-
-
Αν και δεν ειμαι 'μυστης' αλλα οπαδος του καλου Ιταλικου καφε, βλεπω παντα κατι ενδιαφερον στο topic, οποτε ειπα να συμμετεχω με την αποψη μου.
Καταρχην να σας ενημερωσω οτι εζησα 3 χρονια στην Ιταλια και κανοντας πολυ παρεα με Ιταλους συναδελφους, εμαθα απο την 'πηγη' ορισμενα πραγματα και τεχνικες.
Παραθετω λοιπον τις γνωσεις μου, για οσους δεν εχουν να διαθεσουν 100 εως και 500 ευρω για καλες μηχανες του espresso, αλλα διαθετουν καφετιερες που μπαινουν στο γκαζι η σε ηλεκτρικο ματι, αυτες που καποιοι εχουν αναφερει στο topic ως 'μπρικια':
Την καφετιερα τη γεμιζεις με νερο μεχρι ακριβως το σημειο πριν τη βαλβιδα εξαερωσης.
Το φιλτρο το γεμιζεις με καφε και αφου τον πιεσεις, συμπληρωνεις μεχρι να γινει 'βουναλακι' καφε.
Τοτε βιδωνεις το ανω μερος της μηχανης, ωστε να 'στομωσει' και σφιγγεις οσο μπορεις δυνατοτερα, ωστε να εναι αεροστεγες το κλεισιμο.
Σε ενα αλλο μικρο σιδερενιο σκευος (πχ.μπρικι σαν αυτο που φτιαχνουμε τον ελληνικο καφε) βαζεις ζαχαρη, τοσες κοφτες κουταλιες με μικρο κουταλακι (αλλα και αναλογα το γουστο για γλύκα του καφε), οσες τα 'σφηνακια' που βγαζει η μηχανη (Συνιστωνται οι μικρες καφετιερες, αυτες που βγαζουν 2-4 μεριδες, αναλογα πως θεωρεις οτι 'χορταινεις' ).
Παρακολουθωντας το βρασιμο του καφε , εχουμε το νου μας μολις εμφανιστουν οι πρωτες 5-10 σταγονες του καφε, οι οποιες ειναι πολυ πυκνες, σχεδον κολλωδους μορφης.
Αυτες τις ριχνουμε στο σιδερενιο μικροσκευος που βαλαμε τη ζαχαρη, και τις χρησιμοποιουμε για να χτυπησουμε τη ζαχαρη, οπως κανουμε στο ζεστο νες καφε, μεχρι το μειγμα να γινει 'ξανθο'. Προσοχη ωστε η ποσοτητα του καφε να δεσει με τη ζαχαρη και να μη γινει νερουλο το μιγμα, οποτε δεν θα χτυπηθει καλα.
Στο μεταξυ, η καφετιερα εχει τελειωσει την αποσταξη του καφε, οποτε τον ριχνουμε στο μιγμα με τη ζαχαρη και ανακατευοντας σιγα σιγα, δημιουργουμε ενα υπεροχο καιμακι.
Καλη επιτυχια.
ΥΓ: Για οσους δεν βαζουν καθολου ζαχαρη, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να βοηθησω...
Παρατηρηση:
Οι Ιταλοι στο σπιτι τους, χρησιμοποιουν συνηθως τα 'μπρικια-καφετιερες', ενω προτιμανε κυριως καφεδες LAVAZZA και KIMBO, χωρις να αποκλειονται και οι αλλλες μαρκες (πχ SEGAFREDO - HAG - PORTIOLI - ILLY - DANESI...). -
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά για την παρασκευή εσπρέσσο με το μπρικάκι.
Πίνω τον καφέ χωρίς ζάχαρη και γλυτώνω το χτύπημα της ζάχαρης. Τα 'μυστικά' σχετικά με τη ζάχαρη δεν τα ήξερα, θα ενημερώσω φίλους που φτιάχνουν καφέ στο μπρικάκι και βάζουν και ζάχαρη.
Ένα χρήσιμο εξάρτημα/αξεσουάρ είναι ένα 'καπελάκι' που το βάζεις εκεί που βγαίνει ο καφές, οι οποίες συγκρατούν τον καφέ που μερικές φορές αναβλύζει με δύναμη ώστε να αποφεύγεται το πέταγμά του.
Έχει σημασία το πόσο 'δυνατό' είναι το μάτι της κουζίνας ή η φλόγα στο γκαζάκι? Τον φτιάχνω συνήθως σε γκαζάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σχεδόν αποκλειστικά καφέ Lavazza χρησιμοποιώ.
Jacob
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά για την παρασκευή εσπρέσσο με το μπρικάκι.......εχει σημασία το πόσο 'δυνατό' είναι το μάτι της κουζίνας ή η φλόγα στο γκαζάκι? Τον φτιάχνω συνήθως σε γκαζάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σχεδόν αποκλειστικά καφέ Lavazza χρησιμοποιώ.
Jacob
Aν εννοεις 'καπελάκι' το πτυσσομενο καπακι της καφετιερας, αυτο εννοειται οτι πρεπει να ειναι κλειστο. Αλλωστε ο καφες ξεκιναει να αναβλυζει μετα απο τουλαχιστον 3 λεπτα (συνηθως σε 4 λεπτα) απο τη στιγμη που μπαινει στη φωτια. Κατι αλλο σε 'καπελακι' δεν εχω υποψη μου..
Το ματι της κουζινας πρεπει να ειναι στο Max, γιατι η θερμοκρασια διαχεεται πιο αργα.
Η φλόγα στο γκαζάκι πρεπει να ειναι μετρια.
Παντως χωρις χτυπημα ζαχαρης, εστω και μιας κουταλιας, ειναι πολυ δυσκολο να εχεις καιμακι απο αυτα τα 'μπρικια'.
Να τονισω οτι παρασκευη καφε λιγοτερο απο πληρη δοση σε νερο και καφε (οσο χωραει η καφετιερα), δεν δινει επιθυμητα αποτελεσματα σε πυκνοτητα, οποτε φτιαχνεις ολο το 'χαρμανι' και ....οποιον παρει ο χαρος (αφου η ποσοτητα ειναι μεγαλη αν προκειται να τον πιεις μονος) ή τον κρατας για να τον πιεις το πολυ μια ωρα αργοτερα κανοντας καπουτσινο (ξαναζεσταινοντας τον ελαφρα) , αφου δεν θα γινει ιδιαιτερα αντιληπτη η αλλοιωση του αρωματος του καφε μεσα στο γαλα.
Συμβουλη για αφρογαλα σε καπουτσινο (χωρις μηχανη):
Χτυπατε με μιξερακι χειρος αραιωμενο γαλα εβαπορε με νερο (3 γαλα -1 νερο), κρυα απο το ψυγειο και τα δυο, για 1+ λεπτο.
Μολις αρχισει να φουσκωνει και να 'δενει' το βαζετε σε φουρνο μικροκυματων στη μεσαια σκαλα για 20-30 δευτερολεπτα. ( Δεν ενδυκνειται να ζεσταθει σε μπρικι στο γκαζακι-ηλ ματι, γιατι ειναι πολυ πιθανο να κολλησει στον πατο και να καει...). Προσοχη το σκευος να ειναι καταλληλο για φουρνο μικροκυματων και η ποσοτητα να εχει αρκετο περιθωριο να 'φουσκωσει', ωστε να μη χυθει και ταλαιπωρειστε με καθαρισματα . Καλο ειναι να παρακολουθειτε τη διαδικασια 'φουσκωματος' την πρωτη φορα, ωστε να αποφυγετε τα 'ατυχηματα'.
ΥΓ: Ειναι 'πικρα' να ξερεις οτι η 4τραδα (4Χ250gr) ο καφες ΚΙΜΒΟ-LAVAZZA κλπ,ακομα και πριν τα Xριστουγεννα, πωλουνται στα Ιταλικα Hyper- Supermercati (σε ολες τις μεγαλες αλυσιδες) σε προσφορα 4-5 ευρω, δηλ. λιγο ακριβοτερα απο οσο κανει εδω ο ενας 250gr.
Την ιδια προσφορα την βρηκα και στη Γαλλια τον Οκτωβριο, στην ιδια αλυσιδα ....
Φαινεται οτι η Ιταλια παραγει καφε..!! (βεβαια ειναι και η μεγαλη καταναλωση, αλλα... ) -
Μηπως λεω ,με ενα σωστο μηχανακι θα μπορουσαμε να αποφυγουμε ολες αυτες τις χρονοβορες διαδικασιες που δεν ειναι κ τοσο αποτελεσματικες Οσο για το lavazza γουστα ειναι αυτα
Αν θελεις ζαχαρη στον εσπρεσσο βαζεις μια υποψια στο φλυτζανι χωρις να το ανακατεψεις κ στο τελειωμα γλυκαινεσαι . -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Μηπως λεω ,με ενα σωστο μηχανακι θα μπορουσαμε να αποφυγουμε ολες αυτες τις χρονοβορες διαδικασιες που δεν ειναι κ τοσο αποτελεσματικες ..... .Σαφως το 'μηχανακι' ειναι ξεκουραστο και αποδιδει.
Το post μου αφορα οσους πινουν εσπρεσσο και καπουτσινο, αλλα δεν 'τρελλαινονται' και δεν επιθυμουν να δωσουν 100+ ευρω για μηχανακι, αφου τα 'μπρικια' κανουν 7 εως 20 ευρω .
Επειτα, μερικες διαδικασιες ειναι και αυτες μερος απο το μερακι για καφε 'απο τα χερακια σου'.
Αν βαριεσαι τη διαδικασια, τοτε μαθε την παρεα σου να στον φτιαχνει.... (χωρις ειρωνια). -
Της διαδικασιας ειμαι κ εγω αλλα να εχει κ καποιο αποτελεσμα
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Άλλοι τρομπάρουν ας πούμε:
http://www.handpresso.com/index.htmlέστω ότι έχεις μαζί σου στην εκδρομή μερίδες εσπρέσσο. το ζεστό νερό πού θα το βρεις? θ'ανάψεις φωτιά? ή με το τρομπάρισμα ζεσταίνει μέσω της τριβής το νερό?
-
Δες το βιντεάκι. Το έχεις στο θερμός. Πλάκα έχει πάντως (και 99€ - 169€ με θερμός ).
-
πρέπει να ναι πολύ τρόμπας αυτός που θα το πάρει
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
πρέπει να ναι πολύ τρόμπας αυτός που θα το πάρειΤι λετε ρε παιδια? Ισα ισα που σημαινει οτι ο ανθρωπος ειναι ¨μερακλης'...
Παντως ψοφατε για πλακιτσες, που σημαινει οτι θα ζησετε πολλα χρονια (εκτος αν καπνιζετε πινοντας και καφε......) -
Καλό μήνα.
Όταν λέω 'καπελάκι', δεν εννοώ το πτυσσόμενο καπάκι που έχει το μπρικάκι. Είναι απλά ένα καπελάκι αλουμινένιο με πολλές μικρές τρύπες που τοποθετείται επάνω από το 'συντριβάνι' από το οποίο αναβλύζει ο καφές. Ο στόχος του είναι κυρίως να 'απορροφάει' τη δύναμη με την οποία εκτοξεύεται ο καφές. Ως αποτέλεσμα, ο καφές δεν πετάγεται, ακόμη κι αν είναι ανοιχτό το πτυσσόμενο καπάκι. Επίσης φτιάχνει και λίγο καιμάκι.
Jacob
-
καλημέρα σε όλους να γράψω κι εγώ την εμπειρία μου σχετικά με τον espresso σε μπρικακι αφού έκανα κι εγώ στην ιταλία .... Οι ιταλοί δεν πλενουνε πότε το μπρικι με σαπούνια και άλλες μ....
Το ξεπλενουν μόνο με νερό και έτσι με τον καιρό αποκτάει μια κρουστα που κάνει τον καφέ καλύτερο. -
Ο χρήστης leftgalan έγραψε:
καλημέρα σε όλους να γράψω κι εγώ την εμπειρία μου σχετικά με τον espresso σε μπρικακι αφού έκανα κι εγώ στην ιταλία .... Οι ιταλοί δεν πλενουνε πότε το μπρικι με σαπούνια και άλλες μ....
Το ξεπλενουν μόνο με νερό και έτσι με τον καιρό αποκτάει μια κρουστα που κάνει τον καφέ καλύτερο.αν η κρούστα έχει τέτοιες αποχρώσεις τότε υπάρχει πρόβλημα

-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Το ξεπλενουν μόνο με νερό και έτσι με τον καιρό αποκτάει μια κρουστα που κάνει τον καφέ καλύτερο.αν η κρούστα έχει τέτοιες αποχρώσεις τότε υπάρχει πρόβλημα

-
Ναί, οι ιταλοί (τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζω εγώ) το μπρικάκι το ξεπλένουν πολύ καλά με νερό, αποφεύγοντας σαπούνια κλπ. Το επιχείρημα με την κρούστα που κάνει τον καφέ καλύτερο μου το έχουν πει πολλές φορές.
Πάντως γιατί ο εσπρέσσο στην ιταλία έχει καλύτερη γεύση από την Ελλάδα? Μάλλον επειδή και χειρότερος να είναι, μόνο και μόνο η ευχαρίστηση και η καλύτερη διάθεση που συνήθως έχεις επειδή είσαι στην Ιταλία σου κάνει να φαίνεται πολύ γευστικός.
Jacob
-
πώς διαπιστώνουμε ότι η καφετιέρα μας 'καίει' τον καφέ ? και πώς ορίζεται ο 'καμμένος' καφές?
-
Εχει ασχημη μυρωδια κ απαισια γευση .
-
Οι ηλεκτρικές καφετιέρες δεν 'καίνε' τον καφέ. Μπορεί να βγαίνει πηχτός, πολύ πικρός (λόγω πολύ ψιλού κοψίματος, αδυναμίας της καφετιέρας να περάσει το νερό από το πατημένο/υπερβολικά ψιλοκομμένο χαρμάνι, παραψημένου χαρμανιού) αλλά όχι καμένος (δεν μπορώ να φανταστώ πως θα 'καεί' καφές από καυτό νερό). Από την άλλη, τα μπρικάκια espresso τον τσουρουφλίζουν εκ κατασκευής.
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)