm?id=big-bang-or-big-bounce' target='_blank' target='_blankΜετά το μεγάλο big bang έχουμε και το big - bounce.
Η ιδέα απλή. Το σύμπαν δεν γεννήθηκε από το μηδέν πριν από Χ δις χρόνια. Απλά άρχισε και πάλι να διαστέλλεται όταν η πυκνότητα του (κατα τη φάση συρίκνωσης) πλησίασε το κβαντικό όριο πυκνότητας. Το big-bang δεν ήταν τίποτα άλλο από τις απωστικές δυνάμεις που εμφανίστηκαν λόγω αυτής της εξαιρετικά μεγάλης πυκνότητας.
Σύμφωνα με τη σχετική θεωρία ίσως το σύμπαν να είναι αέναο.
όσοι ενδιαφέρονται για κάτι πιο αναλυτικό μπορούν να διαβάσουν και το άρθρο του συγγραφέα με τίτλο Loop Quantum Cosmology εδώ:
http://relativity.livingreviews.org/Art ... rr-2008-4/' target='_blankΈχει καμια σχέση με την Θεωρία-Μ?
http://en.wikipedia.org/wiki/M-theory -
Με ιδιαίτερη χαρά είδα πως υπάρχει ενδιαφέρον για φυσική και μαθηματικά, εάν θέλετε κάποια ενημέρωση για το θέμα (δυστυχώς θεωρητική και όχι σε επίπεδο εφαρμογών) μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δει δύο εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα που έχω βάλει στην ιστοσελίδα μου:
http://ipzoisscience.googlepages.com/projgeom3.pdf
και
http://ipzoisscience.googlepages.com/projgeom2.pdf
Το πρώτο αφορά τα μαθηματικά (μαθηματική λογική) και το δεύτερο την φυσική (κοσμολογία).
Επίσης στην ιστοσελίδα
http://ipzoisscience.googlepages.com/home
υπάρχει διαθέσιμο πολύ (αμιγώς και όχι εκλαϊκευτικό) επιστημονικό υλικό για τα πειράματα που σχεδιάζονται στο CERN (μην τα ματιάξετε όμως!), την ελεγχόμενη σύντηξη στο JET στην Οξφόρδη και στον ITER και το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, την σχετικότητα, την κβαντομηχανική κλπ -
Το σύμπαν έχει... διαρροή!
Αποκάλεσαν το φαινόμενο 'σκοτεινή ροή' και εκτιμούν ότι η δύναμη που έλκει την ύλη, πρέπει να βρίσκεται έξω από το ορατό σύμπαν
Ένα ακόμα απρόσμενο κοσμικό αίνιγμα προέκυψε για τους αστρονόμους καθώς τεράστιες περιοχές ύλης στο σύμπαν φαίνονται να κινούνται με πολύ υψηλή ταχύτητα και προς μια κοινή κατεύθυνση, κάτι που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε γνωστή δύναμη βαρύτητας του παρατηρήσιμου σύμπαντος.
Οι αστρονόμοι αποκάλεσαν το φαινόμενο 'σκοτεινή ροή' και εκτιμούν ότι η δύναμη που έλκει με αυτό τον τρόπο την ύλη, πρέπει να βρίσκεται έξω από το ορατό σύμπαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής υπηρεσία Live Scienceς, της βρετανικής Daily Telegraph.
Το μέγιστο που θα μπορούσαν να 'δουν' οι αστρονόμοι (ο λεγόμενος 'κοσμολογικός ορίζων') είναι σε απόσταση 13,7 δισ. ετών φωτός, δηλαδή την απόσταση που διένυσε το φως προς εμάς από τη στιγμή του 'Μπιγκ Μπανγκ' πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια. Όμως μπορεί να υπάρχουν περιοχές του σύμπαντος που είναι ακόμη μακρύτερα, καθώς δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο τελικά είναι το σύμπαν.
Οι επιστήμονες, υπό τον αστροφυσικό Αλεξάντερ Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, ανακάλυψαν τη 'σκοτεινή ροή' μελετώντας γιγάντια συμπλέγματα γαλαξιών, τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος. Το δείγμα περιλάμβανε περίπου 600 ομάδες σε αποστάσεις μέχρι 6 δισ. ετών φωτός, δηλαδή σχεδόν το μισό ορατό σύμπαν.
Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν ότι οι τεράστιες αυτές ομάδες γαλαξιών κινούνταν με ταχύτητα σχεδόν 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα προς μια περιοχή του ουρανού, ανάμεσα σε δύο αστερισμούς (Κένταυρος-Ιστία). Η κίνηση αυτή, που δεν μεταβάλλεται με την απόσταση, είναι διαφορετική από την διαρκή επέκταση του σύμπαντος προς τα 'έξω' εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.
'Η ύλη στο παρατηρήσιμο σύμπαν δεν μπορεί να παράγει τη ρέουσα κίνηση που μετρήσαμε', δήλωσε ο Κασλίνσκι. Η θεωρία του 'πληθωρισμού' υποστηρίζει ότι το σύμπαν που βλέπουμε, είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά το 'Μπιγκ Μπανγκ' και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη 'φυσαλίδα' αυτή, που εμείς δεν μπορούμε να δούμε.
Στις περιοχές αυτές ο χωρόχρονος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός και να μην περιέχει καν άστρα και γαλαξίες, αλλά άλλες τεράστιες δομές μάζας, μεγαλύτερες από οτιδήποτε στο ορατό σύμπαν, οι οποίες, υποπτεύονται ορισμένοι επιστήμονες, μπορεί να έλκουν τις ομάδες των γαλαξιών προκαλώντας τη 'σκοτεινή ροή'.
Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί στο αστροφυσικό περιοδικό 'Astrophysical Journal Letters', μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συνέβη πριν τον 'πληθωρισμό' του σύμπαντος (αν αυτός όντως υπήρξε) και τι συμβαίνει σε αυτές τις εσχατιές του Κόσμου που τα καλύτερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να διαπεράσουν.
πηγη: ethnos.gr
-
Το βραβείο Νομπέλ φυσικής 2008 απονεμήθηκε στους Kobayashi, Maskawa, Nambu για την συμβολή τους στο φαινόμενο του στιγμιαίου σπασίματος της συμμετρίας (βαθμίδας), αλλά και για την πρόβλεψη της ύπαρξης (τουλάχιστον) τριών γενεών από κουάρκς (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα κουάρκς είναι τα στοιχειώδη σωμάτια που συνιστούν την ύλη, ένα πρωτόνιο για παράδειγμα αποτελείται από 3 κουάρκς), βλέπε
http://nobelprize.org/nobel_prizes/phys ... ates/2008/' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με τον μηχανισμό Higgs και το αντίστοιχο μποζόνιο για το οποίο θα ερευνήσουν στον LHC στο CERN.
Λίγα για το υπόβαθρο: στην κβαντική θεωρία πεδίων ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα των απειρισμών το οποίο επιλύεται με χρήση συμμετριών. Οι συμμετρίες προκύπτουν από παρατηρήσεις διατηρούμενων μεγεθών (ηλεκτρικό φορτίο, ισοσπίν, χρώμα, ασθενές υπερφορτίο κλπ) μέσω του θεωρήματος Noether. Για παράδειγμα από τη γνωστή αρχή διατήρησης της ενέργειας προκύπτει η ομογένεια, δηλαδή η συμμετρία στις μετατωπίσεις. Όμως η ύπαρξη αυτών των συμμετριών παρότι βοηθά στην 'κανονικοποίση' των κβαντικών θεωριών (χωρίς αυτή παύει να υφίσταται η στατιστική/πιθανοθεωρητική ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής), ταυτόχρονα υπαγορεύει πως όλα τα σωμάτια θα πρέπει να είναι χωρίς μάζα. Η επίλυση αυτής της σημαντικής αντίφασης επιτυγχάνεται με τους μηχανισμούς στιγμιαίου σπασίματος της συμμετρίας. ΙΠΖ
http://ipzoisscience.googlepages.com/home' target='_blank -
Θα καθυστερήσει κι άλλο η επαναλειτουργία του CERN
Περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί τελικά η αποκατάσταση της σοβαρής ζημιάς στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη, η επαναλειτουργία του οποίου, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, μετατίθεται πλέον, αντί για την άνοιξη, το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου 2009 - καλώς εχόντων των πραγμάτων. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο επιταχυντής θα επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο, στη συνέχεια υπήρξε νέα εκτίμηση για το Μάιο, που πλέον και αυτή κρίνεται μη ρεαλιστική.
Το κόστος της ζημιάς εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 16,5 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά παραμένει μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού του CERN, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου, του Associated Press και του ΒΒC.
Ένα ηλεκτρικό πρόβλημα που οδήγησε σε δυσλειτουργία των μαγνητών και στη διαρροή υγρού ηλίου στο υπόγειο τούνελ του επιταχυντή μήκους 27 χλμ., είχε οδηγήσει στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του, δέκα μόλις μέρες μετά τη θριαμβευτική έναρξη του πειράματος, που είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CERN Τζέημς Γκίλις, μια πιο συγκεκριμένη αξιολόγηση για την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.
-
Για βοήθησε με λίγο να καταλάβω. Προς τι τα γέλια και οι χαρές; Επειδή θα καθυστερήσει η επιστημονική έρευνα;
-
Ενα βήμα εμπρός δύο πίσω!
Οπισθεν ολοταχώς!!! -
Ο χρήστης Patrinos έγραψε:
Ενα βήμα εμπρός δύο πίσω!
Οπισθεν ολοταχώς!!!Εάν δεν το ξέρεις, τα ερευνητικά προγράμματα συνήθως κινούνται με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς.
Δεν βιάζονται οι ερευνητές να 'ανακαλύψουν' κάτι.Κάποια στιγμή, θα δουλέψει και θα γράψουν σε στριφνά επιστημονικά περιοδικά τα συμπεράσματά τους. Μυστικά απόκρυφα, την Κιβωτό ή τον Παράδεισο, δεν περιμένει κανείς να βρουν.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Για βοήθησε με λίγο να καταλάβω. Προς τι τα γέλια και οι χαρές; Επειδή θα καθυστερήσει η επιστημονική έρευνα;Απορώ που δεν το κατάλαβες. Γλυτώσαμε από τη συντέλεια και οι κακοί επιστήμονες πήραν τα @@ του Patrinou.
Μεσαίωνας...
-
Ποσοι φουκαραδες χαιρονται,επειδη νομιζουν οτι δεν θα επικρατησει η πολύπλοκη και διανοητικα απαιτητική επιστημη εις βαρος των κουραφεξάλων νεφελίμ και πολυκατοικιών στον Αρη,και προφητειών που 'βγηκαν' και λοιπών παιδικων αναγνωσματων.
Θα χαρούνε οι χαζοι,που μπόρεσαν και καταλαβαν (οι ψαγμενοι ) το βαθυστοχαστο παραμύθι του Λιακόπουλου,ενω οτιδηποτε δεν μπορει να καταλαβει ο νούς τους (λόγω φυσικής αδυναμιας) θα προσπαθησουν να το γελοιοποιήσουν,αφου πιστεψανε οτι απέτυχε,οπως τους βολευει
Και γαμω τα ρεζιλίκια. -
εδώ 80+ % των ελλήνων πιστεύει οτι ενα μαλάκα πριν 2000 χρόνια τον θάψανε και αναστήθηκε το λιακόπουλo δεν θα πιστεύανε
τέσπα
ενα μικρό ποσοστό ανθρώπων πάει (προσπαθεί) τον κόσμο μπροστά και το υπόλοιπο προσπαθεί να τον πάει πίσω -
Δεν υπάρχει λίγος να προσβάλουμε το θρησκευτικό αισθητήριο των πιστών.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
...Δικαίωμά σου να μην πιστεύεις κι ούτε εγώ πιστεύω σε θρησκείες , θεούς και δαίμονες... Αλλά ειλικρινά, μου χτύπησε ΠΟΛΥ άσχημα ο χαρακτηρισμός που κάνεις.
Θα σε παρακαλούσα για μια μικρή διόρθωση. -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
...
Δικαίωμά σου να μην πιστεύεις κι ούτε εγώ πιστεύω σε θρησκείες , θεούς και δαίμονες... Αλλά ειλικρινά, μου χτύπησε ΠΟΛΥ άσχημα ο χαρακτηρισμός που κάνεις.
Θα σε παρακαλούσα για μια μικρή διόρθωση.Δεν περίμενα τέτοια ευαισθησία
Η μόνη ένστασή μου είναι ότι δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσο ο χαρακτηρισμός είναι αληθής για το συγκεκριμένο πρόσωπο, σίγουρα όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους οπαδούς του
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
...
Δικαίωμά σου να μην πιστεύεις κι ούτε εγώ πιστεύω σε θρησκείες , θεούς και δαίμονες... Αλλά ειλικρινά, μου χτύπησε ΠΟΛΥ άσχημα ο χαρακτηρισμός που κάνεις.
Θα σε παρακαλούσα για μια μικρή διόρθωση.Δεν περίμενα τέτοια ευαισθησία
Η μόνη ένστασή μου είναι ότι δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσο ο χαρακτηρισμός είναι αληθής για το συγκεκριμένο πρόσωπο, σίγουρα όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους οπαδούς του
Γερνάω και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος βρε άθλιε, αμέσως να αμφισβητήσεις τις καλές μου προθέσεις!
Ο αποθανών , αναστάσας ή μη, δεν έκανε κάτι κακό (ή μάλλον δεν έκανε τίποτε απολύτως, αν θέλουμε να είμεθα ακριβολόγοι.... ), που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό που του εδόθει...
Οι πιστοί του (;), είναι άλλη ιστορία, σαφώς και μπορούμε να τους σχολιάσουμε αναλόγως, δεν βρίσκω τον λόγο να τους προβοκάρουμε τοιουτοτρόπως όμως... Ας πούμε πως μπορούμε να είμαστε εποιδομητικότεροι στην...κριτική μας, παρά υβριστές.Λέω εγώ τώρα...
Αλλά μην μου δίνετε και πολλή σημασία, με έχει βαρέσει η δουλειά στο κεφάλι (και που 'σαι ακόμη... ). Φεύγω πάλι εκτός αύριο...
-
Δούλευε, η οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα όλων μας, ειδικά όμως όσων έχουν premium αυτοκίνητα.
Θετικές επιστήμες-Τεχνολογία