-
Τι να σχολιάσει κανείς; Η Ευρώπη, που πριν λίγες δεκαετίες ήταν η κοιτίδα των ατομικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πηγή πολιτισμού κ.λ.π., ύστερα από το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ και παρακολούθηση των πολιτών της, έρχεται να προτείνει ψήφισμα αντικομμουνιστικού μνημονίου ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΨΙΛΑ, ΣΑΝ ΕΙΔΗΣΗ(το 'Όλα' που λέει ο λόγος, καθώς μόνο τα κρατικά το πέρασαν στα γρήγορα);
Προσέξτε, ΔΕΝ μιλάμε για μνημόνιο εναντίον προσώπων που αποδεδειγμένα διέπραξαν εγκλήματα(και α) ή έχουν καταδικασθεί όταν ανατράπηκαν από την εξουσία ή β) έχουν πεθάνει πια), αλλά ΚΑΙ για μνημόνιο εναντίον της ιδεολογίας, που είναι ανεπίτρεπτο σε μια Δημοκρατία.
Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί κάτι τέτοιο ΤΩΡΑ και σε αυτή τη χρονική στιγμή και από ποιούς;
Κατά τα άλλα, ας ασχοληθούμε και με τα σημαντικά νέα της χιλιετίας: αποκλείστηκαν σε ορεινή περιοχή 2 λαγοί και ένας γύπας εξ' αιτίας της κακοκαιρίας και του παγετού....
-
Τι να σχολιάσει κανείς; Η Ευρώπη, που πριν λίγες δεκαετίες ήταν η κοιτίδα των ατομικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πηγή πολιτισμού κ.λ.π., ύστερα από το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ και παρακολούθηση των πολιτών της, έρχεται να προτείνει ψήφισμα αντικομμουνιστικού μνημονίου ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΨΙΛΑ, ΣΑΝ ΕΙΔΗΣΗ(το 'Όλα' που λέει ο λόγος, καθώς μόνο τα κρατικά το πέρασαν στα γρήγορα);
Προσέξτε, ΔΕΝ μιλάμε για μνημόνιο εναντίον προσώπων που αποδεδειγμένα διέπραξαν εγκλήματα(και α) ή έχουν καταδικασθεί όταν ανατράπηκαν από την εξουσία ή β) έχουν πεθάνει πια), αλλά ΚΑΙ για μνημόνιο εναντίον της ιδεολογίας, που είναι ανεπίτρεπτο σε μια Δημοκρατία.
Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί κάτι τέτοιο ΤΩΡΑ και σε αυτή τη χρονική στιγμή και από ποιούς;
Κατά τα άλλα, ας ασχοληθούμε και με τα σημαντικά νέα της χιλιετίας: αποκλείστηκαν σε ορεινή περιοχή 2 λαγοί και ένας γύπας εξ' αιτίας της κακοκαιρίας και του παγετού....
-
-
Δεν πέτυχε την απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο, οπότε δε φτάνει στο συμβούλιο υπουργών.
Τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Ολοι οι βουλευτές των ελληνικών κομμάτων ψηφισαν εναντίον. -
Ποση ακόμα θα παρακμάσουμε σαν Ευρώπη... (κοινωνικά και πολιτικά, αν και τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα)
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ποση ακόμα θα παρακμάσουμε σαν Ευρώπη... (κοινωνικά και πολιτικά, αν και τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα)Μη στεναχωριέσαι! Πάντα υπάρχει παρακάτω!
-
Οταν λέμε εναντίον της κουμουνιστικής ιδεολογίας τι ακριβώς εννοούμε?
Χωρίς να τα ταυτίζω αν γίνει το ίδιο (δε ξέρω, ίσως να έχει ήδη γίνει) εναντίον της ναζιστικής ιδεολογίας θα θεωριθεί φασιστική η στυλίτευση μιας ιδεολογίας απο την εΥρωπαική Ενωση?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Οταν λέμε εναντίον της κουμουνιστικής ιδεολογίας τι ακριβώς εννοούμε?Χωρίς να τα ταυτίζω αν γίνει το ίδιο (δε ξέρω, ίσως να έχει ήδη γίνει) εναντίον της ναζιστικής ιδεολογίας θα θεωριθεί φασιστική η στυλίτευση μιας ιδεολογίας απο την εΥρωπαική Ενωση?
Κοίτα.
Η Μαρξιστική ιδεολογία δεν ευθύνεται για κανένα έγκλημα ή κάτι κακό. Είναι μια ιδεολογία με τα όλα της. Στην εφαρμογή της μπορεί κάποιοι άνθρωποι να τα κάνανε θάλασσα. Έτερον εκάτερον. Άμα είναι να δικάσουμε και το Χριστιανικό δόγμα.Η φασιστική/ναζιστική ιδεολογία, σαν ιδεολογία, προήγαγε το μίσος, τον ρατσισμό, πατώντας πάνω στο θυμικό των ανθρώπων.
-
Η Ευρωπαική Ενωση όμως φαντάζομαι θα είναι ακριβής στο να περιγράψει τι καταδικάζει, την μαρξιστική ιδεολογία καταδίκασε ή τον θεσμό των ανελευθερων (ελπίζω να μην υπάρχει αμφιβολία για αυτό) κομουνιστικών καθεστώτων ?
-
ικε ηταν εναντιον της ιδεολογιας.
ευτυχως που κοπηκε.μαλλον ηταν μια βλαμενη κινηση ενος γκαγκα σουηδου που ειπε να κανει κατι αλλο απο να τα ξινει.
ο οποιος ειναι και στο λαικο ευρωπαικο κομμα ,δεξιος δηλαδηοφφ τοπικ κουιζ:γιατι το ονομασαν λαικο?
γιατι δουλευει ο λαος και αυτοι τρωνε,ειναι φορος τιμης προς το λαο η ονομασια -
Τι ακριβώς λέει η ιδεολογία στην οποία το ψήφισμα ήταν εναντίον?
-
μα εσυ το ειπες εναντιον μαρξιστικης 'ιδεολογιας'...αντικομουνιστικο μνημονιο.
τι λεει ο κουμουνισμος=σοσιαλισμος?(η ριζα της λεξης ιδια αλλα η σημασια διαφορετικη?)
αυτο ποτε δε το καταλαβα λογικα θα μπορουσε το πασοκ να ειναι πακουκ και το κκε να ειναι σκε.τες πα η ιδεολογια λεει πολλα που δεν τα χω σε ταξη στο μυαλο μου για να στα πω σωστα αλλα μαλλον δεν λεει τιποτα που να παραβιαζει τα ανθρωπινα δικαιωματα.
καληνυχθα θαθ
εντιτ: η ευρωπαικη ενωση δεν εκανε τιποτα,ενας σουηδος με κ@υλες ηταν.
σα να προτεινει η παπαρηγα νομο για να βγουμε απτην ε.ε. αυτη εχει δικαιωμα να το κανει αλλα δε σημαινει οτι θα τη παρουμε και στα σοβαρα -
Ο χρήστης patro έγραψε:
μα εσυ το ειπες εναντιον μαρξιστικης 'ιδεολογιας'...αντικομουνιστικο μνημονιο.
τι λεει ο κουμουνισμος=σοσιαλισμος?(η ριζα της λεξης ιδια αλλα η σημασια διαφορετικη?)
αυτο ποτε δε το καταλαβα λογικα θα μπορουσε το πασοκ να ειναι πακουκ και το κκε να ειναι σκε.H σημασία είναι διαφορετική, δεν είναι το ίδιο..
Ο σοσιαλισμός είναι χονδρικά ( γιατί τώρα ξύπνησα.. ) το στάδιο ενδιάμεσα σε ένα χ καθεστώς και στον κομμουνισμό. ( τουλάχιστον έτσι υποτίθεται, δε μιλάμε για Ελλάδα και ΠΑΣΟΚ τώρα)
Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές θεωρίες για το πώς θα επέλθει ένα ελευθεριακό/κομμουνιστικό 'καθεστώς' και με ποιο τρόπο, άλλοι υποστηρίζουν ρεβιζιονιστικά μέσα και αλλαγές σιγά-σιγά πάνω στο σύστημα μέχρι να γίνει η αλλαγή, άλλοι μέσω βίαιας επανάστασης (πχ ελευθεριακός κομμουνισμός, αναρχία ) κλπτελοσπάντων αυτά τα πράγματα είναι γελοία, και αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, θα σηκωθώ και θα φύγω και πάω στο χωριό μου και δεν ξανασχολούμαι με τίποτα
-
Καιρός θα είναι οι Ευρωπαίοι 'πολιτικοί' να σταματήσουν τους τεμενάδες προς τους αμερικάνους. Αρκετά πια!
Και στην τελική, όλα τα'χε η Ε.Ε., το αντικομμουνιστικό μνημόνιο της έλειπε!
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
H σημασία είναι διαφορετική, δεν είναι το ίδιο..
Ο σοσιαλισμός είναι χονδρικά ( γιατί τώρα ξύπνησα.. ) το στάδιο ενδιάμεσα σε ένα χ καθεστώς και στον κομμουνισμό. ( τουλάχιστον έτσι υποτίθεται, δε μιλάμε για Ελλάδα και ΠΑΣΟΚ τώρα)
Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές θεωρίες για το πώς θα επέλθει ένα ελευθεριακό/κομμουνιστικό 'καθεστώς' και με ποιο τρόπο, άλλοι υποστηρίζουν ρεβιζιονιστικά μέσα και αλλαγές σιγά-σιγά πάνω στο σύστημα μέχρι να γίνει η αλλαγή, άλλοι μέσω βίαιας επανάστασης (πχ ελευθεριακός κομμουνισμός, αναρχία ) κλπτελοσπάντων αυτά τα πράγματα είναι γελοία, και αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, θα σηκωθώ και θα φύγω και πάω στο χωριό μου και δεν ξανασχολούμαι με τίποτα
Μία αφελής ερώτηση: τα κομμουνιστικά κόμματα, απ' όσο ξέρω και το ΚΚΕ, έχουν ως απώτερο στόχο τους τη μετάβαση στον κομμουνισμό. Όμως, το ελληνικό σύνταγμα δηλώνει ρητά ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η προεδρευομένη δημοκρατία. Αυτό είναι από το θεμελιώδη άρθρα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Άρα, ο μόνος τρόπος μετάβασης σε κομμουνιστικό καθεστώς (στην Ελλάδα) είναι η επανάσταση (που θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές). Εφόσον το ΚΚΕ (και τα διάφορα μικρότερα κομμουνιστικά, αναρχοκομμουνιστικά, κ.ά. κόμματα) επιδιώκει(ουν) κάτι εκτός Συντάγματος, αν ακολουθούσαμε πλήρως τους τύπους, δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ύπαρξη του(ς) είναι αντισυνταγματική;
Προσοχή, δεν υιοθετώ αυτή την άποψη και δεν είμαι αντικομμουνιστής. Κάποιες φορές η όχι κατά γράμμα τήρηση των κανόνων δεν είναι αρνητική. Απλά το αναφέρω για να ακούσω τη γνώμη σας.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Μία αφελής ερώτηση: τα κομμουνιστικά κόμματα, απ' όσο ξέρω και το ΚΚΕ, έχουν ως απώτερο στόχο τους τη μετάβαση στον κομμουνισμό. Όμως, το ελληνικό σύνταγμα δηλώνει ρητά ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η προεδρευομένη δημοκρατία. Αυτό είναι από το θεμελιώδη άρθρα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Άρα, ο μόνος τρόπος μετάβασης σε κομμουνιστικό καθεστώς (στην Ελλάδα) είναι η επανάσταση (που θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές). Εφόσον το ΚΚΕ (και τα διάφορα μικρότερα κομμουνιστικά, αναρχοκομμουνιστικά, κ.ά. κόμματα) επιδιώκει(ουν) κάτι εκτός Συντάγματος, αν ακολουθούσαμε πλήρως τους τύπους, δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ύπαρξη του(ς) είναι αντισυνταγματική;Εφόσον δεν αναφέρουν κάτι σχετικό στο καταστατικό τους, και δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις περί ανατροπής του πολιτεύματος, δεν μπορεί να τους καταλογιστεί τίποτα. Φυσικά αν το έλεγαν ευθέως θα τους είχαν κυρήξει εκτός νόμου.
Μια που γίνεται συζήτηση δε μας δίνει κάποιος κανένα λινκ για να ενημερωθούμε σχετικά γι αυτό το μνημόνιο, γιατί το θέμα έπαιξε μόνο στον 902 κι από εκεί δε βγάζεις άκρη...
-
Στην κρατική τηλεόραση καυτηριάστηκε δεόντως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, ενώ οι παρουσιαστές της 'Πρώτης Γραμμής' ήταν αρκετά εχθρικοί προς αυτό.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ένας καθηγητής ονόματι Σταμπολιάδης τάχθηκε υπέρ, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι κώλος και βρακί με τις εδώ εκκληcιαcτικέc οργανώσεις.
-
Αν και συμφωνώ με συγκεκριμένα μέρη του,θεωρώ τέτοιου είδους επίδημα 'condemnations' επικίνδυνα και εξοργιστικά.Δεν έχω χρόνο για να αναλύσω σημείο προς σημείο αυτό το ύπουλο πράγμα,αλλα θα παραθέσω ενδεικτικά δυο αποσπάσματα.
'It seems that a sort of nostalgia for communism is still alive in some countries. That creates the danger of communists taking over power in one country or another. This report should contribute to the general awareness of the history of this ideology.'
kai
'As Rapporteur I am of the opinion that there should be no further undue delay in condemning the communist ideology and regimes at international level. This should be done both by the Assembly at parliamentary level and by the Committee of Ministers at intergovernmental level. Personally, I do not share the position of some colleagues that a clear distinction should be made between ideology and practice. The latter drives from the former and sooner or later the initial good intentions are overtaken by the totalitarian one party system and its abuses.'
Τη στιγμή που η ευρώπη είναι κρίσιμο να σταθεί σε θεμελιώδεις αξιες της φαίνεται να ξεκινα κυνήγι μαγισσών και ιδεών.Αυτό το memorandum δεν θα πρέπει να απασχολήσει μονο τους αριστερούς,είναι μια πρόκληση η οποια αφορά και πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους.Και δεν μπορώ να καταλάβω ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα,να κάψουμε βιβλία μήπως?Να προχωρήσουμε σε 'condemnation' και άλλων θεωριών,ιδεολογιών...?
-
Ιδού η απάντηση του αναπληρωτού καθηγητού του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλία Σταμπολιάδη στην έκκληση της ΠΚΣ για καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου.
Υπ'όψιν παρακαλώ ότι δεν τίθεται θέμα... 'προσωπικών δεδομένων', καθώς πρόκειται για κείμενο που κοινοποιήθηκε στο All Users του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μπορεί με την ΠΚΣ σπανιότατα να συμφωνώ, αλλά η απάντηση του κυρίου Σταμπολιάδη είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες, μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης και φοιτητές
Με την ευκαιρία του αντικομμουνιστικού μανιφέστου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώθηκαν ορισμένες απόψεις μέσω των ανακοινώσεων του noc από φοιτητές όπως ο κ. Κ. Θεοχαρούλης και ο κ. Π. Ζόλκου ή Ζώλκου που ξεπερνούν τα όρια της κοινής νοημοσύνης και μπαίνουν στα όρια του παραλόγου. Η παράλογη υπεράσπιση ενός χρεοκοπημένου καθεστώτος που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και έφερε σε απόγνωση μερικά δισεκατομμύρια άλλους είναι ένα δείγμα ξεδιαντροπιάς και παραλογισμού.
Θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:- Θυμήθηκα το άρθρο του Κ. Τσουκαλά, που μας έστειλε προ ημερών ο συνάδελφος Δ. Πατέλης, όπου ο συγγραφέας κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι «Προσφέροντας βήμα στην αγυρτεία και καλλιεργώντας τον φετιχισμό του παραλόγου, οι άρχοντες των μέσων ενημέρωσης, λειτουργούν ως ενσυνείδητοι μεσίτες της ηλιθιότητας». Στην παρατήρηση αυτή θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης ο φετιχισμός του παραλόγου καλλιεργείται και από την προπαγάνδα των κομμάτων. Μου κάνει εντύπωση κάθε χρόνο ότι τις ημέρες των εγγραφών των πρωτοετών όλα τα κόμματα στρατολογούν τους δικούς τους και στήνουν τραπεζάκια έξω από το εστιατόριο, τις καντίνες και τις Γραμματείες των Τμημάτων προς Άγρα των ανύποπτων νέων, καπηλευόμενοι την νεανική φιλοδοξία και ορμή , παρασύροντάς τους στα σκοτεινά μονοπάτια του παραλόγου και του μικροσυμφέροντος.
- Ο κ. Κ. Θεοχαρούλης ξεκινάει το κείμενο του με την φράση «Εμείς, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ...» και διερωτάμαι με πιο δικαίωμα ο κ. Κ. Θεοχαρούλης μιλάει εκ μέρους μου, αφού και εγώ είμαι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς να του έχω παραχωρήσει αυτό μου το δικαίωμα, που κρατάω για τον εαυτό μου σαν το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
- Υπάρχει αλλοίωση της γλώσσας μας και των νοημάτων που κάθε λέξη σημαίνει και που κουβαλάει την σημασία της για χιλιετίες. Πιο είναι το νόημα των λέξεων «Ιστορική Αλήθεια» έτσι που τόσο βάναυσα Χρησιμοποιείται και από τους δύο προαναφερθέντες φοιτητές;
- Τα παιδιά αυτά δεν έχουν καν την δυνατότητα να διακρίνουν ότι το κείμενο του αντικομμουνιστικού μανιφέστου δεν ταυτίζει την ιδεολογία του Εθνικού Σοσιαλισμού (ναζισμού η μαύρου φασισμού) με αυτή του Κομμουνισμού (ερυθρού φασισμού). Απλά το κείμενο συγκρίνει τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν η χρησιμοποιούν για την επικράτησή τους και είναι, όπως πολύ σωστά αλλά μονομερώς αναφέρει ο κ. Κ. Θεοχαρούλης, “φακέλωμα, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια, δολοφονίες»
- Αποτελεί παρακμή για τον τόπο μας, που οι νέοι μας, κενοί από αρετές, δεν έχουν να προτείνουν νέες ιδέες αλλά παρασυρμένοι από τον φετιχισμό του παραλόγου είναι αιχμάλωτοι ενσυνείδητων κομματικών μεσιτών της ηλιθιότητας.
Με βαθιά θλίψη, διότι έχουμε φθάσει να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο
Ηλίας Σταμπολιάδης
-
Στο (1) συμφωνώ ως προς την στρατολόγηση των πρώτων ημερών από τις φοιτητικές παρατάξεις. Διαφωνώ ως προς τη γενικότερη απαξίωση των φοιτητικών παρατάξεων (αν και η λειτουργία των υπαρχόντων ποτέ δε με ικανοποίησε).
Στο (2) συμφωνώ, αν οι φοιτητές μιλάνε με τρόπο που αφήνει να εννοηθεί ότι όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί μαζί τους. Μόνο τα εκλεγμένα όργανα (ως σύνολο και όχι κάποια μέλη αυτών) του πανεπιστημίου μπορούν να μιλάνε εκ μέρους αυτού.
Δεν έχω άποψη για τα (3) και (4), γιατί δεν έχω διαβάσει τις ανακοινώσεις των φοιτητών και έχω διαβάσει επιφανειακά το αντικομμουνιστικό μανιφέστο.
Στο (5) συμφωνώ εν μέρει. Οι φοιτητικές παρατάξεις που είναι προσκείμενες σε πολιτικά κόμματα εμένα ως φοιτητή μου άφησαν την εντύπωση ότι σπάνια διαφοροποιούνται από την κομματική γραμμή.Και όσο για την εισαγωγή του, είναι η προσωπική του άποψη για τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Αρέσει - δεν αρέσει είναι σεβαστή. Αν, όντως, πιστεύει αυτά που λέει για τα κομμουνιστικά καθεστώτα αλλά και τον κομμουνισμό ως ιδεολογία, είναι λογικό να έχει αυτή την άποψη για όσους αντιδρούν στα όσα υποστηρίζει μανιφέστο.
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ