-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Ακόμα και στην Ελλάδα ισχύει αυτό. Αν δείς το top 10 των πωλήσεωνFORD FOCUS ***** 5
TOYOTA COROLLA ***** 5
VW GOLF ***** 5
OPEL ASTRA ***** 5
HYUNDAI GETZ **** 4
TOYOTA YARIS ***** 5
SKODA OCTAVIA **** 4
OPEL CORSA ***** 5 (το νέο)
FORD FIESTA **** 4
SEAT IBIZA **** 4Στην 'πολιτισμένη' ευρώπη, τίποτε κάτω από 4 αστέρια δεν 'πουλάει'
Και τα πρωτοπόρα 5άστερα Renault έχουν πατώσει σε πωλήσεις στην Ελλάδα!
-
το κορεατικο τζιπ δεν είναι της φιατ και σαφως του τα χώνουν όλοι πιο έυκολα από ότι στη..φιατ. Άλλωστε όλο το προμόσιον του δείχνει ξεκάθαρα πως δεν απευθύνεται ακόμα στην ευρώπη οπότε μάλλον οι κινέζοι αδιαφορούν. (όπως δείχνει και η έλλειψη abs)
Και επειδή εμένα με νοιάζουν τί βλέπουν τα ματάκια μου (και των άλλων, γιατ δεν είμαι αγενής)...ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η φιατ! Και η ρενό έβγαζε-βγάζει το τουϊνγκο από το 1993 και το έχει βελτιώσει αν και ποτέ δεν ήταν ΤΟΣΟ χάλια.Μια χαρά ήταν! -
Μερικά 'σκόρπια'
ο Τα 'αστέρια' δεν αποτελούν κριτήριο για να έχει έγκριση τύπου ένα αυτοκίνητο. Αρα δεν έχει νόημα το 'πως αφήνουν το Sei να κυκλοφορεί με 1.5 αστέρι', το αφήνουν γιατί έχει περάσει με επιτυχία τις δοκιμές της έγκρισης τύπου.
ο Κατά συνέπεια τα 'αστέρια' απευθύνονται αποκλειστικά στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (ο ίδιος αποφασίζει πόσα 'αστέρια' θέλει και πόσο μετράνε τα 'αστέρια' σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά, όπως επιδόσεις, τιμή κτλ.) και άρα ο cctop έχει δίκιο, ΕΙΝΑΙ εργαλεία του μάρκετινγκ.
ο Ως προς το παραπάνω, πολλές φορές οι αυτοκινητοβιομηχανές βάζουν έξτρα ενέργεια (= χρήμα) για να κάνουν το 4στερο αυτοκίνητό τους 5άστερο, προσθέτοντας έξτρα ενισχύσεις ή ακόμα και ένα βομβητή για τη ζώνη ασφαλείας. Και ερωτώ: μήπως θα ήταν καλύτερα να έβαζαν τα ίδια χρήματα για να βελτιώσουν το αυτοκίνητο με ένα καλύτερο κινητήρα ή αποδοτικότερα φρένα ή καλύτερη ανάρτηση ? Ομως όχι, με τα 'αστέρια' ασχολούνται. Αρα και πάλι έχει δίκιο ο cctop
ο Τα 'αστέρια' αναφέρονται σε αυτοκίνητα ίδιου βάρους για σύγκρουση σε σταθερό εμπόδιο. Ομως, στην ερώτηση 'που θα προτιμούσες να βρίσκεσαι αν (χτύπα ξύλο) τρακάρεις με άλλο αυτοκίνητο, στο 3άστερο 2 τόνων ή στο 5άστερο 1 τόνου' η απάντησή μου θα ήταν: 'σε αυτό των 2 τόνων'.
o Αυτό στο οποίο ΔΕΝ έχει δίκιο ο cctop είναι που λέει πως η σύγκρουση του EuroNCAP (NHTSA κτλ.) είναι 'μοναδική' και 'αυθαίρετη' και άρα στερούμενη πραγματικής αξίας. Καταρχήν δεν είναι μια αυθαίρετη σύγκρουση αλλά σχεδιάστηκε με βάση δεδομένα από πάρα πολλές συγκρούσεις και επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικότερη. Κατά δεύτερο τα 'αστέρια' είναι ενδεικτικά (συμφωνώ, όχι αποδεικτικά) της γενικότερης ποιότητας του πλαισίου του αυτοκινήτου και της προσοχής στην κατασκευή του. Και όλα με βάση ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ, όχι ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ.
ο Με άλλα λόγια, η ουσία του EuroNCAP είναι πως είναι ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ένα 5άστερο να έχει καλύτερη συμπεριφορά από ένα 3άστερο παρόμοιου βάρους στις περισσότερες συγκρούσεις. Αυτό δε σημαίνει πως θα έχει καλύτερη συμπεριφορά ΣΕ ΟΛΕΣ τις συγκρούσεις, μπορεί να υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις στις οποίες το 3άστερο έχει καλύτερη συμπεριφορά. Ε και ? Από πότε οι εξαιρέσεις πρέπει να αποτελούν κριτήρια επιλογής ? Είναι σα να λέμε 'α, εγώ δε βάζω ζώνη επειδή αν πέσω στη θάλασσα δε θα μπορώ να βγω', δηλ. αιτιολόγηση της συμπεριφοράς με βάση τη λιγότερο πιθανή περίπτωση.
ο Προσωπικά, παρότι δεν αμφισβητώ την αξία των 'αστεριών', προτιμώ να τους δίνω τη σημασία που τους πρέπει και άρα να προτιμώ (στα ίδια λεφτά) ένα με λιγότερα 'αστέρια' αλλά καλύτερη ενεργητική ασφάλεια παρά το αντίθετο. Πχ. μεταξύ Alfa 147 1.6 (3 αστέρια) και Golf IV 1.6 (4 αστέρια) προτιμώ με κλειστά μάτια την Alfa.
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Δεν με πολυενδιαφέρουν τα πολλά αστέρια…
Αν ήθελα αστέρια θα γινόμουν Νίτζα…To 'ναυαρχικο' sunny του 92 πρεπει να 8εωρειται ασφαλες για την εποχη του με 2 αστερια στο πισω δε3ι κα8ισμα. Σε εκδηλωσεις μαλιστα επιδεικνυουμε αυτη την ασφαλεια φορωντας κ τις αστερατες πινακιδες.
-
Δεν έχει καμία σχέση με το ποιός το φτιάχνει.
Η επιεικια ειναι οτι το Sei σε 9 μήνες θα είναι εκτός αγοράς (πρακτικά είναι ήδη εκτός αγοράς) ενώ τα άλλα μοντέλα που κράζουμε (i.e LandWind, Chevrolet Αveo) ειναι μοντέλα 2006.
Από τότε το Sei έχει υποστεί αρκετές αλλαγές αλλα δεν έχει δοκιμαστεί και ούτε προκειται γιατί είναι είμαστε ήδη πολύ μετά το τέλος της καρριέρας του.
Δεν είνα θέμα FIAT η οποία αλλοστε πρόσφατα έχει δώσει καλά δείγματα στην Ασφάλεια (5* Grande Punto, Croma, Ulysses, 4* Stilo, Sedici)
-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
Και η ρενό έβγαζε-βγάζει το τουϊνγκο από το 1993 και το έχει βελτιώσει αν και ποτέ δεν ήταν ΤΟΣΟ χάλια.Μια χαρά ήταν!Ήταν πολύ χάλια για όποιον θυμάται τα crash tests του AMS που ήταν και με πιο χαλαρές προδιαγραφές. Απλά η Renault έσπευσε να το βελτιώσει, όπως έκανε και η Fiat απ' ότι λένε τα παιδιά που γνωρίζουν. Οπότε δεν καταλαβαίνω που είναι το θέμα.
Και επαναλαμβάνω. Τα αποτελέσματα του Landwind δεν συγκρίνονται όχι μόνο με το Seicento αλλά ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε από τον ADAC τα τελευταία ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ.
@νδρέας
-
Eίχα μιλήσει και παλιότερα γι αυτό το θέμα που δημοσιεύτηκε στο Car τον Αύγουστο του 99.
Είναι μαι αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη που στόχο είχε την κατάταξη των αυτοκινήτων ανάλογα με την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν, όπως αυτή αξιολογήθηκε από πραγματικές περιπτώσεις.
Νομίζω ότι δεν θα είχε νόημα να αρχίσουμε να σχολιάζουμε το επιστημονικό υπόβαθρο της ερευνας. Όλοι καταλαβαίνουμε τις αδυναμίες της. Απλά πιστεύω ότι παρουσιάζει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι αυτοκίνητα που στα crash tests δεν πήγαν καλά παρουσιάζονται στον μέσο όρο και πιο πάνω (και το αντίθετο).
@νδρέας
-
Ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο και κόπο να συζητάτε τι θα γίνει στη στούκα... ποιό αμάξι θα αντέξει πόσο, πότε, γιατί και πως, τι σημαίνουν τα αστέρια κτλ.
Δε θα ήταν πολύ καλύτερο να ξοδέψετε αυτόν τον χρόνο για να βρείτε πως θα μπορείτε να αποφεύγετε τις προαναφερθείσες στούκες;
-
gTsiros αργά ή γρήγορα θα σε τρακάρουν, που να είσαι ο Σούμι, αν πρώτα δεν έχεις τρακάρει ο ίδιος...
Για να τρακάρεις με τα σημερινά αμάξια επειδή το «έχασες» στην στροφή πρέπει να πήγαινες κομμάτια ΚΑΙ να είχες κάνει πολύ χοντρή μλκία.. .
Το κακό είναι η κλασσική καραμέλα των 21-25χρόνων που λένε «τώρα που δεν είμαι πια νέος οδηγός, τα ξέρω όλα και πάω γρήγορα παντού, και δεν θα τρακάρω ποτέ»
Τα σοβαρά ατυχήματα ανά άτομο ανά χιλιόμετρο αρχίζουν και μειώνονται γύρω στα 45-55 έτη (έχοντας ξεκινήσει από δυσθεώρητα ύψη στους 20άρηδες), ενώ οι φίλες μας «άσχετες» γυναίκες οδηγοί έχουν σε όλες τις ηλικίες μικρότερο αριθμό σοβαρών ατυχημάτων ανά διανυθέν χιλιόμετρο !!!!!!
Ας το παραδεχτούμε: είμαστε άθλιοι οδηγοί (το είπε και ο Ari Vatanen) με ακόμα χειρότερους δρόμους. Δεν κερδίσαμε τυχαία τόσες αρνητικές διακρίσεις στην ΕΕ στο θέμα της ασφάλειας
Κάτι τέτοια που λένε και αρθρογράφοι στους 4Τ «Τα ESP, και τα αυξημένα βάρη προς όφελος της παθητικής ασφάλειας σκοτώνουν την οδηγική ευχαρίστηση» με τη συνοδεία ειρωνικών σχολίων προς αυτές τις τεχνολογίες, είναι για μένα τουλάχιστον φαιδρά
Όταν στην καλύτερη περίπτωση τραυματιστούμε σοβαρά και στην χειρότερη αφήσουμε κάποιον αγαπημένο συνεπιβάτη μας ανάπηρο, επειδή το αμάξι μας ήταν χάρτινο να δω τι θα λέμε...
Για να μην συμβεί αυτό σε μένα, πάντα θα θεωρώ τα «αστεράκια» το βασικότερο ίσως κριτήριο αγοράς ενός οχήματος
Ελπίζω και εσείς μάγκες...
-
Από το **ένα **αστέρι
Στα **πέντε **αστέρια
Διαφορά ζωής και θανάτου
-
Ενδιαφέρον ήταν το TopGear όπου τράκαραν ένα παλίο Espace με το καινούργιο.
Στο παλιό οι επιβάτες θα είχαν σκοτωθεί... στο καινούργιο δεν άνοιξαν καν οι αερόσακοι γιατί το χτύπημα δεν ήταν αρκετά δυνατό.
Φυσικά και μετράνε τα αστέρια.
Τα περιοδικά είναι ώς συνήθως τζάμπα μάγκες και το πιο σημαντικό για αυτούς να απενεργοποιείτε πλήρως το ESP
-
Να με συγχωρείτε ρε παίδες,αλλά το επιπλέον βάρος σκοτώνει ευκολότερα και τόν απέναντι.Καλό είναι να θωρακίζεσαι πίσω απο τρείς τόννους λαμαρίνα,αλλά σκέψου τί κακό θα προκαλέσεις στόν άλλον άν αυτός οδηγεί ένα τσινκοετσέντο κ.λ.π.
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
gTsiros αργά ή γρήγορα θα σε τρακάρουν, που να είσαι ο Σούμι, αν πρώτα δεν έχεις τρακάρει ο ίδιος...Ο σουμάχερ δεν έχει καμία σχέση με τις καταστάσεις στο δρόμο και εξηγούμαι: η οδηγική ικανότητα (= τιμόνι) δεν έχει να κάνει και πολύ με την ικανότητα ασφαλούς οδήγησης. Μπορεί να μη ξέρεις τι σημαίνει 'υπερστροφή' αλλά στην οδήγηση να είσαι ασφαλέστατος. Σίγουρα σπάνια θα συναντήσεις οδηγό που να είναι ταυτόχρονα ασφαλέστατος (στην κίνηση) και άθλιος (στην πίστα) αλλά θέλω να πω, πως η σχέση τους δεν είναι 'καλύτερος στο τιμόνι σημαίνει ασφαλέστερος οδηγός'.
Αυτό που λες, άθελά σου ενισχύει το δικό μου επιχείρημα... Και εξηγούμαι πάλι: όπως είπες, να ΣΕ τρακάρουν... τις περισσότερες φορές (*) που κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι επειδή κάποιος είναι επικίνδυνος οδηγός... αν λοιπόν οι άνθρωποι γινόντουσαν ασφαλέστεροι οδηγοί θα υπήρχε λιγότερη ανάγκη για αστεράκια.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για το τρέχον ζήτημα μα με έχουν τρακάρει 2 φορές από πίσω με φόρα κιόλας. Την τρίτη, ένα τσούρμο τσουλάκια σε ένα μικρό ερχόντουσαν κατά πάνω μου ενώ εγώ περίμενα στο φανάρι. Το κατάφερα και το γλύτωσα κυριολεκτικά στο χιλιοστό (όποιος θέλει μπορώ να του δείξω την γρατζουνιά πάχους χιλιοστού)
Τέλος πάντων... εγώ φροντίζω ώστε να μη χρειαστώ ποτέ κανένα αστεράκι... μα όταν πια ώ μη γένητω (γένειτω; ) μόνο το αστεράκι να είναι εκεί για να με σώσει.
Δε ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός. Καλά τα αστεράκια, μα να είναι το τελευταίο που να κοιτάμε σαν οδηγοί. Γιατί δεν είναι μόνο εσύ που σε τράκαρε ο άλλος μα είσαι και συ που ίσως τρακάρεις κάποιον άλλο.
όπως:
Θα γίνω πικρόχολος, το ξέρω, και λυπάμαι που στεναχωρώ τον πολύ καλό μου φίλο, μα αν κοιτάς στο καθρέφτη ρε για τη σακούλα ενώ μπροστά υπάρχει φανάρι (και άλλο αυτοκίνητο) τι περιμένεις να συμβεί γαμώτο;;; κανόνας! κοιτάς πίσω αποκλειστικά και μόνο όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοιτάς μπροστά.
when in doubt, slow down
*: Οι υπόλοιπες φορές είναι να εκραγεί ο κινητήρας, να φύγει η ρόδα, να πέσει κομήτης, να πατήσεις ένα κάρο λάδια (έχει συμβεί άραγεΣ ποτέ αυτό; και πως γίνεται να πέσεις σε λάδια χωρίς να τα δεις; ) -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Να με συγχωρείτε ρε παίδες,αλλά το επιπλέον βάρος σκοτώνει ευκολότερα και τόν απέναντι.Καλό είναι να θωρακίζεσαι πίσω απο τρείς τόννους λαμαρίνα,αλλά σκέψου τί κακό θα προκαλέσεις στόν άλλον άν αυτός οδηγεί ένα τσινκοετσέντο κ.λ.π.Πράγματι αλλά αυτό είναι πολύυυ προχωρημένη σκέψη.
Τουλάχιστον όταν αυξάνεται το βάρος για τη βελτίωση της ασφάλειας και μόνο σαφώς δεν τίθεται ζήτημα.
Το να πέρνεις όμως SUV για 'ασφάλεια' (υπονομεύοντας την ασφάλεια των άλλων) ή 'ορατότητα' (επίσης αφαιρώντας από την ορατότητα των άλλων) είναι ένα ζήτημα...όπου το κράτος θα έπρεπε ίσως να πάρει αποτρεπτικά μέτρα, αλλά πλέον πάμε off-topic.
-
Δεν είναι μόνο αυτό. Σε στούκα με ακίνητο εμπόδιο ένα ελαφρύ αμάξι έχει πλεονέκτημα απέναντι σε ένα βαρύτερο.
-
gTsiros έχεις όντως δίκιο για το βάρος...
Κακά τα ψέματα, όσο πιο βαρύ είναι ένα αμάξι τόσο πιο μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει. Ευτυχώς τα τζαπόνια με το καινούργιο γιάρις μας απέδειξαν ότι είναι εφικτό 5άστερο κοντά στον 1 τόνο όταν οι 2 τόνοι του κινέζικου τζιπ δεν είναι αρκετοί
Η παθητική ασφάλεια θέλει τεχνολογία και όχι βάρος, αλλά αναμφίβολα 2 ίδια αμάξια που στο ένα όμως θα έχει δοθεί περισσότερη σημασία στο θέμα της παθητικής ασφάλειας να είναι πιο βαρύ...
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Ενδιαφέρον ήταν το TopGear όπου τράκαραν ένα παλίο Espace με το καινούργιο.Στο παλιό οι επιβάτες θα είχαν σκοτωθεί... στο καινούργιο δεν άνοιξαν καν οι αερόσακοι γιατί το χτύπημα δεν ήταν αρκετά δυνατό.
Φυσικά και μετράνε τα αστέρια.
Τα περιοδικά είναι ώς συνήθως τζάμπα μάγκες και το πιο σημαντικό για αυτούς να απενεργοποιείτε πλήρως το ESP
Akoma pio endiaderousa itan i plagiometopiki kainourgiou Espace me palio ( alla varitero parola auta kai theoritika asfalestero kata pollous ) Discovery sto persino fifth gear. Oi epivates tou Espace apla den katalavan ti sinevei ( miden paramorfosi tou xorou tis kampinas ) to de Discovery parousiase tragiki eikona me megales paramorfoseis stin kampina ton epivaton kai idiaitera gia ta podia kai tin lekani tous...Kanena parapano sxolio. To NCAP exei kanei ta autokinita asfalestera kai einai ena aneksartito kritirio gia na elegxei kaneis tin korifaia asfaleia ( pou oloi oi kataskeuastes isxirizontai oti parexoun ) me ena metro sigkrisis idio gia ola ta autokinita pou dokimazontai.
-
Ο χρήστης gTsiros έγραψε:
gTsiros αργά ή γρήγορα θα σε τρακάρουν, που να είσαι ο Σούμι, αν πρώτα δεν έχεις τρακάρει ο ίδιος...
Τέλος πάντων... εγώ φροντίζω ώστε να μη χρειαστώ ποτέ κανένα αστεράκι...
και ξανα πάλι, ο άλλος φροντίζει όμως ......?
-
Αυτό το έχω ακούσει τόσες φορές που το έχω σιχαθεί πιά...
δεν απαντάω καν, βρες μόνος σου την απάντηση.
-
Anyway προσεκτική οδήγηση και πάντα σε άμυνα στους Σκατόδρομους (Αυτό το είπε ο Ιαβέρης)!
FIAT Seicento και EuroNCAP crash test