-
Ωπα!
Αυτό που λες είναι -φυσικά- σωστό. Τα δόγματα φτιάχτηκαν -πιο σωστά, έγιναν αποδεκτά- απο την Εκκλησία.
Η θρησκεία (η φιλοσοφική αναζήτηση του ανθρώπου) πως ταυτίζεται?
Παράδειγμα.
Εχοντας διαβάσει κι άλλες θρησκείες θεωρώ οτι ο Χριστιανισμός περιέχει αρκετά καλά στοιχεία. Στην Εκκλησία δεν πάω και θεωρώ οτι έθιμα όπως π.χ. η νηστεία περιέχουν το στοιχείο της αποτοξίνωσης, αλλά και πάλι δεν τα ακολουθώ.
Πιστεύω οτι υπάρχει μια Ανώτερη Δύναμη, οχι απαραιτητα ο Θεός/Χριστός κλπ.
Οπως επίσης πιστεύω οτι βασική απόδειξη της προσαρμογής μιας θεωρίας/θρησκείας στα πιο γήινα (και πιο εύκολα στο χειρισμό από την Εκκλησία) είναι οι διάφοροι άγιοι.
Στην δύσκολη ώρα σκέφτομαι όμως 'Βοήθα Παναγιά μου' και κατά καιρούς πάω σε ερημοκλήσια και αναβω ένα κερί για τους νεκρούς της οικογένειας.Αυτό -κατ' εσε- τι με κάνει? Λουκά?!
-
kouk, δεν νομίζω να μπορεί κανείς να σε πει Λουκά...
Αλήθεια, πολύ παρέα με τον Ψινάκη τώρα τελευταία κάνει αυτή..
Εγώ προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη μιας κάποιας δύναμης. Δεν ξέρω τι μορφή έχει, ούτε ότι ελέγχει τα πάντα. Όσες σχέσεις έχω με την εκκλησία, είναι γιατί την βλέπω σαν έναν τρόπο να έρθω σε κάποια επαφή με την δύναμη αυτή. Και δεν έχω πρόβλημα να πάω σε ορθόδοξη, καθολική, προτεσταντική, βουδιστική, αν καταλαβαίνεται τι εννοώ.
Αυτό που δεν αντέχω με τίποτα όμως, είναι η υποκρισία του κλήρου, όπου αυτή είναι υπαρκτή. Με αηδιάζει, πραγματικά. Ας πούμε, με όλα τα διδάγματα του Χριστιανισμού, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί ο παπά της ενορίας της περιοχής μου έχει Zafira OPC; Για υπεραταχείς αγιασμούς; Σόρρυ αν γίνομαι γραφικός, αλλά δεν το καταλαβαίνω.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ωπα!Αυτό που λες είναι -φυσικά- σωστό. Τα δόγματα φτιάχτηκαν -πιο σωστά, έγιναν αποδεκτά- απο την Εκκλησία.
Παράδειγμα.
Εχοντας διαβάσει κι άλλες θρησκείες θεωρώ οτι ο Χριστιανισμός περιέχει αρκετά καλά στοιχεία. Στην Εκκλησία δεν πάω και θεωρώ οτι έθιμα όπως π.χ. η νηστεία περιέχουν το στοιχείο της αποτοξίνωσης, αλλά και πάλι δεν τα ακολουθώ.
Οπως επίσης πιστεύω οτι βασική απόδειξη της προσαρμογής μιας θεωρίας/θρησκείας στα πιο γήινα (και πιο εύκολα στο χειρισμό από την Εκκλησία) είναι οι διάφοροι άγιοι.
Στην δύσκολη ώρα σκέφτομαι όμως 'Βοήθα Παναγιά μου' και κατά καιρούς πάω σε ερημοκλήσια και αναβω ένα κερί για τους νεκρούς της οικογένειας.Αυτό -κατ' εσε- τι με κάνει? Λουκά?!
Ε όχι και Λουκά! Μην τρελλαθούμε κιόλας!!! Και πολύ καλά κάνεις και τιμάς τους νεκρούς της οικογένειας. Άλλωστε, είναι ΠΡΕΠΟΝ και ΚΑΘΗΚΟΝ τον οικείο σου νεκρό να τον τιμάς βάσει του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ θρησκεύματος, ακόμη και αν το δικό σου είναι διαφορετικό από εκείνου.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Αυτό που δεν αντέχω με τίποτα όμως, είναι η υποκρισία του κλήρου, όπου αυτή είναι υπαρκτή. Με αηδιάζει, πραγματικά. Ας πούμε, με όλα τα διδάγματα του Χριστιανισμού, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί ο παπά της ενορίας της περιοχής μου έχει Zafira OPC; Για υπεραταχείς αγιασμούς; Σόρρυ αν γίνομαι γραφικός, αλλά δεν το καταλαβαίνω.
Για να κάνει κόντρες με τον δικό μας που εχει superb με 19'άρες
-
Εγώ ο κακομοίρης φωνάζω...
αποφασίστε για τι θα μιλήσουμε...να ξέρουμε τι θα πούμε !; -
Η Θρησκεία (των Γραφών συμπεριλαμβανομένων) δεν έχει καμία σχέση με τον κλήρο. Ας μη τα μπερδεύουμε, γιατί άκρη δεν πρόκειται να βγάλουμε...(όχι ότι θα βγάλουμε τώρα )
-
Τώρα, εκκλησία=κλήρος, ποίμνιο, θρησκεία... ή όχι;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Η θρησκεία (η φιλοσοφική αναζήτηση του ανθρώπου) πως ταυτίζεται?Θρησκεία: η συγκεκριμένη σε μορφή και περιεχόμενο πίστη σε θεό, σε θεούς ή γενικότερα σε υπερφυσικές δυνάμεις και η αντίστοιχη απόδοση λατρείας. (Λεξικό Μπαμπινιώτη)
Μην ταυτίζουμε την φιλοσοφική αναζήτηση με τη θρησκεία. Λόγω της αναζήτησης αυτής που πηγάζει εσωτερικά από κάθε άνθρωπο και έχει αίτιο κατά βάση το τι γίνεται μετά θάνατον, δημιουργείται συχνά και σε πολλούς ανθρώπους η ανάγκη πίστης σε κάτι ανώτερο, π.χ. δύναμη, φύση, θεό, κλπ. Η συγκρότηση της πίστης αυτής σε μορφή με περιοχόμενο και η απόδοση λατρείας ονομάζεται θρησκεία.
Αυτό το θέμα νομίζω ξεκίνησε από την ενόχληση κάποιων από κοντινά καμπαναριά. Κοίτα να δεις που έφτασε.
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Εγώ ο κακομοίρης φωνάζω...
αποφασίστε για τι θα μιλήσουμε...να ξέρουμε τι θα πούμε !;Εσυ φωναζεις...αλλά ποιός σε ακούει!
Κατ' εμε, η συζήτηση αφορά τους λόγους δημιουργίας των Εκκλησιών και τις αιτίες που οι άνθρωποι -συχνά- ταυτίζουν την Εκκλησία με την πίστη.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
...ο παπάς της ενορίας της περιοχής μου έχει Zafira OPC.Όχι ρε πούστη μου
Τουλάχιστον, είναι γκρί;
-
Μπορώ να φανταστώ και τη διαφήμιση!
Ο Χριστός να μπαίνει στα Ιεροσόλυμα με ένα Zafira OPC να κοιτάει την κάμερα και λέει με νόημα
'H επιλογή μου!'Αντε Ηλία σου φεξε!!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Μπορώ να φανταστώ και τη διαφήμιση!
Ο Χριστός να μπαίνει στα Ιεροσόλυμα με ένα Zafira OPC να κοιτάει την κάμερα και λέει με νόημα
'H επιλογή μου!'Αντε Ηλία σου φεξε!!
Θα μπορούσε επίσης να λέει: 'Zafira! Η πιο ευθεία οδός για τον παράδεισο'
-
Krusenstern την πάτησες. Στις ευθείες δεν έχουμε κανένα μα κανένα πλόβρημα.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Krusenstern την πάτησες. Στις ευθείες δεν έχουμε κανένα μα κανένα πλόβρημα.Το ξέρω
-
Ασχετο: Η εκκλησια πληρωνει φορους? Εχουν κανει ποτε εκτιμηση της εκκλησιαστικης περιουσιας? Και αν ναι, γιατι δεν μοιραζει στους φτωχους τα μισα?
-
γιατι θα τα παιξουν στο στοιχημα και θα ξαναγινουν φτωχοι
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Krusenstern την πάτησες. Στις ευθείες δεν έχουμε κανένα μα κανένα πλόβρημα.
Το ξέρω
Οπότε, το πολύ - πολύ θα μπορούσε να λέει 'Ζαφίρα... Η στροφή προς τον Παράδεισο'.
Θα το πουλήσω σε 3 χρόνια, ακριβότερα απ' όσο το αγόρασα.ΥΓ
Κάνας μοντ να κάνει την παρατήρηση σ' αυτόν τον κρουσ...κάτι δεν υπάρχει; Είναι εκτός θέματος.
-
πριν 2000 χρονια γεννηθηκε ενας ανθρωπος που διδαξε μονο σωστα πραγματα και οι ανθρωποι στο συνεχεια τον εκμεταλλευτηκαν με τον χειροτερο τροπο.ειτε ορθοδοξοι,ειτε καθολικοι,ειτε προτεσταντες.
δεν πρεπει να εξισωνουμε αυτα που ειπε ο χριστος,του οποιου η υπαρξη ειναι αποδεδειγμενη βαση των αρχειων των ρωμαιων,
με τα λεγομενα της εκκλησιας.
η πιστη πολλες φορες βοηθαει στη ψυχολογια μας,μας κανει σε μια δυσκολη στιγμη να νοιωθουμε οτι δεν ειμαστε μονοι μας,ασχετα αν στην ουσια ειμαστε,και βοηθαει πολλες φορες στο να ανταπεξελθουμε καλυτερα σε δυσκολιες.
ουτε εγω πιστευω σε θαυματα,στο αγιο φως και τετοια παρομοια.
σιγουρα η εκκλησια πολλες φορες λειτουργει ως κερδοσκοπικη επιχειρηση,και μαλιστα με μεγαλη επιτυχια.εδω στο μεσαιωνα πουλουσε ο παπας συγχωροχαρτια για να παει ο αφελης πιστος στο παραδεισο.
ειμαι κατα του πιστευε και μη ερευνα.ειμαι κατα της εξομοληγησης.
αλλα ειναι εντελως κατακριτεο οι αθεοι να μιλουν με τετοιο φανατισμο και με τετοιους υβριστικους χαρακτηρισμους κατα της πιστης σε μια ανωτερη δυναμη.
ΑΛΛΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΙΣΤΗ. -
Πολυ στο χαβαλε το ριξαμε και αντε να ζωντανεψουμε λιγο.
Συγκεντρωτικα σχολια τωρα (για αρχη)
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Καποιος εγραψε οτι το 99% των χριστιανων εν Ελλαδι δεν ειναι φανατικοι, ειναι διακριτικοι κλπ Μερικοι εσπευσαν να συμφωνησουν (+1, +1 δεν ξερω που εφτασε το σκορ). Μετα ο Ισαακ εγραψε οτι οι εν Ελλαδι χριστιανοι που δεν ειναι καντιωτηδες, χριστοδουλοι, ανθιμοι κλπ ειναι σαφης μειοψηφια. Οι ιδιοι παλι εσπευσαν να συμφωνησουν
Αβυσσος!Κάποιος το 'πε, το ξανά 'πε, το ματαξανά 'πε... Τέτοιο κόλλημα, ειλικρινά, δεν το περίμενα!!
Κάποιοι βλέπουν την ουσία. Κάποιοι, ανίκανοι να την αντιμετωπίσουν, επικεντρώνουν στο γράμμα...Λυπαμαι οταν αναγκαζομαι να κανω παρατηρησεις επι λογικης, αλλα εδω εχουμε πληρη τσακωμο με καθε ειδους λογικη σκεψη. Η ουσια (που βλεπεις εσυ) ειναι οτι δικαιουμαστε σε μια καλοπιστη και καλοπροαιρετη να κανουμε ατελειωτες κωλοτουμπες και ακροβασιες μεταξυ χριστιανισμου γενικως, ορθοδοξιας, επισημης εκκλησιας (εκεινο το γηροκομειο το εκανε η θρησκεια αοριστως μηπως ;.), πιστης και θρησκειας αοριστως. Επιμενω στο ζητημα γιατι αν δεν τηρουνται οι βασικοι λογικοι κανονες μιας συζητησης τοτε η συζητηση ειναι ανουσια, περαν του οτι ειναι παραλληλοι μονολογοι και οχι συζητηση.
Επισης τσιτατα και συνθηματακια δεν βοηθανε. Επιχειρηματα θα ηταν πιο ευπροσδεκταkouk περιγραφονται στα πατερικα κειμενα, η αποδοχη των οποιων ειναι η ειδοποιος διαφορα του ορθοδοξου με τον προτεσταντη.
Γμτ θελω να γραψω κι αλλα αλλα πρεπει να φυγω
Οπως λέει κι ο Πέτρος, σε αναμετάδοση greo!
Τα μυστήρια αποτελούν μέρος της θρησκείας όπως την έφτιαξε η Εκκλησία.
Παράδειγμα. Τα Γνωστικά Ευαγγέλια δεν αποτελούν μέρος της επίσημης θρησκείας, όπως αυτή εκφράζεται από την Εκκλησία.Γι' αυτό λεω και ξαναλέω. Αλλο θρησκεία, άλλο Εκκλησία.
Η πρώτη είναι φιλοσοφική αναζήτηση και ανάγκη του ανθρώπου.
Η δεύτερη είναι η προσπάθεια χειραγώγησης μέσω της ανάγκης αυτής του ανθρώπου.Μήλα κι αχλάδια δηλαδή. Μην τα μπλέκουμε!
Τιποτε δεν μπλεκουμε. Ολο αυτο το πλαισιο που περιγραφεις ονομαζεται 'Ορθοδοξια'. Το θεμα αυτο ξεκινησε ως κριτικη στις πρακτικες της Ορθοδοξης εκκλησιας απο τον Krusenstern και η κουβεντα γινοταν πανω στους Ελληνες θρησκευομενους οι οποιοι ειναι (οσοι τελος παντων ειναι) Χριστιανοι Ορθοδοξοι. Το μπλεξιμο αρχισε οταν οι ιδιοι οι αυτοπροσδιορισμενοι ως ορθοδοξοι αρχισαν να μιλανε οτι αλλο πιστη, αλλο θρησκεια και αλλο εκκλησια, γιατι προφανως ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ειναι ευχαριστημενοι. Θα το πω ομως για πολλοστη φορα οτι συμφωνα με την ορθοδοξη ελληνικη εκκλησια πιστη, θρησκεια και εκκλησια ειναι αλληλλενδετα και αδιαιρετα. Οσοι δεν το δεχονται ας ξερουν οτι υπαρχει συγκεκριμενη λεξη που τους περιγραφει (απο την εκκλησια): Αιρετικοι.
Ωπα!
Αυτό που λες είναι -φυσικά- σωστό. Τα δόγματα φτιάχτηκαν -πιο σωστά, έγιναν αποδεκτά- απο την Εκκλησία.
Παράδειγμα.
Να σου πω τι ΔΕ σε κανει; Χριστιανο Ορθοδοξο! Εισαι οπως και εγω ΧΟ στην ταυτοτητα και ακολουθεις το φολκλορ γιατι το θεωρεις αναποσπαστο κομματι της νεοελληνικης παραδοσης, αλλα ορθοδοξος δεν εισαι με τιποτα
Τελος παντων για να υπαρξει συζητηση παντως θα πρεπει να τεθουν βασεις σε αυτην. Και κατ'επεκταση να επικρατησει λογικη. Οπως:
- Οι συζητωντες αισθανονται ή οχι ορθοδοξοι. Αν ναι, αντιλαμβανονται την ενοια του πραγματος;
- Δεχομαστε ή οχι οτι στην Ελλαδα οταν λεμε θρησκεια των Ελληνων δεν αναφερομαστε γενικα σε καποια θρησκεια (Καθολικοι, βουδιστες, σιντοϊστες, σαϊεντολογοι, αντβεντιστες της 7ης μερας), αλλα στην Ορθοδοξια;
- Η συζητηση γινεται σε ιδεατα ή σε πραγματικα πλαισια;
-
Κάτσε βρε greo, Γιατι θα με τρελάνεις!
Η Ορθοδοξία είναι μια πίστη. Σωστά? Που πρεσβεύει μια συγκεκριμένη κοινωνική κατεύθυνση και μια άποψη σχετικά με το τι συμβαίνει μετά θάνατον.
Υπάρχουν πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αρα καμία από αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί η μοναδική κλπ κλπ. Σωστά?
Εγω λοιπόν, οταν λέω οτι είμαι ΧΟ, αναφέρομαι σε αυτά που πρεσβεύει αυτή η θεωρία και -φυσικά- στο κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει.
Νομίζω οτι το λάθος στον συλλογισμό σου είναι η ταύτιση του θρησκόληπτου ΧΟ με τον πολίτη ΧΟ. Ο ένας ακολουθεί το 'πίστευε και μη ερεύνα' και ο άλλος το 'ερευνάτε τας Γραφάς'.
Η συζήτηση γίνεται σε πραγματικά πλαίσια.
Περί εκκλησίας