-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Ωστοσω, ακομα και αν ο εκαστοτε κατασκευαστης, και λογω πιεσης ανταγωνισμου, βρισκει
εναν ικανο συνδυασμο τεχνολογικων λυσεων, ωστε να 'προσπερασει' την αναγκαιοτητα χρησης ποιοτικοτερου καυσιμου (98αρα και πανω), σε κινητηρα υψηλης συμπιεσης, αναγραφωντας ακομα και ως minimum επιτρεπτη ποιοτητα σε ταπα ρεζερβουαρ κτλ τα 95RON πχ, αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι ΣΙΓΟΥΡΑ ο κινητηρας ΔΕΝ θα δουλευει στη βελτιστη αποδοση για την οποια σχεδιαστηκε εξαρχης, συν το γεγονος οτι οι ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ φθορες στον θαλαμο καυσης θα παρουσιαστουν χαρις τον knock-sensor , overlap, Κτλ, πιο αργα μεν, μετα απο λιγα χρονια δηλαδη, αλλα θα υπαρχουν και θα αυξανουν συνεχως τις πιθανοτητες για μια μεγαλυτερη (μονιμη) βλαβη σε μερη του θαλαμου καυσης.Σε αυτή την περίπτωση για ποιό λόγο ο κατασκευαστής δε λέει: 'ελάχιστη 95, συνιστάται για μεγαλύτερη απόδοση 98' αλλά λέει απλά 'συνιστάται 95' (εννοεί βασικά: 'μη βάλετε 91' ) και ούτε καν ασχολείται με την 98 ?
Μην ξεχνάς ότι η αναμενόμενη ποιότητα της βενζίνης είναι και αυτή βασικό συστατικό του σχεδιασμού του κινητήρα. Δηλαδή διαφωνώ με το 'βέλτιστη απόδοση για την οποία σχεδιάστηκε εξαρχής' που λες, πιστεύω πως η απόδοση αυτή έρχεται με τη βενζίνη που συνιστάται και αναγράφεται στο manual. Πρόσεχε: 'βέλτιστη' δε σημαίνει απαραίτητα 'περισσότερα άλογα' αλλά μάλλον 'άλογα + ροπή + φθορές/αντοχή + κόστος + καυσαέρια + ...', δηλ. δεν 'καθαρίζεις' απλά με ένα δυναμόμετρο επειδή η 100άρα έβγαλε +2 άλογα σε σχέση με την 95άρα.
Aυτό που έλεγε o sv2 το έχω διαβάσει και εγώ, έλεγε συγκεκριμένα πως η Ferrari στο manual λέει: 'ΜΗ βάλετε 98άρα/100άρα, ΜΟΝΟ 95άρα'.
Και σίγουρα ο (στατικός) βαθμός συμπίεσης ΔΕΝ είναι ΤΟ τεχνικό χαρακτηριστικό που θα καθορίσει τα οκτάνια, ίσως είναι το σημαντικότερο αλλά και αυτά που αναφέρονται στο άρθρο που παρέθεσες αλλά και, το σημαντικότερο, η ηλεκτρονική διαχείρισης του κινητήρα (πχ. αβανς) είναι πολύ σημαντικά.
Απ΄όσο έχω δει, 98άρα/100άρα ζητάνε μόνο κάποια 'πουσαρισμένα' turbo (πχ. TFSI, Evo κτλ.)
Μου κάνει εντύπωση πάντως που επιμένεις ενώ έχουν αναφερθεί χαρακτηριστικά αντιπαραδείγματα της συνεπαγωγής 'συμπίεση πάνω από Χ --> 100άρα βενζίνη' πχ. Honda, Ferrari, Lamborghini.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ωστοσω, ακομα και αν ο εκαστοτε κατασκευαστης, και λογω πιεσης ανταγωνισμου, βρισκει
εναν ικανο συνδυασμο τεχνολογικων λυσεων, ωστε να 'προσπερασει' την αναγκαιοτητα χρησης ποιοτικοτερου καυσιμου (98αρα και πανω), σε κινητηρα υψηλης συμπιεσης, αναγραφωντας ακομα και ως minimum επιτρεπτη ποιοτητα σε ταπα ρεζερβουαρ κτλ τα 95RON πχ, αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι ΣΙΓΟΥΡΑ ο κινητηρας ΔΕΝ θα δουλευει στη βελτιστη αποδοση για την οποια σχεδιαστηκε εξαρχης, συν το γεγονος οτι οι ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ φθορες στον θαλαμο καυσης θα παρουσιαστουν χαρις τον knock-sensor , overlap, Κτλ, πιο αργα μεν, μετα απο λιγα χρονια δηλαδη, αλλα θα υπαρχουν και θα αυξανουν συνεχως τις πιθανοτητες για μια μεγαλυτερη (μονιμη) βλαβη σε μερη του θαλαμου καυσης.Σε αυτή την περίπτωση για ποιό λόγο ο κατασκευαστής δε λέει: 'ελάχιστη 95, συνιστάται για μεγαλύτερη απόδοση 98' αλλά λέει απλά 'συνιστάται 95' (εννοεί βασικά: 'μη βάλετε 91' ) και ούτε καν ασχολείται με την 98 ?
Τουλαχιστον σε κατασκευες με υψηλη συμπιεση, ισως για την πιεση του ανταγωνισμου και αλλων κατασκευαστων να γραφουν στις ταπες των ρεζερβουαρ 95RON, με την εννοια οτι μπορει να καψει 95αρα, δεν θα σπασει το μοτερ, χαρις τις προαναφερθεισες τεχνολογιες,
τουλαχιστον στα περιθωρια εγγυησης του κατασκευαστη...Μην ξεχνάς ότι η αναμενόμενη ποιότητα της βενζίνης είναι και αυτή βασικό συστατικό του σχεδιασμού του κινητήρα. Δηλαδή διαφωνώ με το 'βέλτιστη απόδοση για την οποία σχεδιάστηκε εξαρχής' που λες, πιστεύω πως η απόδοση αυτή έρχεται με τη βενζίνη που συνιστάται και αναγράφεται στο manual. Πρόσεχε: 'βέλτιστη' δε σημαίνει απαραίτητα 'περισσότερα άλογα' αλλά μάλλον 'άλογα + ροπή + φθορές/αντοχή + κόστος + καυσαέρια + ...', δηλ. δεν 'καθαρίζεις' απλά με ένα δυναμόμετρο επειδή η 100άρα έβγαλε +2 άλογα σε σχέση με την 95άρα.
Δεν ανεφερα ΠΟΤΕ για ΚΕΡΔΟΣ σε ιππους σχετικα με την επιμονη μου να υποστηριζω περι 98αρας (τουλαχιστον) για συμπιεσεις 10:1 και ανω, αλλα για ΑΠΟΔΟΣΗ
και αξιοπιστια, αναλογη με τις δυνατοτητες που εχει ενας τετοιος κινητηρας.
Και οταν με υψηλοτερη συμπιεση ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ οι υψηλοτερες θερμοκρασιες στον θαλαμο καυσης, η χρηση premium βενζινης αποτρεπει στο μεγιστο βαθμο (και ως δικλειδα ασφαλειας αν θες) τις ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ κατα τα αλλα πιθανοτητες προαναφλεξης που θα ειχε ο κινητηρας με χρηση απλης βενζινης ακομα και αν εχει εφαρμοσμενες ΟΛΕΣ μαζι τις νεες τεχνολογιες που μειωνουν το φαινομενο της προαναφλεξης.Aυτό που έλεγε o sv2 το έχω διαβάσει και εγώ, έλεγε συγκεκριμένα πως η Ferrari στο manual λέει: 'ΜΗ βάλετε 98άρα/100άρα, ΜΟΝΟ 95άρα'.
Και σίγουρα ο (στατικός) βαθμός συμπίεσης ΔΕΝ είναι ΤΟ τεχνικό χαρακτηριστικό που θα καθορίσει τα οκτάνια, ίσως είναι το σημαντικότερο αλλά και αυτά που αναφέρονται στο άρθρο που παρέθεσες αλλά και, το σημαντικότερο, η ηλεκτρονική διαχείρισης του κινητήρα (πχ. αβανς) είναι πολύ σημαντικά.
Απ΄όσο έχω δει, 98άρα/100άρα ζητάνε μόνο κάποια 'πουσαρισμένα' turbo (πχ. TFSI, Evo κτλ.)
Μου κάνει εντύπωση πάντως που επιμένεις ενώ έχουν αναφερθεί χαρακτηριστικά αντιπαραδείγματα της συνεπαγωγής 'συμπίεση πάνω από Χ --> 100άρα βενζίνη' πχ. Honda, Ferrari, Lamborghini.
Mε την ιδια ακριβως λογικη μου κανει και εμενα εντυπωση, να επιμενεις μεταξυ αλλων και εσυ για το αντιθετο, μετα απο αρκετες επισημανσεις βιβλιογραφιας, που οσο γενικευμενες
και αν ειναι εχουν κοινη παραδοχη την αναγκαιοτητα αυξησης των οκτανιων, οταν ειναι αυξημενη η συμπιεση ενος αυτοκινητου, ασχετως των τεχνολογιων που αποτρεπουν
το συχνο φαινομενο της προαναφλεξης.
Ειναι σαν να εισαι καπνιστης, να σου λεω, 'προσεξε σε λιγα χρονια θα γεμισει με πισσα ο θωρακας σου' και να μου λες 'δεν ισχυει, τα νεα light τσιγαρα που κανω εχουν μολις 0,00009g νικοτινη πχ (τυχαιο νουμερο, δεν γνωριζω καν τα πραγματικα επιπεδα...).
Δηλαδη δεν θα γεμισει ο θωρακας σου σε επικινδυνο για την υγεια σου βαθμο με νικοτινη
στα 5χρονια αλλα στα 9-10χρονια, οποτε οκ , κανε τα Light, και θα εισαι μια χαρα...
Τι περιμενεις δηλαδη , ο κατασκευαστης να σου πει: 'Ενταξει εχει μεν αγωνιστικου επιπεδου συμπιεση το 2λιτρο σου 11:1, και γενικοτερα αγωνιστικου τυπου χαρακτηρα, πολυστροφος κτλ, αλλα βαλε 95αρα, το εχουμε τσεκαρει για 4χρονια / 60-80κ χλμ που ειναι πχ ο μεσος ορος του πρωτου κατοχου, μονο το 4-5% των δειγματων μας εχουν παρουσιασει προβλημα, οποτε δεν εχεις προβλημα, και ενταξει μπορει να λειτουργει και το overlap ενιοτε, θα χανεις βεβαια το maximum της δυνατης αποδοσης, αλλα θα κανεις την δουλεια σου'.
Ε, συγνωμη τοτε αλλα πιο το νοημα να αγορασεις ενα αυτοκινητο με αγωνιστικων προδιαγραφων κινητηρα, αν ειναι 9/10 να βαζεις 95αρα και οχι το αντιθετο?δεν παει προσωπικα το σχολιο, απλα το φερνω σαν παραδειγμα μιας και εσυ ειπες οτι ειχες
ΕP3 Type-R παλαιοτερα...)
Σωστές παραθέσεις παρακαλώ. Μην κάνετε παράθεση και σπάτε το κείμενο με άλλα χρώματα γραμματοσειράς. Σπάστε την παράθεση εκεί που θέλετε και σχολιάστε εκτός παράθεσης. [mod] -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε αυτή την περίπτωση για ποιό λόγο ο κατασκευαστής δε λέει: 'ελάχιστη 95, συνιστάται για μεγαλύτερη απόδοση 98' αλλά λέει απλά 'συνιστάται 95' (εννοεί βασικά: 'μη βάλετε 91' ) και ούτε καν ασχολείται με την 98 ?Στο Audi πάντως λέει ακριβώς αυτό...
-
...να συμπληρωσω απλα, συμπιεση 10,5:1 με turbo, για το ΤΤ 2.0Τfsi...
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Στο Audi πάντως λέει ακριβώς αυτό...
όχι σε όλους.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Στο Audi πάντως λέει ακριβώς αυτό...
όχι σε όλους.
Δες ακριβως απο πανω απο το Post σου...
Σε εσενα με 9,6:1 (οταν ηταν εργοστασιακο τουλαχιστον... ) δεν χρειαζεται απαραιτητα 98αρα, αν και λογω turbo οι διαφορες ειναι ιδιαιτερα αισθητες αν πας στην καλυτερη βενζινη... -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Δες ακριβως απο πανω απο το Post σου...
Σε εσενα με 9,6:1 (οταν ηταν εργοστασιακο τουλαχιστον... ) δεν χρειαζεται απαραιτητα 98αρα, αν και λογω turbo οι διαφορες ειναι ιδιαιτερα αισθητες αν πας στην καλυτερη βενζινη...To διάβασα.Ας αναφέρω ακόμα πιο καθαρά ότι σε μένα στο manual γράφει ξεκάθαρα χρήση 95άρας χωρίς υποσημειώσεις κτλ. (μη με στείλεις να το βγάλω φωτογραφία.ειλικρινά βαριέμαι... )
ΦΥΣΙΚΑ και πλέον αφού το αμάξι είναι βελτιωμένο και με βάση το πόσο επιθετική ρύθμιση έχω βάλει απαιτείται είτε 95 είτε 98 (δηλαδή μπορείς καμιά φορά να βάλεις 95άρα αν δεν βρίσκεις 100στάρα) είτε 100 οκτάνια.
Η συμπίεση 9,τόσο προς 1 δεν άλλαξε επειδή το βελτίωσα.Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.Δυναμικά μπορεί να άλλαξε, αλλά δεν πείραξα πχ το καπάκι.
-
Ο χρήστης Κικιζας Γρηγορης έγραψε:
Ε, συγνωμη τοτε αλλα πιο το νοημα να αγορασεις ενα αυτοκινητο με αγωνιστικων προδιαγραφων κινητηρα, αν ειναι 9/10 να βαζεις 95αρα και οχι το αντιθετο?Γιατί, όσο και αν δεν το πιστεύεις, υπάρχουν 'αγωνιστικών προδιαγραφών' κινητήρες, που είναι σχεδιασμένοι να καίνε 95άρα. Σου έχω και έχουμε ήδη δώσει παραδείγματα αλλά εσύ το χαβά σου. Και γιατί εμπιστεύομαι περισσότερο τον κατασκευαστή και το manual του από σένα και δεν έχω σκοπό να καίω ντε και καλά 100άρα επειδή το λέει το 'howstuffworks' ή η Wikipedia.
EDIT: Το άλλαξα για να μη φαίνεται ότι απαντώ στον εαυτό μου
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ε, συγνωμη τοτε αλλα πιο το νοημα να αγορασεις ενα αυτοκινητο με αγωνιστικων προδιαγραφων κινητηρα, αν ειναι 9/10 να βαζεις 95αρα και οχι το αντιθετο?
Γιατί, όσο και αν δεν το πιστεύεις, υπάρχουν 'αγωνιστικών προδιαγραφών' κινητήρες, που είναι σχεδιασμένοι να καίνε 95άρα. Σου έχω και έχουμε ήδη δώσει παραδείγματα αλλά εσύ το χαβά σου. Και γιατί εμπιστεύομαι περισσότερο τον κατασκευαστή και το manual του από σένα και δεν έχω σκοπό να καίω ντε και καλά 100άρα επειδή το λέει το 'howstuffworks' ή η Wikipedia.
μάλλον μπερδεύτηκες ε? Μην συγχύζεσαι βρε!
εγώ έχω είδη μιλήσει... συμφωνώ σε πολλά πράγματα τα οποία λέτε, ένα εξ αυτών ότι η βενζίνη με χαμηλά οκτάνια όσο να'ναι είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιβλαβής για τον κινητήρα... ένα άλλο ότι ο κατασκευαστής έχει πολλά να ζυγίσει, μεταξύ των οποίων και η καλή φήμη του προϊόντος του οπότε δεν μπορεί να λέει αρλούμπες... Πάντως η πιο εύκολη λύση είναι να ακολουθείς τα αναγραφόμενα στο αυτοκίνητο σου ή στο manual...
έχω μια ερώτηση όσον αφορά στο δικό μου και την αναβάθμιση σε σχέση με όλα αυτά που λέμε εδώ...αν θέλετε απαντάτε στο αντίστοιχο θέμα με το μοντέλο υπό ερώτηση παρακαλώ...
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
συμφωνώ σε πολλά πράγματα τα οποία λέτε, ένα εξ αυτών ότι η βενζίνη με χαμηλά οκτάνια όσο να'ναι είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιβλαβής για τον κινητήρα...Σαφώς -αλλά αυτό θα μας το πει ο κατασκευαστής. Αν θεωρεί ότι τα Χ οκτάνια είναι ΟΚ, για ποιό λόγο να βάλω Υ > Χ οκτάνια ? Για να λέω ότι έχω 'αγωνιστικών προδιαγραφών' κινητήρα ? Αν είχα, τότε θα έκαιγε FIA fuel
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
συμφωνώ σε πολλά πράγματα τα οποία λέτε, ένα εξ αυτών ότι η βενζίνη με χαμηλά οκτάνια όσο να'ναι είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιβλαβής για τον κινητήρα...
Σαφώς -αλλά αυτό θα μας το πει ο κατασκευαστής. Αν θεωρεί ότι τα Χ οκτάνια είναι ΟΚ, για ποιό λόγο να βάλω Υ > Χ οκτάνια ? Για να λέω ότι έχω 'αγωνιστικών προδιαγραφών' κινητήρα ? Αν είχα, τότε θα έκαιγε FIA fuel
κι θυμάμαι καλά στην Βρετανία δεν υπάρχει 98άρα η 100άρα(δεν είμαι σίγουρος) μόνο αγωνιστική με παραπάνω από 100 οκτάνια!?
χωρίς να κουράζω το θέμα...
-
delete
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Έχετε δει (εσείς οι AUD-άκηδες) την εκπομπή του National Geographic για το εργοστάσιο και την παραγωγή του R8 ?Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από δύο πράγματα:
-
η παραγωγή του R8 είναι κατά βάση by hand...
-
την συναρμολόγηση του κινητήρα και άλλων κρίσιμων μερών την κάνουν οι περισσότερο έμπειροι τεχνικοί του εργοστασίου, εκ των οποίων λίγοι είναι κάτω των 40 (τους λένε 'γκρίζα δύναμη' απ' το χρώμα των μαλλιών τους ή κάτι τέτοιο).
Εντυπωσιάστηκα...
το έχουμε δει... είναι καλό πράγματι...
βέβαια το αυτοκίνητο που είναι στο avatar σου ακόμη δίνει μαθήματα
ενώ το R8... είδη έβγαλαν το R8 GT...
-
-
με ακούσατεΕΕΕΕΕ!???????
R8 GT
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
την εκπομπή του National Geographic για το εργοστάσιο και την παραγωγή του R8 ?που μπορώ να το βρώ/δω?
-
delete
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Έχεις pm...Το έλαβα.
Ευχαριστώ
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Έχετε δει (εσείς οι AUD-άκηδες) την εκπομπή του National Geographic για το εργοστάσιο και την παραγωγή του R8 ?
Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από δύο πράγματα:
-
η παραγωγή του R8 είναι κατά βάση by hand...
-
την συναρμολόγηση του κινητήρα και άλλων κρίσιμων μερών την κάνουν οι περισσότερο έμπειροι τεχνικοί του εργοστασίου, εκ των οποίων λίγοι είναι κάτω των 40 (τους λένε 'γκρίζα δύναμη' απ' το χρώμα των μαλλιών τους ή κάτι τέτοιο).
Εντυπωσιάστηκα...
το έχουμε δει... είναι καλό πράγματι...
βέβαια το αυτοκίνητο που είναι στο avatar σου ακόμη δίνει μαθήματα
ενώ το R8... είδη έβγαλαν το R8 GT...
εγω εχω δει απλα ενα βιντεακι στο youtube
στειλτε μου πμ καποιος
-
-
Αν καταλαβα καλα,απο τις τελευταιες 10 σελιδες με 2,0TFSI (211),οπου το καπακι λεει 95 RON/ROZ (θα σας γελασω), με απλη αμολυβδη ειμαι καλα?
-
Nαι, με 95άρα αμόλυβδη είσαι εκεί που ορίζει ο κατασκευαστής.
AUDI FORUM