-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Οι Έλληνες πριν από 187 χρόνια ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων για πολύ λιγότερα...
Καλά τώρα κατάλαβες ότι έκαναν μαλακία ?
Έχω καιρό που το υποψιάζομαι, πλεον μάλλον έχω πειστεί.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Οι Έλληνες πριν από 187 χρόνια ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων για πολύ λιγότερα...
Καλά τώρα κατάλαβες ότι έκαναν μαλακία ?
Έχω καιρό που το υποψιάζομαι, πλεον μάλλον έχω πειστεί.
και την ξανακάναμε το '40, με τους Γερμανούς.
Αν δεν την ξανακάναμε, τώρα δε θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε εισαγωγές αυτοκινήτων από γερμανία και θα τρέχαμε στην ελλαδίτσα με ανλίμιτιντ...
-
και θα δούλευαν όλα ρολόϊ και θα είμασταν no.1 σε τουρισμό
-
Μήπως να τους ρωτήσω τώρα που είμαι εδώ, αν θέλουν να ξαναπεράσουν μιά βολτούλα από τη χώρα μας?
-
Ας καταθέσω κι εγώ μία εμπειρία-απόδειξη σπατάλης του χρήματος του ελληνικού κράτους. Μεγάλη ελληνική κρατική βιομηχανία* προσπαθεί από το 1999 να εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με (σχεδόν) παταγώδη αποτυχία. Μετά από δέκα χρόνια έχει καταφέρει να θέσει σε παραγωγική λειτουργία ένα μικρό μέρος αυτού. Το 1999 έγινε η 1η προσπάθεια το σύστημα να περάσει σε παραγωγική λειτουργία, το 2001 έγινε η 2η, το 2003 έγινε η 3η, το 2005 η 4η και φέτος γίνεται η 5η Από το 2005 υπεύθυνη του έργου είναι γνωστή διεθνής εταιρεία.
Όλες αυτές οι αποτυχημένες προσπάθειες σημαίνουν χρήμα δικό μας που πάει χαμένο. Σκεφθείτε ότι κάθε υπάλληλος της αναδόχου εταιρείας κοστίζει στην ελληνική εταιρεία 670ευρώ ημερησίως και καθημερινά (τουλάχιστον τον 1,5 τελευταίο μήνα και για κανά μήνα ακόμα) απασχολούνται 12-15 υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας.
Η ιδία εμπειρία μου είναι πολύ σύντομη (χρονικά) αλλά αυτό που έχω καταλάβει (από σχόλια της άλλης πλευράς) είναι ότι πολλοί υπάλληλοι της κρατικής εταιρείας δεν ενδιαφέρονται και δεν προσπαθούν καθόλου ώστε η προσπάθεια αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Υποθέτω ότι και καμία ηγεσία της εταιρείας δεν τους πίεσε ποτέ προς την κατεύθυνση αυτή.Σημείωση (με επιφύλαξη γιατί το έχω ακούσει μόνο από ένα άτομο): το 2005 οι δύο εταιρείες διαφώνησαν για το κατά πόσο υπήρξε επιτυχημένη η μετάβαση του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία, απειλήθηκαν προσφυγές σε δικαστήρια και τελικά συμφωνήθηκε να γίνει μια τελευταία προσπάθεια φέτος.
*: προς το παρόν προτιμώ να μην αναφέρω ονόματα εταιρειών.
-
αν και δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό τόπικ...
πληθαίνουν τα σενάρια που δείχνουν έξοδο απο το ευρώ.
ούτε ποιος τα διακινεί ξέρω ούτε με ποιο σκοπό-κέρδος. αλλά το οτι φτάνουν στα δικά μου,αδικτύωτα και άπειρα, αυτιά σημαίνει οτι διακινούνται ενεργά εκεί έξω. -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αν και δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό τόπικ...
πληθαίνουν τα σενάρια που δείχνουν έξοδο απο το ευρώ.
ούτε ποιος τα διακινεί ξέρω ούτε με ποιο σκοπό-κέρδος. αλλά το οτι φτάνουν στα δικά μου,αδικτύωτα και άπειρα, αυτιά σημαίνει οτι διακινούνται ενεργά εκεί έξω.Άκυρο... χωρίς το ευρώ θα είχαμε μάλλον την τύχη της Ισλανδίας...
Ο μόνος λόγος να βγούμε από το ευρώ θα ήταν να κάνουμε μια υποτίμηση 200%
-
10^10000000 άκυρο, και λίγα λες. χειρότερα απο την Ισλανδία.
αλλά....δεν το διακινούν σαν εκούσια απόφαση.αντιθετως σαν έκπτωση-έξωση.
πχ το τελευταίο που άκουσα είναι οτι δεν πληρούμε το spread των ομολόγων, που είναι κριτήριο του Μααστριχτ.
ομοίως θα μπορούσαμε, εύκολα δυστυχώς, να μην εκπληρώσουμε 2-3 κριτήρια ακόμα, και να μας δείξουν τη πόρτα της εξόδου. γιατί μην ξεχνάς τώρα παίζουν με το ευρώ σαν δραχμή και επηρεάζουν το μάρκο πχ -
Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια, παιδιά. Παπαγαλάκια είναι αυτοί που διακινούν τέτοιες 'ειδήσεις', με προφανή στόχο τον πανικό...
-
Eξοδος απο το ευρω δεν προβλεπεται,αλλα η χωρα ειναι εξαιρετικα κοντα στην χρεωκοπια.
Στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ έχει σκαρφαλώσει το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.
Η διαφορά του επιτοκίου (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο έφθασε μέχρι το 1,71%, διαφορά η οποία είναι η υψηλότερη από την ένταξη στην ΟΝΕ.
Στις αρχές του 2008, η διαφορά ήταν μόλις 0,30%.
Σημειώνεται πως ένα από τα κριτήρια του Μάαστριχτ ήταν το spread των 10ετών ομολόγων να είναι κάτω από 2%.
Χθες, Τρίτη, η διαφορά του επιτοκίου του 5ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,01%.
Η αύξηση της διαφοράς των επιτοκίων δείχνει τις επιφυλάξεις των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα στο ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Επιπλέον, όσο περισσότερο αδύναμο οικονομικά ή αφερέγγυο θεωρείται ένα κράτος, τόσο υψηλότερο επιτόκιο πληρώνει στους πιστωτές του.
Για το 2009 εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη, αφού θα υπάρχει υπερπροσφορά κρατικών τίτλων στην ευρωζώνη και αυτό θα οδηγήσει τους επενδυτές στο να προτιμούν ομόλογα «κεντρικών αγορών» και όχι περιφερειακών αγορών όπως η Ελλάδα.
-
Παπάρια μέντολες (και συγνώμη για τα γαλλικά μου)
Τη δεκαετία του 90, δίναμε πολλαπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και τότε ναι, δεν απείχαμε και πολύ από τη χρεωκοπία δεδομένου ότι μεγάλο κομμάτι του χρέους δεν ήταν σε δραχμές.
Σήμερα δίνουμε λιγότερο από το 5% του ΑΕΠ σε τόκους δηλαδή απέχουμε πολυ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, από χρεωκοπία.
Στη χειρότερη περίπτωση να δούμε μια άνοδο του ΦΠΑ, 2 μονάδες ή όσο χρειαστεί, που σαφώς και θα 'πονέσει' αλλά μέχρι εκεί. Για την ακρίβεια και παρά τα όσα λέγονται για την επίπτωση στην οικονομία, αν είναι με μια άνοδο του ΦΠΑ 2 μονάδες να εμφανίσουμε ισοσκελισμένο (ή έστω με έλλειμα κάτω του 3%) προυπολογισμό οπότε και να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού μας κοντά στα Γερμανικά, πιθανώς και να συμφέρει συνολικά.Μακάρι να είχα οικονομικές γνώσεις για να αξιολογήσω πραγματικά τον οικονομικό κίνδυνο των ημερών.
Τέτοιες φήμες πάντως εμένα μου λένε πως αυτή η περίοδος είναι περίοδος αγορών.
Άλφα, Ευρομπανκ, Εθνική είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και είναι τράπεζες που υπό νορμάλ συνθήκες (και σε 2-3 άντε 5 χρόνια θα ζήσουμε ξανά νορμάλ συνθήκες) τα τωρινά επίπεδα κεφαλαιοποίησής τους ανιστοιχούν σε κέρδη 3-5 ετών. Πρόκειται δηλαδή για ευκαιρίες! -
Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θέλουν κάποιοι που δε μας πολυπάνε αλλά αν φύγει μια χώρα από το Ευρώ θα σημάνει και το τέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και θα δείξει τις αδυναμίες από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος...Θα έχει δε, ισχυρές επιπτώσεις στην ίδια την πορεία της ΕΕ...αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να διαλύσουν την ΕΕ,τότε ναι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.Θεωρώ πιθανή μια άνοδο του ΦΠΑ το 2009 γιατί ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί λόγω της παγκόσμιας ύφεσης...και όπως σωστά είχε πει ο Αλογοσκούφης είναι έγκλημα η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού...σε περιόδους χαμηλού;
-
Η χωρα πρεπει αμεσα να ηρεμησει (να σταματησουν οι ταραχες) και να αποκτησει κυβερνηση,οσο αυτα τα δυο δεν γινονται ο κατηφορος θα συνεχιζεται με αλματα.Η ΝΔ μας τραβαει μαζι της στον πατο...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η χωρα πρεπει αμεσα να ηρεμησει (να σταματησουν οι ταραχες) και να αποκτησει κυβερνηση,οσο αυτα τα δυο δεν γινονται ο κατηφορος θα συνεχιζεται με αλματα.Η ΝΔ μας τραβαει μαζι της στον πατο...Πες μου οτι ο Γιωργακης θα ειναι ο ναυαγοσωστης μας και το σωσιβιο που θα μας πεταξει θα ειναι ο Τσιπρας
Aλλαγη πολιτικης χρειαζομαστε οχι εναλλαγη εξουσιας.
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Η χωρα πρεπει αμεσα να ηρεμησει (να σταματησουν οι ταραχες) και να αποκτησει κυβερνηση,οσο αυτα τα δυο δεν γινονται ο κατηφορος θα συνεχιζεται με αλματα.Η ΝΔ μας τραβαει μαζι της στον πατο...
Πες μου οτι ο Γιωργακης θα ειναι ο ναυαγοσωστης μας και το σωσιβιο που θα μας πεταξει θα ειναι ο Τσιπρας
σωστό αλλά για να γίνει αυτό που λες, πρέπει η δεξιά κυβέρνηση να απαρνηθεί τον ίδιο της τον εαυτό . Που είναι τόσο πιθανό, όσο και να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση.
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Δηλαδή, αλλαγή στο νούμερο απο το γυαλόχαρτο γιατί, για βαζελίνη, δε το βλέπω
-
Ο Γιωργακης δεν ξερω εαν θα μας σωσει,αλλα οπου θητευσε τετοια οργια δεν εγιναν.
Απο το να πηγαινουμε απο το κακο στο χειροτερο,ναι,ας εχουμε εναλλαγη εξουσιας.
Αλλωστε και ο Καραμανλης γιατι βγηκε,γιατι επεισε για τις ικανοτητες του;Ενας παχύσαρκος άεργος;
Απλα ο κόσμος ειχε αηδιασει με την διαφθορα του ΠΑΣΟΚ. -
Διάβασα 1000 φορές (και ίσως λέω λίγες) ότι καλώς σπάζαν τα 'παιδιά' τις τράπεζες και τα πολυκαταστήματα, κακώς τα μαγαζάκια.
Ας πω τη γνώμη μου, ελπίζω οι μέρες που πέρασαν να έχουν φέρει ψυχραιμία κ να μην φάω κι εγώ καμιά μολότωφ πληκτρολογίου:
Να κάψουμε τις τράπεζες, έδωσαν απίθανα πολλά δάνεια για διακοπές, ψώνια, αυτοκίνητα, σπίτια κι άλλα σπίτια.
Εμείς γιατί τα πήραμε;
Να κάψουμε τα πολυκατ/τα τύπου μολ γιατί μας καταστρέφουν.
Συμφωνώ για το δεύτερο, αλλά η λύση είναι ... να μην πάμε.
Πιάνω ένα σφυρί και αντί να καρφώσω το καρφί σπάω το κεφάλι μου. Φταίει ο σιδεράς που το έφτιαξε και το μαγαζί που μου το πούλησε;Μιλούσα προ ημερών με φίλο που αγόρασε πατάτες εισαγωγής γιατί ήταν 20 ολόκληρα λεπτά το κιλό φθηνότερες (50 λεπτά το κιλό στο λιντλ, 70 στη λαϊκή) . Του εφέστησα την προσοχή στο ότι με την κίνησή του αυτή η ψαρόσουπα θα του έβγαινε μεν περίπου 10 λεπτά φθηνότερη, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του λύσει το οικονομικό πρόβλημα που υποστήριζε ότι είχε.
Στο Γυμνάσιο που πηγαίνει ο γιός μου έχουν σήμερα κατάληψη με αίτημα να μην χάσουν την εκδρομή, την οποία έχασαν όταν έκαναν μια εβδομάδα κατάληψη γιατί ήταν ακριβές οι τυρόπιτες στο κυλικείο. Οι τυρόπιτες έχουν ακόμα την ίδια τιμή. Κούκο, ελπίζεις ακόμα;
-
Ναι, Ηλία, ελπίζω.
-
Κι εγώ.
Μάλλον θέλουμε γιατρό, όμως...
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;