-
Ο χριστιανισμός πάντως,ίσως με τήν σημερινή του χαλαρώτητα,είναι η μόνη θρησκεία τής οποίας οι χώρες που τήν ασπάζονται έχουνε βγεί απο τόν σκοταδισμό του μεσαίωνα (άν εξαιρεσουμε τήν Ελλάδα φυσικά )
Η μόνη θρησκεία η οποία γνώρισε τήν Διαφώτιση
οποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει καί διαφορετικά φυσικά
Το παρόν θέμα προέρχεται από διάσπαση του Περί ιστορικής υπόστασης του Ιησού Χριστού
(Moderator nass)
-
Ο χριστιανισμός πάντως,ίσως με τήν σημερινή του χαλαρώτητα,είναι η μόνη θρησκεία τής οποίας οι χώρες που τήν ασπάζονται έχουνε βγεί απο τόν σκοταδισμό του μεσαίωνα (άν εξαιρεσουμε τήν Ελλάδα φυσικά )
Το παρόν θέμα προέρχεται από διάσπαση του Περί ιστορικής υπόστασης του Ιησού Χριστού
(Moderator nass)
-
(Moderator nass)
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ο χριστιανισμός πάντως,ίσως με τήν σημερινή του χαλαρώτητα,είναι η μόνη θρησκεία τής οποίας οι χώρες που τήν ασπάζονται έχουνε βγεί απο τόν σκοταδισμό του μεσαίωνα (άν εξαιρεσουμε τήν Ελλάδα φυσικά )Η μόνη θρησκεία η οποία γνώρισε τήν Διαφώτιση
+1.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ο χριστιανισμός πάντως,ίσως με τήν σημερινή του χαλαρώτητα,είναι η μόνη θρησκεία τής οποίας οι χώρες που τήν ασπάζονται έχουνε βγεί απο τόν σκοταδισμό του μεσαίωνα (άν εξαιρεσουμε τήν Ελλάδα φυσικά )Η μόνη θρησκεία η οποία γνώρισε τήν Διαφώτιση
Βασει ποιων στοιχειων θεωρεις οτι οι χωρες της Απω Ανατολης ζουνε σε μεσαιωνα;
-
'Η μόνη επαφή της Ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα τα τελευταία εκατό χρόνια ήσαν οι αφορισμοί του Ροίδη,του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη'
Νίκος Δήμου(Συγγραφέας/Δημοσιογράφος) -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αυτό που θέλω να πώ σεβαστέ γεροξεκούτη μου ( ),είναι ότι η επιστήμη άνθισε (η σύγχρονη δυναμική επιστήμη εννοώ-μή μου πείς για αρχαία χρόνια κ.λ.π.) σέ 'δυτικές' χώρες που θρησκεία τους είχαν τόν χριστιανισμό.
Η ίδια η θρησκεία ΔΕΝ έχει καμία ανάμειξη σε αυτό το γεγονός.Η απουσία τής έχει (αγαπητέ μου Ηληλία )
Ο σύγχρονος τεχνολογικός καί προηγμένος κόσμος,είναι λόγω του δυτικού τρόπου σκέψης
κάνω κάποιο λάθος;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αυτό που θέλω να πώ σεβαστέ γεροξεκούτη μου ( ),είναι ότι η επιστήμη άνθισε (η σύγχρονη δυναμική επιστήμη εννοώ-μή μου πείς για αρχαία χρόνια κ.λ.π.) σέ 'δυτικές' χώρες που θρησκεία τους είχαν τόν χριστιανισμό.
Η ίδια η θρησκεία ΔΕΝ έχει καμία ανάμειξη σε αυτό το γεγονός.Η απουσία τής έχει (αγαπητέ μου Ηληλία )
Ο σύγχρονος τεχνολογικός καί προηγμένος κόσμος,είναι λόγω του δυτικού τρόπου σκέψης
κάνω κάποιο λάθος;
Και αυτο που θελω εγω να πω αγαπητε κυνηγε ειναι οτι στην προσπαθεια μας να 'κατακρινουμε' τον μουσουλμανικο τροπο σκεψης, υποτιμουμε διαρκως την επιστημη, τεχνολογια και πρόοδο της Απω Ανατολης. Η οποια εχει ενα τεραστιο παρελθον αλλα και σημερα πραγματοποιει τεραστια αλματα, ισως ακριβως επειδη ισχυουν αυτα που λες παρακατω.
Το τι σημαινει δυτικος τροπος σκεψης, ειναι ενα πολυ 'φλου' ζητημα, οπως επισης και το ποσο τον ακολουθουν ή οχι οι Γιαπωνεζοι και Κινεζοι ή παλιοτερα οι Σοβιετικοι.
Επειδή το θέμα αφορά...την ύπαρξη ή όχι του Ιησού....τι λέτε?!
Το Ευαγγέλιο αυτό που μιλάει πάλι για τον Ιησού προσθέτει στην επιχειρηματολογία για την ύπαρξη?
Εγω πιστεύω, ναι!
Αυτό που δεν καταλαβαίνω ακόμα είναι πως άφησε η Εκκλησία να βγει κάτι τέτοιο που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα (για εκείνη)!
Mονος σου ρωτας, μονος σου απαντας
Γιατι ακριβως, ως μεμονομενη πηγη ειναι ευκολο να αντικρουστουν οι ισχυρισμοι της.
Η βασικη της χρησιμοτητα ειναι να βαλει ενα ακομη λιθαρακι στο 'οικοδομημα' (ο θεος τους να το κανει) που ονομαζεται 'Ιστορικη πιστοποιηση της ΚΔ' και σαν τετοιο δημοσιευτηκε -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
... Αυτό που θέλω να πώ σεβαστέ γεροξεκούτη μου ( ),είναι ότι η επιστήμη άνθισε (η σύγχρονη δυναμική επιστήμη εννοώ-μή μου πείς για αρχαία χρόνια κ.λ.π.) σέ 'δυτικές' χώρες που θρησκεία τους είχαν τόν χριστιανισμό.Η ίδια η θρησκεία ΔΕΝ έχει καμία ανάμειξη σε αυτό το γεγονός.Η απουσία τής έχει (αγαπητέ μου Ηληλία )
Συμφωνούμε!
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Και αυτο που θελω εγω να πω αγαπητε κυνηγε ειναι οτι στην προσπαθεια μας να 'κατακρινουμε' τον μουσουλμανικο τροπο σκεψης, υποτιμουμε διαρκως την επιστημη, τεχνολογια και πρόοδο της Απω Ανατολης. Η οποια εχει ενα τεραστιο παρελθον αλλα και σημερα πραγματοποιει τεραστια αλματα, ισως ακριβως επειδη ισχυουν αυτα που λες παρακατω.Το τι σημαινει δυτικος τροπος σκεψης, ειναι ενα πολυ 'φλου' ζητημα, οπως επισης και το ποσο τον ακολουθουν ή οχι οι Γιαπωνεζοι και Κινεζοι ή παλιοτερα οι Σοβιετικοι.
Δυτικός τρόπος σκέψης,είναι ο τρόπος σκέψης που βασίστηκε στήν πολυφωνία τών επιστημόνων καί στίς επιστήμες που δέν επιδέχονται δογμάτων αλλά κυριαρχούνται απο τήν αμφισβήτηση
Ο μουσουλμανικός τρόπος σκέψης πάνω στίς θετικές επιστήμες μου είναι όντως άγνωστη λέξη αυτή τη στιγμή.
Εναν αφγανό νομπελίστα φυσικό θυμάμαι όλον καί όλον,καί άν δέν κάνω λάθος η εργασία του που τιμήθηκε με το νόμπελ,έγινε στόν δυτικό κόσμοΑντε,δώσε πληροφορίες.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Συμφωνούμε!
ΣΦΥΡΑ ΤΟ ΡΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗΗΗΗ!!!!!
-
HUNTER δε διαφωνω σε κατι συγκεκριμενο. Απλα εχουμε ολοι μπει στην εβραιο-χριστιανικη λογικη του διπολου, ξεχνοντας μονιμως οτι Γιαπωνεζοι και Κινεζοι δεν υπεστησαν ουτε διαφωτισμο ουτε διασκοτισμο και παρηγαγαν τονους επιστημης και τεχνολογίας ανα τους αιωνες. Δηλαδη δεν υπαρχει καποια συνδεση ουτε θετικη ουτε αρνητικη μεταξυ επιστημης, τεχνολογιας και προόδου με τον χριστιανισμο.
Α! θα το ξεχνουσα: Ποσο επιτρεπεται η αμφισβητηση και η ελευθερη σκεψη απο τη χουντα της πολιτικης ορθοτητας που εχει επιβαλλει ο συγχρονος δυτικος τροπος σκεψης, ειναι υπο (τεραστια) συζητηση.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Α! θα το ξεχνουσα: Ποσο επιτρεπεται η αμφισβητηση και η ελευθερη σκεψη απο τη χουντα της πολιτικης ορθοτητας που εχει επιβαλλει ο συγχρονος δυτικος τροπος σκεψης, ειναι υπο (τεραστια) συζητηση.Eίσαι φτιαγμένος (μην το πάρεις προσωπικά, γενικώς μιλάω), να σκέφτεσαι ελεύθερα.
Η ελευθερία βούλησης δεν καταπιέζεται από καμία χούντα, από κανένα πολιτικό ή ιδεολογικό καθεστώς.
Δεν ξέρω ποια ακριβώς έννοια δίνεις στο ρήμα 'επιτρέπεται', αλλά η ελευθερία λόγου είναι καταχυρωμένη σε μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Μπορείς να βγεις τώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης και να φωνάξεις (τυχαίο το παράδειγμα): δεν σας αντέχω ρε χριστιανοί, ου να μου χαθείτε!
Δεν θα σε πειράξει κανείς, στο εγγυώμαι. Εκτός αν περνάει από 'κει καμιά Λουκά, αλλά αυτή δεν αντιπροσωπεύει καμία ορθότητα!Και μία διευκρίνηση για την ορθότητα:
Άλλο πολιτική και άλλο επιστημονική.
Άλλο καθεστωτική και άλλο ορθότητα λόγου και σκέψης.Η πολιτική ορθότητα είναι ένα κατασκεύασμα πολιτικής υφής.
Η ορθότητα του λόγου είναι μία εγγενής ανάγκη στην αναζήτηση της (όποιας) αλήθειας.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ο μουσουλμανικός τρόπος σκέψης πάνω στίς θετικές επιστήμες μου είναι όντως άγνωστη λέξη αυτή τη στιγμή.H αλγεβρα είνα αραβική λέξη. Οι Αραβες είναι που διατήρησαν αναμένη τη φλόγα της επιστήμης (μαθηματικά, αστρονομία κα.) μεταξύ 7ου και 11ου αιώνα (την εποχή που στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο Μεσαίωνας)
Οσο για τους Κινέζους, τι να πρωτοπούμε: πυξίδα, πυρίτιδα (δεν είναι ενδεικτικό που οι Δυτικοί τη χρησιμοποίησαν πρώτοι απ΄ όλους αλλά και πρωτίστως για όπλα ?), αστρονομία, ιατρική (ακόμα και σήμερα επιζούν οι πρακτικές τους), γεωγραφία (δεν θυμάμαι πως έλεγαν τον Κινέζο ναύαρχο που, κατόπιν διαταγής του αυτοκράτορα, έφτασε μέχρι την Αραβία και την Αφρική γύρω στο 800 (?)).
Απλά έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το Δυτικό πολιτισμό ως το κέντρο του κόσμου (πόσο δε μάλλον που η Ελλάδα είναι η απαρχή του πολιτισμού αυτού)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ο μουσουλμανικός τρόπος σκέψης πάνω στίς θετικές επιστήμες μου είναι όντως άγνωστη λέξη αυτή τη στιγμή.
H αλγεβρα είνα αραβική λέξη. Οι Αραβες είναι που διατήρησαν αναμένη τη φλόγα της επιστήμης (μαθηματικά, αστρονομία κα.) μεταξύ 7ου και 11ου αιώνα (την εποχή που στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο Μεσαίωνας)
Οσο για τους Κινέζους, τι να πρωτοπούμε: πυξίδα, πυρίτιδα (δεν είναι ενδεικτικό που οι Δυτικοί τη χρησιμοποίησαν πρώτοι απ΄ όλους αλλά και πρωτίστως για όπλα ?), αστρονομία, ιατρική (ακόμα και σήμερα επιζούν οι πρακτικές τους), γεωγραφία (δεν θυμάμαι πως έλεγαν τον Κινέζο ναύαρχο που, κατόπιν διαταγής του αυτοκράτορα, έφτασε μέχρι την Αραβία και την Αφρική γύρω στο 800 (?)).
Απλά έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το Δυτικό πολιτισμό ως το κέντρο του κόσμου (πόσο δε μάλλον που η Ελλάδα είναι η απαρχή του πολιτισμού αυτού)
κάπου λίγο παραπάνω ξεχωρίζω ότι εννοώ για τήν σύγχρονη επιστήμη,αυτήν που ξεκίνησε από τόν 18ο αιώνα καί συνεχίζεται μέχρι σήμερα ασταμάτητα,καί που σε αυτήν στηρίζουμε τον 'προηγμένο' μας πολιτισμό.
Αυτής τής μορφής η πρόοδος,νομίζω ότι οφείλεται στήν αποδέσμευση του ανθρώπινου πνεύματος απο δοξασίες καί θρησκείες που το κρατούσαν στο σκοτάδι με τον φόβο του θεού (του ιερατείου περισσότερο)
Αυτή η περίοδος έχει τερματιστεί στίς μουσουλμανικές χώρες
Οι Αραβες (που έχουν εξαιρετικό πολιτισμό καί τούς παραδέχομαι φυσικά) έχουν επιδείξει κάτι περισσότερο στόν σύγχρονο πολιτισμό απο ότι οι αρχαίοι Ελληνες;
Τίποτα παραπάνω νομίζω εγώ.
Οπως οι μέν έτσι και οι δέ,δώσανε κάποτε τα φώτα τους.
κάποτε όμως.
Τζίφος σήμεραΤα τελευταία 250 χρόνια,επιστήμη παράγουν οι 'δυτικές' χώρες σχεδόν μόνες τους.
Η Ιαπωνία νομίζω ότι δέν ανήκει στόν χώρο τών κρατών που οι πολίτες τους ζούν κάτω απο φόβο θεού,είναι δυτική χώρα μέ τα όλα της -
Ο χρήστης nass έγραψε:
H αλγεβρα είνα αραβική λέξη. Οι Αραβες είναι που διατήρησαν αναμένη τη φλόγα της επιστήμης (μαθηματικά, αστρονομία κα.) μεταξύ 7ου και 11ου αιώνα (την εποχή που στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο Μεσαίωνας)
Στη Δυτική Ευρώπη. Το Βυζάντιο δεν γνώρισε τον Μεσαίωνα, όσο κι αν οι Ευρωπαίοι δεν εννοούν να το καταλάβουν (γιατί δεν τους συμφέρει).
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στη Δυτική Ευρώπη. Το Βυζάντιο δεν γνώρισε τον Μεσαίωνα, όσο κι αν οι Ευρωπαίοι δεν εννοούν να το καταλάβουν (γιατί δεν τους συμφέρει).
Ε πως να γνωρισει μεσαιωνα,αφου αυτοι τον εφεραν.
Ας ειναι καλα οι Γαλλοι.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Οι Αραβες (που έχουν εξαιρετικό πολιτισμό καί τούς παραδέχομαι φυσικά) έχουν επιδείξει κάτι περισσότερο στόν σύγχρονο πολιτισμό απο ότι οι αρχαίοι Ελληνες;
Τίποτα παραπάνω νομίζω εγώ.
Οπως οι μέν έτσι και οι δέ,δώσανε κάποτε τα φώτα τους.
κάποτε όμως.
Τζίφος σήμεραΤα τελευταία 250 χρόνια,επιστήμη παράγουν οι 'δυτικές' χώρες σχεδόν μόνες τους.
Η Ιαπωνία νομίζω ότι δέν ανήκει στόν χώρο τών κρατών που οι πολίτες τους ζούν κάτω απο φόβο θεού,είναι δυτική χώρα μέ τα όλα τηςΟ Ελληνικος πολιτισμος ήταν δέκτης και 'βελτιωτης' των αραβικων επιτευγμάτων,με ενδιαμεσο σταθμο την Κυπρο.Ειναι σαφες οτι ειμασταν πισω,και μπορω να πω οτι, με μια δοση υπερβολης, σχεδον και σημερα ειμαστε Μπροστα στο Ιραν με την πυρηνικη τεχνολογια,τον απυθμενο κινηματογραφο κτλ,δεν νομιζω οτι φανταζουμε ως κατι ανωτερο.
Ειδικα για την χωρα μας δεν σχολιαζω καν,ειμαστε οι ουραγοι ολης της Ευρωπης,μονο την Αφρικη βαζουμε απο κατω,και φυσικα οχι χωρες οπως την Ν.Αφρικη.Η Ιαπωνια εχει αλλο τροπο ζωης και θεωρησης των πραγματων, εχει υιοθετησει τον δυτικο τροπο ζωης τον οποιο ομως παραλληλα εχει επηρρεασει,φανταστειτε την ζωη χωρις Sony,Honda,Mitsui,Mitsubishi κτλ
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Ε πως να γνωρισει μεσαιωνα,αφου αυτοι τον εφεραν.Ας ειναι καλα οι Γαλλοι.
Μα τόση βεβαιότητα πια.... Τόση απολυτότητα...
Τον καιρό που στη Δ. Ευρώπη μαστίζονταν από την πείνα, από αρρώστιες και από τοπικούς φεουδάρχες, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέπτυσσαν πολιτισμό και έχτιζαν μεγαλοπρεπείς πόλεις.
Ό,τι σου έμαθαν κάποιοι, αυτά παπαγαλίζεις άκριτα. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ε πως να γνωρισει μεσαιωνα,αφου αυτοι τον εφεραν.
Ας ειναι καλα οι Γαλλοι.
Μα τόση βεβαιότητα πια.... Τόση απολυτότητα...
Τον καιρό που στη Δ. Ευρώπη μαστίζονταν από την πείνα, από αρρώστιες και από τοπικούς φεουδάρχες, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέπτυσσαν πολιτισμό και έχτιζαν μεγαλοπρεπείς πόλεις.
Ό,τι σου έμαθαν κάποιοι, αυτά παπαγαλίζεις άκριτα.Καθεστωτα οπως η ιερα εξεταση σε ποια ηπειρο γινοτανε και απο ποιο καθεστως?
Το αν ειχαν να φανε η οχι ηταν δικο τους προβλημα
Ααα,πες μου επισης τον πολιτισμο που διδαχθηκε η ανθρωποτητα απ το βυζαντιο.
Πολιτισμοί, πρόοδος & επιστήμη [Διάσπαση]